975
Na temelju članka 11. stavka 1. točke 18. Zakona o veterinarstvu
(»Narodne novine«, broj 70/97. i 105/01.), ministar poljoprivrede i šumarstva
donosi
I.
Zabranjuje se uvoz u
Republiku Hrvatsku i provoz preko područja Republike Hrvatske:
a) živih domaćih i divljih
svinja;
b) sjemena od domaćih i divljih
svinja;
c) embrija/jajnih stanica
domaćih i divljih svinja;
d) svježeg mesa domaćih i
divljih svinja;
e) proizvoda od mesa domaćih
i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen
virus klasične kuge svinja;
f) proizvoda životinjskog
podrijetla (od svinja) namijenjenih prehrani životinja ili za poljoprivrednu
ili industrijsku upotrebu koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću
uništen virus klasične kuge svinja;
g) proizvoda životinjskog
podrijetla (od svinja) namijenjenih farmaceutskoj ili medicinskoj (kirurškoj)
upotrebi koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus
klasične kuge svinja;
h) patološki materijal i
biološki proizvodi koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen
virus klasične kuge svinja
podrijetlom iz
Rumunjske - regije Arad, radi sprječavanja unošenja u Republiku
Hrvatsku zarazne bolesti klasične svinjske kuge.
Zabrana iz stavka prvog ove točke odnosi se i na pošiljke živih svinja
koje potječu iz drugih zemalja ili drugih regija u Rumunjskoj ako se prevoze
preko područja Rumunjske - regije Arad.
II.
Zabrana navedena u točki I.
ove Naredbe ne primjenjuje se na pošiljke:
a) hermetički zatvorene
toplinski obrađene konzerve od mesa, koje su tijekom proizvodnje bile
podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajne konzerve;
b) sirove kože ukoliko su
bile obrađene na jedan od sljedećih načina:
– tretirane kalcijevom lužinom
na pH vrijednosti 12 do 13 najmanje 8 do 10 sati, te nakon toga tretirane
kiselinom na pH vrijednosti 1 do 3 najmanje 6 do 10 sati;
– soljene morskom soli uz
dodatak 2% kalcinirane sode najmanje 7 dana, ako su tako obrađene kože bile
skladištene najmanje 30 dana prije utovarivanja u mjestu podrijetla;
– sušene 42 dana na
temperaturi od 20° C;
gdje način obrade
mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
c) toplinski obrađena
tehnička mast i želatina gdje je za vrijeme obrade postignuta temperatura u
središtu proizvoda od najmanje 70° C;
d) kemijski potpuno obrađeni
proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana koža, kuhane čekinje, i slično;
e) crijeva koja se uvoze u
mliječnoj kiselini ili salamuri pH vrijednosti od 6,0 i niže;
f) trofeji divljih životinja,
kuhani u kipućoj vodi dovoljno vremena da su otklonjena sva tkiva osim kosti,
rogova, papaka, pandži ili zubi;
g) trajni shomesnati
proizvodi ukoliko udovoljavaju sljedećim uvjetima; aktivnost vode od 0,93
ili manje, pH vrijednost manje od 6, vrijeme zrenja najmanje 9 mjeseci i težina
od najmanje 5,5 kg.
III.
Ova Naredba stupa na snagu
danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 322-01/02-01/46
Urbroj: 525-01-02-1-VVM
Zagreb, 2. svibnja 2002.
Ministar
poljoprivrede i šumarstva
mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.