3093
Na temelju članka 44. stavka 5. Zakona o obrtu
(»Narodne novine«, br. 49/03. – pročišćeni tekst), ministar gospodarstva, rada i
poduzetništva, nakon prethodno pribavljena mišljenja Hrvatske obrtničke komore
i uz suglasnost ministra znanosti, obrazovanja i športa, donosi
1. U Jedinstvenom nastavnom planu i
okvirnom obrazovnom programu za zanimanje konobar (»Narodne novine«, br.
112/04) mijenjaju se točke 1., 2., 3. i 4. i glase:
»1. OSNOVNA OBILJEŽJA OBRAZOVNOGA PROGRAMA
Cilj obrazovanja
Odgojno-obrazovni
program za zanimanje konobar ima za cilj stjecanje znanja, vještina i
navika koje će omogućiti učeniku da nakon završenog obrazovanja uz minimalno
vrijeme uvođenja u rad, samostalno obavlja poslove i radne zadaće u zanimanju
konobar.
Zadaće obrazovanja
Za ostvarivanje gore
navedenog cilja potrebno je ostvariti:
a) opće zadaće:
– steći osnove
profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u
struci
– steći uvide u
odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacija sa suradnicima
kao i društvom u cjelini,
– spoznati
vlastite mogućnosti i dosege,
– spoznati
radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,
– biti sposoban
uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline.
b) zadaće
koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:
– upoznati
atraktivnost i važnost zanimanja konobar u turističko-ugostiteljskoj
djelatnosti,
– upoznati
opasnosti na radu,
– propise
o radu na siguran način,
– znati
mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
– upoznati
moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za
zaštitu čovjekove okoline,
– znati
racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
– znati
čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima,
uređajima i opremi koju koristi konobar,
– planirati
postupke i tijek rada od pripremnih poslova do posluživanja korisnika usluge
uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
– razviti
i primjenjivati osobine konobara,
– spoznati
psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu
komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
– upoznati
opremu ugostiteljskih radnji (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe,
mali stolni inventar),
– znati
dužnosti konobara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
– znati
prepoznati psihologiju gosta i njegove potrebe i želje,
– uvježbati
evropski pristup prijemu i ispraćaju gostiju,
– upoznati
i znati primijeniti ponudu jela i pića i radnu dokumentaciju (jelovnik, vinska
karta, barska karta, cjenik)
– naučiti
pripremne radove u ugostiteljskim objektima,
– uvježbati
postav stola za dnevne obroke i njihovo posluživanje (bečki, francuski,
engleski, ruski način, ŕ la carte),
– upoznati
običaje pojedinih naroda kod konzumiranja jela,
– znati
primijeniti tehnike posluživanja i ponudu hladnih predjela, juha, toplih
predjela, jela od riba, rakova i ljuskara, školjki i puževa,
– znati
uvježbati tehnike posluživanja gotovih jela i jela po narudžbi,
– znati uvježbati
tehnike posluživanja salata, umaka, slatkih jela i voća,
– upoznati
ponudu i posluživanje sireva,
– znati vrste i
tehnike posluživanja hladnih i toplih napitaka, vina, vode, aperitiva, žestokih
pića, likera, piva, bezalkoholnih pića i dižestiva,
– znati tehnike
posluživanja u vrtnim restauracijama, terasama, apartmanima i sobama,
– znati tehnike
posluživanja u barovima,
– upoznavanje i
spravljanje mješavina barskih pića,
– znati tehnike
posluživanja svečanih prigodnih obroka,
– znati
posluživanje na vrtnim partyjima i banketima,
– naučiti
pripremne radove i posluživanje hladnog buffeta,
– znati primijeniti različite načine naplaćivanja.
– Trajanje obrazovanja: 3
godine,
– Uvjeti za upis:
– završena osnovna škola
– liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti
– sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u
ugostiteljstvu
–
ugovor o naukovanju.
2. NASTAVNI PLAN
Naziv predmeta |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski
jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani
jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna
i zdravstvena kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika
i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Matematika
u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Strani
jezik II |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Tehnologija
zanimanja |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
172 |
Turistička
geografija |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Poslovna
psihologija i komunikacije |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Kulturno
povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing
u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija
s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje
i organizacija restorana |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Izborna
nastava |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna
i zdravstvena kultura Matematika u struci Stručni predmeti |
|
|
|
|
|
|
|
Vježbe
u školi |
|
|
|
|
|
|
|
Bonton |
1 |
35 |
- |
- |
- |
- |
35 |
Kuharstvo |
1 |
35 |
1 |
35 |
- |
- |
70 |
Osnove
računalstva |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Praktična
nastava |
|
760 |
|
865 |
|
800 |
2.425 |
Ukupno |
20 |
1460 |
18 |
1495 |
17 |
1344 |
4299 |
NASTAVNI PLAN – OBJAŠNJENJE
Naziv
predmeta |
Broj sati |
Ukupni
broj sati |
|||||
1.
razred |
2.
razred |
3.
razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Hrvatski jezik |
3 |
105 |
3 |
105 |
3 |
96 |
306 |
Strani jezik |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Povijest |
2 |
70 |
- |
- |
- |
- |
70 |
Vjeronauk/Etika |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Tjelesna i zdravstvena
kultura |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
70 |
- |
- |
70 |
Ukupno |
9 |
315 |
9 |
315 |
7 |
224 |
854 |
Naziv
predmeta |
Broj sati |
Ukupni
broj sati |
|||||
1.
razred |
2.
razred |
3.
razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Matematika u struci |
2 |
70 |
1 |
35 |
1 |
32 |
137 |
Strani jezik II |
2 |
70 |
2 |
70 |
2 |
64 |
204 |
Tehnologija zanimanja |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
172 |
Turistička geografija |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Poslovna psihologija i
komunikacije |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Kulturno povijesna baština |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
- |
2 |
64 |
64 |
Enologija s gastronomijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Vođenje i organizacija
restorana |
- |
- |
- |
- |
1 |
32 |
32 |
Izborna nastava Tjelesna i zdravstvena
kultura Matematika
u struci Stručni
predmeti |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Ukupno |
7 |
245 |
8 |
280 |
10 |
320 |
845 |
Nastavno područje |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
|||||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
|||||
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
tjedno |
godišnje |
||
Osnove
higijene |
½ |
17 |
- |
- |
- |
- |
17 |
Kemija
|
½ |
18 |
- |
- |
- |
- |
18 |
Poznavanje
robe i prehrana |
1 |
35 |
1 |
35 |
1 |
32 |
102 |
Biologija s ekologijom |
- |
- |
1 |
35 |
- |
- |
35 |
Ukupno |
2 |
70 |
2 |
70 |
1 |
32 |
172 |
Nastavni
predmet |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
||
godišnje |
godišnje |
godišnje |
||
Vježbe u školi* |
140 |
35 |
- |
175 |
- Bonton -Kuharstvo - Osnove
računalstva |
35 35 70 |
- 35 - |
- - - |
35 70 70 |
Praktična
nastava ** |
760 |
865 |
800 |
2425 |
- u školi : Ugostiteljstko
poslužibanje s vježbama - u
ugostiteljskom objektu |
220 540 |
240 625 |
160 640 |
620 1.805 |
Sveukupno |
900 |
900 |
800 |
2600 |
*Škole koje nisu u mogućnosti, zbog neodgovarajućeg
prostora i opreme realizirati predviđene vježbe (bontona, kuharstva ili osnova
računalstva) dužne su realizirati teoretske sadržaje kao pripreme za vježbu u
školi te u pisanom obliku pripremiti upute za izvođenje pojedine vježbe čiju
realizaciju će prepustit licenciranom ugostiteljskom objektu s kojim učenik ima
sklopljen ugovor o naukovanju.
* *Praktična nastava u školi realizira se u obliku vježbi – ugostiteljstko
posluživanje s vježbama. U okviru
ugostiteljskog posluživanja s vježbama u školi se realiziraju sadržaji zaštite
na radu (najviše do 40 sati). Prije početka realizacije praktične nastave u
ugostiteljskom objektu učenici prvog razreda moraju položiti ispit iz zaštite
na radu. Praktična nastava u ugostiteljskim objektima realizira se temeljem ugovora o naukovanju ili temeljem
ugovora u praktičnoj nastavi koje sklapa škola i ugostiteljsko turističko
poduzeće. Nastava se može organizirati i u školskim radionicama škola, ako su
za to osigurani potrebni uvjeti i ako se ne mogu sklopiti ugovori o naukovanju
u praktičnoj nastavi, jer za to ne postoji osigurana radna mjesta u obrtničkim
radionicama i poduzećima.
D) Ukupno nastave
Nastavni predmet |
Broj sati |
Ukupni broj sati |
||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
||
godišnje |
godišnje |
godišnje |
||
A)
Općeobrazovni dio |
315 |
315 |
224 |
854 |
B)
Stručno-teorijski dio |
245 |
280 |
320 |
845 |
C)
Praktični dio |
900 |
900 |
800 |
2600 |
Ukupno A)+B)+C) |
1460 |
1495 |
1344 |
4299 |
3.
OBVEZNI NAČIN PROVJERAVANJA ZNANJA I UMIJEĆA
Predmeti stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa |
Obvezni način provjere i ocjenjivanja znanja i umijeća |
Matematika
u struci |
usmeni,
pismeni |
Strani
jezik II |
usmeni,
pismeni |
Tehnologija
zanimanja |
usmeni,
pismeni, vježbe |
Turistička
geografija |
usmeni,
pismeni |
Poslovna
psihologija i komunikacije |
usmeni,
pismeni |
Kulturno
povijesna baština |
usmeni,
pismeni |
Marketing
u turizmu |
usmeni,
pismeni |
Enologija
s gastronomijom |
usmeni,
pismeni |
Vođenje
i organizacija restorana |
usmeni,
pismeni |
Izborna
nastava |
usmeni, pismeni, vježba |
Vježbe
u školi -
Bonton -
Kuharstvo -
Osnove računalstva |
usmeni, pismeni ocjenjivanje uspješnosti provedenih vježbi
, rad na računalu |
Praktična
nastava u školi – Ugostiteljsko posluživanje s vježbama |
praktičan
uradak (mapa za izvođenje praktičnog dijela naukovanja) |
Praktična
nastava u ugostiteljskim objektima |
4. POTREBNA STRUČNA SPREMA NASTAVNIKA
Predmeti stručno-teorijskog i praktičnog
dijela programa |
Nastavnik |
Izobrazba |
|
Matematika u struci |
prof. matematike, dipl. ing. matematike |
VSS |
|
Strani jezik II |
prof. stranog jezika |
VSS |
|
Tehnologija zanimanja |
dipl. ing. biotehnologije , dipl. ing. prehrambene tehnologije, prof.
kemije, dipl. ing. kemijske tehnologije - prof. biologije, dipl. ing. biologije, dipl. ing.
Biotehnologije |
VSS |
|
Turistička geografija |
- prof. geografije |
VSS |
|
Poslovna psihologija i komunikacije |
- prof. psihologije |
VSS |
|
Kulturno povijesna baština |
prof. povijesti umjetnosti, dipl. povjesničar umjetnosti |
VSS |
|
Marketing u turizmu |
dipl. ekonomista |
VSS |
|
Enologija s gastronomijom |
dipl. ing. biotehnologije , dipl. ing. prehrambene tehnologije dipl. ekonomist – smjer za ugostiteljstvo i turizam
(hotelijerstvo) uz položen ispit za majstora kuhara/natkonobara, majstor
natkonobar, majstor kuhar |
VSS,
majstorski ispit |
|
Vođenje i organizacija restorana |
dipl. ekonomist, dipl. ekonomist – smjer za ugostiteljstvo i
turizam (hotelijerstvo) uz položen ispit za majstora kuhara, majstor kuhar ,
VKV kuhar, kuhara specijalista |
VSS,
majstorski ispit |
|
Vježbe u školi |
|
|
|
Ugostiteljsko posluživanje |
dipl. oec. smjer hoteljerstvo, uz obavezno
položen ispit za majstora natkonobara, majstor natkonobar, VKV konobar,
konobar specijalist |
VSS,
VŠS, VKV, majstorski ispit |
|
Bonton |
prof. pedagogije, prof. psihologije |
VSS |
|
Kuharstvo |
dipl.oec. smjer ugostiteljstva i turizma uz
obavezno položen ispit za majstora kuhara, majstor kuhar, VKV kuhar, kuhar
specijalist |
VSS,
VŠS, VKV, majstorski ispit |
|
Osnove računalstva |
dipl. ekonomist smjer informatika ili kibernetika, prof. informatike
i matematike, ing. informatike, dipl. ing. elektrotehnike – smjer
računalstva, telekomunikacija i informatike, prof. informatike, dipl.
informatičar |
|
|
- Praktična nastava u ugostiteljskom objektu |
majstor konobar, VKV konobar, konobar specijalista |
majstorski
ispit, VKV |
» |
2. U točki 5.
mijenja se podtočka 5. 1. i glasi:
«5.1. Rad s učenicima u skupinama - dijeljenje razrednog odijela u skupine, sudjelovanje
stručnih učitelja i suradnika u nastavi.
Predmeti stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa |
Razred |
Nastavnik |
Broj sati nastave |
Broj učenika u skupini |
|
Vježbe u školi |
|
|
|
|
|
- Bonton |
1 |
prof. |
35 |
15 |
|
- Kuharstvo |
1/2 |
prof.
stručni učitelj, suradnik u nastavi |
35/35 |
15 |
|
- Osnove računalstva |
1 |
prof. |
70 |
15 |
|
Praktična nastava u školi: - Ugostiteljsko posluživanje |
1/2/3 |
prof.
, stručni učitelj, suradnik u nastavi |
220/240/160 |
15 |
» |
3. Ovaj Program stupa na snagu danom objave u
»Narodnim novinama«.
Klasa:
133-02/04-02/21
Urbroj:
516-12/04-9
Zagreb, 6. prosinca 2004.
Ministar
Branko Vukelić, v. r.