1355
Na temelju članka 38., stavka 4. Zakona o stočarstvu (»Narodne novine« br. 70/97, 36/98, 151/03 i 132/06) te članka 35., stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« br. 117/03, 130/03, 48/04 i 85/06), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, donosi
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom propisuju uvjeti i kriteriji razvrstavanja i ocjenjivanja goveđih trupova i polovica na liniji klanja, način i postupak razvrstavanja, ocjenjivanja i označavanja trupova, polovica i četvrti propisanim oznakama, uvjeti kojima moraju udovoljavati osobe koje provode postupak razvrstavanja i ocjenjivanja te nadzor nad obavljanjem ovih poslova.
Članak 2.
U ovom Pravilniku u uporabi su nazivi i pojmovi s ovim značenjem:
1. Kakvoća goveđih trupova i polovica na liniji klanja podrazumijeva njihovo
razvrstavanje u kategorije i klase te ocjenjivanje prema prekrivenosti masnim
tkivom, te je:
– kategorija goveđih trupova i polovica određena pripadanjem jednoj od dobnih
skupina životinja;
– klasa goveđih trupova i polovica određena pripadanjem jednoj od skupina
zavisno o razvijenosti mišića na trupu odnosno polovicama te razvijenosti
osnovnih dijelova trupa odnosno polovica;
– prekrivenost trupova i polovica masnim tkivom određena pripadanjem jednom od
stupnjeva.
2. Klaonički obrađen trup goveda jest trup zaklane životinje s kojega je nakon
klanja i iskrvarenja skinuta koža i odstranjeni svi unutarnji organi, te je:
– bez glave (odstranjene na mjestu između zatiljne kosti i prvog vratnog
kralješka) i donjih dijelova nogu (odstranjenih u tarzalnim i karpalnim
zglobovima);
– bez organa u prsnoj, trbušnoj i zdjeličnoj šupljini, osim bubrega i bubrežnog
masnog tkiva;
– bez spolnih organa i vimena;
– bez leđne moždine duž kanala kralježnice (medulla spinalis).
3. Goveđe polovice (u daljnjem tekstu: polovice) jesu rasječeni trup po crti
razdvajanja, koja prolazi kroz sredinu svakog kralješka kao i kroz sredinu
križne, zdjeličnih i prsne kosti.
4. Goveđe četvrti (u daljnjem tekstu: četvrti) su poprečno rasječena polovica.
II. UTVRĐIVANJE KLAONIČKE TEŽINE TRUPOVA I POLOVICA
Članak 3.
Za sve kategorije goveda iz Priloga 1. ovoga Pravilnika obvezno je neposredno
nakon obrade trupa i veterinarsko-sanitarnog pregleda vaganje toplih trupova,
odnosno polovica kako bi se utvrdila njihova klaonička težina i obavio postupak
klasiranja.
Klaonička težina toplog trupa (u daljnjem tekstu: trup) jest težina trupa
odnosno polovica obrađenih prema članku 2. točka 2. ovoga Pravilnika s kojeg je
nakon veterinarsko-sanitarnog pregleda još odvojeno:
– masno tkivo butnog vijenca
– masno tkivo iz zdjelične šupljine
– rep između križne kosti i prvog repnog kralješka
– masno tkivo s područja ingvinalnog kanala kod muških životinja te ispod
odstranjenog vimena kod ženskih životinja
– mišićni dio ošita
– ubodna rana od klanja.
III. RAZVRSTAVANJE TRUPOVA I POLOVICA
Članak 4.
Trupovi, polovice odnosno četvrti u proizvodnji, preradi i distribuciji moraju
biti razvrstani i ocijenjeni (u daljnjem tekstu: klasirani) prema ovom
pravilniku.
Za klasiranje u smislu stavka 1. ovoga članka odgovorne su klaonice.
Članak 5.
Trupovi odnosno polovice razvrstavaju se na temelju dobi i fiziološkog stanja u
tri osnovne skupine i to: teletinu, junetinu i govedinu.
Unutar ovih skupina utvrđuju se sljedeće kategorije: teletina (T), mlada
junetina (MJ), mladi bikovi (A), bikovi (B), volovi (C), krave (D), junice (E).
Članak 6.
Razvrstavanje na kategorije obavlja se na temelju uvjeta iz Priloga 1. ovoga
pravilnika.
Uvjeti prema kojima se obavlja utvrđivanje dobnih granica na rasječenom trupu
odnosno na polovicama jesu trnasti nastavci prsnih kralježaka (processus
spinalis) i rasječeni spoj zdjeličnih kostiju (symphysis pelvis).
Članak 7.
Trupovi odnosno polovice razvrstavaju se na klase na temelju razvijenosti mišića
trupa odnosno polovica kao i razvijenosti njihovih osnovnih dijelova.
Razvrstavanje iz stavka 1. ovoga članka obavlja se na temelju Priloga 2. ovoga
pravilnika.
Trupovi odnosno polovice razvrstavaju se u jednu od pet klasa: E, U, R, O i P.
Članak 8.
Ocjena prekrivenosti trupova odnosno polovica masnim tkivom obavlja se na
temelju Priloga 3. ovoga pravilnika.
Ocjenjivanje iz stavka 1. ovoga članka obavlja se u pet stupnjeva, ocjenom od 1
do 5.
IV. OZNAČAVANJE TRUPOVA I POLOVICA
Članak 9.
Trupovi, polovice i četvrti mogu se stavljati na tržište ili koristiti u preradi
samo ako su propisno označeni naljepnicom ili privjesnicom (u daljnjem tekstu:
oznaka).
Za trupove, polovice ili četvrti koji su stavljeni na tržište ili se koriste u
preradi a nisu propisno označeni odgovorne su pravne ili fizičke osobe koje ih
stavljaju na tržište ili ih koriste u preradi.
Neobilježeni trupovi i polovice nađeni tijekom inspekcijskog nadzora mogu se
koristiti samo za preradu.
Članak 10.
Izgled i sadržaj oznake iz članka 9. stavka 1. ovoga Pravilnika dan je u Prilogu
4. ovoga Pravilnika.
Označavanje trupa odnosno polovica mora biti obavljeno neposredno nakon
provedenog postupka kategoriziranja i klasiranja obrađenog trupa odnosno
polovice, prije početka njihova hlađenja, na vanjskoj strani trupa odnosno
polovice uvijek na prednjim i stražnjim četvrtima.
Oznaka mora biti otporna na oštećenje, dobro čitljiva bez mogućnosti mijenjanja
podataka na njoj.
Članak 11.
Oznaka iz članka 10. ovoga Pravilnika ne smije biti uklonjena prije početka postupka rasijecanja odnosno odkoštavanja četvrti.
V. PROVEDBA I NADZOR
Članak 12.
Hrvatski stočarski centar (u daljnjem tekstu: HSC) je pravna osoba koja na
temelju rješenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (u
daljnjem tekstu: Ministarstvo) organizira i obavlja provjeru postupka klasiranja
u svrhu ispitivanja kakvoće goveđih trupova i polovica na liniji klanja.
HSC radi obavljanja poslova iz stavka 1. ovoga članka mora biti akreditiran
prema normi HRN EN ISO/IEC 17020:2004.
Članak 13.
HSC provodi postupak klasiranja putem pravnih osoba (u daljnjem tekstu:
izvršitelj klasiranja) s kojima o tome zaključuje ugovor.
HSC po potrebi provođenjem javnog poziva odabire izvršitelja klasiranja.
Izvršitelji klasiranja moraju biti akreditirani za poslove klasiranja prema
normi HRN EN ISO/IEC 17020:2004.
Članak 14.
Klaonica je obvezna pravovremeno prije obavljanja klanja izvijestiti
klasifikatora o točnom danu i vremenu klanja, te broju grla koja se planiraju
toga dana klati.
Ako je govedo prisilno zaklano, klaonica je obvezna istoga dana izvijestiti o
tome klasifikatora. Klasifikator će u najkraćem mogućem roku, ne dužem od dva
dana, od dana primitka obavijesti obaviti klasiranje trupa odnosno polovice
prisilno zaklanoga goveda.
Članak 15.
Ako se provjerom rada utvrdi da izvršitelj klasiranja ne obavlja valjano poslove
klasiranja, HSC će odrediti mjere za uklanjanje nedostataka koje se moraju
provesti u najkraćem mogućem roku, ne dužem od deset dana.
Ako izvršitelj klasiranja u zadanom roku iz stavka 1. ovoga članka ne otkloni
nedostatke HSC će s njime raskinuti ugovor.
Članak 16.
Izvršitelj klasiranja obavlja postupak klasiranja putem svojih zaposlenika-klasifikatora.
Klasifikatori moraju imati najmanje IV. stupanj stručne spreme poljoprivrednoga,
veterinarskoga ili prehrambeno-tehnološkoga usmjerenja te uspješno završen
program izobrazbe za klasifikatora i dokaz o položenom ispitu za klasifikatore.
Izobrazbu iz stavka 2. ovoga članka organizira HSC.
Nakon uspješno obavljene izobrazbe iz stavka 2. ovoga članka HSC izdaje
klasifikatoru potvrdu o osposobljenosti za obavljanje poslova klasiranja goveđih
trupova.
Članak 17.
Pri provođenju klasiranja trupova odnosno polovica na kategorije, klase i
stupnjeve prekrivenosti masnim tkivom, klasifikator:
– utvrđuje ispravnost klaoničke obrade trupa odnosno polovica te njihove težine
prema članku 3. ovoga pravilnika
– utvrđuje kategorije, klase i stupanj prekrivenosti masnim tkivom trupa odnosno
polovice prema odredbama ovoga pravilnika
– označava trupove odnosno polovice oznakom
– vodi zapisnike prema Prilozima 5. i 6. ovoga pravilnika.
Članak 18.
O razvrstavanju trupova odnosno polovica sastavlja se zapisnik prema Prilogu 5.
ovoga pravilnika.
Klasifikator je dužan zapisnik iz stavka 1. ovoga članka dostaviti istoga dana
klaonici i proizvođaču odnosno dobavljaču grla ako ih oni u klaonici osobno
zatraže ili on raspolaže njihovom elektronskom poštom. U protivnom izvršitelj
klasiranja dostavlja zapisnik proizvođaču odnosno dobavljaču grla poštom
najkasnije sljedećeg radnog dana nakon obavljenog klasiranja.
Nakon završetka klanja u klaonici sastavlja se zbirni zapisnik o dnevnom klanju
prema Prilogu 6. ovoga pravilnika.
Zapisnike iz stavaka 1. i 3. ovoga članka izvršitelj klasiranja i klaonica čuva
najmanje godinu dana od dana provedbe klasiranja.
Članak 19.
Rezultate klasiranja trupova i polovica klasifikator je dužan u roku od 24 sata od provedenoga klasiranja poslati HSC-u elektronskom poštom.
Članak 20.
Klaonica, vlasnik ili dobavljač goveda mogu, nakon što istoga dana osobno ili
elektronskom poštom zaprime zapisnik o razvrstavanju, u roku do tri sata od
njihova primitka, uložiti prigovor HSC-u te od njega zatražiti provedbu
ponovljenoga klasiranja.
Prigovor se dostavlja osobno ili telefaks-dopisom. U prigovoru treba navesti
naziv klaonice, broj zapisnika, datum klasiranja, identifikacijski broj te ime i
prezime klasifikatora.
HSC je dužan po primitku prigovora najkasnije sljedećeg radnog dana
organizirati ponovljeno klasiranje, a klaonica mora u tom razdoblju zadržati sve
sporne ranije klasirane trupove.
Ako se utvrdi da se ponovljeno klasiranje trupova, odnosno polovica razlikuje od
ranijega, sukladno odredbama članka 21. ovoga pravilnika, troškove ponovljenoga
klasiranja kao i štetu koja bi zbog toga mogla nastati snosi izvršitelj
klasiranja; u protivnom troškove klasiranja snosi strana koja je tražila novi
postupak klasiranja.
Mjerodavnim se smatraju rezultati ponovljenoga klasiranja.
Članak 21.
HSC je dužan obaviti kontrolno klasiranje u svakoj klaonici na slučajno
izabranom uzorku od najmanje 30 trupova odnosno pripadajućem broju polovica bez
prethodne najave, najmanje dva puta godišnje. Ako je na raspolaganju manji broj
trupova odnosno polovica, klasiranje se obavlja na sveukupno raspoloživom broju
trupova odnosno polovica.
Kod određivanja kategorije trupova nije dopuštena nikakva pogreška.
Kod klasiranja dopuštena je pogreška na najviše 10 % trupova, za najviše jednu
klasu a kod prekrivenosti masnim tkivom za najviše jedan stupanj.
Ako je razlika pri ponovljenom kontrolnom klasiranju veća od dopuštene te ako se
pojavi razlika u razvrstavanju u kategorije klasifikator mora ponoviti program
izobrazbe za klasifikatore. Ako se pri prvom ponovljenom kontrolnom klasiranju
nakon provedene izobrazbe klasifikatora utvrdi da je razlika u klasiranju
trupova odnosno polovica veća od dopuštene te ako se pojavi razlika u
razvrstavanju u kategorije, HSC će oduzeti potvrdu o osposobljenosti za
obavljanje poslova klasiranja iz članka 16. stavka 4. ovoga pravilnika.
Troškove dodatnih kontrola rada snosi izvršitelj klasiranja kod kojeg je
klasifikator zaposlen.
Članak 22.
Klaonice su obvezne osigurati odgovarajuće tehničke uvjete za rad klasifikatora,
odnosno za provođenje postupka klasiranja trupova i polovica.
Pod odgovarajućim tehničkim uvjetima za rad klasifikatora podrazumijeva se:
– neometan pristup trupovima i polovicama
– neometan pogled na vagu s mjesta klasiranja
– postojanje fizičke zaštite u obliku kabine ili paravana od čvrstog materijala
radi zaštite klasifikatora i uređaja kojima se služi od kapljica vode, pare i
drugoga
– postolje za opremu klasifikatora na mjestu klasiranja
– priključak na električnu energiju u blizini mjesta gdje se provodi klasiranje
– poseban prostor ili radni stol u posebnoj prostoriji za pisanje i izdavanje
zapisnika uz osigurane uvjete za elektronsko slanje podataka.
Članak 23.
Udovoljavanje uvjetima iz članka 22. stavka 2. ovoga pravilnika utvrđuje HSC.
Ako HSC utvrdi da uvjeti iz članka 22. stavka 2. ovoga pravilnika nisu
osigurani, odredit će rok u kojem klaonica mora ispuniti odgovarajuće tehničke
uvjete.
Ako klaonica ni nakon toga roka ne osigura uvjete iz članka 22. stavka 2. ovoga
pravilnika, postupak klasiranja će se obustaviti, a HSC će o tome izvijestiti
nadležnu stočarsku inspekciju.
Članak 24.
HSC i klaonice u obvezi su zaključiti ugovor o obavljanju poslova klasiranja.
Članak 25.
Iznos naknade za obavljeno klasiranje sastoji se od naknade obračunate prema
Prilogu 7. ovoga pravilnika i troška puta obračunatom prema stavcima 2. i 3.
ovoga članka.
Izvršitelj klasiranja ima pravo obračunati trošak puta ako je klaonica udaljena
više od 10 km od mjesta stanovanja klasifikatora koji će u klaonici obavljati
klasiranje.
Trošak puta može se obračunati do udaljenosti od najviše 50 km za dolazak u
svaku pojedinu klaonicu po cijeni naknade za korištenje osobnog automobila
utvrđenoj u državnoj službi.
Članak 26.
Nadzor nad radom HSC-a u obavljanju dodijeljenih mu poslova po ovom pravilniku
obavlja Ministarstvo.
HSC dostavlja Ministarstvu u elektronskom obliku tjedno zbirno izvješće o
klasiranju po klaonicama za prethodni tjedan.
HSC podnosi Ministarstvu izvješće dva puta godišnje o obavljenim kontrolama rada
izvršitelja klasiranja (do 15. siječnja i 15. srpnja svaki put za prethodno
polugodište).
VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 27.
HSC je dužan u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovoga pravilnika provesti akreditaciju iz članka 12. stavka 2. ovoga pravilnika.
Članak 28.
HSC može zaključiti ugovor o obavljanju klasiranja s izvršiteljem klasiranja iz
članka 13. stavka 1. ovoga pravilnika i u slučaju kada izvršitelj klasiranja
nije akreditiran prema članku 13. stavku 3. ovoga pravilnika ako je postupak ove
akreditacije u tijeku što dokazuje potvrdom Hrvatske akreditacijske agencije ili
posjeduje jednu od akreditacija prema normi HRN EN ISO 9001:2000 ili HRN EN
45004.
Izvršitelj klasiranja može obavljati klasiranje najduže godinu dana od dana
zaključenja ugovora s HSC-om ako do tada nije akreditiran prema normi HRN EN
ISO/IEC 17020:2004.
Članak 29.
HSC i pravne osobe ovlaštene za klasiranje sukladno Pravilniku o kakvoći goveđih
trupova i polovica na liniji klanja (»Narodne novine« br. 20/04 i 10/05)
zaključit će ugovor iz članka 13. stavka 1. ovoga pravilnika najkasnije u roku
od 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga pravilnika.
Do stupanja na snagu ugovora iz stavka 1. ovoga članka pravne osobe ovlaštene za
klasiranje obavljat će poslove klasiranja sukladno Pravilniku iz stavka 1. ovoga
članka.
Članak 30.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o kakvoći goveđih trupova i polovica na liniji klanja (»Narodne novine« br. 20/04 i 10/05).
Članak 31.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/07-01/34
Urbroj: 525-1-07-1
Zagreb, 3. travnja 2007.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG 1.
KATEGORIJE GOVEĐIH TRUPOVA I POLOVICA
Kategorije |
Opis |
||||
Naziv |
Dob (mjeseci) |
Spol |
Oznaka |
||
teletina |
< 6 |
M, Ž |
T |
Na spoju zdjeličnih kostiju, hrskavica koja je mekoelastična ne pokazuje znakove okoštavanja. |
|
junetina |
MLADA JUNETINA |
6 – 12 |
M, Ž |
MJ |
Na trnastim nastavcima prsnih kralježaka vide se znakovi okoštavanja a na hrskavičnim dijelovima jasno se raspoznaju krvne kapilare. |
MLADI BIKOVI |
12 – 24 |
M |
A |
Na prva četiri trnasta nastavka prsnih kralježaka pokazuju se počeci okoštavanja. Kod starije dobi dolazi do izrazitog okoštavanja prva četiri trnasta nastavka prsnih kralježaka. |
|
JUNICE |
12 – 24 |
Ž |
E |
||
govedina |
BIKOVI |
>24 |
M |
B |
Izrazito okoštavanje prva četiri trnasta nastavka prsnih kralježaka. Kod starije dobi dolazi do početnih odnosno kod starijih grla dolazi do potpunog okoštavanja hrskavica od 5 do 9 nastavka prsnih kralježaka. |
VOLOVI |
> 24 |
M |
C |
||
KRAVE |
> 24 |
Ž |
D |
PRILOG 2.
KLASE GOVEĐIH TRUPOVA I POLOVICA
Klase |
Obilježja – opis |
||
Naziv |
Oznaka |
Trup – polovica |
Osnovni dijelovi trupa – polovice |
IZVRSNA |
E |
svi profili su izuzetno visoko zaobljeni; izrazita zaobljenost mišića |
but: izrazito popunjen i oblikovan, visoko zaobljen leđa: vrlo široka; izrazito izbočena po cijeloj dužini lopatica: izrazito popunjena i oblikovana |
VRLO DOBRA |
U |
profili dobro u cijelosti zaobljeni; vrlo dobra punoća mišića |
but: dobro oblikovan i popunjen leđa: široka i izbočena lopatica: oblikovana i popunjena |
DOBRA |
R |
profili u cijelosti ravni; dobra punoća mišića |
but: dobro razvijen leđa: izbočena ali manje široka lopatica: srednje razvijena |
OSREDNJA |
O |
profili su ravni do udubljeni; osrednja punoća mišića |
but: srednje razvijen leđa: srednje razvijena lopatica: srednje razvijena do skoro ravna |
SLABA |
P |
svi profili vrlo udubljeni; slaba punoća mišića |
but: slabo razvijen leđa: uska s izbočenim kostima lopatica: ravna s izbočenim kostima |
PRILOG 3.
STUPANJ PREKRIVENOSTI MASNIM TKIVOM GOVEĐIH TRUPOVA I POLOVICA
Stupanj prekrivenosti masnim tkivom |
Opis prekrivenosti masnim tkivom |
||
Naziv |
Oznaka |
Na površini trupa |
U šupljinama trupa |
VRLO SLABA |
1 |
vrlo tanke naslage masnog tkiva na cijelom trupu |
bez vidljivih naslaga masnog tkiva u prsnoj šupljini |
SLABA |
2 |
tanki sloj masnog tkiva na trupu; mišići gotovo svugdje vidljivi |
mišići u prsnoj šupljini su između rebara jasno vidljivi |
SREDNJA |
3 |
mišići su, osim na butu i lopatici, gotovo svugdje prekriveni tankim slojem masnog tkiva |
mišići u prsnoj šupljini su između rebara još vidljivi između tankog sloja masnog tkiva na rebrima |
JAKA |
4 |
mišići na butu i lopatici samo su mjestimično vidljivi između naslaga masnog tkiva; nešto izrazitije naslage na prsima |
mišići u prsnoj šupljini između rebara prekriveni su masnim tkivom |
VRLO JAKA |
5 |
trup je u cijelosti prekriven masnim tkivom; deblje naslage masnog tkiva vidljive su na prsima |
u prsnoj šupljini vidljive prilične naslage masnog tkiva |
PRILOG 4
Izgled OZNAKE (naljepnica, odnosno privjesnica)
PRILOG 5.
ZAPISNIK O RAZVRSTAVANJU GOVEĐIH TRUPOVA I POLOVICA
HRVATSKI STOČARSKI CENTAR NAZIV IZVRŠITELJA KLASIRANJA |
||||||||
ZAPISNIK o razvrstavanju goveđih trupova i polovica na liniji klanja Broj zapisnika: Datum: |
||||||||
Ime i prezime klasifikatora: |
Klaonica: naziv, adresa i registarski broj: |
|||||||
Identifikacijski broj klasifikatora:
|
Naziv/ime vlasnika/dobavljača: Adresa: Šifra dobavljača: |
|||||||
Temeljem Pravilnika o kakvoći goveđih trupova i polovica na liniji klanja utvrđene su sljedeće kategorije, klase i stupnjevi prekrivenosti masnim tkivom: |
||||||||
Red. br. |
Redni broj klanja |
Oznaka grla |
Klaonička masa trupa kg |
Kategorija |
Klasa |
Stupanj prekrivenosti masnim tkivom |
MV-NU* |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
OZNAKE:
1. Redni broj 5. Oznaka kategorije (Prilog 1.)
2. Redni broj klanja 6. Oznaka klase (Prilog 2.)
3. Oznaka grla – broj ušne markice 7. Oznaka prekrivenosti masnim tkivom (Prilog
3.)
4. Težina klaonički obrađenog trupa kg 8. Manje vrijedno ili neupotrebljivo
*Oznaka MV znači manje vrijedno (bez obzira na razlog), dok oznaka NU znači
neupotrebljivo za ljudsku upotrebu (temeljem veterinarsko-zdravstvenog
pregleda).
M.P. Klasifikator
PRILOG 6.
ZBIRNI ZAPISNIK
HRVATSKI STOČARSKI CENTAR NAZIV IZVRŠITELJA KLASIRANJA |
||||||||
ZBIRNI ZAPISNIK O DNEVNOM KLASIRANJU GOVEDA Ime i prezime klasifikatora: ………………………… Identifikacijski broj klasifikatora: ………………… Klaonica: ……………...……….....………....………....………....………....………....………....... Veterinarski kontrolni broj: …………………. Datum klanja: ………………….. |
||||||||
Red. broj klanja |
Dobavljač grla |
Oznaka i podrijetlo grla |
Klasiranje |
Netto težina |
Živa težina |
Randman |
||
Kategorija |
Klasa |
Prekrivenost masnim tkivom |
||||||
|
|
|
>
"58" valign="top" style="width: 43.85pt; height: 3.0pt; border-left: medium none; border-right: 1.0pt solid black; border-top: medium none; border-bottom: 1.0pt solid black; padding: 2.85pt">
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ova tablica je neprekinuta i može biti na više stranica |
M.P. Klasifikator
PRILOG 7.
VRIJEDNOST NAKNADE ZA OBAVLJANJE POSLOVA KLASIRANJA
Dnevni broj zaklanih grla |
Iznos naknade po klasiranom grlu (kuna) |
≤10 |
31,00 |
11– 20 |
24,00 |
21 – 50 |
18,00 |
51 – 100 |
13,00 |
101 – 150 |
10,00 |
151 – 200 |
8,00 |
>200 |
6,00 |