374
Na temelju
članka 11. stavka 1. točke 18. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj
70/97., 105/01. i 172/03.), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga
gospodarstva donosi
I.
Zabranjuje
se uvoz u Republiku Hrvatsku i provoz preko područja Republike Hrvatske:
a) živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja)
i divljih papkara;
b) sjemena od domaćih i divljih papkara;
c) embrija/jajnih stanica od domaćih i divljih
papkara;
d) svježeg i smrznutog mesa domaćih i divljih
papkara;
e) proizvoda od mesa domaćih i divljih papkara koji
nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus slinavke i šapa;
f)
proizvoda životinjskog podrijetla (od papkara) namijenjenih prehrani ljudi,
prehrani životinja ili za poljoprivrednu ili industrijsku upotrebu, životinjske
hrane i stelje biljnog podrijetla;
g)
proizvoda životinjskog podrijetla (od papkara) namijenjenih farmaceutskoj ili
medicinskoj (kirurškoj) upotrebi;
h)
bioloških proizvoda koji nisu sterilni
radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku
zarazne bolesti slinavke i šapa.
Zabrana
iz stavka prvog ove točke odnosi se i na pošiljke živih papkara koje se
provoze preko područja zemalja koje nisu navedene u točki III. ove Naredbe,
bez obzira na njihovo podrijetlo.
II.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje
se na sljedeće pošiljke:
a) hermetički zatvorene toplinski obrađene konzerve
od mesa, koje su tijekom proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti
3 i više, odnosno trajne konzerve;
b)
sirove kože ukoliko su bile obrađene na jedan od sljedećih načina:
–
tretirane kalcijevom lužinom na pH vrijednosti 12 do 13 najmanje 8 do 10 sati,
te nakon toga tretirane kiselinom na pH vrijednosti 1 do 3 najmanje 6 do 10
sati;
– soljene
morskom soli uz dodatak 2% kalcinirane sode najmanje 7 dana, ako su tako
obrađene kože bile skladištene najmanje 30 dana prije utovarivanja u mjestu
podrijetla;
–
sušene 42 dana na temperaturi od 20° C;
gdje
način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
c)
toplinski obrađena tehnička mast i želatina gdje je za vrijeme obrade
postignuta temperatura u središtu proizvoda od najmanje 70° C;
d) vuna
prana u alkalnoj vodenoj otopini pri pH vrijednosti 10, uz dodatak natrijeva
karbonata (Na2CO3) u količini od 1,5 do 2 g na
litru, i sušena u zračnoj struji pri temperaturi 80° C;
e)
kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana koža,
kuhane čekinje i slično;
f)
mlijeko i proizvodi od mlijeka gdje je sirovo mlijeko bilo pasterizirano pod
nadzorom ovlaštenog veterinara na temperaturi od 71,7° C kroz 15 sec, nakon čega
je bilo podvrgnuto:
– daljnjoj
termičkoj obradi, nakon koje je peroksidaza test dao negativnu reakciju; ili
–
procesu sušenja koje uključuje zagrijavanje s jednakim učinkom toplinske
obrade kao i u prethodnom stavku; ili
–
obradi kojom je postignuta pH vrijednost manja od 6 kroz najmanje 1 sat;
g)
crijeva koja se uvoze u mliječnoj kiselini ili salamuri pH vrijednosti od 6,0 i
niže;
h)
trofeji divljih životinja, kuhani u kipućoj vodi dovoljno vremena da su otklonjena
sva tkiva osim kosti, rogova, papaka, pandži ili zubi;
i)
trajni suhomesnati proizvodi ukoliko udovoljavaju sljedećim uvjetima:
aktivnost vode od 0,93 ili manje, pH vrijednost manje od 6, vrijeme zrenja
najmanje 9 mjeseci i težina od najmanje 5,5 kg.
III.
Zabrana
navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na pošiljke podrijetlom iz
sljedećih zemalja:
Albanija Irska Novi Zeland
Australija Italija Njemačka
Austrija Japan Panama
Belgija Kanada Poljska
Bosna i Hercegovina Koreja Portugal
Bugarska Kosta Rika Rumunjska
Cipar Kuba Singapur
Češka Latvija Sjedinjene
Američke Države
Čile Litva Slovačka
Danska Luksemburg Slovenija
El Salvador Madagaskar Španjolska
Estonija Mađarska Švedska
Finska Makedonija Švicarska
Francuska Malta Ujedinjeno
Kraljevstvo
Grčka Mauricijus Ukrajina
Gvajana Meksiko Vanuatu
Gvatemala Nikaragva
Honduras Nizozemska
Island Norveška
Indonezija Nova Kaledonija
IV.
Danom
stupanja na snagu ove Naredbe prestaje važiti Naredba o zabrani uvoza u
Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske živih domaćih
papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i divljih papkara, proizvoda od
papkara kao i životinjske hrane i stelje radi sprječavanja unošenja u
Republiku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa (»Narodne novine« br.
71/2002.).
V.
Ova
Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 322-01/04-01/6
Urbroj: 525-01-04-02
Zagreb, 23. siječnja 2004.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.