283
Na
temelju članka 16. stavka 1. podstavka 1. Zakona o hrani (»Narodne novine«,
broj 117/03, 130/03 i 48/04) ministar zdravstva i socijalne skrbi, uz
suglasnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
Članak 1.
Ovim Pravilnikom
utvrđuju se vrste i količine toksina, teških metala i metaloida te drugih
štetnih tvari koje se mogu nalaziti u hrani.
Članak
2.
U hrani
koja se stavlja u promet mogu se nalaziti štetne tvari: mikotoksini,
biotoksini, metali i metaloidi, poliklorirani bifenili, dioksini, poliklorirani
bifenili slični dioksinima, nitrati, 3-monoklorpropan -1,2-diol (3-MCPD),
akumulirana radioaktivnost (u obliku Ce134 i Ce137), histamin, benz(a)piren u
količinama propisanim ovim Pravilnikom.
Članak
3.
Štetna
tvar jest biološka, kemijska i fizikalna tvar štetna za zdravlje ljudi koja
nije namjerno dodana hrani, a čija je prisutnost u hrani posljedica postupaka
tijekom proizvodnje, prerade, pripreme, tretiranja, pakiranja, transporta ili
skladištenja te hrane ili posljedica okolišnog zagađenja.
Ako se u hrani nađu i neke
druge štetne tvari koje nisu predmet ovoga Pravilnika, (isključivši
farmakološki aktivne tvari i pesticide uređene drugim propisima), najviša
dopuštena količina (NDK) ne smije biti veća od granice određivanja, a hrana se
smatra zdravstveno neispravnom.
NAJVIŠE DOPUŠTENE KOLIČINE MIKOTOKSINA
U HRANI
Članak
4.
Hrana
se ne smije stavljati u promet ako su količine mikotoksina veće od količina
označenih u Tablici 1. ovoga Pravilnika.
Tablica 1. – Najviše
dopuštene količine mikotoksina u hrani
Hrana |
Mikotoksin |
Najviše dopuštene količine mikotoksina (µg/kg jestivog djela) |
Kikiriki, lješnjak, sušeno voće za direktno konzumiranje ili za ugradnju u prehrambeni proizvod |
B1 Aflatoksini B1+B2+G1+G2 |
2,0 4,0 |
Kikiriki prije
sortiranja ili fizikalne obrade |
B1 Aflatoksini B1+B2+G1+G2 |
8,0 15,0 |
Lješnjak i sušeno voće prije sortiranja ili fizikalne obrade |
B1 Aflatoksini B1+B2+G1+G2 |
5,0 10,0 |
Žitarice i proizvodi od žitarica za direktnu konzumaciju ili ugradnju u proizvod |
B1 Aflatoksini B1+B2+G1+G2 Okratoksin |
2,0 4,0 3,0 |
Žitarice osim kukuruza uključujući heljdu i rižu prije sortiranja ili fizikalne obrade |
B1 Aflatoksini B1+B2+G1+G2 Okratoksin |
2,0 4,0 5,0 |
Kukuruz prije
sortiranja ili fizikalne obrade |
B1 Aflatoksini B1+B2+G1+G2 Okratoksin |
5,0 10,0 5,0 |
Sušeno voće od
loze (grožđice) |
Okratoksin |
10,0 |
Zelena pržena kava i proizvodi od kave, vino, pivo, sok od grejpa, kakao i proizvodi od kakaa |
Okratoksin B1 Aflatoksin |
5 5 |
Mlijeko (sirovo i za obradu) i proizvodi od mlijeka |
M1 Aflatoksin |
0,05 |
Začini, čajevi |
B1 Aflatoksini B1+B2+G1+G2 |
5,0 10,0 |
Voćni sok, nektar i drugi napitci koji u svojem sastavu imaju jabučni ili voćni sok |
Patulin |
50,0 |
Koncentrat voćnog
soka nakon pripreme prema uputama proizvođača |
Patulin |
50,0 |
Alkoholna pića, jabukovača i ostala fermentirana pića dobivena od jabuke ili sadrže jabučni sok |
Patulin |
50,0 |
Proizvodi od jabuke uključujući kompot i pire za direktnu konzumaciju |
Patulin |
25,0 |
Jabučni sok, proizvodi od jabuke uključujući kompot i pire deklarirano za dojenčad i malu djecu |
Patulin |
10,0 |
Dječja hrana i proizvodi na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu (1 ) |
B1 Aflatoksin Okratoksin |
0,1 0,5 |
Dječja hrana i proizvodi na bazi mlijeka ( 2 ) |
M1 Aflatoksin |
0,025 |
Hrana za
posebne medicinske namjene i dojenčad ( 3 ) |
B1 Aflatoksini M1 Okratoksin |
0,10 0,025 0,5 |
Kukuruz,
kukuruzno brašno, * proizvodi od kukuruza, riža |
Fumonizini B1 + B2 + B3 |
4000 |
Kukuruz, kukuruzno brašno, * proizvodi od žitarica, riža , biljna ulja i mlijeko |
Zearalenon |
200 |
Žitarice,
riža * |
Deoksinivalenol (DON) |
2000 |
(1)
Izraženo na originalni oblik ( kako se stavlja
na tržište )
(2) Izraženo na pripremljenu hranu
prema uputama
(3) Za hranu na bazi
mlijeka izraženo na pripremljeni hranu, a ostale na originalni oblik ( kako se stavlja na tržište )
* Do utvrđivanja konačnih vrijednosti u EU
NAJVIŠA KOLIČINA BIOTOKSINA U
ODREĐENIM VRSTAMA ŠKOLJKAŠA, BODLJIKAŠA, PLAŠTENJAKA I PUŽEVA
Članak 5.
Ako se
školjkaši koriste za proizvodnju, preradu, distribuciju i maloprodaju, ukupna količina
biotoksina koji uzrokuje paralizu (Paralytic Shellfish Poison – PSP) u jestivim
dijelovima školjkaša (u cijelom tijelu ili pojedinim dijelovima koji se posebno
jedu) ne smije prelaziti 80 mg /100 grama mesa živog školjkaša s obzirom na biološke metode
testiranja, a prema potrebi i određivanje saksitoksina kemijskim metodama.
Ukupna količina biotoksina koji uzrokuje gubitak
pamćenja (Amnesic Shellfish Poison – ASP) u jestivim dijelovima školjkaša (u
cijelom tijelu ili pojedinim dijelovima koji se posebno jedu) ne smije
prelaziti 20 µg/g domoične kiseline.
Najviša količina biotoksina koji uzrokuju dijareju
(Diarrhetic Shellfish Poison – DSP) u jestivim dijelovima školjkaša, bodljikaša,
plaštenjaka i puževa (u cijelom tijelu ili pojedinim dijelovima koji se posebno
jedu) ne smije prijeći:
a) 160 µg/kg mesa okadaične kiseline,
dinofizistoksina i pektentoksina,
b) 1 mg/kg mesa yesotoksina,
c) 160 µg/kg mesa azaspiracidnog
toksina.
NajvIŠA
dopuŠtena koliČina histamina u ribi i ribljim proizvodima
Članak 6.
Određivanje količine histamina u ribi i
ribljim proizvodima na tržištu (veleprodaja i prodaja na malo) odnosi se na
ribe iz porodica SCOMBRIDAE (skuše, tuna), CLUPEIDAE (srdele), ENGRAULIDAE
(inćuni) i CORYPHAENIDAE (dupini), svježe ili smrznute, pripravljene, prerađene
ili konzervirane.
Iz
svake serije uzima se devet uzoraka koji moraju udovoljavati navedenim
uvjetima:
–
srednja vrijednost količine histamina ne smije biti viša od 100 mg/kg
– dva
uzorka mogu sadržavati više od 100 ali manje od 200 mg/kg
– niti
jedan uzorak ne smije sadržavati više od 200 mg/kg.
Ribe podvrgnute postupku enzimatskog zrenja u
salamuri mogu sadržavati višu količinu histamina, ali ne dvostruko višu od gore
zadane.
NajvIŠa
koliČina metala i metaloida u hrani
Članak
7.
Hrana se
može stavljati u promet ako količine metala i metaloida nisu više od količina
navedenih u Tablici 2. ovoga Pravilnika, osim ako to drukčije nije određeno.
Tablica 2. – NajviŠe dopuŠtene koliČine (NDK) metala i metaloida u hrani
(mg/kg ili mg/l) u originalnom obliku
|
Naziv hrane |
NDK (mg/kg
ili mg/l) |
1.1. |
Mlijeko (sirovo
mlijeko), mlijeko za proizvodnju mliječnih proizvoda i toplinski obrađeno
mlijeko |
0,02 |
1.2. |
Hrana za
dojenčad (početna i prijelazna hrana)
i hrana za malu djecu na bazi
mlijeka (1) |
0,02 |
1.3. |
Meso goveda, ovaca, svinja, peradi i njihovi proizvodi osim iznutrica navedenih u točki 1.3.1. |
0,1 |
1.3.1. |
Jestive iznutrice goveda, ovaca, svinja, peradi i njihovi proizvodi |
0,5 |
1.4. |
Ribe (2) i riblji proizvodi osim onih navedenih u točki 1.4.1. |
0,2 |
1.4.1. |
Ribe(2) i riblji proizvodi: Sarda sarda, Diplodus vulgaris, Anguilla anguilla Mugil labrosus labrosus, Pomadasys benneti, Trachurus trachurus, Sardina
pilchardus, Sardinops
species, Dicentrarchus
punctatus Thunnus
species i Euthynnus species, Dicologoglossa
cuneata |
0,4 |
1.5. |
Rakovi osim
tamnog rakovoga mesa |
0,5 |
1.6. |
Školjkaši |
1,5 |
1.7. |
Glavonošci bez
iznutrica |
1,0 |
1.8. |
Žitarice (uključujući
heljdu), mahunarke i zrna mahunarki |
0,2 |
1.9. |
Povrće, krumpir (oguljeni), osim povrća navedenog u
točki 1.9.1. |
0,1 |
1.9.1. |
Zeljasto povrće, lisnato povrće i uzgojene gljive |
0,3 |
1.9.2. |
Špinat |
0,8 |
1.9.3. |
Sušeno povrće |
1,0 |
1.9.4. |
Proizvodi od povrća u metalnoj i drugoj ambalaži |
0,5 |
1.9.5. |
Koncentrat rajčice |
2,0 |
1.10. |
Voće osim voća navedenog u točki 1.10.1. |
0,1 |
1.10.1. |
Bobice i sitno voće |
0,2 |
1.10.2. |
Sušeno voće |
0,5 |
1.10.3. |
Proizvodi od voća u metalnoj i drugoj ambalaži |
0,5 |
1.11. |
Masti i ulja uključujući i mlječnu mast |
0,1 |
1.11.1. |
Nerafinirana ulja |
0,4 |
1.11.2. |
Kakao maslac |
0,5 |
1.12. |
Voćni sokovi,
koncentrirani voćni sokovi (za direktnu konzumaciju) i voćni nektar |
0,05 |
1.13. |
Vina,
uključujući i šampanjce (osim aperitivnih vina), aromatizirana vina,
aromatizirani napitci na bazi vina, vino od jabuka, krušaka i voćna vina. NDK
se odnosi na proizvode uroda voća 2001. godine pa na dalje |
0,2 |
1.14. |
Alkohol |
1,0 |
1.15. |
Bomboni i gume
za žvakanje |
1,0 |
1.16. |
Čaj (Tea sinensis) i domaći čaj |
5,0 |
1.17. |
Čokolada i proizvodi od čokolade |
1,0 |
1.17.1. |
Čokolada bez
šećera |
2,0 |
1.18. |
Kakao prah,
kakao pogače, kakao masa i kakao zrno |
2,0 |
1.19. |
Svježe i
prerađene gljive (samonikle i uzgojene) |
1,0 |
1.19.1. |
Suhe samonikle
i uzgojene gljive |
5,0 |
1.20. |
Jaja i
proizvodi od jaja |
0,25 |
1.20.1. |
Jaja u prahu |
1,0 |
1.21. |
Kava i kavovine |
1,0 |
1.22. |
Kvasac |
1,0 |
1.23. |
Likeri |
0,3 |
1.24. |
Med |
0,3 |
1.25. |
Ocat |
0,2 |
1.26. |
Pića gazirana |
0,05 |
1.27. |
Pivo |
0,2 |
1.28. |
Pivarski slad |
0,4 |
1.29. |
Rakija i žestoka pića |
0,2 |
1.30. |
Kuhinjska sol |
2,0 |
1.31. |
Šećer bijeli |
0,5 |
1.31.1. |
Šećer smeđi |
1,0 |
1.32. |
Sjemenke uljarica |
0,5 |
1.33. |
Začini |
2,0 |
1.34. |
Dječja hrana na bazi voća, povrća i žitarica namijenjena dojenčadi i maloj djeci |
0,1 |
(1)
NDK se
odnosi na gotov obrok pripravljen prema uputama proizvođača
(2) ako se ribe konzumiraju
cijele tada se NDK odnosi na cijelu ribu
2. KADMIJ (Cd)
|
Naziv
hrane |
MDK (mg/kg, ili mg/l ) |
2.1. |
Meso goveda, ovaca, svinja, peradi i njihovi proizvodi, osim iznutrica |
0,05 |
2.2. |
Konjsko meso |
0,2 |
2.3. |
Jetra goveda, ovaca, svinja, peradi i njihovi
proizvodi |
0,5 |
2.4. |
Bubrezi goveda, ovaca, svinja i peradi |
1,0 |
2.5. |
Ribe(2) i riblji
proizvodi osim onih navedenih u točki 2.5.1. |
0,05 |
2.5.1. |
Ribe(2) i riblji proizvodi: Sarda sarda, Diplodus vulgaris, Anguilla anguilla, Engraulis
encrasicholus, Mugil labrosus labrosus, Trachurus trachurus, Luvarus imperialis Sardina pilchardus, Sardinops species, Thunnus species i Euthynnus
species, Dicologoglossa cuneata |
0,1 |
2.6. |
Rakovi osim glave i prsa jastoga i sličnih
velikih rakova Nephropidae i Palinuridae |
0,5 |
2.7. |
Školjkaši |
1,0 |
2.8. |
Glavonošci bez iznutrica |
1,0 |
2.9. |
Žitarice osim onih navedenih u točki 2.9.1. |
0,1 |
2.9.1. |
Posije, klice, pšenična zrna i riža |
0,2 |
2.10. |
Soja |
0,2 |
2.11. |
Voće i povrće osim onog navedenog u točki 2.11.1 i 2.11.2. |
0,05 |
2.11.1. |
Lisnato povrće, svježe bilje, uzgojene gljive i korijen celera |
0,2 |
2.11.2. |
Stabljičasto povrće, korjenasto povrće i krumpir (oguljeni) |
0,1 |
2.11.3. |
Špinat |
0,8 |
2.11.4. |
Sušeno voće |
0,1 |
2.11.5. |
Sušeno povrće |
0,5 |
2.12. |
Samonikle gljive sviježe |
1,0 |
2.12.1. |
Samonikle gljive suhe |
5,0 |
2.12. |
Čokolada i kakao proizvodi |
0,5 |
2.13. |
Jaja i proizvodi od jaja |
0,05 |
2.13.1. |
Jaja u prahu |
0,3 |
2.14. |
Kavovine |
0,1 |
2.15. |
Masti životinjskog porijekla |
0,05 |
2.15.1. |
Margarinski namaz |
0,02 |
2.15.2. |
Maslac |
0,1 |
2.16. |
Med |
0,05 |
2.17. |
Mlijeko |
0,01 |
2.17.1. |
Mliječni proizvodi |
0,05 |
2.18. |
Ocat |
0,02 |
2.19. |
Pića gazirana i pivo |
0,02 |
2.20. |
Pivarski slad |
0,2 |
2.21. |
Kuhinjska sol |
0,5 |
2.22. |
Sokovi od voća i povrća |
0,03 |
2.23. |
Sjemenke uljarica |
0,5 |
2.23.1. |
Mak i sezam |
0,8 |
2.24. |
Vina |
0,01 |
2.25. |
Žitarice i proizvodi od žitarica |
0,1 |
2.26. |
Dječja hrana na bazi voća, povrća i žitarica namijenjena dojenčadi i maloj djeci |
0,03 |
(2) ako se ribe konzumiraju
cijele tada se NDK odnosi na cijelu ribu
3. ŽIVA
(Hg)
|
Naziv hrane |
NDK
(mg/kg ) |
3.1. |
Ribe(2) i riblji proizvodi osim onih navedenih u točki 3.1.1. |
0,5 |
3.1.1. |
Ribe(2)
i riblji proizvodi: Lophius species Anarhichas Lupus Dicentrarchus labrax Molva Diptery gia Sarda sarda, Anguilla species Hoplostethus atlanticus Coryphaenoides rupestris Hippoglossus hippoglossus Makaira species Esox lucius Orcynopsis unicolor Centroscymnes coelolepis Raja species Sebastes marinus, S. mentella, S. viviparus Istiophorus platypterus Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo Morski pas (sve vrste) Lepidocybium flavobrunneum, Ruvettus pretiousus,
Gempylus serpens Acipenser
species Xiphias gladius Thunnus
species i Euthynnus species, |
1,0 |
3.2. |
Svježe samonikle gljive |
0,5 |
3.2.1. |
Suhe samonikle gljive |
3,0 |
3.3. |
Jaja i proizvodi od jaja |
0,3 |
3.3.1. |
Jaja u prahu |
0,1 |
3.4. |
Kavovine |
0,05 |
3.5. |
Mak |
0,03 |
3.6. |
Masti životinjskog porijekla |
0,3 |
3.6.1. |
Maslac |
0,03 |
3.7. |
Meso goveda, ovaca, svinja, peradi i njihovi proizvodi, osim iznutrica |
0,03 |
3.7.1. |
Jestive iznutrice goveda, ovaca, svinja, peradi i njihovi proizvodi |
0,1 |
3.8. |
Mlijeko |
0,01 |
3.8.1. |
Mliječni proizvodi |
0,03 |
3.9. |
Pivo |
0,01 |
3.9.1. |
Pivarski slad |
0,05 |
3.10. |
Voće i povrće osim navedenog u točki 3.10.1. |
0,02 |
3.10.1. |
Lisnato povrće, oguljeni krumpir, špinat i koncentrat rajčice |
0,05 |
3.10.2. |
Sušeno voće |
0,05 |
3.10.3. |
Sušeno povrće |
0,1 |
3.11. |
Kuhinjska sol |
0,2 |
3.12. |
Sjemenke uljarica |
0,1 |
3.13. |
Žitarice i proizvodi od žitarica |
0,05 |
3.14. |
Dječja hrana na bazi voća, povrća i žitarica namjenjena dojenčadi i maloj djeci |
0,01 |
(2) ako se ribe konzumiraju
cijele tada se NDK odnosi na cijelu ribu
4. ARSEN (As) ukupni
|
Naziv
hrane |
NDK (mg/kg, ili mg/l ) |
4.1. |
Bomboni i gume za žvakanje |
0,05 |
4.2. |
Čaj (Tea sinensis) i domaći čaj |
1,0 |
4.3. |
Čokolada i
proizvodi od čokolade |
0,5 |
4.3.1. |
Čokolada bez šećera |
1,0 |
4.3.2. |
Kakao prah, kakao pogače, kakao masa i kakao
zrno |
1,0 |
4.4. |
Svježe i prerađene gljive (samonikle i uzgojene) |
0,3 |
4.4.1. |
Suhe samonikle i uzgojene gljive |
1,0 |
4.5. |
Jaja i jaja u prahu |
0,1 |
4.6. |
Kava i kavovine |
1,0 |
4.7. |
Kvasac |
0,5 |
4.8. |
Ulja i masti, biljnog i životinjskog porijekla,
margarin i margarinski namazi |
0,1 |
4.8.1. |
Nerafinirano ulje, riblje ulje i kakao maslac |
0,4 |
4.9. |
Meso goveda, ovaca, svinja i peradi, osim iznutrica |
0,1 |
4.9.1. |
Proizvodi od mesa goveda, ovaca, svinja i peradi |
0,3 |
4.9.2. |
Iznutrice goveda, ovaca, svinja i peradi i
njihovi proizvodi |
0,5 |
4.10. |
Mlijeko i mliječni proizvodi |
0,1 |
4.11. |
Ocat |
0,2 |
4.12. |
Gazirana pića i pivo |
0,3 |
4.13. |
Voće i povrće |
0,3 |
4.13.1. |
Sušeno voće |
0,5 |
4.13.2. |
Sušeno povrće i koncentrat rajčice |
1,0 |
4.14. |
Riba(2) riječna i morska |
2,0 |
4.14.1. |
Bijela
morska riba |
4,0 |
4.14.2. |
Tuna, sabljarka, školjke i glavonošci |
8,0 |
4.14.3. |
Rakovi |
15,0 |
4.14.4. |
Proizvodi od riječne i morske ribe |
3,0 |
4.14.5. |
Proizvodi od bijele morske ribe |
6,0 |
4.14.6. |
Proizvodi od tune, sabljarke, školjki i
glavonožaca |
12,0 |
4.14.7. |
Proizvodi od rakova |
22,5 |
4.15. |
Kuhinjska sol |
2,0 |
4.16. |
Sokovi od voća i povrća |
0,2 |
4.17. |
Šećer |
1,0 |
4.18. |
Začini |
5,0 |
4.19. |
Sušeni luk |
2,0 |
4.20. |
Hmelj |
2,0 |
4.21. |
Žitarice i proizvodi |
0,5 |
4.22. |
Dječja hrana na bazi voća, povrća i žitarica za dojenčad i malu djecu |
0,1 |
(2) ako se ribe
konzumiraju cijele tada se NDK odnosi na cijelu ribu
5. BAKAR (Cu)
|
Naziv
hrane |
NDK (mg/kg ili mg/l ) |
5.1. |
Alkohol |
10,0 |
5.2. |
Čokolada
i proizvodi od čokolade |
15,0 |
5.2.1. |
Čokolada bez šećera |
30,0 |
5.3. |
Kakao prah, kakao pogače i kakao masa |
50,0 |
5.3.1. |
Kakao zrno |
70,0 |
5.4. |
Bubrezi goveda, ovaca, svinja i peradi |
1,0 |
5.5. |
Likeri |
30 |
5.6. |
Margarin |
0,4 |
5.6.1. |
Margarinski namaz |
1,5 |
5.7. |
Mast i ulja životinjskog porijekla |
0,4 |
5.7.1. |
Maslac |
0,5 |
5.8. |
Ulja i masti biljnog porijekla osim navedenih u
točki 2.8.1. |
0,1 |
5.8.1. |
Nerafinirano ulje i kakao maslac |
0,4 |
5.9. |
Med |
2,0 |
5.10. |
Jetra goveda, ovaca, svinja, peradi i njihovi
proizvodi |
80,0 |
5.11. |
Ocat |
5,0 |
5.12. |
Povrće u metalnoj i drugoj ambalaži |
5,0 |
5.12.1. |
Koncentrat rajčice |
20,0 |
5.13. |
Rakija i žestoka pića |
10,0(*) |
5.14. |
Riblji proizvodi(2) u metalnoj
ambalaži |
30,0 |
5.15. |
Kuhinjska sol |
2,0 |
5.16. |
Sok od voća i povrća |
5,0 |
5.17. |
Šećer bijeli |
1,0 |
5.17.1. |
Šećer smeđi |
10,0 |
5.18. |
Vino |
1,0 |
5.19. |
Voće u metalnoj i drugoj ambalaži |
10,0 |
(*) Ukupno Cu i Fe
(2) ako se ribe konzumiraju cijele tada se NDK odnosi na cijelu ribu
|
Naziv
hrane |
NDK (mg/kg ili mg/l ) |
6.1. |
Alkohol |
2,0 |
6.2. |
Samonikle i uzgojene gljive u metalnoj ambalaži |
50,0 |
6.3. |
Likeri |
2,0 |
6.4. |
Med |
10,0 |
6.5. |
Proizvodi od mesa goveda, ovaca, svinja, peradi
i iznutrica u metalnoj ambalaži |
100,0 |
6.6. |
Ocat |
5,0 |
6.7. |
Rakija i žestoka pića |
0,5 |
6.8. |
Riblji(2)
proizvodi u metalnoj ambalaži |
100,0 |
6.9. |
Sok od voća i povrća,
koncentrirani sok, voćni sirup i baza citrus (razrijeđeni) u metalnoj
ambalaži |
5,0 |
6.10. |
Vino |
5,0 |
6.11. |
Voće i proizvodi od voća u metalnoj ambalaži |
20,0 |
(2) ako se ribe konzumiraju
cijele tada se NDK odnosi na cijelu ribu
|
Naziv
hrane |
NDK (mg/kg ili mg/l ) |
7.1. |
Hrana u metalnoj ambalaži
osim pića |
200,0 |
7.2. |
Pića u metalnoj ambalaži
uključujući sokove od voća i povrća |
100,0 |
7.3. |
Dječja hrana u metalnoj ambalaži za dojenčad i malu djecu
osim suhih i praškastih proizvoda |
50,0 |
7.3.1. |
Dječja hrana od
prerađenih žitarica u metalnoj ambalaži za dojenčad i malu djecu (3) |
50,0 |
7.3.2 |
Početna hrana za dojenčad
i prijelazna hrana za dojenčad u metalnoj ambalaži, uključujući mliječnu
hranu (3) |
50,0 |
7.3.3. |
Hrana za dojenčad u
metalnoj ambalaži za posebnu medicinsku namjenu (3) |
50,0 |
7.4. |
Alkohol |
25,0 |
7.5. |
Ocat, vino, rakija i
žestoka pića |
10,0 |
(
3) NDK se odnosi na proizvod kakav je u
prodaji
|
Naziv
hrane |
NDK (mg/kg ili mg/l ) |
8.1. |
Alkohol |
10,0 |
8.2. |
Samonikle i uzgojene gljive u metalnoj ambalaži |
50,0 |
8.3. |
Likeri |
30,0 |
8.4. |
Ulja i masti biljnog i
životinjskog porijekla, margarin i margarinski namazi |
1,5 |
8.4.1 |
Nerafinirana ulja, masti
i riblje ulje |
5,0 |
8.4.2. |
Kakao maslac |
2,0 |
8.5. |
Med |
20,0 |
8.6. |
Ocat |
10,0 |
8.7. |
Povrće i proizvodi od povrća u metalnoj ambalaži |
20,0 |
8.8. |
Riblji (2) proizvodi
u metalnoj ambalaži |
30,0 |
8.9. |
Voće i proizvodi od voća u metalnoj ambalaži |
30,0 |
8.10. |
Sok od voća i povrća, koncentrirani sok, voćni sirup i baza citrus (razrijeđeni) u metalnoj ambalaži |
15,0 |
8.11. |
Vino crno |
20,0 |
8.11.1. |
Vino ružičasto |
15,0 |
8.11.2. |
Vino bijelo |
10,0 |
8.12. |
Rakija i žestoka pića |
10,0(*) |
(*) Ukupno Cu i Fe
(2) ako se ribe
konzumiraju cijele tada se NDK odnosi na cijelu ribu
|
Naziv
hrane |
NDK (mg/kg) |
9.1. |
Ulja i masti biljnog
porijekla, margarin i margarinski namazi |
0,5 |
NAJVIŠE DOPUŠTENE KOLIČINE
POLIKLORIRANIH BIFENILA (PCBs), DIOKSINA I POLIKLORIRANIH BIFENILA SLIČNIH
DIOKSINIMA (PCBs) U HRANI
Članak
8.
Hrana
se može stavljati u promet ako količine polikloriranih bifenila (PCBs) ne prelaze
količine navedene u Tablici 3. i Tablici 4. ovoga Pravilnika, izraženo kao suma
sedam kongenera: 28, 52,101,118,138,153,180.
Tablica 3. Najviše dopuštene količine PCB-a u hrani
Vrsta hrane |
Najviše dopuštene količine PCB-a ng/g masti |
Jaja i proizvodi od jaja |
200 |
Meso peradi i proizvodi od mesa peradi |
200 |
Mlijeko - svježe mlijeko - termički obrađeno - mliječni proizvodi |
100 100 100 |
Tablica 4. Najviše
dopuštene količine
PCB-a u hrani
Vrsta
hrane |
Najviše dopuštene količine PCB-a mg/kg |
Hrana za dojenčad i malu djecu |
0,2 |
Ribe i školjke |
2,0 * |
Crveno meso |
3,0 ** |
* Izraženo na jestivi dio
** Izraženo na količinu masti
Članak 9.
Hrana se
može stavljati u promet ako količine polikloriranih dibenzodioksina (PCDD) i
polikloriranih dibenzofurana (PCDF) nisu više od količina označenih u Tablici
5. ovoga Pravilnika.
Članak 10.
Najviše dopuštene količine izražavaju se prema
2,3,7,8-TCDD (2,3,7,8-tetraklorodibenzodioksin) putem toksičnog ekvivalenta
(TEQ) koji se dobije izračunom pojedinačnih količina dioksina s odgovarajućim
toksičnim ekvivalent faktorima TEFs.
Rezultat se izražava preko 17 pojedinačnih kongenera
dioksina i 12 pojedinačnih kongenera PCB prikazanih u Listi 1. ovoga Pravilnika
– 17 pojedinačnih kongenera dioksina i 12 pojedinačnih kongera PCB, prema
formuli: I-TEQ = količina kongenera x toksični ekvivalent faktor.
Lista 1. - 17
pojedinačnih kongenera dioksina i 12 pojedinačnih kongenera PCB
Kongeneri dioksina: |
TEFs |
Kongeneri PCB |
TEFs |
a) Dibenzo-p-dioksini (PCDDs): 2,3,7,8-TCDD 1,2,3,7,8-PeCDD 1,2,3,4,7,8-HxCDD 1,2,3,6,7,8-HxCDD 1,2,3,7,8,9-HxCDD 1,2,3,4,6,7,8-HpCDD OCDD |
1,0 1,0 0,1 0,1 0,1 0,01 0,0001 |
a)
Non-orto PCB: PCB 77 PCB 81 PCB126 PCB 169 |
0,0001 0,0001 0,1 0,01 |
b)
Dibenzofurani
(PCDFs): 2,3,7,8-TCDF 1,2,3,7,8-PeCDF 2,3,4,7,8-PeCDF 1,2,3,4,7,8-HxCDF 1,2,3,6,7,8-HxCDF 1,2,3,7,8,9-HxCDF 2,3,4,6,7,8-HxCDF 1,2,3,4,6,7,8-HpCDF 1,2,3,4,7,8,9-HpCDF OCDF |
0,1 0,05 0,5 0,1 0,1 0,1 0,1 0,01 0,01 0,0001 |
b)
Mono-orto PCB: PCB 105 PCB 114 PCB 118 PCB 123 PCB 156 PCB 157 PCB 167 PCB 189 |
0,0001 0,0005 0,0001 0,0001 0,0005 0,0005 0,00001 0,0001 |
Tablica 5. Najviše
dopuštene količine PCDD i PCDF u hrani
Vrsta hrane |
Najviše dopuštene količine (PCDD+PCDF) pg -PCDD/F
TEQ/g masti ili proizvoda |
Meso i mesni proizvodi: -meso preživača (goveđe meso, ovčje meso) -perad i uzgojena divljač -svinjetina Jetra i njezini proizvodi |
2 pg PCDD/F-TEQ/g masti* 1,5 pg PCDD/F-TEQ/g masti* 0,6 pg PCDD/F-TEQ/g masti* 4 pg PCDD/F-TEQ/g masti* |
Mišićno meso ribe i riblji proizvodi |
3 pg PCDD/F-TEQ/g orginalnog proizvoda
(1) |
Mlijeko i mliječni proizvodi uključujući maslac |
2 pg PCDD/F-TEQ/g masti* |
Kokošja jaja i proizvodi od jaja |
2 pg PCDD/F-TEQ/g masti* |
Životinjske masti: -preživača -peradi i uzgojene divljači -svinjska -miješane životinjske masti Ulja i masti -Biljno ulje -riblje ulje namijenjeno za ljudsku uporabu |
3 pg PCDD/F-TEQ/g masti 1,5 pg PCDD/F-TEQ/g masti 0,6 pg PCDD/F-TEQ/g masti 1,5
pg PCDD/F-TEQ/g masti 0,5 pg PCDD/F-TEQ/g masti 1,5
pg PCDD/F-TEQ/g masti |
* Najviše dopuštene količine se ne primjenjuju na proizvode koji sadrže <1% masti
NAJVIŠE DOPUŠTENE KOLIČINE NITRATA,
3- MONOKLORPROPAN -1,2- DIOLA (3-MCPD)
I AKUMULIRANE RADIOAKTIVNOSTI (u obliku
Ce134 i Ce137) U HRANI
Članak 11.
U
Tablici 6. ovoga Pravilnika navedene su najviše dopuštene količine nitrata koji
se mogu naći u špinatu i salati te vrijeme njihovoga ubiranja prema kojem se
mijenjaju najviše dopuštene količine te posebne napomene.
Tablica 6. - Najviše
dopuštene količine nitrata u špinatu i
salati
Povrće |
Vrijeme ubiranja |
mg NO3/kg |
Napomena |
svježi špinat (Spinacia oleraccea) |
od 1. studenog do 31 ožujka od 1. travnja do 31. listopada |
3000 2500 |
ne odnosi se na svježi špinat za preradu u postrojenjima |
prerađen, duboko smrznut ili smrznut špinat |
|
2000 |
|
svježa salata (Lactuca sativa L.) iz staklenika ili iz nasada s polja |
od 1 . listopada do 31. ožujka od 1.travnja do 30 rujna s iznimkom za salatu iz nasada s polja : od 1. svibnja do 31. kolovoza |
4500 3500 2500 |
10 pojedinačnih glavica je najmanja količina za laboratorijsko ispitivanje |
Članak
12.
Najviše
dopuštene količine 3 - monokloropropana -1,2- diola (3-MCPD) koji nastaje tijekom
proizvodnje određene vrste hrane navedene su u Tablici 7. ovoga Pravilnika. S
obzirom na različite sadržaje suhe tvari određenih hrana, najviša dopuštena
količina računa se na suhu tvar uzimajući u obzir da 100% suhe tvari smije
sadržavati naviše do 0.05 mg/kg 3-MCPD.
Tablica 7. - Najviše dopuštene količine 3 - monokloropropana -1,2- diola (3-MCPD)
Hrana |
Najviša dopuštena količina u mg/kg |
Napomena |
hidrolizirani
biljni proteini |
0,02 * |
* 0,2 mg/kg je najviša
dopuštena količina utvrđena za tekući proizvod koji ima 40 % suhe tvari što
odgovara 0,05 mg/kg za proizvod sa 100 % suhe tvari. |
sojin umak |
0.02* |
NAJVIŠA
DOPUŠTENA KOLIČINA ODREĐUJE
SE ZA SVAKI PROIZVOD POSEBNO RAČUNAJUĆI NA SUHU TVAR . |
Članak
13.
Najviše
dopuštene količine akumulirane radioaktivnosti u obliku Ce134 i Ce137 navedene u Tablici 8. ovoga
Pravilnika, odnose se na mlijeko i mliječne proizvode, hranu za djecu do 6 mjeseci
života te ostalu hranu u prerađenom ili neprerađenom obliku.
Navedene
odredbe odnose se i na ambalažne materijale u koje je hrana pakirana.
Drugi
radionuklidi kao Pu238,
Pu239, Pu240 i Am241 (Codex grupa 1) ne smiju
biti nađeni u ribi i školjkama kao i drugoj hrani.
Tablica 8. - Najviše dopuštene količine akumulirane radioaktivnosti u obliku Ce 134 i Ce 137
Hrana |
akumulirana radioaktivnost izražena u Bq/kg |
Mlijeko i mliječni proizvodi Hrana za posebne prehrambene potrebe – za djecu do 6 mjeseci života |
370 |
Ostala hrana uključujući i ambalažne materijale |
600 |
NajvIŠA dopuŠtena koliČinA benzo(a)pirena u hrani
Članak
14.
Najviše
dopuštene količine benzo(a)pirena prikazane su u Tablici 9. ovoga Pravilnika, a
izražavaju se na hranu u obliku u kojem se stavlja na tržište. Ukoliko se hrana
s oznakama 4,5,6,7 koristi kao sirovina za proizvodnju, tada se najveća
dopuštena količina odnosi na proizvedenu hranu.
Tablica 9. - Najviše
dopuštene količine Benzo(a)pirena u hrani
Hrana |
Najviše dopuštene količine u μg/kg |
Ulja i masti
kao hrana ili kao sastojak u pripremljenoj hrani |
2,0 |
Hrana za dojenčad i malu djecu - Dječja hrana i hrana za dojenčad i malu djecu na bazi žitarica (1) - Hrana za dojenčad i prijelazna hrana za dojenčad(2) - Hrana za posebnu medicinsku namjenu (3) posebno za dojenčad |
1,0 |
Meso, dimljena riba i riblji i dimljeni riblji proizvodi (4) |
5,0 |
Meso ribe isključujući dimljenu ribu (5) |
2,0 |
Mekušci, školjkaši, glavonošci, (6) isključujući dimljene |
5,0 |
Prehrambene
arome dima kao sastojci u hrani (7) |
0,03 |
(1)
,
(2), (3) - najviša dopuštena količina se odnosi na hranu kakva se stavlja na
tržište
Članak
15.
Danom
stupanja na snagu ovoga Pravilnika odredbe Pravilnika o količinama pesticida,
toksina, mikotoksina, metala i histamina i sličnih tvari koje se mogu nalaziti
u namirnicama¸ te o drugim uvjetima u
pogledu zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opće uporabe (»Narodne
novine«, broj 46/94, 45/98, 11/01 i 39/03) prestaju se primjenjivati u dijelu
koji se odnosi na količine ostataka toksina, mikotoksina, metala, histamina i
sličnih tvari koje se mogu nalaziti u hrani.
Članak
16.
Ovaj
Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
011-02/04-04/51
Urbroj: 534-07-02/1-05-0001
Zagreb, 20. siječnja 2005.
Potpredsjednik Vlade
Ministar zdravstva i socijalne skrbi
prof. dr. sc. Andrija Hebrang, v. r.