1496
Na temelju članka 78. stavka 5. Zakona o izvršavanju kazne zatvora
(»Narodne novine«, broj 128/99., 55/00., 59/00., 129/00., 59/01. i 67/01.),
ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave uz suglasnost ministra
zdravstva donosi
I. OPĆA ODREDBA
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se
standardi smještaja i prehrane zatvorenika u kaznionicama i zatvorima Uprave za
zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave (u daljnjem
tekstu: kaznionice i zatvori).
II. SMJEŠTAJ ZATVORENIKA
Članak 2.
O smještaju zatvorenika na prijedlog
stručnog tima kaznionice, odnosno zatvora odlučuje upravitelj.
O smještaju zatvorenika
tjelesnog invalida, na prijedlog liječnika, odlučuje upravitelj.
U zajedničku sobu smještaju
se najmanje tri zatvorenika.
Iz razloga sigurnosti ili iz
zdravstvenih razloga zatvorenika se može premjestiti iz sobe u sobu.
Zatvorenika pušača, prema
mogućnostima kaznionice, odnosno zatvora smjestit će se odvojeno od zatvorenika
nepušača.
Prostor u kojem je pušenje
dozvoljeno određuje upravitelj.
Članak 3.
Zatvoreniku se osigurava u
sobi za smještaj ili izvan sobe mogućnost stalnog korištenja sanitarnog čvora
i umivaonika, a tuša u skladu s njegovim potrebama i Kućnim redom kaznionice,
odnosno zatvora.
Kaznionica, odnosno zatvor
osigurava zatvoreniku brijanje i šišanje prema potrebama zatvorenika,
potrebama održavanja higijene, odnosno zdravstvenim razlozima.
Kaznionica, odnosno zatvor
osigurava zatvoreniku osnovni toaletni pribor u vrstama, količinama i s
rokovima uporabe navedenim u popisu koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.
Zatvoreniku koji želi raditi,
a rad mu nije omogućen i zatvoreniku koji zbog bolesti ili starosti ne može
raditi, osigurava se i dodatni toaletni pribor u vrstama, količinama i s
rokovima uporabe navedenim u popisu koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.
Članak 4.
Zatvoreniku se osigurava
zasebna postelja, posteljina i ormar za osobne stvari.
Postelje moraju biti
međusobno razmaknute najmanje 80 cm.
Postelja mora biti uredno
složena, a osobne stvari uredno odložene u ormaru.
Zatvorenik može zadržati
osobne stvari u količini koja se može uredno odložiti u ormar.
Članak 5.
Prostorije u kojima borave
zatvorenici moraju se svakodnevno čistiti i uredno održavati.
Temperatura zraka u
prostoriji u kojoj borave zatvorenici u tijeku sezone grijanja ne smije biti
niža od 22°C danju i 15°C noću.
Članak 6.
Prostorija za dnevni boravak
oprema se na način koji omogućava zatvorenicima mjesta za sjedenje, pisanje, čitanje
tiska i knjiga, praćenje televizijskog i radijskog programa te igranje
društvenih igara.
III. PREHRANA ZATVORENIKA
Članak 7.
Zatvorenicima se osiguravaju tri obroka hrane
dnevno. Zatvorenicima koji rade poslužuje se i dopunski, topli ili hladni obrok
prema Tablici 1. koja je prilog ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.
Članak 8.
Dnevni obroci zatvorenika sadržavaju
preporučene količine energije i prehrambenih tvari sukladno njihovim
prehrambenim potrebama. Jelovnici za zatvorenike planiraju se na temelju
prehrambenih standarda i preporučenim dnevnim količinama energije i
prehrambenih tvari, te rasporedu dnevnih obroka iz Tablice 2. koja je prilog
ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.
Jelovnik utvrđuje upravitelj tjedno na
prijedlog Povjerenstva za izradu jelovnika.
Povjerenstvo iz stavka 2. ovoga članka imenuje
upravitelj, a čine ga liječnik ili drugi službenik zdravstvene struke, kuhar,
predstavnik zajednice zatvorenika i službenik koji obavlja poslove nabave
hrane.
Zatvorenicima se u istom tjednu neće
pripremiti istovrsni obrok dva puta uzastopce.
Članak 9.
Zatvoreniku koji iz opravdanog razloga nije
prisutan posluživanju obroka, osigurat će se obrok propisane energetske
vrijednosti izvan vremena posluživanja.
Članak 10.
Obroci se poslužuju prema Kućnom redu.
Zatvorenici se koriste priborom za jelo, koji
se sastoji od: posuđa i pribora za jelo izrađenog od rostfrei materijala.
Posuđe u kojem se poslužuju obroci sastoji se
od: posude za varivo ili juhu Ř 18, posude za
glavno jelo Ř 24, posude za salatu ili voće Ř 13 i šalice
zapremnine 2,5 dl.
Pribor za jelo sastoji se od: žlice, vilice,
noža i male žlice standardnih veličina.
Zatvoreniku kojem je iz sigurnosnih razloga
oduzet dio pribora za jelo, poslužuje se usitnjena hrana.
IV. NADZOR NAD SMJEŠTAJEM I PREHRANOM
Članak 11.
Prije posluživanja obroka
upravitelj ili službenik kojeg on ovlasti kušat će hranu i svoje primjedbe
upisati u Knjigu nadzora prehrane.
Ako hrana nije odgovarajuće
kakvoće, zabranit će se posluživanje, a zatvorenicima će se osigurati
zamjenski obrok.
Članak 12.
Radi utvrđivanja higijenskih
uvjeta kuhinje, skladišta prehrane, posuđa, pribora za jelo i higijene
zaposlenika i zatvorenika raspoređenih na poslovima pripreme i posluživanja
hrane, kao i valjanosti njihovih sanitarnih isprava, najmanje dva puta
tjedno obavit će se pregled.
Zapažanja tijekom pregleda
upisuju se u Knjigu nadzora čistoće i higijene.
Upravitelj će, bez odgode,
poduzeti mjere radi uklanjanja nedostataka i nepravilnosti, sadržanih u
zapažanjima, koja su upisana u Knjigu nadzora čistoće i higijene.
Članak 13.
Knjiga nadzora hrane i Knjiga
nadzora čistoće i higijene moraju biti dostupne tijelima nadležnim za nadzor.
Članak 14.
Zaposlenici i zatvorenici, koji
rade na pripremi i posluživanju hrane, podliježu sanitarnom pregledu prema
općem propisu.
Članak 15.
Kaznionica, odnosno zatvor
zatražit će analizu hrane od nadležnih tijela, utvrđenih posebnim propisima,
najmanje dva puta godišnje.
V. PROSTOR ZA SKLADIŠTENJE PREHRAMBENIH
PROIZVODA
Članak 16.
Prostor za skladištenje
hrane odvojen je od prostora za odlaganje ostataka hrane.
Prostor za čišćenje povrća,
priređivanje namirnica za kuhinju i odlaganje ostataka hrane odvojen je od
kuhinje.
VI. ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 17.
Odredbe ovoga Pravilnika
primjenjuju se i na pritvorenike, ako nisu u suprotnosti s Pravilnikom o
kućnom redu u zatvorima za izvršavanje pritvora (»Narodne novine«, broj
135/99.).
Članak 18.
Stupanjem na snagu ovoga
Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o prehrani osuđenih osoba koje se nalaze
na izdržavanju kazne lišenja slobode (»Narodne novine«, broj 36/75.).
Članak 19.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu
osam dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/01-01/20
Urbroj: 514-07-01-1
Zagreb, 28. lipnja 2002.
Ministrica pravosuđa,
uprave i lokalne samouprave
Ingrid Antičević Marinović, v. r.
Klasa: 011-01/02-01/0097
Urbroj: 534-02-30-02-0006
Zagreb, 4. srpnja 2002.
Ministar zdravstva
mr. sc. Andro Vlahušić, dr. med., v. r.
POPIS OSNOVNOG
HIGIJENSKOG PRIBORA
(članak 3. stavak 2. Pravilnika)
Red. |
Higijenski
pribor |
Količina |
Rok
uporabe |
br. |
|
|
|
1. |
Četkica
za zube |
1 |
6
mjeseci |
2. |
Pasta
za zube 75 ml |
1 |
1
mjesec |
3. |
Sapun
za ruke 125 g |
1 |
1
mjesec |
4. |
Pjena
za brijanje 300 ml ili |
1 |
3
mjeseca |
|
pasta
za brijanje 75 ml |
1 |
2
mjeseca |
5. |
Britvice
za jednokratnu |
6 |
1
mjesec |
|
uporabu |
|
|
6. |
Šampon
15 g |
6 |
1
mjesec |
7. |
Češalj
ženski |
1 |
9
mjeseci |
8. |
Češalj
muški |
1 |
9
mjeseci |
9. |
WC
papir (listići) |
4
paketa |
1
mjesec |
10. |
Sapun
za pranje rublja |
1 |
3
mjeseca |
|
250
g ili prašak za rublje |
|
|
|
1
kg |
|
|
11. |
Higijenski
ulošci |
3
paketa |
1
mjesec |
12. |
Plastična
torbica |
1 |
1 godina |
POPIS DODATNOG
HIGIJENSKOG PRIBORA
(članak 3. stavak
3. Pravilnika)
Red. |
Higijenski
pribor |
Količina |
Rok
uporabe |
br. |
|
|
|
1. |
Deodorans u krutom stanju |
1 |
2 mjeseca |
2. |
Sjajilo za cipele |
1 |
4 mjeseca |
3. |
Krema za ruke i lice 150 ml |
1 |
3 mjeseca |
4. |
Grickalica za nokte |
1 |
1 godina |
PREHRAMBENI STANDARD ZA
PLANIRANJE DNEVNIH OBROKA ZATVORENIKA
|
PREPORUČENE |
PREPORUČENE |
|
|
DNEVNE KOLIČINE |
DNEVNE
KOLIČINE |
PREPORUČENE |
SASTAV
OBROKA |
ZA OSOBE
KOJE NE |
ZA OSOBE
KOJE |
DNEVNE
KOLIČINE |
|
RADE ILI |
OBAVLJAJU |
ZA OSOBE
KOJE |
|
OBAVLJAJU |
SREDNJE
TEŠKE |
OBAVLJAJU |
|
LAGANE
POSLOVE* |
POSLOVE I
ZA |
TEŠKE
POSLOVE |
|
|
MLADEŽ |
|
Energija: kcal |
2500 |
3000 |
3500 |
kJ |
10465 |
12558 |
14651 |
Bjelančevine, g |
70-90 |
80-105 |
95-122 |
% ukupne energije |
11-14 |
11-14 |
11-14 |
Masti, g |
83-97 |
100-117 |
117-135 |
% ukupne energije |
30-35 |
30-35 |
30-35 |
Ugljikohidrati, g |
315-345 |
375-471 |
438-480 |
% ukupne energije |
50-55 |
50-55 |
50-55 |
Vitamin A, mcg RE |
700-900 |
900 |
900 |
Vitamin E, mg |
15 |
15 |
15 |
Vitamin B1, mg |
1,1-1,2 |
1,3 |
1,4 |
Vitamin B2, mg |
1,2-1,3 |
1,4 |
1,6 |
Niacin, mg |
14-16 |
16 |
18 |
Vitamin C, mg |
75-90 |
90 |
90 |
Kalcij, mg |
800-1000 |
800-1000 |
800-1000 |
Željezo, mg |
10-15 |
10-15 |
10-15 |
*
spomenute količine mogu se koristiti kao prehrambeni standard za planiranje
prehrane zatvorenica (kaznionice za žene)
RASPORED DNEVNIH OBROKA, %
DNEVNIH POTREBA
I ENERGETSKA VRIJEDNOST POJEDINIH OBROKA
|
ZA OSOBE
KOJE NE RADE ILI OBAVLJAJU
LAGANE POSLOVE* % dnevnih
potreba = energija: kcal, kJ |
ZA OSOBE
KOJE OBAVLJAJU SREDNJE TEŠKE
I TEŠKE POSLOVE,
ZA MLADEŽ % dnevnih
potreba = energija: kcal, kJ |
|
Zajutrak |
25-30
= 625–750 |
20 |
=
600–700 |
Objed |
35-40
= 875–1000 |
30 |
=
900–1050 |
Večera |
30-35 = 750–875 |
30 |
=
900–1050 |
Dopunski obrok |
– |
20 |
= 600–700 |