Naredba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i divljih papkara,

NN 11/2004 (28.1.2004.), Naredba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i divljih papkara,

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA

374

Na teme­lju članka 11. stavka 1. točke 18. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97., 105/01. i 172/03.), ministar po­ljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi

NAREDBU

O ZABRANI UVOZA U REPUBLIKU HRVATSKU I PROVOZA PREKO PODRUČJA REPUBLIKE HRVATSKE ŽIVIH DOMAĆIH PAPKARA (GOVEDA, OVACA, KOZA I SVINJA) I DIVLJIH PAPKARA, PROIZVODA OD PAPKARA KAO I ŽIVOTINJSKE HRANE I STELJE RADI SPRJEČAVANJA UNOŠENJA U REPUBLIKU HRVATSKU ZARAZNE BOLESTI SLINAVKE I ŠAPA

I.

Zabra­njuje se uvoz u Republiku Hrvatsku i provoz preko područja Republike Hrvatske:

a) živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svi­nja) i div­ljih papkara;

b) sjemena od domaćih i div­ljih papkara;

c) embrija/jajnih stanica od domaćih i div­ljih papkara;

d) svježe­g i smrznutog mesa domaćih i div­ljih papkara;

e) proizvoda od mesa domaćih i div­ljih papkara koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus slinavke i šapa;

f) proizvoda životi­njskog podrijetla (od papkara) namije­njenih prehrani ­ljudi, prehrani životi­nja ili za po­ljoprivrednu ili industrijsku upotrebu, životi­njske hrane i ste­lje bi­ljnog podrijetla;

g) proizvoda životi­njskog podrijetla (od papkara) namije­njenih farmaceutskoj ili medicinskoj (kirurškoj) upotrebi;

h) bioloških proizvoda koji nisu sterilni

radi sprječava­nja unoše­nja u Republiku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa.

Zabrana iz stavka prvog ove točke odnosi se i na poši­ljke živih papkara koje se provoze preko područja zema­lja koje nisu navedene u točki III. ove Naredbe, bez obzira na ­njihovo pod­rijetlo.

II.

Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primje­njuje se na s­ljedeće poši­ljke:

a) hermetički zatvorene toplinski obrađene konzerve od mesa, koje su tijekom proizvod­nje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajne konzerve;

b) sirove kože ukoliko su bile obrađene na jedan od s­ljedećih načina:

– tretirane kalcijevom lužinom na pH vrijednosti 12 do 13 najma­nje 8 do 10 sati, te nakon toga tretirane kiselinom na pH vrijednosti 1 do 3 najma­nje 6 do 10 sati;

– so­ljene morskom soli uz dodatak 2% kalcinirane sode najma­nje 7 dana, ako su tako obrađene kože bile skladištene najma­nje 30 dana prije utovarivanja u mjestu podrijetla;

– sušene 42 dana na temperaturi od 20° C;

gdje način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedo­džbi;

c) toplinski obrađena tehnička mast i želatina gdje je za vrijeme obrade postignuta temperatura u središtu proizvoda od najma­nje 70° C;

d) vuna prana u alkalnoj vodenoj otopini pri pH vrijednosti 10, uz dodatak natrijeva karbonata (Na2CO3) u količini od 1,5 do 2 g na litru, i sušena u zračnoj struji pri temperaturi 80° C;

e) kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana koža, kuhane čeki­nje i slično;

f) mlijeko i proizvodi od mlijeka gdje je sirovo mlijeko bilo pasterizirano pod nadzorom ovlaštenog veterinara na temperaturi od 71,7° C kroz 15 sec, nakon če­ga je bilo podvrgnuto:

– da­lj­njoj termičkoj obradi, nakon koje je peroksidaza test dao ne­gativnu reakciju; ili

– procesu suše­nja koje uk­ljučuje zagrijava­nje s jednakim učinkom toplinske obrade kao i u prethodnom stavku; ili

– obradi kojom je postignuta pH vrijednost ma­nja od 6 kroz najma­nje 1 sat;

g) crijeva koja se uvoze u mliječnoj kiselini ili salamuri pH vrijednosti od 6,0 i niže;

h) trofeji div­ljih životi­nja, kuhani u kipućoj vodi dovo­ljno vremena da su otklo­njena sva tkiva osim kosti, rogova, papaka, pan­dži ili zubi;

i) trajni suhomesnati proizvodi ukoliko udovo­ljavaju s­lje­dećim uvjetima: aktivnost vode od 0,93 ili ma­nje, pH vrijednost ma­nje od 6, vrijeme zre­nja najma­nje 9 mjeseci i težina od najma­nje 5,5 kg.

III.

Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primje­njuje se na poši­ljke podrijetlom iz sljedećih zema­lja:

Albanija              Irska         Novi Zeland

Australija             Italija         Njemačka

Austrija               Japan        Panama

Belgija                 Kanada     Poljska

Bosna i Hercegovina             Koreja      Portugal

Bugarska             Kosta Rika    Rumunjska

Cipar                  Kuba         Singapur

Češka                 Latvija       Sjedinjene Američke Države

Čile                     Litva          Slovačka

Danska               Luksemburg   Slovenija

El Salvador         Madagaskar  Španjolska

Estonija               Mađarska  Švedska

Finska                 Makedonija   Švicarska

Francuska           Malta        Ujedinjeno Kraljevstvo

Grčka                 Mauricijus Ukrajina

Gvajana              Meksiko    Vanuatu

Gvatemala           Nikaragva

Honduras            Nizozemska

Island                  Norveška

Indonezija           Nova Kaledonija

IV.

Danom stupa­nja na snagu ove Naredbe prestaje važiti Nared­ba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svi­nja) i div­ljih papkara, proizvoda od papkara kao i životi­njske hrane i ste­lje radi sprječava­nja unoše­nja u Republiku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa (»Narodne novine« br. 71/2002.).

V.

Ova Naredba stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 322-01/04-01/6
Urbroj: 525-01-04-02
Zagreb, 23. siječnja 2004.

Ministar
 Petar Čobanković, v. r.