3147
Na
temelju članka 16. stavka 2. podstavka 1. Zakona o hrani (»Narodne novine«,
br.117/03, 130/03 i 48/04) ministar zdravstva i socijalne skrbi uz prethodno pribavljeno
mišljenje ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
Članak
1.
Ovim
Pravilnikom propisuje se:
–
zdravstvena ispravnost vode koja služi za ljudsku uporabu,
–
granične vrijednosti pokazatelja zdravstvene ispravnosti,
– vrste
i obim analiza uzorka vode za piće te analitičke metode,
–
učestalost uzimanja uzoraka vode za piće,
– način
uzimanja i količina uzoraka vode za analizu.
Članak
2.
Izrazi
u smislu ovoga Pravilnika znače:
1. »Voda
namijenjena ljudskoj uporabi« jest sva voda, bila u prirodnom stanju ili
nakon prerade, koja se koristi kao voda za piće i pripremanje hrane bez obzira
na način isporuke te voda koja se koristi u proizvodnji i prometu hrane,
predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom i predmeta opće uporabe,
2. »Javna
vodoopskrba« jest opskrba vodom za piće za više od 50 ljudi ili 10 m3/dan, opskrba iz objekata
pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost proizvodnje i prometa hrane
te opskrba javnih objekata kao što su škole, bolnice, ustanove predškolskog
odgoja, ugostiteljski objekti, autobusni i željeznički kolodvori i dr.,
3. »Uzorak vode« jest količina vode uzeta
jednokratno na jednom mjestu na propisani način u svrhu laboratorijske analize,
4. »Analiza vode« jest određivanje senzorskih,
fizikalno-kemijskih, mikrobioloških i drugih svojstava vode radi utvrđivanja
njene zdravstvene ispravnosti,
5. »Učestalost uzimanja uzoraka vode
(uzorkovanje)« jest postupak uzimanja uzorka vode za laboratorijsku analizu
iz izvorišta i pojedinih vodoopskrbnih objekata u određenim vremenskim
razmacima,
6. »Izvorište« jest mjesto na kojem se voda
zahvaća za vodoopskrbu pučanstva (vrela, zdenci, rijeka, jezera, akumulacije),
7. »Vodovod« jest sustav za vodoopskrbu pučanstva
vodom za piće koji ima uređeno i zaštićeno izvorište, spremnik i razvodnu
mrežu,
8. »Vodoopskrbni objekti« su građevine i
uređaji pomoću kojih se zahvaća voda, prikuplja, prerađuje i raspodjeljuje pučanstvu
putem razvodne mreže,
9. »Razvodna mreža« jest sustav vodovodnih
cijevi kojima se transportira voda od izvorišta preko svih uređaja i spremnika
do potrošača. Hidranti i zasuni su sastavni dijelovi razvodne mreže,
10. »Unutarnja mreža« jest sistem cijevi,
ventila, slavina, tuševa i drugih priključaka unutar stambenog i drugih
objekata nakon vodomjera javne vodoopskrbe,
11. »Ekvivalent stanovnika (ES)« jest
potrošnja vode od 200 litara na dan po stanovniku,
12. »Iznenadno onečišćenje« jest nagli prodor
štetnih i opasnih tvari i/ili mikroorganizama u količinama koje mogu biti
štetne ili opasne za zdravlje ljudi u izvorište ili vodoopskrbne objekte, a
posljedica je ljudske aktivnosti,
13.
»Izvanredno stanje« jest stanje nakon elementarne i druge nepogode ili
nakon akcidentalnog onečišćenja, a proglašava ga nadležno tijelo državne
uprave,
14. »Higijensko-epidemiološke
indikacije« su indikacije koje ukazuju na mogućnost onečišćenja vode
mikrobiološkim, fizikalnim, kemijskim i radioaktivnim tvarima, zbog tehničkog stanja
vodoopskrbnih objekata, stanja okoliša, elementarnih nepogoda, akcidentalnog
onečišćenja i epidemiološke situacije,
15.
»M.D.K.« jest maksimalno dopuštena koncentracija,
16. »Sukladnost«
jest usklađenost dobivenih rezultata s propisanim MDK-vrijednostima.
Članak
3.
Odredbe
ovoga Pravilnika primjenjuju se na sve vode bez obzira na njihovo podrijetlo u
prirodnom stanju ili nakon prerade ako se voda:
–
isporučuje kao voda za piće na mjestu potrošnje,
– rabi
u proizvodnji i pripremi hrane, predmeta koji dolaze u neposredan dodir s
hranom i predmeta opće uporabe bez obzira na način na koji ulazi u tehnološki
proces,
– puni
u cisterne, na slavini cisterne.
Članak
4.
Ovaj Pravilnik ne primjenjuje se na:
– mineralne vode, izvorske i stolne vode sukladno
posebnom propisu,
– vodu iz privatnog vodoopskrbnog sustava koji daje
manje od 10 m3 na dan u prosjeku ili koji
opskrbljuje manje od 50 osoba, osim ako se ta voda ne isporučuje u okviru
komercijalne ili javne djelatnosti,
– vodu na izvorištu, osim ako se direktno bez prerade
i dezinfekcije koristi kao voda za piće.
Članak 5.
Zahtjev sukladnosti mora biti ispunjen:
a) na mjestu potrošnje vode za piće,
b) u objektima za proizvodnju i promet hrane i
predmeta opće uporabe na mjestu gdje se voda koristi u proizvodnji i prometu,
c) na slavini cisterne ako se koristi kao voda za
piće.
Članak 6.
Zdravstveno ispravnom vodom za piće smatra se voda
koja:
a) ne sadrži mikroorganizme, parazite i njihove
razvojne oblike u broju koji predstavlja opasnost za zdravlje ljudi,
b) ne sadrži tvari u koncentracijama koje same ili
zajedno s drugim tvarima predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi,
c) odgovara vrijednostima u Prilogu I. koji je
otisnut uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Članak 7.
Pravna osoba koja upravlja javnim vodovodnim sustavom
mora imati organiziran sustav samokontrole.
Sustav samokontrole organizira se u skladu s posebnim
propisom koji donosi ministar nadležan za zdravstvo.
Sustav samokontrole mora se uspostaviti na osnovi HACCP
sustava, koji omogućava prepoznavanje rizičnih mjesta u cjelokupnom sustavu
isporuke vode, odnosno moraju se odrediti mjesta i učestalost uzorkovanja.
Unutarnji nadzor i usklađenost s odredbama ovoga
Pravilnika, napose s vrijednostima iz Priloga I. ovoga Pravilnika, obavlja
laboratorij pravne osobe.
Članak 8.
Provjeru sukladnosti vode
namijenjene javnoj vodoopskrbi, osobito poštivanja MDK vrijednosti iz Priloga
I. ovoga Pravilnika nadzire Hrvatski zavod za javno zdravstvo stalnim praćenjem
(monitoringom).
Nositelj monitoringa jest
Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Izvršitelji monitoringa su
zavodi za javno zdravstvo u županijama, odnosno Gradu Zagrebu ( u daljnjem
tekstu: zavod za javno zdravstvo).
Članak 9.
Zavodi za javno zdravstvo
koji provode monitoring moraju uvesti normu HRN EN ISO/IEC 17025.
Članak 10.
Nositelj monitoringa mora
ministru nadležnom za zdravstvo i Hrvatskoj agenciji za hranu, svake godine do
31. listopada, dostaviti program monitoringa za sljedeću godinu.
Za provedbu programa odgovoran
je izvršitelj.
Izvršitelji su obvezni
dostaviti izvješća o realizaciji programa iz stavka 1. ovoga članka, za svaki
vodoopskrbni sustav posebno i skupne podatke monitoringa Hrvatskom zavodu za
javno zdravstvo, do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu godinu.
Članak 11.
Ispitivanje zdravstvene
ispravnosti vode za piće na temelju monitoringa i reprezentativnog broja
uzoraka obuhvaća:
1. vodu na izvorištu, ako se
direktno koristi kao voda za piće,
2. vodu nakon procesa
prerade, odnosno dezinfekcije,
3. vodu u spremniku vode za
piće,
4. vodu u razvodnoj mreži,
5. vodu na mjestu potrošnje.
Članak 12.
Vrste i obim analiza uzoraka
vode za piće određeni su u Tablici A Priloga II. ovoga Pravilnika koji je
njegov sastavni dio.
Učestalost uzimanja uzoraka
vode za piće radi ispitivanja njene zdravstvene ispravnosti u okviru
monitoringa određena je u Tablici B Priloga II. ovoga Pravilnika.
Članak 13.
Monitoring izvorišta vode,
namijenjenih javnoj vodoopskrbi, obavlja se putem ovlaštenih laboratorija
Zavoda za javno zdravstvo četiri puta u jednoj hidrološkoj godini u obimu
analize C iz Priloga II. ovoga Pravilnika.
Na temelju podataka iz stavka
1. ovoga članka Hrvatski zavod za javno zdravstvo obvezan je:
– uspostaviti bazu podataka o
kvaliteti vode,
– izvršiti procjenu opasnosti
od onečišćenja izvorišta sukladno ovom Pravilniku i Uredbi o klasifikaciji
voda.
O svakoj značajnijoj promjeni
i odstupanju od zahtjeva sukladnosti Hrvatski zavod za javno zdravstvo mora
obavijestiti:
– pravnu osobu koja koristi i
upravlja tim vodovodnim sustavom,
– sanitarnu inspekciju,
– nadležna tijela državne
uprave.
Članak
14.
Prije
korištenja novog izvora u svrhu javne vodoopskrbe pravna ili fizička osoba
mora obaviti ispitivanje te vode najmanje četiri puta godišnje u jednoj
hidrološkoj godini, sukladno parametrima obima analize C iz Priloga II. ovoga
Pravilnika.
Ako
izvorište nije korišteno više od šest mjeseci, prije ponovnog korištenja,
potrebno je obaviti ispitivanje sukladno parametrima obima analize C iz Priloga
II. ovoga Pravilnika.
Laboratorij
koji obavlja ispitivanja iz stavka 1. i 2. ovoga članka mora ispunjavati
odredbe norme HRN EN ISO/IEC 17025 i redovno sudjelovati u međulaboratorijskoj
provjeri rezultata.
Članak
15.
Metode
laboratorijskog ispitivanja vode za piće, određene su u Prilogu III. ovoga
Pravilnika i njegov su sastavni dio. Za parametre navedene u točki 2. i 3.
Priloga III. koji je otisnut uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio ili za
one koji nisu navedeni, mogu se koristiti i druge znanstveno priznate metode
koje daju iste rezultate, što se mora navesti kod objavljivanja i izvještavanja.
Osim
metoda iz Priloga III. točka 1.voga Pravilnika za ispitivanja mogu se koristiti
i druge metode ako je dokazano da daju iste rezultate kao navedene metode.
Članak 16.
Postupak
uzimanja, konzerviranja, prijevoza i čuvanja uzoraka, ne smije utjecati na
rezultat laboratorijskog ispitivanja.
Članak 17.
Ako se unutarnjim nadzorom ili monitoringom ustanovi
da voda nije zdravstveno ispravna, pravna osoba iz članka 7. ovoga Pravilnika,
odnosno Zavod za javno zdravstvo moraju:
– ograničiti ili prekinuti isporuku vode,
– obavijestiti potrošače i dati odgovarajuće
preporuke, osim u slučaju kada Stručno povjerenstvo za vodu za piće ocijeni da
je prekoračenje parametarske vrijednosti takvo da ne može imati utjecaj na
zdravlje,
– istražiti uzrok,
– provesti hitne mjere za uklanjanje uzroka
neusklađenosti,
– obavijestiti Stručno povjerenstvo za vodu za piće i
sanitarnu inspekciju odmah po saznanju, a najkasnije u roku od 24 sata.
Ako prekid isporuke vode traje više od 24 sata pravna
osoba koja obavlja djelatnost javne vodoopskrbe mora osigurati opskrbu vodom na
drugi način.
Stručno povjerenstvo, uzimajući u obzir stupanj
prekoračenja MDK pojedinih parametara predložit će mjere i procjenu ugroženosti
zdravlja ljudi.
Uspješnost provedenih mjera, dokazuje se
laboratorijskim ispitivanjem.
Članak 18.
O provedenim mjerama i njenim rezultatima, pravna
osoba koja obavlja djelatnost javne vodoopskrbe mora voditi dokumentaciju i
čuvati je pet godina.
Članak
19.
U
slučaju elementarne nepogode, iznenadnog onečišćenja vodoopskrbnog sustava ili
bilo kojeg drugog uzroka odstupanja od sukladnosti iz Priloga I. ovoga
Pravilnika koji se postojećim postupcima prerade vode ne može otkloniti, a ne
postoji rezervno izvorište, niti mogućnost opskrbe vodom za piće na drugi
način, za daljnji rad, pravna osoba koja obavlja djelatnost javne vodoopskrbe
mora zatražiti dozvolu za odstupanje od MDK vrijednosti.
Odobrenje
za odstupanje od MDK vrijednosti daje ministar nadležan za zdravstvo, na
prijedlog Stručnog povjerenstva za vodu za piće, ako povećane vrijednosti ne
predstavljaju moguću opasnost za zdravlje ljudi.
Članak
20.
Odobrenje
za odstupanje od MDK vrijednosti mora sadržavati sljedeće podatke o:
1.
vodoopskrbnom sustavu ili dijelu sustava na koji se zahtjev odnosi,
2.
dnevnoj količini isporučene vode,
3.
broju ljudi koji opskrbljuje,
4.
proizvodnji i prometu hrane, predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom i
predmeta opće uporabe i načinu na koji voda ima utjecaj na njihovu zdravstvenu
ispravnost u konačnom obliku,
5. parametru, koji prelazi MDK za posljednjih 12
mjeseci,
6. uzroku neispravnosti,
7. razlogu zbog kojeg se ne može na drugi način
osigurati voda za piće,
8. predviđenom vremenu trajanja neusklađenosti,
9. planiranim mjerama koje će se poduzeti,
10. procjeni troškova.
Članak 21.
Ako je za uklanjanje uzroka odstupanja od sukladnosti
potrebno provesti mjere na vodozaštitnom području, pravna osoba o tome mora
obavijestiti nadležna tijela državne uprave.
Članak 22.
Odobrenje za odstupanje iz članka 19. ovoga
Pravilnika izdaje se na razdoblje od najdulje tri godine. Tri mjeseca po isteku
tog razdoblja, ministru nadležnom za zdravstvo, osobe iz stavka 1. članka 19.
ovoga Pravilnika podnose izvješće o rezultatima poboljšanja postignutog
poduzetim mjerama.
Iznimno, odstupanje se može dozvoliti na još tri
godine. U tom slučaju, mora se predočiti izvješće iz prethodnog razdoblja i
navesti razlog zbog kojeg se traži produljenje.
Članak 23.
O svim dozvoljenim odstupanjima, mjerama koje se
poduzimaju, rokovima i zdravstvenim rizicima s naglaskom na posebno osjetljivu
populaciju, nadležni zavodi za javno zdravstvo moraju obavijestiti javnost
putem sredstava javnog informiranja.
Članak 24.
Kod izbora vode za javnu vodoopskrbu, prednost uvijek
ima voda kojoj nije potrebna dodatna prerada.
Vodi se ne smiju dodavati nikakve tvari osim onih
koje zahtijeva postupak prerade ili dezinfekcije.
Članak 25.
Materijali i druge tvari koji su u dodiru s vodom za
piće ne smiju imati utjecaj na njenu zdravstvenu ispravnost.
Članak 26.
Podaci i rezultati laboratorijskog ispitivanja vode
za piće, prikupljenih monitoringom ili na temelju unutarnjeg nadzora u svakom
trenutku moraju biti na raspolaganju pravnoj osobi koja obavlja djelatnost
javne vodoopskrbe.
Pravna
osoba koja obavlja djelatnost javne vodoopskrbe mora svojim internim
dokumentima odrediti učestalost i način obavještavanja potrošača o rezultatima
unutarnjeg nadzora i zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, a najmanje jedan
puta godišnje.
Bez
obzira na odredbu stavka 2. ovoga članka, pravna osoba koja opskrbljuje 5000
ili više stanovnika, odnosno isporučuje dnevno više od 1000 m3 vode obvezna je pripremiti
godišnje izvješće i obavijestiti javnost putem sredstava javnog informiranja.
Izvješće
iz stavka 2. ovoga članka, za prethodnu godinu pravna osoba je obvezna
dostaviti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo najkasnije do 31. ožujka tekuće
godine.
Članak
27.
Hrvatski
zavod za javno zdravstvo vodi zbirku podataka o vodoopskrbnim sustavima i
zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
Bazu
podataka o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće predstavljaju podaci dobiveni
monitoringom.
Pravna
osoba koja obavlja djelatnost javne vodoopskrbe obvezna je jedan puta godišnje
priopćiti podatke o vodoopskrbnim sustavima.
Vrstu
podataka iz stavka 3. ovoga članka određuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Članak
28.
Hrvatski
zavod za javno zdravstvo izrađuje godišnje izvješće o zdravstvenoj ispravnosti
pitke vode u Republici Hrvatskoj za prethodnu godinu i najkasnije do 31.
svibnja iduće godine dostavlja ministru nadležnom za zdravstvo i Hrvatskoj
agenciji za hranu.
Članak
29.
Ministar
nadležan za zdravstvo imenuje Stručno povjerenstvo za vodu za piće (u daljnjem
tekstu: Stručno povjerenstvo), koje ima 9 članova.
Stručno
povjerenstvo čine predstavnici ministarstva nadležnog za zdravstvo, Hrvatskog
zavoda za javno zdravstvo, županijskih zavoda za javno zdravstvo i drugih
stručnjaka.
Stručno povjerenstvo obavlja sljedeće poslove:
1. predlaže MDK vrijednost za pokazatelje koji nisu
navedeni u Tablici 1. Priloga I. ovoga Pravilnika,
2. predlaže dodatne parametre praćenja i njihove MDK
vrijednosti, a koji mogu predstavljati moguću opasnost za zdravlje ljudi,
3. predlaže povećanje učestalosti uzimanja uzoraka,
4. izrađuje preporuke i upute vezano za novonastale
okolnosti izazvane onečišćenjem vode za piće,
5. za sve javne vodovode i druga izvorišta javne
vodoopskrbe, Stručno povjerenstvo osim analiza iz Tablice A Priloga II. ovoga
Pravilnika može odrediti praćenje dodatnih pokazatelja zdravstvene ispravnosti
vode za piće:
a)
ovisno o prirodnom sastavu vode,
b)
ovisno o tehnologiji prerade vode,
c)
ovisno o procjeni ugroženosti tvarima prisutnim u okolišu, a koje mogu
potencijalno ugroziti izvorište i vodu za piće,
d)
ovisno o higijensko-epidemiološkoj indikaciji,
6. može
povećati učestalost uzimanja uzoraka vode za piće predviđenih u Tablici B
Priloga II. ovoga Pravilnika:
a) ako
se analizom vode za piće utvrdi da je zdravstveno neispravna i potencijalno
može ugroziti zdravlje ljudi,
b) u
slučaju iznenadnog onečišćenja ili elementarne nepogode,
c) ako
postoje higijensko-epidemiološke indikacije,
7.
određuje sadržaj godišnjeg izvješća kojeg podnose osobe iz članka 26. ovoga
Pravilnika.
Članak
30.
Svi
izvori vode namijenjeni ljudskoj uporabi i vodoopskrbni objekti moraju biti
zaštićeni od slučajnog ili namjernog onečišćenja i drugih utjecaja koji mogu
ugroziti zdravstvenu ispravnost vode za piće.
Članak
31.
Sve
pravne i fizičke osobe koje obavljaju javnu vodoopskrbu, moraju isporučiti
zdravstveno ispravnu vodu za piće sukladno odredbama ovoga Pravilnika.
Članak 32.
Zaštita
i održavanje vodoopskrbnih objekata obveza je pravne osobe koje obavljaju
djelatnost javne vodoopskrbe, osim:
1.
unutarnje mreže,
2. iz
vlastitih objekata pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost proizvodnje
i prometa hrane,
3. iz
javnih objekata kao što su škole, bolnice, ustanove predškolskog odgoja,
autobusni i željeznički kolodvori i dr.
Zaštita
i održavanje objekata iz stavka 1., točaka 1., 2. i 3. ovoga članka obveza je
korisnika, odnosno vlasnika.
Članak
33.
Pravna
osoba koja upravlja javnim vodovodnim sustavom obvezna je uspostaviti
organizirani sustav samokontrole iz članka 7. ovoga Pravilnika u roku šest
mjeseci od donošenja provedbenog propisa iz članka 7. ovoga Pravilnika.
Provedbeni propis iz članka 7. ovoga Pravilnika
donijet će se u roku propisanom člankom 106. točkom 3. Zakona o hrani (»Narodne
novine« broj 117/03, 130/03 i 48/04).
Zavodi za javno zdravstvo koji provode monitoring
obvezni su uvesti normu HRN EN ISO/IEC 17025, sukladno članku 9. ovoga
Pravilnika, najkasnije do 31. srpnja 2006. godine.
Članak 34.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika, prestaje važiti
Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (»Narodne novine«, br. 46/94
i 49/97).
Članak
35.
Ovaj
Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
011-02/04-04/27
Urbroj: 534-07-02/1-04-1
Zagreb, 15. prosinca 2004.
Potpredsjednik Vlade
Ministar zdravstva i socijalne skrbi
prof. dr. sc. Andrija Hebrang, v. r.
PRILOG I.
POKAZATELJI I MAKSIMALNO DOPUŠTENE VRIJEDNOSTI (MDK)
Osnovni zahtjevi za vodu za piće
DIO A
Mikrobiološki
pokazatelji
Parametar |
Maksimalno dopuštene
vrijednosti (MDK) |
|
(broj/100
ml) |
Escherichia
coli (E. coli) |
0 |
Enterokoki |
0 |
Pseudomonas
aeruginosa |
0 |
Broj
kolonija 22 °C |
100/1 ml |
Broj kolonija 37 °C |
20/1 ml |
DIO B
Kemijski parametri
Parametar |
MDK –
vrijednost |
Mjerna
jedinica |
Napomena |
Akrilamid |
0,10 |
mg/l |
Napomena
1. |
Antimon |
5,0 |
mg/l |
|
Arsen |
10 |
mg/l |
|
Bakar |
2000 |
mg/l |
Napomena
2. |
Benzen |
1,0 |
mg/l |
|
Benzo(a)piren |
0,010 |
mg/l |
|
Bor |
1000 |
mg/l |
|
Bromat |
10,0 |
mg/l |
Napomena
3. |
Cijanid |
50 |
mg/l |
|
1,2-dikloretan |
3,0 |
mg/l |
|
Epiklorhidrin |
0,10 |
mg/l |
Napomena
1. |
Fluorid |
1500 |
mg/l |
|
Kadmij |
5,0 |
mg/l |
|
Krom |
50 |
mg/l |
|
Nikalj |
20 |
mg/l |
Napomena
2. |
Nitrat |
50 |
mg/l ( NO3- ) |
Napomena
4. |
Nitrit |
0,10 |
mg/l ( NO2- ) |
Napomena
4. |
Olovo |
10,0 |
mg/l |
Napomene
2. i 9. |
Pesticidi |
0,10 |
mg/l |
Napomene
5. i 6. |
Pesticidi
– ukupno |
0,50 |
mg/l |
Napomene
5. i 7. |
Policiklički
aromatski ugljikovodici |
0,10 |
mg/l |
Zbroj
koncentracija izabranih spojeva, |
|
|
|
Napomena
8. |
Selen |
10 |
mg/l |
|
Tetrakloreten
i trikloreten |
10 |
mg/l |
Zbroj
koncentracija navedenih parametara |
Trihalometani
– ukupno |
50 |
mg/l |
Zbroj
koncentracija izabranih spojeva, |
|
|
|
Napomena
10. |
Vinil
klorid |
0,50 |
mg/l |
Napomena
1. |
Živa |
1,0 |
mg/l |
|
Napomena 1. –MDK – vrijednost odnosi se na rezidualnu
koncentraciju monomera u vodi, izračunato prema specifikacijama za maksimalno
oslobađanje iz odgovarajućeg polimera u kontaktu s vodom.
Napomena
2 . –MDK – vrijednost vrijedi za
uzorak vode uzorkovan prema odgovarajućoj metodi uzorkovanja na slavini, tako
da predstavlja prosjek tjednog unosa.
Napomena 3 .
–Vodoopskrbni sustav mora nastojati
postići što nižu vrijednost bez štete za učinkovitost dezinfekcije. Za vodu za
piće na mjestu potrošnje vrijednost za bromat mora ispuniti zahtjeve najkasnije
za 4 kalendarske godine od stupanja na snagu ovoga Pravilnika. Do tada granična
vrijednost za bromat iznosi 25 mg/l.
Napomena
4 . –MDK – vrijednost iznosi za
Šnitratš/50 + Šnitritš/3<1, gdje uglate zagrade označavaju koncentraciju u
mg/l za nitrat (NO3-) i nitrit
(NO2). Za nitrite granična vrijednost iznosi 0,10 mg/l u
vodi na izlasku iz uređaja za preradu vode za piće.
Napomena 5 . –Pojam »Pesticidi« označuje:
• organske insekticide,
organske herbicide, organske fungicide, organske nematocide, organske
akaricide, organske algicide, organske rodenticide, organski pripravci, koji sprječavaju
nastajanje sluzi (silmicidi), srodne proizvode (između ostalog i regulatore
rasta), te njihove relevantne metabolite, razgradne i reakcijske produkte.
Ispituju se samo oni
pesticidi za koje je vjerojatno da će biti prisutni u određenom vodoopskrbnom
sustavu.
Napomena 6 .
–Granična vrijednost parametra
vrijedi za svaki pojedini pesticid. Za aldrin, dieldrin, heptaklor I heptaklor
epoksid granična vrijednost iznosi 0,030 mg/l. U
slučaju pojave bilo kojeg pesticida iznad ove granice potrebno je s time
upoznati Stručno povjerenstvo. Povjerenstvo će uzimajući u obzir stupanj
prekoračenja MDK pojedinih parametara predložiti mjere i procjenu ugroženosti
zdravlja ljudi.
Napomena 7. –»Pesticidi
– ukupno« znači zbroj pojedinih pesticida kvalitativno i kvantitativno
određenih u postupku praćenja.
Napomena 8 . –Specificirani
spojevi su: benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(ghi)perilen,
indeno(1,2,3-cd)piren.
Napomena 9 .
–Za vodu za piće na mjestu potrošnje granična vrijednost za olovo mora ispuniti
zahtjeve najkasnije za 9 kalendarskih godina od stupanja na snagu ovoga
Pravilnika. Do tada granična vrijednost za olovo iznosi 100 mg/l.
Tjekom razdoblja
potrebnog za ostvarivanje poštivanja granične vrijednosti mora se osigurati
poduzimanje svih prikladnih mjera za smanjenje koncentracije olova u vodi
namijenjenoj za ljudsku uporabu.
Pri provođenju mjera
za ostvarivanje poštivanja te vrijednosti, prioritet ima voda gdje su
koncentracije olova u vodi najviše.
Napomena 10.
–Vodoopskrbni sustav mora nastojati
postići nižu vrijednost bez štete po učinkovitost dezinfekcije. Specificirani
spojevi su: kloroform, bromoform, dibromklormetan, bromdiklormetan.
Za vodu za piće na
mjestu potrošnje vrijednosti za THM-e moraju ispuniti zahtjeve najkasnije za 4
kalendarske godine od stupanja na snagu ovoga Pravilnika. Do tada granična
vrijednost za THM iznosi 25 mg/l.
DIO C
Indikatorski pokazatelji – obavezni pokazatelji
Pokazatelj |
MDK –
vrijednost |
Mjerna
jedinica |
Napomena |
Aluminij |
150 |
mg/l |
|
Amonij |
0,50 |
mg/l |
|
Boja |
20 |
mg/l Pt/Co
skale |
|
Clostridium
perfringens |
0 |
broj/100
ml |
Napomena
1. |
(uključujući
spore) |
|
|
|
Elektrovodljivost |
2500 |
mScm-1 pri 20 oC |
Napomena
2. |
Klorid |
250 |
mg/l |
Napomena
2. |
Koliformne
bakterije |
0 |
broj/100
ml |
|
pH-vrijednost |
6,5-9,5 |
pH
jedinica |
Napomena
2. |
Mangan |
50 |
mg/l |
|
Miris |
BEZ |
|
|
Mutnoća |
4 |
NTU
jedinica |
Napomena
3. |
Natrij |
150 |
mg/l |
|
Oksidativnost |
3,0 |
mg O2/l |
Napomena 4. |
Okus |
BEZ |
|
|
Sulfat |
250 |
mg/l |
Napomena
2. |
Ukupni
organski ugljik (TOC) |
bez
neuobičajenih |
|
Napomena
5. |
|
promjena |
|
|
Željezo |
200 |
mg/l |
|
DIO D
Indikatorski pokazatelji – dopunski pokazatelji
Parametar |
Granična vrijednost |
Mjerna jedinica |
Napomena |
|
parametara
(MDK)/specifikacija |
|
|
Alkalitet |
>30 |
mg/l HCO3 |
|
Alge |
0 |
|
|
Bakteriofagi patogenih organizama |
0 |
|
|
Barij |
700 |
mg/l |
|
Berilij |
|
mg/l |
|
Cink |
3000 |
mg/l |
|
Dušik po Kjeldahlu |
1 |
mg/l |
|
Enterovirusi |
|
|
|
Fenoli |
1,0 |
mg/l |
|
Fekalni koliformi |
0 |
broj/100
ml |
|
Fekalni streptokoki |
0 |
broj/100
ml |
|
Fosfati |
300 |
mg/l P |
|
Kalcij |
|
mg/l |
|
Kalij |
12 |
mg/l |
|
Kobalt |
|
mg/l |
|
Magnezij |
|
mg/l |
|
Mineralna ulja |
10 |
mg/l |
|
Otopljeni kisik |
|
mg/l |
|
Paraziti |
0 |
|
|
Reziudalni klor |
0,5 |
mg/l |
|
Salmonele |
0 |
|
|
Silikati |
20 |
mg/l |
|
Slobodni ugljični dioksid |
|
mg/l |
|
Srebro |
10 |
mg/l |
|
Suhi ostatak |
<1000 |
mg/l pri
105 oC |
|
Sumporovodik |
BEZ |
mg/l |
|
Suspendirane tvari |
10 |
mg/l |
|
Temperatura vode |
25 |
oC |
|
Šigele |
0 |
|
|
Tenzidi – anionski |
200 |
mg/l |
|
Tenzidi – neionski |
200 |
mg/l |
|
Ukupna tvrdoća |
>60 |
mg/l Ca CO3 |
|
Vanadij |
5,0 |
mg/l |
|
RADIOAKTIVNOST
Parametar |
Granična
vrijednost parametara |
Mjerna jedinica |
Napomena |
Tricij |
100 |
Bq/l |
Napomena
6. i 8. |
Ukupna primljena doza |
0,10 |
mSv/godina |
Napomena 6.,7. i 8. |
Napomena 1.
– Ovaj parametar ne treba ispitivati ako
voda po podrijetlu nije površinska voda ili ona na nju nema utjecaja. U slučaju
nepoštivanja ove parametarske vrijednosti moraju se provesti dodatna
ispitivanja, te dokazati da voda za piće ne predstavlja potencijalnu opasnost
po ljudsko zdravlje zbog prisutnosti patogenih mikroorganizama, npr.
kriptosporidija.
Napomena 2. – Voda ne
smije biti agresivna.
Napomena 3. – U
slučaju vode za piće dobivene preradom površinske vode, mutnoća ne smije
prelaziti 1,0 NTU jedinice (nefelometrijske turbidimetrijske jedinice) u vodi
na izlasku iz uređaja za preradu vode za piće.
Napomena 4. – Oksidativnost
se mjeri potrošnjom KMnO4.
Parametar
nije potrebno određivati, ako se ispituje ukupni organski ugljik (TOC).
Napomena 5. – Nije potrebno
određivati kod vodoopskrbnih sustava koji isporučuju manje od 10.000 m3 vode na dan.
Napomena 6. – Učestalost
praćenja određena je u Prilogu II.
Napomena 7. – Osim
tricija, kalija 40, radona i produkata raspada radona, u Prilogu II. utvrđuje
se učestalost praćenja, metode praćenja te najrelevantnije točke praćenja.
Napomena 8. – Praćenje
vode za piće glede sadržaja tritija ili radioaktivnosti zbog izračunavanja
ukupno primljene doze nije potrebno tamo gdje je na temelju rezultata ostalih
praćenja, sadržaj tricija ili izračunata doza znatno niža od parametarskih
vrijednosti.
PRILOG
II.
MONITORING
TABLICA
A
Obavezni parametri ispitivanja
1.
Redovita ispitivanja – »A« analiza
Svrha
redovitih ispitivanja je dobivanje osnovnih podataka o senzorskoj, fizikalnoj,
kemijskoj i mikrobiološkoj kakvoći vode za piće, te podataka o učinkovitosti
prerade vode za piće (osobito dezinfekcije), gdje se ona provodi.
Redovito praćenje vode obuhvaća
sljedeće obavezne parametre:
|
Closridium
perfringens |
Aluminij
(Napomena 1.) |
(uklučujući
spore) |
|
(Napomena
2.) |
Amonij |
Escherichia
coli |
Boja |
Koliformne
bakterije |
Elektrovodljivost |
|
Koncentracija
vodikovih iona |
|
Miris |
|
Mutnoća |
|
Nitrit
(Napomena 3.) |
|
Okus |
|
Željezo
(Napomena 1.) |
|
Napomena 1.
– Potrebno samo kad se koristi kao
flokulant*.
Napomena 2.
– Potrebno samo kad je voda za piće po
podrijetlu površinska voda ili ako na nju utječe*.
Napomena 3.
– Potrebno samo kad se za dezinfekciju
koristi kloraminacija*.
*Za ostale slučajeve parametri ispitivanja su prikazani u
popisu za periodična ispitivanja.
Redovito praćenje vode može obuhvaćati i sljedeće dopunske
parametre:
Klorid |
Fekalni koliformi |
Nitrat |
Fekalni streptokoki |
Oksidativnost |
|
Rezidualni klor |
|
Temperatura |
|
2.
Periodična ispitivanja
Svrha
periodičnih ispitivanja je dobivanje podataka potrebnih za provjeru sukladnosti
parametara vode za piće iz Priloga I.
Pri
provođenju monitoringa mogu se izostaviti parametri za koje postoji
vjerojatnost da neće dosegnuti graničnu vrijednost.
2.1.
Periodična ispitivanja – »B« analiza
Ova
vrsta analize obuhvaća sve parametre iz «A» analize, te ostale tvari iz Priloga
I, koje su prisutne u okolišu i mogu potencijalno ugroziti izvorište, te koje
se upotrebljavaju u postupku prerade vode ili su pronađene u količini iznad MDK
vrijednosti.
2.2.
Periodična ispitivanja – »C« analiza
Ova
vrsta analize obuhvaća sve parametre iz »A« i »B« analize, te ostale tvari iz
Priloga I.
Prethodni
stavak ne odnosi se na parametar radioaktivnosti, koja se, jer podliježe
napomenama 6., 7. i 8. u Prilogu I. dio C, a praćenje je sukladno zahtjevima iz
Napomene 6. dio C Priloga 1.
TABLICA
B
Minimalna
učestalost uzorkovanja i ispitivanja vode namijenjene ljudskoj uporabi iz
vodoopskrbne mreže, iz cisterni ili iz objekata za proizvodnju i promet hrane.
Uzorkovanje
se provodi na mjestima navedenim u članku 5.
ovoga Pravilnika. Pojedini uzorci se mogu uzorkovati i unutar
distribucijske mreže u pojedinom dijelovima vodoopskrbnog sustava, ako se može
dokazati da se vrijednosti parametara izmjerene u takvim uzorcima neće
promijeniti do mjesta uporabe.
Broj potrošača |
Količina isporučene vode
unutar |
Broj uzoraka za redovna |
Broj uzoraka za periodična |
unutar opskrbne zone |
opskrbne zone u m3/dan |
ispitivanja »A« analiza |
ispitivanja »B« analiza |
(Napomena
1.) |
(Napomena
1. i 2.) |
(Napomene 3.,
4. i 5.) |
|
500 |
100 |
6 |
* |
501 –
5.000 |
>100
1.000 |
12 |
1 |
5.001 –
20.000 |
>1.000
4.000 |
24 |
3 |
20.000 –
50.000 |
>4000
10.000 |
36 |
4 |
50.001 –
100.000 |
>10.000
20.000 |
72 |
6 |
>100.000 |
>20.000 |
120 |
8 |
Napomena 1.
– Opskrbna zona je zemljopisno područje
koje se opskrbljuje vodom za piće iz jednog ili više izvora, a unutar kojega su
vrijednosti ispitivanih parametara približno iste.
Napomena 2.
– Količine se računaju kao prosječne
vrijednosti tijekom jedne kalendarske godine. Umjesto količine vode za piće, za
dobivanje minimalne učestalosti, može se upotrijebiti broj stanovnika, uz
pretpostavku da potrošnja iznosi 200 l/dan po stanovniku.
Napomena 3.
– Pri zamjenskoj vodoopskrbi iz
cisterni, voda za piće se mora ispitivati svakih 48 sati.
Napomena 4.
– U godišnjem programu monitoringa može
se smanjiti broj uzoraka za parametre iz Priloga I. ako:
(a) su vrijednosti
rezultata ispitivanja u razdoblju stalne i znatno niže od graničnih vrijednosti
iz Priloga I. i
(b) ako se ustanovi
da niti jedan čimbenik ne pogoršava kakvoću vode.
Učestalost ne smije
biti manja od 50 % broja uzoraka predviđenih u Tablici B.
Napomena 5.
– Broj uzoraka mora biti vremenski i
prostorno ravnomjerno raspoređen.
PRILOG III.
SPECIFIKACIJA ZA ISPITIVANJE
PARAMETARA
1.
PARAMETRI ZA KOJE SU ODREĐENE METODE ISPITIVANJA
Za određivanje količina pojedinih pokazatelja potrebno je
koristiti važeće HRN EN ISO. Ako za određeni parametar ne postoji navedena
norma koriste se provjerene metode s dokazanom točnošću.
2.
PARAMETRI ZA KOJE SU ODREĐENE ZNAČAJKE ISPITIVANJA
2.1. Sljedeći parametri moraju se određivati ispitnim
metodama s odgovarajućim područjem mjerenja, točnošću, preciznošću i granicom
detekcije. Bez obzira na osjetljivost korištene metode ispitivanja, rezultati
ispitivanja moraju se izražavati s istim brojem decimalnih mjesta kao i mjerna
vrijednost navedena u dijelu B i C Priloga I:
2.2. pH – vrijednost mora biti određivana ispitnim metodama
sa odgovarajućim područjem mjerenja, točnošću 0,2 pH jedinice i preciznošću 0,2
pH jedinice.
Napomene 1. – Točnost je sistematska pogreška i
predstavlja razliku između srednje vrijednosti većeg broja ponovljenih mjerenja
i prave vrijednosti.
Napomena 2. – Preciznost je slučajna pogreška i
uglavnom se izražava kao standardna* Preciznost devijacija (unutar serije
mjerenja i između njih) rasipanja rezultata oko srednje vrijednosti.
Prihvatljiva preciznost je dvostruka vrijednost standardne devijacije.
Napomena 3. – Granica detekcije je:
– trostruka
vrijednost standardne devijacije prirodnog uzorka koji sadrži nisku
koncentraciju tog parametra ili
– peterostruka
vrijednost standardne devijacije slijepe probe
Napomena 4. – Metodom se mora odrediti ukupni cijanid u
svim oblicima.
Napomena 5. – Oksidacija se izvodi: 10 minuta pri 100
oC u kiselim uvjetima, uz uporabu permanganata.
Napomena 6. –
Vrijednosti iz tablice vrijede za svaki pojedini pesticid. Ako se granica
detekcije u ovom trenutku ne može dostići, treba svim sredstvima nastojati da
se predložene granice dostignu.
Napomena 7. – Značajke provedbe ispitivanja vrijede za
pojedine spojeve od 25 % vrijednosti navedene u Prilogu I.
Napomena 8. – Značajke provedbe ispitivanja vrijede za
pojedine spojeve od 50 % vrijednosti navedene u Prilogu I.
3.
PARAMETRI ZA KOJE NIJE ODREĐENA METODA ISPITIVANJA
Boja
Miris
Okus
Ukupni organski ugljik
Mutnoća (Napomena 1.)
Napomena 1. –Za praćenje mutnoće kod prerade
površinske vode mora se koristiti takva ispitna metoda da se mogu odrediti najmanje
koncentracije odgovarajućega mjernog
područja s točnošću 25 %, preciznosti 25 % i 25 % granice detekcije.
|
Točnost, u % mjerne |
Preciznost, u % mjerne |
Granica detekcije u % |
|
|
Parametar |
vrijednosti parametra |
vrijednosti parametra |
od mjerne vrijednosti |
Uvjeti |
Napomena |
|
(Napomena
1.) |
(Napomena
2.) |
(Napomena
3.) |
|
|
Akrilamid |
|
|
|
Kontrolirati
u |
|
|
|
|
|
skladu sa
specifi- |
|
|
|
|
|
kacijom
proizvoda |
|
Aluminij |
10 |
10 |
10 |
|
|
Amonij |
10 |
10 |
10 |
|
|
Antimon |
25 |
25 |
25 |
|
|
Arsen |
10 |
10 |
10 |
|
|
Benzen |
25 |
25 |
25 |
|
|
Benzo(a)piren |
25 |
25 |
25 |
|
|
Bor |
10 |
10 |
10 |
|
|
Bromat |
25 |
25 |
25 |
|
|
Kadmij |
10 |
10 |
10 |
|
|
Klorid |
10 |
10 |
10 |
|
|
Krom |
10 |
10 |
10 |
|
|
Elektrovodljivost |
10 |
10 |
10 |
|
|
Bakar |
10 |
10 |
10 |
|
|
Cijanid |
10 |
10 |
10 |
|
Napomena
4. |
1,2-dikloretan |
25 |
25 |
10 |
|
|
Epiklorhidrin |
|
|
|
Kontrolirati
u |
|
|
|
|
|
skladu sa
specifi- |
|
|
|
|
|
kacijom
proizvoda |
|
Fluorid |
10 |
10 |
10 |
|
|
Željezo |
10 |
10 |
10 |
|
|
Olovo |
10 |
10 |
10 |
|
|
Mangan |
10 |
10 |
10 |
|
|
Živa |
20 |
10 |
20 |
|
|
Nikal |
10 |
10 |
10 |
|
|
Nitrat |
10 |
10 |
10 |
|
|
Nitrit |
10 |
10 |
10 |
|
|
Oksidativnost |
25 |
25 |
10 |
|
Napomena
5. |
Pesticidi |
25 |
25 |
25 |
|
Napomena
6. |
Policiklički
aromat- |
25 |
25 |
25 |
|
Napomena
7. |
ski ugljikovodici |
|
|
|
|
|
Selen |
10 |
10 |
10 |
|
|
Natrij |
10 |
10 |
10 |
|
|
Sulfat |
10 |
10 |
10 |
|
|
Tetrakloreten |
25 |
25 |
10 |
|
Napomena
8. |
Trikloreten |
25 |
25 |
10 |
|
Napomena
8. |
Ukupni trihalometani |
25 |
25 |
10 |
|
Napomena
7. |
Vinil klorid |
|
|
|
Kontrolirati u |
|
|
|
|
|
skladu sa specifi- |
|
|
|
|
|
kacijom proizvoda |
|