2558
Na temelju
članka 9. stavka 2. Zakona o poljoprivredi
(»Narodne novine«, br. 66/2001 i 83/2002), Vlada Republike Hrvatske je na
sjednici održanoj 19. prosinca 2002. godine donijela
Članak 1.
Ovom
Uredbom određuje se ciljna cijena svježeg sirovog kravljeg, ovčjeg i
kozjeg mlijeka (u daljnjem tekstu: mlijeko) i način njegova obračuna.
Članak 2.
Ciljna cijena mlijeka standardne kakvoće koje se
stavlja na tržište Republike Hrvatske, isporučenog na mjestu otkupa iznosi po
litri za:
– kravlje mlijeko 1,798 kuna;
– ovčje mlijeko 4,620 kuna;
– kozje mlijeko 2,384 kune.
Mlijeko standardne kakvoće je ono koje udovoljava
zahtjevima kakvoće iz članka 5., 6., 7. i 8. Pravilnika o kakvoći svježeg
sirovog mlijeka (»Narodne novine«, broj 102/2000), te u pogledu sadržaja
mliječne masti i bjelančevina, odnosno broja mikroorganizama i somatskih
stanica sadrži kod:
– kravljeg mlijeka 3,7% mliječne masti i 3,2%
bjelančevina, te u 1 ml ima 400.000 somatskih stanica i 100.000
mikroorganizama;
– ovčjeg mlijeka 6,0% mliječne masti i 4,0%
bjelančevina, te u 1 ml ima 1.500.000 mikroorganizama;
– kozjeg mlijeka 3,5% mliječne masti i 2,6%
bjelančevina, te u 1 ml ima 1.500.000 mikroorganizama.
Članak 3.
Ciljna cijena mlijeka dobije se kad se osnovna
cijena uskladi s klasom iz članka 5. ove Uredbe, a kod kravljeg mlijeka i
brojem somatskih stanica.
Članak 4.
Obračun osnovne cijene mlijeka obavlja se na temelju
postotnog udjela mliječne masti i bjelančevina, te njihove jedinične novčane
vrijednosti prema formuli:
OCM = (M x v1) + (B x v2)
gdje je:
OCM = osnovna cijena mlijeka
M = % udio masti u mlijeku
B = % udio bjelančevina u mlijeku
v1 = novčana vrijednost masne
jedinice, koja iznosi kod:
– kravljeg mlijeka 0,236 kuna
– ovčjeg mlijeka 0,270 kuna
– kozjeg mlijeka 0,280 kuna
v2 = novčana vrijednost
jedinice bjelančevine, koja iznosi kod
– kravljeg mlijeka 0,289 kuna
– ovčjeg mlijeka 0,750 kuna
– kozjeg mlijeka 0,546 kuna.
Članak 5.
Osnovna cijena mlijeka usklađuje se korištenjem
ispravka vrijednosti za mlijeko standardne kakvoće (3,7% mliječne masti i 3,2%
bjelančevina za kravlje, 6,0% mliječne masti i 4,0% bjelančevina za ovčje,
odnosno 3,5% mliječne masti i 2,6% bjelančevina za kozje mlijeko), zavisno od
klase u koju je razvrstano glede broja mikroorganizama, a za kravlje mlijeko
i na osnovu broja somatskih stanica prema sljedećoj tablici:
Ispravak vrijednost |
Kravlje
mlijeko |
Ovčje i
kozje mlijeko |
||||
|
Broj somatskih stanica |
Ispravak vrijednosti |
|
|||
Klasa |
Broj |
Klasa |
Broj |
|||
|
mikroorganizama |
|
mikroorganizama |
|||
1,15 |
E |
£ 80.000 |
£ 400.000 |
1,10 |
E |
£1.200.000 |
1,00 |
I |
£ 100.000 |
£ 400.000 |
1,00 |
I |
£ 1.500.000 |
0,95 |
II |
£ 400.000 |
£ 600.000 |
0,95 |
II |
£ 6.000.000 |
0,90 |
III |
> 400.000 |
> 600.000 |
0,90 |
III |
> 6.000.000 |
Pri određivanju
ispravka vrijednosti kravlje mlijeko se razvrstava u onaj razred kod kojeg
je utvrđena niža klasa, odnosno veći broj somatskih stanica.
Članak
6.
Obračunata
cijena kravljeg mlijeka umanjuje se za 0,1798 kuna po litri, ako ono
sadrži manje od 3,4% mliječne masti ili manje od 3,1% bjelančevina.
Članak
7.
Ako
kravlje mlijeko sadrži više od 4,3% mliječne masti i 4,0% bjelančevina obračun se obavlja kao da ono
ima 4,3% mlliječne masti i 4,0% bjelančevina.
Članak
8.
Mlijeko
bez utvrđenih parametara kakvoće iz članka 2. ove Uredbe ne može se otkupljivati.
Članak 9.
Ova Uredba stupa na snagu 1. siječnja 2003. godine
i objavljuje se »Narodnim novinama«.
Klasa: 307-03/02-01/01
Urbroj: 5030116-02-1
Zagreb, 19. prosinca 2002.
Predsjednik
Ivica Račan, v. r.