2460
Na temelju članka 75. stavka 4.
Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97. i 105/01.), ministar
poljoprivrede i šumarstva donosi
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom propisuje
način obavljanja:
– veterinarsko-sanitarnog
pregleda nojeva prije klanja, te pregleda mesa i organa nakon klanja.
Pod klanjem se smatraju sljedeće
radnje: omamljivanje, iskrvarenje, skidanje kože i perja, vađenje grudnih i
trbušnih organa, rasijecanje te postupci obrade zbog osiguranja zdravstvene
ispravnosti.
Veterinarsko-sanitarnim
pregledima i kontroli podliježu i:
1) proizvodi od mesa;
2) objekti, oprema i pribor za
klanje životinja, objekti, oprema i pribor za obradu, rasijecanje i preradu
mesa te objekti i oprema za njihovo čuvanje i uskladištenje;
3) ambalaža i prijevozna
sredstva.
Članak 2.
Veterinarsko-sanitarni pregled i
kontrolu iz članka 1. ovog Pravilnika obavlja nadležni veterinarski inspektor,
odnosno ovlašteni veterinar nadležne veterinarske organizacije, na temelju
članka 141. Zakona o veterinarstvu.
II. PREGLED UZGOJENIH NOJEVA
Članak 3.
Prijava za klanje i
veterinarsko-sanitarni pregled uzgojenih nojeva obavlja se istovjetno kao i za
srodne vrste životinja.
Ocjena ispravnosti mesa, organa
i proizvoda istovjetna je s ocjenom nakon veterinarsko-sanitarnog pregleda
srodnih vrsta životinja.
Označavanje mesa i organa nakon
veterinarsko-sanitarnog pregleda obavlja se u skladu s odredbama ovog
Pravilnika, te na odgovarajući način Pravilnika o načinu obavljanja stalnoga
veterinarsko-sanitarnog pregleda životinja za klanje i proizvoda životinjskog
podrijetla.
III. PREGLED I OBRADA NOJEVA
Prijava klanja
Članak 4.
Vlasnik životinje prijavljuje
klanje nadležnoj veterinarskoj organizaciji najkasnije 12 sati prije početka klanja.
Uz
prijavu vlasnika iz stavka 1. ovog članka, prilaže se i svjedodžba o
zdravstvenom stanju životinja koje se dopremaju u objekt radi klanja i obrade.
Članak 5.
Nakon
dopreme životinja u klaonicu, ovlaštenom se veterinaru odnosno nadležnom
veterinarskom inspektoru predaju svjedodžbe o zdravstvenom stanju životinja.
Ako
je udovoljeno propisanim veterinarsko-zdravstvenim i veterinarsko-sanitarnim
uvjetima, životinje se istovaruju u prostorije (ili prostore-obore) za
privremeni smještaj.
Životinje
koje su bolesne moraju biti smještene odvojeno od zdravih životinja.
Nakon
prispijeća, životinje se ne smiju izvoditi iz prostora klaonice bez pismenog
odobrenja nadležnog ovlaštenog veterinara, odnosno veterinarskog inspektora.
Svjedodžba
o zdravstvenom stanju životinja poništava se otiskivanjem žiga s tekstom
»Poništeno«, visine slova 3 cm.
Sve
poništene svjedodžbe o zdravstvenom stanju životinja iste vrste i podrijetla
povezuju se, a na poleđini posljednje mora se upisati datum dopreme i broj pod
kojim su životinje upisane u evidenciju o istovaru, te potpis ovlaštenog
veterinara odnosno veterinarskog inspektora.
Smještaj nojeva i pregled prije klanja
Članak 6.
Životinje se moraju pregledati
pri istovaru, za vrijeme boravka u stočnoj nastambi ili oborima te neposredno
prije upućivanja na klanje.
Istovarne i utovarne rampe za životinje moraju imati minimalni
nagib, ne smiju biti skliske i moraju imati bočnu zaštitu.
Kavezima za prijevoz životinja potrebno je rukovati pažljivo, ne
smije ih se bacati, ispuštati ili prevrtati dok su životinje u njima. Ako imaju
perforirano dno, treba paziti da ne dođe do ozljeđivanja životinja. Tamo gdje
je potrebno, životinje se iz kaveza istovaraju pojedinačno.
Pregledom iz stavka 1. ovog
članka ovlašteni veterinar odnosno veterinarski inspektor utvrđuje identitet i
zdravstveno stanje životinja, moguće posljedice prijevoza, kao i druge
promjene.
Nakon istovara, životinje se
smještaju u obilježene obore, prema podrijetlu vrstama i dobnim kategorijama, a
temeljem upisanih podataka na pločici mora biti moguća identifikacija s obzirom
na vlasnika, podrijetlo, datum dopreme i brojčano stanje.
Životinje koje bi se mogle međusobno ozlijediti, moraju se
smjestiti odvojeno jedne od drugih ovisno o vrsti, spolu, starosti ili
podrijetlu.
Stočne nastambe, odnosno obori moraju imati podove koji nisu
skliski i na kojima se životinje ne mogu ozlijediti, odgovarajuću ventilaciju,
pojilice, hranilice te osvjetljenje dovoljno jako da se može obaviti pregled
životinja.
U klaonicama u kojima se obavlja
klanje i klaonička obrada životinja iz uvoza moraju biti zasebne i označene
stočne nastambe odnosno obori za ove životinje. Životinje iz uvoza moraju se
zaklati, obraditi u propisanom roku i ne smiju se miješati s životinjama domaćeg
podrijetla.
Nakon pregleda životinja, a
neposredno prije početka klanja, ovlašteni veterinar odnosno nadležni
veterinarski inspektor, u pisanom obliku određuje raspored klanja nojeva.
Članak 7.
Pregledom životinja prije klanja
mora se utvrditi:
1) je li životinja bolesna ili
sumnjiva na zaraznu bolest koja se prenosi na ljude ili životinje;
2) ispoljava li životinja
simptome bolesti ili poremećaj općeg stanja koji meso može učiniti neispravnim
za ljudsku hranu;
3) je li životinja primala tvari
s farmakološkim djelovanjem ili neke druge tvari koje meso mogu učiniti
neispravnim za ljudsku hranu;
4) je li životinja umorna,
uznemirena ili ozlijeđena.
Članak 8.
Potrebu i trajanje odmora te
postupak sa životinjama prispjelim u stočnu nastambu klaonice određuje
ovlašteni veterinar odnosno nadležni veterinarski inspektor.
U stočnim nastambama odnosno
oborima u klaonici mora se osigurati napajanje životinja, a ako se zadržavaju
duže od 24 sata i hranjenje.
Prije slanja na klanje i
klaoničku obradu, životinje moraju biti čiste
Članak 9.
Klanje i klaonička obrada nojeva
može se obavljati u odobrenim objektima koji omogućavaju higijenski način rada
te u skladu s odredbama ovog Pravilnika.
Dozvoljeno je klanje nojeva u
klaonicama za papkare i kopitare, registriranim u skladu s člankom 20. i 21.
Zakona o veterinarstvu, ako postavljena oprema udovoljava potrebama te uz
posebno odobrenje za obavljanje ove djelatnosti.
U objektima za klanje nojeva
mora se osigurati postupak sa živim životinjama u skladu s propisima o dobrobiti
životinja, te odgovarajući veterinarsko-sanitarni pregled i kontrola.
Omamljivanje i klanje
Članak 10.
Prije omamljivanja nojevima se
mora na glavu staviti crna vreća, nepropusna za svjetlo, a bar jedna noga mora
im biti fiksirana za pod.
Dozvoljeno je omamljivanje
ugljičnim dioksidom, električnom strujom i uređajem s penetrirajućim klinom.
Nakon omamljivanja odmah se
pristupa iskrvarenju koje se obavlja presijecanjem velikih krvnih žila na
kranijalnom dijelu vrata ili na dijelu vrata do kranijalne torakalne aperture.
Trupovi moraju biti obješeni za distalni dio potkoljenice, i podignuti dovoljno
visoko da tijekom iskrvarenja ne dođe do kontaminacije s poda, a razmak između
obješenih trupova mora biti takav da onemogući dodirivanje tijekom klaoničke
obrade.
Nakon odsijecanja nogu u
intertarzalnom zglobu pristupa se skidanju kože s perjem.
Skidanje kože počinje na
distalnom dijelu potkoljenice do intertarzalnog zgloba u kojem se prethodno
odsijeca metatarzus i prsti. Nakon vješanja za drugu nogu, obrada se obavlja na
isti način.
Prije evisceracije, a nakon
skidanja kože s perjem svi zaprljani dijelovi trupa se moraju odstraniti
izrezivanjem ili odsijecanjem pod nadzorom ovlaštenog veterinara.
Kružnim rezom oko kloake odvaja
se od okolnog tkiva te se preko nje stavlja plastična vrećica koju treba
podvezati, kako ne bi došlo do onečišćenja crijevnim sadržajem.
Glava i vrat tijekom
veterinarsko-sanitarnog pregleda moraju biti na trupu, a nakon odsijecanja vrat
se mora uzdužno razrezati da se omogući pregled jednjaka.
Evisceracija
i egzenteracija
Članak 11.
Rasijecanjem trbušne stijenke po
medijalnoj liniji, oko kloake do grudne kosti, otvara se trbušna šupljina te se
vade trbušni organi.
Rasijecanjem grudne kosti po
medijalnoj liniji omogućava se vađenje srca, pluća i jetre. Do grudnih organa
moguće je doći i odvajanjem prsa, tako da se s obje strane prerežu rebra, a
prsa povuku prema dolje.
Članak 12.
Pregled grudnih i trbušnih
organa mora se obavljati odvojeno.
Zračne vrećice pregledavaju se
vizualno, odmah nakon vađenja grudnih i trbušnih organa. Prema potrebi, treba
ih zarezati.
Srce se pregledava vizualno i
palpacijom, te razrezivanjem radi pregleda.
Pluća, jetra, slezena i bubrezi
pregledavaju se vizualno i opipavanjem, a prema potrebi i zarezivanjem.
Bubrezi se moraju pregledati dok
su u vezi s trupom, a nakon pregleda mogu se odvojiti od okolnog tkiva.
Glava, sinusi glave, oči, vrat i
svi unutrašnji organi, uključujući jednjak i voljku, moraju se pregledati
vizualno, opipati i prema potrebi zasijecati.
IV.
OZNAČAVANJE
Označavanje higijenski ispravnog mesa nojeva za javnu
potrošnju
Članak 13.
Za označavanje mesa nojeva
upotrebljavaju se propisani žigovi.
Meso nojeva ispravno za ljudsku
hranu označava se žigom na obje strane grudi, na vrat, batake i krila.
Iz objekta za klanje nojeva meso
se stavlja u promet u cijelim trupovima ili u polovicama. Rasijecanje u manje
komade smije se obavljati u posebno odobrenim objektima.
Označavanje u izvoznim objektima
Članak 14.
Meso ispravno za ljudsku hranu,
u klaonicama registriranim za izvoz označava se ovalnim žigom širine 6,5 cm,
visine 4,5 cm. Visina slova koja označavaju oznaku Republike Hrvatske (HR) mora
biti 1,2 cm, kontrolni veterinarski broj objekta mora biti visok 1,2 cm, visina
brojeva datuma je 0,5 cm, a širina otiska svih linija osim datuma, mora biti
1,5 mm.
Žig iz stavka 1. ovoga članka,
otisnut na pakovini ili na naljepnici koristi se za obilježavanje upakiranog
mesa.
Naljepnica koja se stavlja na
preklop pakovine bijele je boje i sljedećih dimenzija: 14 x 6 cm, s natiskanim
tekstom, visine slova i brojeva serije 3 mm. Otisak žiga za izvozne objekte
treba biti u skladu s odredbama ovog Pravilnika, a s njegove lijeve strane
treba pisati »Republika Hrvatska, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva,
Uprava veterinarstva – Veterinarska inspekcija«, a s desne strane seriju tiska
naljepnice kao i njen redni broj.
Označavanje u objektima za domaće tržište
Članak 15.
Za označavanje ispravnog mesa za
ljudsku hranu u klaonicama koje nisu izvozni objekti, upotrebljava se žig
kvadratnog oblika, dimenzija 6,5 x 6,5 cm, sa sljedećim tekstom: HR i broj
županije, kontrolni veterinarski broj objekta, te datum obavljenog
veterinarsko-sanitarnog pregleda. Visina slova oznake Republike Hrvatske, broja
županije i kontrolnog veterinarskog broja treba biti 1,5 cm, širina otiska 1,5
mm, stranice kvadrata moraju biti široke 1,5 mm. Visina brojeva datuma mora
biti 5 mm.
U
objektima koji nisu registrirani za izvoz, za označavanje pakovina otiskom žiga
ili naljepnicom za meso nojeva, koristi se naljepnica svjetlo žute boje,
dimenzija 14 X 6 cm oblika i teksta kako je to određeno u stavku 1. ovoga
članka.
Članak
16.
Meso
koje je uvjetno ispravno za ljudsku hranu označava se žigom kvadratnog oblika,
duljine stranica 6 cm. Žig sadrži: »UVJETNO«, datum i kontrolni veterinarski
broj objekta.
Visina
slova »uvjetno« i kontrolnog veterinarskog broja je 1,5 cm, a visina datuma i
slova oznake vrste mesa je 0,5 cm.
Debljina
okvira žiga mora biti 2 mm.
Članak
17.
Meso
koje je ispravno samo za preradu označava se žigom pravokutnog oblika, duljine
stranica 6x4 cm. Žig sadrži tekst »ZA PRERADU«, datum pregleda, kontrolni
veterinarski broj objekta.
Visina
slova »za preradu« je 1,5 cm, visina kontrolnog veterinarskog broja je 1 cm, a
ostalih oznaka 0,5 cm.
Debljina
okvira žiga mora biti 2 mm.
Članak
18.
Meso
koje je neispravo za ljudsku hranu označava se žigom oblika istostraničnog
trokuta, stranica duljine 5 cm. Žig sadrži: HR, kontrolni veterinarski broj
objekta, te datum obavljenog veterinarsko-sanitarnog pregleda. Visina oznake
Republike Hrvatske i kontrolnog veterinarskog broja je 1 cm, a visina brojeva
datuma je 0,5 cm. Širina otiska rubova pečata, oznake HR i kontrolnog
veterinarskog broja mora biti 1,5 mm.
Članak 19.
Meso nojeva neispravno je za
ljudsku hranu ako:
1) potječe od životinja koje
boluju od eksudativne upale zračnih vrećica (gnojna upala);
2) potječe od životinja koje
boluju od antraksa;
3) potječe od životinja koje
boluju od bolesti koje se mogu prenijeti na ljude;
4) potječe od kahektičnih (jako
mršavih) životinja;
5) sadrži štetne mikroorganizme
i ostatke štetnih tvari u količinama većim od dozvoljenih;
6) sadrži radionuklide razine
aktivnosti iznad maksimalno dopuštenih granica.
V. EVIDENCIJE
Članak 20.
Nadležni ovlašteni veterinari
odnosno veterinarski inspektori u objektu vode sljedeće evidencije:
–
Evidencije o pregledu životinja prije klanja:
Evidencija o pregledu životinja
za klanje pri istovaru i smještaju u objekt Evidencija o pregledu životinja
prije klanja;
Izvještaj o pregledu životinja
prije klanja;
Evidencija o pregledu sumnjivih
– bolesnih životinja prije klanja;
Evidencija
o pregledu sumnjivih – bolesnih životinja prije klanja;
Evidencija
o zapljenama trupova uginulih životinja;
– Evidencije o pregledu mesa i organa klaonički
obrađenih životinja:
Evidencija
o pregledanim količinama i ocjeni higijenske ispravnosti mesa i organa
klaonički obrađenih životinja;
Evidencija
o nalazu tijekom veterinarsko sanitarnog pregleda;
Evidencija
o zapljenama tijekom veterinarsko sanitarnog pregleda;
Evidencija
o zadržanim trupovima – polovicama i organima tijekom klaoničke obrade;
Evidencija
o uvjetno higijenski ispravnim trupovima – polovicama i organima klaonički
obrađenih životinja;
– Evidencije o kontroli proizvodnje odobrenih
sredstava, dodataka i pregledu objekata;
– Evidencije o zaduženim i utrošenim oznakama i
dokumentima;
– Ostale evidencije;
u skladu
s odredbama Pravilnika o načinu obavljanja stalnoga veterinarsko-sanitarnog
pregleda životinja za klanje i proizvoda životinjskog podrijetla.
VI. ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 21.
Oblici pečata, žigova i
naljepnica koji se upotrebljavaju za označavanje propisano ovim Pravilnikom,
otiskani su uz Pravilnik o načinu obavljanja stalnoga veterinarsko-sanitarnog
pregleda životinja za klanje i proizvoda životinjskog podrijetla.
Članak
22.
Na
obavljanje veterinarsko-sanitarnog pregleda i kontrole koji nisu posebno
propisani ovim Pravilnikom na odgovarajući se način primjenjuju odredbe
Pravilnika o načinu obavljanja stalnoga veterinarsko-sanitarnog pregleda
životinja za klanje i proizvoda životinjskog podrijetla.
Članak
23.
Ovaj
Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/02-01/109
Urbroj: 525-01-02-01
Zagreb, 9. prosinca 2002.
Ministar
poljoprivrede i šumarstva
mr. sc. Božidar
Pankretić, v. r.