Naredba o mjerama za sprječavanje unošenja u Repub­liku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa iz zemalja koje nisu članice Europske unije

NN 15/2008 (6.2.2008.), Naredba o mjerama za sprječavanje unošenja u Repub­liku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa iz zemalja koje nisu članice Europske unije

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA

481

Na temelju članka 17. stavka 3. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine« broj 41/07), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi

NAREDBU

O MJERAMA ZA SPRJEČAVANJE UNOŠENJA U REPUBLIKU HRVATSKU ZARAZNE BOLESTI SLINAVKE I ŠAPA IZ ZEMALJA KOJE NISU ČLANICE EUROPSKE UNIJE

I.

Zabranjuje se uvoz u Republiku Hrvatsku i provoz preko područja Republike Hrvatske:
a) živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i divljih papkara;
b) sjemena od domaćih i divljih papkara;
c) embrija/jajnih stanica od domaćih i divljih papkara;
d) svježeg i smrznutog mesa domaćih i divljih papkara;
e) proizvoda od mesa domaćih i divljih papkara koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus slinavke i šapa;
f) proizvoda životinjskog podrijetla (od papkara) namijenjenih prehrani ljudi, prehrani životinja ili za poljoprivrednu ili industrijsku upotrebu, životinjske hrane i stelje biljnog podrijetla;
g) proizvoda životinjskog podrijetla (od papkara) namijenjenih farmaceutskoj ili medicinskoj (kirurškoj) upotrebi;
h) bioloških proizvoda koji nisu sterilni
radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa.
Zabrana iz stavka prvog ove točke odnosi se i na pošiljke živih papkara koje se provoze preko područja zemalja koje nisu navedene u točki III. ove Naredbe, bez obzira na njihovo podrijetlo.

II.

Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na sljedeće pošiljke:
a) mesa goveda podrijetlom iz sljedećih država: Falklandski otoci, Grenland;
b) mesa ovaca i koza podrijetlom iz sljedećih država: Falklandski otoci, Grenland;
c) mesa divljih preživača iz uzgoja i ulova podrijetlom iz: Grenlanda;
d) mesa goveda isključujući iznutrice (osim ošita i žvačnih mišića) pod uvjetom da je meso otkošteno i da je dobiveno od trupova s kojih su odstranjeni glavni dostupni limfni čvorovi, koje je podvrgnuto zrenju na temperaturi iznad +2°C kroz najmanje 24 sata prije nego su kosti bile odstranjene i u kojem je pH vrijednost mesa, elektronski izmjerena u središtu mišića longissimus dorsi nakon zrenja i prije otkoštavanja, bila ispod 6.0. Meso mora biti držano strogo odvojeno tijekom svih stupnjeva proizvodnje, otkoštavanja i uskladištenja do pakiranja od ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima. Meso životinja iz područja za koja je navedeno vremensko ograničenje kojim se uvjetuje da životinje moraju biti zaklane prije navedenog datuma, može se uvesti u roku 90 dana od tog datuma, a meso koje se iz tih područja doprema prekomorskim putem, ako je certificirano prije navedenog datuma može se uvesti u roku 40 dana od tog datuma,
podrijetlom iz sljedećih država:
Argentina: Provincije Buenos Aires, Catamarca, Corrientes (osim općina Berón de Astrada, Capital, Empedrado, General Paz, Itati, Mbcuruyá, San Cosme i San Luis del Palmar), Entre Rios, La Rioja, Mendoza, Misiones, Neuquen, Rio Negro, San Juan, San Luis, Santa Fe, Tucuman, Cordoba, La Pampa, Santiago del Estero, Chaco Formosa, Jujuy i Salta isključujući tampon zonu od 25 kilometara od granice s Bolivijom i Paragvajem koja se proteže od distrikta Santa Catalina u provinciji Jujuy do Laishi distrikta u provinciji Formosa pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 18. ožujka 2005. godine.
Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. ožujka 2002. godine.
Corrientes: općine Berón de Astrada, Capital, Empedrado, General Paz, Itati, Mbcuruyá, San Cosme i San Luis del Palmar pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. prosinca 2007. godine.
Bocvana: Veterinarske kontrolne zone bolesti 3c, 4b, 5, 6, 8, 9 i 18, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. prosinca 2007. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12, 13 i 14, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. ožujka 2002. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Brazil: Država Espíritu Santo; Država Goias; Država Rio Grande do Sul;
Dio države Minas Gerais (osim regionalnih područja Oliveira, Passos, So Gonçalo de Sapucai, Setelagoas i Bambuí);
Dio države Mato Grosso uključujući regionalne jedinice:
– Cuiaba (osim općina San Antonio de Leverger, Nossa Senhora do Livramento, Pocone i Baro de Melgaço),
– Caceres (osim općine Caceres),
– Lucas do Rio Verde,
– Rondonopolis (osim općine Itiquiora),
– Barra do Garça,
– Barra do Burgres.
pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 31. siječnja 2008. godine.
Za gore navedena područja potrebna su i dodatna jamstva koja su navedena u rješenju Uprave za veterinarstvo kojim se utvrđuju veterinarski uvjeti za uvoz pošiljaka goveđeg mesa iz Brazila, točka 2.2 Gospodarstva iz kojih potječu životinje od kojih je meso dobiveno moraju se nalaziti na popisu odobrenih gospodarstava koji je objavljen na integriranom kompjuteriziranom veterinarskom sustavu Europske zajednice (Traces).
Uvoz u Republiku Hrvatsku pošiljaka zrelog otkoštenog goveđeg mesa certificiranih prema prije važećim uvjetima za uvoz i otpremljenih prije 31. siječnja 2008. godine, dozvoljen je najkasnije do 15. ožujka 2008. godine.
Južnoafrička Republika: cijela država osim:
– kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa smještenog u ve­terinarskim područjima Mpumalanga i Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma veterinarskog područja Natal i u graničnom području s Bocvanom istočno od 28° paralele, i okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal,
zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Namibija: Južno od obrambenog zida koji se proteže od Palgrave Pointa na zapadu do Gama na istoku, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Swaziland: Područje zapadno od ograda »crvenih linija« koje se protežu sjeverno od rijeke Usutu do granice s Južnom Afrikom zapadno od Nkalashane, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Veterinarska kontrolna područja nadzora i cijepljenja protiv slinavke i šapa, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 04. kolovoza 2003. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Urugvaj: cijela država pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. studenog 2001. godine.
e) mesa ovaca i koza isključujući iznutrice (osim ošita i žvač­nih mišića) pod uvjetom da je meso otkošteno i da je dobiveno od trupova s kojih su odstranjeni glavni dostupni limfni čvorovi, koje je podvrgnuto zrenju na temperaturi iznad +2°C kroz najmanje 24 sata prije nego su kosti bile odstranjene i u kojem je pH vrijednost mesa, elektronski izmjerena u središtu mišića longissimus dorsi nakon zrenja i prije iskoštavanja, bila ispod 6.0 i da je meso držano strogo odvojeno tijekom svih stupnjeva proizvodnje, iskoštavanja i uskladištenja do pakiranja od ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima. Meso životinja iz područja za koja je navedeno vremensko ograničenje kojim se uvjetuje da životinje moraju biti zaklane prije navedenog datuma, može se uvesti u roku 90 dana od tog datuma, a meso koje se iz tih područja doprema prekomorskim putem, ako je certificirano prije navedenog datuma može se uvesti u roku 40 dana od tog datuma,
podrijetlom iz sljedećih država:
Argentina:
Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. ožujka 2002. godine.
Bocvana: Veterinarske kontrolne zone bolesti 5, 6, 7, 8, 9 i 18, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane prije i uključujući 20. travnja 2006. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12, 13 i 14, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. ožujka 2002. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Južnoafrička Republika: cijela država osim:
– kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa smještenog u veterinarskim područjima Mpumalanga i Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma veterinarskog područja Natal i u graničnom području s Bocvanom istočno od 28° paralele i okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal,
zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Namibija: Južno od obrambenog zida koji se proteže od Palgrave Pointa na zapadu do Gama na istoku, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Urugvaj: cijela država pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. studenog 2001. godine.
f) mesa divljih preživača iz uzgoja i ulova isključujući iznutrice (osim ošita i žvačnih mišića) pod uvjetom da je meso otkošteno i da je dobiveno od trupova s kojih su odstranjeni glavni dostupni limfni čvorovi, koje je podvrgnuto zrenju na temperaturi iznad +2°C kroz najmanje 24 sata prije nego su kosti bile odstranjene i u kojem je pH vrijednost mesa, elektronski izmjerena u središtu mišića longissimus dorsi nakon zrenja i prije iskoštavanja, bila ispod 6.0 i da je meso držano strogo odvojeno tijekom svih stupnjeva proizvodnje, iskoštavanja i uskladištenja do pakiranja od ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima. Meso životinja iz područja za koja je navedeno vremensko ograničenje kojim se uvjetuje da životinje moraju biti zaklane ili odstrijeljene prije navedenog datuma, može se uvesti u roku 90 dana od tog datuma, a meso koje se iz tih područja doprema prekomorskim putem, ako je certificirano prije navedenog datuma može se uvesti u roku 40 dana od tog datuma,
podrijetlom iz sljedećih država:
Argentina:
Meso divljih preživača iz uzgoja i ulova: Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. ožujka 2002. godine.
Samo meso divljih preživača iz uzgoja: provincije Buenos Aires, Catamarca, Corrientes, Entre Rios, La Rioja, Mendoza, Misiones, Neuquen, Rio Negro, San Juan, San Luis, Santa Fe, Tucuman, Cordoba, La Pampa, Santiago del Estero, Chaco Formosa, Jujuy i Salta isključujući tampon zonu od 25 kilometara od granice s Bolivijom i Paragvajem koja se proteže od distrikta Santa Catalina u provinciji Jujuy do Laishi distrikta u provinciji Formosa pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 1. prosinca 2007. godine;
Bocvana: Veterinarske kontrolne zone bolesti 5, 6, 7, 8, 9 i 18, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane prije i uključujući 20. travnja 2006. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja životinja.
Veterinarske kontrolne zone bolesti 10, 11, 12, 13 i 14, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 7. ožujka 2002. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Cipar: cijela država pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja zaklanih ili odstrijeljenih prije 15. rujna 2007. godine.
Južnoafrička Republika: cijela država osim:
– kontrolnog područja bolesti slinavke i šapa smještenog u veterinarskim područjima Mpumalanga i Sjevernim provincijama, u okrugu Ingwavuma veterinarskog područja Natal i u graničnom po­dručju s Bocvanom istočno od 28° paralele i okruga Camperdown, u pokrajini KwaZuluNatal,
zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Namibija: Južno od obrambenog zida koji se proteže od Palgrave Pointa na zapadu do Gama na istoku, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Swaziland: Područje zapadno od »crvenih linija« ograde koje se proteže sjeverno od rijeke Usutu do granice s Južnom Afrikom zapadno od Nkalashane, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
Veterinarska kontrolna područja nadzora i cijepljenja protiv slinavke i šapa, pod uvjetom da je meso dobiveno od životinja koje su zaklane nakon i uključujući 4. kolovoza 2003. godine, zrelo otkošteno meso smije se uvoziti najranije 21 dan nakon klanja ili odstrela životinja.
g) hermetički zatvorene toplinski obrađene konzerve od mesa, koje su tijekom proizvodnje bile podvrgnute obradi sa Fo vrijednosti 3 i više, odnosno trajne konzerve;
h) sirove kože ukoliko su bile obrađene na jedan od sljedećih načina:
– tretirane kalcijevom lužinom na pH vrijednosti 12 do 13 najmanje 8 do 10 sati, te nakon toga tretirane kiselinom na pH vrijed­nosti 1 do 3 najmanje 6 do 10 sati;
– soljene morskom soli uz dodatak 2% kalcinirane sode najmanje 7 dana, ako su tako obrađene kože bile skladištene najmanje 30 dana prije utovarivanja u mjestu podrijetla;
– sušene 42 dana na temperaturi od 20° C;
gdje način obrade mora biti naznačen na veterinarsko-zdravstvenoj svjedodžbi;
i) toplinski obrađena tehnička mast i želatina gdje je za vrijeme obrade postignuta temperatura u središtu proizvoda od najmanje 70° C;
j) vuna prana u alkalnoj vodenoj otopini pri pH vrijednosti 10, uz dodatak natrijeva karbonata (Na2CO3) u količini od 1,5 do 2 g na litru, i sušena u zračnoj struji pri temperaturi 80° C;
k) kemijski potpuno obrađeni proizvodi, kao što je wet-blue koža, kromirana koža, kuhane čekinje i slično;
l) mlijeko i proizvodi od mlijeka gdje je sirovo mlijeko bilo pasterizirano pod nadzorom ovlaštenog veterinara na temperaturi od 71,7° C kroz 15 s, nakon čega je bilo podvrgnuto:
– daljnjoj termičkoj obradi, nakon koje je peroksidaza test dao negativnu reakciju; ili
– procesu sušenja koje uključuje zagrijavanje s jednakim učinkom toplinske obrade kao i u prethodnom stavku; ili
– obradi kojom je postignuta pH vrijednost manja od 6 kroz najmanje 1 sat;
m) crijeva koja se uvoze u mliječnoj kiselini ili salamuri pH vrijednosti od 6,0 i niže;
n) trofeji divljih životinja, kuhani u kipućoj vodi dovoljno vremena da su otklonjena sva tkiva osim kosti, rogova, papaka, pandži ili zubi;
o) trajni suhomesnati proizvodi ukoliko udovoljavaju slijedećim uvjetima: aktivnost vode od 0,93 ili manje, pH vrijednost manje od 6, vrijeme zrenja najmanje 9 mjeseci i težina od najmanje 5,5 kg.
p) meso goveda koje zadovoljava uvjete navedene u točki (d), a provozi se preko područja koja nisu dozvoljena za izvoz u Repub­liku Hrvatsku ili na njihovom području skladišti, pod uvjetom da je meso držano strogo odvojeno od ostalog mesa koje ne udovoljava istim uvjetima i da je zaklano, rasijecano, sortirano, smrznuto i upakirano isključivo u područjima i objektima odobrenim za izvoz u Republiku Hrvatsku;

III.

Zabrana navedena u točki I. ove Naredbe ne primjenjuje se na pošiljke podrijetlom iz sljedećih zemalja:
Albanija                          Japan                      Portugal
Australija                        Kanada                   Rumunjska
Austrija                           Koreja                    Singapur
Belgija                            Kostarika                Sjedinjene Američke Države
Bosna i Hercegovina       Kuba Slovačka
Bugarska                        Latvija                      Slovenija
Crna Gora                                                      Srbija uključujući Kosovo
Litva                               Španjolska
Češka Republika             Luksemburg             Švedska
Čile                                 Madagaskar             Švicarska
Danska                           Mađarska                 El Salvador
                                       Makedonija              Ukrajina
Estonija                           Malta                        Vanuatu
Finska                             Mauricijus
Francuska                       Meksiko
Grčka                             Nikaragva
Gvajana                          Nizozemska
Gvatemala                       Norveška
Honduras                        Nova Kaledonija
Island                              Novi Zeland
Indonezija                        Njemačka
Irska                                Panama
Italija                               Poljska

IV.

Danom stupanja na snagu ove Naredbe prestaje važiti Naredba o zabrani uvoza u Republiku Hrvatsku i provoza preko područja Republike Hrvatske živih domaćih papkara (goveda, ovaca, koza i svinja) i divljih papkara, proizvoda od papkara kao i životinjske hrane i stelje radi sprječavanja unošenja u Republiku Hrvatsku zarazne bolesti slinavke i šapa (»Narodne novine« br. 123/2007.).

V.

Ova Naredba stupa na snagu odmah.

Klasa: 322-01/08-01/1
Urbroj: 525-1-08-2EM
Zagreb, 29. siječnja 2008.

Ministar
mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.