1441
Na temelju članka 35. stavka 2. Zakona o hrani
(»Narodne novine« broj 117/03, 130/03, 48/04), ministar poljoprivrede,
šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom uređuje kakvoća keksa i
keksima srodnih proizvoda (u daljnjem tekstu: proizvodi) koji se stavljaju na
tržište, a odnosi se na:
• nazive, definicije i opće zahtjeve kojima
moraju udovoljavati;
• sastav;
• vrstu i količinu sirovina i drugih tvari koje
se koriste u proizvodnji i preradi.
Članak 2.
Nazivi, definicije i opći zahtjevi kakvoće
proizvoda koji su predmet ovoga Pravilnika propisani
su u Prilogu 1. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Članak 3.
Na deklariranje ili označavanje proizvoda iz
članka 1. ovoga Pravilnika primjenjuju se odredbe posebnog propisa o općem
deklariranju ili označavanju hrane.
Članak 4.
Korištenje aditiva propisano je posebnim
propisom kojim se uređuju prehrambeni aditivi dozvoljeni u hrani.
Članak 5.
Proizvodi mogu sadržavati i druge šećere koji
nisu propisani u posebnom propisu kojim se uređuje kakvoća šećera.
II. POSEBNE ODREDBE
Članak 6.
Keksi i keksima srodni proizvodi su proizvodi
određenih prehrambenih i senzorskih svojstava,
dobiveni od mlinskih proizvoda, masnoća, šećera, škroba i drugih sirovina i
aditiva, tehnološkim postupcima miješanja, gnjetenja,
tučenja, oblikovanja, pečenja i drugim postupcima.
Članak 7.
Keksi i keksima srodni proizvodi mogu biti s
dodacima, mogu se puniti, prelijevati, djelomično prelijevati, ukrašavati,
posipavati i drugo.
Članak 8.
Keksi i keksima srodni proizvodi se na tržište
stavljaju pod nazivom:
• keks;
• kreker;
• trajno slano pecivo;
• čajno pecivo;
• vafel list;
• vafel proizvod;
• medenjak;
• paprenjak;
• makronen;
• biskvit;
• piškota;
• mekani biskvit;
• kolač;
• trajni kolač.
III. UTVRĐIVANJE
SUKLADNOSTI
Članak 9.
Za utvrđivanje sukladnosti proizvoda s
propisanim općim zahtjevima kakvoće u svrhu službene kontrole koriste se metode
propisane posebnim propisom te druge validirane i
međunarodno priznate metode.
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE
ODREDBE
Članak 10.
Danom početka primjene ovoga Pravilnika prestaju
važiti odredbe Pravilnika o kvaliteti keksa i
proizvoda srodnih keksu (»Narodne novine« br. 53/91,
158/03).
Proizvodi proizvedeni do dana početka primjene
ovoga Pravilnika sukladno odredbama Pravilnika iz stavka 1. ovoga članka mogu
se stavljati na tržište do iskorištenja zaliha, a najkasnije do 31. prosinca
2006. godine.
Članak 11.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana
objave u »Narodnim novinama«, a primjenjuje se od 1. siječnja 2006. godine.
Klasa: 011-02/05-01/38
Urbroj: 525-1-05-1
Zagreb, 13. lipnja 2005.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG 1
NAZIVI, DEFINICIJE I
OPĆI ZAHTJEVIKAKVOĆE PROIZVODA
1. Keks je proizvod dobiven
pečenjem oblikovanog tvrdog tijesta, a sadrži najmanje 6% masnoće, računato na gotov
proizvod s najviše 5% vode.
2. Kreker je proizvod dobiven
pečenjem tijesta, karakteristične lisnate/hrskave strukture, a sadrži najmanje
10% masnoće, računato na gotov proizvod s najviše 5% vode.
3. Trajno
slano pecivo
je hrskavi proizvod dobiven pečenjem u obliku štapića, pereca, prutića ili u
drugim oblicima, gdje se površina tijesta prije pečenja može obraditi s vodenom
otopinom natrijevog hidroksida.
4. Čajno
pecivo
je proizvod dobiven pečenjem oblikovanog masnog mekog tijesta, a sadrži
najmanje 10% masnoće, računato na gotov proizvod s najviše 5% vode.
5. Vafel list je proizvod dobiven pečenjem tekućeg tijesta.
Prema strukturi vafel
list može biti hrskav ili mekan, a po obliku može biti ravan, reljefni,
cjevasti (holipe) ili drugih oblika.
Mekan vafel list
sadrži najmanje 10% vode u gotovom proizvodu.
6. Vafel proizvod je proizvod koji se sastoji od vafel listova i punjenja, a po obliku može biti ravan,
reljefni, cjevasti (holipe) ili drugih oblika.
7.
Medenjak
je proizvod dobiven od mlinskih proizvoda i/ili škroba, šećera, meda, škrobnog
sirupa, masnoća, začina i aditiva.
8.
Paprenjak
je proizvod dobiven od mlinskih proizvoda, šećera, škrobnog sirupa i/ili meda,
masnoće, jaja, papra, začina i aditiva, sa sadržajem od najmanje 10% masti,
računato na gotov proizvod s najviše 5% vode.
9. Makronen je proizvod dobiven od bjelanjaka jajeta (uz
mogući dodatak žumanjka) i šećera, sa ili bez dodataka lupinastog
voća ili drugih sjemenki bogatih bjelančevinama ili odgovarajućih sirovih masa persipana ili marcipana. Pri izradi makronena
dozvoljeno je dodavanje do 3% mlinskih proizvoda i/ili škroba računato na gotov
proizvod s najviše 5% vode.
10.
Biskvit
je proizvod dobiven od jaja, žumanjaka i/ili bjelanjaka, ili odgovarajuće
količine proizvoda od jaja, šećera, mlinskih proizvoda i/ili škroba i aditiva,
bez dodavanja masnoće.
11.
Piškota
je proizvod dobiven kao i biskvit karakteristična oblika.
12. Mekani
biskvit
je proizvod dobiven kao i biskvit uz dodatak masnoće.
13. Kolač je proizvod s rokom
valjanosti do 30 dana.
14. Trajni
kolač
je proizvod originalno zapakiran s rokom valjanosti preko 30 dana.