2204
Na
temelju članka 18. i 19. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine« br. 70/97,
105/01, 172/03) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva,
donosi
I.
TEMELJNE ODREDBE
Članak
1.
1) Ovaj
Pravilnik određuje veterinarsko-zdravstvene uvjete koje moraju ispunjavati
fizičke i pravne osobe u obavljanju djelatnosti izlova, uzgoja, pročišćavanja
i stavljanja u promet živih školjkaša, namijenjenih za ljudsku prehranu u
sirovom stanju ili za preradu, te veterinarsko-zdravstvene uvjete za proizvodna
područja, područja za ponovno polaganje školjkaša, uzgajališta školjkaša, otpremne
centre i centre za pročišćavanje školjkaša.
2) Ovaj
Pravilnik, u obavljanju djelatnosti iz stavka 1. ovoga članka, odnosi se i na
bodljikaše, plaštenjake i morske puževe, osim odredbi koje se odnose na
pročišćavanje.
Članak
2.
U
smislu ovog Pravilnika pojedini izrazi imaju sljedeća značenja:
a) živi
školjkaši – dvoljušturni mekušci koji se hrane planktonom, procijeđivanjem
(filtracijom) vode.
b) morski
biotoksini – otrovne tvari koje se mogu nakupiti u školjkašima, ako
plankton kojim se hrane sadrži biotoksine;
c) čista
morska voda – morska ili boćata voda koja ne sadrži mikrobiološko
zagađenje, te toksične ili nepoželjne tvari, a koje se mogu pojaviti prirodno
ili nakon otpuštanja u okoliš u količinama koje mogu negativno utjecati na
kakvoću, zdravstvenu ispravnost i okus školjkaša;
d) održavanje
– skladištenje živih školjkaša u spremnicima ili bazenima koji sadrže čistu
morsku vodu ili na prirodnim prostorima, kako bi se uklonio mulj, pijesak ili
blato, a čija kakvoća ne ukazuje na potrebu za ponovnim polaganjem ili
tretiranjem u centrima za pročišćavanje;
e) čuvanje
– skladištenje živih školjkaša prije njihovog stavljanja u promet na
temperaturi od +4 do +7°C .
f) sakupljač
– fizička ili pravna osoba koja obavlja djelatnost
sakupljanja/izlovljavanja živih školjkaša iz proizvodnog područja, u svrhu
obrade i stavljanja u promet;
g) proizvodno
područje – dio mora, ušće ili laguna s prirodnim staništima školjkaša,
odnosno mjesto namijenjeno za uzgoj školjkaša, određeno od nadležnog tijela;
h) područje
za ponovno polaganje školjkaša – dio mora, ušća ili lagune čije su granice
označene plutačama, stupovima ili na drugi vidljiv način, određeno od nadležnog
tijela, a koje se upotrebljava isključivo za prirodno pročišćavanje školjkaša;
i) otpremni
centar – objekt na obali ili na moru, odobren od nadležnog tijela, a koji
služi za prihvat, održavanje, pranje, čišćenje, sortiranje i pakiranje živih
školjkaša namijenjenih za ljudsku prehranu;
j) centar
za pročišćavanje – objekt sa spremnicima opremljenim čistom ili pročišćenom
morskom vodom, u kojima živi školjkaši ostaju dok se ne ukloni njihova
mikrobiološka zagađenost te postanu upotrebljivi za ljudsku prehranu;
k) ponovno
polaganje – postupak prijenosa živih školjkaša u određeno odobreno područje
radi otklanjanja njihovog zagađenja prirodnim pročišćavanjem, koji se obavlja
pod kontrolom nadležnog veterinarskog inspektora. Ponovnim polaganjem ne smatra
se polaganje živih školjkaša na područje pogodno za daljnji uzgoj;
l)
serija ulova ili lot – količina živih školjkaša sakupljena/izlovljena iz
proizvodnog područja od jednog sakupljača, odnosno uzgajivača, a koja se
doprema u određeno područje za ponovno polaganje školjkaša, odnosno u odobreni
otpremni centar, centar za pročišćavanje ili objekt za preradu;
m) monitoring program –
plan praćenja kakvoće mora i školjkaša na područjima uzgoja, izlova i ponovnog
polaganja školjkaša, koje za svaku tekuću godinu, na prijedlog Uprave za
veterinarstvo, donosi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.
Članak 3.
Proizvodna
područja i područja za ponovno polaganje školjkaša iz članka 1. ovog
Pravilnika, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga
gospodarstva, određuje nadležno tijelo posebnim propisom.
Članak
4.
1)
Zahtjev za odobrenje objekata: uzgajališta školjkaša, otpremnih centara i
centara za pročišćavanje školjkaša iz članka 1. ovoga Pravilnika podnosi se
Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva – Upravi za
veterinarstvo.
2) Uz zahtjev
iz stavka 1. ovoga članka, za odobrenje uzgajališta školjkaša iz članka 1.
ovog Pravilnika mora se priložiti:
–
suglasnost na lokaciju nadležnog veterinarskog ureda, izdanu na temelju analiza
propisanih monitoring programom;
–
potvrdu nadležnog tijela da je predviđeno uzgajalište u proizvodnom području I
ili II, opisanim u Planu praćenja kakvoće mora i školjaka na područjima uzgoja,
izlova i polaganja, i da je u skladu s vrijednostima propisanim u tabeli iz
članka 5. stavka 4. ovog Pravilnika;
– ugovor
o korištenju pomorskog dobra;
– izvod
iz katastra s nacrtom položaja predviđenog uzgajališta.
3) Uz
zahtjev za odobrenje projektne dokumentacije prije izgradnje/rekonstrukcije
otpremnih centara i centara za pročišćavanje školjkaša iz članka 1. ovog Pravilnika
mora se priložiti:
– suglasnost na lokaciju nadležnog veterinarskog
ureda;
– tehnološko-tehnička projektna dokumentacija;
– projekt vode, kanalizacije i sustava za
pročišćavanje morske vode;
– analize mora sukladne parametrima iz monitoring
programa;
– analiza zdravstvene ispravnosti vode.
4) Otpremni centri i centri za pročišćavanje
školjkaša iz članka 1. ovoga Pravilnika moraju imati program određivanja
vlastitih kritičnih točaka zagađenja, koji se sastoji od programa: sustava
analize opasnosti i kontrole kritičnih točaka – HACCP i standardnih
sanitacijskih operativnih postupaka – SSOP, Programa edukacije djelatnika i
Programa povrata proizvoda.
5) Program iz stavka 4. ovoga članka mora biti
odobren od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva –
Uprave za veterinarstvo.
II.
PROIZVODNA PODRUČJA
Članak
5.
1)
Uzgoj i sakupljanje školjkaša obavlja se u proizvodnim područjima, a iznimno
školjkaši se mogu sakupljati i izlovljavati i izvan tih područja, pod uvjetima
iz točke 7. ovoga članka.
2)
Granice proizvodnih područja moraju biti točno utvrđene (planimetrija).
3)
Granice između pojedinih proizvodnih područja moraju biti međusobno udaljene
najmanje 300 m.
4) Unutar proizvodnih područja moraju se odrediti
područja različite kakvoće mora (I, II i III), u skladu s vrijednostima
propisanim u sljedećoj tabeli:
PODRUČJE |
fekalni |
E.coli |
Salmonella |
I |
<300
u 100 g |
<230 u
100 g |
0 u 25 g
mesa |
II |
<6000
u 100 |
<4600
u 100 |
|
III |
<60
000 u 100 |
|
|
5)
Nakon izlova/sakupljanja u području I školjkaši se moraju prevoziti u otpremne
centre.
6)
Iznimno od stavka 5. ovoga članka, živi školjkaši u količini do 10 kg se na
uzgajalištu mogu neposredno prodavati krajnjem potrošaču za vlastite potrebe.
7)
Nakon izlova/sakupljanja u područjima II i III, ili iz nepoznatih područja koja
nisu obuhvaćena monitoring programom, školjkaši se prethodno moraju dopremati u
područja za ponovno polaganje školjkaša ili u centre za pročišćavanje.
8)
Vrijednosti testiranja školjkaša izlovljenih/sakupljenih iz područja II
prije ponovnog polaganja ili pročišćavanja u centru ne smiju prelaziti 6 000
fekalnih koliforma u 100 g mesa i međuljušturne tekućine (MPN test – 3
razrjeđenja u 5 epruveta), odnosno 4 600 E. coli na 100 g mesa u 90% uzoraka, a
iz područja III – 60 000 fekalnih koliforma u 100 g mesa i međuljušturne
tekućine.
9) Živi školjkaši i morski puževi koji su sakupljeni
u području II i III kakvoće mora, nakon obrade u otpremnom centru ne moraju se
podvrći postupku pročišćavanja u centru za pročišćavanje ili području ponovnog
polaganja, ako se izvrši:
a) Sterilizacija u hermetički zatvorenim posudama
koje udovoljavaju zdravstvenim zahtjevima za pakovine;
b) Toplinska obrada, na jedan od sljedećih načina:
– uranjanjem u kipuću vodu u vremenu koje je potrebno
da se podigne unutarnja temperatura mesa školjkaša na najmanje 90°C i
održavanju te minimalne temperature kroz period od najmanje 90 sekundi,
– kuhanjem u vremenu od tri do pet minuta u
zatvorenoj posudi u kojoj je temperatura između 120°C i 160°C, a tlak između 2
i 5 kg/cm2, nakon čega se odvaja
ljuštura od mesa školjkaša, a meso školjkaša smrzava se na temperaturi od -20°C
u središtu proizvoda;
c) Izlaganje pari pod tlakom u zatvorenoj posudi, u
vremenu koje je potrebno da se postigne unutarnja temperatura mesa školjkaša na
najmanje 90°C kroz period od najmanje 90 sekundi, te da se jednaka distribucija
topline u zatvorenoj posudi zajamči priznatom metodologijom u okviru programa
vršenja vlastitih provjera.
III.
UVJETI ZA IZLOV I OTPREMU ŽIVIH ŠKOLJKAŠA U OTPREMNE CENTRE, CENTRE ZA
PROČIŠĆAVANJE, PODRUČJA ZA PONOVNO POLAGANJE ILI OBJEKTE ZA PRERADU
Članak
6.
1) Prilikom izlova, odnosno otpreme živih školjkaša u
otpremne centre, područja za ponovno polaganje, centre za pročišćavanje ili
objekte za preradu, mora se spriječiti:
– mehaničko oštećenje ljušture ili mekog tkiva
školjkaša;
– moguća naknadna kontaminacija koja bi dovela do promjene
zdravstvene ispravnosti školjkaša.
2) Prilikom dopreme školjkaša u otpremni centar,
centar za pročišćavanje ili područje ponovnog polaganja, sakupljač/uzgajivač
školjkaša predaje Potvrdu o podrijetlu i isporuci dopremljenih školjkaša
(Prilog 1. ovog Pravilnika), a u kojoj moraju biti ispunjeni svi traženi
podaci.
3) Potvrda iz stavka 2. ovog članka mora biti
označena serijskim brojevima i povezana u bloku.
4) Potvrdu iz stavka 2. ovog članka sakupljač/uzgajivač
mora potpisati i navesti datum predaje školjkaša otpremnom centru, centru za
pročišćavanje, ili području za ponovno polaganje.
5) Nakon preuzimanja školjkaša, Potvrdu iz stavka 2.
ovog članka potpisuje i osoba koja je školjkaše preuzela, a preostale
dvije kopije sakupljač/uzgajivač zadržava za sebe.
6)
Ispunjenu Potvrdu iz stavka 2. ovog članka uzgajivač, sakupljač i
voditelji centara odnosno područja ponovnog polaganja, moraju čuvati najmanje
12 mjeseci.
7)
Potvrdu iz stavka 2. ovog Pravilnika izdaje područna ovlaštena veterinarska
organizacija, na zahtjev sakupljača/uzgajivača. Područna ovlaštena
organizacija vodi Evidenciju o izdanim potvrdama o primitku dopremljenih
školjkaša (Prilog 2. ovog Pravilnika).
8) Ako
školjkaše sakupljaju iste osobe koje rade u otpremnom centru, centru za
pročišćavanje ili području za ponovno polaganje školjkaša, područni
veterinarski ured može izdati trajnu dozvolu.
9) Ako
se proizvodno područje ili područje za ponovno polaganje privremeno zatvori,
nadležna veterinarska organizacija mora obustaviti izdavanje potvrda iz stavka
2. ovog članka te ukinuti važenje svih potvrda koje su već izdane.
IV.
UVJETI ZA PONOVNO POLAGANJE ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Članak
7.
U
područjima za ponovno polaganje školjkaša moraju se ispunjavati sljedeći
uvjeti:
– kakvoća
mora treba biti u skladu s vrijednostima propisanim za područje I, u tabeli iz
članka 5. stavak 4. ovog Pravilnika;
– postupak ponovnog polaganja u morsku vodu mora
omogućiti školjkašima ponovnu uspostavu prirodnog načina ishrane;
– živi školjkaši moraju ostati u morskoj vodi u
području za ponovno polaganje dok se broj fekalnih koliforma ne smanji na
vrijednosti propisane člankom 21. stavkom 1. podstavkom trećim ovog Pravilnika;
– udaljenost između pojedinih područja za ponovno
polaganje ne može biti manja od 300 m;
– unutar područja za ponovno polaganje moraju biti
odvojene lokacije za polaganje uzgojenih i divljih školjkaša različitog
podrijetla, tako da se spriječi njihovo miješanje;
– za svako određeno područje, njegov korisnik mora
voditi Evidenciju o podrijetlu školjkaša (PRILOG 3. ovog Pravilnika), te mora
postojati karta područja u koju se unose promjene prostora po datumima za svaki
izlov školjkaša;
–
školjkaši se polažu u područje za ponovno polaganje po sistemu »sve unutra, sve
van«.
V.
UVJETI ZA CENTRE ZA PROČIŠĆAVANJE I OTPREMNE CENTRE
Opći
uvjeti
Članak
8.
1)
Otpremni centri i centri za pročišćavanje moraju biti izgrađeni na području na
kojem nisu ugroženi, niti ugrožavaju, industrijske, stambene i druge objekte u
okolini.
2)
Objekti iz stavka 1. ovoga članka moraju biti izgrađeni na kompaktnom i
ocjeditom tlu s niskom razinom podzemnih voda, te izvan područja ugroženog
poplavama i klizanju terena.
3)
Otpremni centri iz stavka 1. ovoga članka mogu biti smješteni i na plovilima.
Članak
9.
Objekti iz članka 8. ovog Pravilnika moraju
imati:
–
čvrstu konstrukciju;
–
čvrstu podnu površinu koja se lako čisti, pere i dezinficira, s nagibom za
odvod vode u kanalizaciju;
–
dostatan radni prostor;
–
glatke zidove koji se lako čiste, peru i dezinficiraju;
–
osigurano osvjetljenje tijekom rada jačine 550 lx;
–
opremu i pribor izrađene od nehrđajućeg materijala;
–
garderobne i sanitarne prostorije za muške i ženske djelatnike, međusobno
odvojene;
–
odgovarajuću opremu i pribor za čišćenje, pranje i dezinficiranje objekta,
opreme i pribora za rad;
–
opremu za dopremu/uskladištenje pitke vode ili uređaje za dopremu čiste morske
vode.
Članak
10.
U
objektima iz članka 8. ovog Pravilnika moraju se ispunjavati sljedeći uvjeti:
–
zaposleni djelatnici moraju biti obučeni za posao koji obavljaju;
–
zaposleni djelatnici moraju nositi čistu radnu odjeću, a kada je to potrebno i
rukavice pogodne za rad;
– sve
prostorije moraju biti čiste, a oprema i pribor moraju se detaljno očistiti i dezinficirati
na kraju radnog dana, a po potrebi i tijekom rada;
–
zabranjeno je dovođenje u objekt domaćih životinja, a glodavci, insekti i druge
štetočine moraju se uništavati te spriječiti njihov ulazak u objekt;
–
objekt se ne smije upotrebljavati u druge svrhe;
–
otpadne tvari moraju se skladištiti na higijenski način na posebnom prostoru, u
posebnim pokrivenim spremnicima, te redovito uklanjati iz objekta;
–
pročišćeni školjkaši spremni za otpremu moraju se čuvati na način koji
onemogućava kontaminaciju i naknadnu promjenu njihove zdravstvene ispravnosti.
Centri
za pročišćavanje
Članak 11.
1) Živi školjkaši moraju se prije početka postupka
pročišćavanja isprati od mulja, upotrebom čiste morske ili pitke vode. Početno
pranje može se obaviti i u spremnicima za pročišćavanje.
2) Spremnici za pročišćavanje moraju imati dostatan
protok morske vode, s obzirom na svoj kapacitet.
3) Za pročišćavanje živih školjkaša mora se
upotrebljavati čista morska voda, odnosno morska voda pročišćena prije uporabe.
4) Rad sustava za pročišćavanje mora omogućiti živim
školjkašima uspostavu prirodnog načina ishrane, te onemogućiti njihovo
onečišćenje.
5) Postupak pročišćavanja mora trajati dok školjkaši
ne ispune mikrobiološke standarde propisane člankom 21. ovog Pravilnika.
6) Ako se istodobno pročišćava više serija školjkaša,
one moraju biti od iste vrste i dolaziti iz istog područja, ili iz različitih
područja koja imaju iste epizootiološke uvjete.
7)
Debljina naslaga živih školjkaša u spremniku ne smije spriječiti njihovo otvaranje
tijekom postupka pročišćavanja.
8)
Nakon završetka postupka pročišćavanja živi školjkaši moraju se isprati pitkom
ili čistom morskom vodom.
Članak
12.
1)
Centri za pročišćavanje moraju imati vlastite odobrene laboratorije ili
osigurati usluge drugih laboratorija odobrenih od nadležnih tijela.
2)
Centri za pročišćavanje moraju voditi evidencije o:
–
rezultatima mikrobioloških pretraga nepročišćenih živih školjkaša;
–
rezultatima mikrobioloških pretraga pročišćenih živih školjkaša;
–
rezultatima mikrobioloških pretraga vode koja se koristi u spremnicima;
–
dopremljenim živim školjkašima;
–
otpremljenim živim školjkašima;
–
vremenu punjenja i pražnjenja sustava za pročišćavanje;
–
utrošenim propisanim deklaracijama.
3)
Evidencije iz stavka 2. ovoga članka moraju se čuvati jednu godinu.
4) Svi
pročišćeni školjkaši prilikom pakiranja označavaju se etiketom na pakovini
(PRILOG 4. ovog Pravilnika).
Otpremni
centri
Članak
13.
1)
Održavanje živih školjkaša u otpremnim centrima ne smije prouzročiti njihovo kontaminiranje.
2) Tijekom rukovanja i kalibracije školjkaša mora se
spriječiti njihovo kontaminiranje ili bilo kakve promjene njihovih svojstava.
3) Pranje ili čišćenje živih školjkaša mora se
obavljati uporabom čiste morske vode ili pitke vode pod tlakom, a voda za
čišćenje ne smije se reciklirati.
Članak 14.
1) Otpremni centri moraju imati vlastite odobrene
laboratorije ili osigurati usluge drugih laboratorija odobrenih od nadležnih
tijela.
2) Odredba stavka 1. ovog članka ne primjenjuje se u
slučaju kada su propisane pretrage prethodno obavljene u centru za
pročišćavanje.
3) Otpremni centri moraju voditi sljedeće evidencije:
– evidenciju o rezultatima svih propisanih pretraga
na živim školjkašima iz proizvodnog područja;
– evidenciju o rezultatima svih propisanih pretraga
na živim školjkašima iz područja za ponovno polaganje;
– evidenciju o dopremljenim živim školjkašima.
4) Evidencije iz stavka 3. ovoga članka moraju se
čuvati godinu dana.
VI.
ČUVANJE I PAKIRANJE ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Članak
15.
Prostorije
za čuvanje i pakiranje živih školjkaša moraju biti u sastavu otpremnog centra.
Članak
16.
Živi
školjkaši moraju se pakirati na higijenski ispravan način, a materijal koji se
koristi za pakiranje:
– mora
biti dovoljno čvrst;
– ne
smije ugrožavati organoleptička svojstva živih školjkaša;
– ne
smije biti štetan po ljudsko zdravlje.
Članak
17.
Kamenice
se moraju pakirati na način da je njihov konkavni dio ljušture okrenut prema
dolje.
Članak
18.
Zatvorena
pakiranja živih školjkaša ne smiju se otvarati do isporuke trgovcu na malo,
odnosno krajnjem potrošaču.
VII.
OZNAČAVANJE POŠILJAKA
Članak
19.
1)
Svaka pakovina živih školjkaša u pošiljci mora biti označena deklaracijom koja
mora sadržavati sljedeće podatke:
–
zemlja podrijetla;
– vrsta
živih školjkaša (uobičajeni hrvatski i latinski naziv);
– naziv
i veterinarski odobreni broj otpremnog centra;
– datum
pakiranja;
–
oznaku serije ili lota;
– kao
odstupanje od propisa, koji uređuju označavanje hrane, rok trajanja može se
zamijeniti tekstom: »ovi školjkaši kod prodaje moraju biti živi«.
2)
Deklaracija i oznake na deklaraciji moraju biti trajne, vodootporne, podaci na
njoj moraju biti čitljivi i neizbrisivi.
3)
Deklaracija kojom je obilježena pakovina, ne smije se s nje skidati, niti
upotrijebiti za obilježavanje druge pakovine.
4)
Deklaracija mora biti pričvršćena za pakovinu ili ovijena oko pakovine.
VIII.
PRIJEVOZ ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Članak
20.
1) Živi
školjkaši moraju se prevoziti u posebno prilagođenim prijevoznim sredstvima.
2)
Prijevozna sredstva iz stavka 1. ovoga članka moraju imati:
–
unutrašnje stranice izrađene od nehrđajućeg materijala, a koje se mogu lako
čistiti, prati i dezinficirati;
–
postavljen uređaj za hlađenje;
– odvod
otpadnih voda s prihvatnim spremnikom, postavljen na dnu.
3) Živi
školjkaši moraju se tijekom prijevoza u zatvorenim vozilima ili spremnicima
održavati na temperaturi od +4°C do +7°C.
4)
Pakiranja živih školjkaša moraju se prevoziti tako da se postave na uzdignutu
površinu ili se na drugi način mora spriječiti njihov izravan kontakt s podom
vozila.
5) Ako
se pri prijevozu živih školjkaša upotrebljava led, on mora biti pripravljen od
pitke ili čiste morske vode.
6) Živi
školjkaši ne smiju se prevoziti s drugim proizvodima koji bi ih mogli
kontaminirati.
IX.
VETERINARSKO-ZDRAVSTVENI UVJETI KOJE MORAJU ISPUNJAVATI ŽIVI ŠKOLJKAŠI PRI
STAVLJANJU U PROMET
Članak
21.
1) Živi
školjkaši namijenjeni javnoj potrošnji moraju ispunjavati sljedeće uvjete:
–
odgovarati organoleptičkim osobinama svojstvenim živim školjkašima;
– ljušture
živih školjkaša trebaju biti očišćene od mulja, pijeska i obraštaja;
–
moraju sadržavati manje od 300 fekalnih koliforma, odnosno manje od 230 E. coli
na 100 g mesa i međuljušturne tekućine, a što se utvrđuje na temelju testiranja
u 3 razrjeđenja u 5 epruveta (MPN test) ili druge bakteriološke pretrage koja
daje ekvivalentne rezultate;
– ne
smiju sadržavati Salmonella vrste u 25 g mesa školjkaša;
– ne
smiju sadržavati toksične ili nedozvoljene tvari koje se pojavljuju prirodno
ili nakon otpuštanja u okoliš u količinama koje mogu negativno utjecati na
higijensku ispravnost školjkaša;
– ne
smiju sadržavati radionuklide iznad propisane granice;
–
ukupna količina biotoksina koji uzrokuje paralizu (Paralytic Shellfish Poison –
PSP) u jestivim dijelovima školjkaša (u cijelom tijelu ili pojedinim dijelovima
koji se posebno jedu) ne smije prelaziti 80 mikrograma na 100 grama mesa živog
školjkaša, u skladu s biološkim metodama testiranja, a ako je potrebno zajedno
s kemijskim metodama za otkrivanje saksitoksina ili drugim priznatim metodama.
U slučaju pojave spornih rezultata, kao referentna metoda priznaje se biološka
metoda;
–
ukupna količina biotoksina koji uzrokuje gubitak pamćenja (Amnesic Shellfish
Poison – ASP) u jestivim dijelovima školjkaša ( u cijelom tijelu ili pojedinim
dijelovima koji se posebno jedu) ne smije prelaziti 20 mikrograma domoične
kiseline na gram, određeno metodom visoko djelotvorne tekućinske kromatografije
(HPCL);
–
najviša količina biotoksina koji uzrokuju diareju (Diarrhetic Shellfish Poison
– DSP) u jestivim dijelovima školjkaša, bodljikaša, plaštenjaka i puževa (u
cijelom tijelu ili pojedinim dijelovima koji se posebno jedu) ne smije prijeći:
a) 160
mikrograma okadaične kiseline, dinofizistoksina i pektentoksina na 1000 grama
mesa,
b) 1
miligram yesotoksina na 1000 grama mesa,
c) 160
mikrograma azaspiracidnog toksina na 1000 grama mesa,
–
moraju biti pakirane i označene u skladu s člancima 17., 18. i 19. ovog
Pravilnika.
2) U
nedostatku rutinskog testiranja na viruse i utvrđivanja virološkog standarda,
zdravstvene provjere se moraju temeljiti na broju fekalnih bakterija.
X.
ODGOVORNOST I VLASTITE KONTROLE NOSITELJA DJELATNOSTI UZGOJA, OTPREME I
PROČIŠĆAVANJA ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Članak
22.
1)
Osoblje koje radi sa živim školjkašima tijekom uzgoja, obrade i pročišćavanja
te isporuke školjkaša na tržište, mora provoditi sve mjere potrebne za
ispunjavanje uvjeta propisanih ovim Pravilnikom.
2)
Odgovorna osoba u otpremnom centru, centru za pročišćavanje i području ponovnog
polaganja mora osigurati:
–
redovito uzimanje reprezentativnog broja uzoraka za laboratorijske pretrage
kojima se dokazuje zdravstvena ispravnost živih školjkaša za pojedina
proizvodna područja i područja ponovnog polaganja iz kojih potječu serije
živih školjkaša i to prije obrade u otpremnim centrima ili u centrima za
pročišćavanje, kao i poslije obrade,
–
vođenje evidencije o rezultatima mikrobioloških i drugih pretraga, koja mora
biti na raspolaganju službenim osobama koje provode veterinarsko- zdravstveni
nadzor, te obvezne veterinarsko-zdravstvene preglede i kontrole.
XI.
UVOZ ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Članak
23.
1)
Dopušten je uvoz u Republiku Hrvatsku živih školjkaša namijenjenih prehrani
ljudi, proizvedenih u izvoznim objektima koji se nalaze na listi odobrenih
objekata od strane Europske unije.
2) U slučaju iz stavka 1. ovog članka uvoznik mora
ishoditi rješenje Uprave za veterinarstvo, kojim se utvrđuje da ne postoje
veterinarsko-zdravstvene smetnje za uvoz pošiljke u Republiku Hrvatsku.
3) Uvoz, izvoz i provoz pošiljaka živih školjkaša
dopušteni su samo na graničnim veterinarskim prijelazima.
4) Granični veterinarski inspektor ima pravo uzimati
uzorke pošiljka živih školjkaša radi utvrđivanja veterinarsko-zdravstvene
ispravnosti te u skladu s Planom iz članka 25. ovog Pravilnika.
XI. NADZOR NAD PROVOĐENJEM ODREDBI OVOG
PRAVILNIKA
Članak 24.
1) Nadzor nad provođenjem odredbi ovog Pravilnika
obavljaju nadležni veterinarski inspektori.
2) U svrhu učinkovitog obavljanja nadzora iz stavka
1. ovoga članka, ovlašteni veterinari u objektima iz članka 1. ovoga
Pravilnika moraju čuvati:
– nalaze obavljenih laboratorijskih pretraga;
– evidenciju o utrošenim etiketama;
– evidenciju o veterinarsko-zdravstvenoj ispravnosti
pošiljaka;
– preslike izvoznih certifikata;
– utovarne i istovarne kartone;
– plan DDD programa objekta te dokaze o njegovom
provođenju;
– plan uzorkovanja i rezultate monitoringa.
3) Dokumentacija iz stavka 2. ovoga članka čuva se 2
godine.
4) Nadležni veterinarski inspektor rješenjem
zabranjuje sakupljanje i izlov školjkaša, te promet školjkašima, iz proizvodnih
područja i područja ponovnog polaganja, ako se provedbom monitoring programa
utvrdi:
– da školjkaši sadrže više od 300 fekalnih koliforma
ili 230 E. Coli u 100 g mesa i međuljušturne tekućine i/ili Salmonella sp. u 25
g mesa,
– da
školjkaši sadrže teške kovine u količinama većim od dopuštenih,
– ako školjkaši sadrže radionuklide iznad propisane
granice,
– ako ukupna količina biotoksina koji uzrokuje
paralizu (Paralytic Shellfish Poison – PSP) u jestivom dijelu mekušca prelazi
80 mikrograma na 100 grama mesa,
– ako je ukupna količina biotoksina, koji uzrokuje
gubitak pamćenja ( Amnesic shellfish poison – ASP) u gramu jestivog dijela
mekušca veći od 20 mikrograma domoične kiseline,
– ako je u tijelu školjkaša prisutan biotoksin koji
uzrokuju dijareju (Diarrhetic Shellfish Poison – DSP),
– ako referentni laboratorij utvrdi prisustvo
potencijalno toksičnih fitoplanktonskih vrsta u količinama za koje se može
pretpostaviti da će utjecati na povećanu razinu biotoksina PSP, DSP i ASP u
tkivu školjkaša.
5) Zabrana iz stavka 4. ovog članka traje sve dok se
uzastopnim analizama obavljenim kod referentnih laboratorija ne dokaže da nema
uzroka zbog kojih je zabrana izrečena.
6) Nadležni veterinarski inspektor dužan je o zabrani
iz stavka 4. ovog članka, kao i o prestanku zabrane, obavijestiti Upravu za
veterinarstvo, nadležni Veterinarski ured, ovlaštene veterinarske organizacije,
nadležnu Sanitarnu inspekciju, Pomorsku policiju, uzgajivače i sakupljače
školjkaša, otpremne centre i centre za pročišćavanje.
Članak 25.
1) Uzorkovanje i monitoring u svezi provođenja
odredbi ovog Pravilnika provode se sukladno Planu praćenja kakvoće proizvodnih
područja i područja ponovnog polaganja školjkaša (PRILOG 5 ovog Pravilnika) te
zahtjevima vezanim za kakvoću vode za školjkaše (PRILOG 6 ovog Pravilnika).
2) Na prijedlog Uprave za veterinarstvo, ministar
poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi plan iz stavka 1. ovog
članka za svaku kalendarsku godinu.
3) Doneseni plan iz stavka 2. ovog članka objavljuje
u »Narodnim novinama«, a može se mijenjati i nadopunjati tijekom godine, ako za
to postoje opravdane potrebe.
4) Troškove propisanih ispitivanja i kontrola, u
svezi provođenja odredbi ovog Pravilnika, snosi fizička, odnosno pravna osoba
kojoj je odobreno obavljanje djelatnosti, ako se ti troškovi ne podmiruju iz
državnog proračuna ili iz drugih izvora.
5) Uprava za veterinarstvo i Uprava za ribarstvo će
izraditi popis proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje te navesti
lokacije u kojima se živi školjkaši mogu sakupljati, a popis dostaviti
sakupljačima, uzgajivačima, te voditeljima otpremnih centara i centara za
pročišćavanje.
6)
Uprava za veterinarstvo prati provedbu monitoring programa .
7) Ako
se analitičkim ispitivanjima pokaže da proizvodno područje ili područje za
ponovno polaganje više ne ispunjava uvjete propisane ovim Pravilnikom, Uprava
za veterinarstvo ga zatvara za proizvodnju i promet dok ista ponovno ne zadovolje
uvjete propisane ovim Pravilnikom, o čemu obavještava Upravu za ribarstvo.
8)
Uprava za veterinarstvo može zabraniti proizvodnju i sakupljanje živih
školjkaša u područjima koja se smatraju neprikladnim za takove djelatnosti iz
zdravstvenih razloga.
Članak 26.
Zabranjeno je sakupljanje školjkaša i njihovo
stavljanje u promet za javnu potrošnju na području pristaništa, marina,
brodogradilišta, navoza te sličnih mjesta na kojima školjkaši akumuliraju
značajne količine metala i drugih zagađivača uključujući i patogene
mikroorganizme.
XII. ZAVRŠNE ODREDBE
Članak
27.
Prilozi
1 – 6 tiskani su u prilogu ovoga Pravilnika i čine njegov sastavni dio.
Članak 28.
Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti
Pravilnik o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za izlov, uzgoj, pročišćavanje i
stavljanje u promet živih školjaka (»Narodne novine« br. 129/99, 16/00 i
23/01).
Članak 29.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana
objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 322-01/04-01/48
Urbroj: 525-01-04-03
Zagreb, 4. kolovoza 2004.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG 1
POTVRDA
O PODRIJETLU I ISPORUCI ŠKOLJKAŠA
|
Serijski broj: A-001 Redni broj: _____ |
POTVRDA O PODRIJETLU I ISPORUCI ŠKOLJKAŠA |
|
Ime i prezime ili naziv
uzgajivača |
|
Prebivalište, odnosno
sjedište |
|
Broj telefona, telefaksa,
mobitela |
|
Datum izlova |
|
Lokacija u proizvodnom
području |
|
Količina školjaka |
|
Naziv, sjedište i odobreni broj
otpremnog centra |
|
U
__________________________________ |
godine |
Uzgajivač/sakupljač ___________________________________ |
Odgovorna osoba u
centru_______________________ |
Napomena: Obrasci potvrda uvezeni su
u blok s kopijama i označeni serijskim brojevima.
Prilikom dostave školjkaša,
primatelju se izdaje jedan primjerak potvrde, a kod sakupljača/uzgajivača
ostaju dva primjerka.
PRILOG 2
Evidencija o izdanim potvrdama o primitku dopremljenih školjkaša
Red. br. |
Serijski broj |
Datum primitka |
Uzgajivač/sakupljač |
Vrsta školjkaša |
Količina |
Proizvodno područje |
Zaprimio |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PRILOG 3
Evidencija o ponovnom polaganju školjkaša
Red. br. |
Korisnik područja |
Datum primitka školjkaša |
Količina školjkaša |
Vrsta školjkaša |
Proizvodno područje/ odobreno uzgajalište |
Datum izlaska iz područja |
laboratorij |
Broj analit. izvješća |
nalaz |
Potpis osobe u objektu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PRILOG 4
SERIJSKI
BR.
DEKLARACIJE:
A-001
|
SERIJSKI
BR.
DEKLARACIJE:
A-001
|
SERIJSKI
BR.
DEKLARACIJE:
A-001
|
NAZIV
I BROJ CENTRA ZA PROČIŠĆAVANJE:
|
NAZIV
I BROJ CENTRA ZA PROČIŠĆAVANJE:
|
NAZIV
I BROJ CENTRA ZA PROČIŠĆAVANJE:
|
VRSTA ŠKOLJKAŠA:
|
VRSTA ŠKOLJKAŠA:
|
VRSTA ŠKOLJKAŠA:
|
KOLIČINA:
|
KOLIČINA:
|
KOLIČINA:
|
DATUM IZDAVANJA ETIKETE:
|
DATUM IZDAVANJA ETIKETE:
|
DATUM IZDAVANJA ETIKETE:
|
Napomena:
Deklaracija
je trodijelna:
1.
dio
ostaje kao evidencija centra
2.
dio
se daje kupcu, pričvršćen na pakovinu;
3.
dio
se daje vlasniku školjkaša.
PRILOG 5
PLAN PRAĆENJA KAKVOĆE MORA I ŠKOLJKAŠA NA PODRUČJIMA UZGOJA, IZLOVA I PONOVNOG POLAGANJA ŠKOLJKAŠA
I. SVRHA
PROGRAMA
Svrha Programa praćenja kvalitete uzgajališta
školjkaša je:
a) izbjegavanje zlouporaba u odnosu na podrijetlo
i odredište pošiljke živih školjkaša;
b) provjera mikrobiološke kakvoće živih školjkaša
u odnosu na proizvodna područja i područja ponovnog polaganja;
c)
provjera prisutnosti planktona koji proizvodi biotoksine u vodama na području
uzgoja/izlova i ponovnog polaganja, te
prisutnosti biotoksinau školjkašima;
d) provjera prisutnosti kemijskih zagađivala u
mesu školjakaša.
II.PARAMETRI I PLAN
UZORKOVANJA
|
UČESTALOST |
|
|
PROIZ- |
INSPEKTOR |
a) morska voda |
||
pH |
|
kvartalno -
II,V,VIII,XI |
temperatura |
|
mjesečno |
boja |
|
kvartalno -
II,V,VIII,XI |
suspendirana tvar |
|
kvartalno -
II,V,VIII,XI |
salinitet |
|
mjesečno |
otopljeni kisik |
|
mjesečno |
naftni
ugljikovodici |
|
kvartalno - II,V,VIII,XI |
fitoplanktonski
sastav |
|
petnaestodnevno |
fekalni koliformi |
|
kvartalno -
II,V,VIII,XI |
b) meso školjkaša |
||
organohalogenizirane |
|
polugodišnje -
II,VIII |
metali (Cd, Hg, Pb, |
|
polugodišnje -
II,VIII |
fekalni koliformi,
ili E.coli
|
mjesečno |
kvartalno -
II,V,VIII,XI |
Salmonellla vrste |
mjesečno |
kvartalno -
II,V,VIII,XI |
PSP, DSP, ASP |
|
petnaestodnevno |
U slučaju identifikacije potencijalno toksičnih
fitoplanktonskih vrsta, fitoplanktonski sastav mora se određivati jednom
tjedno.
U istom slučaju jednom tjedno mora se određivati i
sadržaj PSP, DSP i ASP u mesu školjkaša.
III.
UZORKOVANJE I ANALITIČKE METODE
Uzorkovanje se mora obavljati na način da dobiveni
podaci garantiraju reprezentativnost za cijelo područje uzgoja.
A)
Morska voda
Uzorkovanje fitoplanktona obavlja se mrežom
promjera oka 20 mikrona, i to vertikalnim povlačenjem od dna do površine mora.
Količina filtrirane vode izračunava se uzimajući u obzir veličinu otvora mreže
i visinu kolone vode kroz koju je mreža povučena. U slučaju kada je dubina mora
manja od 1 m, treba uzeti 1 l morske vode na pola dubine. Pored toga, na svakoj
se postaji crpcem uzima i uzorak vode na 3 razine (dno, sredina i površina).
Morsku vodu za određivanje sadržaja otopljenog
kisika, suspendirane tvari i pH treba uzeti se crpcem na 3 razine.
B)
Školjkaši
Uzorak školjkaša potrebnih za analizu sastoji se
od najmanje 4 kg školjkaša tržišne veličine. Uzorak se sastoji od pojedinačnih
uzoraka koji se uzimaju na 3 razine (dno, sredina dubine i 50 cm ispod površine
mora), na svakoj postaji.
Odvojeni uzorci moraju se pomiješati, tako da se
dobije jedinstveni uzorak koji se smješta u čisti plastični spremnik (vrećicu),
radi zaštite od kontaminacije tijekom transporta. Spremnik se označava
naljepnicom, s naznačenim mjestom i vremenom uzorkovanja. Spremnici se moraju
smjestiti u prijenosne hladnjake i u najkraćem mogućem roku dopremiti u
laboratorij.
C)
Kvalitativno-kvantitativna kontrola fitoplanktona i biotoksina
Kvalitativno-kvantitativni sastav fitoplanktonske
zajednice i utvrđivanje prisutnosti potencijalno toksičnih fitoplanktonskih
vrsta mora se obavljati metodom po Utermohlu na inverznom mikroskopu.
Prisutnost biotoksina u školjkašima utvrđuje se
sljedećim standardnim referentnim metodama:
BIOTOKSIN |
REFERENTNA METODA |
PSP |
Biološki test
na miševima-Mouse bioassay, AOAC
(1990) ili HPLC metoda |
DSP |
Biološki test na
miševima-Mouse bioassay, Yasumoto et al. (1995) |
ASP |
Metoda tekućinske
kromatografije HPLC metoda, Quilliam et al. (1995) |
D)
Higijensko-zdravstvena ispravnost školjkaša i morske vode
Sadržaj fekalnih koliforma ili E. Coli u mesu
školjkaša određuje se metodom MPN, a Salmonella vrsta u mesu školjkaša određuje
se prema AOAC (1997)(sukladno odredbama propisa koji određuje mikrobiološke
standarde za namirnice).
Sadržaj fekalnih koliforma u vodi određuje se
metodom membranske filtracije.
E)
Određivanje sadržaja kemijskih zagađivala u mesu školjkaša
Sadržaj metala u mesu školjkaša određuje se
metodom AAS, a sadržaj organohalogeniziranih tvari metodom HPLC (sukladno
odredbama propisa koji određuje mikrobiološke standarde za namirnice).
F)
Fizikalno-kemijski parametri morske vode
Temperatura i slanost morske vode mjere se in
situ CTD sondom, a pH vrijednost se određuje pH-metrom, uz pomoć staklene
elektrode. Sadržaj otopljenog kisika određuje se titracijom, metodom po
Winkleru .
Sadržaj suspendirane tvari određuje se vaganjem mase zaostatka na filteru veličine pora 0,45 mikrona, nakon sušenja do konstantne težine pri temperaturi od 80° C.
PRILOG 6
KAKVOĆA VODE ZA ŠKOLJKAŠE
PARAMETRI |
Pokazatelj |
Kontrole |
Odobrene metode |
Minimalna
učestalost
|
|
|
7 - 9 |
- Elektrometrija |
Kvartalno |
Temperatura °C |
Ispuštanja koja utječu na |
|
- Termometrija |
Mjesečno |
Boja (nakon |
|
Ispuštanja koja utječu
na |
- Filtriranje kroz |
Kvartalno |
Suspendirane
čestice |
|
Ispuštanja koja utječu
na |
- Filtriranje kroz 0,45 µm membranu, sušenje na |
Kvartalno |
Salinitet ‰ (psu) |
12 - 38 |
< 40 |
Kondukciometrija |
Mjesečno |
Otopljeni kisik |
> 80 % |
> 70% (prosječna |
- Winklerova metoda |
Mjesečno, uz najmanje |
Naftni ugljikovodici |
|
Ugljikovodici ne smiju |
Vizualni pregled |
Kvartalno |
Organohalogenizirane |
Koncentracija svake od |
Koncentracija svake od |
Plinska kromatografija |
Polugodišnje |
Metali: mg/l Arsen As 8 Kadmijum Cd 1 Krom Cr 1 Živa Hg 1 Nikal Ni 2,5 Olovo Pb 1 Cink Zn 1,1 g/kg u suhoj tvari |
Koncentracija svake od |
Koncentracija svake od |
|
Polugodišnje |
Fekalni |
< 300 u mesu školjkaša i međuljušturnoj
tekućini |
50% uzoraka <10; 100% uzoraka <100 |
Metoda razrjeđivanja s |
Kvartalno (školjkaši); Mjesečno (morska voda) |
Tvari koje utječu na |
|
Koncentracija n iža od |
Pregled školjkaša |
|
Biotoksini koji uzrokuju PSP toksičnost školjkaša |
<80μg toksina na 100 g
mesa školjkaša |
|
test na miševima (AOAC, 1990) ili HPLC metoda (ako su rezultati sporni
referentna metoda je test na miševima) |
najmanje mjesečno |
Biotoksini koji uzrokuju DSP toksičnost školjkaša |
<160μg OA,DTXs,PTXs na 1000g mesa školjkaša <1mg YTXs na 1000g mesa školjkaša <160μg AZAs na 1000g
mesa školjkaša |
|
test na miševima prema direktivama EZ 91/492 i 2002/225/EZ |
najmanje mjesečno |
Biotoksini koji uzrokuju ASP
toksičnost školjkaša |
<20μg toksina na 1 g mesa školjkaša |
|
HPLC metoda (Wright et al., 1989) , direktiva EZ 91/492 i 2002/226/EZ |
najmanje mjesečno |