2156
Na
temelju članka 22. stavka 1. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj
70/97. i 105/01.), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se posebni veterinarsko-zdravstveni
uvjeti koji se odnose na uređenje, opremu, način rada, djelatnike i higijenu u
objektima registriranim za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog
podrijetla na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (u daljnjem tekstu: OPG).
Članak 2.
Dozvoljava se obrada, prerada i uskladištenje
proizvoda životinjskog podrijetla u objektima na OPG-ima registriranim za:
1. obradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda
(sira);
2. punjenje i pakiranje meda;
3. sortiranje i pakiranje jaja;
4. proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda:
– trajnih suhomesnatih proizvoda i slanine;
– trajnih i kuhanih kobasica;
– čvaraka i domaće svinjske masti.
Odobrena djelatnost iz stavka 1. ovog članka može se
obavljati i u prostorijama za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog
podrijetla, smještenim u sklopu stambenog objekta.
Članak 3.
U objektima/prostorijama iz članka 2. ovog Pravilnika
dozvoljeno je koristiti sirovine odnosno proizvode dobivene isključivo od životinja:
– uzgojenih na vlastitom OPG-u; ili
– koje su najmanje tri mjeseca u tovu na vlastitom
OPG-u.
Klanje životinja iz vlastitog uzgoja ili tova na
OPG-u za potrebe proizvodnje namirnica za prodaju dozvoljeno je isključivo u
klaoničkim objektima registriranim u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.
Članak
4.
Uporaba
objekata/prostorija iz članka 2. ovog Pravilnika, kao i opreme namijenjene za
proizvodnju namirnica, dozvoljena je samo uz prethodnu registraciju objekta, u
skladu sa Zakonom o veterinarstvu.
Objekte/prostorije
i opremu iz stavka 1. ovog članka nije moguće koristiti u druge svrhe.
Članak 5.
Za odobrenje djelatnosti i upis u Upisnik odobrenih
objekata, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, potrebno je priložiti:
– tehničko-tehnološki projekt s tlocrtom i opisom
prostorija;
– položajni nacrt prostorija;
– opis opreme;
– sirovinsku bilancu;
– asortiman proizvoda;
– postupke sanitacije objekta i opreme;
– opis opskrbe vodom za piće.
Članak 6.
Za provođenje svakodnevnih postupaka sanitacije
prostora/prostorija, opreme i pribora, prije, za vrijeme i nakon završetka
rada, a u svrhu sprečavanja kontaminacije namirnica, odgovoran je vlasnik
objekta.
Članak 7.
U objektima iz članka 2. ovog Pravilnika određen je
maksimalni godišnji opseg proizvodnje, i to:
1. prerada svinjskog mesa u količini od 7.500
kilograma odnosno maksimalno 50 svinja godišnje;
2. prerada ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka do
50.000 litara godišnje;
3. proizvodnja meda do 1.000 kilograma godišnje.
Članak 8.
Namirnice proizvedene na OPG-u mogu se stavljati u
promet na sljedeći način:
1. prodajom na vlastitom OPG-u;
2. u vlastitoj turističkoj ponudi u okviru
ugostiteljskog objekta;
3. u vlastitoj ili zajedničkoj trgovini (više proizvođača)
izvan OPG-a, na određenoj lokaciji koja je odobrena kod nadležnog tijela;
4. na tržnicama ili prodajnim izložbama.
Članak 9.
Osobe koje rade u proizvodnim prostorijama, u kojima
dolaze u izravni dodir sa sirovinama i proizvodima za vrijeme rada, moraju:
– brinuti o osobnoj higijeni i čistoći;
– nositi svijetlu radnu odjeću i obuću;
– kosu zaštititi kapom ili maramom.
U radnoj odjeći i obući nije dozvoljeno napuštati
prostorije odnosno prostor za proizvodnju namirnica.
Osobe
koje rade u proizvodnji namirnica moraju biti zdravstveno pregledane u skladu s
važećim propisima Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
Članak 10.
Površina oko objekta iz članka 2. ovog Pravilnika
mora biti pokrivena betonom ili asfaltom, a krug ograđen prikladnom ogradom.
Članak 11.
Otpad životinjskog podrijetla koji nastaje u
proizvodnji na OPG-u treba:
– sakupljati u za to određene zatvorene kontejnere;
– odstranjivati iz proizvodnih prostorija odnosno
prostora odmah nakon završenog rada;
– osigurati propisan način neškodljivog uklanjanja.
Članak 12.
Otpadne vode nastale tijekom proizvodnje treba
odvoditi izravno u kanalizaciju ili sabirnu jamu.
Članak 13.
Objekt na OPG-u koji je kod nadležnog tijela
registriran za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda, ovisno o
tehnologiji proizvodnje, mora imati:
1. rashladnu komoru ili hladnjak za hlađenje i čuvanje
mesa odgovarajuće veličine i kapaciteta;
2. prostoriju za proizvodnju dozvoljenih proizvoda od
mesa;
3. prostoriju za dimljenje i zrenje;
4. rashladnu komoru ili hladnjak za čuvanje gotovih
proizvoda;
5. ormar za držanje začina, dodataka i ostalih potrepština
u proizvodnji;
6. prostor ili ormar za čuvanje materijala za
pakiranje i opremanje.
Članak 14.
Objekt na OPG-u registriran za preradu mlijeka mora
imati:
1. prostoriju za sabiranje;
2. prostoriju za proizvodnju sira (sirarnicu) s
opremom za hlađenje i uskladištenje;
3. prostoriju za oblikovanje i cijeđenje te zrenje
sira (zrionicu);
4. hladnjak za gotove proizvode.
Članak 15.
Objekt na OPG-u registriran za sortiranje i pakiranje
jaja treba imati:
1. hladnjaču ili hladnjak za držanje jaja, ovisno o
kapacitetu proizvodnje;
2. prostor za sortiranje i pakiranje jaja.
Članak 16.
Objekt na OPG-u registriran za punjenje i pakiranje
meda mora imati:
1. prostoriju za prihvat te punjenje i pakiranje
meda;
2. prostor za uskladištenje meda.
Članak 17.
Objekti iz članka 2. ovog Pravilnika moraju imati:
– podove i zidove od materijala koji omogućuje lako čišćenje,
pranje i dezinfekciju;
– izdvojeni prostor ili ormar za držanje pribora i
sredstava za mehaničku i kemijsku sanitaciju;
– izdvojen prostor ili ormar za skladištenje
materijala za pakiranje (kartonska ambalaža, papir za pakiranje, posude, folije
itd.);
– materijal za pakiranje mora biti skladišten na
policama ili podmetačima, a razmak od podne površine mora iznositi najmanje 30
cm;
– potrebnu ventilaciju (prirodnu ili umjetnu);
– obveznu zaštitu od ulaska insekata, glodavaca i
neugodnih mirisa.
Članak 18.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana
objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 322-01/03-01/602
Urbroj: 525-06-03-01
Zagreb, 15. rujna 2003.
Ministar
mr. sc. Božidar
Pankretić, v. r.