1990
Na temelju članka 26.
stavak 2, članka 40. stavak 2. i članka 61. Zakona o vinu (»Narodne novine« br.
96/03) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
Pravilnik
o
minimalno tehniČko-tehnoloŠkim uvjetima za proizvodnju vina i voĆnih vina te
prodaju vina, drugih proizvoda od groŽĐa i vina kao i voĆnih vina
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim Pravilnikom
propisuju se minimalni tehničko-tehnološki uvjeti prostorija i opreme kojima
mora u postupku proizvodnje udovoljiti proizvođač vina i voćnih vina koji
proizvode stavlja u promet (u daljnjem tekstu: proizvođač), uvjeti i način
prodaje vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina i postupak
odobravanja proizvodnog objekta.
II. UVJETI PROIZVODNJE
Članak 2.
Proizvođač mora u postupku proizvodnje raspolagati:
– odgovarajućim
prostorom za prijem i preradu grožđa i voća, proizvodnju, njegu i čuvanje vina
i voćnih vina,
– odgovarajućom opremom
i
– odgovarajućom
stručnom spremom.
Članak 3.
U postupku proizvodnje
vina i voćnih vina pod odgovarajućim prostorijama podrazumijevaju se
prostorije za prijem i preradu gožđa, odnosno drugog voća, vrenje masulja,
mošta, voćne pulpe, njegu, čuvanje i doradu vina i voćnih vina.
Proizvođač koji puni
vino ili voćno vino u boce mora, osim prostora iz stavka 1. ovog članka imati
poseban prostor za pranje boca i punjenje vina i voćnih vina u boce te poseban
prostor za skladištenje.
Prostor iz stavka 1. i
2. ovoga članka mora imati tekuću vodu odgovarajuće kakvoće, električnu
energiju i uređen sustav odvodnje.
Prostorije objekta za
proizvodnju moraju udovoljavati sanitarno-tehničkim uvjetima propisanim
posebnim propisima.
Članak 4.
Pod odgovarajućom
opremom podrazumijeva se oprema sukladno tehnologiji proizvodnje.
Članak 5.
Proizvođač vina,
odnosno voćnih vina može biti osoba koja ima završen viši znanstveni studij iz
područja vinogradarstva ili vinarstva, agronomski fakultet VVV smjera,
Prehrambeno-tehnološki fakultet prehrambeno-inženjerskog smjera, Višu ili
visoku poljoprivrednu školu vinogradarsko-vinarskog usmjerenja s radnim
iskustvom od najmanje 1 godine u proizvodnji vina, srednju poljoprivrednu školu
vinogradarsko-vinarskog usmjerenja s radnim iskustvom od najmanje 2 godine u
proizvodnji vina ili licencu za vinara po programu koji se donosi u skladu s
propisima o osposobljavanju i usavršavanju odraslih uz suglasnost ministra i
najmanje 3 godine radnog iskustva u proizvodnji vina.
Ukoliko proizvođač
vina, odnosno voćnih vina nema odgovarajuću stručnu spremu mora imati osobu za
vođenje proizvodnje (radni odnos, ugovor o djelu) koja ispunjava uvjete iz
stavka 1. ovog članka.
III. UVJETI
PRODAJE VLASTITIH PROIZVODA
Članak 6.
Proizvođač koji prodaje
vlastito vino i druge proizvode od grožđa i vina ili voćna vina mora, osim
uvjeta iz članka 2. i 3. ovog Pravilnika raspolagati prostorom za prodaju vina,
odnosno voćnih vina ukoliko planira prijem više od 10 osoba istovremeno. Ako je
prostor za prodaju vina u sklopu proizvodnog objekta mora biti od njega fizički
odvojen.
U prodajnom prostoru može
se vršiti i degustacija vina. Degustacija i prodaja može se obavljati u
zatvorenom, natkritom ili otvorenom prostoru.
IV.
ODOBRAVANJE OBJEKATA
Članak 7.
Proizvođač vina i voćnih vina podnosi
Ministarstvu zahtjev za odobrenje proizvodnog objekta uz koji prilaže dokaz o
stručnoj osposobljenosti za vođenje proizvodnje i podatke o prostoru kojim
raspolaže.
Članak 8.
Ispunjavanje uvjeta
propisanih ovim Pravilnikom utvrđuje Povjerenstvo koje imenuje ministar (u
daljnjem tekstu: Povjerenstvo).
Povjerenstvo ima 3
člana i čine ga predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga
gospodarstva, Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i
Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo.
Povjerenstvo obavlja
očevid i sastavlja zapisnik.
Na temelju zapisnika
Ministarstvo izdaje rješenje o odobrenju objekta.
Proizvođač ne može
početi s proizvodnjom bez rješenja iz stavka 4. ovoga članka.
Ministarstvo vodi registar
odobrenih objekata.
V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 9.
Proizvođači koji su danom stupanja na snagu ovog
Pravilnika upisani u Upisnik proizvođača grožđa, vina i voćnih vina dužni su u
roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika ishoditi
rješenje iz članka 9., stavka 4. ovoga Pravilnika.
Proizvođači koji su do dana stupanja na snagu
ovog Pravilnika dobili rješenje o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta za
obavljanje djelatnosti prerada, dorada ili punjenje sukladno odredbama
Zakona o trgovačkim društvima (»Narodne novine« br. 111/93 i 34/99) dužni su
kopiju navedenog rješenja dostaviti Ministarstvu u roku od godine dana od dana
stupanja na snagu ovog Pravilnika.
Članak 10.
Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaju važiti
članci 32, 33, 34 i 35. Pravilnika o vinu (»Narodne novine« br. 96/96, 7/97,
117/97 i 57/00).
Članak 11.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od
dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/04-01/4
Urbroj:
525-11-04-1
Zagreb,
14. srpnja 2004.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.