1852
Na temelju
članka 11. stavka 1. točke 18. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj
70/97. i 105/01.), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi
I.
Zabranjuje se uvoz u Republiku Hrvatsku i provoz
preko područja Republike Hrvatske:
a) živih domaćih i divljih svinja;
b) sjemena od domaćih i divljih svinja;
c) embrija/jajnih stanica domaćih i divljih svinja;
d) svježeg mesa domaćih i divljih svinja;
e) proizvoda od mesa domaćih i divljih svinja
koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus klasične
kuge svinja;
f) proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja)
namijenjenih prehrani životinja ili za poljoprivrednu ili industrijsku
upotrebu koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus
klasične svinjske kuge;
g) proizvoda životinjskog podrijetla (od svinja)
namijenjenih farmaceutskoj ili medicinskoj (kirurškoj) upotrebi koji nisu
bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus klasične svinjske
kuge;
h)
patološki materijal i biološki proizvodi koji nisu bili obrađeni na način da
je sa sigurnošću uništen virus klasične svinjske kuge,
podrijetlom iz Njemačke – regija Rheinland-Pfalz i
Niedersachsen, radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku zarazne
bolesti klasične svinjske kuge.
Zabrana
iz stavka prvog ove točke odnosi se i na pošiljke živih svinja koje potječu
iz drugih zemalja ako se prevoze preko područja Njemačke – regija
Rheinland-Pfalz i Niedersachsen.
II.
Zabrana
navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na pošiljke:
a)
hermetički zatvorene toplinski obrađene konzerve od mesa, koje su tijekom
proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajne
konzerve;
b) sirove
kože ukoliko su bile obrađene na jedan od sljedećih načina:
–
tretirane kalcijevom lužinom na pH vrijednosti 12 do 13 najmanje 8 do 10
sati, te nakon toga tretirane kiselinom na pH vrijednosti 1 do 3 najmanje 6
do 10 sati;
– soljene
morskom soli uz dodatak 2% kalcinirane sode najmanje 7 dana, ako su tako obrađene
kože bile skladištene najmanje 30 dana prije utovarivanja u mjestu
podrijetla;
–
sušene 42 dana na temperaturi od 20° C;
gdje način obrade mora biti naznačen na
veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
c)
toplinski obrađena tehnička mast i želatina gdje je za vrijeme obrade
postignuta temperatura u središtu proizvoda od najmanje 70° C;
d)
kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana koža,
kuhane čekinje, i slično;
e)
crijeva koja se uvoze u mliječnoj kiselini ili salamuri pH vrijednosti od 6,0 i
niže;
f)
trofeji divljih životinja, kuhani u kipućoj vodi dovoljno vremena da su
otklonjena sva tkiva osim kosti, rogova, papaka, pandži ili zubi;
g)
trajni suhomesnati proizvodi ukoliko udovoljavaju sljedećim uvjetima:
aktivnost vode od 0,93 ili manje, pH vrijednost manje od 6, vrijeme zrenja
najmanje 9 mjeseci i težina od najmanje 5,5 kg.
III.
Danom
stupanja na snagu ove Naredbe prestaje važiti Naredba o zabrani uvoza u
Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske živih domaćih i
divljih svinja i proizvoda od svinja podrijetlom iz Njemačke – regija
Rheinland-Pfalz, Niedersachsen i Brandenburg (»Narodne novine«, broj 89/01.)
IV.
Ova
Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
322-01/02-01/76
Urbroj: 525-01-02-1-VVM
Zagreb, 17. rujna 2002.
Ministar
poljoprivrede i šumarstva
mr. sc. Božidar
Pankretić, v. r.