Naredba o privremenoj zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku proizvoda podrijetlom od domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i divljih papkara

NN 23/2001 (23.3.2001.), Naredba o privremenoj zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku proizvoda podrijetlom od domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i divljih papkara

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

 

425

Na teme­lju članka 11. stavka 1. točke 18. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97.), ministar po­ljoprivrede i šumarstva donosi

NAREDBU

O PRIVREMENOJ ZABRANI UVOZA U REPUBLIKU HRVATSKU PROIZVODA PODRIJETLOM OD DOMAĆIH PAPKARA (GOVEDA, OVACA, KOZA I SVINJA) I DIVLJIH PAPKARA

I.

Privremeno se zabra­njuje uvoz u Republiku Hrvatsku pro­izvoda podrijetlom od domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svi­nja) i div­ljih papkara;

radi sprječava­nja unoše­nja u Republiku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa.

Zabrana iz stavka prvog ove točke odnosi se i na poši­ljke u provozu koje se prevoze preko područja u kojima je utvrđena bolest slinavka i šap.

II.

Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primje­njuje se na poši­ljke proizvoda podrijetlom od domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svi­nja) i div­ljih papkara podrijetlom iz Australije, Novog Zelanda, Sjedi­njenih Američkih Država i Kanade.

III.

Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primje­njuje se na poši­ljke:

a) toplinski obrađenih konzervi od mesa;

b) sirovih koža so­ljenih morskom soli i obrađenih kalciniranom sodom, ako su tako obrađene kože bile skladištene najma­nje 30 dana prije utovariva­nja u mjestu podrijetla i ako u mjestu podrijetla kože i 40 km unaokolo nije utvrđena slinavka i šap u pos­ljed­nja tri mjeseca;

c) toplinski obrađenog masnog tkiva;

d) vune prane u alkalnoj vodenoj otopini pri pH vrijednosti 10, uz dodatak natrijeva karbonata (Na2CO3) u količini od 1,5 do 2 g na litru i sušene u zračnoj struji pri temperaturi 80o C;

e) mlijeka i proizvoda od mlijeka koji su prethodno podvrgnuti toplinskoj obradi od 71,1o C kroz 15 sec;

f) crijeva koja se uvoze u mliječnoj kiselini i salamuri pH vrijednosti od 6,0 i niže.

IV.

Ova Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 322-01/01-01/66
Urbroj: 525-01-01-01
Zagreb, 20. ožujka 2001.

Ministar
po­ljoprivrede i šumarstva
mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.