937
Na
temelju članka 45. Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti (»Narodne novine« br. 11/94),
ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi
Članak 1.
U Pravilniku o mjeriteljskim zahtjevima za pakovine (»Narodne
novine« br. 23/97, 29/97, 93/97, 159/98, 77/01 i 22/02) u članku 3. iza stavka
(2) dodaje se stavak (3) koji glasi:
»Pakovine iz stavka 1. ovog članka čije su
vrijednosti nazivnih količina punjenja unutar područja količina punjenja utvrđenih
u Prilogu 1. stupcu 2. smiju se stavljati u promet u vrijednostima nazivnih
količina punjenja koje su na snazi kao nacionalne vrijednosti zemalja članica
EU.«
Stavak (3) postaje stavak (4).
Članak 2.
U članku 34. stavak (2) se briše.
Članak 3.
Prilog 1. se mijenja i glasi:
»Prilog
1.
OBVEZATNE
VRIJEDNOSTI NAZIVNIH KOLIČINA PUNJENJA ZA PAKOVINE S PREHRAMBENIM PROIZVODIMA
Prehrambeni proizvodi |
Područje količina punjenja |
Nazivna količina punjenja u
litrama odnosno
gramima |
|
|
koje mogu imati
pakovine |
||
|
koje se stavljaju u promet |
Normirane |
Dodatne nac. |
|
s nazivnim količinama |
vrijednosti |
vrijednosti |
|
utvrđenim u stupcima |
|
|
|
3 i 4 |
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
1.a) Vino od
svježeg grožđa, mošt od svježeg grožđa kod kojeg je fermentacija zaustavljena
dodavanjem alkohola, uključujući i vino dobiveno od nefermentiranog voćnog
soka pomiješanog alkoholom, osim vina (tar. br. CT 22.04. 10, 22.04.21 i
22.04.29) kao i likerskih vina (tar. br. CT 22.04) mošt od grožđa djelomično
fermentiran ili kod kojeg |
0,005 do
10 l |
0,1 –
0,1871 – 0,25 |
0,20 |
b) Vina
sorte »Vins jaunes« koja nose oznaku podrijetla: »Cotes du Jura«, »Arbois«,
»L´etoile« |
0,005 do
10 l |
0,62 |
|
c)
Jabukovača, kruškovača, medovina i ostala fermentirana nepjenušava pića (tar.
br. CT 22.06) |
0,005 do
10 l |
0,10 –
0,25 – 0,375 |
0,20 –
0,332 – |
d) Vermut
i ostala vina od svježeg grožđa, |
0,10 do 10
l |
0,10 –
0,20 – 0,375 |
0,25 - 2 |
2.a) - Pjenušava vina (tar. br. CT 22.04.10), ostala vina punjena u boce sa čepovima za jenušava vina,
pojačana posebnim držačima, ao i vina s drugim načinima zatvaranja, s |
0,005 do
10 l |
0,125 –
0,20 – |
0,10 – 0,25 – 0,70
|
b) Jabukovača, kruškovača, medovina i ostala
fermentirana pjenušava pića (tar. br. CT 22.06) |
0,005 do
10 l |
0,10 –
0,20 – 0,375 |
0,125 |
3.a) Pivo od slada (tar. br. CT 22.03) |
0,005 do
10 l |
0,25 –
0,33 – 0,50– 0,75 – 1 –
2 – 3 – 4 0,25 –
0,375 – 0,75 |
0,65 |
4. Jaka alkoholna pića (osim onih pod tar. br.CT
22.07), likeri i ostala alkoholna pića, složeni lkoholni pripravci (poznati
kao »koncentrirani kstrakti«) za proizvodnju pića (tar. br. CT 22.08)4 |
0,005 do
10 l |
0,02 –
0,03 –- 0,04 |
0,75 |
5. Ocat (tar. br. CT 22.09) |
0,005 do
10 l |
0,25 –
0,50 – 0,75 – |
3 |
6. Maslinovo ulje (tar. br. CT15.09 i 15.10), |
0,005 do
10 l |
0,25 –
0,50 – 0,75 – |
0,20 – 4 |
7. Mlijeko, svježe mlijeko nekoncentrirano i ne |
0,005 do
10 l |
0,10 –
0,20 – 0,25 – |
0,33 – 1,5
– 5 |
8.a) Voda, mineralna voda (tar. br. CT 22.01) |
0,005 do
10 l |
0,125 –
0,20 – 0,25 |
0,10 –
0,702 |
b) Limunade, aromatizirane mineralne vode
iaromatizirane gazirane vode i ostala bezalkoholna ića koja ne sadrže
mliječne masti
(tar. br. CT 22.02) osim voćnih i povrtnih |
0,005 do
10 l |
0,125 –
0,20 – 0,25 –
0,33 – 0,50 – 0,75 – 1 – 1,5
– 2 |
1,25-2,5-3-5 |
9. Voćni sokovi (uključujući mošt od grožđa)i povrtni
sokovi, sa ili bez dodanog šećera,nefermentirani i bez dodatka alkohola (tar. br. CT20.09), voćni nektar sukladno
smjernici |
0,005 do
10 l |
0,125 –
0,20 – 0,25 |
0,19 –
1,25 – 3 |
Napomene:
CT – Carinska tarifa (zakon o
carinskoj tarifi)
1 namijenjeno samo opskrbi
zrakoplova, brodova, vlakova ili prodaji u bescarinskim prodavaonicama
2 samo za boce za opetovano punjenje
3 samo za obrtničku djelatnost
4 alkoholna pića koja sadrže
više od 15% vol. alkohola«
Članak
4.
Prilog 3. se mijenja i glasi:
»Prilog 3.
PREPORUČENE VRIJEDNOSTI ZA
NAZIVNE KOLIČINE PUNJENJA I PREPORUČENE OBUJAMNE
VRIJEDNOSTI SPREMNIKA
Red. br. |
Proizvod |
Nazivna
količina punjenja |
||
1. |
prehrambeni proizvodi |
Količina u g |
||
1.1 |
Maslac, margarin, životinjske i biljne masti, |
125 – 250 – 500 – 1000 – 1500 – 2000 – 2500 – 5000 |
||
|
emulgirane ili ne, te namazi s niskim sadržajem |
|
||
|
masnoće |
|
||
1.2 |
Svježi sir osim »petit suisses« i ostali sirevi |
62,5 – 125 – 250 – 500 – 1000 – 2000 – 5000 |
||
|
slične izrade (tar. br. CT 04. 06. 10) |
|
||
1.3 |
Kuhinjska sol (tar. br. CT 25.01) |
125 – 250 – 500 – 750 – 1000 – 1500 – 5000 |
||
1.4 |
Šećer u prahu, žuto smeđi ili smeđi šećer, |
125 – 250 – 500 – 750 – 1000 – 1500 – 2000 – 2500 |
||
|
kandis šećer |
– 3000 – 4000 – 5000 |
||
1.5 |
Proizvodi od žitarica (osim hrane za malu djecu)
|
|
||
1.5.1 |
Brašno, prekrupa, pahuljice, gris (osim proizvoda pod |
125 –250 – 500 – 1000 – 1500 – 2000 – 5000 – 10000 |
||
|
točkom 1.5.4. ovog priloga) |
|
||
1.5.2 |
Tjestenina (tar. br. CT 19.02) |
125 – 250 – 500 – 1000 – 1500 – 2000 – 3000 – |
||
|
|
4000 – 5000 – 10000 |
||
1.5.3 |
Riža (tar. br. CT 10.06) |
125 – 250 – 500 – 1000 – 2000 – 2500 – 5000 |
||
1.5.4 |
Prehrambeni proizvodi dobiveni bubrenjem ili |
250 – 375 – 500 – 750 – 1000- 1500 – 2000 |
||
|
prženjem žitarica i proizvoda žitarica (ekspandirana |
|
||
|
riža, kukuruzne pahuljice, i slični proizvodi, |
|
||
|
tar. br. CT 19.04) |
|
||
1.6 |
Sušeno mahunasto povrće (tar. br. CT 07.13) |
125 –250 – 500 – 1000 – 1500 – 2000 – 5000 – |
||
|
i sušeno voće (tar. br. CT 08.03, 08.04, 08.05, |
7500 – 10000 |
||
|
08.06 i 08.013) |
|
||
1.7 |
Mljevena i nemljevena pržena kava, cikorija i |
125 – 250 – 500 – 1000 – 2000 – 3000 – 4000 – |
||
|
nadomjesci za kavu |
5000 – 10000 |
||
1.8 |
Duboko zamrznuti proizvodi |
|
||
1.8.1 |
Voće i povrće i prethodno kuhani krumpir za pomfrit |
150 – 300 – 450 – 600 – 750 – 1000 – 1500 – |
||
|
|
2000 – 2500 |
||
1.8.2 |
Riblji fileti i riba u porcijama, panirana ili ne |
100 – 200 – 300 – 400 – 500 – 600 – 800 – |
||
|
|
1000 – 2000 |
||
1.8.3 |
Riblji štapići |
150 – 300 – 450 – 600 – 900 – 1200
– 1500 – 1800 |
||
2. |
PREHRAMBENI PROIZVODI |
Količina u ml |
||
|
Sladoled u količinama većim od 250
ml (osim |
300 – 500 – 750 – 1000 – 1500 –
2000 – 2500 – |
||
|
sladoleda čiji obujam nije određen
oblikom spremnika) |
3000 – 4000 – 5000 |
||
3. |
SUHA HRANA ZA pse i
maČke |
Količina u g |
||
|
(sadržaj vlage manji od 14%) |
200 – 300 – 400 – 500 – 600 – 800
– 1000 – 1500 |
||
|
|
– 2000 – 3000 – 5000 – 7500 -
10000 |
||
4. |
Boje i lakovi za neposrednu uporabu |
Količina u ml |
||
|
(sa ili bez dodatka otapala (tar. br. CT 32.08, 32.09 |
25 – 50 – 125 – 250 – 375 – 500 – 750 – 1000 – |
||
|
i 32.10 osim dispergirajućih pigmenata i otapala) |
2000 – 2500 – 4000 – 5000 – 10000 |
||
5. |
Ljepila u
Čvrstom i praŠkastom obliku |
Količina u g |
||
|
|
25 – 50 – 125 – 250 – 500 – 1000 –
2500 – 5000 |
||
|
|
– 6000 – 10000 |
||
6. |
Sredstva
za ČIŠĆenje i odrŽavanje |
Tvrdi proizvodi i prašci u g,
tekući i pastozni |
||
|
među ostalim: sredstva za njegu
kože i obuće, drveta |
proizvodi u ml |
||
|
i podnih obloga, peći i metala uključivo
i automobila, |
|
||
|
prozora i ogledala (CT 34.05),
sredstva za uklanjanje |
25 – 50 – 75 – 100 – 150 – 200 –
250 – 375 – 500 – |
||
|
mrlja, apreture i bojila za
domaćinstvo |
750 – 1000 – 1500 – 2000 – 5000 –
10000 |
||
|
(tar. br. CT 38.09.10 i 32.12.90),
sredstva protiv |
|
||
|
insekata u domaćinstvu (tar. br.
CT 38.08.10), sredstva |
|
||
|
za uklanjanje kamenca (tar. br. CT
34.01 i 34.02), |
|
||
|
dezodorirajuća sredstva za
domaćinstvo |
|
||
|
(tar. br. CT 33.07.20, 33.07.41 i
33.07.49), |
|
||
|
nefarmaceutska sredstva za
dezinfekciju |
|
||
7. |
KOZMETIKA: Sredstva za njegu tijela |
Tvrdi proizvodi i prašci u g,
tekući i pastozni |
||
|
|
proizvodi u ml |
||
7.1. |
Sredstva za njegu kože i
ustiju |
|
||
|
Krema za brijanje, |
15 – 30 – 40 – 50 – 75 – 100 – 125
– 150 – 200 – |
||
|
losioni i kreme za sve namjene,
losioni i kreme za ruke, |
250 – 300 – 400 – 500 – 1000 |
||
|
sredstva za zaštitu od sunca, sredstva
za njegu ustiju |
|
||
|
(osim zubnih pasta) |
|
||
7.2. |
Zubna pasta |
25 – 50 – 75 – 100 – 125 – 150 –
200 – 250 – 300 |
||
7.3. |
Sredstva za njegu kose i
sredstva za kupanje |
25 – 50 – 75 – 100 – 125 – 150 –
200 – 250 – 300 – |
||
|
Sredstva za njegu kose koja ne
boje, dodaci za kupanje: |
400 – 500 – 750 – 1000 – 2000 |
||
|
lak za kosu, šamponi, sredstva za
ispiranje i jačanje |
|
||
|
kose, briljantin, kreme za kosu
(osim losiona pod |
|
||
|
točkom 7.4. ovog priloga), pjena i
drugi pjeneći |
|
||
|
proizvodi za kupanje i proizvodi
za kupanje i tuširanje |
|
||
7.4. |
Proizvodi na bazi alkohola
koji sadrže manje |
15 – 25 – 30 – 40 – 50 – 75 – 100
– 125 – 150 – |
||
|
od 3 vol % prirodnog ili
sintetičkog mirisnog ulja |
200 – 250 – 300 – 400 – 500 – 750
– 1000 |
||
|
i manje od 70 vol % čistog
etilnog alkohola: |
|
||
|
Mirisne vode, losioni za kosu,
losioni za prije |
|
||
|
i poslije brijanja |
|
||
7.5. |
Dezodoransi i proizvodi za
intimnu higijenu |
20 – 25 – 30 – 40 – 50 – 75 – 100
– 150 – 200 |
||
7.6. |
Puder za
tijelo (talk) |
50 – 75 –
100 – 150 – 200 – 250 – 500 – 1000 |
||
8. |
SREDSTVA ZA PRANJE |
|
||
8.1. |
Čvrsti toaletni sapuni i sapuni
za održavanje |
Količina u g |
||
|
domaćinstva |
25 – 50 – 75 – 100 – 150 – 200-
250 – 300 – |
||
|
(tar. br. CT 34.01.11 i 34.01.19) |
400 – 500 – 1000 |
||
8.2. |
Mekani sapuni |
Količina u g |
||
|
(tar. br. CT 34.01.20) |
125 – 250 – 500 – 750 – 1000 –
5000 - 10000 |
||
8.3. |
Sapuni u obliku praha,
strugotina, pahuljica i sl. |
Količina u g |
||
|
(tar. br. CT 34.01.20) |
250 – 500 – 750 – 1000 – 3000 –
5000 – 10000 |
||
8.4. |
Tekuća sredstva za pranje, čišćenje,
ribanje i |
Količina u ml |
||
|
slična sredstva
(tar. br. CT 34.02) kao i pripravci |
125 – 250 – 500 – 750 – 1000 –
1500 – 2000 – |
||
|
hipoklorita (osim
proizvoda iz točke 6. ovog priloga) |
3000 – 4000 – 5000 – 6000 – 7000 –
10000 |
||
8.5. |
Prašci za ribanje |
Količina u g |
||
|
|
250 – 500 – 750 – 1000 - 10000 |
||
8.6. |
Praškasta
sredstva za pretpranje i namakanje |
Količina u
g |
||
|
|
250 – 500 – 1000 – 2000 – 5000 – 10000 |
||
9. |
Otapala
za ČIŠĆenje (sukladno smjernici |
Količina u g |
||
|
73/173/EU) |
25 – 50 – 75 – 125 – 250 – 500 –
500 – 1000 – |
||
|
|
1500 – 2500 – 5000 – 10000 |
||
10. |
Ulje za podmazivanje |
Količina u
ml |
||
|
|
125 – 250
– 500 – 1000 – 2000 – 2500 – 3000 – |
||
|
|
4000 –
5000 – 10000 |
||
11. |
Konzerve
i polukonzerve s biljnim |
Obujam spremnika u ml |
||
|
proizvodima
za ljudsku prehranu u |
|
||
|
metalnim
i staklenim spremnicima |
|
||
|
(voće,
povrće, rajčica, krumpir, osim šparoga, juha, |
|
||
|
voćnih i povrtnih sokova kao i
voćnih nektara |
|
||
11.1. |
Metalni i stakleni spremnici |
106 – 156 – 212 – 228 – 314 – 370 – 425 – 446 – |
||
|
|
580 – 720 – 850 – 1062 – 1700 – 2650 – 3100 – |
||
|
|
4250 –10200 |
||
11.2 |
Obujam spremnika za posebne proizvode |
Obujam spremnika u ml |
||
|
Tartufi |
26 – 53 – 71 – 106 – 212 – 425 – 720 – 850 |
||
|
Koncentrat rajčice |
71 – 142 – 212 – 370 – 425 – 720 – 850 - 3100 – 4250 |
||
|
Rajčica oljuštena i neoljuštena |
236 – 370 – 425 – 720 – 850 – 2650 – 3100 |
||
|
Voćni kokteli, voće u sirupu |
106 – 156 – 212 – 228 – 236 – 314
– 370 – 425 – |
||
|
|
446 – 580 – 720 – 850 – 1062 –
1700 – 2650 – |
||
|
|
3100 – 4250 – 10200 |
||
12. |
VlaŽna hrana
za pse i maČke |
Obujam spremnika u ml |
||
|
|
212 – 228 – 314 – 425 – 446 – 850
– 1060 – 1700 |
||
|
|
– 2650 |
||
13. |
PraŠkasta sredstva za pranje i
ČiŠĆenje |
Obujam spremnika u ml |
||
|
Kartonske kutije: |
|
||
|
E 0,5 |
375 |
||
|
E 1 |
750 |
||
|
E 2 |
1500 |
||
|
E 3 |
2250 |
||
|
E 5 |
3750 |
||
|
E 10 |
7700 |
||
|
E 15 |
11450 |
||
|
E 20 |
15200 |
||
|
E 25 |
18950 |
||
|
E 30 |
22700 |
||
|
Cilindri: |
|
||
|
ET 5 |
3950 |
||
|
ET 10 |
7700 |
||
|
ET 15 |
11450 |
||
|
ET 20 |
15200 |
||
|
ET 25 |
18950 |
||
|
ET 30 |
22700 |
||
Red. br. |
Proizvod |
Nazivna
količina punjenja |
||
14. |
Proizvodi
u obliku aerosola |
Obujam
tekuće faze u ml |
Obujam
spremnika u ml |
|
|
|
|
A |
B |
14.1 |
U metalnim posudama |
25 |
40 |
47 |
|
|
50 |
75 |
89 |
|
|
75 |
110 |
140 |
|
|
100 |
140 |
175 |
|
|
125 |
175 |
210 |
|
|
150 |
210 |
270 |
|
|
200 |
270 |
335 |
|
|
250 |
335 |
405 |
|
|
300 |
405 |
520 |
|
|
400 |
520 |
650 |
|
|
500 |
650 |
800 |
|
|
600 |
800 |
1000 |
|
|
750 |
1000 |
– |
14.2 |
U staklenim i plastičnim posudama |
25 – 50 –
75 – 100 – |
|
|
|
|
125 –150 |
|
|
Napomena:
A – proizvodi, koji se istjeruju ukapljenim naftnim plinom
B – proizvodi koji se istjeruju zgusnutim plinom. Kao
zgusnuti plin uzima se također plin koji se sastoji isključivo od dušikovog oksida
ili isključivo od anhidida ugljične kiseline ili od smjese oba ova plina,
ukoliko proizvod ima Bunsenov koeficijent najviše 1,2.«
Članak
5.
Ovaj
pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
011-02/02-04/17
Urbroj: 558-03/10-03-1
Zagreb, 6. svibnja 2003.
Ravnatelj
dr. sc. Jakša Topić, dipl. ing. v. r.