228
Na temelju članka 22. Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti (»Narodne
novine« broj 11/94) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo
donosi
Članak 1.
Ovim se pravilnikom propisuju mjeriteljski zahtjevi kojima moraju
udovoljavati laktodenzimetri za određivanje gustoće (obujamne mase) mlijeka.
Članak 2.
Laktodenzimetar je po obliku
i načelu rada, areometar stalne mase prilagođen mjerenju gustoće mlijeka
odnosno tekućine s površinskim naponom približno 45 mN/m.
Laktodenzimetar koji slobodno
pluta u tekućini kojoj se mjeri gustoća zauzima ravnotežni položaj odnosno tone
do dubine koja odgovara gustoći tekućine.
Vrijednost gustoće tekućine očitava
se izravno s laktodenzimetarske ljestvice.
Članak 3.
Laktodenzimetri su staklena
mjerila cjevasta oblika simetrični prema uzdužnoj osi a sastoje se od ovih
dijelova:
1) tijela
2) vretena
3) materijala za otežavanje
4) ljestvice
5) termometra.
Članak 4.
Tijelo laktodenzimetra
valjkasta je oblika, na gornjem se kraju postupno sužava i prelazi u vreteno s
proširenim gornjim dijelom.
Ugrađeni stakleni termometar
sastoji se od ovih dijelova:
1) spremnika termometarske
tekućine
2) kapilarne cijevi
3) termometarske tekućine
4) termometarske ljestvice.
Članak 5.
Spremnik termometarske tekućine
nalazi se u suženome i zaobljenome donjem dijelu tijela laktodenzimetra.
Kapilarna cijev mora biti
jednaka poprečnom presjeka cijelom duljinom i mora biti izrađena tako da omogućava
vidljivo i ujednačeno kretanje termometarske tekućine.
Na vrhu kapilarne cijevi mora
se nalaziti ekspanzijsko proširenje koje može primiti termometarsku tekućinu
pri pregrijavanju do + 50 oC.
Termometarska ljestvica
nalazi se na vrhu laktodenzimetra u proširenom dijelu vretena.
Članak 6.
Laktodenzimetarska ljestvica mora biti podijeljena u jedinicama g/cm3 ili kg/m3.
Termometarska ljestvica mora biti podijeljena u Celzijevim stupnjevima (oC).
Članak 7.
Referentna temperatura za laktodenzimetar mora biti 20 oC.
Članak 8.
Najveće dopuštene pogreške laktodenzimetra iznose:
a) za podjelu na cijele stupnjeve ± 0,50 oC
b) za podjelu na polovice stupnjeva ± 0,25 oC.
Članak 9.
Mjerno područje laktodenzimetarske ljestvice može biti od 1,0150 g/cm3 do 1,0400 g/cm3 ili od 1,0200
g/cm3 do 1,0400 g/cm3.
Članak 10.
Vrijednost najmanjeg
podjeljka na laktodenzimetarskoj ljestvici mora biti 5 × 10-4 g/cm3.
Širina podjeljka na laktodenzimetarskoj
ljestvici može iznositi od 0,8 mm do 3,0 mm.
Vrijednost najmanjeg
podjeljka na termometarskoj ljestvici može biti 0,5 oC ili 1,0 oC.
Širina podjeljka na
termometarskoj ljestvici mora iznositi najmanje 1 mm.
Članak 11.
Laktodenzimetri moraju biti
simetrični prema svojoj uzdužnoj osi.
Poprečni presjeci tijela i
vretena laktodenzimetra moraju biti okrugli, s tim što poprečni presjeci
vretena moraju biti jednaki cijelom duljinom u dijelovima u kojima su smještene
laktodenzimetarska odnosno termometarska ljestvica.
Članak 12.
Laktodenzimetri moraju
plutati u okomitom položaju prema površini tekućine bez obzira na dubinu
uranjanja.
Granica dopuštenog odstupanja
od okomitog položaja iznosi 1o 30¢.
Članak 13.
Laktodenzimetri moraju biti
izrađeni od prozirnog bezbojnog stakla koje mora udovoljavati ovim uvjetima:
1) toplinski koeficijent
obujamnog širenja ne smije mu iznositi više od (25 ± 2) . 10-6 oC
2) ne smije imati unutarnjih
naprezanja
3) mora biti obrađeno tako da
nema napuklina, mjehurića ni drugih mana koje bi ometale ispravno očitavanje.
Članak 14.
Kao materijal za otežavanje
može se upotrijebiti živa ili olovna sačma, pri čemu živa mora biti zatvorena
u spremniku na dnu tijela, a sačma učvršćena pomoću vezivnog sredstva.
Vezivno se sredstvo ne smije
taliti na temperaturama nižim od 40 oC.
U laktodenzimetrima ne smije
biti ostataka žive, sačme ni drugih stranih tijela koja bi ometala mjerenje.
Članak 15.
Kao termometarska tekućina upotrebljava se živa ili neka druga pogodna
tekućina.
Članak 16.
Laktodenzimetarska i termometarska ljestvica moraju biti nanesena na
papir ili pločicu od mliječnog stakla, koji moraju biti trajno učvršćeni.
Članak 17.
Podjelne crte, a i sve oznake na laktodenzimetarskoj i termometarskoj
ljestvici, moraju biti jasne, pregledne i neizbrisive.
Podjelne crte ne smiju biti deblje od 0,3 mm.
Kraj laktodenzimetarske i termometarske ljestvice ne smije se nalaziti
nikakva sporedna ljestvica.
Članak 18.
Podjelne crte na
laktodenzimetarskoj ljestvici moraju se nalaziti u ravninama okomitim na os
simetrije laktodenzimetra, a njihova duljina mora iznositi najmanje jednu četvrtinu
opsega vretena.
Podjelne crte na
termometarskoj ljestvici moraju se nalaziti s obiju strana kapilarne cijevi, a
moraju biti duge najmanje 1 mm.
Početak i kraj mjernog opsega
ljestvice moraju biti označeni brojevima.
Članak 19.
Kontrolna oznaka za
laktodenzimetarsku i termometarsku ljestvicu nanosi se na površinu vretena u
visini krajnje gornje podjelne crte označene brojem na laktodenzimetarskoj odnosno
termometarskoj ljestvici.
Članak 20.
Na laktodenzimetrima moraju
biti ispisani ovi natpisi i oznake:
1) naziv »laktodenzmetar«
2) oznaka mjerne jedinice:
g/cm3 ili kg/m3
3) referentna temperatura: 20
oC
4) ime ili znak proizvođača
5) godina proizvodnje i
proizvodni broj
6) službena oznaka tipa
laktodenzimetra, ako je tip ispitan
7) oznaka jedinice
temperature na termometarskoj ljestvici: oC
8) oznaka »čitanje odozgo«.
Članak 21.
Natpisi i oznake moraju biti
ispisani na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom.
Natpisi i oznake na
laktodenzimetrima moraju biti jasni, dobro vidljivi i ispisani tako da se ne
mogu izbrisati.
Članak 22.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu
osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/02-04/7
Urbroj: 558-03/1-02-1
Zagreb, 17. siječnja 2002.
Ravnatelj
Državnog zavoda za normizaciju
i mjeriteljstvo
dr. sc. Jakša Topić, dipl. ing., v. r.