1998
Na temelju članka 38. stavka 4. Zakona o stočarstvu (»Narodne novine«
70/97. i 36/98.) ministar poljoprivrede i šumarstva, uz suglasnost ravnatelja
Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo, donosi
1. Temeljne
odredbe
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom propisuju zahtjevi kojima u pogledu kakvoće mora
udovoljavati svježe sirovo mlijeko (u daljnjem tekstu: sirovo mlijeko) pri
otkupu, način ispitivanja njegove kakvoće i uvjeti koje moraju ispunjavati
ovlašteni i referentni laboratorij za ispitivanje kakvoće sirovog mlijeka.
Članak 2.
Otkupljivati se može sirovo mlijeko kojem je utvrđena kakvoća.
Smatra se da je utvrđena kakvoća sirovog mlijeka ako je ispitivanje
obavio ovlašteni laboratorij na propisanom broju uzoraka sukladno članku 12.
ovog Pravilnika.
2. Temeljni zahtjevi kakvoĆe
mlijeka
Članak 3.
Sirovo mlijeko jest prirodni sekret mliječne žlijezde, dobiveno redovnom
i neprekidnom mužnjom jedne ili više zdravih muznih životinja, pravilno
hranjenih i držanih, kojem nije ništa dodano niti oduzeto i nije zagrijavano na
temperaturu višu od 400 C.
Sirovo mlijeko mora potjecati od muznih životinja kod kojih je do poroda
najmanje 30 dana, ili je od poroda prošlo više od osam dana.
Sirovo mlijeko se zavisno od vrste muznih životinja od kojih je dobiveno
razvrstava kao kravlje (u daljnjem tekstu: mlijeko), ovčje i kozje.
Članak 4.
Sirovo mlijeko mora imati svojstven izgled, boju, miris i okus.
Sirovo mlijeko mora najkasnije dva sata nakon mužnje biti ohlađeno na
temperaturu do najviše 60 C.
Članak 5.
Mlijeko mora udovoljavati sljedećim zahtjevima kakvoće:
- da sadrži najmanje 3,2 % mliječne masti;
- da sadrži najmanje 3,0 % bjelančevina;
- da sadrži najmanje 8,5 % suhe tvari bez masti;
- da mu je gustoća od 1,028 do 1,034 g/cm na temperaturi od 200 C;
- da mu je kiselinski stupanj od 6,6 do 6,80 SH, a pH
vrijednost od 6,5 do 6,7;
- da mu točka ledišta nije viša od -0,5170 C;
- da mu je rezultat alkoholne probe sa 72 % etilnim alkoholom negativan.
Članak 6.
Ovčje mlijeko mora udovoljavati sljedećim zahtjevima kakvoće:
- da sadrži najmanje 4,0 % mliječne masti;
- da sadrži najmanje 3,8 % bjelančevina;
- da sadrži najmanje 9,5 % suhe tvari bez masti;
- da mu je gustoća od 1,034 do 1,042 g/cm na temperaturi od 200 C;
- da mu je kiselinski stupanj 8,0 do 12,00 SH, a pH
vrijednost od 6,5 do 6,8;
- da mu točka ledišta nije viša od -0,560 C.
Članak 7.
Kozje mlijeko mora udovoljavati sljedećim zahtjevima kakvoće:
- da sadrži najmanje 2,8 % mliječne masti;
- da sadrži najmanje 2,5 % bjelančevina;
- da sadrži najmanje 7,5 % suhe tvari bez masti;
- da mu je gustoća 1,024 do 1,040 g/cm na temperaturi od 200 C;
- da mu je kiselinski stupanj 6,5 do 8,00 SH, a pH
vrijednost od 6,4 do 6,7;
- da mu točka ledišta nije viša od -0,540 C.
Članak 8.
Sirovo mlijeko ne smije sadržavati rezidue iznad dozvoljene količine
koje imaju farmakološko ili hormonalno djelovanje te antibiotike, pesticide,
detergente i druge štetne tvari koje mijenjaju organoleptička svojstva
mlijeka.
Dozvoljene količine rezidua i štetnih tvari propisane su posebnim
veterinarsko zdravstvenim propisima.
Sirovo mlijeko ne smije sadržavati mehaničke nečistoće.
Sirovo mlijeko ne smije sadržavati dodane količine vode.
Članak 9.
Smatra se da je
sirovo mlijeko koje će se pri daljnjoj preradi toplinski obrađivati standardne
kakvoće glede broja mikroorganizama i somatskih stanica ako udovoljava
sljedećim zahtjevima:
Vrsta mlijeka |
Geometrijski prosjek |
|
|
|
|
Mlijeko |
£ 100.000 |
£ 400.000 |
Ovčje i kozje |
£ 1.500.000 |
– |
3. Uzimanje uzoraka za
ispitivanje kakvoĆe sirovog mlijeka
Članak 10.
Uzimanje uzoraka za ispitivanje kakvoće sirovog mlijeka (u daljnjem tekstu:
uzimanje uzoraka) obavlja za to osposobljena osoba.
Osposobljavanje osoba iz stavka 1. ovoga članka provodi ovlašteni
laboratorij (u daljnjem tekstu: laboratorij).
Uzimanje uzoraka za ispitivanje pojave rezidua može obavljati osim
osposobljene osobe iz stavka 1. ovoga članka i ovlaštena osoba mljekare.
Članak 11.
Uzimanje uzoraka i postupak s njima mora biti u suglasju s hrvatskom
normom: Mlijeko i mliječni proizvodi – Poduka za uzorkovanje (HRN EN ISO
707:1999.).
Članak 12.
Uzimanje uzoraka obavlja se svaki mjesec metodom slučajnog izbora kod
najmanje sljedećeg broja uzoraka:
1. dva za utvrđivanje udjela
mliječne masti;
2. dva za utvrđivanje udjela
bjelančevina;
3. jedan za utvrđivanje broja
mikroorganizama;
4. jedan za utvrđivanje broja
somatskih stanica;
5. jedan za utvrđivanje točke
ledišta;
6. jedan za utvrđivanje
pojave rezidua.
Otkupljivač mlijeka može
prigodom otkupa ispitivati pojavu rezidua u otkupljenom sirovom mlijeku, mjestima
otkupa te kod proizvođača. Ako se ispitivanjem utvrdi pojava rezidua u mlijeku
prije isporuke u mljekaru otkupljivač mlijeka uzet će uzorak iz svih rashladnih
uređaja na otkupnim mjestima i farmama gdje je mlijeko sabirano te nakon toga
kod svih proizvođača koji su isporučili mlijeko u rashladne uređaje u kojima je
utvrđena pozitivna reakcija na rezidue.
4. Ispitivanje kakvoĆe sirovog mlijeka
Članak 13.
Ispitivanje kakvoće sirovog
mlijeka (u daljnjem tekstu: ispitivanje) se obavlja referentnim, standardnim i
rutinskim metodama.
Referentna metoda ispitivanja
koristi se u referentnom laboratoriju za provjeru rezultata ispitivanja koja su
obavljena standardnim ili rutinskim metodama.
Standardna metoda ispitivanja
koristi odobrene mjerne uređaje za ispitivanje.
Rutinska metoda ispitivanja
koristi se u slučajevima kada nije na raspolaganju odobreni uređaj za
ispitivanje, te se stoga ispitivanje ne može organizirati standardnim metodama.
Članak 14.
Ispitivanje obavlja
laboratorij mjernim uređajima koji su ovjereni ili umjereni i imaju sljedivost
do državnog etalona.
Mjerni uređaji iz stavka 1.
ovog članka podliježu odredbama posebnog propisa o mjeriteljskoj djelatnosti.
Točnost obavljenih
ispitivanja iz stavka 1. ovoga članka provjerava se referentnim metodama u
referentnom laboratoriju.
Članak 15.
Pojedinačni i prosječni
rezultati ispitivanja sadržaja mliječne masti i bjelančevina utvrđuju se
postotnim vrijednostima, a objavljuju se na razini točnosti od dva decimalna
mjesta.
Iz pojedinačnih rezultata dobivenih
analizom izračunava se za svaki mjesec, koristeći aritmetičku sredinu,
prosječni sadržaj mliječne masti i bjelančevina u sirovom mlijeku.
Iz pojedinačnih rezultata
dobivenih ispitivanjem tijekom zadnja dva mjeseca izračunava se koristeći
geometrijsku sredinu prosječni broj mikroorganizama.
Iz pojedinačnih rezultata
dobivenih ispitivanjem tijekom zadnja tri mjeseca izračunava se koristeći
geometrijsku sredinu prosječni broj somatskih stanica.
Točka ledišta određuje se vrijednošću koja se izražava u 0C.
Članak 16.
Laboratorij dostavlja svaki mjesec proizvođaču i otkupljivaču
izračunate pojedinačne rezultate ispitivanja, te njihove prosječne vrijednosti.
Članak 17.
Ako se ispitivanje zbog opravdanih razloga ne može obaviti na broju
uzoraka propisanim u članku 12. ovog Pravilnika, prosječna vrijednost
izračunat će se koristeći raspoložive podatke dva prethodna ispitivanja.
Članak 18.
Ako se ispitivanjem broja mikroorganizma i somatskih stanica utvrde
prosječne vrijednosti više od onih propisanih člankom 9., laboratorij
izvještava o tome proizvođača i otkupljivača sirovog mlijeka, te nadležni
Veterinarski ured.
Ako otkupljivač ispitivanjem utvrdi pojavu rezidua o tome će izvijestiti
laboratorij te mu dostaviti uzorke mlijeka za sve proizvođače kod kojih je
utvrđena pojava rezidua.
Laboratorij izvještava nadležni Veterinarski ured ukoliko utvrdi pojavu
rezidua u sirovom mlijeku.
Sirovo mlijeko kod kojeg je utvrđena pojava rezidua viša od propisanih
člankom 8. stavkom 2. ovoga Pravilnika ne smije se dalje otkupljivati.
Proizvođaču će biti dozvoljena ponovna isporuka sirovog mlijeka kada
potvrdom izdanom od strane nadležnog Veterinarskog ureda dokaže da sirovo
mlijeko ne sadrži rezidue.
Članak 19.
Ako se ispitivanjem utvrdi da je sirovom mlijeku dodana voda, sirovo se
mlijeko ne smije otkupljivati.
Proizvođaču će biti dozvoljena ponovna isporuka sirovog mlijeka nakon 15
dana od dana kada je prestao otkup.
Ako se ispitivanjem posumnja da je sirovom mlijeku dodana voda, uzet će
se novi skupni uzorak u staji neposredno nakon mužnje.
Ako se ispitivanjem iz stavka 3. ovoga članka utvrdi da sirovom mlijeku
nije dodana voda, a sadržaj mliječne masti i bjelančevina je ispod temeljnih
zahtjeva, mlijeko se može preuzeti za preradu.
Članak 20.
Laboratorij je dužan voditi evidenciju o datumu uzimanja uzorka,
konzerviranja, metodi i datumu ispitivanja te o dobivenim rezultatima.
Evidencija iz stavka 1. ovoga članka čuva se dvije godine te se na
zahtjev nadležnog tijela mora predočiti na uvid.
5. Razvrstavanje sirovog mlijeka
Članak 21.
Laboratorij razvrstava mlijeko zavisno od
prosječnog broja mikroorganizama u klase, i to:
Klasa |
Broj mikroorganizama/ml |
E |
£ 50.000 |
I |
51.000 – 100.000 |
II |
101.000 – 400.000 |
III |
> 400.000 |
Članak 22.
Laboratorij razvrstava ovčje i kozje mlijeko zavisno
od prosječnog broja mikroorganizama u klase, i to:
Klasa |
Broj mikroorganizama/ml |
I |
£ 1.000.00 |
II |
1.001.000 – 1.500.000 |
III |
> 1.500.000 |
6. Uvjeti za ovlaŠĆivanje laboratorija
Članak 23.
Ovlaštenje za obavljanje ispitivanja daje se laboratoriju koji je
registriran za obavljanje te djelatnosti kod nadležnog suda ili je u sastavu
pravne osobe registrirane za obavljanje takve djelatnosti, a ispunjava i ostale
uvjete propisane ovim Pravilnikom.
Članak 24.
Laboratorij mora imati posebne radne prostorije za:
1. preuzimanje i valjanu pohranu uzoraka,
2. smještaj uređaja i instrumenata za ispitivanje,
3. smještaj kemikalija, laboratorijske opreme i suđa,
4. pranje i sušenje laboratorijskog suđa i opreme,
5. obradu rezultata i pripremu izvješća.
Članak 25.
Laboratorij mora osigurati sustav uzimanja uzoraka mlijeka propisan u
članku 11. ovoga Pravilnika, te raspolagati mjernim uređajima iz članka 14.,
instrumentima i drugom opremom za ispitivanje koja je u suglasju sa odnosnim
stanjem znanosti i tehnike.
Članak 26.
Laboratorij mora imati pisane upute za provođenje ispitivanja, te za uporabu
i rad svih mjernih uređaja i instrumenata koji se koriste za pripremu uzoraka i
ispitivanje.
Članak 27.
Laboratorij mora imati u radnom odnosu stručno osposobljene
zaposlenike, i to:
a) najmanje jednog zaposlenika sa završenim dodiplomskim studijem
poljoprivrednog, veterinarskog, tehnološkog ili kemijskog područja i dvije
godine radnog iskustva;
b) zaposlenike četvrtog (IV) stupnja obrazovanja, poljoprivredni,
veterinarski ili kemijski tehničari, osposobljeni za rad na odgovarajućim
poslovima – broj zaposlenika primjeren opsegu rada laboratorija.
c) PKV/NKV – pomoćno osoblje prema opsegu rada laboratorija.
Nalaze ispitivanja potpisuje ovlaštena osoba - voditelj laboratorija.
Članak 28.
Laboratorij podnosi Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva (u daljnjem
tekstu: Ministarstvo) zahtjev za dobivanje ovlaštenja, uz koji prilaže:
1. izvadak iz registra Trgovačkog suda;
2. dokaz o prostornim uvjetima smještaja;
3. dokaz o valjanom sustavu uzimanja uzoraka;
4. popis mjernih uređaja, instrumenata i tehničke opreme;
5. dokaz o stručnoj
osposobljenosti i broju zaposlenika;
6. dokaz o osiguranju
nepristranosti i neovisnosti.
Članak 29.
Ispunjavanje propisanih
uvjeta za dobivanje ovlaštenja utvrđuje stručno povjerenstvo (u daljnjem
tekstu: povjerenstvo) koje imenuje ministar poljoprivrede i šumarstva (u
daljnjem tekstu: ministar).
Povjerenstvo se sastoji od
tri člana.
Povjerenstvo obavlja očevid,
nakon čega sastavlja zapisnik s prijedlogom o ovlašćivanju.
Na temelju zapisnika i
prijedloga povjerenstva, uz suglasnost Državnog zavoda za normizaciju i
mjeriteljstvo (u daljnjem tekstu: Državni zavod), Ministarstvo izdaje rješenje
o ovlašćivanju.
Ministarstvo može, uz
suglasnost Državnog zavoda izdati rješenje o ovlašćivanju laboratorija koji ne
udovoljava uvjete propisane ovim Pravilnikom, ako se na određenom području ne
može organizirati ispitivanje sukladno ovom Pravilniku.
Rješenje iz stavka 5. ovog
članka izdaje se na rok od jedne godine.
Popis ovlaštenih laboratorija
objavljuje se u »Narodnim novinama«.
Članak 30.
Provjeru rada laboratorija
obavlja referentni laboratorij koji je ovlašten na temelju rješenja
Ministarstva.
Ministarstvo će uz suglasnost
Državnog zavoda izdati rješenje iz stavka 1. ovoga članka ako referentni laboratorij
udovoljava uvjete Hrvatske norme: Opći uvjeti za rad ispitnih laboratorija (HRN
EN 45001:1996.).
Naziv referentnog
laboratorija objavljuje se u »Narodnim novinama«.
Članak 31.
Referentni laboratorij mora
udovoljavati sljedećim uvjetima:
1. raspolagati dostatnim
brojem stručnih osoba osposobljenih za korištenje mjernih uređaja, instrumenata
i tehničke opreme za ispitivanje;
2. raspolagati mjernim
uređajima, instrumentima i tehničkom opremom koja osigurava valjano ispitivanje
a u suglasju je sa danim stanjem znanosti i tehnike;
3. imati odgovarajuću
administrativnu infrastrukturu;
4.
imati dostatno znanje o međunarodnim standardima i praksi;
5. imati valjane podatke o
raspolaživim tvarima koje se koriste u laboratoriju te o proizvođačima tih
tvari.
Članak 32.
Referentni laboratorij
zadužen je za:
- upoznavanje laboratorija sa
detaljima provođenja postupaka ispitivanja i organizacijom usporednih
testiranja;
- koordiniranje i primjenu
referentnih metoda za provjeru točnosti ispitivanja te organiziranje usporednih
ispitivanja;
- istraživanje i uvođenje
novih postupaka ispitivanja;
- organiziranje i provedba tečajeva za zaposlenike laboratorija;
- provjeru nasumičnih ispitivanja.
Članak 33.
Laboratorij je dužan referentnom laboratoriju omogućiti nesmetano
obavljanje nadzora iz članka 14. stavka 3. ovog Pravilnika.
Ako referentni laboratorij utvrdi da laboratorij ne ispunjava neke od
propisanih uvjeta iz ovog Pravilnika, utvrdit će nedostatke i o tome
izvijestiti Ministarstvo. Ministarstvo će odrediti rok u kojem se ti nedostaci
moraju otkloniti, odnosno rok u kojem se moraju ispuniti propisani uvjeti.
Ako laboratorij u određenom roku ne postupi u suglasju s odredbama iz
stavka 2. ovoga članka Ministarstvo će rješenjem oduzeti ovlaštenje i brisati
ga s popisa ovlaštenih.
Članak 34.
Ako laboratorij odnosno referentni laboratorij ne ispunjava uvjete
propisane ovim Pravilnikom, Ministarstvo će rješenjem oduzeti ovlaštenje i
brisati ga s popisa ovlaštenih odnosno referentnih laboratorija.
7. Prijelazne i zavrŠne odredbe
Članak 35.
Danom početka primjene ovog Pravilnika prestaju važiti odredbe članka
11., 12., 13. i 14. Pravilnika o kakvoći mlijeka, mliječnih proizvoda, sirila i
čistih kultura (»Narodne novine«, br. 53/91.).
Članak 36.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim
novinama«, a primjenjuje se od 1. siječnja 2001. godine.
Klasa: 011-02/00-01/121
Urbroj: 525-01-00-01
Zagreb, 10. listopada 2000.
Ministar
mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.