Pravilnik o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti registrirani za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla na obiteljskim poljoprivrednim gospo

NN 149/2003 (22.9.2003.), Pravilnik o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti registrirani za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla na obiteljskim poljoprivrednim gospo

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

2156

Na temelju članka 22. stavka 1. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97. i 105/01.), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

PRAVILNIK

o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti registrirani za obradu, preradu i uskladiŠtenje proizvoda Životinjskog podrijetla na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se posebni veterinarsko-zdravstveni uvjeti koji se odnose na uređenje, opremu, način rada, djelatnike i higijenu u objektima registriranim za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (u daljnjem tekstu: OPG).

Članak 2.

Dozvoljava se obrada, prerada i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla u objektima na OPG-ima registriranim za:

1. obradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda (sira);

2. punjenje i pakiranje meda;

3. sortiranje i pakiranje jaja;

4. proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda:

– trajnih suhomesnatih proizvoda i slanine;

– trajnih i kuhanih kobasica;

– čvaraka i domaće svinjske masti.

Odobrena djelatnost iz stavka 1. ovog članka može se obav­ljati i u prostorijama za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla, smještenim u sklopu stambenog objekta.

Članak 3.

U objektima/prostorijama iz članka 2. ovog Pravilnika doz­voljeno je koristiti sirovine odnosno proizvode dobivene isklju­čivo od životinja:

– uzgojenih na vlastitom OPG-u; ili

– koje su najmanje tri mjeseca u tovu na vlastitom OPG-u.

Klanje životinja iz vlastitog uzgoja ili tova na OPG-u za potrebe proizvodnje namirnica za prodaju dozvoljeno je isklju­čivo u klaoničkim objektima registriranim u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

Članak 4.

Uporaba objekata/prostorija iz članka 2. ovog Pravilnika, kao i opreme namijenjene za proizvodnju namirnica, dozvoljena je samo uz prethodnu registraciju objekta, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

Objekte/prostorije i opremu iz stavka 1. ovog članka nije moguće koristiti u druge svrhe.

Članak 5.

Za odobrenje djelatnosti i upis u Upisnik odobrenih objekata, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, potrebno je priložiti:

– tehničko-tehnološki projekt s tlocrtom i opisom prostorija;

– položajni nacrt prostorija;

– opis opreme;

– sirovinsku bilancu;

– asortiman proizvoda;

– postupke sanitacije objekta i opreme;

– opis opskrbe vodom za piće.

Članak 6.

Za provođenje svakodnevnih postupaka sanitacije prostora/prostorija, opreme i pribora, prije, za vrijeme i nakon završetka rada, a u svrhu sprečavanja kontaminacije namirnica, odgovoran je vlasnik objekta.

Članak 7.

U objektima iz članka 2. ovog Pravilnika određen je maksimalni godišnji opseg proizvodnje, i to:

1. prerada svinjskog mesa u količini od 7.500 kilograma odnosno maksimalno 50 svinja godišnje;

2. prerada ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka do 50.000 litara godišnje;

3. proizvodnja meda do 1.000 kilograma godišnje.

Članak 8.

Namirnice proizvedene na OPG-u mogu se stavljati u promet na sljedeći način:

1. prodajom na vlastitom OPG-u;

2. u vlastitoj turističkoj ponudi u okviru ugostiteljskog objekta;

3. u vlastitoj ili zajedničkoj trgovini (više proizvođača) izvan OPG-a, na određenoj lokaciji koja je odobrena kod nadležnog tijela;

4. na tržnicama ili prodajnim izložbama.

Članak 9.

Osobe koje rade u proizvodnim prostorijama, u kojima dolaze u izravni dodir sa sirovinama i proizvodima za vrijeme rada, moraju:

– brinuti o osobnoj higijeni i čistoći;

– nositi svijetlu radnu odjeću i obuću;

– kosu zaštititi kapom ili maramom.

U radnoj odjeći i obući nije dozvoljeno napuštati prostorije odnosno prostor za proizvodnju namirnica.

Osobe koje rade u proizvodnji namirnica moraju biti zdravstveno pregledane u skladu s važećim propisima Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Članak 10.

Površina oko objekta iz članka 2. ovog Pravilnika mora biti pokrivena betonom ili asfaltom, a krug ograđen prikladnom ogradom.

Članak 11.

Otpad životinjskog podrijetla koji nastaje u proizvodnji na OPG-u treba:

– sakupljati u za to određene zatvorene kontejnere;

– odstranjivati iz proizvodnih prostorija odnosno prostora odmah nakon završenog rada;

– osigurati propisan način neškodljivog uklanjanja.

Članak 12.

Otpadne vode nastale tijekom proizvodnje treba odvoditi izravno u kanalizaciju ili sabirnu jamu.

Članak 13.

Objekt na OPG-u koji je kod nadležnog tijela registriran za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda, ovisno o tehnologiji proizvodnje, mora imati:

1. rashladnu komoru ili hladnjak za hlađenje i čuvanje mesa odgovarajuće veličine i kapaciteta;

2. prostoriju za proizvodnju dozvoljenih proizvoda od mesa;

3. prostoriju za dimljenje i zrenje;

4. rashladnu komoru ili hladnjak za čuvanje gotovih proizvoda;

5. ormar za držanje začina, dodataka i ostalih potrepština u proizvodnji;

6. prostor ili ormar za čuvanje materijala za pakiranje i opremanje.

Članak 14.

Objekt na OPG-u registriran za preradu mlijeka mora imati:

1. prostoriju za sabiranje;

2. prostoriju za proizvodnju sira (sirarnicu) s opremom za hlađenje i uskladištenje;

3. prostoriju za oblikovanje i cijeđenje te zrenje sira (zrionicu);

4. hladnjak za gotove proizvode.

Članak 15.

Objekt na OPG-u registriran za sortiranje i pakiranje jaja treba imati:

1. hladnjaču ili hladnjak za držanje jaja, ovisno o kapacitetu proizvodnje;

2. prostor za sortiranje i pakiranje jaja.

Članak 16.

Objekt na OPG-u registriran za punjenje i pakiranje meda mora imati:

1. prostoriju za prihvat te punjenje i pakiranje meda;

2. prostor za uskladištenje meda.

Članak 17.

Objekti iz članka 2. ovog Pravilnika moraju imati:

– podove i zidove od materijala koji omogućuje lako čišćenje, pranje i dezinfekciju;

– izdvojeni prostor ili ormar za držanje pribora i sredstava za mehaničku i kemijsku sanitaciju;

– izdvojen prostor ili ormar za skladištenje materijala za pakiranje (kartonska ambalaža, papir za pakiranje, posude, folije itd.);

– materijal za pakiranje mora biti skladišten na policama ili podmetačima, a razmak od podne površine mora iznositi najmanje 30 cm;

– potrebnu ventilaciju (prirodnu ili umjetnu);

– obveznu zaštitu od ulaska insekata, glodavaca i neugodnih mirisa.

Članak 18.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 322-01/03-01/602
Urbroj: 525-06-03-01
Zagreb, 15. rujna 2003.

Ministar
mr. sc.
Božidar Pankretić, v. r.