1930
Na
temelju članka 50. stavka 1. točke 4. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti i
zdravstvenom nadzoru nad namirnicama i predmetima opće uporabe (»Narodne
novine« br. 1/97 - pročišćeni tekst) ministar zdravstva donosi
Članak
1.
U Pravilniku o aditivima koji se mogu
nalaziti u namirnicama (»Narodne novine« br. 130/98 i 122/00) u članku 2. iza
stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
»Aditivima
se smatraju i aditivima slične tvari: arome, pomoćne tvari u procesu
proizvodnje i enzimi.«
Dosadašnji
stavak 2. postaje stavak 3.
Članak
2.
U
članku 6. stavku 1. podstavku 8. iza riječi (E 1405) dodaju se riječi:
»cistin,
Na- cistinhidroklorid,K - cistinhidroklorid (E 921)«.
U
podstavku 10. riječi: »i njihovih soli« brišu se.
Članak
3.
U članku 9. iza riječi: »Unije«, dodaju se riječi:
»a ako nisu određeni tim propisima onda se uređuju
prema zahtjevima.«
Članak 4.
U članku 10. Pravilnika riječi: »a na načelima
Europske unije i Codex Alimentarius WHO/FAO« zamjenjuju se riječima: »prema
uvjetima iz članka 7. ovoga Pravilnika.«
Članak 5.
U članku 15. točki 19. riječ: »kompleks« zamjenjuje
se riječju: »komplekse«.
Članak 6.
U članku 16. stavak 4. mijenja se i glasi:
»Lista 1. i Lista 2. mijenjaju se i glase kao u
prilogu ovoga Pravilnika koji čini njegov sastavni dio.«
Članak 7.
U članku 17. stavku 2. točki 1. a) iza riječi:
»fizikalnim« dodaju se riječi:
»(uključujući destilaciju i ekstrakciju otapalima)«.
U točki 2. iza riječi: »fizikalnim« dodaju se riječi:
»(uključujući destilaciju i ekstrakciju otapalima)«.
Stavci 3. i 4. brišu se.
Članak 8.
Članak
20. briše se.
Članak
9.
Članak
24. mijenja se i glasi:
»U Listi
4. koja se nalazi u prilogu Pravilnika i čini njen sastavni dio navedeni su
enzimski preparati koji se mogu koristiti u proizvodnji namirnica.«
Lista
5. koja se nalazi u prilogu Pravilnika briše se.
Članak
10.
U
članku 26. stavku 1. podstavku 12. ispred riječi: »želeu« dodaje se riječ:
»voćnom«.
Članak
11.
U
članku 27. stavku 1. točki 1. iza riječi: »pekarski proizvodi« dodaju se
riječi: »keksi, kolači,«.
Točka
6. mijenja se i glasi: »Jestiva ulja, masti, margarini, majoneze, umaci,
preljevi i njihove salate.«
Točka 8. briše se.
Redni brojevi točaka 9. do 24. postaju redni brojevi
8. do 23.
U
stavku 2. riječi: »u tablicama od 1. - 24.« zamjenjuju se riječima: »u
tablicama od 1. - 23.«
Tablice
1. – 23. mijenjaju se i glase kao u prilogu ovoga Pravilnika.
Članak
12.
Članak 28. mijenja se i glasi:
»Aditivi
dodani namirnici moraju biti označeni nazivom skupine iza čega slijedi njihov
specifični naziv ili E broj; ako aditiv pripada u više od jedne kategorije,
potrebno je navesti naziv skupine koja odgovara glavnoj funkciji aditiva u
namirnici. Modificirani škrob mora uvijek biti dopunjen navođenjem njegovog
specifičnog biljnog porijekla kada modificirani škrob može sadržavati gluten.
Arome se označavaju s »aromatizirano« ili »arome« ali
se mogu pobliže pojasniti nekim specifičnim imenom ili opisom koji označava
vrstu arome. Oznaka »prirodna« (ili druga odgovarajuća riječ) dodaje se samo
kada su aromatizirajuće komponente sastojka dobivene fizičkim postupcima
(uključujući i destilaciju i ekstrakciju otapalima), enzimskim ili
mikrobiološkim načinom od izvornih sirovina biljnog i životinjskog podrijetla.
Uz oznaku »prirodna« (ili drugu odgovarajuću riječ)
na deklaraciji se navodi i izvor arome.
Uporaba enzima u namirnicama deklarira se samo u
slučaju kada se enzimi nalaze u aktivnom obliku.
Namirnice koje sadrže aspartam moraju u deklaraciji
imati dobro uočljiv tekst »sadrži izvor fenilalanina«.
U slučaju kada je količina SO2 manja od 10 mg/kg ili
10 mg/l smatra se da nije prisutan u namirnici i ne deklarira se. Pomoćne
tvari u procesu proizvodnje namirnica se ne deklariraju osim ako su sastavni
dio gotovoga proizvoda (primjer – potisni plinovi – N2O u dozama).«
Članak 13.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od
dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/03-04/30
Urbroj: 534-06-01-02/1-03-1
Zagreb, 28. srpnja 2003.
Ministar
mr. sc. Andro
Vlahušić, dr. med., v. r.
Tablica 1
Mlinski i pekarski proizvodi,
tjestenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi
Tablica 2
Proizvodi mesa stoke za klanje, divljači i peradi
Tablica 3
Mlijeko i mliječni proizvodi, sladoled i puding
Tablica 4
Voće, povrće, gljive i proizvodi
5Tablica 5
Tablica 7 Tablica 9 Tablica 10 Tablica 11 Tablica 12 Tablica 13 Tablica 14 Tablica 15 Tablica 16 Tablica 18 Tablica 19 Tablica 23
Ribe, školjke, rakovi, glavonošci, mekušci i p
Tablica 6
jestiva ulja, masti, margarini, majoneze, umaci, preljevi i njihove salate
Kakao proizvodi, proizvodi slični čokoladi, krem proizvodi i bombonski
proizvodi
Bezalkoholna osvježavajuća pića
Pivo i bezalkoholno pivo
Juhe, koncentrati za juhe, koncEntrati za umake, dodaci jelima i srodni
proizvodi
Začini, ekstrakti začina i začinske mješavine
Ocat, vinski, voćni i aromatizirani ocat
Jaja i proizvodi od jaja
Kava, kavovine i njihove prerađevine
Čajevi i čajni pripravci
Prašak za pecivo ,vanilin šećer I šećer za aromatiziranje
Prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode
Stolna umjetna sladila