481
Na temelju članka 17. stavka 3. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine« broj 41/07), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
I.
Zabranjuje se uvoz u Republiku Hrvatsku i provoz preko područja Republike
Hrvatske:
a) živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i divljih papkara;
b) sjemena od domaćih i divljih papkara;
c) embrija/jajnih stanica od domaćih i divljih papkara;
d) svježeg i smrznutog mesa domaćih i divljih papkara;
e) proizvoda od mesa domaćih i divljih papkara koji nisu bili obrađeni na način
da je sa sigurnošću uništen virus slinavke i šapa;
f) proizvoda životinjskog podrijetla (od papkara) namijenjenih prehrani ljudi,
prehrani životinja ili za poljoprivrednu ili industrijsku upotrebu, životinjske
hrane i stelje biljnog podrijetla;
g) proizvoda životinjskog podrijetla (od papkara) namijenjenih farmaceutskoj ili
medicinskoj (kirurškoj) upotrebi;
h) bioloških proizvoda koji nisu sterilni
radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa.
Zabrana iz stavka prvog ove točke odnosi se i na pošiljke živih papkara koje se
provoze preko područja zemalja koje nisu navedene u točki III. ove Naredbe, bez
obzira na njihovo podrijetlo.
II.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na sljedeće pošiljke:
a) mesa goveda podrijetlom iz sljedećih država: Falklandski otoci, Grenland;
b) mesa ovaca i koza podrijetlom iz sljedećih država: Falklandski otoci,
Grenland;
c) mesa divljih preživača iz uzgoja i ulova podrijetlom iz: Grenlanda;
d) mesa goveda isključujući iznutrice (osim ošita i žvačnih mišića) pod uvjetom
da je meso otkošteno i da je dobiveno od trupova s kojih su odstranjeni glavni
dostupni limfni čvorovi, koje je podvrgnuto zrenju na temperaturi iznad +2°C
kroz najmanje 24 sata prije nego su kosti bile odstranjene i u kojem je pH
vrijednost mesa, elektronski izmjerena u središtu mišića longissimus dorsi nakon
zrenja i prije otkoštavanja, bila ispod 6.0. Meso mora biti držano strogo
odvojeno tijekom svih stupnjeva proizvodnje, otkoštavanja i uskladištenja do
pakiranja od ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima. Meso životinja iz
područja za koja je navedeno vremensko ograničenje kojim se uvjetuje da
životinje moraju biti zaklane prije navedenog datuma, može se uvesti u roku 90
dana od tog datuma, a meso koje se iz tih područja doprema prekomorskim putem,
ako je certificirano prije navedenog datuma može se uvesti u roku 40 dana od tog
datuma,
podrijetlom iz sljedećih država:
Argentina: Provincije Buenos Aires, Catamarca, Corrientes (osim općina Berón de
Astrada, Capital, Empedrado, General Paz, Itati, Mbcuruyá, San Cosme i San Luis
del Palmar), Entre Rios, La Rioja, Mendoza, Misiones, Neuquen, Rio Negro, San
Juan, San Luis, Santa Fe, Tucuman, Cordoba, La Pampa, Santiago del Estero, Chaco
Formosa, Jujuy i Salta isključujući tampon zonu od 25 kilometara od granice s
Bolivijom i Paragvajem koja se proteže od distrikta Santa Catalina u provinciji
Jujuy do Laishi distrikta u provinciji Formosa pod uvjetom da je meso dobiveno
od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 18. ožujka 2005. godine.
Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego, pod uvjetom da je meso dobiveno od
životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. ožujka 2002. godine.
Corrientes: općine Berón de Astrada, Capital, Empedrado, General Paz, Itati,
Mbcuruyá, San Cosme i San Luis del Palmar pod uvjetom da je meso dobiveno od
životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. prosinca 2007. godine.
Bocvana: Veterinarske kontrolne zone bolesti 3c, 4b, 5, 6, 8, 9 i 18, pod
uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1.
prosinca 2007. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan
nakon klanja životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12, 13 i 14, pod uvjetom da je meso
dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. ožujka 2002.
godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja
životinja.
Brazil: Država Espíritu Santo; Država Goias; Država Rio Grande do Sul;
Dio države Minas Gerais (osim regionalnih područja Oliveira, Passos, So Gonçalo
de Sapucai, Setelagoas i Bambuí);
Dio države Mato Grosso uključujući regionalne jedinice:
– Cuiaba (osim općina San Antonio de Leverger, Nossa Senhora do Livramento,
Pocone i Baro de Melgaço),
– Caceres (osim općine Caceres),
– Lucas do Rio Verde,
– Rondonopolis (osim općine Itiquiora),
– Barra do Garça,
– Barra do Burgres.
pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući
31. siječnja 2008. godine.
Za gore navedena područja potrebna su i dodatna jamstva koja su navedena u
rješenju Uprave za veterinarstvo kojim se utvrđuju veterinarski uvjeti za uvoz
pošiljaka goveđeg mesa iz Brazila, točka 2.2 Gospodarstva iz kojih potječu
životinje od kojih je meso dobiveno moraju se nalaziti na popisu odobrenih
gospodarstava koji je objavljen na integriranom kompjuteriziranom veterinarskom
sustavu Europske zajednice (Traces).
Uvoz u Republiku Hrvatsku pošiljaka zrelog otkoštenog goveđeg mesa
certificiranih prema prije važećim uvjetima za uvoz i otpremljenih prije 31.
siječnja 2008. godine, dozvoljen je najkasnije do 15. ožujka 2008. godine.
Južnoafrička Republika: cijela država osim:
– kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa smještenog u veterinarskim
područjima Mpumalanga i Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma veterinarskog
područja Natal i u graničnom području s Bocvanom istočno od 28° paralele, i
okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal,
zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Namibija: Južno od obrambenog zida koji se proteže od Palgrave Pointa na zapadu
do Gama na istoku, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja životinja.
Swaziland: Područje zapadno od ograda »crvenih linija« koje se protežu sjeverno
od rijeke Usutu do granice s Južnom Afrikom zapadno od Nkalashane, zrelo
otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Veterinarska kontrolna područja nadzora i cijepljenja protiv slinavke i šapa,
pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući
04. kolovoza 2003. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21
dan nakon klanja životinja.
Urugvaj: cijela država pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su
zaklane nakon i uključujući 1. studenog 2001. godine.
e) mesa ovaca i koza isključujući iznutrice (osim ošita i žvačnih mišića) pod
uvjetom da je meso otkošteno i da je dobiveno od trupova s kojih su odstranjeni
glavni dostupni limfni čvorovi, koje je podvrgnuto zrenju na temperaturi iznad
+2°C kroz najmanje 24 sata prije nego su kosti bile odstranjene i u kojem je pH
vrijednost mesa, elektronski izmjerena u središtu mišića longissimus dorsi nakon
zrenja i prije iskoštavanja, bila ispod 6.0 i da je meso držano strogo odvojeno
tijekom svih stupnjeva proizvodnje, iskoštavanja i uskladištenja do pakiranja od
ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima. Meso životinja iz područja za
koja je navedeno vremensko ograničenje kojim se uvjetuje da životinje moraju
biti zaklane prije navedenog datuma, može se uvesti u roku 90 dana od tog
datuma, a meso koje se iz tih područja doprema prekomorskim putem, ako je
certificirano prije navedenog datuma može se uvesti u roku 40 dana od tog
datuma,
podrijetlom iz sljedećih država:
Argentina:
Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego, pod uvjetom da je meso dobiveno od
životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. ožujka 2002. godine.
Bocvana: Veterinarske kontrolne zone bolesti 5, 6, 7, 8, 9 i 18, pod uvjetom da
je meso dobiveno od životinja koje su zaklane prije i uključujući 20. travnja
2006. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12, 13 i 14, pod uvjetom da je meso
dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. ožujka 2002.
godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja
životinja.
Južnoafrička Republika: cijela država osim:
– kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa smještenog u veterinarskim
područjima Mpumalanga i Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma veterinarskog
područja Natal i u graničnom području s Bocvanom istočno od 28° paralele i
okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal,
zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Namibija: Južno od obrambenog zida koji se proteže od Palgrave Pointa na zapadu
do Gama na istoku, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja životinja.
Urugvaj: cijela država pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su
zaklane nakon i uključujući 1. studenog 2001. godine.
f) mesa divljih preživača iz uzgoja i ulova isključujući iznutrice (osim ošita i
žvačnih mišića) pod uvjetom da je meso otkošteno i da je dobiveno od trupova s
kojih su odstranjeni glavni dostupni limfni čvorovi, koje je podvrgnuto zrenju
na temperaturi iznad +2°C kroz najmanje 24 sata prije nego su kosti bile
odstranjene i u kojem je pH vrijednost mesa, elektronski izmjerena u središtu
mišića longissimus dorsi nakon zrenja i prije iskoštavanja, bila ispod 6.0 i da
je meso držano strogo odvojeno tijekom svih stupnjeva proizvodnje, iskoštavanja
i uskladištenja do pakiranja od ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima.
Meso životinja iz područja za koja je navedeno vremensko ograničenje kojim se
uvjetuje da životinje moraju biti zaklane ili odstrijeljene prije navedenog
datuma, može se uvesti u roku 90 dana od tog datuma, a meso koje se iz tih
područja doprema prekomorskim putem, ako je certificirano prije navedenog datuma
može se uvesti u roku 40 dana od tog datuma,
podrijetlom iz sljedećih država:
Argentina:
Meso divljih preživača iz uzgoja i ulova: Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego,
pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući
1. ožujka 2002. godine.
Samo meso divljih preživača iz uzgoja: provincije Buenos Aires, Catamarca,
Corrientes, Entre Rios, La Rioja, Mendoza, Misiones, Neuquen, Rio Negro, San
Juan, San Luis, Santa Fe, Tucuman, Cordoba, La Pampa, Santiago del Estero, Chaco
Formosa, Jujuy i Salta isključujući tampon zonu od 25 kilometara od granice s
Bolivijom i Paragvajem koja se proteže od distrikta Santa Catalina u provinciji
Jujuy do Laishi distrikta u provinciji Formosa pod uvjetom da je meso dobiveno
od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. prosinca 2007. godine;
Bocvana: Veterinarske kontrolne zone bolesti 5, 6, 7, 8, 9 i 18, pod uvjetom da
je meso dobiveno od životinja koje su zaklane prije i uključujući 20. travnja
2006. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12, 13 i 14, pod uvjetom da je meso
dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. ožujka 2002.
godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili
odstrela životinja.
Cipar: cijela država pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja zaklanih ili
odstrijeljenih prije 15. rujna 2007. godine.
Južnoafrička Republika: cijela država osim:
– kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa smještenog u veterinarskim
područjima Mpumalanga i Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma veterinarskog
područja Natal i u graničnom području s Bocvanom istočno od 28° paralele i
okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal,
zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela
životinja.
Namibija: Južno od obrambenog zida koji se proteže od Palgrave Pointa na zapadu
do Gama na istoku, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon
klanja ili odstrela životinja.
Swaziland: Područje zapadno od »crvenih linija« ograde koje se proteže sjeverno
od rijeke Usutu do granice s Južnom Afrikom zapadno od Nkalashane, zrelo
otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela
životinja.
Veterinarska kontrolna područja nadzora i cijepljenja protiv slinavke i šapa,
pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući
4. kolovoza 2003. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan
nakon klanja ili odstrela životinja.
g) hermetički zatvorene toplinski obrađene konzerve od mesa, koje su tijekom
proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajne
konzerve;
h) sirove kože ukoliko su bile obrađene na jedan od sljedećih načina:
– tretirane kalcijevom lužinom na pH vrijednosti 12 do 13 najmanje 8 do 10 sati,
te nakon toga tretirane kiselinom na pH vrijednosti 1 do 3 najmanje 6 do 10
sati;
– soljene morskom soli uz dodatak 2% kalcinirane sode najmanje 7 dana, ako su
tako obrađene kože bile skladištene najmanje 30 dana prije utovarivanja u mjestu
podrijetla;
– sušene 42 dana na temperaturi od 20° C;
gdje način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
i) toplinski obrađena tehnička mast i želatina gdje je za vrijeme obrade
postignuta temperatura u središtu proizvoda od najmanje 70° C;
j) vuna prana u alkalnoj vodenoj otopini pri pH vrijednosti 10, uz dodatak
natrijeva karbonata (Na2CO3) u količini od 1,5 do 2 g na litru, i sušena u
zračnoj struji pri temperaturi 80° C;
k) kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana
koža, kuhane čekinje i slično;
l) mlijeko i proizvodi od mlijeka gdje je sirovo mlijeko bilo pasterizirano pod
nadzorom ovlaštenog veterinara na temperaturi od 71,7° C kroz 15 s, nakon čega
je bilo podvrgnuto:
– daljnjoj termičkoj obradi, nakon koje je peroksidaza test dao negativnu
reakciju; ili
– procesu sušenja koje uključuje zagrijavanje s jednakim učinkom toplinske
obrade kao i u prethodnom stavku; ili
– obradi kojom je postignuta pH vrijednost manja od 6 kroz najmanje 1 sat;
m) crijeva koja se uvoze u mliječnoj kiselini ili salamuri pH vrijednosti od 6,0
i niže;
n) trofeji divljih životinja, kuhani u kipućoj vodi dovoljno vremena da su
otklonjena sva tkiva osim kosti, rogova, papaka, pandži ili zubi;
o) trajni suhomesnati proizvodi ukoliko udovoljavaju slijedećim uvjetima:
aktivnost vode od 0,93 ili manje, pH vrijednost manje od 6, vrijeme zrenja
najmanje 9 mjeseci i težina od najmanje 5,5 kg.
p) meso goveda koje zadovoljava uvjete navedene u točki (d), a provozi se preko
područja koja nisu dozvoljena za izvoz u Republiku Hrvatsku ili na njihovom
području skladišti, pod uvjetom da je meso držano strogo odvojeno od ostalog
mesa koje ne udovoljava istim uvjetima i da je zaklano, rasijecano, sortirano,
smrznuto i upakirano isključivo u područjima i objektima odobrenim za izvoz u
Republiku Hrvatsku;
III.
Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na pošiljke
podrijetlom iz sljedećih zemalja:
Albanija Japan Portugal
Australija Kanada Rumunjska
Austrija Koreja Singapur
Belgija Kostarika Sjedinjene Američke Države
Bosna i Hercegovina Kuba Slovačka
Bugarska Latvija Slovenija
Crna Gora Srbija uključujući Kosovo
Litva Španjolska
Češka Republika Luksemburg Švedska
Čile Madagaskar Švicarska
Danska Mađarska El Salvador
Makedonija Ukrajina
Estonija Malta Vanuatu
Finska Mauricijus
Francuska Meksiko
Grčka Nikaragva
Gvajana Nizozemska
Gvatemala Norveška
Honduras Nova Kaledonija
Island Novi Zeland
Indonezija Njemačka
Irska Panama
Italija Poljska
IV.
Danom stupanja na snagu ove Naredbe prestaje važiti Naredba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i divljih papkara, proizvoda od papkara kao i životinjske hrane i stelje radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa (»Narodne novine« br. 123/2007.).
V.
Ova Naredba stupa na snagu odmah.
Klasa: 322-01/08-01/1
Urbroj: 525-1-08-2EM
Zagreb, 29. siječnja 2008.
Ministar
mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.