2155
Na temelju članka 44. stavka
5. Zakona o obrtu („Narodne novine“ , br. 49/03. – pročišćeni tekst), ministar
gospodarstva, rada i poduzetništva, nakon prethodno pribavljena mišljenja
Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost ministra znanosti, obrazovanja i
športa, donosi
1.
OSNOVNA OBILJEŽJA OBRAZOVNOGA PROGRAMA
Naziv
zanimanja: KUHAR
Cilj obrazovanja
Odgojno-obrazovni program za zanimanje kuhar ima za cilj stjecanje
znanja, vještina i navika koje će omogućiti učeniku da nakon završenog
obrazovanja, uz minimalno vrijeme uvođenja u rad, samostalno obavlja poslove i
radne zadaće u zanimanju kuhar.
Za ostvarivanje ovog cilja
potrebno je ostvariti:
a)
opće
zadaće:
-
steći
osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni
razvoj u struci,
-
steći
uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa
suradnicima kao i društvom u cjelini,
-
spoznati
vlastite mogućnosti i dosege,
-
spoznati
radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,
-
biti
sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline;
b)
zadaće
koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:
-
upoznati
atraktivnost i važnost zanimanja kuhar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,
-
upoznati
opasnosti na radu,
-
upoznati
propise o radu na siguran način,
-
upoznati
mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
-
upoznati
moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za
zaštitu čovjekova okoliša,
-
racionalno
upotrebljavati materijale i energiju,
-
znati
čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima,
uređajima i opremom koju koristi kuhar,
-
planirati
postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve
osobitosti svoga rada i korisnika,
-
razviti
i primjenjivati osobine kuhara (imidž),
-
spoznati
psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu
komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
-
upoznati
opremu kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni
inventar, posuđe i sl.),
-
dužnosti
kuhara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
-
upoznati
i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju - recepte i dr. - jelovnik, vinska karta, barska
karta, cjenik),
-
naučiti
pripremne jela u ugostiteljskim objektima,
-
upoznati
običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela,
-
znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu
kvalitete proizvoda,
-
upoznati
svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani,
-
upoznati namirnica biljnog podrijetla, načine
čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine,
-
upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani.
- Trajanje obrazovanja: 3 godine.
- Uvjeti za upis: - završena osnovna
škola,
-
liječničko
uvjerenje (potvrda) o zdravstvenoj sposobnosti,
-
sanitarni
pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu,
-
ugovor
o naukovanju.
Naziv
predmeta |
Broj
sati |
Ukupni
broj sati |
|||||
1.
razred |
2.
razred |
3.
razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
3 |
105 |
2 |
64 |
239 |
Kulturno-povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacija kuhinje |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Strani jezik II. |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Izborna nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
204 |
Tjelesna i zdravstvena kultura Matematika u struci Strani jezik II. Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
|
Praktična nastava |
|
900 |
|
900 |
|
800 |
2600 |
Praktična nastava u školi*: - Kuharstvo s vježbama - Bonton - Ugostiteljsko posluživanje - Osnove računalstva s vježbama Praktična nastava u ugostiteljskom objektu** |
|
360 540 |
|
270 - 630 |
|
160 - 640 |
|
Ukupno |
15 |
1425 |
16 |
1460 |
16 |
1312 |
4197 |
A)
Općeobrazovni dio
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Ukupno |
9 |
315 |
9 |
315 |
7 |
224 |
854 |
B) Stručno – teorijski dio s
izbornom nastavom
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Tehnologija zanimanja * |
2 |
70 |
3 |
105 |
2 |
64 |
239 |
Kulturno povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacije kuhinje |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Strani jezik II. |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Izborna nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena kultura Matematika u struci Strani jezik II. Stručni predmeti
|
|
|
|
|
|
|
|
Ukupno |
6 |
210 |
7 |
245 |
9 |
288 |
743 |
B1*) Tehnologija zanimanja 2/3/2
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni
broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Osnove higijene |
½ |
15 |
|
|
|
|
|
Kemija |
½ |
15 |
|
|
|
|
|
Poznavanje robe i prehrana |
1 |
40 |
2 |
70 |
2 |
64 |
|
Biologija i ekologija |
- |
|
1 |
35 |
|
|
|
Ukupno |
2 |
70 |
3 |
105 |
2 |
64 |
239 |
C)
Praktični dio (35 tjedana u školi, 40 tjedana u ugostiteljskom objektu)
Nastavni predmet |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
||
godišnje |
godišnje |
godišnje |
||
Praktična
nastava u školi* - Kuharstvo s vježbama - Bonton - Ugostiteljsko posluživanje - Osnove računalstva s vježbama |
220 35 35 70 |
240 30 - |
160 |
|
Ukupno |
360 |
270 |
160 |
790 |
Praktična nastava u ugostiteljskom
objektu** Nastavna godina (35 tj.) Ljetna praktična nastava |
350 190 |
430 200 |
640 |
|
Ukupno |
540 |
630 |
640 |
1810 |
Sveukupno |
900 |
900 |
800 |
2600 |
* Kombinira se
teorijska i praktična nastava. U okviru kuharstva s vježbama realiziraju se i sadržaji zaštite na
radu (do 15 sati). Učenici prvog
razreda prije početka praktične nastave u radnom procesu (kod obrtnika ili
trgovačkog društva ) trebaju obaviti najmanje 70 sati praktične nastave u
školskoj radionici kako bi svladali osnove struke i položili ispit iz zaštite
na radu.
* Praktična
nastava u ugostiteljskim objektima organizira se u obrtničkoj radionici na
temelju ugovora o naukovanju i ugostiteljsko-turističkim poduzećima na temelju
ugovora u praktičnoj nastavi koje sklapa škola i poduzeće. Nastava se može
organizirati i u školskim radionicama škola, ako su za to osigurani potrebni
uvjeti i ako se ne mogu sklopiti ugovori o naukovanju u praktičnoj nastavi, jer
za to ne postoji osigurana radna mjesta u obrtničkim radionicama i poduzećima.
D) Ukupno nastave
Nastavni
predmet |
Broj sati |
Ukupni
broj sati |
||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
||
godišnje |
godišnje |
godišnje |
||
Općeobrazovni dio |
315 |
315 |
224 |
854 |
Stručno-teorijski dio |
210 |
245 |
288 |
743 |
Praktični dio |
900 |
900 |
800 |
2600 |
Ukupno
A)+B)+C) |
1425 |
1460 |
1312 |
4197 |
3.
OBVEZNI NAČIN PROVJERAVANJA ZNANJA I UMIJEĆA
Predmeti
stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa |
Obvezni
način provjere i ocjenjivanja znanja i umijeća |
Matematika u struci |
usmeni, pismeni |
Tehnologija zanimanja |
usmeni, pismeni, vježbe |
Kulturno-povijesna baština |
usmeni, pismeni |
Marketing u turizmu |
usmeni, pismeni |
Enologija s gastronomijom |
usmeni, pismeni, vježbe |
Vođenje i organizacija kuhinje |
usmeni, pismeni |
Izborna nastava |
usmeni, pismeni |
Praktična nastava u školi* Kuharstvo s vježbama Bonton Ugostiteljsko posluživanje Osnove računalstva s vježbama |
usmeni, pismeni praktični rad usmeni, pismeni usmeni, pismeni usmeni, pismeni praktični rad na računalu |
Praktična nastava u ugostiteljskom objektu |
usmeni, pismeni, praktični uradak (mapa za izvođenje praktičnog
dijela naukovanja) |
4.
POTREBNA STRUČNA SPREMA NASTAVNIKA
Predmeti stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa |
Nastavnik |
Izobrazba |
Matematika u struci |
prof. matematike, dipl. ing.
matematike |
VSS |
Tehnologija zanimanja Biologija i ekologija |
dipl. ing. biotehnologije , dipl. ing.
prehrambene tehnologije, prof. kemije, dipl. ing. kemijske tehnologije - prof. biologije, dipl. ing.
biologije, dipl. ing. biotehnologije |
VSS |
Kulturno povijesna baština |
prof. povijesti umjetnosti, dipl.
povjesničar umjetnosti |
VSS |
Marketing u turizmu |
dipl. ekonomista |
VSS |
Enologija s gastronomijom |
dipl. ing. biotehnologije , dipl. ing.
prehrambene tehnologije dipl. ekonomist – smjer za
ugostiteljstvo i turizam (hotelijerstvo) uz položen ispit za majstora kuhar/natkonobar
ili majstor natkonobar/kuhar, majstor kuhar |
VSS, |
Vođenje i organizacija kuhinje |
dipl. ekonomist, dipl. ekonomist –
smjer za ugostiteljstvo i turizam (hotelijerstvo) uz položen ispit za
majstora kuhara, VKV kuhara, kuhara
specijalista |
VSS, |
-
Ugostiteljsko posluživanje |
dipl. ekonomist – smjer za
ugostiteljstvo i turizam ( hotelijerstvo) uz položen ispit za
majstora konobara ili majstor
natkonobar, VKV konobar, konobar specijalista, |
VSS, VŠS, VKV |
- Kuharstvo s vježbama -Bonton |
dipl. ekonomist – smjer za
ugostiteljstvo i turizam (hotelijerstvo) uz položen ispit za
majstora kuhara ili majstor kuhar, VKV kuhar, kuhar specijalista dipl. ing. prehrambene tehnologije uz
položenu prekvalifikaciju i ispit za majstora kuhara -prof. pedagogije, prof. psihologije |
VSS, VŠS, VKV VSS |
Osnove računalstva s vježbama |
dipl. ekonomist smjer informatika ili
kibernetika, prof. informatike i matematike, ing. informatike, dipl. ing.
elektrotehnike – smjer računalstva, telekomunikacija i informatike, prof. informatike,
dipl. informatičar |
VSS |
Praktična nastava |
VKV kuhar, majstor kuhar , kuhar
specijalist |
VKV, majstorski ispit |
·
Rad
s učenicima u skupinama.
·
Dijeljenje
razrednog odijela u skupine, sudjelovanje stručnih učitelja i suradnika u
nastavi.
Predmeti stručno-teorijskog i praktičnog dijela
programa |
Razred |
Nastavnik |
Broj sati nastave |
Broj učenika u skupini |
Osnove
računalstva s vježbama |
1 |
profesor |
70 |
15 |
Kuharstvo s
vježbama |
1/2/3 |
profesor,
stručni učitelj, suradnik u nastavi |
220/240/160 |
15 |
4.
POTREBNA STRUČNA SPREMA NASTAVNIKA
Predmeti
stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa |
Nastavnik |
Izobrazba |
Matematika u struci |
prof. matematike, dipl.
ing. matematike |
VSS |
Tehnologija zanimanja |
dr. medicine, prof.
biologije, dipl. ing. biologije, dipl. ing. biotehnologije , dipl. ing.
prehrambene tehnologije, prof. kemije, dipl. ing. kemije |
VSS |
Kulturno povijesna baština |
prof. povijesti
umjetnosti, dipl. povjesničar umjetnosti |
VSS |
Marketing u turizmu |
dipl. ekonomista |
VSS |
Enologija s gastronomijom |
dipl. ekonomist – smjer
za hotelijerstvo uz položen ispit za majstora kuhar/natkonobar ili majstor
natkonobar/kuhar, majstor kuhar, VKV
konobar/kuhar, konobar/kuhar specijalista |
VSS, VŠS, VKV |
Vođenje i organizacija kuhinje |
dipl. ekonomist – smjer
za hotelijerstvo uz položen ispit za majstora kuhara ili majstor kuhar, VKV kuhar, kuhar specijalist |
VSS, VŠS, VKV |
-
Ugostiteljsko posluživanje s vježbama |
dipl. ekonomist – smjer
za hotelijerstvo uz položen ispit za majstora konobara ili majstor natkonobar, VKV konobar,
konobar specijalista, |
VSS, VŠS, VKV |
- Kuharstvo s vježbama |
dipl. ekonomist – smjer
za hotelijerstvo uz položen ispit za majstora kuhara ,dipl. ing. prehrambene
tehnologije, majstor kuhar, VKV kuhar, kuhar specijalist, |
VSS, VŠS, VKV |
Osnove računalstva s
vježbama |
dipl. ekonomist smjer
informatika ili kibernetika, prof. informatike i matematike, ing.
informatike, dipl. ing. elektrotehnike – smjer računalstva, telekomunikacija
i informatike, prof. informatike, dipl. informatičar |
VSS |
Praktična nastava |
VKV kuhar, majstor kuhar |
VKV, majstorski ispit |
5.
IZVOĐENJE PROGRAMA
5.1.
Rad
s učenicima u skupinama – Dijeljenje razrednog odijela u skupine, sudjelovanje
stručnih učitelja i suradnika u nastavi.
Predmeti
stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa |
Razred |
Nastavnik |
Broj
sati nastave |
Broj
učenika u skupini |
Osnove
računalstva s vježbama |
1 |
profesor |
70 |
15 |
Kuharstvo
s vježbama |
1/2/3 |
profesor, stručni učitelj, suradnik u
nastavi |
255/240/160 |
15 |
Enologija
s gastronomijom |
2 |
profesor, stručni učitelj |
35 |
15 |
Ugostiteljsko
posluživanje |
1 |
profesor, stručni učitelj, suradnik u
nastavi |
35/30 |
15 |
Vođenje
i organizacija kuhinje |
1 |
profesor, stručni učitelj, suradnik u
nastavi |
32 |
15 |
5.2.
Minimalni materijalni uvjeti za izvođenje programa
Prostor |
Oprema |
Nastavni
predmeti |
Učionica
za osnove računalstva s vježbama |
Računalska
učionica opremljena s 15 + 1 umreženo računalo i mrežnim pisačem. Mrežni
softver na poslužiteljskom računalu Windows 2000 (NT) Operacijski
sustav na klijent računalima: Windows XP, hrvatska inačica. Programski
paket Microsoft Office XP, hrvatska
inačica. Izlaz
na Internet i e-mail adrese po jednom računalu. News,
e-mail i Chat poslužitelj na Intranetu učionice – škole. Softver
za pripremu, objavljivanje, upravljanje i pretraživanje izvora znanja
integriranog u Internet Explorer. 1
video projektor računalske slike kao sastavni dio opreme računalske učionice. |
Osnove
računalstva s vježbama |
Specijalizirana
učionica za ugostiteljsko posluživanje |
Uređaji,
strojevi, posuđe, rublje i pribor za
posluživanje. |
Ugostiteljsko
posluživanje s vježbama |
Školska
radionica za enologiju s gastronomijom |
Vinoteka,
čaše, rublje, stolovi. |
Enologija
s gastronomijom |
Kabinet
kuharstva |
Kabinet
kuharstva s potrebnom opremom, priborom,
sredstvima i robom. |
Kuharstvo |
Kuhinja |
Stolovi,
stolice, rublje, ugostiteljska pripremnica i dr. potreban pribor, oprema i
roba. |
Vođenje
i organizacija kuhinje |
6. Nastavni programi – KATALOG ZNANJA
6.1. Nastavni predmet - Matematika u struci
Razred: prvi (1.), drugi
(2.), treći (3.)
Tjedni (ukupni) fond sati
Razred |
1. |
2. |
3. |
Ukupno |
Broj sati |
2 (70) |
1 (35) |
1 (32) |
4 (137) |
Cilj
Omogućiti učenicima
usvajanje osnovnog matematičkog znanja potrebnog za razumijevanje pojava i
zakonitosti u prirodi i društvu te ih osposobiti za primjenu znanja u struci
kao i u svakodnevnom životu.
Zadaci:
- stjecanje znanja potrebnih za razumijevanje kvantitativnih
odnosa i zakonitosti u raznim pojavama
u prirodi, društvu i svakodnevnom
životu,
- stjecanje vještine samostalnog računanja prema danim uputama,
-
razvijanje
logičkog mišljenja, sposobnosti za racionalno rasuđivanje i zaključivanje te
sposobnost preciznog formuliranja pojmova,
-
razvijanje
preciznosti i konciznosti u izražavanju, urednost, upornost i sistematičnost u
radu,
-
stjecanje
znanja potrebnih za planiranje i praćenje poslovnih rezultata.
Sadržaj: 1. razred
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
1. Prirodni brojevi
|
Usvojiti pojam skupa N, kriterije i svojstva
djeljivosti, određivanje najvećeg zajedničkog djelitelja i najmanjeg
zajedničkog višekratnika |
Skup N, svojstva Računske operacije i
svojstva Pojam djeljivosti Najveći zajednički
djelitelj Najmanji zajednički
višekratnik |
2. Cijeli brojevi |
Usvojiti pojam skupa Z,
računanje s predznacima, računanje sa zagradama |
Skup Z, svojstva Računske operacije i
svojstva Računanje sa zagradama |
3. Racionalni brojevi |
Usvojiti pojam skupa Q, računanje sa razlomcima Znati decimalni zapis
racionalnog broja, računati s decimalnim brojevima uz uporabu kalkulatora |
Skup Q, svojstva Računske operacije i
svojstva Decimalni zapis rac. broja Računanje s decimalnim
brojevima Smještanje rac. brojeva na
pravac |
4. Linearne jednadžbe i
nejednadžbe |
Naučiti rješavati linearne
jednadžbe i nejednadžbe Znati iz formule izračunati
jednu nepoznatu veličinu, ako su zadane ostale |
Linearne jednadžbe s
jednom nepoznanicom Linearne nejednadžbe s
jednom nepoznanicom Problem s jednom
nepoznanicom Linearni sustavi s dvije
nepoznanice |
5. Planimetrija |
Razlikovati geometrijske
likove i znati izračunati opseg i površinu lika koristeći formule za opseg i
površinu trokuta, kruga, kvadrata i
pravokutnika Ovladati mjernim
jedinicama za duljinu i površinu |
Trokut, vrste trokuta Površina i opseg trokuta Krug i kružnica Četverokut Opseg i površina
četverokuta |
6. Potencije i polinomi |
Usvojiti pojmove:
potencija, baza, eksponent Naučiti računske
operacije s potencijama Usvojiti pojam polinoma Naučiti računske operacije
s polinomima Naučiti kvadrirati zbroj i
razliku Znati primijeniti formulu
za razliku kvadrata Usvojiti pojam algebarskog
razlomka Znati riješiti
jednostavnije primjere računanja s algebarskim razlomcima |
Pojam potencije s cijelim
eksponentom Operacije s potencijama Pojam polinoma Računske operacije s
polinomima Kvadrat binoma Razlika kvadrata Rastavljanje na faktore Algebarski razlomci |
7. Realni brojevi |
Shvatiti pojam irac. broja i ukupnost realnih brojeva Usvojiti smještaj realnih
brojeva na pravac Svladati računske
operacije s drugim korijenom Znati zaokružiti dec. broj
na željeni broj decimala Snalaziti se u koordin.
sustavu na pravcu i u ravnini Usvojiti formule za
udaljenost točaka u ravnini i za polovište dužine |
Drugi korijen Pojam iracionalnih brojeva Skup R Koordinatni sustav na
pravcu Računske operacije s
drugim korijenom Racionalizacija nazivnika Koordinatni sustav u
ravnini Udaljenost točaka u
ravnini Polovište dužine |
8. Graf linearne funkcije |
Znati nacrtati graf
linearne funkcije Razlikovati rastuće i
padajuće linearne funkcije Problem s jednom
nepoznanicom moći grafički predočiti |
Graf linearne funkcije Rastuće i padajuće
linearne funkcije Nultočke Grafičko rješavanje
sustava linearnih jednadžbi |
2. razred
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
1. Skup kompleksnih
brojeva |
Shvatiti potrebu
proširivanja skupa R Razlikovati drugi korijen
pozitivnog i negativnog broja Znati osnovne računske
operacije s kompleksnim brojevima Razumjeti pojam apsolutne
vrijednosti kompleksnog broja |
Kvadr. jednadžba x = -1 Skup C, svojstva Računske operacije Apsolutna vrijednost
kompleksnog broja |
2. Kvadratna jednadžba |
Znati riješiti jednostavne
kvadratne jednadžbe Razlikovati prirodu
rješenja kvadratne jednadžbe ovisno o diskriminanti |
Nepotpuna kvadratna
jednadžba Rješenja kvadratne
jednadžbe ax +bx+c=o Diskriminanta kvadratne
jednadžbe |
3.
Kvadratna funkcija |
Potpuno
ovladati pojmom grafa funkcije Znati
nacrtati graf bilo koje kvadratne funkcije i analizirati njezin tijek Odrediti
nultočke kvadratne funkcije i znati odrediti njihovo postojanje |
Graf
kv. funkcije f(x) =ax2 Graf
kv. funkcije f(x) =ax2+c Graf
kvadratne funkcije f(x)
=a(x-xo)2 Graf
kvadratne funkcije f(x)
=a(x-xo)2+c Graf
kvadratne funkcije f(x)
=ax2+bx +c |
4. Mjerne jedinice |
Znati računati pomoću kalkulatora i razumjeti eksponencijalan zapis broja Uspješno koristiti odgovarajuće mjerne jedinice i pomoću
tablica pretvarati, razumjeti i
koristiti mjerne jedinice koje nisu često u upotrebi |
Potencije baze 10 Eksponencijalni zapis
realnog broja Preračunavanje mjera
(prefiksi i značenja) Metrički sustav mjera ( mjere za duljinu,
površinu, volumen i masu) Osnovne jedinice
angloameričkog sustava mjera i
tablice za pretvorbu Mjere za vrijeme |
5. Trigonometrija
pravokutnog trokuta |
Razumjeti pojam kuta,
vrste kutova i njihovo mjerenje u stupnjevima i radijanima Znati definirati
trigonometrijske funkcije šiljastog kuta pravokutnog trokuta i izračunavati
njihove vrijednosti pomoću kalkulatora Znati izračunati nepoznate
elemente pravokutnog trokuta i shvatiti mogućnost praktične primjene stečenog
znanja |
Kut, mjerenje kuta Definicija
trigonometrijskih funkcija na pravokutnom trokutu Vrijednost
trigonometrijskih funkcija kutova 30°, 45°, 60° Izračunavanje vrijednosti
trigonometrijskih funkcija pomoću kalkulatora Rješavanje pravokutnog
trokuta |
6. Poliedri i rotacijska
tijela |
Razlikovati geometrijska
tijela Razumjeti pojam oplošja i
volumena Znati izračunati oplošje i
volumen tijela prema formulama Znati koristiti pojmove
oplošja i volumena u praktičnim problemima iz struke (računanje
potrebnog materijala, zapremnine itd.) |
Kocka Kvadar Prizme Piramide Valjak Stožac Kugla |
3. razred
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanja i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
1. Proporcionalnost i
primjene |
Znati izračunati nepoznati
član razmjera (usporedba s razlomcima!) pomoću pravila trojnog Znati riješiti praktične
probleme (npr. tečajna lista, potreban broj sati ili radnika za određeni
posao itd.) Pomoću aritmetičke sredine
znati izračunati prosječne
vrijednosti ( npr. očekivani promet na temelju proteklog razdoblja, prosječnu
potrošnju na temelju podataka iz
prijašnjih razdoblja itd.) Račun diobe uz jednostavan
postupak omogućava podjelu određenih
sredstava ili vremena prema unaprijed određenim kriterijima na potreban broj
dijelova Pomoću računa smjese znati
odrediti omjere miješanja da bismo dobili željeno svojstvo smjese |
Omjeri i razmjeri Upravo i obrnuto razmjerne
veličine Grafički prikaz upravo i
obrnuto razmjernih veličina Aritmetička sredina Pravilo trojno -
jednostavno i složeno Račun diobe – jednostavan
i složeni Račun smjese - jednostavan
i složeni
|
2. Postotni, promilni i
kamatni račun |
Razumjeti pojam postotka Znati izračunati postotak
pomoću kalkulatora bez obzira na osnovnu vrijednost Prepoznati i razlikovati postotni račun više i niže 100 Znati izračunati mjesečnu
obvezu PDV -a Znati ispravno koristiti
formule za promilni i kamatni račun |
Pojam postotka Osnovni postotni račun Postotni račun više 100 Postotni račun niže 100 Primjena na obračun PDV-a Promilni račun Jednostavni kamatni račun |
3.
Aritmetički i geometrijski niz i primjene |
Razumjeti
pojam niza Razlikovati
aritmetički i geometrijski niz Znati
izračunati mjesečnu ratu potrošačkog kredita Znati
izračunati konačnu vrijednost uloga pri složenom ukamaćivanju |
Pojam
niza Aritmetički
niz Suma
aritmetičkog niza Potrošački
kredit Geometrijski
niz Suma
geometrijskog niza Složeni
kamatni račun |
4. Kalkulacija cijene |
Znati izračunati svaki element
kalkulacije, napraviti promjene cijena,
popuste s odgovarajućim promjenama kalkulacije |
Osnovni pojmovi vezani uz
cijenu (nabavna cijena jela i pića, rabat, marža, porez – PDV, prodajna cijena) Izrada kalkulacije |
5.
Godišnji obračun poreza na dohodak i ispunjavanje porezne prijave |
Znati
protumačiti upute o ispunjavanju porezne prijave i izračunati vlastite
obaveze |
Porezne
olakšice Porezna
kartica Porezna
prijava |
6.2 Nastavni predmet - Tehnologija zanimanja
6.2.1 Nastavni
područje: OSNOVE HIGIJENE
Razred:
1. (prvi)
Tjedni
(ukupni) fond sati: 15
Cilj
·
Podizanje higijenske i zdravstvene kulture.
·
Razvijanje higijenske navike, kako osobne, tako i
radne higijene.
Zadaci
·
Upoznati učenike i usvojiti znanja iz područja
higijenskih navika s težištem na higijenu radnog mjesta.
·
Upoznati etiologiju zaraznih bolesti i razviti
svijest o uzrocima, posljedicama te postupcima sprečavanja zaraznih bolesti.
·
Usvojiti potrebna znanja o pravilnoj prehrani te
higijenskoj ispravnosti namirnica, hrane i pića kao i o bolestima uvjetovanim
zagađenom hranom.
Sadržaj:
Nastavna
cjelina |
Očekivani
rezultat (znanja, vještine i umijeća) |
Nastavni
sadržaji |
Osobna
higijena i higijenske navike Higijena
rada Zarazne
bolesti i zaštita Higijena
prehrane |
Ukazati
učenicima važnost održavanja prije svega osobne higijene u prostoru
ugostiteljskog objekta kao i radne odjeće Pored
osobne higijene od izuzetne važnosti je i higijena radnog prostora, prije
svega zbog zaštite zdravlja, kako ugostiteljskog radnika tako i gostiju Ukazati
na vrste i putove prenošenja zaraznih bolesti, a posebno načine kako preventivno djelovati da bi se spriječilo
širenje zaraze Upoznati
s higijenskim aspektima izbora namirnica za pravilnu prehranu, njihovo
higijensko ispravno čuvanje, pripremu i preradu Naglasiti
najučestalije mogućnosti trovanja hranom u ugostiteljstvu |
Osobna
higijena ugostiteljskog radnika Održavanje
čistoće odjeće i obuće ugost. radnika Higijena
prostorija, uređaja, posuđa i pribora u ugostiteljstvu Higijena
radnog mjesta Uvjeti
rada u ugostiteljstvu Profesionalne
bolesti i ozljede Vrste
makroorganizama Epidemiologija
zaraznih bolesti Vrste
zaraznih bolesti Postupci
sprječavanja zaraznih bolesti Pravilna
prehrana Higijenska
ispravnost namirnica, hrane i pića Postupci
čuvanja namirnica, hrane i pića Bolesti
uvjetovane nepravilnom prehranom |
Literatura:
·
Dr. O. Springer: «Čovjek i zdravlje»,
·
Žuškin-Rulnjević-Lelas-Briški: «Osnove higijene»,
«Higijena za ugostitelje»
Razred: prvi (1.)
Tjedni (ukupni) fond sati: 15
Zadaci
Usvojiti praktična znanja o
osnovnim kemijskim zakonitostima, promjenama i procesima, s posebnim naglaskom
na njihovu primjenu u struci. Razvijati sposobnost praktične primjene stečenih
znanja. Upoznati s vrstama i građom tvari, osnovnim znanjima iz područja
organske kemije, s posebnim naglaskom na biološki važnim spojevima i njihovoj
ulozi u prehrani. Razvijati kod učenika sposobnost logičnog mišljenja i
zaključivanja.
Sadržaj:
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati
(znanja, vještine i umijeća) |
Nastavni sadržaji |
Osnovni kemijski pojmovi |
Razumjeti razliku između
fizičke i kemijske promjene tvari. Razlikovati homogenu od
heterogene smjese i upoznati nekoliko postupaka odjeljivanja čistih tvari iz
smjese tvari. Uočiti vezu između
strukture atoma, elementa i njihova položaja u periodnom sustavu elemenata. Razlikovati molekule
elementarnih tvari i molekule spojeva. Primijeniti kemijske
formule za označavanje molekula. Znati opisati kemijsku
reakciju i prikazati ju jednadžbom. |
-
podjela tvari, fizičke i kemijske promjene tvari - smjesa tvari - agregatna stanja tvari - struktura atoma -
kemijski element, kemijski simboli, periodni sustav elemenata -
molekula, kemijski spoj, kemijska formula - kemijske reakcije, jednadžbe kemijskih reakcija |
Kiseline, lužine i soli |
Usvojiti osnovna znanja o
kiselinama i lužinama te njihovu primjenu u struci. Objasniti pH vrijednost i
uporabu indikatora. Shvatiti neutralizaciju i
hidrolizu te prikazati jednostavnije reakcije. |
- kiseline i njihova
svojstva - lužine i njihova
svojstva - neutralizacija - soli – nastajanje,
topljivost |
Organska kemija |
Upoznati zajednička
svojstva organskih spojeva. Usvojiti svojstva i vrste alkohola te njihovu
primjenu u struci. Razumjeti octeno vrenje i znati ga prikazati kemijskom
jednadžbom. Spoznati važnost organskih
kiselina i naučiti razlikovati tipične predstavnike. Opisati rasprostranjenost
estera u prirodi, prikazati kemijskom jednadžbom proces esterifikacije octene
kiseline i etanola. Izvesti podjelu
ugljikohidrata prema složenosti građe njihovih molekula. Povezati i objasniti
proces fotosinteze i staničnog disanja. Obrazložiti proces alkoholnog vrenja
i imenovati produkte tog procesa. Spoznati važnost tog procesa za struku. Poznavati vrste i svojstva
masti i ulja. Ukazati na stvaranje kancerogenih tvari pri izgaranju masti i
ulja. Znati građu i svojstva
bjelančevina. Objasniti emulziju kao vrstu koloida. Shvatiti pojam enzima i
njihov značaj u razgradnji hranjivih tvari. Shvatiti važnost ugljikohidrata,
masti i ulja te bjelančevina u ljudskoj prehrani. |
-
alkoholi – vrste, svojstva i primjena -
karboksilne kiseline – vrste i primjena -
esteri – svojstva, esterifikacija, primjena -
ugljikohidrati – podjela, svojstva i rasprostranjenost - lipidi – vrste i
svojstva - bjelančevine – struktura i svojstva, enzimi i koenzimi |
A. Habuš, V. Tomašić: Opća
kemija
B. Sever, D. Stričević: Mala
organska kemija s osnovama ekologije
6.2.3. Nastavni područje: Poznavanje robe i prehrana
|
||||
Razred: PRVI
|
||||
Tjedni ( ukupni )
fond sati: 2 (40) |
||||
CILJ: |
||||
1. Steći osnovna znanja o
živežnim namirnicama i njihovom korištenju, |
||||
2. Osposobiti učenike za
primjenu teoretskih znanja u struci, |
||||
3. Osposobiti učenike za
samoobrazovanje, |
||||
ZADACI: |
||||
1. Znati podatke nužne za
proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda, |
||||
2. Steći uvid u sve
propise vezane za ovu djelatnost i primjenjivati ih, |
||||
3. Upoznati svojstva
hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani. |
||||
4. Upoznati namirnice
biljnog podrijetla. |
||||
5. Upoznati načine čuvanja
i skladištenja namirnica biljnog podrijetla. |
||||
6. Upoznati tehnološke
procese prerade ovih namirnica i njihove prerađevine. |
||||
|
|
|
|
|
Red. |
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanja vještine i umjeća) |
Nastavni sadržaji
|
|
1. |
ROBA I POZNAVANJE |
Vrste robe |
Pojam robe |
|
|
ROBE |
Ocijeniti kvalitetu robe |
Klasifikacija robe |
|
|
|
Poznavati obrtničke propise i |
Trgovački razredi i razredi kvalitete |
|
|
|
propise o živežnim namirnicama |
Smjernice za kvalitetu |
|
|
|
(Poznavati pravne odredbe za |
Propisi o prometu robe |
|
|
|
svaku vrstu robe.) |
|
|
|
|
|
|
|
2. |
HRANJIVE TVARI |
Pregled svojstava hranjivih tvari |
UGLJIKOHIDRATI - u živežnim |
|
|
|
|
namirnicama |
|
|
|
|
Vrsta i svojstva ugljikohidrata |
|
|
|
|
Karameliziranje, otapanje, bubrenje, |
|
|
|
|
stvaranje sirupa i fermentiranje |
|
|
|
|
MASTI I ULJA - u živežnim |
|
|
|
|
namirnicama |
|
|
|
|
Vrsta masti u ulja |
|
|
|
|
Razgradnja masti i ulja |
|
|
|
|
Esencijalne masne kiseline, |
|
|
|
|
zasićene i nezasićene. |
|
|
|
|
Svojstva masti i ulja (netopljivost |
|
|
|
|
u vodi emulgiranje, točka topljenja). |
|
|
|
|
BJELANČEVINE u hrani |
|
|
|
|
Glavni izvori bjelančevina. |
|
|
|
|
Vrste bjelančevina. |
|
|
|
|
Svojstva bjelančevina, vezanje vode, |
|
|
|
|
stvaranje gela, koagulacija. |
|
|
|
|
MINERALNE TVARI u hrani |
|
|
|
|
Vrste i važnost u prehrani |
|
|
|
|
Mogućnost gubitka, posljedice. |
|
|
|
|
VITAMINI u hrani |
|
|
|
|
Vrste , svojstva i važnost u prehrani. |
|
|
|
|
Mogućnost gubitka, posljedice. |
|
|
|
|
VODA |
|
|
|
|
Vrste i svojstva. |
|
|
|
|
Sadržaj vode u namirnicama. |
|
|
|
|
Voda za piće. |
|
3. |
ŽIVEŽNE NAMIRNICE |
Upoznati živežne namirnice |
Primjena živežnih namirnica |
|
|
BILJNOG PODRIJETLA |
biljnog podrijetla |
Kemijski sastav živežnih namirnica |
|
|
|
|
Hranjiva vrijednost živežnih namirnica |
|
|
|
Održavanje prehrambene |
Utjecaj i promjene kod transporta |
|
|
|
vrijednosti živežnih namirnica |
namirnica |
|
|
|
Upoznati čimbenike koji mijenjaju |
Utjecaj i promjene kod čuvanja i a |
|
|
|
stanje i vrijednost živežnih namirnica |
skladištenja |
|
|
|
|
Utjecaj i promjene kod prezentacije |
|
|
|
|
i prodaje. |
|
|
|
|
Gubici u vrijednosti namirnica. |
|
|
|
Poznavati metode konzerviranja |
Konzerviranje namirnica. |
|
|
|
|
|
|
3.1. |
ŽITARICE |
Žitarice i žitni proizvodi |
Vrste žitarica i primjena. |
|
|
|
|
Građa zrna žitarica. |
|
|
|
|
Sadržaj hranjivih tvari. |
|
|
|
|
Mlinski proizvodi
(pregled). |
|
|
|
Ocijeniti vrijednost i
korištenje |
|
|
|
|
pojedinih vrsta brašna. |
Vrste i tipovi brašna. |
|
|
|
Opisati održavanje
kvalitete kruha |
Pekarski proizvodi. |
|
|
|
|
Vrste kruha i peciva. |
|
|
|
|
Slastičarski proizvodi. |
|
|
|
Ocijeniti vrijednost i
korištenje |
Tjestenine. |
|
|
|
tijesta i slastičarskih proizvoda |
|
|
|
|
|
|
|
3.2. |
POVRĆE I |
Pregled povrća i njihovo |
Vrste i podjela povrća |
|
|
PRERAĐEVINE |
značenje u prehrani. |
Trgovački razredi |
|
|
OD POVRĆA |
|
Sadržaj hranjivih tvari |
|
|
|
|
Probavljivost |
|
|
|
Ocijeniti vrijednost,
korištenje i |
Konzerviranje i
prerađivanje |
|
|
|
uporaba pojedinih vrsta
povrća. |
Prerađevine od povrća |
|
3.3. |
VOĆE I VOĆNE |
Pregled voća i njihovo
značenje |
Vrste i podjela voća |
|
|
PRERAĐEVINE |
u prehrani. |
Trgovački razredi. |
|
|
|
|
Sadržaj hranjivih tvari. |
|
|
|
Ocijeniti vrijednost
korištenje i |
Probavljivost. |
|
|
|
uporaba pojedinih vrsta
voća |
Konzerviranje i
prerađivanje. |
|
|
|
|
Voćne prerađevine. |
|
|
|
|
Želirani proizvodi. |
|
|
|
|
|
|
3.4. |
ZASLAĐIVAČI |
Ocijeniti vrijednost i
korištenje |
Šećer (vrste i svojstva). |
|
|
|
Objasniti značenje,
dobivanje i |
Med (vrste i svojstva). |
|
|
|
primjenu. |
|
|
|
|
Objasniti izradu i
značenje. |
Bonboni i slastičarska
roba |
|
|
|
Navesti materijale za
nadomjestak |
(vrste i svojstva) |
|
|
|
šećeru. |
Umjetni zaslađivači (vrste
i svojstva). |
|
|
|
|
|
|
3.5. |
MASTI I
ULJA - |
Ocijeniti vrijednost i
način upotrebe |
Biljne masti i ulja. |
|
|
BILJNOG PODRIJETLA |
|
Propisi o mastima i
uljima. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Razred: DRUGI |
|||
Tjedni ( ukupni ) fond sati: 2 (70) |
|||
CILJ: |
|||
1. Steći osnovna znanja o
živežnim namirnicama i njihovom korištenju, |
|||
2. Osposobiti učenike za
primjenu teoretskih znanja u struci, |
|||
3. Osposobiti učenike za
samoobrazovanje, |
|||
|
|||
ZADATCI: |
|||
1. Znati podatke nužne za
proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda životinjskog podrijetla. |
|||
|
|||
2. Steći uvid u sve
propise vezane za ovu djelatnost i primjenjivati ih, |
|||
|
|||
3. Upoznati svojstva
hranjivih tvari i njihov značaj u
prehrani. |
|||
|
|||
4. Upoznati metode
konzerviranja namirnica životinjskog podrijetla. |
|||
|
|||
5. Upoznati načine čuvanja
i skladištenja namirnica životinjskog podrijetla. |
|||
|
|||
6. Upoznati tehnološke
procese prerade ovih namirnica i njihove prerađevine. |
|||
|
|||
7. Upoznati uživala i
njihovo korištenje u prehrani. |
|||
|
|||
8. Upoznati dodatke hrani:
začine i mirodije |
|||
|
|
|
|
Red |
Nastavna cjelina |
Očekivani rezultati (znanja vještine i umjeća) |
Nastavni sadržaji |
1. |
ŽIVEŽNE NAMIRNICE |
Upoznati živežne namirnice |
Primjena živežnih namirnica |
|
ŽIVOTINJSKOG |
životinjskog podrijetla |
Kemijski sastav živežnih namirnica |
|
PODRIJETLA |
|
Hranjiva vrijednost živežnih namirnica |
|
|
Održavanje prehrambene |
Utjecaj i promjene kod transporta |
|
|
vrijednosti živežnih namirnica |
namirnica |
|
|
Upoznati čimbenike koji mijenjaju |
Utjecaj i promjene kod čuvanja i a |
|
|
stanje i vrijednost živežnih namirnica |
skladištenja |
|
|
|
Utjecaj i promjene kod prezentacije |
|
|
|
i prodaje. |
|
|
|
Gubici u vrijednosti namirnica. |
1.1. |
MESO I MESNE |
Upoznati vrste i dijelove mesa |
Sastav mesa |
|
PRERAĐEVINE |
Upoznati kategorije mesa |
Vrste mesa |
|
|
Ocijeniti vrijednost, korištenje i |
Meso klaoničkih životinja |
|
|
uporabu mesa i mesnih prerađevina |
Meso peradi |
|
|
Upoznati metode konzerviranja |
Meso divljači |
|
|
|
Meso riba |
|
|
|
Konzerviranje mesa i riba |
|
|
|
Mesne prerađevine i
prerađevine |
|
|
|
od riba. |
1.2. |
MLIJEKO
I MLIJEČNI |
Prehrambeno-fiziološko |
Vrste
mlijeka. |
|
PROIZVODI |
značenje mlijeka. |
Pregled trgovačke ponude
mlijeka. |
|
|
Ocijeniti vrijednost i
korištenje |
Sadržaj hranjivih tvari. |
|
|
mlijeka i mliječnih
proizvoda. |
Probavljivost. |
|
|
Upoznati tehnološke
procese |
Toplinska obrada mlijeka |
|
|
proizvodnje mlijeka i
mliječnih |
Mliječni proizvodi. |
|
|
proizvoda |
Zakonski propisi. |
|
|
|
Čuvanje i skladištenje
mlijeka i |
|
|
|
mliječnih proizvoda |
1.3. |
JAJA I PRERAĐEVINE |
Pregled o trgovačkoj
ponudi jaja. |
Vrste jaja. |
|
OD JAJA |
Ocijeniti vrijednost i
korištenje. |
Zakonske odredbe. |
|
|
|
Sadržaj hranjivih tvari. |
|
|
|
Probavljivost. |
|
|
|
Određivanje svježine i
kvalitete jaja. |
|
|
|
Klasifikacija jaja |
|
|
|
Prerađevine od jaja |
|
|
|
|
1.4. |
MASTI I
ULJA |
Ocijeniti vrijednost i
način upotrebe |
Životinjske masti i ulja . |
|
|
Utvrditi podrijetlo
pojedinih vrsta |
Miješane masti. |
|
|
masti |
Propisi o mastima i
uljima. |
|
|
|
|
2. |
UŽIVALA |
Ocijeniti vrijednost i
korištenje |
Kava (vrste, priprema). |
|
|
alkaloidnih namirnica. |
Čaj (vrste i priprema). |
|
|
Ocijeniti fiziološko
djelovanje |
Kakao (vrste i priprema) |
|
|
alkaloida. |
Čokolada (vrste i
priprema) |
|
|
|
|
3. |
ZAČINI I MIRODIJE, |
Razlikovati začine i
mješavine |
Podjela začina i mirodija. |
|
ŽELEI I VEZIVNA |
začina |
Karakteristike i kakvoća
začina. |
|
SREDSTVA |
Ocijeniti vrijednost i
korištenje |
Skladištenje i čuvanje
začina. |
|
|
začina i mirodija |
Upotreba začina i
mirodija. |
|
|
Obrazložiti primjenu
začina i |
Biljna i životinjska
sredstva |
|
|
mirodija |
za stvaranje želea. |
|
|
Objasniti želee, vezivna
sredstva |
|
|
|
i njihovo djelovanje. |
|
Razred: TREĆI |
Tjedni ( ukupni ) fond sati: 2 (64) |
CILJ: |
1. Steći osnovna znanja o
živežnim namirnicama i njihovom korištenju, |
2. Osposobiti
učenike za primjenu teoretskih znanja u struci, |
3. Osposobiti
učenike za samoobrazovanje, |
ZADATCI: |
1. Upoznati alkoholna i
bezalkoholna pića, njihovu proizvodnju, svojstva i djelovanje na organizam. |
2. Upoznati
fiziološko djelovanje alkohola. |
3. Upoznati
metabolizam hranjivih sastojaka. |
4. Upoznati učenike
s osnovama zdrave prehrane i s načinima alternativne prehrane. |
|
Red |
NASTAVNA CJELINA |
OČEKIVANI REZULTATI (ZNANJA VJEŠTINE I UMJEĆA) |
NASTAVNI SADRŽAJI
|
||||
|
|
|
|
|
||||
|
|
|
|
|
||||
|
1. |
ALKOHOLNA PIĆA |
Obrazložiti primjenu
alkoholnih |
Vino - sastav i tehnološki
proces |
||||
|
|
|
pića. |
proizvodnje |
||||
|
|
|
Fiziološko djelovanje
alkohola. |
Vino (vrste i značaj). |
||||
|
|
|
Upoznati trgovačku ponudu |
Pivo - sastav i tehnološki
proces |
||||