Odluka o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u proizvodnji šećera

NN 21/2000 (18.2.2000.), Odluka o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u proizvodnji šećera

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

383

Na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 47/95, 164/98 i 105/99), članka 25., stavka 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« br. 60/96, 113/97, 7/99 i 112/99) i članka 26. Statuta Hrvatske gospodarske komore (»Narodne novine« br. 1/94 - pročišćeni tekst, 108/94 i 19/96/, Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore donio je 4. veljače 2000. godine

ODLUKU

O DOPUŠTENOJ VISINI TEHNOLOŠKOG MANJKA, KALA, KVARA, RASIPA I LOMA U PROIZVODNJI ŠEĆERA

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u proizvodnji šećera (u daljnjem tekstu: Odluka) utvrđuje se dopuštena visina manjka koji prema članku 25. stavak 3. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost ne podliježe oporezivanju.

Članak 2.

Pod manjkom u smislu ove Odluke razumijevaju se gubici na proizvodima koji nastanu kod uobičajenog postupka manipuliranja robom ili kao posljedica prirodnih utjecaja na robu i sirovine u prometu, poslovanju, proizvodnji i skladištenju te kao posljedica tehnološkog procesa u proizvodnji i obradi sirovina i roba.

Članak 3.

Dopušteni normativ gubitaka utvrđuje se na temelju iskustva struke do iznosa od:

______________________________________________________________________
Naziv proizvoda 	Gubitak mase 		Gubitak šećera 
/tehnološki proces 	(%/dan) 			(%) 
						repa 	sir. šeć. 
______________________________________________________________________



Šeaerna repa na polju 

- zbog disanja 			1,00 

- zbog naeina i uvjeta lagera 	3,00 

- zbog manipulacije 		1,00 

Šećerna repa prije prerade 

Skladište repe 

- prihvat 			2,00 

- stanje po danu 				0,02 

- ulomci nakon plavljenja 	3,00 

- stajanje na dan 				0,10 

- gubitak plavljenjem 		1,26 		0,20 

Prerada šećerne repe 

- ekstrakcija 					0,30 

- saturacijski mulj 				0,10 	0,10 

- melasa 					2,30 	3,50 

- neutvrđeni gubici 				0,30 	4,80 

Skladište šećera 

- silos - oprašivanje 				0,10 

- vaganje 

- masa 0,05-2,0 kg 				1,00 

- masa 25-50 kg 		0,80 

- masa do 1.000 kg 				0,20 

- rinfuza do 2.500 kg 				0,10 

Suhi rezanac - proizvodni gubici 
na masu repe 

- prije prešanja 		0,20 

- poslije prešanja 		0,10 

- sušenje 			0,10 

- pakiranje 			0,10 

Melasa 

- skladištenje i manipulacija 			0,10 

- gubici zbog mikrobiološke aktivnosti 		0,50 


Članak 4.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

- neposredno nakon nastajanja

- izvanrednim popisom robe

- redovitim popisom robe, odnosno na drugi način utvrđen općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika.

Članak 5.

Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika - poreznog obveznika, i o tome sastavlja zapisnik.

Članak 6.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: I-224/7-2000.
Zagreb, 4. veljače 2000.

Predsjednik
Nadan Vidošević, v. r.