Uredba o odorama policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova

NN 46/2006 (26.4.2006.), Uredba o odorama policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

1127

Na temelju članka 129. stavka 1. podstavka 2. Zakona o policiji (»Narodne novine«, broj 129/2000) Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 20. travnja 2006. godine donijela

UREDBU

O ODORAMA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Uredbom propisuju se vrste odora policijskih službenika (u daljnjem tekstu: policijska odora), dijelovi i izgled policijske odore, način zaduženja, zamjene i povrata policijske odore, vrijeme i način nošenja policijske odore te posebne oznake.

Članak 2.

Policijska odora je osnovna, dodatna i svečana.

II. OSNOVNA POLICIJSKA ODORA

Članak 3.

Dijelovi osnovne policijske odore policijskih službenika su:
1. beretka
2. kapa sa šiltom (zimska i ljetna)
3. potkapa
4. zimske hlače (muškog i ženskog kroja)
5. ljetne hlače (muškog i ženskog kroja)
6. suknja (zimska i ljetna)
7. košulja dugih rukava
8. košulja kratkih rukava
9. majica kratkih rukava
10. majica dugih rukava
11. majica dugih rukava s ovratnikom (Polo majica)
12. pulover
13. jakna zimska s kapuljačom
14. jakna
15. zimske i ljetne čarape (muške i ženske)
16. cipele visoke (gležnjače)
17. cipele niske (muške i ženske)
18. rukavice (muške i ženske)
19. kišni ogrtač – pelerina
20. pododijelo
21. remen
22. komplet za nošenje oružja.
Dijelove policijske odore iz stavka 1. ovog članka zadužuju i nose policijski službenici, na temelju naloga ravnatelja policije, nadležnog pomoćnika ministra ili osobe koju on ovlasti.

Članak 4.

Beretka je plave boje, klasičnog oblika, sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vijencu zlatne boje.
Kapa sa šiltom je plave boje, osmerokutnog oblika, sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vijencu zlatne boje. Kapa sa šiltom – ljetna izrađena je od lakše tkanine.
Potkapa je plave boje, izrađena od pletene vune.
Zimske hlače (muške/ženske) izrađene su od tkanine tamnoplave boje i uobičajenog kroja. S lijeve i desne strane imaju jedan urezani džep. Na stražnjoj strani hlača je džep s poklopcem koji se kopča gumbom. Širina nogavice na donjem kraju je od 22 do 26 cm, bez manžeta. Na prednjem dijelu s unutarnje strane nogavica pričvršćena je svilena podstava, a na krajevima donjeg dijela nogavica rubovi su opšiveni štitnikom. Na hlačama oko pojasa izrađen je potreban broj držača za remen, širokih 5 cm.
Ljetne hlače (muškog i ženskog kroja) izrađene su od lakše tkanine, tamnoplave boje i istog su kroja kao i zimske hlače.
Suknja je izrađena od tkanine tamnoplave boje, klasičnog kroja, dužine do koljena. Kopča se gumbom i zatvaračem sa stražnje strane. Ljetna suknja istog je kroja izrađena od lakše tkanine.
Košulja dugih rukava je izrađena od tkanine, tamnoplave boje. Na prednjoj strani u visini prsiju našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju. Košulja se kopča skriveno plastičnim gumbima. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »POLICIJA«. Iznad lijevog džepa prišiven je ušitak sa dva metalna prstena na koji se prikopčava policijska značka. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koje se kopčaju gumbom tamno plave boje. Na leđima u visini struka nalaze se dva zatezača s okastim rupicama i četiri gumba. Ovratnik je klasičnog kroja. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA MUP RH«.
Košulja kratkih rukava je izrađena od tkanine, tamnoplave boje. Na prednjoj strani u visini prsiju našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju. Košulja se kopča skriveno plastičnim gumbima. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »POLICIJA«. Iznad lijevog džepa prišiven je ušitak sa dva metalna prstena na koji se prikopčava policijska značka. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koje se kopčaju gumbom tamno plave boje. Na leđima u visini struka nalaze se dva zatezača s okastim rupicama i četiri gumba. Ovratnik je klasičnog kroja. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA MUP RH«.
Majica kratkih rukava tamnoplave je boje klasičnog oblika, prilagođena za nošenje ispod košulje kratkog rukava. Izrađena je iz glatkog jednoležišnog pamučnog pletiva, okrugli obrub vratnog izreza izrađen je iz dvostranog desnog pletiva ojačanog elastičnom niti (lycra).
Majica dugih rukava tamnoplave je boje klasičnog oblika, prilagođena za nošenje ispod košulje dugog rukava. Izrađena je iz glatkog jednoležišnog pamučnog pletiva, okrugli obrub vratnog izreza izrađen je iz dvostranog desnog pletiva ojačanog elastičnom niti (lycra)
Majica dugih rukava s ovratnikom (Polo majica) je pamučna, tamnoplave boje. Na leđima je strojno izvezen natpis »POLICIJA«. S prednje desne strane na prsima našivena je čičak traka za natpis »POLICIJA«. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA MUP RH«.
Pulover je pleteni, tamnoplave boje s visokim ovratnikom koji s prednje strane ima zatvarač dužine 20 cm. Na ramenima i laktovima je pojačanje tkaninom iste boje. Rub pulovera i rukava završava renderom iste boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA MUP RH«. S prednje desne strane, u visini prsa, prišivena je čičak traka za natpis »POLICIJA«, a s lijeve strane čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koje se kopčaju gumbom tamno plave boje.
Jakna zimska s kapuljačom izrađena je od sintetičkog vodonepropusnog materijala plave boje, kopča se zatvaračem i čičak trakom. Na prednjoj strani našivena su četiri džepa, s poklopcima koji se pričvršćuju čičak trakom. Gornji lijevi džep je sa gornje strane zatvoren, a otvor mu je s desne strane i kopča se zatvaračem. Na poklopcu lijevog gornjeg džepa dva su metalna prstena na koje se pričvršćuje policijska značka. Donji džepovi i sa lijeve i sa desne strane sadržavaju džep u džepu, pristup im je sa gornje strane ispod poklopca i bočno. Rukavi su iz dva dijela s našivenom manžetom koja se kopča čičak trakom. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači duljine cca 35 cm koji služe za lakši pristup oružju. U klasično izvedenom ovratniku, sa zadnje strane je prorez koji se zatvara čičak trakom u koji je moguće spremiti kapuljaču. Kapuljača se pričvršćuje zatvaračem. Iznad desnog džepa na prsima našivena je čičak traka za natpis »POLICIJA«. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koja se kopčaju gumbom tamno plave boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA MUP RH«. Unutarnja strana jakne sa prednje strane sadržava zatvarač sa kojim se pričvršćuje uložak, sa lijeve strane dva džepa i džep za radio stanicu ili telefon i sa desne strane dva džepa.
Jakna izrađena je od sintetičkog vjetronepropusnog materijala plave boje, kopča se zatvaračem. Zatvarač za kopčanje služi i za spajanje sa zimskom jaknom. Jakna je tako izrađena da uz to što služi kao uložak zadovoljava sve uvjete da se nosi i samostalno. Na prednjici sa svake strane gore su našiveni džepovi koji se zatvaraju zatvaračem s poklopcem koji se pričvršćuje čičak trakom, a dolje su koso urezani džepovi. Na poklopcu gornjeg lijevog džepa dva su metalna prstena na koje se pričvršćuje policijska značka. Iznad desnog džepa pričvršćena je čičak traka za natpis »POLICIJA«. Rukavi su iz dva dijela s našivenom manžetom koja se steže ušivenom elastičnom vrpcom. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači duljine cca 30 cm koji služe za lakši pristup oružju. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koja se kopčaju gumbom tamno plave boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA MUP RH«.
Čarape ljetne i zimske su pamučne, tamno plave boje.
Cipele visoke (gležnjače) izrađene su od hidrofobirane kože crne boje s crnim gumenim đonom. Gornjište je tako izrađeno da je cipela u potpunosti zatvorena (visoka oko 19 cm). Jezik i kragna cipele podloženi su spužvom. Gornjište i đon su AGO lijepljeni.
Cipele niske, crne su boje, modernog kroja, na vezanje izrađene od hidrofobirane kože. Gornjište je s vanjske strane prišiveno za đon.
Rukavice su crne boje, kožne, klasičnog su kroja sa prstima.
Kišni ogrtač – pelerina je plave boje s kapuljačom od gumirane tkanine (šivano lijepljena). S obje strane kopča se pritiskačima. U vanjskom rubu kapuljače je tunel s trakom za zatezanje. Na oba rukava u visini ramena ušivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«,, a na stražnjoj strani kišnog ogrtača oznaka »POLICIJA«.
Pododijelo je izrađeno od štepane tkanine, plave boje i sastoji se od jakne i hlača. Jakna se kopča zatvaračem i na prednjem dijelu sadržava jedan džep. Na ovratniku i rukavima prišiven je render. Na produljenom dijelu leđa našivena je čičak traka za moguće pričvršćivanje sa hlačama. Na bočnom šavu prišivena je elastična vrpca.
Remen je kožni, crne boje.
Komplet za nošenje oružja sastoji se od opasača, remena (hlačnjaka), futrole za pištolj, nosača za palicu, futrole za pričuvni nabojnik, futrole za sredstva za vezivanje i četiri držača za međusobno povezivanje. Izrađen je od sintetičkog materijala (cordure) crne boje. Kopča se glatkom plastičnom kopčom crne boje s dodatnim osiguranjem protiv otkapčanja.

II.1. Osnovna policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove interventne policije

Članak 5.

Dijelovi osnovne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove interventne policije su:
1. beretka
2. kapa sa šiltom
3. vunena kapa
4. jakna zimska s kapuljačom
5. jakna
6. hlače ljetne
7. hlače zimske
8. košulja dugih rukava
9. košulja kratkih rukava
10. kombinezon
11. pulover
12. dvodijelni kišni komplet s kapuljačom
13. visoke cipele zimske
14. visoke cipele ljetne
15. majica kratkih rukava
16. majica dugih rukava – poludolčevita
17. zimske i ljetne čarape
18. rukavice
19. komplet za nošenje oružja.

Članak 6.

Beretka je plave boje, klasičnog oblika, sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vijencu zlatne boje.
Kapa sa šiltom je plave boje, osmerokutnog oblika, sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vijencu zlatne boje.
Vunena kapa je plave boje sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vjencu zlatne boje ispod kojeg je izvezen natpis »POLICIJA«.
Jakna zimska s kapuljačom izrađena je od sintetičkog vodonepropusnog materijala tamno plave boje, kopča se zatvaračem i čičak trakom. Na prednjoj strani našivena su četiri džepa, s poklopcima koji se pričvršćuju čičak trakom. Gornji lijevi džep je sa gornje strane zatvoren, a otvor mu je s desne strane i kopča se zatvaračem. Donji džepovi i sa lijeve i sa desne strane sadržavaju džep u džepu, pristup im je sa gornje strane ispod poklopca i bočno. Rukavi su iz dva dijela s našivenom manžetom koja se kopča čičak trakom. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači duljine cca 35 cm. U klasično izvedenom ovratniku, sa zadnje strane je prorez koji se zatvara čičak trakom u koji je moguće spremiti fiksno izvedenu kapuljaču. Kapuljača se pričvršćuje zatvaračem. Iznad desnog džepa na prsima našivena je čičak traka za natpis »INTERVENTNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa na prsima našivena je čičak traka za funkcionalne oznake radnog mjesta. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«. Unutarnja strana jakne sa prednje strane sadržava zatvarač kojim se pričvršćuje uložak, sa lijeve strane dva džepa i džep za radio stanicu ili telefon i sa desne strane dva džepa.
Jakna izrađena je od sintetičkog vjetronepropusnog materijala tamno plave boje, kopča se zatvaračem. Zatvarač za kopčanje služi i za spajanje sa zimskom jaknom. Jakna je tako izvedena da uz to što služi kao uložak zadovoljava sve uvjete da se nosi i samostalno. Na prednjici sa svake strane gore su našiveni džepovi koji se zatvaraju zatvaračem s poklopcem koji se pričvršćuje čičak trakom, a dolje su koso urezani džepovi. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »INTERVENTNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa prišivena je čičak traka za funkcionalne oznake radnog mjesta. Rukavi su iz dva dijela s našivenom manžetom koja se steže ušivenom elastičnom vrpcom. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači duljine cca 30 cm. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«.
Hlače ljetne izrađene su od rips tkanine, tamnoplave boje, klasičnog kroja, s kosim džepovima sa strane, našivenim džepovima iznad koljena i poklopcem koji se skriveno kopča. U rubu dužine hlača nalazi se uvučena vrpca za zatezanje. Oko struka nalazi se potreban broj držača za hlačnjak. Na stražnjoj strani nalaze se dva urezana džepa, s poklopcima i skrivenim kopčanjem. Hlače su dodatno ojačane na koljenima i su unutarnje strane nogavica.
Hlače zimske izrađene su od teže tkanine u keper vezu, po boji i kroju odgovaraju ljetnim hlačama, a sa unutarnje strane čitavom duljinom sadržavaju štepanu podstavu koju je moguće skinuti.
Košulja (kratkih i dugih rukava) izrađena je od tkanine i tamnoplave je boje. Na prednjoj strani u visini prsiju našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »INTERVENTNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa prišivena je čičak traka za funkcionalne oznake radnog mjesta. Košulja se kopča skriveno plastičnim gumbima. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«. Na leđima u visini struka nalaze se dva zatezača s okastim rupicama i četiri gumba. Ovratnik je klasičnog kroja.
Kombinezon je izrađen od teže tkanine u keper vezu, tamno plave boje, uobičajene izvedbe s većim brojem džepova koji se kopčaju zatvaračem. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »INTERVENTNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa prišivena je čičak traka za funkcionalne oznake radnog mjesta u Interventnoj policiji. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«.
Pulover je pleten, tamnoplave boje s visokim ovratnikom koji s prednje strane ima zatvarač dužine 20 cm. Na ramenima i laktovima je pojačanje čvrstom tkaninom iste boje. Rub pulovera i rukava završava renderom iste boje. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«, s prednje desne strane, u visini prsa, prišivena je čičak traka za natpis »INTERVENTNA POLICIJA«, a s lijeve strane našivena čičak traka za funkcionalne oznake radnog mjesta.
Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom sastoji se od jakne s kapuljačom i hlača tamnoplave boje. Izrađen je od gumirane nepromočive tkanine, prilagođen za nošenje na policijsku odoru. Na leđima je prišiven natpis »POLICIJA«, bijelim slovima od reflektirajućeg materijala.
Visoke cipele zimske – izrađene su od vodonepropusnog materijala, crne boje, sa crnim gumenim đonom koji se ne kliže. Gornjište je tako izrađeno da je cipela u potpunosti zatvorena te sa povišenom sarom (iznad gležnja).
Visoke cipele ljetne – izrađene su od prozračnog materijala, crne boje, sa crnim gumenim đonom koji se ne kliže. Gornjište je tako izrađeno da obuhvaća skočni zglob (malo niža sara nego kod zimskih cipela).
Majica kratkih rukava tamnoplave je boje klasičnog oblika, prilagođena za nošenje ispod košulje kratkog rukava. Izrađena je iz glatkog jednoležišnog pamučnog pletiva, okrugli obrub vratnog izreza izrađen je iz dvostranog desnog pletiva ojačanog elastičnom niti (lycra).
Majica dugih rukava – poludolčevita plave je boje, izrađena od pamučnog pletiva s obrubom vratnog izreza u obliku poludolčevite.
Čarape zimske i ljetne su pamučne, plave boje.
Rukavice su crne boje, kožne, klasičnog oblika s prstima.
Komplet za nošenje oružja sastoji se od opasača, hlačnjaka, futrole za pištolj, nosača za palicu, futrole za pričuvni nabojnik, futrole za sredstva za vezivanje, nosača za baterijsku lampu i četiri držača za međusobno povezivanje. Izrađen je od sintetičkog materijala (cordure) crne boje. Kopča se glatkom plastičnom kopčom crne boje s dodatnim osiguranjem protiv otkapčanja. Otvorena futrola za pištolj je sa sigurnosnom kopčom, univerzalna, prilagodljiva za nošenje na pojasu i bedru.

II.2. Osnovna policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove protueksplozijske zaštite

Članak 7.

Dijelovi osnovne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove protueksplozijske zaštite su:
1. kapa sa šiltom
2. potkapa
3. hlače ljetne
4. hlače zimske
5. košulja dugih rukava
6. košulja kratkih rukava
7. majica kratkih rukava
8. majica dugih rukava
9. majica dugih rukava s ovratnikom (Polo majica)
10. pulover
11. jakna zimska s kapuljačom
12. jakna
13. komplet za nošenje oružja
14. zimske i ljetne čarape
15. visoke cipele zimske – antistatičke
16. visoke cipele ljetne – antistatičke
17. rukavice
18. dvodijelni kišni komplet s kapuljačom.

Članak 8.

Kapa sa šiltom plave je boje, osmerokutnog oblika, sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vijencu zlatne boje.
Potkapa je izrađena od pletene vune plave boje.
Hlače ljetne su izrađene od rips tkanine, tamno plave boje, klasičnog kroja, s kosim džepovima sa strane, našivenim džepovima bočno iznad koljena i poklopcem koji se skriveno kopča. U rubu dužine hlača nalazi se uvučena vrpca za zatezanje. Oko struka nalazi se potreban broj držača za hlačnjak, a iznad bokova u struku s obje strane nalaze se zatezači s metalnim kopčama. Na stražnjoj strani nalaze se dva urezana džepa, s poklopcima koji se skriveno kopčaju. Hlače su dodatno ojačane na koljenima i sa unutarnje strane nogavica.
Hlače zimske izrađene su od teže tkanine u keper vezu, po boji i kroju odgovaraju ljetnim hlačama, a sa unutarnje strane čitavom duljinom sadržavaju prišivenu štepanu podstavu koja se ne skida.
Košulja (kratkih i dugih rukava) izrađena je od tkanine tamnoplave boje. Na prednjoj strani u visini prsiju našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju plastičnim gumbima. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »PROTUEKSPLOZIJSKA ZAŠTITA«. Iznad lijevog džepa prišiven je ušitak sa dva metalna prstena na koji se prikopčava policijska značka. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koje se kopčaju gumbom tamno plave boje. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«. Na leđima u visini struka nalaze se dva zatezača s okastim rupicama i četiri gumba. Ovratnik je klasičnog kroja.
Majica kratkih rukava tamno plave je boje klasičnog oblika, prilagođena za nošenje ispod košulje kratkog rukava. Izrađena je od glatkog jednoležišnog pamučnog pletiva, okrugli obrub vratnog izreza izrađen je iz dvostrano desnog pletiva ojačanog elastičnom niti (lycra).
Majica dugih rukava tamno plave je boje klasičnog oblika, prilagođena za nošenje ispod košulje dugih rukava. Izrađena je od glatkog jednoležišnog pamučnog pletiva, okrugli obrub vratnog izreza izrađen je iz dvostrano desnog pletiva ojačanog elastičnom niti (lycra).
Majica dugih rukava s ovratnikom (Polo majica) je pamučna, tamnoplave boje, sa ovratnikom. Na leđima je strojno izvezen nat­pis »POLICIJA«. S prednje desne strane na prsima našivena je čičak traka za natpis »PROTUEKSPLOZIJSKA ZAŠTITA«. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«.
Pulover je pleteni, tamno plave boje s visokim ovratnikom koji s prednje strane ima zatvarač dužine 20 cm. Na ramenima i laktovima je pojačanje tkaninom iste boje. Rub pulovera i rukava završava renderom iste boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«. S prednje desne strane, u visini prsa, prišivena je čičak traka za natpis »PROTUEKSPLOZIJSKA ZAŠTITA«, a s lijeve strane čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koje se kopčaju gumbom tamno plave boje.
Jakna zimska s kapuljačom izrađena je od sintetičkog vodonepropusnog materijala plave boje, kopča se zatvaračem i čičak trakom. Na prednjoj strani našivena su četiri džepa s poklopcima koji se pričvršćuju čičak trakom. Gornji lijevi džep je sa gornje strane zatvoren, a otvor mu je s desne strane i kopča se zatvaračem. Na poklopcu lijevog gornjeg džepa dva su metalna prstena na koje se pričvršćuje policijska značka. Donji džepovi i sa lijeve i sa desne strane sadržavaju džep u džepu, pristup im je sa gornje strane ispod poklopca i bočno. Rukavi su iz dva dijela s našivenom manžetom koja se kopča čičak trakom. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači duljine cca 35 cm koji služe za lakši pristup oružju. U klasično izvedenom ovratniku, sa zadnje strane je prorez koji se zatvara čičak trakom u koji je moguće spremiti kapuljaču. Kapuljača se pričvršćuje zatvaračem. Iznad desnog džepa na prsima našivena je čičak traka za natpis »PROTUEKSPLOZIJSKA ZAŠTITA«. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koja se kopčaju gumbom tamno plave boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«. Unutarnja strana jakne sa prednje strane sadržava zatvarač sa kojim se pročvršćuje uložak, sa lijeve strane dva džepa i džep za radio stanicu ili telefon i sa desne strane dva džepa.
Jakna izrađena je od sintetičkog vjetronepropusno materijala plave boje, kopča se zatvaračem. Zatvarač za kopčanje služi i za spajanje sa zimskom jaknom. Jakna je tako izvedena da uz to služi kao uložak a zadovoljava sve uvjete da se nosi i samostalno. Na prednjici sa svake strane gore su našiveni džepovi koji se zatvaraju zatvaračem s poklopcem koji se pričvršćuje čičak trakom, a dolje su koso urezani džepovi. Na poklopcu lijevog gornjeg džepa dva su metalna prstena na koje se pričvršćuje policijska značka. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »PROTUEKSPLOZIJSKA ZAŠTITA«. Rukavi su iz dva dijela s našivenom manžetom koja se steže ušivenom elastičnom vrpcom. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači duljine cca 30 cm koji služe za lakši pristup oružju. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koja se kopčaju gumbom tamno plave boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«.
Komplet za nošenje oružja sastoji se od opasača, hlačnjaka, futrole za pištolj, nosača za palicu, futrole za pričuvni nabojnik, futrole za sredstva za vezivanje i četiri držača za međusobno povezivanje. Izrađen je od sintetičkog materijala (cordure) crne boje. Kopča se glatkom plastičnom kopčom crne boje s dodatnim osiguranjem protiv otkapčanja.
Čarape ljetne i zimske su pamučne, tamno plave boje.
Visoke cipele zimske – izrađene su od vodonepropusnog materijala, crne boje, sa crnim đonom koji se ne kliže i koji ne proizvodi statički elektricitet. Gornjište je izrađeno tako da je cipela u potpunosti zatvorena te sa povišenom sarom (iznad gležnja).
Visoke cipele ljetne – izrađene su od prozračnog materijala, crne boje, sa crnim đonom koji se ne kliže i koji ne proizvodi statički elektricitet. Gornjište je tako izrađeno da obuhvaća skočni zglob (malo niža sara nego kod zimskih cipela).
Rukavice su crne boje, kožne, klasičnog kroja sa prstima.
Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom sastoji se od jakne s kapuljačom i hlača tamno plave boje. Izrađen je od gumirane nepromočive tkanine, prilagođen za nošenje na policijsku odoru. Na leđima je prišiven natpis »POLICIJA«, narančastim slovima od reflektirajućeg materijala.

II.3. Osnovna policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove granične policije

Članak 9.

Dijelovi osnovne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove granične policije su:
1. kapa sa šiltom
2. potkapa
3. hlače s termo uloškom na skidanje
4. košulja kratkih rukava
5. majica kratkih rukava
6. majica dugih rukava s ovratnikom (Polo majica)
7. pulover
8. jakna zimska s kapuljačom
9. jakna
10. komplet za nošenje oružja
11. zimske i ljetne čarape
12. cipele visoke (gležnjače)
13. pelerina
14. cipele niske
15. rukavice.
Dijelove policijske odore iz stavka 1. ovog članka zadužuju i policijski službenici kriminalističke policije koji obavljaju poslove vodiča službenog psa.
Dijelovi osnovne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove pomorske i riječne policije su, uz dijelove odore iz stavka 1. ovoga članka, i:
1. kratke hlače
2. majica kratkih rukava s ovratnikom (Polo majica)
3. cipele
4. pododijelo
5. kombinezon
6. zaštitno kišno odijelo.

Članak 10.

Kapa sa šiltom plave je boje, osmerokutnog oblika, sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vijencu zlatne boje.
Potkapa je izrađena od pletene vune plave boje.
Hlače su izrađene od teže tkanine u keper vezu, tamno plave boje, klasičnog kroja, s kosim džepovima sa strane, našivenim džepovima bočno iznad koljena i poklopcem koji se skriveno kopča. Oko struka nalazi se potreban broj držača za hlačnjak. Na stražnjoj strani nalaze se dva rezana džepa, bez poklopaca koji se kopčaju gumbom. Hlače s unutarnje strane sadrže termo podstavu na skidanje.
Košulja kratkih rukava izrađena je od tkanine, tamno plave boje. Na prednjoj strani u visini prsiju našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju. Košulja se kopča skriveno plastičnim gumbima. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »GRANIČNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa prišivena je čičak traka za oznake granične, odnosno pomorske i riječne policije. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koja se kopčaju gumbom tamno plave boje. Na leđima u visini struka nalaze se dva zatezača s okastim rupicama i četiri gumba. Ovratnik je klasičnog kroja. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«.
Majica kratkih rukava tamno plave je boje klasičnog oblika, prilagođena za nošenje ispod košulje kratkog rukava. Izrađena je iz glatkog jednoležišnog pamučnog pletiva, okrugli obrub vratnog izreza izrađen je iz dvostrano desnog pletiva ojačanog elastičnom niti (lycra).
Majica dugih rukava s ovratnikom (Polo majica) je pamučna, tamno plave boje, sa ovratnikom. Na leđima je strojno izvezen natpis »POLICIJA«. S prednje desne strane na prsima našivena je čičak traka za natpis »GRANIČNA POLICIJA«, a s lijeve strane na prsima našivena je čičak traka za oznake granične, odnosno pomorske i riječne policije. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«.
Pulover je pleteni, tamno plave boje s visokim ovratnikom koji s prednje strane ima zatvarač dužine 20 cm. Na ramenima i laktovima je pojačanje tkaninom iste boje. Rub pulovera i rukava završava renderom iste boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«. S prednje desne strane, u visini prsa, prišivena je čičak traka za natpis »GRANIČNA POLICIJA«, a s lijeve strane čičak traka za oznake granične, odnosno pomorske i riječne policije.
Jakna zimska s kapuljačom izrađena je od sintetičkog vodonepropusnog materijala plave boje, kopča se zatvaračem i čičak trakom. Na prednjoj strani našivena su četiri džepa s poklopcima koji se pričvršćuju čičak trakom. Gornji lijevi džep je sa gornje strane zatvoren, a otvor mu je s desne strane i kopča se zatvaračem. Na poklopcu lijevog gornjeg džepa dva su metalna prstena na koje se pričvršćuje policijska značka. Donji džepovi i sa lijeve i sa desne strane sadržavaju džep u džepu, pristup im je sa gornje strane ispod poklopca i bočno. Rukavi su iz dva dijela s našivenom manžetom koja se kopča čičak trakom. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači duljine cca 35 cm koji služe za lakši pristup oružju.
U klasično izvedenom ovratniku, sa zadnje strane je prorez koji se zatvara čičak trakom u koji je moguće spremiti kapuljaču. Kapuljača se pričvršćuje zatvaračem. Iznad desnog džepa na prsima našivena je čičak traka za natpis »GRANIČNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa na prsima našivena je čičak traka za oznake granične, odnosno pomorske i riječne policije. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koja se kopčaju gumbom tamno plave boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«. Unutarnja strana jakne sa prednje strane sadržava zatvarač kojim se pričvršćuje uložak, sa lijeve strane dva džepa i džep za radio stanicu ili telefon i sa desne strane dva džepa.
Jakna izrađena je od sintetičkog vjetronepropusnog materijala plave boje, kopča se zatvaračem. Zatvarač za kopčanje služi i za spajanje sa zimskom jaknom. Jakna je tako izvedena da uz to služi kao uložak zadovoljava sve uvjete da se nosi i samostalno. Na prednjici sa svake strane gore su našiveni džepovi koji se zatvaraju zatvaračem s poklopcem koji se pričvršćuje čičak trakom, a dolje su koso urezani džepovi. Na poklopcu lijevog gornjeg džepa dva su metalna prstena na koje se pričvršćuje policijska značka. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »GRANIČNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa prišivena je čičak traka za oznake granične, odnosno pomorske i riječne policije. Rukavi su iz dva dijela s našivenom mandžetom koja se steže ušivenom elastičnom vrpcom. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači duljine cca 30 cm koji služe za lakši pristup oružju. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koja se kopčaju gumbom tamno plave boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«.
Komplet za nošenje oružja sastoji se od opasača, hlačnjaka, futrole za pištolj, nosača za palicu, futrola za pričuvni nabojnik, futrola za sredstva za vezivanje i četiri držača za međusobno povezivanje. Izrađen je od sintetičkog materijala (cordure) crne boje. Kopča se glatkom plastičnom kopčom crne boje s dodatnim osiguranjem protiv otkapčanja.
Čarape ljetne i zimske su pamučne, tamnoplave boje.
Visoke cipele (gležnjače) su crne boje s crnim đonom. Gornjište je tako izrađeno da je cipela u potpunosti zatvorena (visina oko 19 cm). Jezik i kragna cipele podloženi su spužvom. Gornjište i đon su AGO lijepljeni.
Pelerina je plave boje s kapuljačom od gumirane tkanine (šivano lijepljena). S obje strane kopča se pritiskačima. U vanjskom rubu kapuljače je tunel s trakom za zatezanje.
Cipele niske crne su boje, na vezanje, izrađene od prirodne hidrofobirane kože. Gornjište je s vanjske strane prišiveno za đon.
Rukavice su crne boje, kožne, klasičnog su kroja sa prstima.
Kratke hlače izrađene su od tkanine u keper vezu, tamno plave boje. S prednje lijeve i desne strane imaju jedan koso urezani džep. Na stražnjoj strani su dva džepa s poklopcima koji se kopčaju drukerom. Na nogavicama s vanjske strane, iznad koljena, nalaze se dva džepa sa poklopcima koji se kopčaju zatvaračem.
Majica kratkih rukava s ovratnikom (Polo majica) je pamučna, svjetlo plave boje, sa ovratnikom. Na leđima je strojno izvezen natpis »POLICIJA«. S prednje desne strane na prsima našivena je čičak traka za natpis »GRANIČNA POLICIJA«, a s lijeve strane na prsima našivena je čičak traka za oznake pomorske i riječne policije. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«.
Cipele su izrađene od plave kože, sa đonom bijele boje.
Pododijelo je izrađeno od štepane tkanine, plave boje i sastoji se od jakne i hlača. Jakna se koča zatvaračem i na prednjem dijelu sadržava jedan džep. Na ovratniku i rukavima prišiven je render. Na produljenom dijelu leđa našivena je čičak traka za moguće pričvršćenje sa hlačama. Na bočnom šavu našivena je elastična vrpca. Hlače su bez džepova. Nogavice na donjem dijelu završavaju renderom, a gornji dio je opšiven trakom. Hlače se u struku stežu elastičnom vrpcom.
Kombinezon je izrađen od teže tkanine u keper vezu, tamno plave boje, uobičajene izvedbe s većim brojem džepova koji se kopčaju zatvaračem. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »GRANIČNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa prišivena je čičak traka za oznake granične, pomorske i riječne policije. Na leđima je prišivena čičak traka za natpis »POLICIJA«. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«.
Zaštitno kišno odijelo je kišno odijelo uobičajene izvedbe, izrađeno od vodonepropusne sintetičke tkanine, reflektirajuće boje. Sastoji se od jakne s kapuljačom i hlača s naramenicama. S prednje desne strane jakne na prsima našivena je čičak traka za natpis »GRANIČNA POLICIJA«, a s lijeve strane na prsima našivena je čičak traka za oznake granične, odnosno pomorske i riječne policije. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«. Na leđima je prišivena čičak traka za natpis »POLICIJA«. Jakna se kopča zatvaračem i kopčama i steže vezicama u struku i na duljini. Sa prednje strane u visini kukova nalaze se dva džepa s poklopcima. Na rukavima i kragni našivena je reflektirajuća traka bijele boje. Hlače uobičajenog kroja bez džepova, s tregerima.

II.4. Osnovna policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove specijalne policije

Članak 11.

Dijelovi osnovne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove specijalne policije su:
1. beretka
2. jakna
3. jakna zimska s kapuljačom i uloškom
4. hlače ljetne
5. hlače zimske
6. pulover
7. dvodijelni kišni komplet s kapuljačom
8. košulja dugih rukava
9. košulja dugih rukava za nošenje preko hlače
10. komplet za nošenje oružja
11. visoke cipele (gležnjače) ljetne i zimske
12. majica kratkih rukava
13. majica dugih rukava poludolčevita
14. ljetne i sportske čarape
15. rukavice.

Članak 12.

Beretka je zelene boje, klasičnog oblika, s uštikanim hrvatskim grbom.
Jakna je zelene boje, kopča se zatvaračem i pritiskačima. Na prednjoj strani u visini prsiju dva su našivena džepa s poklopcima na kopčanje pritiskačima, a u visini bokova dva urezana džepa s poklopcima. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koji se kopčaju gumbom zelene boje. Rukavi imaju nastavak po dužini koji se kopča čičak trakom. Na leđima, uz rameni ušitak nalaze se dva nabora. Jakna je s unutarnje strane podstavljena i u struku ima ušiven tunel s trakom na stezanje. U rubu jakne po dužini je tunel s vrpcom za stezanje.
Jakna zimska s kapuljačom i uloškom izrađena je od sintetičkog vodonepropusnog materijala zelene boje, kopča se zatvaračem i pritiskačima. Na prednjoj strani lijevo i desno, sakriveno lajsnom, od visine prsa koso prema dolje do visine bokova urezana su dva džepa koji se zatvaraju zatvaračem. Rukavi su iz dva dijela s našivenom mandžetom koja se kopča čičak trakom. Na oba rukava sa vanjske strane našiveni su džepovi koji se zatvaraju zatvaračem koji je skriven paspulom. U klasično izvedenom ovratniku, sa zadnje strane je prorez koji se zatvara pritiskačima u kojem je spremljena fiksno izvedena kapuljača. Iznad desnog džepa na prsima našivena je čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa na prsima našivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH« i »MAČ I MUNJA«. Unutarnja strana jakne sa prednje strane sadržava zatvarač kojim se pričvršćuje uložak, sa lijeve strane jedan džep koji se zatvara gumbom. U struku i na duljini postoji tunel sa takom za zatezanje. Uložak za zimsku jaknu izrađen je od sintetičkog vjetronepropusnog materijala zelene boje, kopča se zatvaračem. Zatvarač za kopčanje služi i za spajanje sa zimskom jaknom. Jakna je tako izvedena da uz to što služi kao uložak zadovoljava sve uvjete da se nosi i samostalno. Na prednjici sa svake strane u struku su okomito urezani džepovi koji se zatvaraju zatvaračem, skriveni lajsnom. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa prišivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika. Rukavi su s našivenom manžetom koja nema mogućnost regulacije. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH« i »MAČ I MUNJA«.
Ljetne hlače su zelene boje, izrađene su od tkanine, klasičnog kroja, s kosim džepovima sa strane, našivenim džepovima iznad koljena i poklopcem koji se skriveno kopča. U rubu dužine hlača nalazi se uvučena vrpca za zatezanje. Oko struka nalazi se potreban broj držača za hlačnjak, a iznad bokova u struku s obje strane nalaze se zatezači s metalnim kopčama. Na stražnjoj strani nalaze se dva urezana džepa, s poklopcima i skrivenim kopčanjem.
Zimske hlače po boji i kroju odgovaraju ljetnim hlačama, osim što s unutarnje strane čitavom površinom sadrže i prošivenu termo podstavu.
Pulover je pleteni, zelene boje s visokim ovratnikom koji s prednje strane ima zatvarač dužine 20 cm. Na ramenima i laktovima je pojačanje tkaninom iste boje. Rub pulovera i rukava završava renderom iste boje.
Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom je zelene boje, sastoji se od jakne s kapuljačom i hlača. Izrađen je od gumirane, nepromočive tkanine, prilagođen za nošenje na policijsku odoru. Na leđima se nalazi čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA«.
Košulja dugih rukava izrađena je od tkanine i zelene je boje. Na prednjoj strani u visini prsiju našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju. Košulja se kopča skriveno plastičnim gumbima. Na leđima u visini struka nalaze se dva zatezača s okastim rupicama i četiri gumba. Ovratnik je klasičnog kroja.
Košulja dugih rukava za nošenje preko hlača izrađena je od tkanine zelene boje. Na prednjoj strani u visini prsiju našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju. Na prednjoj strani u visini bokova našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju. Košulja se kopča skriveno plastičnim gumbima. Na leđima u visini struka nalaze se dva zatezača s okastim rupicama i četiri gumba. Ovratnik je klasičnog kroja.
Komplet za nošenje oružja sastoji se od opasača koji je crne boje, izrađen od kordure, s mogućnošću reguliranja dužine. Kopča je crne boje s dodatnim osiguranjem protiv otkapčanja. Na opasaču se nalazi otvorena futrola za pištolj sa sigurnosnom kopčom, univerzalna koja je prilagodljiva za nošenje na pojasu i bedru, nosač za palicu, futrola za pričuvni nabojnik i futrola za sredstava za vezivanje.
Visoke cipele (gležnjače) ljetne izrađene su od prozračnog materijala crne boje sa crnim gumenim đonom koji se ne kliže. Sara je niža u odnosu na zimske cipele.
Majica kratkih rukava zelene je boje klasičnog oblika. Izrađena je iz glatkog jednoležišnog pamučnog pletiva, obrub vratnog izreza izrađen je iz dvostrano desnog pletiva ojačanog elastičnom niti (lycra).
Majica dugih rukava poludolčevita zelene je boje, izrađena od pamučnog pletiva s obrubom vratnog izreza u obliku poludolčevite.
Čarape ljetne i sportske su zelene boje.
Rukavice su crne boje, od vjetronepropusnog materijala, klasičnog oblika s prstima.

II.5. Osnovna policijska odora policijskih službenika operativno-komunikacijskih centara policije i operativnih dežurstava

Članak 13.

Dijelovi policijske odore policijskih službenika operativno-komunikacijskih centara policije i operativnih dežurstava su:
1. beretka
2. kapa sa šiltom
3. jakna zimska s kapuljačom
4. jakna
5. hlače ljetne
6. hlače zimske
7. košulja dugih rukava
8. košulja kratkih rukava
9. pulover
10. visoke cipele zimske
11. visoke cipele ljetne
12. majica kratkih rukava
13. majica dugih rukava – poludolčevita
14. majica dugih rukava s ovratnikom (Polo majica)
15. zimske i ljetne čarape
16. rukavice
17. komplet za nošenje oružja.

Članak 14.

Opis dijelova policijske odore policijskih službenika operativno-komunikacijskih centara policije i operativnih dežurstava odgovara opisu iz članka 6. ove Uredbe, s tim da umjesto natpisa »INTERVENTNA POLICIJA«, stoji natpis »OPERATIVNO-KOMUNIKACIJSKI CENTAR POLICIJE«, odnosno »OPERATIVNO DEŽURSTVO«.

II.6. Osnovna policijska odora policijskih službenika Uprave za posebne poslove sigurnosti

Članak 15.

Dijelovi osnovne policijske odore policijskih službenika Uprave za posebne poslove sigurnosti su:
1. kapa sa šiltom (ljetna i zimska)
2. beretka
3. jakna
4. hlače ljetne
5. hlače zimske
6. košulja dugih rukava
7. košulja kratkih rukava
8. zimska jakna s kapuljačom
9. pulover
10. majica kratkih rukava
11. majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica)
12. majica dugih rukava – poludolčevita
12.zimske i ljetne čarape
13. kombinezon
14. dvodjelni kišni komplet s kapuljačom
15. visoke cipele – gležnjače (ljetne i zimske)
16. komplet za nošenje oružja
17. potkapa
18. pododijelo
19. rukavice
20. komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme.

Članak 16.

Kapa sa šiltom (ljetna) je plave boje, osmerokutnog oblika sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vijencu zlatne boje.
Kapa sa šiltom (zimska) je plave boje, osmerokutnog oblika sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vijencu zlatne boje. Izrađena je od debljeg sloja zimske tkanine (vuna i viskoza) sa štitnicima koji omogućuju prekrivanje donjeg dijela glave.
Beretka je plave boje, klasičnog oblika, sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vijencu zlatne boje.
Jakna je tamnoplave boje, kopča se zatvaračima i pritiskačima. Na prednjoj strani u visini prsiju dva su našivena džepa sa poklop­cima na kopčanje pritiskačima, a u visini bokova dva urezana džepa sa poklopcima. Iznad lijevog džepa prišivena je čičak traka sa natpisom »POLICIJA« ispisan slovima žute boje. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koji se kopčaju gumbom plave boje. Rukavi imaju nastavak po dužini koji se kopča čičak trakom. Proširenje kod šake kopča se čičak trakom. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«. Na leđima, uz rameni ušitak nalaze se dva nabora. Jakna je s unutarnje strane podstavljena i u struku ima ušiven tunel s trakom za stezanje. U rubu jakne po dužini je tunel s vrpcom za stezanje.
Hlače ljetne izrađene su od tkanine, tamnoplave boje, klasičnog kroja, s kosim džepovima sa strane, našivenim džepovima iznad koljena i poklopcem koji se skriveno kopča. U rubu dužine hlača nalazi se uvučena vrpca za zatezanje. Oko struka nalazi se potreban broj držača za hlačnjak, a iznad bokova u struku s obje strane nalaze se zatezači s metalnim kopčama. Na stražnjoj strani nalaze se dva urezana džepa s poklopcima i skrivenim kopčanjem.
Hlače zimske izrađene su od teže tkanine u keper vezu, po boji i kroju odgovaraju ljetnim hlačama, a sa unutarnje strane čitavom duljinom sadržavaju prišivenu štepanu podstavu koja se ne skida.
Košulja kratkih i dugih rukava izrađena je od tkanine i tamnoplave je boje. Na prednjoj strani u visini prsiju našivena su dva džepa s poklopcima koji se skriveno kopčaju. Iznad lijevog džepa prišivena je čičak traka za natpis »POLICIJA« ispisan slovima žute boje, a na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja, koji se kopčaju gumbom plave boje. Košulja se kopča skriveno, plastičnim gumbima. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«. Na leđima u visini struka, nalaze se dva zatezača s okastim rupicama i četiri gumba. Ovratnik je klasičnog kroja.
Zimska jakna s kapuljačom izrađena je od sintetičkog vodonepropusnog materijala, tamnoplave boje, kopča se zatvaračem i pritiskačima. Na prednjoj strani u visini bokova su ušiveni džepovi. Ovratnika nema, a kapuljača je fiksno našivena. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koji se kopčaju gumbom tamnoplave boje. Na rukave je našiven render. Jakna je podstavljena prošivenom podstavom tamnoplave boje. U rubu kapuljače i donjem rubu jakne nalaze se tuneli s trakama za zatezanje. Iznad lijevog džepa prišivena je čičak traka za natpis »POLICIJA« ispisan slovima žute boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači duljine cca 30 cm koji služe za lakši pristup oružju.
Pulover je pleteni, tamnoplave boje s visokim ovratnikom koji s prednje strane ima zatvarač dužine 20 cm. Na ramenima i laktovima je pojačanje tkanine iste boje. Rub pulovera i rukava završava renderom iste boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«. S lijeve strane u visini prsa prišivena je čičak traka za natpis »POLICIJA« ispisan slovima žute boje.
Majica kratkih rukava tamnoplave je boje, klasičnog oblika, prilagođena za nošenje ispod košulje kratkih rukava. Izrađena je iz glatkog, jednoležišnog pamučnog pletiva, okrugli obrub vratnog izreza izrađen je iz dvostrano desnog pletiva, ojačanog elastičnom niti (lycra).
Majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica) je pamučna, tamno plave boje. Na leđima je strojno izvezen natpis »POLICIJA«.S prednje lijeve strane, na prsima je našivena čičak traka za natpis »POLICIJA«. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA MUP RH«.
Majica dugih rukava – poludolčevita plave je boje, izrađena od pamučnog pletiva s obrubom vratnog izreza u obliku poludolčevite.
Čarape zimske i ljetne su pamučne, plave boje.
Kombinezon je izrađen od teže tkanine u keper vezu, tamnoplave boje, uobičajene izvedbe s većim brojem džepova koji se kopčaju zatvaračem. Iznad lijevog džepa prišivena je čičak traka za natpis »POLICIJA« ispisan slovima žute boje. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«. Po sredini leđa ispisan je bijelim slovima natpis »POLICIJA«. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koje se kopčaju gumbom tamnoplave boje.
Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom sastoji se od jakne s kapuljačom i hlača tamnoplave boje. Izrađen je od gumirane, nepromočive tkanine, prilagođen za nošenje na policijsku odoru. Na leđima je prišiven natpis »POLICIJA«, bijelim slovima od reflektirajućeg materijala.
Visoke cipele – gležnjače (zimske) izrađene su od hidrofobirane kože crne boje s crnim gumenim đonom. Gornjište je tako izrađen da je cipela u potpunosti zatvorena (visina oko 19 cm). Jezik i kragna cipele podloženi su spužvom. Gornjište i đon su AGO lijepljeni.
Visoke cipele – gležnjače (ljetne) izrađene su od kombinacije kože i sintetičkog materijala crne boje sa crnim gumenim đonom. Gornjište je tako izrađen da je cipela u potpunosti zatvorena (visina oko 19 cm). Jezik i kragna cipele su izrađeni od sintetičkog materijala.
Komplet za nošenje oružja sastoji se od opasača, hlačnjaka, futrole za pištolj, nosača za palicu, futrole za pričuvni nabojnik, futrole za sredstva za vezivanje i četiri držača za međusobno povezivanje. Izrađen je od sintetičkog materijala (cordure) crne boje. Kopča se glatkom, plastičnom kopčom crne boje s dodatnim osiguranjem protiv otkapčanja. Futrola za pištolj je univerzalna, prilagodljiva za nošenje na pojasu i bedru.
Potkapa je izrađena od pletene vune, plave boje.
Pododijelo je izrađeno od štepane tkanine, plave boje i sastoji se od jakne i hlača.
Rukavice su crne, kožne, klasičnog oblika s prstima.
Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme sastoji se od opasača, remena hlačnjaka 35 mm, futrole za pištolj, futrole za pričuvni nabojnik, futrole za sredstva za vezivanje, futrole za teleskopsku palicu, futrole za sprej, futrole za baterijsku svjetiljku, kožne podloge za kombinirano nošenje policijske službene značke i iskaznice te četiri držača za međusobno povezivanje, Izrađen je od kože i sintetičkog materijala, cordure crne boje. Kopča se glatkom plastičnom kopčom crne boje s dodatnim osiguranjem protiv otkopčavanja.

III. DODATNA POLICIJSKA ODORA

Članak 17.

Dodatnu policijsku odoru zadužuju i nose policijskih službenici koji obavljaju poslove:
– prometne policije
– protueksplozijske zaštite
– interventne policije
– granične policije
– specijalne policije
– kriminalističke policije
– Centra za kriminalistička vještačenja »Ivan Vučetić«
– Uprave za posebne poslove sigurnosti
– vodiča službenih pasa
– instruktora policijskog treninga.

III.1. Dodatna policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove prometne policije

Članak 18.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove prometne policije su:
1. navlaka za kapu
2. bijelo narukavlje
3. reflektirajuće narukavlje
4. bijele rukavice
5. reflektirajući prsluk.

Članak 19.

Navlaka za kapu bijele je boje, izrađena od lagane tkanine oblika koji je prilagođen za navlačenje na službenu kapu.
Bijelo narukavlje izrađeno je od lagane tkanine oblikom prilagođeno za navlačenje na oba rukava odore.
Reflektirajuće narukavlje izrađeno je od lagane tkanine na koju su po dužini prišivene trake od reflektirajućeg materijala, oblikom prilagođenim za navlačenje na oba rukava odore.
Bijele rukavice izrađene su od laganog materijala klasičnog kroja sa prstima.
Reflektirajući prsluk izrađen je od laganog materijala jarke narančaste boje s našivenim reflektirajućim trakama bijele boje i reflektirajućim natpisom bijele boje »POLICIJA« na leđima. Krojem je prilagođen za nošenje na osnovnu policijsku odoru.

Članak 20.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika prometne policije koji obavljaju očevide prometnih nesreća su:
1. kombinezon (ljetni i zimski)
2. čizme.

Članak 21.

Kombinezon je izrađen od teže tkanine u keper vezu, tamno plave boje, uobičajene izvedbe s većim brojem džepova koji se kopčaju zatvaračem. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »PROMETNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa prišiven je ušitak sa dva metalna prstena na koji se prikopčava policijska značka. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«.Kombinezon za zimu izrađuje se od deblje tkanine, a kombinezon za ljeto izrađuje se od tanje tkanine.
Čizme su gumene klasičnog izgleda, visokih sara, crne boje.

Članak 22.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove prometne policije na motociklu su:
1. zimsko motorističko odijelo
2. ljetno motorističko odijelo (dvodijelno)
3. motoristička kaciga
4. motorističke čizme
5. motorističke rukavice (zimske i ljetne)
6. motoristički kišni komplet
7. motoristička majica kratkih rukava s ovratnikom (Polo majica)
8. motoristička majica dugih rukava– poludolčevita
9. zaštitni pojas za lumbalni dio kralježnice
10. štitnici za koljena i laktove.

Članak 23.

Zimsko motorističko odijelo izrađeno je od crne kože, klasičnog kroja motorističkog kombinezona s pojačanim laktovima, koljenima i ramenima. Sastavljeno je od jakne i hlača, koji se međusobno u visini kukova povezuju zatvaračem i čičkom. Na oba rukava jakne u visini ramena prišivene su oznake »POLICIJA MUP RH«, a čitavom dužinom prišivena je reflektirajuća traka bijele boje. Na leđima je prišiven natpis »POLICIJA« izrađen od reflektirajuće trake bijele boje. Na obje nogavice s vanjske strane čitavom dužinom prišivena je reflektirajuća traka bijele boje.
Ljetno motorističko odijelo (dvodijelno) izrađeno je od sintetičke, vjetronepropusne tkanine tamnoplave boje. Klasičnog je kroja motorističkog kombinezona s pojačanjima na koljenima, laktovima i ramenima. Sastavljeno je od jakne i hlača, koji se međusobno u visini kukova povezuju zatvaračem i čičak trakom. Na oba rukava kombinezona u visini ramena ušivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«, a čitavom dužinom nogavica i rukava prišivena je reflektirajuća traka bijele boje. Na leđima je prišiven natpis »POLICIJA« izrađen od reflektirajuće trake bijele boje.
Motoristička kaciga je klasična integralna kaciga bijele boje, s vizirom.
Motorističke čizme izrađene su od crne kože, s povišenom sarom. Kopčaju se zatvaračem.
Motorističke rukavice (zimske i ljetne) izrađene su od crne kože, klasičnog oblika sa prstima i našivenim bijelim produžetkom do visine pola podlaktice. Ljetne se izrađuju od tanje kože.
Motoristički kišni komplet sastoji se od jakne i hlača tamnoplave boje. Izrađen je od gumirane nepromočive tkanine i prilagođen za nošenje iznad zimskog i ljetnog motorističkog odijela. Na leđima je prišiven natpis »POLICIJA«.
Motoristička majica kratkih rukava s ovratnikom (Polo majica) je pamučna, tamnoplave boje. Na leđima u prsima strojno je izvezen natpis »POLICIJA«. S prednje desne strane na prsima našivena je čičak traka za natpis »PROMETNA POLICIJA«. Na oba rukava u visini ramena ušivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«.
Motoristička majica dugih rukava – poludolčevita je pamučna, tamnoplave boje, sa okruglim ovratnikom. Na leđima i prsima strojno je izvezen natpis »POLICIJA«. S prednje desne strane na prsima našivena je čičak traka za natpis »PROMETNA POLICIJA«. Na oba rukava u visini ramena ušivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«.
Zaštitni pojas za lumbalni dio kralježnice univerzalnog je oblika i pričvršćuje se trakom na čičak.
Štitnici za koljena i laktove – univerzalni štitnici za koljena i laktove.

III.2. Dodatna policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove protueksplozijske zaštite

Članak 24.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove protueksplozijske zaštite su:
1. kombinezon (ljetni/zimski)
2. čizme
3. radne rukavice
4. radna kuta

Članak 25.

Kombinezon zimski izrađen je od teže tkanine u keper vezu, tamno plave boje, uobičajene izvedbe s većim brojem džepova koji se kopčaju zatvaračem. Iznad desnog džepa prišivena je čičak traka za natpis »PROTUEKSPLOZIJSKA ZAŠTITA«. Na leđima je prišivena čičak traka za natpis »POLICIJA«. Iznad lijevog džepa prišiven je ušitak sa dva metalna prstena na koji se prikopčava policijska značka. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP RH«.
Kombinezon ljetni po boji i kroju odgovara zimskom kombinezonu a izrađuje se od tanje tkanine.
Čizme su gumene, klasičnog izgleda, visokih sara, crne boje.
Radne rukavice su platnene s pojačanim dlanom, sa prstima.
Radna kuta klasičnog je kroja, plave boje, sa skrivenim kopčanjem na gumbe i sa najmanje tri džepa našivena na prednjoj strani kute.

III.3. Dodatna policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove interventne policije

Članak 26.

Dijelovi dodatne policijske odore policijski službenika koji obavljaju poslove interventne policije su:
1. čizme
2. jakna za nošenje preko zaštitne opreme
3. hlače za nošenje preko zaštitne opreme
4. kratke hlače
5. majica kratkih rukava s ovratnikom (Polo majica)
6. cipele
7. zaštitno kišno odijelo.

Članak 27.

Čizme su izrađene od gume, crne boje, visoke sare (do koljena).
Jakna je izrađena iz materijala »Nomex«, tamnoplave boje. Sa unutarnje strane rukava nalaze se patentni zatvarači koji omogućavaju naknadno stavljanje štitnika za ruke. Sprijeda na lijevoj i desnoj strani jakne nalaze se patentni zatvarači koji omogućavaju pristup oružju (ljevaci, dešnjaci). Srednji patentni zatvarač jakne otvara se u dva smjera. Svi patentni zatvarači imaju posebno velike zipere za lakše otvaranje i zatvaranje sa rukavicama. Na prednjoj i stražnjoj srani jakne nalaze se proširenja (falde) za veću komotnost. Jakna je pojačana u predjelu ramena. Dodatno ima jedan unutarnji džep. Elastični pojas jakne ima dodatno drukere za reguliranje širine. Završetak rukava je elastičan.
Hlače su izrađene su od materijala »Nomex«, tamnoplave boje. Unutarnja strana nogavica otvara se pomoću patentnih zatvarača koji omogućavaju naknadno stavljanje štitnika za noge. Na hlačama su fiksirane elastične naramenice (tregeri) čija se dužina može podešavati uz pomoć čička. Hlače su pojačane u predjelu koljena. Pojas hlača je djelomično elastičan i sadrži drukere za reguliranje širine hlača. Završetak nogavica je elastičan, a širinu nogavica moguće je regulirati uz pomoć drukera.
Dijelovi dodatne policijske odore iz članka 26. stavka 1. točke 4., 5., 6. i 7. ove Uredbe opisom odgovaraju odori iz članka 10. ove Uredbe.

III.4. Dodatna policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove granične policije

Članak 28.

Dio dodatne policijske odore policijskih službenika granične policije koji obavljaju poslove granične kontrole i poslova mobilne jedinice za nadzor državne granice je kombinezon koji opisom odgovara kombinezonu iz članka 10. ove Uredbe.
Dijelovi policijske odore službenika granične policije koji obavljaju službu na motociklu su dijelovi policijske odore propisani člankom 22. i 23. ove Uredbe.

III.5. Dodatna policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove specijalne policije

Članak 29.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove specijalne policije su:
1. kombinezon (crni i zeleni)
2. crna potkapa sa prorezima za oči i usta (ljetna i zimska)
3. rukavice (sa ojačanjem)
4. bijele navlake (za zimske uvjete)
5. crna kapa od vjetronepropusnog materijala
6. crna majica kratkih rukava
7. reflektirajući prsluk
8. crna kapa sa šiltom
Dijelovi dodatne policijske odore Zrakoplovne jedinice su:
1. letačke čizme
2. letački kombinezon
3. letačka jakna kožna
4. letačka jakna (zimska)
5. letačko donje rublje (negorivo)
6. letačke rukavice
7. kapa sa šiltom.

Članak 30.

Kombinezon crni izrađen je od negorivog materijala, crne boje, sa ojačanjima na laktovima, koljenima i stražnjici. Na vrhovima rukava i nogavica ušivena je gumena traka. Na kombinezonu je ušiven veći broj džepova koji se zatvaraju patent zatvaračima. Na leđima i ispod pazuha ušivene su elastične trake koje drže kombinezon pripijen uz tijelo. Na leđima ušivena je čičak za natpis »SPECIJALNA POLICIJA« dimenzija 30 cm x 20 cm. Na oba rukava u visini ramena ušivena je čičak traka za oznake pripadnosti Specijalnoj policiji. Iznad desnog džepa ušivena je čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA«, a iznad lijevog džepa ušivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta.
Kombinezon zeleni izrađen je od 250 gr tkanine, zelene boje, uobičajene izvedbe, sa većim brojem džepova koji se kopčaju sa patent zatvaračima. Iznad desnog džepa ušivena je čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA«, a iznad lijevog džepa ušivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta. Na oba rukava u visini ramena ušivena je čičak traka za oznake pripadnosti Specijalnoj policiji.
Crna potkapa sa prorezima za oči i usta (ljetna) izrađena je od pamučnog končanog materijala, sitno-mrežastog tkanja, crne boje, ima proreze za oči i usta, napravljena je tako da prekiva glavu i vrat.
Crna potkapa sa prorezima za oči i usta (zimska) izrađena je od pamučne tkanine crne boje, ima proreze za oči i usta, napravljena je tako da prekiva glavu i vrat.
Rukavice (ojačane) izrađene su od prirodne kože, crne boje, imaju ušivena ojačanja sa vanjske strane na prstima i zglobovima te sa unutarnje strane na dlanovima. Na zglobu iznad šake zatvaraju se čičak trakom.
Bijele navlake (za zimske uvjete) izrađene su od sintetičkog vodonepropusnog materijala, bijele boje. Navlake su dvodijelne, komplet sačinjava hlače i jaknu. Hlače su uobičajenog šireg kroja bez džepova sa ušivenom gumenom trakom na kraju nogavica. U dijelu struka ušivena je špaga za zavezivanje hlača. Jakna je uobičajenog širokog kroja, sa ušivenom kapuljačom i ušivenim džepom sa lijeve strane u visini grudiju. Na sredini jakne, s prednje strane ušiven je patent zatvarač bijele boje. Na doljenjem obrubu ušivena je špaga za zavezivanje jakne.
Crna kapa izrađena je od debljeg vjetronepropusnog materijala, crne boje, sa mogućnošću pokrivanja uha.
Crna majica kratih rukava klasičnog je oblika, izrađena iz glatkog jednoležišnog pamučnog pletiva, obrub vratnog izreza izrađen je iz dvostrano desnog pletiva ojačanog elastičnom niti (lycra). Na leđima se nalazi natpis »SPECIJALNA POLICIJA«, a na rukavima oznake Specijalne policije.
Reflektirajući prsluk izrađen je laganog materijala, jarke boje (narančaste ili žute), s našivenim reflektirajućim trakama bijele boje i reflektirajućim natpisom »SPECIJALNA POLICIJA«, bijele boje, na leđima.
Crna kapa sa šiltom izrađena je od pamuka sa uštirkanim grbom pripadnosti jedinice.
Letačke čizme izrađene su od kože, crne boje. Vezuju se na prednjoj strani te imaju metalni patent zatvarač na unutarnjoj strani.
Letački kombinezon izrađen je od negorivog materijala, zelene ili plave boje. Sva vezivanja izrađena su od metalnih kopči ili steznika na čičak. Na lijevom rukavu u visini nadlaktice nalazi se džep sa preklopom za olovke. Na desnoj nogavici u visini natkoljenice nalazi se džep za lampu ili nož. Na oba rukava u visini ramena našiven je čičak za oznake pripadnosti Specijalnoj policiji. Iznad desnog i lijevog džepa u visini prsiju našiven je čičak za oznaku Jedinice i radnog mjesta. Na lijevom džepu na prsima našiven je čičak za grab Zrakoplovne jedinice.
Letačka jakna kožna izrađena je od kože, smeđe boje. Završeci na rukavima i struku jakne izrađeni su od vunenog pletiva. Na prednjoj strani su dva vodoravna džepa sa preklopima ispod kojih su kosi urezani džepovi. Kragna je na preklop. Na oba rukava u visini ramena našiven je čičak za oznake Specijalne policije. Na desnoj i lijevoj strani u visini prsiju našiven je čičak za oznaku Jedinice i radnog mjesta.
Letačka jakna (zimska) izrađena je od negorivog materijala (vanjska i unutarnja postava), zelene boje. Sva kopčanja i preklopi ostvaruju se metalnim patent zatvaračima. Na lijevom rukavu u visini nadlaktice nalazi se džep sa preklopom za olovke. Na oba rukava u visini ramena našiven je čičak za oznake pripadnosti Specijalnoj policiji. Na desnoj i lijevoj strani u visini prsiju našiven je čičak za oznaku Jedinice i radnog mjesta. Jakna štiti od izlaganja vanjskih utjecaja na niskim temperaturama.
Letačko donje rublje (negorivo) izrađeno je od negorivog materijala u zelenoj ili plavoj boji. Sastoji se od: potkošulje dugih rukava, gaća dugih i čarapa.
Letačke rukavice izrađene su od negorivog materijala u zelenoj boji sa kožnim ojačanjima na dlanovima i prstima.
Kapa šilt izrađena je od pamuka u zelenoj ili plavoj boji sa uštikanim grbom pripadnosti Jedinici.

III.6. Dodatna policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove kriminalističke policije i Centra za kriminalistička vještačenja »Ivan Vučetić«

Članak 31.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika kriminalističke policije koji obavljaju poslove kriminalističke tehnike te policijskih službenika kriminalističke policije i Centra za kriminalistička vještačenja »Ivan Vučetić«, koji obavljaju očevid su:
1. kapa sa šiltom
2. kombinezon
3. prsluk
4. pododijelo
5. dvodijelni kišni komplet s kapuljačom
6. čizme terenske
7. čizme gumene
8. čizme ribarske.
Policijski službenici kriminalističke policije koji nisu navedeni u stavku 1. ovog članka zadužuju dijelove dodatne policijske odore iz stavka 1. točaka 1. – 8. ovog članka po nalogu ravnatelja policije ili osobe koju on ovlasti.

Članak 32.

Kapa sa šiltom odgovara opisu kape sa šiltom iz članka 6. ove Uredbe.
Kombinezon odgovara opisu kombinezona iz članka 16. ove Uredbe.
Prsluk je tamnoplave boje i kopča se zatvaračem. Na leđima je bijelim slovima otisnut natpis »POLICIJA«. Na prednjici na spoju lijeve i desne strane i na donjem dijelu prsluka našivena je reflektirajuća traka bijele boje.
Pododijelo odgovara opisu pododijela iz članka 35. ove Uredbe.
Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom odgovara opisu dvodijelnog kišnog kompleta s kapuljačom iz članka 16. ove Uredbe.

III.7. Dodatna policijska odora policijskih službenika Uprave za posebne poslove sigurnosti

Članak 33.

Dijelovi policijski odore policijskih službenika Uprave za posebne poslove sigurnosti koji poslove obavljaju na motociklu su dijelovi dodatne policijske odore iz članka 22. ove Uredbe i odgovaraju opisu iz članka 23. ove Uredbe, s tim da umjesto natpisa »PROMETNA POLICIJA« stoji natpis »POLICIJA«.

III.8. Dodatna policijska odora policijskih službenika – vodiča službenih pasa

Članak 34.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika – vodiča službenih pasa su:
1. pododijelo
2. kombinezon
3. dvodijelni kišni komplet s kapuljačom
4. terenske čizme.

Članak 35.

Pododijelo je izrađeno od prošivene tkanine i sastoji se od gornjeg i donjeg dijela. Na prednjici gornjeg dijela je jedan opšiveni džep, a zakopčava se zatvaračem. Na ovratnik i rukave ušiven je render. Na produljenom dijelu leđa našiven je čičak traka za kopčanje. Na bočnom šavu gornjeg dijela našivena je guma. Donji dio je bez džepova i s donje strane završava renderom, dok je gornji dio i prednji otvor opšiven trakom. Prednji otvor kopča se čičak trakom, a u struku je ušivena guma.
Kombinezon odgovara opisu kombinezona iz članka 10. ove Uredbe.
Dvodijelni kišni komplet odgovara opis dvodijelnog kišnog kompleta s kapuljačom iz članka 16.ove Uredbe.
Terenske čizme imaju visoku saru, crne su boje, izrađene od prirodne hidorofobirane kože, su gumenim đonom. Sare su visine 21 cm, podložene su spužvom. Jezik je ugrađen u cipelu i zatvorenog je tipa. Podstava je od goveđeg krom cjepanika. Gornjište je dva puta prišiveno za tabanicu, a đon je lijepljen.

III.9. Dodatna policijska odora policijskih službenika – instruktora policijskog treninga

Članak 36.

Dijelovi dodatne policijske odore policijski službenika – instruktora policijskog treninga su:
1. kombinezon,
2. dvodijelni kišni komplet s kapuljačom.
Kombinezon i dvodijelni kišni komplet s kapuljačom odgovaraju opisu iz članka 16. ove Uredbe.

IV. SVEČANA ODORA

Članak 37.

Dijelovi svečane policijske odore su:
1. muška kapa/ženski šešir
2. zimska jakna s kapuljačom
3. jakna
4. hlače (muške/ženske)
5. suknja
6. niske cipele (muške/ženske)
7. cipele visoke (gležnjače)
8. bijela svečana košulja dugih rukava (muška/ženska)
9. bijela svečana košulja kratkih rukava (muška/ženska)
10. svečana kravata
11. čarape (muške/ženske)
12. remen
13. igla za kravatu
14. nosač za zamjenice odlikovanja.

Članak 38.

Muška kapa osmerokutnog je oblika, izrađena od tkanine tamnoplave boje, s blago povijenim tjemenom povišenim na pasicu. Na pasicu je s vanjske strane prišivena traka širine 32 mm sa stiliziranim pleterom bijele ili žute boje, ovisno o zvanju policijskog službenika. Podbradnjak je od skaja crne boje širine 14 mm, izrađen u dva dijela, podesiv po dužini. Pričvršćen je za pasicu s dva gumba žute boje promjera 14 mm i reljefno utisnutom oznakom »RH«. Štitnik je izrađen od plastične mase, s gornje strane presvučen s lakiranim politeksom, a s donje strane politeksom zelene boje, sve skupa je prišiveno na pasicu sa znojnicom koja na prednjem dijelu s unutarnje strane ima ušitu crnu pliš traku. Na prednjoj strani kape u sredini nalazi se policijska metalna oznaka veličine 59 × 54 mm u obliku emajliranog pozlaćenog hrvatskog grba koji štitom leži na pozlaćenom zrakastom polju, a sve skupa obavija reljefno pozlaćena maslinova grančica.
Ženski šešir je tamnoplave boje klasičnog okruglog oblika s obodom. Stražnji dio oboda je visoko uzdignut. Na prednjoj strani šešira u sredini nalazi se policijska metalna oznaka ispod koje je pričvršćena traka sa stiliziranim pleterom žute ili bijele boje, ovisno o zvanju policijske službenice.
Hlače (muške/ženske) izrađene su od tkanine tamnoplave boje i uobičajenog kroja. S lijeve i desne strane imaju jedan urezani džep. Otraga je džep s poklopcem koji se kopča gumbom. Širina nogavice na donjem kraju je od 22 do 26 cm bez manžeta. Na prednjem dijelu s unutarnje strane nogavica pričvršćena je svilena podstava, a na krajevima donjeg dijela nogavica rubovi su opšiveni štitnikom. Na hlačama oko pojasa izrađen je potreban broj držača za remen, širokih 5 cm.
Suknja izrađena je od tkanine tamnoplave boje, klasičnog kroja, dužine do koljena. Kopča se gumbom i zatvaračem sa stražnje strane.
Niske cipele (muške/ženske) crne su boje, na vezanje izrađene od hidrofobirane kože. Gornjište je s vanjske strane prišiveno za đon.
Bijela svečana košulja dugih rukava (muška/ženska) klasičnog je kroja, s jednim džepom bez poklopca.
Bijela svečana košulja kratkih rukava (muška/ženska) kopča se sa šest gumba. Na prednjoj strani u visini prsiju ušivena su dva džepa s trakastim poklopcima koji se kopčaju gumbom. Na lijevoj strani prsiju iznad džepa je ušitak s dva metalna prstena na koji se prikopčava policijska značka. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja koja se kopčaju gumbom. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznake »POLICIJA MUP, RH«, a na pozlaćenim gumbima je reljefno utisnuta oznaka »RH«.
Svečana kravata policijskog službenika u zvanju policajca i višeg policajca je tamnoplave boje na vezanje sa stiliziranim znakom MUP-a bijele boje, dok je svečana kravata policijskih službenika ostalih zvanja tamnoplave boje na vezanje sa stiliziranim znakom MUP-a žute boje.
Remen je izrađen od crne kože s metalnom kopčom s reljefno utisnutom oznakom »RH« okruženom hrvatskim tropletom.
Dijelovi svečane policijske odore iz članka 37. točki 2., 3., 7. i 11. ove Uredbe odgovaraju opisu dijelova osnovne policijske odore.

IV.1. Svečana policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove specijalne policije

Članak 39.

Dijelovi svečane policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove specijalne policije su:
1. kapa
2. kravata
3. igla za kravatu
4. bijela košulja dugih rukava
5. bijela košulja kratkih rukava
6. remen za hlače
7. sako
8. hlače
9. kaput zimski
10. kabanica kišna
11. čarape
13. cipele niske
14. rukavice
13. grb za kapu
14. navlaka kišna za kapu
15. aksbender
16. značka za rever
17. nosač za zamjenice odlikovanja.

Članak 40.

Kapa je zelene boje, na prednjem dijelu je štitnik od crne kože te tkanine sa zlatnim vezom dvije munje sa lijeve i desne strane. Iznad štitnika je podbradnjak zlatne boje pričvršćen metalnim gumbima zlatne boje sa utisnutim znakom Specijalne policije »Mač i munja«. Na sredini prednjeg dijela nalazi se grb RH ovijen sa zlatnim metalnim uzorkom maslinove grane koju na donjem dijelu grba razdvaja znak Specijalne policije »Mač i munja«.
Kravata je zeleno sive boje, izrađena u tkanom (jacquard) vezu sa oznakama Specijalne policije »Mač i munja«.
Igla za kravatu je zlatne boje, izrađena je od metala. Na sredini igle nalazi se znak Specijalne policije »Mač i munja« u zeleno – zlatnoj boji.
Bijela košulja dugih rukava klasičnog je kroja, sa lijeve strane u visini grudiju ima ušiven džep.
Bijela košulja kratkih rukava lagano je strukirana sa po jednim ušitkom sa svake strane. Na ramenima su ušivene naramenice bijele boje na koje se stavlja oznaka radnog mjesta, a kopčaju se metalnim gumbima zlatne boje sa utisnutim znakom Specijalne policije »Mač i munja«. Na prednjoj strani u visini prsa ušivena su dva džepa sa preklopima, a koji se kopčaju sa metalnim gumbima zlatne boje sa utisnutim znakom Specijalne policije »Mač i munja«. Iznad lijevog džepa ušiveno je ojačanje za pribadanje zamjenica odlikovanja. Na oba rukava u visini ramena ušivene su oznake pripadnosti Specijalnoj policiji.
Remen za hlače izrađen je od remenarske kože u crnoj boji, a sa vanjske strane koncem zlatne boje ušivena je tamno zelena tkanina sa uzorkom pletera. Kopča se metalnom kopčom zlatne boje, na sredini se nalazi reljefni grb Specijalne policije »Mač i munja«.
Sako je zelene boje, lagano strukiran sa ušitkom sa svake strane, dvoredno se kopča sa metalnim gumbima zlatne boje sa reljefnim znakom Specijalne policije »Mač i munja«. Na ramenima su ušivene naramenice na koje se stavlja oznaka radnog mjesta, a kopčaju se metalnim gumbima zlatne boje sa utisnutim znakom Specijalne policije »Mač i munja«. Na prednjoj strani u visini prsa ušivena su dva džepa sa preklopima, a koji se kopčaju sa metalnim gumbima zlatne boje sa utisnutim znakom Specijalne policije »Mač i munja«. Na oba rukava u visini ramena ušivene su oznake pripadnosti Specijalnoj policiji. Na desnom ramenu ispod ušivene naramenice ušiven je i gumb radi kopčanja aksebendera. Na reverima sakoa nalazi se značka zlatne boje sa reljefnim znakom Specijalne policije »Mač i munja«.
Hlače su zelene boje, klasičnog kroja, u struku imaju nabor i dva kosa džepa te jedan džep na stražnjem dijelu hlača.
Kaput zimski je zelene boje, lagano je strukiran sa po dva ušitka sa prednje i stražnje strane, dvoredno se kopča. Na prednjem dijelu su dva ravno urezana džepa u visini struka sa preklopima. Na ramenima su ušivene naramenice na koje se stavlja oznaka radnog mjesta, a kopčaju se metalnim gumbima zlatne boje sa utisnutim znakom Specijalne policije »Mač i munja«.
Kabanica kišna zelene je boje, izrađena je vodonepropusnog materijala. S prednje strane ima dva koso urezana džepa. Kopča se do ovratnika i ima kapuljaču.
Čarape izrađene su od singl pletiva, crne su boje.
Cipele niske crne su boje, izrađene su od prirodne kože visokog sjaja.
Rukavice su pamučne, bijele boje.
Grb za kapu ovijen sa zlatnim metalnim uzorkom maslinove grane koju na donjem dijelu grba razdvaja znak Specijalne policije »Mač i munja«.
Navlaka kišna za kapu je zelene boje, napravljena je od vodonepropusnog materijala.
Aksbender izrađen je od upletenih zlatnih vrpca, na krajevima je pozlaćeni metalni ukras.
Značka za rever izrađena je od metala, zlatne je boje sa reljefnim znakom Specijalne policije »Mač i munja«.
Nosač zamjenica i odlikovanja izrađen je od lima.

IV.2. Svečana policijska odora policijskih službenika koji obavljaju poslove interventne policije i Uprave za posebne poslove sigurnosti

Članak 41.

Policijski službenici koji obavljaju poslove interventne policije i Uprave za posebne poslove sigurnosti u svečanim prigodama nose beretke.
Dijelovi svečane policijske odore policijskih službenika ustrojstvene jedinice nadležne za posebne poslove sigurnosti koji obavljaju poslove na motociklu, su:
1. svečana motoristička jakna
2. svečane motorističke hlače
3. beretka.
Policijski službenici iz stavka 2. ovog članka svečanu odoru iz stavka 2. ovog članka točke 1., 2. i 3. nose isključivo u sklopu protokolarnih aktivnosti, u kombinaciji sa preostalim dijelovima dodatne policijske odore policijskih službenika ustrojstvene jedinice nadležne za posebne poslove sigurnosti koji poslove obavljaju na motociklu.

Članak 42.

Svečana motoristička jakna je blago strukirana, sa pasicom i klasičnim rukavom od bijele juneće kože, ukrašena pleterom na ramenu i končanom pletenom trakom u istoj boji zlata. Od lijevog ramena prema prednjoj strani i kružno ispod ruke opet na lijevo rame trake završavaju resicama u slobodnom padu. Rukav klasičan, sa našivenom oznakom »POLICIJA MUP RH« 5 cm od kugle rukava. Rukav završava patent zatvaračem 15 cm dužine. Prednjica dijagonalno rezana od ramena, šire prema pasici, a uže u odnosu na prednju stranu, ukrašena sa 4x2 metalna gumba, ukrašena sa oznakom MUP RH. Na duljini pasica širine 7 cm i dvije šlingice od kontrast kože za remen. Funkcija kopčanja riješena je čičak trakom po cijeloj duljini prednjeg dijela širine 2 cm.
Kragna je stojeća podložena sa vatelinom, proštepana po sredini, na prednjoj sredini se kopča sa čičkom koji je dijagonalno proštepan. Na ramenu širi pleter koji ulazi u sastav vratnog izreza, a završava kopčanjem na ramenu. Štepovi prednjeg dijela su 2 plus 6 mm (dupli). Leđa iz dva dijela su razljepljena po sredini, a sastav rukava proštepan. Unutarnji dio jakne izrađen od pamučne podstave sa ugrađenim džepom na lijevom prsnom dijelu. Lajsna širine 1,2 cm, dužine 15 cm na sredini zatvorena čičak trakom dužine 3,5 cm, a širine 1 cm. Na proširenom donjem dijelu pasice razdljeljivi zatvarač, kojim se jakna spaja sa hlačama položen 10 cm od ruba.
Svečane motorističke hlače su klasičnog dubljeg kroja sa pojasnicom, fluorescentnom trakom po bočnim šavovima, od juneće nape tamno plave boje. Na prednjoj sredini ugrađen zakopčak sa patent zatvaračem i drukerom na pasici. Pasica je širine 6 cm sa 7 šlingica za remen. Na sastav tijela i pasice našiven je razdijeljivi zatvarač i preko njega traka širine 1,5 cm. U prednjem dijelu koljena kružni prorezi sa podmetnutom spužvom kao pojačanje. Hlače završavaju dužim dijelom na kojem je ušivena gumilastika širine 2 cm i ugrađen zatvarač na sastav u koraku, taj dio ulazi u čizmu. Gornji dio koji ide na čizmu nalazi se 15 cm od duljine i također ima zatvarač u sastavu koraka. Unutarnji dio hlača je od pamučnog platna, u leđni dio hlača od 10 cm od struka ugrađen je elastični materijal, koji ima funkciju da sjedalo bude rastezljivo, odnosno udobnije za sjedenje. Štepovi su 0,2 cm. Dužine su porubljene 1,2 cm.
Beretka odgovara opisu beretke iz članka 16. ove Uredbe.

V. NAČIN ZADUŽENJA, ZAMJENE I POVRATA POLICIJSKE ODORE

Članak 43.

Osoba koja se prima u službu za obavljanje poslova policijskog službenika ili se raspoređuje na radno mjesto policijskog službenika, zadužuje osnovnu policijsku odoru.
Iznimno od stavka 1. ovog članka policijsku odoru ne zadužuje osoba koja će poslove policijskog službenika obavljati isključivo u civilnoj odjeći.
Osobama iz stavka 2. ovog članka Ministarstvo unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) nabavlja jednom godišnje civilni komplet. Dijelove civilnog kompleta utvrdit će ministar unutarnjih poslova.
Osobe iz stavka 2. ovog članka koje zadužuju službeno oružje zadužuju i komplet za prikriveno nošenje oružja i pričuvnog nabojnika. Komplet za prikriveno nošenje oružja i pričuvnog nabojnika sa mogućnošću nošenja ispod pazuha ili na remenu hlača, izrađen je od kože ili prošivene kordure, a pripadajući dio kompleta je i futrola za nošenje sredstva za vezivanje.
Osobe koje se raspoređuju na radno mjesto policijskog službenika iz članka 17. ove Uredbe zadužuju i dodatnu policijsku odoru.
Osoba koja izgubi svojstvo policijskog službenika dužna je vratiti sve dijelove osnovne i dodatne policijske odore s policijskim oznakama.

Članak 44.

Policijski službenici zadužuju osnovnu i dodatnu policijsku odoru prema Popisu sa količinama za zaduženje i rokovima uporabe (u daljnjem tekstu: Popis), koji je tiskan uz ovu Uredbu i njen je sastavni dio.
Prilikom prvog zaduženja policijske odore, odnosno prilikom prve nabave dijelova policijske odore, policijskom službeniku otvara se osobni karton zaduženja.

Članak 45.

Policijski službenici svečanu policijsku odoru zadužuju jednom, kod stupanja u službu, prilikom prvog zaduženja.
Iznimno od stavka 1. ovog članka policijski službenici koji obavljaju poslove interventne policije i Uprave za posebne poslove sigurnosti svečanu policijsku odoru zadužuju po nalogu ravnatelja policije, nadležnog pomoćnika ministra ili osobe koju oni ovlaste.

Članak 46.

Policijski službenici Uprave za posebne poslove sigurnosti koji službu obavljaju u civilnoj odjeći ne zadužuju osnovnu policijsku odoru već za potrebe operativno taktičke obuke, radnji sa vozilima i obuke borbeno situacijskog gađanja, po odobrenju nadležnog pomoćnika ministra, mogu zadužiti pojedine dijelove osnovne policijske odore.
Policijski službenici iz stavka 1. ovog članka zadužuju komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme.
Pomoćnik ministra nadležan za Upravu za posebne poslove sigurnosti odredit će broj policijskih službenika koji će zadužiti osnovnu policijsku odoru.

Članak 47.

Policijski službenici policijsku odoru i njene dijelove nabavljaju u skladištu Ministarstva u sjedištu.
Policijski službenici koji obavljaju poslove interventne policije, specijalne policije i Uprave za posebne poslove sigurnosti zadužuju u skladištu svoje ustrojstvene jedinice.

Članak 48.

Dijelovi osnovne, dodatne i svečane policijske odore koji su oštećeni ili uništeni u obavljanju službe ili povodom obavljanja službe, zamijenit će se na temelju pisanog zahtjeva nadređenog rukovoditelja.
Policijski službenik dužan je prilikom zamjene vratiti dotrajali dio policijske odore sa policijskim oznakama.

VI. VRIJEME I NAČIN NOŠENJA POLICIJSKE ODORE

Članak 49.

Ravnatelj policije odnosno nadležni pomoćnik ministra, za policijske službenike Ministarstva u sjedištu, a načelnik policijske uprave za policijske službenike policijske uprave, ovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima određuje razdoblje nošenja zimske i ljetne policijske odore.

Članak 50.

Policijski službenici na dane državnih praznika i blagdana te u svečanim prigodama nose svečanu policijsku odoru.
Nošenje svečane policijske odore u drugim prilikama može naložiti i ravnatelj policije, pomoćnik ministra ili osoba koju on ovlasti.

Članak 51.

Policijski službenici moraju policijsku odoru stalno održavati i nositi je i držati u čistom i urednom stanju.

Članak 52.

Policijski službenik tijekom obavljanja službenih poslova u policijskoj odori na otvorenom prostoru obvezan je na glavi nositi kapu/beretku/kapu sa šiltom/šešir.
Policijski službenik iz stavka 1. ovog članka u zatvorenom prostoru kapu/beretku/kapu sa šiltom/šešir mora skinuti ako to dozvoljava vrsta službenih poslova.

Članak 53.

Policijski službenik, osim policijskog službenika interventne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti i specijalne policije, nosi službenu značku na lijevoj strani iznad džepa policijske jakne u zimskom razdoblju, odnosno iznad džepa na lijevoj strani košulje u ljetnom razdoblju.

Članak 54.

Dijelovi osnovne policijske odore moraju se nositi na sljedeći način:
1. Kapa/beretka/kapa sa šiltom/šešir:
– kapa/kapa sa šiltom nosi se na način da ivica obruba kape ide vodoravno po crti najvećeg obujma glave;
– beretka se nosi nakrivljena na desnu stranu glave tako da se pokriva dio potiljka i pola čela;
– šešir se nosi na način da ivica obruba šešira ide vodoravno po crti najvećeg obujma glave, a da je stražnji dio visoko uzdignut.
2. Jakne se nose zakopčane, a u zatvorenim prostorima mogu se nositi otkopčane.
3. Košulje se nose zakopčane, uvučene u hlače / suknje.
4. Suknja se nosi u visini koljena na način da njezina duljina ne smije biti veća od 2,5 cm iznad ili 5 cm ispod pregiba na stražnjoj strani koljena.
5. Hlače trebaju pristajati i biti nošene da se donji rub remena nalazi na kosti kuka. Prednji pregib hlača treba dosezati vrh gornjeg dijela stopala standardne policijske cipele.

Članak 55.

Policijski službenik ne smije izvan službe nositi policijsku odoru ili dijelove policijske odore s policijskim oznakama:
– kao sudionik mirnog okupljanja i javnog prosvjeda,
– za vrijeme udaljenja od dužnosti,
– za vrijeme korištenja godišnjeg odmora ili bolovanja.

Članak 56.

Posudbu dijelova policijske odore za potrebe snimanja filmova, kazališne predstave i drugih srodnih aktivnosti odobrava u svakom konkretnom slučaju ravnatelj policije, nadležni pomoćnik ministra ili osoba koju oni ovlaste.

Članak 57.

Policijski službenici na svečanoj odori mogu nositi odlikovanja, medalje i značke.

Članak 58.

Odlikovanja, medalje i značke nose se po slijedu važnosti s lijeve na desnu stranu gledano prema nositelju odlikovanja i to centrirano iznad lijevog džepa jakne ili ljetne košulje.
Male oznake odlikovanja (zamjenice) nose se s lijeva na desno, tri komada u redu, u jednom ili više redova. Ukoliko postoji razmak između redova onda on može biti najviše 3 mm.
Zamjenice medalja nose se iza zamjenica odlikovanja.

VII. POLICIJSKE OZNAKE

VII.1. Osnovne oznake

Članak 59.

Policijski službenici, osim policijskih službenika koji obavljaju poslove specijalne policije, na rukavima odore nose prišivenu ili pričvršćenu čičkom osnovnu oznaku pripadnosti policiji »POLICIJA MUP RH«.
Osnovna oznaka pripadnosti policiji »POLICIJA MUP RH« strojno je vezena oznaka izrađena koncem na svjetloplavoj podlozi u obliku štita. Gornja osnovica štita i stranica je 9 cm. Oznaku omeđuje žuti obrub širine 3 mm. Na gornjem dijelu u polukrugu izvezen je natpis »POLICIJA« bijelim koncem. U sredini je stilizirano na zrakastoj podlozi izvezen žutim koncem simbol Republike Hrvatske »RH«, a ispod toga u sredini bijele boje izvezene trake je natpis »MUP«, izvezen crnim koncem. Oznake »RH« i »MUP« nalaze se u žutom krugu koji simbolizira hrvatski pleter.

Članak 60.

Policijski službenici koji obavljaju poslove specijalne policije na lijevom rukavu odore nose prišivenu ili pričvršćenu čičkom osnonvu oznaku pripadnosti specijalnoj policiji »POLICIJA MUP RH« a na desnom rukavu oznaku »MAČ I MUNJA« vrhom okrenutu prema gore.
Osnovna oznaka pripadnosti specijalnoj policiji »POLICIJA MUP RH« okruglog je oblika, promjera 7 cm. Strojno je vezena oznaka izrađena koncem, na maslinastozelenoj podlozi. Opšivena je crnim koncem, širine 3 mm. Na gornjem dijelu u polukrugu izvezen je natpis »POLICIJA« bijelim koncem. U sredini je stilizirano na zrakastoj podlozi izvezen žutim koncem simbol Republike Hrvatske »RH«, a ispod toga u sredini izvezene bijele trake nalazi se natpis »MUP« izvezen crnim koncem. Oba simbola, »RH« i »MUP« nalaze se u žutom krugu koji simbolizira hrvatski pleter.
Oznaka specijalne policije »MAČ I MUNJA« strojno je vezena oznaka izrađena koncem na maslinastozelenoj podlozi. Oblika je amfore, visine 10 cm. Opšivena je crnim koncem širine 3 mm. Na sredini oznake izvezen je zlatnim koncem MAČ, oštrica kojega je okrenuta prema gore i prekrižena s dvije strijele MUNJE.

Članak 61.

Oznaka Uprave za posebne poslove sigurnosti pravokutnog je oblika, dimenzija 13x2,5 cm. Na indigo plavoj podlozi tamno žutim je koncem izvezen natpis »POLICIJA« koji se nosi prišiven ili pričvršćen čičkom iznad gornjeg lijevog džepa na osnovnoj policijskoj odori.

VII.2.Posebne oznake

Članak 62.

Uz osnovne oznake iz članka 59., 60. i 61. ove Uredbe policijski službenici nose i posebne oznake.

Članak 63.

Posebna oznaka je pravokutnog je oblika, dimenzija 13 × 2,5 cm. Na indigo plavoj podlozi sa zlatni koncem strojno je izvezen natpis »POLICIJA«.
Posebna oznaka iz stavka 1. ovog članka prišivena je ili pričvršćena čičkom na odori iznad gornjeg desnog džepa.

Članak 64.

Posebna oznaka prometne policije pravokutnog je oblika, dimenzija 13 × 2,5 cm. Na indigo plavoj podlozi zlatnim koncem strojno izvezen natpis »PROMETNA POLICIJA«.
Posebna oznaka iz stavka 1. ovog članka nosi se prišivena ili pričvršćena čičkom iznad gornjeg desnog džepa na odori pripadnika prometne policije.

Članak 65.

Posebna oznaka protueksplozijske zaštite pravokutnog je oblika, dimenzija 13 × 2,5 cm. Na indigo plavoj podlozi zlatnim koncem strojno izvezen natpis »PROTUEKSPLOZIJSKA ZAŠTITA«.
Posebna oznaka iz stavka 1. ovog članka nosi se prišivena ili pričvršćena čičkom iznad gornjeg desnog džepa na odori pripadnika protueksplozijske zaštite.

Članak 66.

Posebna oznaka interventne policije pravokutnog je oblika, dimenzija 13 × 2,5 cm. Na indigo plavoj podlozi zlatnim je koncem strojno izvezen natpis »INTERVENTNA POLICIJA«.
Oznaka iz stavka 1. ovog članka nosi se prišivena ili pričvršćena čičkom iznad gornjeg desnog džepa na odori interventne policije.

Članak 67.

Posebna oznaka granične policije je metalna značka odnosno platnena oznaka dimenzija 55 × 20 mm, na kojima je stilizirana hrvatska državna zastava s grbom RH.
Posebna oznaka granične policije pravokutnog je oblika, dimenzija 13 × 2,5 cm. Na indigo plavoj podlozi zlatnim je koncem strojno izvezen natpis »GRANIČNA POLICIJA«.
Oznaka iz stavka 2. ovog članka nosi se prišivena ili pričvršćena čičkom iznad gornjeg desnog džepa na odori policijskih službenika granične policije.
Posebna oznaka pomorske i riječne policije je plava metalna značka odnosno platnena oznaka, dimenzije 55 × 20 mm, sa stiliziranim žutim sidrom na sredini.

Članak 68.

Posebna oznaka specijalne policije pravokutnog je oblika, dimenzija 13 × 2,5 cm. Na zelenoj podlozi obrubljenoj crnim rubom, žutim je koncem strojno izvezen natpis »SPECIJALNA POLICIJA«.
Uz oznaku iz stavka 1. ovog članka pripadnici Zrakoplovne jedinice specijalne policije nose zrakoplovni znak (stilizirani hrvatski grb između dva žutim koncem uštikana krila).
Oznake iz stavka 1. i 2. ovog članka nose se prišivene ili pričvršćene čičkom iznad gornjeg desnog džepa dijela odore specijalne policije.

Članak 69.

Posebna oznaka Uprave za posebne poslove sigurnosti se sastoji od zajedničkog središnjeg polja koje tvore elipsa i pravokutnik čija je svaka stranica polukružno oblikovana u svom središnjem dijelu. U središnjem polju, na bijeloj podlozi, srebrenom bojom ocrtana je mreža meridijana i paralela zemljine polutke. U donjem središnjem dijelu polutke nalazi se štit sa crvenim i bijelim poljima, obrubljen srebrnim obrubom. Štit do visine struka dijelomično obavija i zaklanja siluete pet osoba od kojih je osoba u sredini bijele boje obrubljena žutim obrubom, a okružuju je četiri osobe obojene u crno. Središnje polje obavijeno je prstenom plave boje u čijem se gornjem dijelu nalazi reljef hrvatskog pletera bijele boje a u donjem dijelu natpis »MUP RH« ispisan bijelim slovima sa žutim obrubom. U gornjem dijelu središnjeg polja na srebrnoj podlozi ispisan je crnim slovima natpis »UPRAVA ZA POSEBNE POSLOVE SIGURNOSTI«.
Posebna oznaka iz stavka 1. ovog članka izrađuje se kao platneni amblem dimenzija 9 x 8 cm i metalna značka dimenzija 2 × 1,8 cm.

Članak 70.

Posebna oznaka kriminalističke policije je metalna značka u čijem se središnjem dijelu na srebrnoj podlozi uočava stilizirani otisak papilarnih linija prsta preko kojeg je smješten reljef hrvatskog grba. U gornjem dijelu grba nalazi se reljef dvodijelne apotekarske vage a u donjem reljef mača. U vanjskom krugu značke sa lijeve i desne strane nalazi se reljef hrvatskog pletera žute boje. U gornjem dijelu značke na zlatnoj podlozi plavim slovima ispisan je tekst »KRIMINALISTIČKA POLICIJA« a u donjem dijelu također na zlatnoj podlozi plavim slovima ispisan je tekst »MUP RH«.

Članak 71.

Posebna oznaka kontakt-policajca pravokutnog je oblika, dimenzija 13 × 2,5 cm. Na indigo plavoj podlozi zlatnim koncem strojno je izvezen logotip »Policija u zajednici« i prezime kontakt-policajca.
Posebna oznaka iz stavka 1. ovog članka nosi se prišivena ili pričvršćena iznad gornjeg desnog džepa na odori pripadnika temeljne policije.

Članak 72.

Posebna oznaka mentora za policijske vježbenike srednje stručne spreme je metalna značka, dimenzije 20 × 60 mm, obložena mesingom, na poleđini je igla sigurnica, s prednje strane s grbom Policijske akademije u sredini, pleterom na lijevoj i desnoj strani značke te natpisom MENTOR.

Članak 73.

Posebna oznaka temeljne policijske obuke u Policijskoj akademiji pravokutnog je oblika, dimenzija 13 × 2,5 cm. Na indigoplavoj podlozi zlatnim koncem je uštikan naziv »POLICIJSKA AKADEMIJA«.
Posebna oznaka iz stavka 1. ovog članka nalazi se iznad gornjeg desnog džepa.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 74.

Dijelovi policijske odore koji nisu u skladu sa odredbama ove Uredbe uskladit će se u roku od dvije godine od dana njezina stupanja na snagu.

Članak 75.

Novčana sredstava koja na dan stupanja na snagu ove Uredbe policijski službenik ima evidentirana u osobnom financijskom kartonu isplatit će se policijskom službeniku prilikom prestanka službe u Ministarstvu.

Članak 76.

Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje važiti Uredba o odorama policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova (»Narodne novine«, broj 42/2002).

Članak 77.

Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 210-01/06-01/02
Urbroj: 5030109-06-1
Zagreb, 20. travnja 2006.

Predsjednik
dr. sc. Ivo Sanader, v. r.
 

POPIS POLICIJSKE ODORE S KOLIČINAMA ZADUŽENJA I ROKOVIMA UPORABE
 

Red br.

Naziv

Količina po policijskom službeniku

Rok
uporabe

OSNOVNA POLICIJSKA ODORA

1.

beretka

1

2 godina

2.

kapa sa šiltom (zimska/ljetna)

1/1

1 godina

3.

potkapa

1

prvo
zaduženje

4.

zimske hlače (muške/ženske)

2

1 godina

5.

ljetne hlače (muške/ženske)

2

1 godina

6.

suknja (zimska i ljetna)

2/2

2 godine

7.

košulja dugih rukava

3

1 godina

8.

košulja kratkih rukava

5

1 godina

9.

majica kratkih rukava

5

1 godina

10.

majica dugih rukava

2

1 godina

11.

majica dugih rukava s ovratnikom (polo majica)

2

1 godina

12.

pulover

1

2 godine

13.

jakna zimska s kapuljačom

1

3 godina

14.

jakna

1

3 godina

15.

komplet za nošenje oružja

1

8 godina

16.

čarape ljetne (muške/ženske)

10

1 godina

17.

čarape zimske (muške/ženske)

5

l godina

18.

cipele visoke (gležnjače)

1

2 godine

19.

cipele niske (muške/ženske)

1

1 godina

20.

rukavice kožne

1

4 godina

21.

kišni ogrtač-pelerina

1

5 godina

22.

pododijelo

1

10 godina

24.

remen

1

8 godina

OSNOVNA POLICIJSKA ODORA INTERVENTNE POLICIJE

1.

beretka

1

2 godine

2.

kapa sa šiltom

1

1 godina

3.

jakna zimska s kapuljačom

1

3 godine

4.

jakna

1

3 godine

5.

hlače (ljetne/zimske)

2/2

1 godina

6.

košulja (kratki rukav/dugi rukav)

3/3

1 godina

7.

pulover

1

2 godine

8.

komplet za nošenje oružja

1

8 godina

9.

čarape (ljetne/zimske)

5/5

1 godina

10.

majica kratkih rukava

5

1 godina

11.

kombinezon

1

2 godine

12.

visoke cipele zimske

1

1 godina

13.

dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

1

5 godina

14.

majica dugih rukava-poludolčevita

2

1 godina

15.

kožne rukavice

1

5 godina

16.

visoke cipele ljetne

1

2 godine

17.

vunena kapa

1

5 godina

OSNOVNA POLICIJSKA ODORA POL. SL. PROTUEKSPLOZIJE ZAŠTITE

1.

kapa sa šiltom

1

1 godina

2.

potkapa

1

prvo
zaduženje

3.

hlače ljetne

2

1 godina

4.

hlače zimske

2

1 godina

5.

košulja dugih rukava

3

1 godina

6.

košulja kratkih rukava

5

1 godina

7.

majica kratkih rukava

5

1 godina

8.

majica dugih rukava

2

1 godina

9.

majica dugih rukava s ovratnikom (polo majica)

2

1 godina

10.

pulover

1

2 godine

11.

jakna zimska s kapuljačom

1

3 godine

12.

jakna

1

3 godine

13.

komplet za nošenje oružja

1

8 godina

14.

čarape (ljetne/zimske)

5/5

1 godina

15.

visoke cipele zimske – anitstatičke

1

2 godine

16.

visoke cipele ljetne – antistatičke

1

1 godina

17.

rukavice

1

5 godina

18.

dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

1

5 godina

OSNOVNA POLICIJSKA ODORA GRANIČNE POLICIJE

1.

kapa sa šiltom

2

2 godine

2.

potkapa

1

prvo
zaduženje

3.

hlače s termo uloškom na skidanje

2

1 godina

4.

košulja kratkih rukava

5

1 godina

5.

majica kratkih rukava

5

1 godina

6.

majica dugih rukava s ovratnikom (polo majica)

5

1 godina

7.

pulover

1

2 godine

8.

jakna zimska s kapuljačom

1

3 godine

9.

jakna

1

3 godine

10.

komplet za nošenje oružja

1

8 godina

11.

čarape (ljetne/zimske)

5/5

1 godina

12.

cipele visoke (gležnjače)

1

2 godine

13.

pelerina

1

5 godina

14.

cipele niske

1

1 godina

15.

rukavice

1

5 godina

16.

kratke hlače

2

1 godina

17.

majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica)

5

1 godina

18.

cipele plave s bijelim đonom

1

2 godine

19.

pododijelo

1

10 godina

20.

kombinezon

1

2 godine

21.

zaštitno kišno odijelo

1

5 godina

OSNOVNA POLICIJSKA ODORA SPECIJALNE POLICIJE

1.

beretka

1

2 godine

2.

jakna

1

2 godine

3.

jakna zimska s kapuljačom i uloškom

1

3 godine

4.

hlače (ljetne/zimske)

2/2

1 godine

5.

košulja dugih rukava za nošenje preko hlača

2

1 godina

6.

pulover

1

2 godine

7.

dvodijelni kišni komplet

1

prvo
zaduženje

8.

košulja dugih rukava

2

1 godina

9.

komplet za nošenje oružja

1

prvo
zaduženje

10.

visoke cipele (gležnjače)

1

1 godina

11.

majica kratkih rukava

5

1 godina

12.

majica dugih rukava poludolčevita

2

1 godina

13.

čarape (ljetne/zimske)

5/4

1 godina

14.

rukavice

1

2 godine

OSNOVNA POLICIJSKA ODORA POL. SL. OPERATIVNO-
-KOMUNIKACIJSKIH CENTARA I OPERATIVNIH DEŽURSTAVA

1.

beretka

1

2 godine

2.

kapa sa šiltom

1

1 godina

3.

jakna zimska s kapuljačom

1

3 godine

4.

jakna

1

3 godine

5.

hlače ljetne

2

1 godine

6.

hlače zimske

2

1 godina

7.

košulja dugih rukava

3

1 godina

8.

košulja kratkih rukava

5

1 godina

9.

pulover

1

2 godine

10.

visoke cipele zimske

1

2 godine

11.

visoke cipele ljetne

1

2 godine

12.

majica kratkih rukava

5

1 godina

13.

majica dugih rukava – poludolčevita

2

1 godina

14.

majica dugih rukava s ovratnikom

2

1 godina

15.

(polo majica)

8/2

1 godina

16.

čarape (ljetne/zimske)

1

5 godina

17.

rukavice

1

prvo
zaduženje

18.

komplet za nošenje oružja

 

 

OSNOVNA POLICIJSKA ODORA UPRAVE ZA POSEBNE
POSLOVE SIGURNOSTI

1.

kapa sa šiltom (ljetna/zimska)

1/1

1 godina

2.

beretka

1

2 godine

3.

jakna

1

2 godine

4.

hlače (ljetne/zimske)

2/2

1 godina

5.

košulja kratkih i dugih rukava

5/3

1 godina

6.

zimska jakna s kapuljačom

1

3 godina

7.

pulover

1

2 godine

8.

majica kratkih rukava

5

1 godina

9.

majica dugih rukava – poludolčevita

2

1 godina

10.

čarape (ljetne/zimske)

5/5

1 godina

11.

kombinezon

1

5 godina

12.

dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

1

5 godina

13.

visoke cipele (gležnjače)

1

1 godina

14.

komplet za nošenje oružja

1

prvo
zaduženje

15.

rukavice

1

5 godina

16.

potkapa

1

prvo
zaduženje

17.

visoke cipele ljetne

1

1 godina

19.

pododijelo

1

prvo
zaduženje

20.

komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme

1

prvo
zaduženje

21.

majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica)

2

2 godine

DODATNA POLICIJSKA ODORA PROMETNE POLICIJE

1.

navlaka za kapu

2

1 godina

2.

bijelo narukavlje

2

1 godina

3.

reflektirajuće narukavlje

2

1 godina

4.

bijele rukavice

2

1 godina

5.

reflektirajući prsluk

1

1 godina

DODATNA POLICIJSKA ODORA POL. SL. PROMETNE
POLICIJE KOJI OBAVLJAJU OČEVIDE CESTOVNIH
PROMETNIH NESREĆA

1.

kombinezon (ljetni/zimski)

1/1

1 godina

2.

čizme gumene

1

2 godine

DODATNA POLICIJSKA ODORA POL. SL. PROMETNE
POLICIJE – MOTORISTE I POLICIJSKE SLUŽBENIKE UPRAVE ZA POSEBNE POSLOVE SIGURNOSTI – MOTORISTE

1.

zimsko motorističko odijelo

1

3 godine

2.

ljetno motorističko odijelo

1

2 godine

3.

motoristička kaciga

1

2 godine

4.

motorističke čizme

1

2 godine

5.

motorističke rukavice (zimske/ljetne)

1/1

2 godine

6.

motoristički kišni komplet

1

5 godina

7.

motoristička majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica)

3

1 godina

8.

motoristička majica duhih rukava – dolčevita

2

1 godina

9.

zaštitni pojas za lumbalni dio kralježnice

1

prvo
zaduženje

10.

štitnici za koljena i laktove

1

prvo
zaduženje

DODATNA POLICIJSKA ODORA POL. SL.
PROTUEKSPLOZIJSKE ZAŠTITE

1.

kombinezon (ljetni/zimski)

1/1

2 godine

2.

čizme gumene

1

2 godine

3.

radne rukavice

1

1 godina

4.

radna kuta

1

1 godina

DODATNA POLICIJSKA ODORA INTERVENTNE POLICIJE

1.

čizme gumene

1

5 godina

2.

jakna za nošenje preko zaštitne opreme

1

5 godina

3.

hlače za nošenje preko zaštitne opreme

1

5 godina

4.

kratke hlače

2

1 godina

5.

majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica)

5

1 godina

6.

cipele gumene sportske

1

2 godine

7.

zaštitno kišno odijelo

1

5 godina

DODATNA POLICIJSKA ODORA GRANIČNE POLICIJE

1.

kombinezon

1

2 godine

DODATNA POLICIJSKA ODORA SPECIJALNE POLICIJE

1.

kombinezon (crni/zeleni)

1/1

2 godine

2.

crna potkapa s prorezima za oči i usta (ljetna/zimska)

1/1

2 godine

3.

rukavice (s ojačanjem)

1

1 godina

4.

bijele navlake za zimske uvjete

1

prvo
zaduženje

5.

crna kapa od vjetronepropusnog materijala

1

2 godine

6.

crna majica kratkih rukava

3

1 godina

7.

reflektirajući prsluk

1

prvo
zaduženje

8.

crna kapa sa šiltom

1

1 godina

9.

letačke čizme

1

2 godine

10.

letački kombinezon

2

1 godina

11.

letačka jakna – kožna

1

3 godine

12.

letačka jakna – zimska

1

2 godine

13.

letačko donje rublje – negorivo

1

1 godina

14.

letačke rukavice

3

1 godina

15.

kapa sa šiltom

1

1 godina

DODATNA POLICIJSKA ODORA KRIMINALISTIČKE
POLICIJE I CENTRA ZA KRIMINALISTIČKA VJEŠTAČENJA »IVAN VUČETIĆ«

1.

kapa sa šiltom

1

1 godina

2.

prsluk

1

2 godine

3.

kombinezon

1

1 godina

4.

pododijelo

1

3 godine

5.

dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

1

5 godina

6.

čizme terenske

1

2 godine

7.

čizme gumene

1

prvo zaduženje

8.

čizme ribarske

1

prvo
zaduženje

DODATNA ODORA POL. SL. – VODIČA SLUŽBENIH PASA

1.

pododijelo

1

3 godine

2.

kombinezon

1

1 godina

3.

terenske čizme

1

2 godine

4.

dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

1

5 godina

DODATNA ODORA POL. SL. – INSTRUKTORA POLICIJSKOG TRENINGA

1.

kombinezon

1

1 godina

2.

dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

1

5 godina

 

FUNKCIONALNE OZNAKE RADNIH MJESTA

 

prvo
zaduženje