1989
Na temelju članka 17. stavka 2. i članka 37.
stavka 4. Zakona o vinu (»Narodne novine«, br. 96/03), ministar poljoprivrede,
šumarstva i vodnoga gospodarstva, donosi
I. OPĆE
ODREDBE
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti za
provođenje analiza mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina, voćnih vina,
drugih proizvoda na bazi voćnih vina te način i uvjeti koje trebaju ispunjavati
pravne osobe za provođenje analiza.
II.
OVLAŠTENI ISPITNI LABORATORIJ
Članak 2.
Ovlašteni ispitni
laboratorij je pravna osoba ili posebna organizacijska cjelina unutar pravne osobe,
ovlaštena od strane ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (u
daljnjem tekstu: ministar) za ispitivanje kakvoće mošta, vina, drugih proizvoda
od grožđa i vina te voćnih vina.
Popis ovlaštenih
ispitnih laboratorija objavljuje se u »Narodnim novinama« jednom godišnje.
Članak 3.
U svrhu dobivanja
ovlaštenja ministra za obavljanje stručnih poslova fizikalno-kemijske analize
pravna osoba mora imati:
1. sjedište na području
Republike Hrvatske,
2. potvrdu tijela koje
obavlja poslove nacionalne službe akreditacije (u daljnjem tekstu:
akreditacijsko tijelo) o stručnoj i tehničkoj osposobljenosti za provođenje
fizikalno-kemijske analize (u daljnjem tekstu: potvrda o stručnoj i tehničkoj
osposobljenosti) prema odredbama Pravilnika o fizikalno-kemijskim metodama
analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina.
Članak 4.
U svrhu davanja potvrde
o stručnoj i tehničkoj osposobljenosti, akreditacijsko tijelo na zahtjev pravne
osobe ocjenjuje osposobljenost i opremljenost pravne osobe za obavljanje
fizikalno-kemijske analize u skladu s odredbama Pravilnika o
fizikalno-kemijskim metodama analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i
vina te voćnih vina.
Potvrda mora, između
ostaloga, sadržavati:
1. datum izdavanja
potvrde,
2. rok trajanja
potvrde,
3. popis mjerne opreme
s datumima umjeravanja,
4. metode za koje se
ovlaštenje izdaje,
5. ime osobe
osposobljene i odgovorne za nadzor analize te procjenu rezultata analize.
Za pravnu osobu kojoj
je od akreditacijskog tijela prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2000 izdana
važeća ovlasnica za ispitivanje kakvoće vina smatra se da time ujedno ispunjava
uvjete o stručnoj i tehničkoj osposobljenosti za obavljanje fizikalno-kemijske
analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina.
Članak 5.
Za dobivanje ovlaštenja ministra za obavljanje
stručnih poslova fizikalno-kemijske analize pravna osoba podnosi zahtjev
Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (u daljnjem
tekstu: Ministarstvo).
Zahtjev iz stavka 1. ovog članka mora
sadržavati:
1. podatke o
podnositelju zahtjeva,
2. dokaze o ispunjenju
uvjeta iz članka 4. ovog Pravilnika i
3. presliku potvrde
akreditacijskog tijela o stručnoj i tehničkoj osposobljenosti.
Ovlaštenje iz stavka 1.
ovog članka mora sadržavati i podatke iz točaka 1, 2, 3, 4 i 5 stavka 2.
članka 4. ovog Pravilnika.
Članak 6.
Ovlaštenje iz članka 5.
stavka 1. ovog Pravilnika izdaje ministar na rok određen vremenom važenja
potvrde o stručnoj i tehničkoj osposobljenosti.
Ovlaštenje iz članka 5.
stavka 1. ovog Pravilnika može se obnoviti na zahtjev ovlaštene pravne osobe,
podnesen namanje tri mjeseca prije isteka roka iz stavka 1. ovog članka.
Članak 7.
Ovlašteni ispitni
laboratorij mora raspolagati posebnim prostorom za:
1. preuzimanje i
pohranjivanje uzoraka,
2. smještaj uređaja i
instrumenata za ispitivanje,
3. smještaj kemikalija,
laboratorijskog suđa i opreme,
4. pranje i sušenje
laboratorijskog suđa i opreme.
Članak 8.
Ovlašteni ispitni
laboratorij mora obraditi rezultate i dati izvještaj o napravljenoj analizi.
Izvještaj mora
sadržavati:
1. naslov,
2. naziv i adresu laboratorija i mjesto na
kojemu su provedena ispitivanja ako ispitivanja nisu provedena u sjedištu
laboratorija,
3. jedinstvenu oznaku
ispitnog izvještaja i na svakoj stranici oznaku kako bi se osiguralo da se
stranica prepoznaje kao dio ispitnog izvještaja te jasnu oznaku kraja ispitnog
izvještaja,
4. naziv i adresu
korisnika,
5. oznaku
upotrijebljene metode,
6. opis i stanje uzorka
koji se ispituje i njegovu jednoznačnu oznaku,
7. datum prijama uzorka
koji se ispituje i datum provedbe ispitivanja,
8. rezultate
ispitivanja s mjernim jedinicama,
9. ime, funkciju i
potpis(e) ili istovrijednu identifikaciju osobe koja je sastavila ispitni
izvještaj.
Ovlašteni ispitni
laboratorij mora voditi evidenciju svih obavljenih analiza kronološkim redom i
imati kopije svih izdanih izvještaja.
Članak 9.
Ovlašteni ispitni
laboratorij mora biti nepristran i njegovo osoblje ne smije ovisiti ni o kakvim
poslovnim, financijskim i drugim pritiscima koji mogu utjecati na njihovu
tehničku prosudbu.
Članak 10.
Ministar može putem
posebnog stručnog povjerenstva provesti nadzor rada pravne osobe ovlaštene
prema članku 5. ovog Pravilnika glede vjerodostojnosti izvješća.
Članak 11
Ministar može
ovlaštenoj pravnoj osobi oduzeti ovlaštenje iz članka 5. ovog Pravilnika i
prije isteka roka na koji je to ovlaštenje izdano, ako se utvrdi da je ta
pravna osoba postupala protivno odredbama Zakona o vinu (»Narodne novine«
96/03) i ovog Pravilnika, ili je pak prestala udovoljavati propisanim uvjetima.
III. REFERENTNI LABORATORIJ
Članak 12.
Za fizikalno-kemijske analize mošta, vina,
voćnih vina i drugih proizvoda od grožđa i vina koje se provode radi
inspekcijskog nadzora ministar ovlašćuje jedan ispitni laboratorij kao
referentni laboratorij.
Referentni laboratorij mora ispunjavati uvjete
utvrđene odgovarajućim normama i biti akreditiran od nezavisne institucije.
Članak 13.
Kao referentni laboratorij ovlašćuje se
laboratorij Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo (u daljnjem tekstu:
Zavod).
IV. UZORKOVANJE
Članak 14.
Podnositelj zahtjeva u svrhu fizikalno-kemijske
analize mošta, vina i voćnih vina podnosi zahtjev ovlaštenoj pravnoj osobi na
propisanom obrascu za svaku vrstu proizvoda za koji se traži analiza.
Podnositelj zahtjeva u svrhu organoleptičkog
ocjenjivanja mošta i vina podnosi zahtjev Zavodu na propisanom obrascu za svaku
vrstu proizvoda za koji se traži analiza.
Jedinstveni obrazac nalazi se u prilogu i čini
sastavni dio ovog Pravilnika.
Uzorak donosi sam podnositelj zahtjeva zajedno
sa zahtjevom ili ga uzima predstavnik ovlaštene pravne osobe na temelju
podnesenog zahtjeva.
Članak 15.
Za
fizikalno-kemijske analize uzimaju se dvije boce uzorka zapremnine minimalno
0,75 l ili odgovarajući broj boca iste zapremnine od kojih jedna služi za
fizikalno-kemijsku analizu, a drugu je ovlaštena pravna osoba dužna čuvati
najmanje 6 mjeseci ako se radi o stolnom vinu bez oznake zemljopisnog
podrijetla, odnosno 12 mjeseci za sva druga vina i voćna vina od dana izvršene
analize.
Za organoleptičko ocjenjivanje također se uzimaju dvije boce
uzorka zapremnine minimalno 0,75 l ili odgovarajući broj boca iste zapremnine
od kojih jedna služi za organoleptičko ocjenjivanje, a drugu je ovlaštena
pravna osoba dužna čuvati najmanje 6 mjeseci ako se radi o stolnom vinu bez
oznake zemljopisnog podrijetla, odnosno 12 mjeseci za sva druga vina i voćna
vina od dana izvršene analize.
Podnositelj zahtjeva ima pravo tražiti još jednu
bocu uzorka koja ostaje kod njega.
Članak 16.
Uzorak mora biti
reprezentativan i uzima se na način da predstavlja prosječan sadržaj
uzorkovanog proizvoda.
Uzorak mora biti
označen pečatom ili plombom te sadržavati sljedeće podatke:
1. ime i prezime podnositelja
zahtjeva, odnosno naziv tvrtke,
2. vrsta i naziv te
ukupna proizvedena količina proizvoda,
3. mjesto i oznaka
posude iz koje je uzorak uzet,
4. datum uzimanja
uzorka.
Ako podnositelj
zahtjeva sam donosi uzorak, pravna osoba dužna mu je izdati potvrdu o predaji
uzorka.
V. ROK PROVEDBE ANALIZE I ORGANOLEPTIČKOG
OCJENJIVANJA
Članak 17.
Ovlaštena pravna osoba dužna je dati izvještaj o
obavljenoj fizikalno-kemijskoj analizi podnositelju zahtjeva u roku od 7 dana
od dana zaprimanja uzorka.
Zavod je dužan dati
izvještaj o obavljenom organoleptičkom ocjenjivanju podnositelju zahtjeva u
roku od 15 dana od dana zaprimanja uzorka.
VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 18.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od
dana objave u »Narodnim novinama«, a primjenjuje se od 1. siječnja 2005.
godine.
Klasa: 011-02/04-01/49
Urbroj: 525-1-04-1
U Zagrebu, 19. srpnja 2004.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
ZAHTJEV ZA UZORKOVANJE
(FIZIKALNO-KEMIJSKA ANALIZA I
ORGANOLEPTIČKO OCJENJIVANJE)
Ime i prezime, naziv
tvrtke: _________________________________________________
Evidencijski broj iz
Upisnika proizvođača grožđa, vina i voćnih vina: __________________
Adresa:
_______________________________________________________________
Mjesto
uzimanja uzorka (adresa podruma i oznaka posude iz koje je uzorak uzet):
______________________________________________________________________
Naziv i adresa pravne
osobe kojoj se zahtjev podnosi: _____________________________
Vrsta tražene analize
(zaokružiti):
a)
fizikalno-kemijska analiza
b)
organoleptičko ocjenjivanje
Vrsta
proizvoda: _________________________________________________________
Sorta:
_________________________________________________________________
Boja:
_________________________________________________________________
Alkoholna
jakost_________________________________________________________
Da
li je mošt ili masulj doslađen i u kojem omjeru_________________________________
Ukupna
proizvedena količina uzorkovanog proizvoda______________________________
Volumen
posuda iz kojih je uzet uzorak: _______________________________________
Godina
proizvodnje: ______________________________________________________
Sveukupna
godišnja proizvodnja:_______________________ _____________________
Svrha
(zaokružiti):
a)
zaštita zemljopisnog podrijetla
b)
stavljanje u promet
c)
izvoz
d)
uvoz
e)
ostalo
Kod
zaštite zemljopisnog podrijetla i stavljanja u promet zaokružiti za koju
kategoriju kvalitete se proizvod prijavljuje:
a)
stolno vino
b)
kvalitetno vino
c) vrhunsko
Datum:
________________
_____________________
Potpis podnositelja zahtjeva