I.
Majstorski ispit sastoji se od zajedničkog dijela koji obuhvaća potrebita znanja neophodna za bavljenje obrtom i poduzetništvom i posebnog dijela koji se odnosi na svako zanimanje posebno.
II.
Na zajedničkom ispitu, ispitna pitanja formuliraju se iz slijedećih ispitnih područja:
1. Gospodarstvo i pravni propisi
2. Osnove podučavanja naučnika
III.
Područje gospodarstva obuhvaća slijedeće programske cjeline:
a) Osnovna pitanja osnivanja obrta, naročito analiza tržišta i mjesta, pravni oblik, veličina obrta;
b) Organizacija obrtničke radionice, naročito priprema rada i odvijanje posla, upotreba materijala i skladište, oblici racionaliziranja, uprava, utjecaja automatizacije na organizaciju rada u obrtu ;
c) Organizacija osoblja, popunjavanje radnih mjesta, pitanja rukovođenja i društvena klima u obrtničkoj radionici;
d) Ekonomski/rentabilni zadaci u obrtničkoj radionici naročito kupnja, proizvodnja, reparaturne usluge, usluge, trgovačka djelatnost, prodaja, reklama, servisna služba, međuobrtnička suradnja, naročito zadrugarstvo;
e) Financijsko ekonomska osnovna pitanja, naročito obrtnička financijska ekonomija i njezine funkcije, financijsko planiranje, platni i kreditni promet, vrste financiranja, štedno-kreditne zadruge i druge mjere za unapređenje obrta;
f) Mjere za unapređenje obrta, naročito stručno savjetovanje, poduka izvan obrtničke radionice i usavršavanje;
g) Knjigovodstvo i bilanca, naročito knjigovodstvo, imovinski pregled, inventura, procjena kao i račun dobitka i gubitka, vođenje knjiga i centralna obrada podataka u obrtništvu;
h) Obračun troškova, posebno iskazivanje pojedinačnih troškova, ukupnih troškova kao i kalkulativnih troškova u kalkulativnoj marži, kalkulativne šeme, prethodna i naknadna kalkulacija ;
i) Rentabilno iskorištenje knjigovodstva, završnog obračuna i obračuna troškova, računa karakterističnih vrijednosti, naročito obračuna likvidnosti, obračuna za pokriće investicija, usporedbe ekonomskih pokazatelja.
IV.
Područje pravnih propisa obuhvaća slijedeće programske cjeline:
- obavljanje obrta (stjecanje uvjeta, otvaranje obrta, poslovanje obrta, prestanak obrta),
- obrazovanje i osposobljavanje za bavljenje obrtom,
- organiziranost obrta,
- građansko pravo, pravo opomena i prinudnog izvršnog postupka,
- trgovačka društva,
- pravo na rad, naročito pravo na radni ugovor, statut poduzeća, tarifni pravilnik, radno vrijeme i godišnji odmor, zaštitu na radu i pravni postupak pred sudom za radne sporove(Zakon o radu),
- pravo na socijalno i privatno osiguranje, naročito pravo na zdravstveno, penziono, pravo na osiguranje u slučaju nesreće, pravo na osiguranje života, stvari, osiguranje od odgovornosti, starosnu penziju samostalnih obrtnika,
- pravo na stvaranje imovine,
- porezni sustav
vrste poreza, naročito porez na promet, poslovni porez, porez na dohodak, porez na dobit, porez na dodanu vrijednost, porez na plaće, porez na imovinu, nasljedstvo i poklone ;
porezni postupak, naročito termini oporezivanja, postupak za utvrđivanje vjerodostojnosti porezne prijave, odgoda plaćanja poreza, oslobađanje od poreza i korištenje pravnih sredstava;
- obrt u privredi i društvu, razvoj, izgradnja i zadaci obrtničke-komore, gospodarske komore, udruženja cehovske organizacije,
- pravne osnove za stručno obrazovanje,
- bitne odredbe sustava koje se odnose na obrazovanje, zakona o stručnom obrazovanju i zakona o obrtu, pravni odnosi između učenika i poslodavaca, ugovor o naukovanju.
V.
Iz područja osnova podučavanja naučnika ispitanik mora pokazati znanje iz slijedećih područja:
1. Osnovna pitanja stručnog obrazovanja (zadaci i ciljevi ovog obrazovanja, ravnopravnost šansi, mobilnost i uspon, veza obrazovanja i tržišta), stručne škole i obrtničke radionice kao mjesta stručnog obrazovanja, zadaci i odgovornost stručnog učitelja.
2. Planiranje i provođenje obrazovanja (sadržaj obrazovanja, ciljevi i zadaci, okvirni planovi i programi, ispitni zahtjevi...
Izvedbeni i operativni programi, uvjeti za realizaciju nastave, utvrđivanje obrazovnog plana obrtničke radionice...
3. Suradnja obrtnička radionica - škola (nastavni postupci, sredstva i pomagala, metode poučavanja, ocjenjivanje i vrednovanje, timski rad).
4. Mladi u obrazovanju
(potreba i značenje stručnog obrazovanja za mladu generaciju, tipične razvojne pojave i način ponašanja u mladenačkoj dobi, motivacija kao faktor napredovanja, grupnopsihološki način ponašanja, utjecaj okoline, socijalno i praktično ponašanje mladih, odgojne teškoće, psihološka pomoć mladima, zdravstvena zaštita, zaštita od nesreća na radu.
VI.
Okvirni sadržaji programskih cjelina navedeni u poglavljima III., IV. i V. osnova su za oblikovanje ispitnih pitanja na majstorskim ispitima.
VII.
Posebni dio ispita obuhvaća praktična i teoretska stručna znanja neophodna za samostalno obavljanje obrta u određenom zanimanju i to za zanimanja objavljena u "Popisu vezanih obrta i zanimanja" označena u rubrici "Šifra, naziv zanimanja i stupanj stručne spreme" brojem 2. (Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima "Narodne novine" br. 31 od 9. svibnja 1995. g).
VIII.
Programske cjeline stručno-teoretskog i praktičnog dijela ispita za navedena zanimanja obuhvaćaju:
a) praktični dio ispita
b) neophodna stručno teoretska zanimanja za vješto obavljanje poslova primjerenih obrtu.
IX.
Ispitni sadržaj za majstorski ispit za zanimanje majstor pekar, koje je u skladu s Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima ("Narodne novine" br. 31/95) označeno šifrom 74122, je:
MAJSTOR - PEKAR
I. Područje rada
U pekarskom obrtu potrebno je izradivati i proizvoditi slijedeće:
- kruh - svih vrsta,
- pecivo i slične pekarske proizvode,
- fine pekarske proizvode uključujući torte, deserte i trajne pekarske kolače,
- proizvodi od sladoleda.
i to naročito pazeći na kvalitetu upotrebljenih namirnica, oblik pekarskih proizvoda, boju i okus te njihovo prezentiranje.
II. Sadržaji ispita
1. Praktični dio ispita
Ovaj dio ispita sastoji se od izrade majstorskog rada uz napravljene sve potrebite predradnje: priprema recepata (osnovnih i izvanrednih), nabavljenih i pripremljenih sirovina i pomoćnih materijala, osiguranih alata i uređaja kao i napravljenog obračuna troškova.
Na praktičnom dijelu ispita ispitanik izrađuje nekoliko pekarskih proizvoda i to:
- dvije vrste kruha i to one koje se najčešće proizvode u tom kraju,
- najmanje tri vrste peciva,
- specijalne vrste malih peciva (pecivo uz čaj ili kavu, slano pecivo),
- specijalne vrste trajnih pekarskih proizvoda kao i proizvoda za različite svečane prigode,
- pekarske podloge za torte i ostale vrste pekarskih slastica.
Pri izradi praktičnog dijela ispita ispitanik mora pokazati vještine i znanja iz područja pekarstva. Pri tom se mora služiti osnovnim recepturama kao i specijalnim receptima. Mora poštivati mjere zaštite na radu i zaštitu okoliša kao i sve ostale uvjete čije poštivanje zatraži ispitna komisija.
Pripremljene proizvode ispitanik mora aranžirati i izložiti.
2. Stručno teoretski sadržaji ispita neophodni za obavljanje obrta
U ovom dijelu ispita neophodna su znanja iz slijedećih područja:
2.1. Stručni račun
- obračun troškova materijala koji se koriste u pekarstvu,
- izračunavanje proizvodne i prodajne cijene pekarskih proizvoda.
2.2. Materijali za izradu pekarskih proizvoda
- osnovna znanja iz područja biologije, fizike i kemije živežnih namirnica,
- vrste, sastav, očuvanje i prerada kao i održavanje i skladištenje sirovina i pomoćnih materijala za izradu pekarskih proizvoda,
- vrste i načini omekšavanja tijesta (fizikalni, kemijski i biološki omekšivači),
- vrste, sastav, očuvanje i spremanje dodataka za proizvodnju kruha i peciva.
2.3. Tehnologija izrade pekarskih proizvoda
- znanja iz područja sprečavanja nesreće na radu, zaštite na radu i sigurnosti pri obavljanju posla,
- poznavanje propisa zaštite i higijene okoliša,
- održavanje osobne higijene,
- poznavanje osnovnih i specijalnih recepata,
- poznavanje vrste fizikalnih, bioloških i kemijskih omekšivača tijesta,
- znanje o održavanju sirovina i dodataka kao i poznavanje načina njihovog skladištenja,
- izbor i doziranje sirovina i dodataka za proizvodnju različitih vrsta kruha,
- priprema kvasca,
- poznavanje procesa dizanja i pečenja tijesta,
- mijesiti, miješati i dizati tijesto,
- odvagati, izraditi i formirati tijesto za kruh, različite vrste peciva i ostale sitne pekarske proizvode,
- istući, dresirati i premazati mase za fine pekarske proizvode,
- priprema dizanih tijesta,
- priprema lisnatog tijesta,
- priprema prhkog tijesta,
- priprema tijesta za medenjake,
- priprema i kuhanje glazura,
- oblikovanje različitih vrsta pekarskih proizvoda,
- ukrašavanje pekarskih proizvoda sjemenkama i sličnim dodacima,
- rezanje i pakiranje pekarskih proizvoda.
2.4. Poznavanje strojeva i uređaja
- poznavanje načina funkcioniranja sistema za pečenje, uređaja za hlađenje, uređaja za zamrzavanje kao i svih uređaja, strojeva i alata za pripremu pekarskih proizvoda,
- posluživanje mašina i uređaja i njihovo održavanje,
- poznavanje propisa neophodnih pekarskom obrtu kao i poznavanje načina štednje energije.
2.5. Prezentacija pekarskih proizvoda
- znanja o načinu izlaganja pekarskih proizvoda,
- osnovna znanja potrebita za ophodenje s kupcima uključujući reklamu i tehniku prodaje,
- savjetovanje kupaca pri odabiru proizvoda.
2.6. Obračun troškova
Način formiranja cijena pekarskih proizvoda uključujući faktore koji se obračunavaju pri sniženju cijena proizvoda kao i za naknadnu kalkulaciju.
Klasa: 311-01/95-01/523
Urbroj: 526-01-95-31
Zagreb, 27. studenoga 1995.
Ministar
Davor Štern, dipl. ing., v. r.