1270
Na temelju članka 16. stavka 2. i članka 59. Zakona o vinu (»Narodne novine« br. 96/03) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
Članak 1.
U Pravilniku o vinskom i voćnom octu (»Narodne novine« br. 121/05.) u članku 8. stavku 1. riječi: «od godine dana» zamjenjuju se riječima: »od dvije godine«.
Članak 2.
U članku 29. dodaje se stavak 2. koji glasi:
»Iznimno od stavka 1. ovoga članka voćni ocat koji nosi:
1. oznaku izvornosti ili oznaku zemljopisnog podrijetla sukladno odredbama
Pravilnika o oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla hrane;
2. oznaku »tradicionalni ugled« sukladno odredbama Pravilnika o priznavanju
posebnih svojstava hrane i dodjeli oznake »tradicionalni ugled«;
3. znak »ekoproizvod« sukladno odredbama Pravilnika o postupku i uvjetima za
stjecanje znaka ekološkog proizvoda;
ne smije sadržavati manje od 25 g/l ukupnih kiselina računato kao octena
kiselina.«.
Članak 3.
U članku 30. dodaje se stavak 2. koji glasi:
»Aromatizirani ocat mora imati izraženu karakterističnu aromu prema dodatku koji
se deklarira.«
Članak 4.
U članku 33. stavku 1. točki 5. iza riječi: »koncentrirani voćni sok« briše se
točka-zarez te dodaju riječi: »ili grožđani sok;«.
Iza točke 6. dodaje se točka 7. koja glasi:
»7. ekstrakti prirodnih začina, aromatičnog bilja, voća i povrća, odnosno
prirodnih ili prirodno identičnih aroma.«.
Članak 5.
U članku 34. dodaje se stavak 2. koji glasi:
»U proizvodnji vinskog i voćnog octa ne smiju se koristiti sljedeće tvari:
1. umjetna i prirodna grožđana ulja;
2. ostaci destilacije, ostaci fermentacije i njihovi sporedni proizvodi;
3. bilo koja vrsta ekstrahiranih tvari iz koma zaostalog nakon fermentacije;
4. sve vrste kiselina.«.
Članak 6.
U članku 35. dodaje se stavak 4. koji glasi:
»Naziv vinski i voćni ocat ne smije se koristiti za smjesu vinskog ili voćnog
octa s octenom kiselinom.«.
Članak 7.
U članku 38. stavku 1. iza riječi: »koje se odnose na proizvodnju vinskog i voćnog octa« dodaje se zarez i riječi: »i stavljanje u promet vinskog i voćnog octa«.
Članak 8.
Iza članka 38. dodaje se članak 38a. koji glasi:
»Članak 38a.
Vinski ocat koji ima manje od 60 g/l ukupnih kiselina računato kao octena kiselina te voćni ocat koji ima manje od 50 g/l ukupnih kiselina računato kao octena kiselina, a ima rješenje za stavljanje u promet izdano od Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo u razdoblju do 1. siječnja 2006. godine, može biti u prometu do31. prosinca 2006. godine.«
Članak 9.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/05-01/54
Urbroj: 525-1-06-2
Zagreb, 8. svibnja 2006.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.