323
Na
temelju članka 12. stavka 2. i članka 19. stavka 3. Zakona o ekološkoj
proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (“Narodne novine”, broj
12/01.), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi
I. TEMELJNE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom određuju pomoćne tvari i ostali proizvodi
nepoljoprivrednog podrijetla te proizvodi poljoprivrednog podrijetla koji nisu
ekološki proizvedeni, a obuhvaćaju sastojke, aditive i pomoćne tvari koje je
dopušteno rabiti u preradi namirnica namijenjenih ljudskoj i životinjskoj
ishrani, osim za vino.
Pomoćne tvari iz stavka 1. ovoga članka sastoje se od jednog ili
više sastojaka biljnog i/ili životinjskog podrijetla i primjenjuju se sukladno
važećim propisima o proizvodnji namirnica.
Članak 2.
Pravila ekološke prerade osiguravaju visoki prehrambeno-fiziološki
standard kakvoće ekoloških proizvoda.
Članak 3.
U preradi u ekološkoj proizvodnji nije dopuštena upotreba genetski
izmijenjenih organizama i svih proizvoda koji sadrže njihove sastavne djelove
ili su proizvedeni od tih organizama.
Članak 4.
Ova pravila obvezatna su za sve proizvođače u ekološkoj
proizvodnji, ekološka gospodarstva s vlastitom preradom i pogonima.
Prerađivači su sve pravne i fizičke osobe koje se bave preradom u ekološkoj proizvodnji i podliježu
stručnom nadzoru nadzorne stanice.
Članak 5.
U ovom Pravilnika vrijede sljedeće
definicije:
Sastojci su tvari, uključujući i
dodatke, koje se upotrebljavaju u pripremi i preradi proizvoda namijenjenih
konzumiranju ili ih ima u konačnom proizvodu, makar i u izmijenjenom obliku.
Sastojci poljoprivrednog
podrijetla jesu:
a)
pojedini poljoprivredni proizvodi, kao i proizvodi dobiveni od njih, nakon
prikladnih postupaka pranja i čišćenja te termičkih i/ili mehaničkih i/ili
fizikalnih postupaka koji vode k sniženju razine vlažnosti proizvoda;
b)
proizvodi dobiveni od proizvoda navedenih u podstavku a) ovoga stavka uporabom drugih postupaka
primijenjenih u preradi namirnica, ako se ti proizvodi ne smatraju dodacima
namirnica ili aromama.
Sastojci nepoljoprivrednog
podrijetla proizvodi su koji ne pripadaju sastojcima poljoprivrednog
podrijetla, ali ubrajaju se u barem jednu od slijedećih kategorija:
a)
dodaci: prehrambeni proizvodi ili poluproizvodi, začini, tvari za povećanje
biološke vrijednosti koji se rabe u proizvodnji prehrambenog proizvoda:
minerali, vitamini, aminokiseline i dr.
b)
voda i sol;
c)
mikroorganizmi, kulture.
Pomoćne tvari u
preradi tvari su koje se rabe tijekom proizvodnje radi omogućavanja ili
pospješenja provođenja proizvodnih postupaka, a koje ne utječu na svojstva
gotovog proizvoda i u pravilu se ne pojavljuju u gotovom proizvodu, ali mogu
biti nehotičan i neizbježiv ostatak u njemu.
Aditivi su tvari
poznatog kemijskog sastava koje se dodaju prehrambenim proizvodima u postupku
proizvodnje, pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakiranja, prijevoza i
čuvanja, a radi sprječavanja kvarenja tih proizvoda, zadržavanja i/ili
poboljšanja njegovih senzorskih svojstava, a koje same nemaju prehrambenu
vrijednost niti služe kao namirnica; boje i arome označene kao prirodne boje i
arome i ekstrakti aroma.
II.
SASTOJCI I POMOĆNA SREDSTVA ZA PRERADU U EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI
Članak 6.
Sastojci, dodatci, pomoćne tvari i aditivi koje je dopušteno rabiti u preradi namirnica, izuzev vina, navedeni su u Prilogu 1., koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Članak 7.
Za preradu proizvoda u ekološkoj proizvodnji načelno su dopušteni
samo sastojci (sirovine) iz ekološke proizvodnje.
Uvezeni sastojci moraju zadovoljavati najmanje kriterije uvoza u
ekološkoj proizvodnji, a na deklaraciji
mora biti označena zemlja podrijetla sastojaka i naziv ovlaštene nadzorne stanice,
koja je izdala potvrdnicu.
Članak 8.
Ako na raspolaganju nema dovoljno sastojaka iz ekološke
proizvodnje, dopuštena je upotreba konvencionalnih proizvoda, ali najviše do 30
% težinskog udjela proizvoda.
Za označavanje vrijedi sljedeće:
-
proizvodi s najmanje 95 %
(težinski udio) sastojaka ekološkog podrijetla mogu se označavati kao “ekološki
proizvod”;
-
proizvodi s manje od 95 %
(težinski udio) sastojaka ekološkog podrijetla, ali ne manje od 70 %, smiju imati oznaku “proizvedeno u
prijelaznom razdoblju”.
Članak 9.
Sirovine ekološkog podrijetla u ekološkom proizvodu moraju biti
posebno navedene u popisu sastojaka proizvoda, s točno navedenim udjelom (u %).
Najviše 2 % težinskog udjela proizvoda ne mora se navoditi u
sastojcima ako su poslovna tajna (začini i drugo), ali ti sastojci moraju
odgovarati važećim propisima u ekološkoj poljoprivredi.
Udio uvezenih sastojaka u ekološkom proizvodu smije iznositi
najviše 30 % (težinski), a u iznimnim slučajevima nadzorna stanica može
dopustiti i veći udio, ali ne veći od 50 %.
U iznimnim slučajevima (npr. loša godina) na zahtjev proizvođača,
nadzorna stanica može odobriti dokup sastojaka iz drugih izvora ekološke
proizvodnje, samo u ograničenom roku i
ograničenim količinama.
Takvi proizvodi moraju natpisom jasno obavještavati kupca o ovom
dokupu, odnosno njegovu sadržaju.
Članak 10.
Dopuštena je upotreba dodataka nepoljoprivrednog podrijetla, kao i
pomoćnih sredstava i ostalih proizvoda koji se koriste za preradu sastojaka u
ekološkoj proizvodnji (Prilog 1. ).
Povjerenstvo za ekološku proizvodnju poljoprivrednih i
prehrambenih proizvoda (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) može na ovaj popis
dodati samo tvari bez kojih dotične namirnice dokazano ne mogu biti proizvedene
niti im se može produljiti rok trajanja, odnosno, za pomoćne tvari u preradi
samo takve tvari koje su općenito uobičajne u preradi namirnica i bez kojih
dotične namirnice ne mogu biti proizvedene.
Članak 11.
Sastojci poljoprivrednog podrijetla koji nisu ekološki proizvedeni
mogu se rabiti samo sukladno popisu Priloga 1.
Primjenu sastojaka koji nisu navedeni na ovoj listi, na zahtjev
proizvođača, može odobriti nadzorna stanica na najviše tri mjeseca, odnosno
Povjerenstvo, na najviše šest mjeseci, odnosno, uvrstiti ih u popis dopuštenih,
ako zadovoljavaju ostale uvjete i propise Zakona o ekološkoj proizvodnji
poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Članak 12.
Upotreba tvari s popisa Priloga 1. načelno je ograničena. Potrebno
ih je nadomještati organskim dodacima (ovisno o njihovoj dostupnosti).
Članak 13.
Dodatne tvari, upotreba kojih nije ograničena u skladu s dobrom
proizvodnom praksom (sukladno važećim zakonima i propisima o proizvodnji
namirnica):
1.
natrijev klorid, s kalcijevim
karbonatom ili bez njega,
2.
kvas pripremljen za
neposrednu upotrebu,
3.
ekstrakti algi,
4.
ekstrakti iz lisnatog povrća
(pripremljeni bez upotrebe organskih otapala),
5.
octene bakterije,
6.
mliječno-kiselinske
bakterije,
7.
pekarski kvasac s lecitinom
ili bez njega,
8.
pivski kvasac,
9.
vinski ocat,
10. dušik,
11. kisik.
Članak 14.
Dopušteni dodaci po skupinama proizvoda;
Mliječni
proizvodi:
1.
fermentirani mliječni
proizvodi s drugim dodacima: nemodificirani pektin;
2.
čokoladno mlijeko, mliječni
pudinzi i mliječni napitci: guma arabika, ksantan;
3.
mlijeko u prahu: lecitin;
4.
sir i proizvodi od sira
općenito: kalcijev klorid, početne kulture, sirup;
5.
prerada sireva: kalcijev
karbonat.
Masni
proizvodi:
1.
margarin: lecitin;
2.
majoneza: kalcijev klorid,
guma arabika, ksantan, modificirani škrob, lecitin.
Sladoledi:
1.
niti jedan, osim za duboko
smrznute pudinge (vidi mliječni proizvodi).
Proizvodi
od mesa: sukladno Prilogu 1.
Jaja
i prerađena jaja:
1.
guar guma.
Krušni proizvodi:
1.
kruh: kalijev klorid, kalcijev karbonat, početne kulture mikroorganizama;
2. peciva: natrijev tartarat, kalijev tartarat,
natrijev karbonat, kalijev karbonat, kalijev
hidrogen karbonat, modificirani škrob, guma arabika, guar guma, karuba
guma, agar, lecitin;
3.
kolači i biskviti: kalcijev karbonat, natrijev tartarat, kalijev tartarat,
natrijev bikarbonat,
kalijev karbonat,
dinatrijev-dihidrogen-difosfat, kalcijev sulfat, modificirani
škrob, guar guma, karuba guma, agar,
ksantan, lecitin.
Proizvodi
od voća i povrća:
1.
paste i pireji od povrća: lecitin;
2.
duboko smrznuto voće i
povrće: kalijev klorid;
3.
konzervirano voće i povrće,
umaci od povrća, kečap i gorčica:
kalcijev klorid, guar guma, karuba guma, agar, ksantan, nemodificirani
škrob;
4.
marmelade: kalcijev karbonat,
kalcijev klorid, limunska kiselina, ksantan, modificirani škrob, guar guma,
karuba guma, agar;
5.
voćni umaci i slični
proizvodi: guar guma, karuba guma, ksantan, nemodificirani pektin, modificirani
škrob;
6.
sojini proizvodi: kalcijev
karbonat, početne kulture mikroorganizama, modificirani škrob;
7.
suho voće: kalcijev karbonat;
8.
fermentirani proizvodi
povrća: početne kulture, mliječna
kiselina, limunska kiselina.
Napitci:
Napitci
općenito: ugljični dioksid.
Voćni
sirupi: kalcijev karbonat, kalcijev
klorid.
Šećer: kalcijev klorid, limunska kiselina.
Kakao,
čokoladni i rogačevi proizvodi:
kalcijev karbonat, lecitin.
Salate:
kalcijev klorid, kalijev klorid, agar, modificirani škrob, ksantan, lecitin
guar
guma, karuba guma.
III.
PRERADA U EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI
Članak 15.
U obradi i preradi sirovina potrebno je upotrebljavati postupke
koji najviše čuvaju sve sastojke hrane, da bi zadovoljila sve zahtjeve kakvoće.
Postupci moraju što je
više moguće biti neškodljivi za okoliš; valja voditi računa o prirodnim
izvorima, kao što su voda, zrak i energetski izvori te o zbrinjavanju i
ponovnoj upotrebi otpadnih tvari, sukladno posebnim propisima.
IV.
AMBALAŽA
Članak 16.
Izbor ambalaže mora zadovoljiti sljedećim zahtjevima:
-
ambalaža mora biti
zdravstveno prihvatljiva, a njezina proizvodnja koliko je moguće neškodljiva za
okoliš,
-
potrošnju ambalaže treba sniziti
na tehnološki potrebnu najmanju količinu; u tome su ekološki zahtjevi važniji
od tržišno-tehničkih i troškovnih;
-
ambalaža treba biti
prilagođena postupku reciklaže;
-
za ambalažu se ne smiju
koristiti teško razgradljivi sintetski materijali ( PVC ),
-
upotreba aluminija, odnosno
folije ili sastavljene ambalaže, koja sadrži aluminij, dopuštena je isključivo
uz odobrenje nadzorne stanice; prerađivač se mora pobrinuti da pronađe
drukčije, odgovarajuće rješenje;
-
ako je moguće, preporučljiva
je višekratna upotreba ambalaže.
Članak 17.
Ekološke proizvode došpušteno je prenositi u drugu
proizvodnu jedinicu, uključujući veleprodaju i maloprodaju, samo u prikladnoj
ambalaži ili spremnicima koji su zatvoreni tako da se njihov sadržaj ne može
izmijeniti, a trebaju imati deklaraciju
o ekološkoj proizvodnji.
Članak 18.
Prilikom primitka proizvoda iz članka 17. primatelj provjerava je li ambalaža odnosno kontejner zatvoren i jesu li podaci sukladni deklaraciji. Rezultat provjere unosi se precizno u knjigovodstvenu dokumentaciju.
Postoji li sumnja da dotični proizvod nije proizveden na ekološkoj proizvodnoj jedinici, proizvod se smije preraditi odnosno pakirati tek nakon uklanjanja sumnji.
Ako ne postoji uredna dokumentaciji ili proizvod ne odgovara deklaraciji, tržištu se nudi kao konvencionalni proizvod.
V.
OZNAČAVANJE PRERAĐENIH PROIZVODA
Članak 19.
Označavanje i deklariranje proizvoda iz ekološke prerade mora
odgovarati Pravilniku o deklariranju ekoloških proizvoda i odredbama ovog
Pravilnika.
VI. Utvrđivanje
istovjetnost proizvoda
Članak 20.
Prerađivač je dužan iz svake dobivene serije sirovina uzeti
uzorak, označiti ga datumom dobave i imenom dobavljača i pohraniti do isteka
roka trajanja proizvoda.
Ako obveza uzimanja uzoraka iz stavka 1. ovoga članka nije
gospodarski prihvatljiva ili nije praktično izvodljiva, moguće je napraviti
iznimke za određene proizvode ili područja prerade (npr. brzo kvarljive
sirovine) uz dogovor s nadzornom stanicom.
Članak 21.
Svaki prerađivač dužan je voditi zapise iz kojih je moguće u svakom trenutku ustanoviti izvor, odnosno,
dobavljača sirovina u ekološkoj preradi.
VII. Procesi prerade i nadzor
Članak 22.
Svaki prerađivač dužan je pravovremeno obavijestiti nadzornu
stanicu o svim bitnim promjenama u preradi, sadržaju sastojaka, pakiranju i
predstavljanju svojih proizvoda u sklopu pravila o preradi.
Za nove proizvode ili planirane promjene postojećih proizvoda,
koje nije moguće neposredno usaglasiti s općim pravilima prerade, potrebno je
odobrenje nadzorne stanice, na temelju zahtjeva prerađivača.
Prerađivač mora razjasniti sve sastojke i prerađivačke metode
nadzornoj stanici.
Članak 23.
U svakog proizvođača redovito se provjerava poštivanje pravila
prerade tijekom prerađivačkog procesa. Nadzorna stanica mora dobiti na uvid sve
zapise bitne za prerađivački proces.
Nadzorna stanica, odnosno ovlaštena osoba u nadzoru, obvezatni su
čuvati u tajnosti podatke koje proizvođač odredi kao poslovnu tajnu u preradi.
U slučaju opravdane sumnje nadzorna stanica ima pravo
nenajavljeno provjeriti proces prerade.
Članak 24.
Svi nadzirani proizvođači iz ekološke prerade dužni su čuvati
ekološke proizvode od onečišćenja. U slučaju sumnje, nadzorna stanica zatražit
će analizu proizvoda kod nadležnog ovlaštenog laboratorija.
Ovaj
Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Narodnim novinama”.
Ministar
mr.sc. Božidar Pankretić, v.r.
Klasa:
011-02/02-01/15
Ur.broj: 525-1-02-1
Zagreb, 29. siječnja 2002.
P R I L
O G 1.
.
POPIS SASTOJAKA, DODATAKA, POMOĆNIH
TVARI I ADITIVA KOJE JE DOPUŠTENO RABITI
U PRERADI ŽIVEŽNIH NAMIRNICA (IZUZEV VINA) U EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI
1.
Dodaci namirnicama uključujući nositelje
Naziv |
Posebni uvjeti |
E 170 Kalcijev karbonat, kalcijev hidrokarbonat |
|
E 270 Mliječna kiselina |
|
E 290 Ugljični dioksid |
|
E 296 Jabučna kiselina |
|
E 300 Askorbinska kiselina |
|
E 306 Mješavina
tokoferola - koncentrirana |
Antioksidans u mastima i uljima |
E 322 Lecitin |
|
E 330 Limunska kiselina |
|
E 333 Kalcijevi citrati |
|
E 334 Vinska kiselina (L(+) - ) |
|
E 335 Natrijev tartarat |
|
E 336 Kalijev tartarat |
|
E 341 Monokalcijev fosfat |
Sredstvo za podizanje gotovog brašna |
E 400 Alginska kiselina |
|
E 401 Natrijev alginat |
|
E 402 Kalijev alginat |
|
E 406 Agar |
|
E 407 Karagenan |
|
E 410 Karuba guma |
|
E 412 Guar guma |
|
E 413 Tragakant guma |
|
E 414 Guma arabika |
|
E 415 Ksantan guma |
|
E 416 Karaja guma |
|
E 440 (I) Pektin |
|
E 500 Natrijevi karbonati |
|
E 501 Kalijevi karbonati |
|
E 503 Amonijevi karbonati |
|
E 504 Magnezijev karbonat |
|
E 516 Kalcijev sulfat |
- CR (=nositelj) |
E 524 Natrijev hidroksid |
- Obrada površine peciva lužinom |
E 938 Argon |
|
E 941 Dušik |
|
E 948 Kisik |
|
2.
Arome
3.
Voda i sol
4.
Kulture mikroorganizama
-
u proizvodnji namirnica uobičajeno rabljene kulture mikroorganizama, izuzev
genetski promijenjenih organizama, kao i enzima dobivenih od genetski
promijenjenih organizama;
5.
Minerali (uključujući mikroelemente), vitamini, aminokiseline i drugi
dušikovi spojevi dopušteni su samo, ako je zakonski propisana njihova uporaba u
namirnicama koje ih sadrže.
6. Pomoćne tvari i ostali proizvodi
Naziv |
Posebni uvjeti |
Voda |
|
Kalcijev klorid |
Sredstvo za zgrušavanje |
Kalcijev karbonat |
|
Kalcijev hidroksid |
|
Kalcijev sulfat |
Sredstvo za zgrušavanje |
Magnezijev klorid (ili nigari) |
Sredstvo za zgrušavanje |
Kalijev karbonat |
Sušenje grožđa |
Natrijev karbonat |
Proizvodnja šećera |
Limunska kiselina |
Proizvodnja ulja i hidroliza škroba |
Natrijev hidroksid |
Proizvodnja šećera Proizvodnja ulja od repice (Brassica spp.)
tijekom prijelaznog razdoblja |
Sumporna kiselina |
Proizvodnja šećera |
Ugljični dioksid |
|
Dušik |
|
Etanol |
Otapalo |
Kiselina za štavljenje |
Pomoć u filtriranju |
Bjelančevinski albumin |
|
Kazein |
|
Želatina |
|
Riblje ljepilo |
|
Biljna ulja |
Maziva sredstva, sredstva za razlučivanje ili sprečavanje pjenjenja |
Silicijev dioksid u obliku gela ili koloidne
otopine |
|
Aktivni ugljen |
|
Talkum |
|
Bentonit |
|
Kaolin |
|
Šljunčana zemlja |
|
Perlit |
|
Ljuske lješnjaka |
|
Rižino brašno |
|
Pčelinji vosak |
Sredstvo za razlučivanje |
Vosak od Copernica Cerifera |
Sredstvo za razlučivanje |
7. Popis
sastojaka, dodataka, pomoćnih tvari i aditiva poljoprivrednog podrijetla koji
nisu ekološki proizvedeni, a mogu se rabiti u preradi ekoloških proizvoda
biljnog podrijetla
Jestivo voće, orašasto voće i sjemenke:
1.
Kokos
2.
Paraorah
3.
Indijski oraščić
4.
Datulja
5.
Ananas
6.
Mango
7.
Papaja
8.
Crni glog
9.
Kakao
10.
Marakuja
11.
Kola-orah
12.
Kikiriki
13.
Šipak
14.
Hipopeja
15.
Borovnica
16.
Javorov sirup
17.
Rižina loboda
18.
Amaranat (kadifica)
19.
Sjeme od hrena
20.
Žir
21.
Trigonella coerulea
22.
Acerola
23.
Sušeni prah od banane
24.
Ogrozd
25.
Sušeni prah od jagode
26.
Sušene maline
27.
Jezgra pinije
28.
Sjemenje rotkve
Jestivi začini:
1. Galant (Alpinia officinarum)
2. Začin Pimenta dioica
Žitarice
Divlja riža (Zizania plauspra)
Uljeni usjev i uljeno voće
1. Usjev sezama.
Razno
Alge, uključujući morsku travu.
Masti i ulja biljnog podrijetla, rafinirani ili
nerafinirani, kemijski nepromijenjeni, izuzev:
1. Maslina
2. Suncokreta
Šećer, škrob,
ostali proizvodi od žitarica i gomolja:
1.
Šećer od šećerne trske i šećerne repe, voćni šećer
2.
Škrob od žitarica i gomolja, kemijski nepromijenjen
3.
Rižin papir, gluten.
Životinjski proizvodi:
1. Med, želatina, prah mlaćenice
2.
Laktoza,
3.
Jestivi plodovi mora (ne iz vodene kulture).