2316
Na temelju članka 50. stavka
1. točke 4. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti i zdravstvenom nadzoru nad
namirnicama i predmetima opće uporabe (»Narodne novine« broj 1/97 – pročišćeni tekst)
ministar zdravstva donosi
Članak 1.
U Pravilniku o aditivima koji
se mogu nalaziti u namirnicama (»Narodne novine« broj 130/98) u članku 6. podstavku 2. iza riječi: »tvari«
dodaje se riječ »dodane«.
U podstavku 8. brojevi: »1042
i 1043« zamjenjuju se brojevima: »1402 i 1403«.
Članak 2.
U članku 11. stavku 1. točki
8. iza riječi »masene« dodaju se riječi: »ili volumne«.
Članak 3.
U članku 14. stavku 5. riječi:
»pozor – otrov« zamjenjuju se riječima: »pozor – uporaba samo prema uputi«, a
riječi: »kao i ostale podatke navedene u članku 11. Pravilnika« zamjenjuju se
riječima: »te: »dodavati maksimano do 2,5%«.
Članak 4.
U članku 15. točki 18.
riječi: »Tvari za otpuštanje plina« zamjenjuju se riječima: »Tvari za rahljenje«.
U točki 25. iza riječi:
»skupinu« dodaje se riječ: »plinova«.
U točki 27. riječi: »u živom
organizmu« zamjenjuju se riječima: »iz živog organizma«.
Članak 5.
Članak 16. mijenja se i glasi:
»Aditivi (osim aroma i
enzima) svrstani su u Listu 1. i Listu 2.
Lista 1. sadrži aditive
označene E-brojevima, uz naznaku osnovnog i ostalih funkcionalnih svojstava.
Lista 2. sadrži aditive koji
nemaju određeni E-broj, a većinom se razvrstavaju u pomoćne tvari u procesu
proizvodnje (osim dijela tvari za sprječavanje pjenjenja). U Listi 2. je
naznačeno tehnološko funkcionalno svojstvo i ograničenje količine dopuštenog
ostatka u namirnicama.
Lista 1. i Lista 2. nalaze se
u prilogu ovog Pravilnika i čine njegov sastavni dio.«
Članak 6.
Članak 18. mijenja se i
glasi:
»Uporaba aroma u namirnicama
ne smije uzrokovati prisustvo 3,4 – benzopirena u količini od 0,03 mg/kg ili mg/l namirnice.«
Članak 7.
Članak 19. mijenja se i glasi:
»Uporaba aroma ili drugih sastojaka u namirnicama ne smije uzrokovati
prisustvo biološki aktivnih tvari svrstanih u Listu 3. u količinama većim od
onih navedenih u listi.
Lista 3. nalazi se u prilogu ovoga Pravilnika i čini njegov sastavni
dio.
Biološki aktivne tvari s iznimkom kinina i kofeina ne smiju se u čistom
obliku dodavati namirnicama.«
Članak 8.
Članak 20. mijenja se i glasi:
»Nije dopuštena proizvodnja aroma iz biljaka i njihovih izolata
navedenih u Listi 4. koja se nalazi u prilogu ovoga Pravilnika i čini njegov
sastavni dio.«
Članak 9.
Članak 24. mijenja se i glasi:
»Enzimski preparati koji se mogu koristiti u proizvodnji namirnica
navedeni su u Listi 5. koja se nalazi u prilogu ovoga Pravilnika i čini njegov
sastavni dio.«
Članak 10.
U članku 27. dodaju se stavci 2. i 3. koji glase:
»Dopuštenost uporabe pojedinih aditiva u skupinama i vrstama namirnica
sa sljedećim podacima:
– redni broj aditiva
– E broj
– naziv aditiva
– namjena – funkcionalno
svojstvo
– dopuštenost uporabe i
– najveća dopuštena količina,
ukoliko se ista propisuje
prikazana je u tablicama od
1. – 24. koje se nalaze u prilogu ovoga Pravilnika i čine njegov sastavni
dio.
Najveća dopuštena količina
nekog aditiva u namirnici odnosi se na namirnicu pripremljenu za uživanje
prema uputi proizvođača.«
Članak 11.
Članak 29. briše se.
Članak 12.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu
osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/00-01/136
Urbroj: 534-04-03-00-1
Zagreb, 3. studenoga 2000.
Ministar
prof. dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina, v. r.
Tablica 1
Mlinski i pekarski proizvodi,
tjestenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi
Tablica 2
Proizvodi mesa stoke za klanje, divljači
i peradi
Tablica 3
Mlijeko i mliječni proizvodi, sladoled i
puding
Tablica 4
Voće, povrće, gljive i proizvodi
Tablica 5
Ribe, školjke, rakovi, glavonošci,
mekušci i proizvodi
Tablica 6
Masti i ulja biljnog podrijetla i
njihovi proizvodi
Tablica 7
Kakao proizvodi, proizvodi slični
čokoladi, krem proizvodi i bombonski proizvodi
Tablica 8
Keksi, kolači i srodni proizvodi
Tablica 10
Bezalkoholna osvježavajuća pića
Tablica 11
Pivo i bezalkoholno pivo
Tablica 12
Juhe, koncentrati za juhe, koncEntrati
za umake, dodaci jelima i srodni proizvodi
Tablica 13
Začini, ekstrakti začina i začinske
mješavine
Tablica 14
Ocat, vinski, voćni i aromatizirani ocat
Tablica 15
Jaja i proizvodi od jaja
Tablica 16
Tablica 17
Čajevi i čajni pripravci
Tablica 19
Prašak za pecivo ,vanilin šećer I šećer
za aromatiziranje
Tablica 20
Prašak za puding, kreme, deserte i
srodne proizvode
Tablica 24
Stolna umjetna sladila