Pravilnik o izgledu odore glavnog nadzornika i nadzornika

NN 11/2007 (31.1.2007.), Pravilnik o izgledu odore glavnog nadzornika i nadzornika

MINISTARSTVO KULTURE

472

Na temelju članka 174. stavka 6. Zakona o zaštiti prirode (»Narodne novine«, br. 70/05)) ministar kulture donosi

PRAVILNIK

O IZGLEDU ODORE GLAVNOG NADZORNIKA I NADZORNIKA

OPĆA ODREDBA

Članak 1.

(1) Ovim pravilnikom propisuju se vrsta, oblik i kroj službene odore, odjeće i obuće, rokovi trajanja te način i vrijeme nošenja odore za glavnog nadzornika i nadzornika.
(2) Odredbe ovoga pravilnika odnose se i na čuvare prirode, ako ih za obavljanje poslova nadzornika ovlasti upravno vijeće javne ustanove, sukladno članku 176. stavku 2. Zakona o zaštiti prirode.
(3) Službenu odoru prema ovom pravilniku mogu nositi i drugi zaposlenici javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima prirode, ako sudjeluju u obavljanju poslova zaštite prirode, a na način uređen unutarnjim aktom javne ustanove.

IZGLED SLUŽBENE ODORE

Članak 2.

(1) Glavni nadzornik, nadzornik odnosno čuvar prirode ili drugi zaposlenik ima pravo na službenu odoru i obvezan ju je nositi tijekom službe.
(2) Na službenoj odori obvezno se nosi znak zaštite prirode i znak javne ustanove.
(3) Znak zaštite prirode i znak javne ustanove našivaju se na odoru i moraju biti iste veličine (promjer 7,0 cm).
(4) Zelena i plava okomita traka našivaju se na dijelove odore s lijeve prsne strane i moraju biti iste boje kao zelena i plava boja u znaku zaštite prirode (zelena – Panatone 355 CVC, plava – Panatone 287 CVC).

Članak 3.

(1) Službena odora izrađena je u dva različita tipa:
a) za poslove na terenu
b) za poslove u objektima
(2) Razlikuju se krojevi za muškarce i žene.
(3) Ovisno o prirodi posla radnog mjesta i spolu, djelatniku javne ustanove dodjeljuje se odgovarajući tip službene odore.

Članak 4.

Službenu odoru za poslove na terenu čine:
1. vjetrovka
2. topli uložak za vjetrovku
3. hlače zimske
4. hlače ljetne
5. hlače – bermuda
6. košulja zimska
7. košulja ljetna
8. prsluk zimski
9. prsluk ljetni
10. podhlače
11. T-shirt majica – kratki rukav
12. polo majica – kratki rukav
13. kapa zimska pletena
14. kapa ljetna Baseball
15. remen – pojas za hlače
16. cipele.

Članak 5.

VJETROVKA

a) materijal i boja
GORE-TEX® Bremen, dvoslojni laminat
1. Lice tkanine:
Sirovinski sastav: 100% poliester (PES)
Tkanje: Twill 2/2
Boja: beige-8814/1C
2. Membrana:
Sirovinski sastav: dvokomponentna membrana na bazi ePTFE;

b) izvedba
Vjetrovka je udobnog ravnog kroja, malo produženih leđa. Kopča se plastičnim patentnim dvosmjernim zatvaračem s prekrivenom dvostrukom blendom koja se kopča vodonepropusnim drukerima.
U visokom ovratniku je kapuljača s malim šiltom i dvostrukom regulacijom širine – zatvoreno čičak-trakom.
Na rubu rukava ušivena je manšete s trakom za regulaciju širine, koja se kopča čičak-trakom. U dijelu manšete ušivena je elastična traka.
Vjetrovka je rezana u prsnom dijelu (i sa stražnje strane). U spoj ramenog i prsnog dijela prednjice ugrađena je naramenica širine 6,0 cm.
Na prsnom dijelu jakne ispod naramenice urezana su dva džepa koja se kopčaju plastičnim patentnim zatvaračem (14,0 cm). Ispod iste naramenice našiveni su džepovi:
– na lijevoj strani dim. 14,5 × 15,5 cm na koji su našivene zelena i plava traka širine 1,0 cm.
– na desnoj strani prsa našiven je ‘harmonika’ džep dim.15,0 × 9,0 cm.
Na donjem dijelu prednjice nalaze se dva našivena dvostruka džepa s otvorima odozgo ispod naramenice koja se kopča čičak--trakom, te bočno.
U unutrašnjosti vjetrovka ima dva urezana prsna džepa koji se kopčaju na gumb. U desnom bočnom šavu podstave nalazi se plastični patentni zatvarač koji omogućuje pristup laminatu za slučaj popravaka.
U donji rub vjetrovke ugrađena je elastična uzica sa zatezačima za regulaciju širine.
Šavovi su vareni (termobrtvljeni) odgovarajućom trakom (Gore-tex®).
Na lijevom rukavu našiven je znak zaštite prirode, a na desnom rukavu odgovarajući znak javne ustanove.
Svi detalji vjetrovke za žene izvedeni su kao i za mušku vjetrovku, uz primjenu ženskog kroja i razlike u veličini.

TOPLI ULOŽAK ZA VJETROVKU

a) materijal i boja
Sastav materijala: 100% poliester (Windstopper®) HRN EN 342
Pletivo: Fibre Lock
Težina: 360 g
Dorada: antipiling
Boja: beige-1567;

b) izvedba
Jakna je ravnog kroja, ranglan rukava, visokog ovratnika. Kopča se cijelom dužinom plastičnim patentnim zatvaračem. Rezana je u predjelu prsa (i sa stražnje strane). U spoju ramenog dijela na lijevoj strani prsa ušiven je džep dimenzija 13,0 × 14,0 cm koji se kopča plastičnim patentnim zatvaračem. Na njemu su našivene zelena i plava traka širine 1,0 cm. Na donjem dijelu jakne ušivena su dva kosa džepa koji se zatvaraju plastičnim zatvaračem. U rub rukava ugrađena je i elastična traka. U donji rub jakne ugrađena je elastična uzica sa zatezačima radi regulacije širine.
Na lijevom rukavu našiven je znak zaštite prirode, a na desnom rukavu odgovarajući znak javne ustanove.

HLAČE – ZIMSKE

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 48% poliester, 32% poliamid, 15% poliuretan, 5% elastin, propusnost na paru 8000 g/m˛/24h; propusnost na zrak 5-15 l/m2/s
Tkanje: rips
Težina m2: 250 g +/- 5%
Dorada: protiv skupljanja i gužvanja, postojane boje
Boja: pantone beige 15-1215T +/- 2%;

b) izvedba
Hlače su sportskog kroja, komotne radi ugodnosti. Na prednjem dijelu ispod pasice su dva nabora i dva koso krojena džepa s kesicama izrađenim od originalnog materijala. Otvori džepova su prošiveni dvoiglom i učvršćeni riglicama.
Hlače su pojačane s prednje strane u koljenu, straga – ispod koljena i u sjedalu, šavovi su dvostruko prošiveni.
Na nogavicama bočno su našivena dva harmonika džepa s dvostrukim naborom, okomito po sredini, zbog povećanja volumena džepova. Bočni džepovi na nogavicama su prekriveni dvostruko prošivenim poklopcima kopčanim s dva gumba. Na donjoj strani uglovi džepova su zariglani. Iznad lijevog bočnog džepa našiven je harmonika džep za mobitel s poklopcem na jedan gumb. Na stražnjem dijelu hlača ispod pasice izrađena su dva džepa s kesicama od originalnog materijala koji su prekriveni dvostruko prošivanim poklopcima kopčanim na gumbe. Otvori džepova učvršćeni su riglicama. Hlače se zatvaraju zatvaračem koji je prekriven dvostruko prošivenom pokrivnom trakom širine 3,0 cm.
Na hlače je našivena i dvostruko prošivena pasica širine 5,5 cm na koju je raspoređeno i riglicama učvršćeno 12 držača pojasa. Pasica ima produžetak kopčom i 1 gumbom, a na bokovima su ušivene kratke elastične trake zbog regulacije širine.
Zbog bolje funkcionalnosti, izdržljivosti i ljepšeg izgleda svi sastavi pojačanja, džepovi, poklopci, pasica i držači pojasa su dvostruko prošiveni (dvoiglom).
Ispod pasice na stražnjoj strani unutar hlača ušivena je etiketa o sirovinskom sastavu materijala, načinu održavanja i veličinski broj.
Svi detalji zimskih hlača za žene izvedeni su kao i za muške zimske hlače, uz primjenu ženskog kroja (izraženiji bokovi, uži struk, razlika u veličini).

HLAČE – LJETNE

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 40% poliester, 60% pamuk
Tkanje: rips
Težina m2: 190 g +/- 5%
Dorada: protiv skupljanja i gužvanja, postojane boje
Boja: pantone beige 15-1215T +/- 2%

b) izvedba
Krojevi ljetnih muških i ženskih hlača isti su kao i kod zimskih hlača.

HLAČE – BERMUDA

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 100% pamuk
Tkanje: rips
Težina m2: 190 g +/- 5%
Dorada: protiv skupljanja i gužvanja, postojane boje
Boja: pantone beige 15-1215T +/- 2%;

b) izvedba
Hlače su sportskog kroja, komotne radi ugodnosti. Na prednjem dijelu ispod pasice su dva nabora i dva koso krojena džepa s vrećicama izrađenim od originalnog materijala. Otvori džepova su prošiveni dvoiglom i učvršćeni riglicama.
Hlače su pojačane u sjedalu, šavovi su dvostruko prošiveni.
Na nogavicama su bočno našivena dva harmonika džepa s dvostrukim naborom, okomito po sredini, zbog povećanja volumena džepova. Bočni džepovi na nogavicama su prekriveni dvostruko prošivenim poklopcima kopčanim s dva gumba. Na donjoj strani uglovi džepova su zariglani. Iznad lijevog bočnog džepa našiven je harmonika džep za mobitel s poklopcem na jedan gumb. Na stražnjem dijelu hlača ispod pasice izrađena su dva džepa s vrećicama od originalnog materijala koji su prekriveni dvostruko prošivanim poklopcima kopčanim na gumbe. Otvori džepova učvršćeni su riglicama. Hlače se zatvaraju zipom koji je prekriven dvostruko prošivenom pokrivnom trakom širine 3,0 cm.
Na hlače je našivena i dvostruko prošivena pasica širine 5,5 cm na koju je raspoređeno i riglicama učvršćeno 12 držača pojasa. Pasica ima produžetak kopčom i 1 gumbom, a na bokovima su ušivene kratke elastične trake zbog regulacije širine.
Zbog bolje funkcionalnosti, izdržljivosti i ljepšeg izgleda svi sastavi pojačanja, džepovi poklopci, pasica i držači pojasa su dvostruko prošiveni (dvoiglom).
Duljina nogavica seže do iznad koljena. Donji bočni džep na nogavicama izdignut je 5,0 cm iznad ruba nogavice.
Ispod pasice na stražnjoj strani unutar hlača ušivena je etiketa o sirovinskom sastavu materijala, načinu održavanja i veličinski broj.
Svi detalji bermuda za žene izvedeni su kao i za muške bermude, uz primjenu ženskog kroja (izraženiji bokovi, uži struk, razlika u veličini).

KOŠULJA – ZIMSKA

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 40% poliester, 60% pamuk
Tkanje: keper
Teţina m2: 165 g +/- 5%
Dorada: protiv skupljanja i gužvanja
Boja: pantone beige 15-1215T +/- 2%

b) izvedba
Košulja je komotnog kroja. Ovratnik je dvodijelni, dvostruko prošiven. Na leđima je dvostruki rameni dio prošiven na prednjem dijelu (rame) i dvostruko sa stražnje strane. Ispod ramenog dijela na leđima su dva nabora.
Na rukavima su dvostruko prošivene manšete koje radi regulacije širine imaju 2 gumba. Manšeta, kragna i lijevi kant ojačani su ljepljivom podlogom. U prsnom dijelu na lijevoj prednjici našiven je džep s okomito našivenim trakama u plavoj i zelenoj boji širine 1,0 cm i 1 gumbom. Na desnoj prednjici našiven je ravni prsni džep s ravnom klapnom i kopčanjem na 2 gumba. Džepovi i klapna dvostruko su prošiveni. Rupice na lijevom prsnom džepu i na desnom poklopcu izrađene su vodoravno. Košulja se zatvara sa 7 gumba. Košulja ima sa strane otvore dužine 5,0 cm.
U lijevi bočni šav ušivene su etikete o sirovinskom sastavu materijala i održavanju, a unutra na sredini ispod kragne veličinski broj.
Na košulju u predjelu nadlaktice na lijevom rukavu našiven je znak zaštite prirode, a na desnom znak javne ustanove.
Svi detalji ženske zimske košulje izvedeni su kao i za mušku zimsku košulju, ali je kroj prilagođen ženskom tijelu (malo strukirana, s prsnim ušitcima).

KOŠULJA – LJETNA

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 100% pamuk
Tkanje: keper
Teţina m2: 130 g +/- 5%
Dorada: postojana boja, sanforizirano protiv skupljanja i gužvanja
Boja: pantone beige 15-1215T +/- 2%;

b) izvedba
Komotnog kroja s dvostrukim ramenim dijelom i dva nabora na leđima. Dva prsna džepa. Lijevi džep je ravan, bez poklopca, kopčan s jednim gumbom i okomito našivenim trakama plave i zelene boje. Trake su 1,0 cm široke, našivene na vanjskoj strani džepa (prema rukavu). Plava traka se našiva 2,0 cm od sredine džepa, a u razdaljini 1,0 cm našiva se zelena traka.
Desni prsni džep je ravan, s ravnim poklopcem i kopčanjem na 2 gumba. Rupice na lijevom prsnom džepu i na desnom poklopcu izrađene su vodoravno.
Košulja se zatvara sa 7 gumba na lijevom kantu. U području rupica je ljepljiva podloga.
Rukavi imaju mogućnost reguliranja dužine jer su na rukave iznutra našivene prošivene trake s rupicom. Manšete, kragna i lijevi kant ojačani su ljepljivom podlogom. Manšeta je kopčana s 2 gumba.
U lijevom sastavu ušivena je etiketa o sirovinskom sastavu materijala i održavanju, a ispod kragne veličinski broj.
Džepovi, manšete, kragna i sastavi su duplo prošiveni. Košulja ima sa strane otvore dužine 5,0 cm.
Na košulju u predjelu nadlaktice na lijevom rukavu našiven je znak zaštite prirode, a na desnom znak javne ustanove.
Svi detalji ženske ljetne košulje izvedeni su kao i za mušku ljetnu košulju, ali je kroj prilagođen ženskom tijelu (malo strukirana, s prsnim ušitcima).

PRSLUK – ZIMSKI

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 40% poliester, 60% pamuk
Tkanje: rips
Teţina m2: 250 g +/- 5%
Dorada: vodootporna-teflon
Boja: pantone beige 15-1215T +/- 2%
Podstava: 100% poliester
Boja: beige
Termouložak: 100% poliester prošiveno sa 100 g poliesterskom vatom prošivi: romb 5,0 × 5,0 cm

b) izvedba
Vanjskim izgledom izvana identičan ljetnom prsluku. Podstavljen je svilom (taft podstava).
Termouložak dvostruko proštepan (sendvič) od poliesterske vate 100 g.
Uložak se za prsluk kopča gumbima u kantovima, vratnom izrezu i orukavlju.
Kragna, pokrivne trake na zatvaraču i donjim džepovima te poklopci ojačani su vatelinom. Radi boljeg prianjanja prošivenog uloška na izrez oko ruke našivena je traka od podstavnog materijala s uvučenom elastičnom trakom.
Na ulošku iznutra na lijevoj strani našiven je džep od osnovnog materijala.
Ženski prsluk izgledom je isti kao muški ljetni prsluk, ali je kroj prilagođen ženskom tijelu i veličini.

PRSLUK – LJETNI

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 48% poliester, 32% poliamid, 15% poliuretan, 5% elastin, propusnost na paru 8000g/m2/24h; propusnost na zrak 5-15 l/m2/s, izrezi oko ruke pridržani s likra-materijalom
Tkanje: rips
Teţina m2: 190 g +/- 5%
Dorada: protiv skupljanja i gužvanja
Boja: pantone beige 15-1215T +/- 2%
Triko-mrežica: 100% poliester,
Boja: pantone beige 15-1215T +/- 2%;

b) izvedba
Prsluk je sportskog kroja s ravnostojećim ovratnikom, dva donja i tri prsna džepa izvana i jednim džepom iznutra. Rameni dio prsluka je dvostruk, a ispod njega na leđima su dva nabora zbog bolje komocije.
Donji džepovi su urezani, s pokrivnom trakom širine 3,0 cm i jednim drukerom.
Na lijevoj prsnoj strani našiven je harmonika džep s poklopcem na dva drukera. Na džepu su okomito našivene trake u plavoj i zelenoj boji širine 1,0 cm.
Na desnoj prsnoj strani našiven je harmonika džep za mobitel prekriven poklopcem s jednim drukerom. Iznad džepa za mobitel izrađen je urezani džep s dva opšiva širine 0,5 cm koji prekrivaju platneni dio metalnog zatvarača dužine 16,0 cm.
Kragna, pokrivne trake na zatvaraču i donjim džepovima i poklopci ojačani su vatelinom. S bočnih strana u visini struka ušivena je guma širine 2,5 cm, dužine 6,0 cm.
Podstava prsluka izrađena je na prednjici iz triko-pletiva (mrežice) koja sprječava znojenje i omogućuje prozračnost odjevnog predmeta.
Na lijevoj unutrašnjoj strani, na podstavi izrađen je urezan džep s jednim opšivom. Prsluk se zatvara metalnim zatvaračem koji je prekriven pokrivnom trakom sa 7 drukera. U rubu prsluka je pletena vrpca s dva valjkasta stopera koja služi za regulaciju širine prsluka.
U lijevom sastavu iznutra ušivene su etikete o sirovinskom sastavu materijala i načinu održavanja, a ispod kragne vješalica i veličinski broj.
Radi duže trajnosti prsluka džepovi, poklopci, pokrovna traka, kragna, orukavlje i sastavi su dvostruko prošiveni.
Ženski ljetni prsluk izgledom je isti kao muški ljetni prsluk, ali je kroj prilagođen ženskom tijelu i veličini.

PODHLAČE

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 100% poliamid s izolirajuăom podlogom
Teţina: 95 g/m2
Boja: beige-1567;

b) izvedba
Izrađene su od termovelura. Na sredini prednjice je raspor (šlic) dužine 20,0 cm s preklopom širine 5,0 cm, prošivenim 2,0 cm od struka. Na nogavicama su uske elastične manšete radi boljeg zadržavanja tjelesne topline.
Elastična traka u predjelu struka širine 4,0 cm dvostruko je prošivena.
Ženske podhlače izgledom su iste kao i muške, bez otvora, ali je kroj prilagođen ženskom tijelu i veličini.

T-SHIRT MAJICA – KRATKI RUKAV

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 100% pamuk
Teţina m2: 160 g +/- 5%
Pletivo: cjevasti triko
Boje: pantone plava 287 CVC, zelena 355 CVC;

b) izvedba
Majice su izrađene od cjevastog pletiva s okruglim vratnim izrezom i urezanim rukavima. Rubovi su obrađeni cik-cak prošivom. Muške i ženske majice razlikuju se samo po veličini.

POLO MAJICA – KRATKI RUKAV

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 100% pamuk
Površinska masa m2: 200 g +/- 5%
Pletenje: pike zrnasto
Boje: pantone plava 287 CVC, zelena 355 CVC;

b) izvedba
Majica je sašivena u modelu polo s podignutom kragnom i tri našivena gumba koji zatvaraju otvor majice što se proteže od vrata do pred kraj prsne kosti.
Triko-render u boji majice dolazi na završetke rukava i cijelu kragnu.

KAPA ZIMSKA – PLETENA

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: mješavina vune i acrila
Pletivo
Boje: pantone plava 287 CVC, zelena 355 CVC.

b) izvedba
Kapa je izrađena iz dvostrukog cjevastog pletiva širokih očica, skupljena na vrhu tjemena. Navlači se preko ušiju a rub kape se okreće prema van u proizvoljnoj širini.
Na gornjem prednjem dijelu kape znak zaštite prirode u tehnici vezenja promjera 5,0 cm.

KAPA LJETNA BASEBALL

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 40% poliester, 60% pamuk
Tkanje: rips
Težina: 250 g/m2 +- 5%
Boja: pantone beige 15-1215T +/- 2%;

b) izvedba
Kapa je sastavljena od 6 dijelova koji se zvjezdasto sastaju na vrhu, dvostruko prošiveni po cijeloj dužini kape. Na stražnjem dijelu kape otvor i regulator s metalnom kopčom. Na prednjem dijelu zaobljeni štitnik protiv sunca od dvostruke tkanine u koju je umetnut čvrsti držač štitnika. Na gornjem prednjem dijelu kape znak zaštite prirode u tehnici vezenja promjera 5,0 cm.

REMEN – POJAS ZA HLAČE

a) materijal i boja
Sirovinski sastav: 100% poliester
Pletivo: traka u širini 4,0 cm
Boje: pantone plava 287 CVC, zelena 355 CVC;

b) izvedba
Izrađen je u plavoj i zelenoj boji s metalnom kopčom svijetle (nikal) boje i metalnim završetcima.

CIPELE

a) materijal
1. Gornja koža
Vodoodbojna potpuno brušena kravlja koža, debljine 2.0 – 2.2 mm, ne smije sadržavati toksične tvari kao sto su PCP, Azo-boje i krom. Koža mora biti postojane boje i sadržavati niski postotak formaldehida.
2. Koža na području vezanja, gornjeg dijela čizme, savijanja pete
Vodoodbojna koža za rubove, debljine najmanje 1.0 – 1.2 mm.
3. Podstava gornjeg dijela i jezika
Poliester – višeslojna strukturirana tkanina
4. Zatvarači
Ne smiju sadržavati nikal, ne smiju hrđati, pričvršćeni su zakovicama na gornjem dijelu cipele. Ako zatvarači imaju zaklopni mehanizam, mora biti priložen certifikat nezavisnog instituta za testiranje kojim se dokazuje da nakon najmanje 10.000 ciklus otvaranja/zatvaranja funkcioniraju besprijekorno.
5. Pjenasti materijali
Mrežasti pjenasti materijal debljine najmanje 6 mm, gustoće 100 kg/m3 na području vezica i gležnja, te plastični materijal otvorene strukture, debljine 3 mm kao postranična podstava.
6. Podstava
4-slojni laminat
1) sloj: podstavni materijal otporan na abraziju (može izdržati najmanje 500.000 potencijalno abrazivnih pokreta bez trošenja);
2) sloj: filc, propustan na vodenu paru;
3) sloj: vodootporna membrana, istovremeno i propusna za vodenu paru;
4) sloj: materijal koji štiti membranu.
7. Unutrašnji potplat
Potplat od vune sa zglobom i čeličnom zglobnom oprugom.
8. Prednja kapica
Termoplastična prednja kapica.
9. Stražnja kapica
Izrađena od kožnog materijala koji odgovara trakama.
10. Uložak
Gornji materijal mora provoditi vlagu i biti sposoban izdržati najmanje 51.200 ciklusa trljanja (u skladu s EN ISO 20344 odjeljak 5.14) a da se ne istroši. Uložak se pere na 30 °C.
11. Vezice
Vodoodbojne vezice izrađene od poliestera.
12. Konac
Od poliamida minimalne debljine 30/3, oblikovan tako da odbija vodu.
13. Potplat
Posebni gumeni potplat protiv klizanja s PU neutralizirajućim klinom. Posebna izbočina na prednjem vrhu i peti potplata osigurava optimalno kretanje po tlu. Tvrdoća po Shoreu od 70 (uz toleranciju do -5) Shore A, planinarski profil potplata s naglašenim prednjim dijelom i petom. Treba omogućiti nečujno hodanje! Ne raspada se. Potplat je otporan na ulje i benzin u skladu s EN ISO 20344. Klin u unutrašnjem dijelu mora biti dodatno obložen PU pjenom koja nudi sljedeće funkcionalnosti: vodonepropusnost, omekšavajuća svojstva na prednjem i stražnjem dijelu stopala, trajna i izdržljiva povezanost ruba i potplata.

b) izvedba
1. Cipela mora imati sustav cirkulacije zraka koji omogućava kruženje zraka pri svakom koraku. Na gornjem rubu cipele s vanjske strane mora se nalaziti barem 10 rupa za izlaz zraka promjera najmanje 4,0 mm. Pet takvih rupa za zrak mora se nalaziti i u području vezica.
2. Vodonepropusnost mora biti osigurana pomoću membrane. Svi konci kojima su dijelovi membrane zašiveni zajedno moraju biti zavareni.
3. Jezik cipele mora biti oblikovan anatomski i mora biti podstavljen mrežastom pjenom. Mora se primijeniti sustav fiksiranja kako bi se spriječilo klizanje jezika u cipelu, a područje uz jezik na kojem se vrši vezanje mora biti okruženo mekanom podstavom.
4. Na stražnjem dijelu cipele mora se nalaziti savijač pete koji sprječava nastajanje pregiba tijekom hodanja.
5. Dvije zone savijanja moraju biti ugrađene s obje strane područja kontakta prednjeg dijela stopala kako bi se spriječilo nastajanje pregiba uslijed kretanja po tlu.
6. Na gornjem dijelu cipele mora biti postavljen 40,0 mm širok rub, a taj mekani dio mora biti podstavljen pjenom otvorene strukture.
7. Sustav vezanja mora biti oblikovan tako da se isključi mogućnost zaplitanja s drugim objektima. Također treba osigurati da se rubovi hlača ne trljaju ili habaju te da ne ulaze unutar cipele. Kada je cipela zavezana, ne smiju biti vidljive otvorene kukice, osim spojnica koje se ovdje koriste.
8. Anti-statičko svojstvo mora biti osigurano vodljivom trakom.
9. Obrada materijala u gornjem dijelu cipele mora biti takva da ne ometa prijenos vlage iz unutrašnjosti prema van.
10. Potplat se sastoji od PU intermedijarnog klina s najmanje dva različita tipa PU pjene. Tako je PU pjena s vanjske strane čvršća i stabilnija od one s unutrašnje strane. Pjena u unutrašnjem području mora imati mekanu strukturu.
11. Margina mora biti potpuno okružena unutarnjom, mekanom PU pjenom intermedijarnog klina kako bi se osigurala vodonepropusnost.
12. Vrh cipele podložen je najmanje 15,0 mm, a peta je visoka najmanje 30,0 mm kako bi se postigle bolje karakteristike hodanja i gibanja stopala.
13. U cipelu mora biti umetnut anatomski oblikovan uložak koji se može zamjenjivati i prati.

Članak 6.

Službenu odoru za poslove u objektima čine:
1. muški sako
2. ženski sako
3. muški prsluk
4. ženski prsluk
5. muške hlače
6. ženske hlače
7. ženska suknja – kratka
8. ženska suknja – duga
9. košulja – dugi rukav
10. košulja – kratki rukav
11. kravata
12. marama.

Članak 7.

MUŠKI SAKO

a) materijal i boja
Sastav materijala: 41% vuna, 55% poliester, 4% likra
Težina: 290 g
Boja: plava 692 ili beige B12;

b) izvedba
Podstavljen, jednoredno kopčanje s tri gumba, s lijeve gornje strane našiven džep s dvije našivene trake (zelena i plava, širine po 1,0 cm od desne polovine džepa na razdaljini od 1,0 cm), dolje urezana dva džepa, na leđima dva proreza.

ŽENSKI SAKO

a) materijal i boja
Sastav materijala: 41% vuna, 55% poliester, 4% likra
Težina: 290 g
Boja: plava 692 ili beige B12;

b) izvedba
Podstavljen, jednoredno kopčanje s tri gumba, s lijeve gornje strane našiven džep s dvije našivene trake (zelena i plava širine po 1,0 cm od desne polovine džepa na razdaljini od 1,0 cm)), dolje urezana dva džepa s poklopcima, strukiran, ukrasni prošivi.

MUŠKI PRSLUK

a) materijal i boja
Sastav materijala: 41% vuna, 55% poliester, 4% likra
Težina: 290 g
Boja: beige B12;

b) izvedba
Jednoredno kopčanje s četiri gumba, na prednjici dva donja opšivena džepa, leđa izrađena od podstave s podesivom pasicom.

ŽENSKI PRSLUK

a) materijal i boja
Sastav materijala: 41% vuna, 55% poliester, 4% likra
Težina: 290 g
Boja: beige B12;

b) izvedba
Podstavljen, kopča se s tri gumba, na prednjici ima dva donja paspulirana džepa, prednjica i leđa su od osnovnog materijala.

MUŠKE HLAČE

a) materijal i boja
Sastav materijala: 41% vuna, 55% poliester, 4% likra
Težina: 290 g
Boja: plava 692 ili beige B12;

b) izvedba
S jednim naborom, na stražnjem dijelu hlača dva opšivena džepa, osam držača za remen.

ŽENSKE HLAČE

a) materijal i boja
Sastav materijala: 41% vuna, 55% poliester, 4% likra
Težina: 290 g
Boja: plava 692 ili beige B12;

b) izvedba
Ravne sa dva bočna kosa džepa sa strane u šavu i s jednim naborom.

ŽENSKA SUKNJA – KRATKA

a) materijal i boja
Sastav materijala: 41% vuna, 55% poliester, 4% likra
Težina: 290 g
Boja: plava 692 ili beige B12;

b) izvedba
Ravna sa pojasnicom, straga zatvarač i raspor, dužina suknje 55,0 cm.

ŽENSKA SUKNJA – DUGA

a) materijal i boja
Sastav materijala: 41% vuna, 55% poliester, 4% likra
Težina: 290 g
Boja: plava 692 ili beige B12;

b) izvedba
Ravna s pojasnicom, straga zatvarač i raspor, dužina suknje 82,0 cm.

KOŠULJA – DUGI RUKAV

a) materijal i boja
Sastav materijala: 65% češljani pamuk, 35% poliester
Težina: 120 g
Boja: beige B12;

b) izvedba
Dugi rukav s orukvicom i jednim gumbom, s prednje strane kopčanje s dvodijelnim ovratnikom bez naglašenog špica i dva ravna kvadratična džepa bez poklopaca. Na lijevom džepu našivene ukrasne trake (plava i zelena).
Svi detalji ženske košulje identični su muškoj, osim što je ženska blago strukirana.

KOŠULJA – KRATKI RUKAV

a) materijal i boja
Sastav materijala: 100% češljani pamuk
Težina: 120 g
Boja: beige B12;

b) izvedba
Kratki rukav, s prednje strane kopčanje s dvodijelnim ovratnikom bez naglašenog špica i dva ravna kvadratična džepa bez poklopaca. Na lijevom džepu našivene ukrasne trake (plava i zelena).
Svi detalji ženske košulje identični su muškoj, osim što je ženska blago strukirana.

KRAVATA

a) materijal
Sastav materijala: 100% svila;

b) izvedba
Kravata muška, izrađena je od svile svijetlo beige boje s dijagonalnim zelenim i plavim pugama koje se izmjenjuju u razmacima od 1,0 cm (uzorak prema zaštićenom dizajnerskom rješenju). Standardnog je oblika.

MARAMA

a) materijal
Sastav materijala: 100% svila;

b) izvedba
Kvadratnog oblika, veličine 80,0 × 80,0 cm. Uzorak prema zaštićenom dizajnerskom rješenju.


VRIJEME I NAČIN NOŠENJA SLUŽBENE ODORE

Članak 8.

(1) Zimska odora i zimska odjeća nosi se u pravilu od 15. listopada do 30. travnja, a ljetna od 1. svibnja do 14. listopada, osim ako ravnatelj javne ustanove ovisno o vremenskim uvjetima ne odredi drugačije.
(2) Glavni nadzornici, nadzornici odnosno čuvari prirode ili drugi zaposlenici samostalno odlučuju koje će dijelove službene odjeće nositi određenoga dana, ali uvijek barem na jednom od odjevnih predmeta mora biti vidljiv znak zaštite prirode i znak javne ustanove, odnosno zaštićenog područja na kojem obavljaju djelatnost.
(3) Službena odora ne može se koristiti pojedinačno u kombinaciji s civilnom odjećom.

Članak 9.

Svaki dio odore ima svoj rok uporabe. Popis dijelova odore, odjeće i obuće s naznakom roka uporabe prilog je ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio (Prilog).

IZDAVANJE I VOĐENJE EVIDENCIJE O SLUŽBENOJ ODORI

Članak 10.

(1) Glavnom nadzorniku, nadzorniku odnosno čuvaru prirode prilikom primitka u radni odnos ili rasporeda na radno mjesto, javna ustanova izdaje novu odoru, odjeću i obuću, odmah ili najkasnije šest mjeseci od dana primitka odnosno rasporeda na radno mjesto.
(2) O izdanoj odori, odjeći i obući vodi se evidencija u svakoj javnoj ustanovi.

ZAMJENA SLUŽBENE ODORE

Članak 11.

(1) Pojedini dijelovi odore mogu se zamijeniti i prije isteka rokova propisanih ovim pravilnikom ukoliko su dotrajali, oštećeni ili uništeni tijekom službe.
(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka, ravnatelj javne ustanove, na prijedlog glavnog nadzornika, nadzornika odnosno čuvara prirode ili drugog zaposlenika, donosi odluku o zamjeni dijela odore.

Članak 12.

Ukoliko do uništenja pojedinih dijelova odore nije došlo tijekom obavljanja službe, glavnom nadzorniku, nadzorniku odnosno čuvaru prirode ili drugom zaposleniku, izdat će se nova odora na njegov trošak.

ODRŽAVANJE I ČUVANJE SLUŽBENE ODORE

Članak 13.

(1) Odora se mora uredno održavati i čuvati.
(2) Glavni nadzornik, nadzornik odnosno čuvar prirode ili drugi zaposlenik koji prilikom obavljanja radnih zadataka ne bude imao urednu odoru, odjeću i obuću odgovara ravnatelju ili drugoj ovlaštenoj osobi, koji su ovlašteni protiv njih poduzeti propisane mjere, sukladno unutarnjim aktima javne ustanove.

VRAĆANJE SLUŽBENE ODORE

Članak 14.

Glavni nadzornik, nadzornik odnosno čuvar prirode ili drugi zaposlenik obavezan je vratiti odoru za koju je zadužen ukoliko mu prestane ugovor o radu ili bude premješten na drugo radno mjesto za koje nije propisano nošenje odore.

DUŽNOSTI RAVNATELJA VEZANE UZ SLUŽBENU ODORU

Članak 15.

Ravnatelj je obvezan organizirati nadzor nad namjenskim korištenjem, smještajem, čuvanjem i evidentiranjem dijelova odore.

ZAVRŠNA ODREDBA

Članak 16.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 612-07/07-41/0003
Urbroj: 532-10-1/1-07-1
Zagreb, 23. siječnja 2007.

Ministar
mr. sc. Božo Biškupić, v. r.
 

PRILOG

Popis dijelova odore s naznakom roka uporabe

Tablica 1.: Službena odora za poslove na terenu

Red. broj

Dijelovi odore

Komada/pari

Uporabni rok
(mjeseci)

1.

Vjetrovka

1

36

2.

Topli uložak za vjetrovku

1

36

3.

Hlače zimske

2

24

4.

Hlače ljetne

2

24

5.

Hlače – bermuda

2

24

6.

Košulja zimska

2

12

7.

Košulja ljetna

2

12

8.

Prsluk ljetni

2

36

9.

Prsluk zimski

2

36

10.

Podhlače

2

12

11.

T-shirt majica – kratki rukav

3

12

12.

Polo majica – kratki rukav

3

12

13.

Kapa zimska pletena

2

24

14.

Kapa ljetna Baseball

2

24

15.

Remen – pojas za hlače

2

24

16.

Cipele

1

12


Tablica 2.: Službena odora za poslove u objektima

Red. broj

Dijelovi odore

Komada/pari

Uporabni rok
(mjeseci)

1.

Muški sako

2

24

2.

Ženski sako

2

24

3.

Muški prsluk

2

24

4.

Ženski prsluk

2

24

5.

Muške hlače

2

24

6.

Ženske hlače

2

24

7.

Ženska suknja – kratka

2

24

8.

Ženska suknja – duga

2

24

9.

Košulja – dugi rukav

2

12

10.

Košulja – kratki rukav

2

12

11.

Kravata

2

24

12.

Marama

2

24