Na temelju članka 50. stavka 1. točke 9. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti i zdravstvenom nadzoru nad namirnicama i predmetima opće uporabe (»Narodne novine« broj 1/97 - pročićeni tekst), ministar zdravstva uz suglasnost ministra poljoprivrede i umarstva donosi
Ovim se Pravilnikom utvrđuju sanitarno-tehnički i higijenski uvjeti koje moraju ispunjavati prostorije za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće uporabe.
Prostorijama za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće uporabe u smislu ovoga Pravilnika podrazumijevaju se:
1. prostorije za proizvodnju namirnica i predmeta opće uporabe
2. prostorije u kojima se obavlja promet na veliko namirnica ili predmeta opće uporabe
3. prostorije u kojima se obavlja promet na malo namirnica ili predmeta opće uporabe
4. prostorije u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost.
Broj, raspored, veličina i građevinske karakteristike prostorija iz članka 2. ovoga Pravilnika moraju biti takve da omogućuju higijensko rukovanje s namirnicama i predmetima opće uporabe, uključujući i zatitu od krine kontaminacije sirovina, namirnica, predmeta opće uporabe, materijala, vode, dovoda zraka i osoblja, a isto tako i od vanjskih uzroka uključujući nametnike i glodavce.
U proizvodnji namirnica moraju se osigurati prostorije za:
- skladitenje sirovina;
- skladitenje ambalae;
- skladitenje gotovih proizvoda;
- privremeno skladitenje krutog otpada;
- zaposlenike;
te prostorije ili prostore za:
- pripremu i obradu sirovina;
- zavrnu obradu proizvoda;
- pranje i dezinfekciju ambalae i
- pakiranje.
U proizvodnji predmeta opće uporabe moraju se osigurati prostorije za:
- skladitenje sirovina;
- skladitenje ambalae;
- skladitenje gotovih proizvoda;
- zaposlenike;
- pripremu, zavrnu obradu i pakiranje proizvoda te
- prostoriju ili prostor za privremeno odlaganje krutog otpada.
U prometu namirnica i predmeta opće uporabe na veliko, moraju se osigurati prostorije za:
- skladitenje sa odgovarajućim uređajima za očuvanje zdravstvene ispravnosti namirnica i određenih predmeta opće uporabe (sredstava za uljepavanje lica i tijela, za osobnu higijenu, duhanski proizvodi);
- istovar, utovar i preuzimanje namirnica i predmeta opće uporabe;
- zaposlenike te
- prostoriju ili prostor za privremeno odlaganje krutog otpada.
U prometu namirnica i predmeta opće uporabe na malo, moraju se osigurati sljedeće prostorije za:
- skladitenje namirnica i predmeta opće uporabe;
- prodaju namirnica i predmeta opće uporabe;
- zaposlenike te
- prostoriju ili prostor za privremeno odlaganje krutog otpada.
U obavljanju ugostiteljske djelatnosti, ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta moraju se osigurati sljedeće prostorije ili prostori za:
- skladitenje voća i povrća;
- skladitenje suhomesnatih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda s dovoljnim brojem hladnjaka;
- skladitenje svjeeg mesa s dovoljnim brojem rashladnih komora ili hladnjaka;
- skladitenje konzervi i drugih namirnica u originalnom pakiranju, ako ne podlijeu posebnim uvjetima proizvođača;
- termičku obradu namirnica i izdavanje namirnica;
- pranje bijelog suđa i odvojeno pranje crnog suđa;
- zaposlenike;
- pranje i čićenje voća i povrća;
- pripremu svjeeg mesa;
- pripremu ribe i sličnih namirnica;
- pripremu i pečenje kolača i slastica;
- odlaganje ambalae;
- odlaganje otpadaka hrane do konačne dispozicije te
- zahodi za goste, posebno za mukarce i posebno za ene s predprostorom.
U slučaju kada objekt koristi vlastitu kotlovnicu, ista mora biti u zasebnoj prostoriji s osiguranim prostorom za čuvanje goriva.
Ulaz za zaposlenike u pravilu mora biti odvojen od ulaza za goste.
Proizvodnja namirnica i predmeta opće uporabe ne smije se obavljati u prostorijama u kojima se stanuje niti u dijelu stambenog prostora.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, obrtnička proizvodnja predmeta opće uporabe moe se obavljati u dijelu stambenog prostora ako je taj prostor funkcionalno i tehnoloki odijeljen od ostalog dijela stambenog prostora, a udovoljava uvjetima propisanim ovim Pravilnikom.
Prostorije iz stavka 2. ovoga članka, moraju pored uvjeta propisanih ovim Pravilnikom, ispunjavati i uvjete utvrđene posebnim propisima.
Objekti za proizvodnju namirnica i sredstava za osobnu higijenu, njegu i uljepavanje lica i tijela ne smiju biti smjeteni u područjima u kojima postoji mogućnost tetnog utjecaja iz okolia (miris, dim, pepeo, praina), kao ni u neposrednoj blizini rafinerija nafte, objekata kemijske industrije, tvornica papira, odlagalita otpada, objekata za zbrinjavanje kanalizacijskog i drugog otpada te svih drugih objekata koji mogu tetno utjecati na higijensko stanje objekta i opreme kao i na zdravstvenu ispravnost sirovina i namirnica te predmeta opće uporabe navedenih ovim člankom Pravilnika.
Prostorije u objektima za proizvodnju namirnica i predmeta opće uporabe, objekti za promet namirnica i predmeta opće uporabe, kao i prostorije u objektima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ne smiju svojom djelatnoću (plinovi, pare, buka,) tetno djelovati na zdravlje pučanstva u okolnim stambenim i poslovnim objektima i prostorima.
Prostorije u objektima u kojima se proizvodnja namirnica i predmeta opće uporabe obavlja obrtom i prostorije u objektima za promet namirnica i predmeta opće uporabe, uključujući i prostorije ugostiteljskih objekata mogu biti smjetene u okviru stambeno-poslovnih i poslovnih objekata, pod uvjetom da su fizički odvojeni i čine zasebnu cjelinu, te imaju odvojen ulaz od ulaza za stanare.
Krug objekta za industrijsku proizvodnju namirnica i predmeta opće uporabe iz članka 10. ovoga Pravilnika čine zemljite, zgrade i prateći objekti potrebiti za odvijanje tehnolokog procesa.
Krug objekta mora biti ograđen prikladnom ogradom. Sve povrine kruga koje nisu pokrivene betonom, asfaltom ili izvedene na drugi način koji omogućava lako pranje i čićenje, moraju biti pod zelenilom.
Ulazak u krug i izlazak iz kruga objekta mora biti pod nadzorom.
Prilazni putevi i putevi u krugu moraju biti dovoljno iroki, od čvrstog materijala (beton, asfalt ili slično), te moraju imati dovoljan broj hidranata i slivnika.
U krugu objekta moe se nalaziti industrijski kolosijek.
Raspored zgrada u krugu objekta iz članka 13. ovoga Pravilnika mora biti takav da je čisti dio kruga objekta smjeten na jednoj strani i prostorno odvojen od nečistog dijela kruga objekta.
Prostorije objekata za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće uporabe moraju imati osigurane dovoljne količine zdravstveno ispravne vode za piće.
Na mjestima gdje nije izgrađen javni vodovod, moraju se osigurati dovoljne količine zdravstveno ispravne vode za piće putem vlastitih vodoopskrbnih objekata.
Vlastiti vodoopskrbni objekti moraju biti zatićeni od slučajnog ili namjernog zagađivanja te imati osiguranu stalnu preventivnu dezinfekciju vode.
Vlastiti vodoopskrbni objekti podlijeu sanitarnom nadzoru kao i ostali javni vodoopskrbni objekti, a voda koja se koristi u proizvodnji i prometu namirnica i određenih predmeta opće uporabe mora udovoljavati propisima o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
Objekti za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće uporabe moraju imati osigurane dovoljne količine tekuće tople vode za čićenje i pranje prostorija, postrojenja, proizvodnih linija, opreme, pribora i ambalae te odravanje osobne higijene zaposlenika.
U prostoriji u kojoj se obavlja promet namirnica koje nisu u originalnom pakiranju, mora biti osiguran umivaonik s tekućom hladnom i toplom vodom za pranje ruku, sredstva za pranje i dezinfekciju te uređaj za higijensko suenje ruku.
Odredba stavka 1. ovog članka ne odnosi se na montane objekte i kioske za promet tiskom u kojima se u promet stavljaju namirnice i predmeti opće uporabe u originalnom pakiranju.
Otpadne vode iz prostorija objekata za proizvodnju namirnica i predmeta opće uporabe moraju se odvoditi u javnu kanalizaciju, ako ista postoji u mjestu u kojem se objekt nalazi ili gradi.
Prije uputanja u javnu kanalizaciju moraju se pročistiti otpadne vode nastale u tehnolokom procesu, kao i povrinske vode sa manipulativnih povrina. Otpadne vode toplije od 40o Celzijusa prije uputanja u javnu kanalizaciju moraju se ohladiti.
Oborinske vode i fekalne vode uputaju se u javnu kanalizaciju bez prethodnog pročićavanja.
U mjestima gdje nije izgrađena javna kanalizacija, otpadne vode iz prostorija navedenih u članku 18. ovoga Pravilnika, osim oborinskih, prije ulijevanja u prirodni recipijent, moraju se pročistiti odgovarajućim sustavom za pročićavanje.
Otpadne vode koje se uputaju u javnu kanalizaciju moraju svojim sustavom odgovarati propisima o kakvoći otpadnih voda.
Otpadne vode koje se uputaju u prirodni recipijent ne smiju sadravati patogene mikroorganizme ili tetne sastojke za zdravlje ljudi (teke metale, pesticide, organska otapala, mineralna ulja, kiseline, luine, radioaktivne nuklide i drugo) iznad granica određenih posebnim propisima, te ne smiju pogoravati kategoriju tog recipijenta.
Otpadne vode iz prostorija objekata za promet namirnica i predmeta opće uporabe, odnosno prostorija ugostiteljskih objekata odvode se u kanalizaciju ako ista postoji u mjestu gdje se objekt nalazi.
Na mjestima gdje nije izgrađena kanalizacija otpadne vode odvode se izgradnjom:
- sabirnih jama,
- septičkih jama sa ili bez odvoda efluenta u recipijent (prema mjesnim prilikama),
- Inhoffovih tankova ili sličnih uređaja za mehaničko pročićavanje otpadnih voda ili
- biolokim procesom s odvođenjem efluenta u recipijent.
Otpadne vode iz kuhinja ugostiteljskih objekata, prije uputanja u vanjsku kanalizaciju, moraju se odvoditi preko mastolova.
Materijali koji se rabe pri gradnji prostorija za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće uporabe moraju biti takvi da omogućuju lako čićenje, pranje i dezinfekciju tih prostorija, te omogućuju odravanje mikroklimatskih uvjeta (temperatura, relativna vlaga, gibanje zraka) potrebitih za očuvanje zdravstvene ispravnosti sirovina i gotovih proizvoda.
Materijali za izgradnju ovih prostorija moraju svojom strukturom osiguravati toplinsku i zvučnu zatitu, a u skladu sa posebnim propisima.
Podovi prostorija iz članka 2. ovoga Pravilnika moraju biti izvedeni od čvrstog, neklizajućeg i za tekućinu nepropusnog materijala, koji omogućuje lako odravanje čistoće, a u dijelu tehnolokog procesa u kojem se rabe kiseline, luine i druge agresivne tvari izvedeni od materijala otpornih na te tvari.
Povrine zidova najmanje do visine 1,80 m u prostorijama iz članka 2. ovoga Pravilnika moraju biti obloene materijalom otpornim na čićenje, pranje i dezinfekciju, ravnih i glatkih povrina, svijetle boje.
Zidovi u prostorijama za proizvodnju i promet svjeim mesom moraju biti obloeni materijalom pogodnim za pranje i dezinfekciju do visine najmanje 20 cm iznad nosača kuka za vjeanje mesa.
Kuke za vjeanje mesa moraju biti izrađene od materijala koji ne smije utjecati na zdravstvenu ispravnost mesa i koji je pogodan za čićenje, pranje i dezinfekciju.
Stropovi i unutarnje krovne konstrukcije u prostorijama iz članka 2. ovoga Pravilnika moraju biti glatkih i ravnih povrina svijetle boje.
Podovi, zidovi i stropovi u prostorijama u kojima se zahtijeva određena temperatura, moraju imati odgovarajuću toplinsku izolaciju.
Instalacije vodovoda i kanalizacije ne smiju se postavljati izvan zidnih, podnih i stropnih povrina.
Prostorije za industrijsku proizvodnju namirnica i predmeta opće uporabe moraju imati svijetlu visinu najmanje 2,80 m, uz osiguranje odgovarajućih mikroklimatskih uvjeta.
Prostorije za obrtničku proizvodnju namirnica i predmeta opće uporabe moraju imati svijetlu visinu najmanje 2,80 m uz osiguranje odgovarajućih mikroklimatskih uvjeta.
Prostorije za promet namirnica i predmeta opće uporabe moraju imati svijetlu visinu najmanje 2,50 m uz osiguranje odgovarajućih mikroklimatskih uvjeta.
Na prozorima i otvorima u prostorijama iz članka 2. ovoga Pravilnika moraju biti postavljene zatitne mreice ili na drugi način osigurano učinkovito sprečavanje ulaska insekata i glodavaca.
Mreice moraju biti postavljene tako da se mogu lako skidati radi njihova odravanja.
Na slivnicima moraju biti osigurani sifoni radi sprečavanja ulaska insekata i glodavaca.
Na vanjskim vratima mora biti postavljena zatita od lima ili zatitna mrea u metalnom okviru do visine 30 cm od poda ili se na drugi odgovarajući način mora onemogućiti ulazak glodavaca.
Buka koja nastaje kao posljedica tehnolokog procesa proizvodnje od stacionarnih uređaja ili opreme, ne smije prelaziti najvie propisane doputene razine.
Zidne i međukatne konstrukcije prostorija iz članka 2. ovoga Pravilnika moraju zadovoljavati minimalne vrijednosti zvučne izolacije Rw i maksimalne vrijednosti razine zvuka udara LW, a prema hrvatskim normama.
Ako se djelatnost proizvodnje ili prometa obavlja noću između 23.00 i 06.00 sati ili je razina buke na izvoru via od 85 db (A), mora biti osigurana dodatna zvučna izolacija.
Zvučna izolacija vanjskih zidova i krova zasebnih samostojećih objekata, u kojima se obavlja proizvodnja i promet namirnica i predmeta opće uporabe noću od 23.00 do 06.00 sati mora udovaljati propisanim normativima.
Prostorije za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće uporabe, radne povrine i predmeti rada moraju imati do-voljnu prirodnu ili umjetnu rasvjetu u skladu s propisanim normama.
Svjetlosni izvori moraju biti postavljeni tako da svjetlost u prostoriji bude ravnomjerno raspoređena.
Temperatura, relativna vlanost i brzina kretanja zraka u prostorijama za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće uporabe mora biti predviđena, projektirana i izvedena u skladu s propisanim normativima.
Za skladitenje i čuvanje lako pokvarljivih namirnica moraju se osigurati temperature u skladu s uvjetima koje je odredio proizvođač.
U prostorijama za proizvodnju u kojima prirodno provjetravanje nije dostatno ili se pri tehnolokom procesu stvaraju plinovi, pare, dimovi ili druge emisije mora se osigurati i umjetno provjetravanje s odgovarajućim brojem izmjena zraka sukladno propisanim normativima.
U prostorijama za promet namirnica gdje je svijetla visina ispod propisane umjetnom ventilacijom mora se osigurati najmanje dvije izmjene zraka u jednom satu.
Ventilacijski sustav za odsis onečićenog zraka mora biti izveden na način da učinkovito prikupi onečićeni zrak te da ga putem zasebnog ventilacijskog kanala odvede iznad krova zgrade na mjesto gdje neće ugroavati zdravlje ljudi.
Usisni otvori na uređajima za provjetravanje moraju biti postavljeni tako da usisavaju čisti zrak na minimalnoj udaljenosti od 10 m od otvora ventilacijskog kanala kojim se odvodi onečićeni zrak, a po potrebi imati ugrađene filtere za pročićavanje zraka.
Postrojenja, namjetaj, uređaji i pribor u prostorijama u kojima se proizvode namirnice i predmeti opće uporabe moraju biti izrađeni od materijala koji se moe lako prati, čistiti i dezinficirati te koji ne moe tetno djelovati na zdravstvenu ispravnost proizvoda.
Povrine postrojenja, namjetaja, uređaja i pribora koji dolaze u izravan dodir sa sirovinama i gotovim proizvodima, moraju biti glatke i izrađene od materijala koji ne otputa tetne sastojke.
Oprema koja se koristi u procesu proizvodnje mora biti namjenska te izrađena od čvrstog materijala, neporoznog, neapsorbirajućeg te otpornog na mehanička i kemijska otećenja.
Povrine oprema koje dolaze u izravan dodir sa namirnicama ne smiju imati udubljenja, pukotine, otvorene spojeve i neravne rubove.
U objektima iz članka 4. ovoga Pravilnika, zaposlenici moraju imati zaseban ulaz u proizvodni pogon.
Za zaposlenike iz stavka 1. ovog članka moraju biti osigurane prostorije za
- dnevni odmor;
- sanitarni čvor te
- prostor ili prostorija za čuvanje sredstava za čićenje, dezinfekciju i osobnu higijenu.
Sanitarni čvor (garderoba, kupaonice ili tu kabine i zahodi sa predprostorima) za zaposlene mora imati odgovarajući broj umivaonika sa sredstvima za pranje i uređajima za suenje ruku, tueva i zahoda sa predprostorima posebno za mukarce i ene, kao i dvodjelnih garderobnih ormara i mora biti smjeten ispred proizvodne prostorije.
U sastavu garderobe moraju biti osigurane prostorije ili prostori za čuvanje i izdavanje čiste radne odjeće te posebno za primanje prljave radne odjeće.
Za zaposlenike u prostorijama iz članka 5. ovoga Pravilnika mora se osigurati odgovarajući broj umivaonika sa sredstvima za pranje i dezinfekciju te uređajima za suenje ruku.
Za zaposlenike iz stavka 1. ovoga članka mora se osigurati i odgovarajući broj tueva i zahoda sa predprostorima posebno za mukarce i ene kao i dovoljan broj dvodjelnih garderobnih ormara.
U sastavu garderobe moraju biti osigurani prostori za primanje i izdavanje čiste radne odjeće i za primanje prljave radne odjeće.
Za zaposlenike u prostorijama iz članka 6. i 7. ovoga Pravilnika mora se osigurati odgovarajući broj umivaonika sa sredstvima za pranje i dezinfekciju te uređajima za suenje ruku.
Za zaposlenike iz stavka 1. ovoga članka mora se osigurati i odgovarajući broj zahoda posebno za mukarce i ene sa predprostorima, kao i dovoljan broj garderobnih ormara prema broju zaposlenika.
U slučaju kada ovaj prostor nije osiguran u istom objektu, tada se uporaba zahoda mora osigurati na udaljenosti ne većoj od 100 m od tog objekta.
Za zaposlenike u prostorijama za promet na malo i veliko namirnicama i predmetima opće uporabe u kojima u jednoj smjeni radi do 10 zaposlenika mora se osigurati jedan zahod sa predprostorom u kome se nalazi umivaonik.
Za zaposlenike u prostorijama na veliko namirnica i predmeta opće uporabe u kojima radi vie od 10 zaposlenika u smjeni, moraju se osigurati zahodi sa predprostorima posebno za mukarce i posebno za ene.
Za čuvanje odjeće moraju biti osigurani dvodjelni garderobni ormari.
Uporaba zahoda iz članka 34. i 35. ovoga Pravilnika, dozvoljena je isključivo zaposlenicima.
Za zaposlenike u prostorijama iz članka 8. ovoga Pravilnika mora biti osigurana prostorija ili prostor za garderobu sa dvodjelnim ormarima te sanitarni čvor sukladno posebnim propisima.
U prostorijama iz članka 2. ovoga Pravilnika zidovi garderoba, tu kabina i zahoda moraju biti do visine 1,80 m od poda obloeni materijalom pogodnim za pranje, čićenje i dezinfekciju.
Podovi u prostorijama iz stavka 1. ovoga članka moraju biti ispod nivoa okolnih prostorija sa nagibom prema podnom slivniku sa sifonom.
Podovi moraju biti izvedeni od vodonepropusnog materijala, ravnih neklizajućih povrina pogodnih za pranje, čićenje i dezinfekciju.
U sklopu trnica, trgovačkih centara, sajmita i slično, zaposlenicima se mora osigurati odgovarajući broj sanitarnih čvorova.
Pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost proizvodnje i prometa namirnica i predmeta opće uporabe, kao i ugostiteljsku djelatnost, obvezne su uskladiti svoj rad i poslovanje s odredbama ovoga Pravilnika u roku od est mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/99-01/0056
Urbroj: 534-04-03-99-0001
Zagreb, 22. srpnja 1999.