1874
Na temelju članka 16. stavka 3., članka 21.
stavka 3., članka 22. stavka 1. uz suglasnost ravnatelja Državnog zavoda za
mjeriteljstvo i stavka 4., članka 23. stavka 5., članka 24. stavka 5., članka
25. stavka 3., članka 28. stavka 6., članka 31. stavka 4., članka 34. stavka
3., članka 35. stavka 5., članka 38. stavka 3., članka 40. stavka 2. i članka
95. stavka 3. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti
poljoprivrednog bilja (»Narodne novine« broj 131/97, 163/03), ministar
poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
Članak 1.
U Pravilniku o temeljnim zahtjevima kakvoće,
načinu ispitivanja, pakiranju i deklariranju sjemena poljoprivrednog bilja
(»Narodne novine«, broj 4/05, 49/05) u članku 4. stavku 2. riječ »vlaga« briše
se.
U istom članku stavak 4. briše se.
Članak 2.
U članku 14. stavak 9. riječi »koje čine sitna
pakiranja« zamjenjuju se riječima: »koju čine pakiranja od 1 kg i manje«.
Članak 3.
U Dodatku 2. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i
čini njegov sastavni dio Poglavlje 7. »Ispitivanje zdravstvenog stanja sjemena«
mijenja se i glasi:
»7.1. CILJ
Cilj ovog ispitivanja je odrediti zdravstveno
stanje uzorka sjemena na temelju čega se određuje zdravstveno stanje partije
sjemena. Podaci o zdravstvenom stanju omogućuju uspoređivanja vrijednosti različitih
partija sjemena.
Ispitivanje zdravstvenog stanja sjemena je važno
iz tri razloga:
1. Sjemenom prenesena zaraza može dovesti do
razvoja bolesti u polju i smanjenja komercijalne vrijednosti usjeva.
2. Uvezena partija sjemena može donijeti bolest
u novo područje. Zbog toga su nekad potrebni testovi na karantenske bolesti.
3. Ispitivanje zdravstvenog stanja sjemena može
razjasniti ocjenu klijanaca i razloge slabe
klijavosti ili formiranja usjeva i biti nadopuna ispitivanju klijavosti.
4. Rezultati ispitivanja zdravstvenog stanja
sjemena mogu ukazati na nužnost provođenja tretiranja sjemena u cilju
iskorjenjivanja patogena koji se prenose sjemenom ili smanjenja opasnosti od
prijenosa zaraze.
7.2. DEFINICIJE
7.2.1. Zdravstveno stanje
Zdravstveno stanje sjemena odnosi se prvenstveno
na prisutnost ili odsutnost uzročnika bolesti kao što su gljivice, bakterije i
virusi zatim štetnih organizama biljaka kao što su nematode
i kukci, ali mogu biti uključena i štetna fiziološka stanja kao što je
nedostatak mikroelemenata.
7.2.2. Predtretman (prethodna
obrada)
Bilo kakav fizikalni ili kemijski laboratorijski
tretman radnog uzorka koji prethodi inkubaciji, a provodi se radi pospješivanja
ispitivanja.
7.2.3. Tretiranje
Bilo
kakav proces, fizikalni, biološki ili kemijski, kojem je podvrgnuta partija
sjemena.
7.3. OSNOVE
Ispitivanje zdravstvenog stanja sjemena provodi
se primjenom metoda koje provjereno odgovaraju svrsi ispitivanja.
Dostupne su različite metode ispitivanja koje
variraju u osjetljivosti i ponovljivosti te u traženoj količini opreme i
iskustva u izvođenju. Upotrijebljene metode ovisit će o patogenu ili stanju
koje se ispituje, vrsti sjemena i svrsi ispitivanja. Odabir metode i
ocjenjivanje rezultata zahtijevaju znanje i iskustvo u odabranoj metodi. Određuje
se prisutnost ili odsutnost uzročnika bolesti, štetnika te štetnih fizioloških
stanja navedenih od pošiljaoca, te se broj napadnutih zrna u uzorku procjenjuje
što točnije, koliko dopušta korištena metoda.
Na determinaciju može utjecati tretiranje partije
sjemena. Općenito, ispitivanje zdravstvenog stanja tretiranog sjemena daje
nepouzdane rezultate kao posljedica maskiranja ili inhibicije razvoja ciljanog
organizma.
7.4. POSTUPAK
7.4.1. Radni uzorak
Cijeli prosječni uzorak ili samo jedan njegov
dio mogu biti upotrijebljeni kao radni uzorak ovisno o metodi ispitivanja.
Uzorak mora biti zapakiran i dostavljen na način koji neće dozvoliti promjenu
njegovog zdravstvenog stanja.
Izuzetno, može se tražiti uzorak veći od
prosječnog uzorka koji je propisan, što treba biti zatraženo kod uzorkovanja.
Kada se dio prosječnog uzorka uzima za radni
uzorak, razdjeljivanje mora biti u skladu s pripremom radnog uzorka opisanom u podtočki 1.7.2. Moraju biti poduzete mjere koje će
spriječiti kontaminaciju sjemena.
U pravilu radni uzorak nije manji od 400
sjemenki ili ekvivalentne težine uzete iz prosječnog uzorka.
Ponavljanja koja sadrže određeni broj sjemenki,
po potrebi se uzimaju iz prosječnog uzorka nakon njegova prethodnog miješanja.
7.4.2. Opće upute
Mikroflora sjemena u partiji ili uzorku sjemena
može se značajno mijenjati u skladišnim uvjetima u kojima će životna sposobnost
sjemena ostati na zadovoljavajućoj razini. Pri odabiru odgovarajućih uvjeta
skladištenja u obzir se mora uzeti optimalna temperatura skladišta kako bi se
održala cjelovitost uzorka.
Značajan razvoj saprofitskih
plijesni i »skladišnih gljivica« pri ispitivanju mogu ukazivati na lošu kakvoću
sjemena kao rezultat nepovoljne žetve, dorade, uvjeta skladištenja ili starenja
sjemena. Neke se gljivice (npr. Rhizopus
spp.) brzo šire na filter-papiru
i mogu prorasti zdravu biljku ili se razvijati s patogenom koji se razvija na
zaraženom sjemenu. Iz tog je razloga za pojedine metode poželjno izvršiti predtretman.
7.5. OCJENJIVANJE
7.5.1. Pregled bez inkubacije
Ovi
pregledi ne daju podatke o životnoj sposobnosti patogena.
7.5.1.1.
Direktni pregled
Pregledava se prosječni uzorak ili poduzorak uzet iz njega sa ili bez upotrebe stereo-mikroskopa, a traže se sklerociji,
ciste nematode, nakupine hlamidospora,
kukci, grinje, te znakovi bolesti i štetnika na sjemenu ili inertnim tvarima,
kao što su plodonosna tijela, obezbojenja i
oštećenja.
7.5.1.2.
Pregled nabubrenog sjemena
Radni uzorak se potopi u vodi ili drugoj
tekućini da bi se plodonosna tijela, simptomi bolesti ili štetnici učinili
vidljivijima, ili da se potakne oslobađanje spora. Nakon bubrenja sjeme se
pregledava površinski ili iznutra, najbolje pomoću stereo-mikroskopa.
7.5.1.3.
Pregled organizama uklonjenih pranjem
Radni uzorak se potopi u vodi uz dodatak okvašivača ili u alkohol, te snažno trese da se uklone
spore gljiva, hife, nematode
i sl. pomiješane sa ili priljubljene na sjeme.
Dobivena tekućine se filtrira, centrifugira ili evaporira, a potom se
ekstrahirani materijal ispituje pomoću mikroskopa.
7.5.2. Pregled nakon inkubacije
Nakon razdoblja inkubacije radni se uzorak
ispituje na prisutnost uzročnika bolesti, simptome razvoja bolesti, prisutnost
štetnika i štetnih fizioloških stanja na ili u sjemenu te na klijancima. Ispitivanje može biti površinsko ili iznutra.
Uobičajena je upotreba tri vrste podloga:
7.5.2.1. Filter-papir
se upotrebljava kada se traži razvoj patogena iz sjemena ili ispitivanje klijanaca. Sjeme sa ili bez predtretmana
se razmjesti za vrijeme inkubacije tako da se onemogući sekundarno širenje
patogena. Uvjeti osvjetljenja se podese tako da se pospješi sporulacija
prisutnih gljiva. Ponekad je poželjno sprečavanje klijanja pomoću kemikalija
ili na drugi način. Neki patogeni mogu biti određeni bez povećanja, ali
najčešće je potreban stereo-mikroskop i
laboratorijski mikroskop za determinaciju spora.
7.5.2.2. Za određene patogene može biti
upotrijebljen pijesak, umjetni kompost ili neka slična podloga. Sjeme se sije,
obično bez predtretmana, na odgovarajući međusobni
razmak u podlogu tako da se spriječi sekundarno širenje patogena i inkubira se
u uvjetima podesnim za razvoj simptoma.
7.5.2.3. Hranjive podloge se koriste kako bi se
postigao što prepoznatljiviji razvoj patogena iz
sjemena. Pri tom se traže sterilni uvjeti. Sjeme se smješta, obično nakon predtretmana, na površinu sterilnog agara i inkubira.
Karakteristične kolonije na agaru određuju se makroskopski
ili mikroskopski. Pri ovome postupku korisno je osvjetljavanje, a također se
mogu koristiti i inhibitori klijanja.
7.5.3. Pregled uzgajanih biljaka
Uzgoj biljaka iz sjemena i njihovo ispitivanje
na simptome bolesti je ponekad najpraktičniji postupak za određivanje da li su
bakterije, gljive ili virusi prisutni u uzorku. Sjeme iz ispitivanog uzorka
može se sijati ili se inokulum dobiven iz uzorka može
koristiti za pokusnu infekciju zdravih klijanaca ili
dijelova biljaka. Biljke pri tome moraju biti zaštićene od bilo kakve slučajne
infekcije, a također se traži i pažljiva kontrola uvjeta okoline.
7.5.4. Druge tehnike
Specijalne metode koje uključuju i serološke reakcije, stvaranje faga
i sl. razvijene su za neke patogene i mogu biti
upotrijebljene.
Specijalne metode opisane su u ISTA International Rules for Seed Testing
2005, Annexe to Chapter 7, Seed Health Testing
Methods.
7.6. IZRAČUNAVANJE I
ISKAZIVANJE REZULTATA
Rezultat se izražava kao postotak zaraženih
sjemenki ili kao broj organizama po težini ispitanog uzorka.
7.7. PRIKAZIVANJE
REZULTATA
Rezultati se unose u Izvješće o kakvoći sjemena
poljoprivrednog bilja u rubriku zdravstveno stanje, pri čemu se rabe znanstvena
imena uzročnika bolesti. Uz nalaz se navodi metoda koja je korištena,
uključujući i predtretman (7.2.2.) ako je proveden.
PRILOG
UPUTE
Predtretman natrijevim hipokloritom znači namakanje sjemena 10 min u otopini natrij
hipoklorita koja sadrži 1 volumni % aktivnog klora,
nakon čega se ocijedi suvišna tekućina. Za vlaženje filter--papira
i pripremu podloga preporučuje se korištenje destilirane ili deionizirane vode. Kada se navodi broj sjemenki koje se
stavljaju u Petrijevu zdjelicu, misli se na zdjelicu
promjera 90 mm. Kada se inkubirano sjeme pregledava više od jedanput, u
rezultatima se navodi samo ukupan postotak zaraze.
OPĆE METODE
Metode koje se mogu koristiti za ispitivanje
sjemena različitih biljnih vrsta i utvrđivanje prisutnosti različitih uzročnika
bolesti.
1. Pregled naturalnog sjemena
Stereo-mikroskopom koji
povećava 50-60 puta uz dodatno osvjetljenje pregledati uzorak sjemena. Traže se
promjene boje, plodonosna tijela gljivica, sklerociji
i sve promjene koje ukazuju na zarazu štetočinjama.
2. Metoda na filter-papiru (FP)
Radni uzorak: 400 sjemenki
Metoda: Dvostruki filter-papir
staviti na dno Petrijevke i navlažiti ga destiliranom
vodom. Na filter-papir rasporediti sjemenke tako da
je međusobna udaljenost sjemenki najmanje 2 cm.
Inkubacija: 10 dana za netretirano sjeme, 14
dana za tretirano sjeme, na temperaturi 20°C, uz izmjenično osvjetljenje (12
sati osvjetljenja u spektru od 320 do 420 nm, 12 sati u tami).
3. Metoda izmrzavanja
Modifikacija metode na filter-papiru.
Razlikuje se od osnovne metode samo po temperaturi inkubacije. Sjeme se prvo
stavlja u klijalište na 20° C kroz 24 sata, zatim sljedeih
24 sata u zamrziva na 20° C. Nakon toga Petrijevke sa sjemenom drže se u klijalištu na 20° C do
kraja inkubacije.
Tilletia spp.
na Triticum aestivum
Radni uzorak: 50 g sjemena za strna žita, 20 g
sjemena za trave.
Metoda: sjeme staviti u tikvicu od 250 ili 300
ml i preliti sa 70 ml destilirane vode uz dodatak 2 kapi tekućeg deterdženta za
pranje suđa, te začepiti i mućkati 10 minuta (ručno ili na automatskoj mućkalici). Deset mililitara suspenzije dobivene mućkanjem
centrifugirati 4 min na 2400 okretaja. Odliti tekućinu iznad taloga i dodati
destiliranu vodu do 2 ml, te napraviti dobru suspenziju taloga. Iz svake kivete mikroskopirati najmanje 4
kapi. Prisutne hlamidospore brojati koristeći hemacitometar.
Broj spora u gramu sjemena se izračunava po
formuli:
N × V_
0,0001 × W
N
= prosječan broj spora u kvadratu hemacitometra
(ukupan zabilježeni broj/8)
V
= volumen suspenzije (2 ml)
W
= masa sjemena u gramima
0.0001
= volumen tekućine u kvadratu hemacitometra.
Članak 4.
U Dodatku 3. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i
čini njegov sastavni dio u Deklaraciji o kakvoći sjemena poljoprivrednog bilja
na ambalaži, Deklaraciji o kakvoći sjemena poljoprivrednog bilja u mješavini na
ambalaži, Deklaraciji o kakvoći gomolja ili lukovica na ambalaži i Deklaraciji
o kakvoći gomolja, lukovica ili podanaka u mješavini
na ambalaži iza riječi »Znak Zavoda« dodaje se: »(samo za deklaracije koje
tiska Zavod)«.
Članak 5.
U Dodatku 3. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i
čini njegov sastavni dio točka 9. Deklaracije o kakvoći sjemena poljoprivrednog
bilja na ambalaži, točka 9. Deklaracije o kakvoći sjemena poljoprivrednog bilja
u mješavini na ambalaži, točka 10. Deklaracije o kakvoći gomolja ili lukovica
na ambalaži i točka 7. Deklaracije o kakvoći gomolja, lukovica ili podanaka u mješavini na ambalaži mijenja se i glasi:
»Izjava o prepakiranju ili produljenju
valjanosti deklaracije, ako je obavljeno, s brojem ishodišne partije (samo za
deklaracije koje tiska Zavod).«
Članak 6.
U Dodatku 3. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i
čini njegov sastavni dio u Obrascu broj 10. točka 11.: »Šifra kojom je označen
uzorak« briše se, a tekst: »Uzorak je uzet na način propisan Pravilnikom o
temeljnim zahtjevima za kakvoću, pakiranje i deklariranje sjemena
poljoprivrednog bilja (»Narodne novine« br. 4/05)«
mijenja se i glasi:
»Uzorak je uzet na način propisan Pravilnikom o
temeljnim zahtjevima kakvoće, načinu ispitivanja, pakiranju i deklariranju
sjemena poljoprivrednog bilja (»Narodne novine« broj 4/05, 49/05).«
Članak 7.
Ovaj
Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
320-11/04-01/76
Urbroj: 525-2-05-7
Zagreb,
19. srpnja 2005.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
Obrazac
broj 10.
REPUBLIKA
HRVATSKA
MINISTARSTVO
POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
INSPEKCIJA
BILINOGOJSTVA
Klasa:__________________
Ur.broj:_________________
ZAPISNIK
o uzimanju uzorka za inspekcijske potrebe
1.
Naziv i sjedište vlasnika sjemena: __________________
2.
Redni broj partije sjemena: __________________
3.
Broj deklaracije: __________________
4.
Broj pakiranja: __________________
5.
Vrsta i oblik ambalaže: __________________
6.
PODACI IZ DEKLARACIJE UZ OTPREMNICU
I
Osnovni podaci o sjemenu II Utvrđena kakvoća
1.
__________________ 1.
__________________
(biljna
vrsta, narodno (naziv
laboratorija koji je
i latinsko ime) vršio ispitivanje)
2.
__________________ 2.
__________________
(sorta,
hibrid) (broj
i datum izvješća o
kakvoći
sjemena)
3.
__________________ 3.
__________________
(kategorija) (Čistoća
%)
4.
__________________ 4.
__________________
(godina
proizvodnje) (Udio
vlage, %)
5.
__________________ 5.
__________________
(proizvođač) (Klijavost,
%)
6.
__________________ 6.
__________________
(uvoznik) (Energija
klijanja, %)
7.
__________________ 7.
__________________
(broj
dokumenta o sortnosti) (Masa 1000 sjemenki)
8.
__________________ 8.
__________________
(količina,
kg) (Udio
drugih biljnih vrsta, %)
9.
__________________ 9.
__________________
(broj
pakiranja u partiji (Udio
korova, %)
i neto masa
jednog pakiranja)
10.
__________________ 10. __________________
(serijski
brojevi deklaracija (Broj
svjedodžbe
na ambalaži) o
zdravstvenom stanju)
11.
__________________ 11.
__________________
(naziv
preparata kojim je tretirano) (Datum važenja deklaracije)
12.
__________________ 12.
__________________
(broj
sjemenki ili dimenzije frakcije) (Datum izdavanja deklaracije)
7.
Masa pojedinačnog pakiranja: ___________________
8.
Način zatvaranja, plombiranja i deklariranja _________
(prošivanjem,
ljepljenjem, vezanjem)
9.
Mjesto uzimanja uzorka: _______________________
10.
Uvjeti smještaja skladištenja: ___________________
(podno
skladište, polica u trgovini, silos, kamion, vagon, brod, visina hrpe i sl.)
11.
Podaci o otpremi: ____________________________
(broj i datum
otpremnice, tovarnog lista, broj kamiona, vagona)
12.
Količina sjemena od koje je uzorak uzet: ___________
13.
Specifične okolnosti: __________________________
_______________________________________________
Uzorak je
uzet na način propisan Pravilnikom o temeljnim zahtjevima za
kakvoću, pakiranje i deklariranje sjemena poljoprivrednog bilja (»Narodne
novine«, broj 4/05, 49/05)
Na uzorku
obaviti ispitivanje čistoće, klijavosti, energije klijanja i zdravstve-
nog stanja sjemena.
Mjesto
i datum: _____________
VLASNIK
SJEMENA INSPEKTOR