I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita znanja neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje posebno.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz slijedećih ispitnih područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi
2. Osnove podučavanja naučnika
III.
Područje gospodarstva obuhvaća slijedeće programske cjeline:
a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta, pravni oblik, veličina obrta;
b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje posla, upotreba materijala i skladište, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaja automatizacije na organizaciju rada u obrtu ;
c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i društvena klima u obrtničkoj radionici;
d) Ekonomski/rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja, proizvodnja, reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna služba, međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;
e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni promet, vrste financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;
f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan obrtničke radionice i usavršavanje;
g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled, inventura, procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada podataka u obrtništvu;
h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih troškova kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne šeme, prethodna i naknadna kalkulacija ;
i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna troškova, računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna za pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća slijedeće programske cjeline:
- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta, prestanak obrta),
- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,
- organiziranost obrta,
- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,
- trgovačka društva,
- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni pravilnik, radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom za radne sporove(Zakon o radu),
- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno, penziono, pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na osiguranje života, stvari, osiguranje od odgovornosti, starosnu penziju samostalnih obrtnika,
- pravo na stvaranje imovine,
- porezni sustav
vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez, porez na dohodak, porez na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu, nasljedstvo i poklone ;
porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za utvrđivanje vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od poreza i korištenje pravnih sredstava;
- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke-komore, gospodarske komore, udruženja cehovske organizacije,
- pravne osnove za stručno obrazovanje,
- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca, ugovor o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati znanje iz slijedećih područja:
1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja, ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne škole i obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost stručnog učitelja.
2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i zadaci, okvirni planovi i programi, ispitni zahtjevi...
Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje obrazovnog plana obrtničke radionice...
3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i pomagala, metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).
4. Mladi u obrazovanju
(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu generaciju, tipične razvojne pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao faktor napredovanja, grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i praktično ponašanje mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima, zdravstvena zaštita, zaštita od nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V. osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja neophodna za samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja objavljena u "Popisu vezanih obrta i zanimanja" označena u rubrici "Šifra, naziv zanimanja i stupanj stručne spreme" brojem 2. (Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima "Narodne novine" br. 31 od 9. svibnja 1995. g).
VIII.
Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) neophodna stručno teoretska zanimanja za vješto obavljanje poslova primjerenih obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor kuhar, koje je u skladu s Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("Narodne novine" br. 31/95) označeno šifrom 51221, je:
MASTOR - KUHAR
I. Područja rada
U kuharstvu je potrebito:
- savladavanje umijeća i vještina pripreme svih vrsta jela prema osnovnim recepturama i izvedenim receptima,
- znati tehnološke postupke prigotovljavanja namirnica,
- pripremati gotova jela,
- pripremati jela po narudžbi,
- pripremati jela nacionalne kuhinje,
- pripremati jela poznatih svjetskih kuhinja,
- pripremati salate i "dressinge",
- pripremati slatka jela,
- pripremati tople napitke,
- prigotovljavati jela u sali,
- sastavljati jelovnike.
Majstor kuhar mora pri tome skrbiti da je higijena prostora za pohranu namirnica i pripremljenih jela kao i higijena kuhinje u skladu sa propisima. Mora brinuti o održavanju strojeva i uređaja u kuhinji kako bi oni bili ispravni i tehnički postojani. Osim što brine o održavanju strojeva i uređaja otklanja i sitne kvarove. Osobnu higijenu održava besprijekornom.
II. Sadržajiispita
1. Praktični dio ispita
Na praktičnom dijelu ispita ispitanik mora pokazati vještine i navike u pripremi jelovnika za svakodnevne glavne obroke i svečane obroke prema namjeni (najmanje 5 jelovnika).
Prema predloženim jelovnicima komisija će izabrati jela (najmanje 3) koja će ispitnik pripremiti kao praktičan rad.
Izbor može biti slijedeći:
- juhe (temeljci, bistre juhe, krem juhe, juhe s povrćem),
- različita variva,
- predjela (hladna i topla predjela),
- gotova jela (jela od mesa, govedina, teletina, svinjetina, janjetina, perad, divljač, jela od iznutrica, jela od riba, rakova i sl.),
- jela po narudžbi (prema različitim receptima),
- slatka jela (kreme, jela od lijevanog tijesta),
- jela hrvatske kuhinje (štrukli, purica s mlincima, različita jela od riba i sl.),
- jela vegetarijanske kuhinje,
- dijetalna jela.
Majstor kuhar mora prigotoviti i aranžirati jelo. Osim toga mora na primjeru jednog jela pokazati prigotovljavanje jela za stolom. Tu dolaze u obzir tehnike miješanja, filiranja, flambiranja, rasijecanja i sl.
2. Stručno teoretski dio ispita
Ovaj dio ispita sastoji se iz tri stručna područja:
1. Stručni račun
Moguća su slijedeća područja primijenjena na kuharstvo:
- kalkulacija (izračunavanje nabavne i prodajne cijene, izračunavanje marže)
- gospodarski račun (zaključni račun, pravilo trojno, prosječni račun, račun diobe, račun smjese, verižni račun, postotni račun)
- izračunavanje površina i volumena
- primjena normativa u sastavljanju obroka.
2. Francuski jezik sa stručnim nazivljem
Francusko nazivlje se u kuharstvu primjenjuje kao međunarodno.
Na ispitu ispitanik treba pokazati:
- vještinu čitanja i izgovora,
- vještinu pisanja,
- leksički obuhvatiti stručno kulinarsko nazivlje i onaj broj riječi koje će omogućiti služenje stručnim nazivljem.
To je moguće na slijedećim tekstovima:
- tekstovi o kuhinjskim prostorijama i opremi,
- tekstovi s nazivljem namirnica,
- tekstovi različitih recepata,
- tekstovi sastavljanjajelovnika.
3. Kuharstvo
Ovaj dio sadržaja ima dvije cjeline. To su poznavanje robe i prehrana i kuharske vještine.
U prvom dijelu potrebno je imati znanja iz slijedećih područja:
- roba i poznavanje robe (pojam, higijena ambalaže, rukovanje, pohrana),
- hrana (sastojci hrane),
- vrste živežnih namirnica: živežne namirnice biljnog podrijetla (žitarice, povrće, gljive, škrob, ulje i masti, namirnice za zaslađivanje, alkaloidne namirnice),
- živežne namirnice životinjskog podrijetla (meso stoke, peradi, divljači, ribe, mlijeko, jaja), ,
- alkoholna pića (vino, pivo, jaka alkoholna pića),
- osnovna znanja o prehrani:
- kemijska građa živih organizama,
- hrana,
- metabolizam,
- energetska vrijednost živežnih namirnica,
- zdrava prehrana,
- dijete,
- ugostiteljska oprema - strojevi, uređaji i alati koji se koriste u kuharstvu,
- mjere zaštite na radu,sprečavanje nesreća na radu, zaišta okoliša.
U drugom dijelu (kuharstvo) potrebna su slijedeća znanja:
- pripremanje namirnica za prigotovljavanje jela,
- salate,
- osnove prigotovljavanje jela,
- juhe,
- variva,
- predjela,
- gotova jela,
- jela po narudžbi,
- slatka jela,
- jela nacionalne i ostalih svjetskih kuhinja,
- korištenje proizvoda prehrambene industrije,
- prigotovljavanje jela u sali,
- sastavljanje jelovnika,
- ugostiteljska oprema (strojevi, uređaji i alati koji se koriste u kuharstvu),
- mjere zaštite na radu, sprečavanje nesreća na radu, za ta okoliša.
Klasa:311-01/95-01/523
Urbroj: 526-01-95-13
Zagreb, 27. studenoga 1995.
Ministar
Davor Štern, dipl. ing., v.