Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o carinskoj tarifi za 2002. godinu

NN 4/2002 (16.1.2002.), Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o carinskoj tarifi za 2002. godinu

Vlada Republike Hrvatske


132

Na temelju članka 4. Zakona o carinskoj tarifi (»Narodne novine«, broj 61/2000), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 10. siječnja 2002. godine donijela

UREDBU

o izmjenama i dopunama Uredbe o Carinskoj tarifi za 2002. godinu

Članak 1.

U Uredbi o carinskoj tarifi za 2002. godinu (»Narodne novine«, broj 113/2001), u Carinskoj tarifi, mijenjaju se carinske stope za pojedine proizvode na način kako slijedi:

 

Tablica je podijeljena radi lakšeg učitavanja:

 

Tarifna oznaka 0105,0201,0202,0209,0304

0105

Živa domaća perad vrste Gallus domesticus, patke, guske, pure i biserke

0201

Goveđe meso, svježe ili rashlađeno:

0202

Goveđe meso, smrznuto

0209

Svinjska masnoća, očišćena od mesa i masnoća peradi, netopljeni niti drukčije ekstrahirani, svježi, rashlađeni, smrznuti, soljeni, u salamuri, sušeni ili dimljeni

0304

Riblji fileti i ostalo riblje meso (nemljeveno ili mljeveno), svježe, rashlađeno ili smrznuto

 

Tarifna oznaka 0402,0404,0406

0402

Mlijeko i vrhnje, koncentrirani ili s dodanim šećerom ili drugim sladilima

0404

Surutka, koncentrirana ili nekoncentrirana, s dodanim šećerom ili drugim sladilima; proizvodi što se sastoje od prirodnih sastojaka mlijeka, s dodanim ili bez dodanog šećera ili drugih sladila, što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu

0406

Sir i skuta

 

 

Tarifna oznaka 0602,0603,0702,0709,0710,0711,0712,0807,0901,1001,1212

0602

Ostale žive biljke (uključujući i njihovo korijenje), reznice i cijepovi; micelij gljiva

0603

Rezano cvijeće i cvjetni pupoljci vrsta prikladnih za bukete ili za ukras, svježi, osušeni, bojeni, bijeljeni, impregnirani ili drukčije pripremljeni

0702

Rajčica, svježa ili rashlađena

0709

Ostalo povrće, svježe ili rashlađeno

0710

Povrće (nekuhano ili kuhano u pari ili vodi), smrznuto

0711

Povrće privremeno konzervirano (npr. sumpornim dioksidom, u slanoj vodi, u sumpornoj vodi ili drugim otopinama za konzerviranje), ali u stanju neprikladnom za neposrednu prehranu

0712

Osušeno povrće, cijelo, rezano, u kriškama, lomljeno ili u prahu, ali dalje nepripremljeno

0807

Dinje (uključujući lubenice) i papaje, svježe

0901

Kava, pržena ili nepržena, s kofeinom ili bez kofeina; kavine ljuske i opne, nadomjesci kave što sadrže kavu u bilo kojem omjeru

1001

Pšenica i suražica

1212

Rogači, morske i ostale alge, šećerna repa i šećerna trska, svježi, rashlađeni, smrznutii ili suhi, uključujući i mljevene; koštice i jezgre iz koštica voća i ostali biljni proizvodi (uključujući neprženo korijenje cikorije vrste Cichorium intybus sativum) što ih se poglavito rabi za ljudsku prehranu, što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu

 

 

Tarifna oznaka 1512,1516,1517,1601,1602,1701,1702,1806,1901,1902,1905

1512

Ulje od sjemena suncokreta, šafranike ili pamuka i njihove frakcije, rafinirani ili nerafinirani, ali kemijski nemodificiran

1516

Masti i ulja životinjskog ili biljnog podrijetla i njihove frakcije, djelomično ili potpuno hidrogenirani, inter-esterificirani, re-esterificirani ili elaidinizirani, rafinirani ili ne, ali dalje nepripremljeni

1517

Margarin; jestive mješavine ili pripravci od masti ili ulja životinjskog ili biljnog podrijetla ili od frakcija različitih masti ili ulja iz ovog poglavlja, osim jestivih masti ili ulja ili njihovih frakcija iz tarifnog broja 1516

1601

Kobasice i slični proizvodi, od mesa, drugih klaoničkih proizvoda ili krvi; prehrambeni proizvodi na osnovi tih proizvoda

1602

Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi od mesa, drugih klaoničkih proizvoda ili krvi

1701

Šećer od šećerne trske ili šećerne repe i kemijski čista saharoza, u krutom stanju

1702

Ostali šećeri, uključujući kemijski čistu laktozu, maltozu, glukozu i fruktozu, u krutom stanju; šećerni sirupi bez dodanih aroma ili tvari za bojenje; umjetni med, miješan ili ne s prirodnim medom; karamel

1806

Čokolada i ostali prehrambeni proizvodi što sadrže kakao

1901

Sladni ekstrakt; prehrambeni proizvodi od brašna, prekrupe, krupice, škroba ili sladnog ekstrakta, što ne sadrže kakao ili što sadrže manje od 40% masenog udjela kakaa, računano na potpuno odmašćenu osnovu, što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu; prehrambeni proizvodi od robe iz tarifnog brojeva 0401 do 0404 što ne sadrže kakao ili što sadrže manje od 5% masenog udjela kakaa, računano na potpuno odmašćenu osnovu, što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu

1902

Tjestenina, kuhana ili nekuhana ili punjena (mesom ili drugim tvarima) ili drukčije pripremljena, kao što su špageti, makaroni, rezanci, lazanje, njoki, ravioli, kaneloni; kuskus, pripremljeni ili nepripremljeni

1905

Kruh, peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi sa sadržajem kakaa ili bez kakaa; hostije, prazne kapsule za farmaceutske proizvode, oblate, rižin papir i slični proizvodi

 

Tarifna oznaka 2009,

2009

Voćni sokovi (uključujući mošt od grožđa) i sokovi od povrća, nefermentirani i bez dodanog alkohola, s dodanim ili bez dodanog šećera ili drugih sladila

 

 

Tarifna oznaka 2102,2103,2106

2102

Kvasci (aktivni ili neaktivni); ostali jednostanični mikroorganizmi, mrtvi (osim cjepiva iz tarifnog broja 3002); pripremljeni praškovi za peciva

2103

Umaci i pripravci za umake; miješani začini i miješana začinska sredstva; brašno i krupica od gorušice i pripremljena gorušica (senf):

2106

Prehrambeni proizvodi što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu

 

Tarifna oznaka 2201,2204,2208,2309

2201

Vode, uključujući prirodne ili umjetne mineralne vode i gazirane vode, bez dodanog šećera ili drugih sladila ili aroma; led i snijeg

2204

Vino od svježeg grožđa, uključujući pojačana vina; mošt od grožđa, osim mošta iz tarifnog broja 2009

2208

Nedenaturirani etilni alkohol s volumnim udjelom alkohola manjim od 80 vol.%; rakije, likeri i ostala alkoholna pića

2309

Pripravci što ih se rabi za prehranu životinja


Tarifna oznaka 2825,2921,3702,3815,1901,3905

 

2825

Hidrazin i hidroksilamin i njihove anorganske soli; ostale anorganske baze; ostali oksidi, hidroksidi i peroksidi kovina

2921

Spojevi s amino skupinom

3702

Fotografski filmovi u svicima, osjetljivi na svjetlost, neosvijetljeni, od bilo kojeg materijala osim od papira, kartona ili tekstila; filmovi u svicima za trenutne (brze) fotografije, osjetljivi na svjetlost, neosvijetljeni

3815

Inicijatori reakcije, ubrzivači reakcije i katalički pripravci, što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu

3901

Polimeri etilena, u primarnim oblicima

3905

Polimeri vinil acetata ili drugih vinil estera, u primarnim oblicima; ostali polimeri vinila u primarnim oblicima

 

 

Članak 2.

 

                        Na kraju Poglavlja 2 Carinske tarife (Meso i jestivi klaonični proizvodi), dodaje se napomena:

 

                        “Carinske stope označene zvjezdicom za tarifnu oznaku 0202 primjenjuju se kako slijedi: carinska stopa od 30% primjenjuje se od 1. siječnja do 30. lipnja 2002., a carinska stopa od 25% primjenjuje se od 1. srpnja do 31. prosinca 2002. godine”.

 

 

Članak 3.

 

                        Prilozi Uredbi o carinskoj tarifi za 2002. godinu mijenjaju se kako slijedi:

 

Prilog 1a – EU

 

Tarifna oznaka

Carinska kvota (tone)

Preferencijalna stopa carine unutar kvote(%)

Carina na uvoz količina koje premašuju kvotu (%)

010391

010392

500

80% od MFN

 MFN

08071100

08071900

5500

90% od MFN

 MFN

12060091

12060092

100

0

MFN

20098050

20098061

20098063

20098069

20098071

20098073

20098079

20098083

20098084

20098086

20098088

20098089

20098095

20098096

20098097

20098099

300

0

MFN

 

 

 

 

 

Prilog 1b – EU

 

CN

Opis

Kvota (t)

Preferencijalna carina unutar kvote (%)

Carina na uvoz količina koje premašuju kvotu (%)

1604 13 11
1604 13 19
ex 1604 20 50

Pripremljene ili konzervirane srdele

70

12,5

MFN carina

 

Prilog 5 - Bugarska

 

Tarifna oznaka

Carinska kvota (tone)

Preferencijalna stopa carine unutar kvote(%)

Carina na uvoz količina koje premašuju kvotu (%)

070951

070959

100

50% od MFN

MFN

071010

071021

071022

071029

071030

071040

071080

071090

300

50% od MFN

MFN

MFN

7%

7%

7%

7%

MFN

7%

151710

150

50% od MFN

20%

2208

ex. 2208903310

ex. 2208909810

50

50% od MFN

MFN

 

Prilog 6 - Češka

 

Tarifna oznaka

Carinska kvota (tone)

Preferencijalna stopa carine unutar kvote(%)

Carina na uvoz količina koje premašuju kvotu (%)

1517

250

15

20%

 

Prilog 7 - Mađarska

 

Tarifna oznaka

Carinska kvota (tone)

Preferencijalna stopa carine unutar kvote(%)

Carina na uvoz količina koje premašuju kvotu (%)

071010

071021

071022

071029

071030

071040

071080

071090

1242

5%

MFN

MFN

7%

7%

7%

7%

MFN

7%

 

 

 

 

 

Prilog 8 – Makedonija

 

Tarifna oznaka

Carinska kvota (tone)

Preferencijalna stopa carine unutar kvote(%)

Carina na uvoz količina koje premašuju kvotu (%)

20019070

150

1

MFN

2005.9010
2005.9030
2005.9050
2005.9060
2005.907010
2005.9080

2005.908010

1.200

1

MFN

 

Prilog 10 – Slovačka

 

Tarifna oznaka

Carinska kvota (tone)

Preferencijalna stopa carine unutar kvote(%)

Carina na uvoz količina koje premašuju kvotu (%)

1517

150

15

20%

 

Prilog 11 – Slovenija

 

Tarifna oznaka

Carinska kvota (tone)

Preferencijalna stopa carine unutar kvote(%)

Carina na uvoz količina koje premašuju kvotu (%)

04011090
04012019
04012099

04013019

12.500

1

MFN

1602

od čega

160231

160232

160239

1200

 

 

350

10

MFN

190531

190532

700

1

MFN

2009

od čega

200971

200979

200980

200990

2500

 

1400

 

1

MFN

 

Prilog 12 – WTO kvote

 

Tarifna oznaka

Carinska kvota (tone)

Preferencijalna stopa carine unutar kvote(%)

Carina na uvoz količina koje premašuju kvotu (%)

17019910

6600

0

MFN

 

 

 

 

Članak 4.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 413-01/01-01/10
Urbroj: 5030120-02-1
Zagreb, 10. siječnja 2002.

Potpredsjednik,
zamjenik predsjednika
dr. sc. Goran Granić, v. r.