1692
Na temelju članka 35. stavka 9. i 13. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, 41/07), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I. OPĆE ODREDBE
Područje primjene
Članak 1.
Ovaj Pravilnik utvrđuje minimalne zahtjeve označavanja i registracije svinja, ne dovodeći u pitanje provedbu posebnih propisa donesenih u svrhu iskorjenjivanja i suzbijanja bolesti svinja.
Članak 2.
Radi provedbe mjera za zaštitu zdravlja životinja i ljudi od zaraznih i nametničkih bolesti te praćenja sljedivosti proizvoda životinjskog podrijetla, sve svinje u Republici Hrvatskoj moraju se označiti u skladu s odredbama ovoga Pravilnika, a svako premještanje svinja mora se evidentirati u Jedinstveni registar domaćih životinja na način koji omogućuje identifikaciju gospodarstva sa kojeg su došle i na kojem su rođene.
Pojmovnik
Članak 3.
Za potrebe ovoga Pravilnika pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:
1. Dobavljači ušnih markica – pravne ili fizičke osobe, koje su na temelju
zahtjeva upisane u evidenciju dobavljača ušnih markica;
2. Gospodarstvo – svako domaćinstvo, objekt ili u slučaju držanja životinja na
otvorenom, svako mjesto smješteno unutar područja Republike Hrvatske na kojem
domaće životinje povremeno ili trajno borave i/ili se uzgajaju i drže;
3. Hrvatski stočarski centar (u daljnjem tekstu: HSC) – ovlaštena pravna osoba
kojoj Uprava povjerava poslove vođenje JRDŽ;
4. Identifikacijska kartica gospodarstva (u daljnjem tekstu: IKG) – dokument
koji služi za identifikaciju gospodarstva u okviru svih sustava u stočarstvu;
5. Jedinstveni identifikacijski broj gospodarstva (u daljnjem tekstu: JIBG) –
broj kojeg za svako gospodarstvo upisano u RF dodjeljuje ovlaštena pravna osoba
i nalazi se na ušnoj markici kojom se označavaju svinje u skladu s odredbama
ovoga Pravilnika. Jednom dodijeljeni JIBG je nepromjenjiv;
6. Jedinstveni registar domaćih životinja (u daljnjem tekstu: JRDŽ) – temeljna
baza podataka o domaćim životinjama (goveda, konji, svinje ovce i koze),
gospodarstvima i posjednicima u Republici Hrvatskoj koju vodi ovlaštena pravna
osoba u elektronskom obliku;
7. Jedinstveni registar svinja (u daljnjem tekstu: JRS) – temeljna baza podataka
o svim označenim svinjama u Republici Hrvatskoj i sastavni je dio JRDŽ;
8. Klaonica – objekt registriran za klanje svinja kojem je dodijeljen poseban
registracijski broj;
9. Posjednik – svaka fizička ili pravna osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili
čuvar izravno odgovorna za zdravlje i dobrobit svinja ili se brine za njih
trajno ili privremeno;
10. Prijevoznik – svaka fizička ili pravna osoba koja obavlja prijevoz svinja
prijevoznim sredstvom;
11. Primarna lokacija – glavna lokacija gospodarstva na kojoj su smještene
domaće životinje određena X i Y koordinatama;
12. Promet – svako premještanje živih svinja;
13. Registar farmi (u daljnjem tekstu: RF) – temeljna baza podataka o svim
gospodarstvima na kojima se drže domaće životinje u Republici Hrvatskoj i
sastavni je dio JRDŽ;
14. Sabirni centar – objekti, sabirališta i sajmovi u kojima se grupiraju svinje
podrijetlom s različitih gospodarstava za pošiljke životinja namijenjenih
trgovini, a ima status gospodarstva;
15. Sekundarna lokacija – jedna ili više pomoćnih lokacija gospodarstva na kojoj
domaće životinje borave tijekom dana manje od 24 sata i sa koje se dnevno
vraćaju na primarnu lokaciju te je određena X i Y koordinatama;
16. Svinja – svaka životinja vrste Sus scrofa domesticus;
17. Tetovirni broj – skraćeni broj koji se sastoji od oznake HR i dvije do pet
znamenki i koji na zahtjev posjednika dodjeljuje ovlaštena pravna osoba;
18. Trgovac – svaka fizička ili pravna osoba koja kupuje i prodaje životinje iz
komercijalnih razloga, izravno ili neizravno, koja ima redovan promet
životinjama i u roku od najviše 30 dana proda životinje koje kupi ili premjesti
iz prvobitnog prostora u drugi prostor koji nije u njegovom vlasništvu te ima
status gospodarstva;
19. Uprava za veterinarstvo (u daljnjem tekstu: Uprava) – ustrojstvena jedinica
Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (u daljnjem tekstu: MPŠVG);
20. Vlasnik – svaka fizička ili pravna osoba u čijem se vlasništvu nalazi
svinja.
II. JEDINSTVENI REGISTAR DOMAĆIHŽIVOTINJA (JRDŽ)
Vođenje i upravljanje JRDŽ
Članak 4.
(1) JRDŽ vodi i za upravljanje njime odgovorna je Uprava.
(2) Obavljanje poslova vođenja JRDŽ u elektronskom obliku Uprava povjerava HSC-u.
(3) Podatke u JRDŽ upisuju:
– Uprava,
– HSC,
– ovlaštene veterinarske organizacije,
– druge fizičke i pravne osobe kojima Uprava izda odobrenje za upis podataka.
(4) Pravo na pristup JRDŽ, radi pregleda, bez prava upisa podataka imaju:
– MPŠVG,
– veterinarske službe,
– drugi korisnici kojima Uprava izda odobrenje za pristup podacima.
Registar farmi (RF)
Članak 5.
(1) RF sastavni je dio JRDŽ.
(2) Sva gospodarstava moraju se upisati u RF na temelju zahtjeva koji se podnosi
HSC-u na obrascu »Zahtjev za upis u Registar farmi« iz Priloga I. ovoga
Pravilnika.
(3) Uz zahtjev iz stavka 2. ovoga članka potrebno je priložiti i ispunjen
obrazac »Dodatni podaci o gospodarstvu« iz Priloga II. ovoga Pravilnika.
(4) Za gospodarstva upisana u RF, HSC izdaje IKG iz Priloga III. ovoga
Pravilnika. IKG posjednik mora držati na lokaciji na kojoj se nalaze svinje.
(5) Pri upisu podataka o gospodarstvu u RF, svako gospodarstvo dobiva od HSC-a
JIBG koji se sastoji od dvoslovne oznake zemlje podrijetla – HR i neponovljivog
osmeroznamenkastog broja.
(6) U RF pohranjuju se sljedeći podaci:
1. Osnovni podaci gospodarstva i posjednika:
a) JIBG;
b) Adresa gospodarstva (županija, pošta, mjesto, ulica i kućni broj);
c) Podaci o posjedniku (ime/naziv, adresa/sjedište, MBG/MB, kontaktni podaci i
podaci o odgovornoj osobi u pravnoj osobi: ime, adresa, MBG);
d) Podaci o vlasniku (ime/naziv i adresa/sjedište);
e) Zemljopisne koordinate lokacije gospodarstva (X i Y);
f) Sekundarna lokacija s koordinatama;
g) Ostale lokacije vezane uz pravnu osobu bez koordinata.
2. Dodatni podaci o gospodarstvu na dan upisa:
a) Vrsta proizvodnje;
b) Vrsta životinja na gospodarstvu;
c) Godišnji broj životinja na gospodarstvu;
d) Maksimalan kapacitet gospodarstva.
3. Veterinarski podaci:
a) Opći podaci:
– ovlaštena veterinarska organizacija,
– službeni/ovlašteni veterinar,
– veterinarski inspektor.
b) Podaci o naređenim mjerama i zdravstvenom statusu.
(7) Podaci iz stavka 6. ovoga članka ostaju upisani u RF u razdoblju od tri
godine od dana kada više nema ni jedne svinje na gospodarstvu.
(8) Posjednik novoosnovanih gospodarstva svinja mora prije početka obavljanja
djelatnosti postupiti u skladu sa stavkom 2. ovoga članka.
Gospodarstva s jednom svinjom
Članak 6.
(1) Gospodarstva koja drže samo jednu svinju za vlastite potrebe ne upisuju se u
RF, ali su dužna prijaviti kupovinu svinje za vlastite potrebe, prilikom
dopreme, nadležnoj veterinarskoj organizaciji.
(2) Gospodarstvo iz stavka 1. ovoga članka evidentira se u JRS uz upis imena i
prezimena, MBG-a i adrese posjednika svinje.
(3) U slučaju otpreme svinje iz stavka 1. ovoga članka s gospodarstva svinja se
mora podvrgnuti propisanim kontrolama odnosno gospodarstvo se mora upisati u RF
i dobiti JIBG.
Promjena podataka o gospodarstvu
Članak 7.
(1) Posjednik je dužan svaku promjenu podataka o gospodarstvu i posjedniku
propisanu člankom 5. stavkom 6. točkom 1. ovoga Pravilnika prijaviti HSC-u
najkasnije sedam dana od dana nastale promjene na obrascu »Zahtjev za promjenu
podataka o farmi« iz Priloga IV. ovoga Pravilnika.
(2) Promjene u odnosu na dodatne podatke iz članka 5. stavka 6. točke 2.
podtočke a) ovoga Pravilnika posjednik je dužan prijaviti najkasnije sedam dana
od nastale promjene na obrascu »Promjena dodatnih podataka o gospodarstvu« iz
Priloga IIA kojeg dostavlja HSC-u.
(3) Promjene u odnosu na dodatne podatke iz članka 5. stavka 6. točke 2.
podtočke c) ovoga Pravilnika evidentiraju se na temelju godišnje prijave svinja
propisane člankom 20. ovoga Pravilnika koju posjednik dostavlja HSC-u.
(4) Promjene u odnosu na dodatne podatke iz članka 5. stavka 6. točke 3.
podtočke a) ovoga Pravilnika evidentiraju se ažurno preko nadležnog
veterinarskog inspektora.
Jedinstveni registar svinja (JRS)
Članak 8.
(1) JRS je sastavni dio JRDŽ.
(2) JRS je elektronička baza podataka iz koje su vidljivi svi podaci o prometu
svinja na i s gospodarstva u skladu s člankom 16. stavcima 3. – 7. ovoga
Pravilnika i iz »Godišnje dojave brojnog stanja svinja na gospodarstvu« u skladu
s člankom 20. ovoga Pravilnika.
III. OZNAČAVANJE SVINJA
Odgovornost za označavanje svinja
Članak 9.
(1) Posjednik svinja je odgovoran da je svaka pojedina svinja odnosno cijelo
stado označeno u skladu s odredbama ovoga Pravilnika.
(2) Ako se svinja izgubi ili je ukradena posjednik je dužan u roku od tri dana o
tome izvijestiti ovlaštenog/službenog veterinara ili nadležnog veterinarskog
inspektora koji navedeno evidentira.
Ovlaštenje za označavanje svinja
Članak 10.
Označavanje svinja u skladu s odredbama članka 35. stavaka 1. i 2. Zakona o
veterinarstvu i odredbama ovoga Pravilnika obavljaju pravne ili fizičke osobe i
to:
1. Posjednici svinja,
2. Ovlaštene veterinarske organizacije,
3. Veterinarske službe,
4. HSC.
Označavanje svinja od strane posjednika
Članak 11.
Posjednici mogu označavati svinje na vlastitom gospodarstvu ako su osposobljeni za označavanje i o tome posjeduju potvrdu izdanu od osobe ovlaštene od Uprave, a podaci o navedenim posjednicima upisuju se u JRS.
Vrijeme i način označavanja svinja
Članak 12.
(1) Svinje se moraju označiti čim prije, a najkasnije prije otpreme s
gospodarstva.
(2) Svinje se označavaju ušnom markicom propisanom Prilogom V. ovoga Pravilnika
ili tetovirnim brojem.
(3) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ako se označavanje obavlja tetovirnim
brojem, mora se obaviti čim prije, najkasnije unutar 15 dana po prašenju.
(4) Ušna markica se stavlja na desno uho i mora biti trajna i čitljiva tijekom
cijelog života svinje.
(5) Gospodarstva čije se svinje označavaju tetovirnim brojem moraju biti upisana
u posebnu evidenciju koju vodi HSC, a upis se odobrava na osnovi zahtjeva za
označavanjem tetoviranim brojem kojeg HSC-u podnosi posjednik više od pet
krmača.
(6) Tetovirni broj tetovira se na desno uho, a u evidenciji HSC-a povezan je s
JIBG.
(7) U desnom uhu svinja ne smije imati nikakvih drugih oznaka osim onih
propisanih odredbama ovoga Pravilnika.
(8) Ako se ušna markica odnosno tetovirni broj na svinji, označenoj u skladu s
odredbama ovoga Pravilnika, izgubi ili postane nečitljiv, svinja se, na
gospodarstvu na kojem je ovo uočeno, ponovno označava, prije ponovnog stavljanja
u promet i to ušnom markicom novog JIBG na kojem se životinja trenutno nalazi.
(9) Ponovno označavanje svinja posjednik mora upisati u Registar svinja na
gospodarstvu (u daljnjem tekstu: RSG) na način da iz RSG bude vidljiva veza s
prethodno dodijeljenim JIBG.
(10) Niti jedna ušna markica ne može se ukloniti ili zamijeniti protivno
odredbama ovoga Pravilnika.
Uvoz i izvoz svinja
Članak 13.
(1) Uvezene svinje namijenjene klanju ne podliježu označavanju propisanom
odredbama ovoga Pravilnika.
(2) Svinje iz uvoza, namijenjene daljnjoj proizvodnji, potrebno je označiti
prije raspuštanja karantene, a najkasnije u roku od 30 dana od dana uvoza, na
način propisan odredbama ovoga Pravilnika.
(3) Označavanje svinja prije raspuštanja karantene provode ovlaštene
veterinarske organizacije.
(4) Svinjama iz stavka 2. ovoga članka, uz ušnu markicu propisanu ovim
Pravilnikom, ostavlja se i ušna markica zemlje podrijetla.
(5) Svinje namijenjene uzgoju ili tovu koje se uvoze iz zemalja Europske unije,
a označene su u skladu s propisima Europske unije ne moraju se ponovno
označavati.
(6) Kod izvoza svinja postupa se u skladu s člankom 14. stavkom 8. i člankom 16.
stavkom 7. ovoga Pravilnika, a jedan primjerak Putnog lista ovjerava granična
veterinarska inspekcija i vraća ga ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji mjesta
otpreme ili sabirnog centra koja upisuje izvoz u JRS u roku pet dana od
realiziranog izvoza.
Registar svinja na gospodarstvu (RSG)
Članak 14.
(1) Posjednik svinja, osim u slučaju registriranih prijevoznika, mora voditi RSG,
u kojem sve promjene moraju biti upisane ažurno i kronološkim redom, najkasnije
do trećeg dana od dana nastale promjene.
(2) U RSG se moraju upisati sljedeći podaci:
– JIBG;
– adresa gospodarstva;
– ime i prezime odnosno naziv posjednika, adresu/sjedište posjednika ako je
drukčija od adrese gospodarstva;
– MBG/MB posjednika;
– ukupan broj svinja na gospodarstvu, nakon svake promjene;
– o ponovnom označavanju svinja;
– o uginućima;
– evidencija o liječenju i karenci;
– o klanju svinja za vlastite potrebe;
– bilješka o nadzoru gospodarstva od strane veterinarskog inspektora (ime i
potpis te datum nadzora).
(3) Pri ponovnom označavanju životinja upisuju se sljedeći podaci:
– prethodni JIBG;
– novi JIBG;
– broj ponovno označenih svinja;
– datum ponovnog označavanja.
(4) Pri dopremi svinja na gospodarstvo s drugog gospodarstva upisuju se sljedeći
podaci:
– JIBG s kojeg se svinje otpremaju;
– datum dopreme svinja;
– ušna markica ili tetovirni broj (oznake) na dopremljenim svinjama, a ako je
skupina dopremljenih svinja označena različitim oznakama mora se navesti broj
svinja označenih istim oznakama te ukupni broj dopremljenih svinja.
(5) Pri otpremi svinja na novo gospodarstvo ili na klaonicu upisuju se sljedeći
podaci:
– datum otpreme svinja;
– ukupan broj otpremljenih svinja te oznake svinja, a ako je skupina svinja
označena različitim oznakama mora se navesti broj svinja za svaku oznaku;
– podaci o odredišnom gospodarstvu ili klaonici (ime/naziv, adresa i JIBG/broj
klaonice);
– serijski broj Putnog lista;
– u slučaju prodaje/otpreme jedne svinje na gospodarstvo, koje jednu svinju drži
za vlastite potrebe u skladu s člankom 6. ovoga Pravilnika, ime i prezime, MBG i
adresu posjednika.
(6) Odgovorna osoba sajma, sabirnog centra i trgovac dužni su voditi RSG.
(7) Za uvezene svinje mora se upisati:
– država izvoznica;
– identifikacijski (ID) broj/šifra gospodarstva otpreme svinja;
– identifikacijske brojeve dopremljenih svinja;
– datum uvoza.
(8) Za izvezene svinje, osim podataka iz stavka 5. ovoga članka, mora se navesti
i zemlja odredišta.
(9) RSG mora posjednik držati na lokaciji gdje se nalaze svinje i uvijek mora
biti dostupan u slučaju obavljanja nadzora Uprave.
(10) RSG se mora čuvati najmanje tri godine od dana kada je nastala posljednja
promjena.
Članak 15.
Posjednik svinja, omogućujući uvid ovlaštene osobe u RSG na zahtjev Uprave, obvezan je dati podatke koji se odnose na podrijetlo, označavanje i, po potrebi, odredištu svinja koje je posjedovao, držao, prevozio, prodavao ili zaklao.
IV. PROMET SVINJA
Upisivanje podataka o prometu svinja u JRS
Članak 16.
(1) Posjednik odredišnog gospodarstva svinja mora dostavljati podatke o prometu
svinja odnosno podatke o dolasku svinja na gospodarstvo ovlaštenoj veterinarskoj
organizaciji u roku od tri dana od dana dopreme svinja, putem obrasca »Putni
list« iz Priloga VI. ovoga Pravilnika odnosno kod uvoza putem obrasca
veterinarskog certifikata i Putnog lista.
(2) Ovlaštene veterinarske organizacije evidentiraju podatke o prometu svinja u
JRS najkasnije trećeg dana od dana primitka Putnog lista od strane posjednika te
evidentiraju datum primitka Putnog lista.
(3) U JRS se upisuju sljedeći podaci:
a) broj svinja koje se premještaju,
b) JIBG otpreme odnosno odredišta,
c) datum otpreme odnosno dopreme.
(4) Klaonica se smatra odredišnim gospodarstvom, a podatke u JRS upisuju
službeni odnosno ovlašteni veterinari na klaonici u roku sedam dana nakon
klanja.
(5) Kod uvoza svinja iz Europske unije u JRS se moraju upisati, osim podataka iz
stavka 3. ovoga članka, JIBG otpreme/identifikacijski (ID) broj/ šifra
gospodarstva otpreme, serijski broj veterinarskog certifikata, mjesto izdavanja
te država otpreme.
(6) Kod uvoza svinja iz država koje nisu članice Europske unije, osim podataka
iz stavka 3. ovoga članka, u JRS se moraju upisati:
a) ako JIBG otpreme nije poznat, ime/naziv i adresa gospodarstva pošiljatelja;
b) serijski broj veterinarskog certifikata, kao i mjesto izdavanja;
c) država otpreme.
(7) Kod izvoza u JRS se mora upisati podatak o zemlji u koju se svinje izvoze.
Putni list
Članak 17.
(1) Na području Republike Hrvatske svinje kod premještanja, mora pratiti Putni
list.
(2) Svaki Putni list ima vlastiti serijski broj, a sastoji se od tri primjerka
koji se nalaze u zajedničkom bloku. O izdanim Putnim listovima HSC vodi posebnu
evidenciju.
(3) Blok putnih listova posjednik je dužan držati na svom posjedu.
(4) Putni list ispunjava i svojim potpisom potvrđuje posjednik koji svinje
otprema.
(5) Putni list sadrži sljedeće podatke:
a) serijski broj Putnog lista;
b) broj svinja s pripadajućim JIBG/tetovirnim brojem te ukupan broj svinja;
c) o gospodarstvu sa kojeg se svinje otpremaju (JIBG, serijski broj IKG,
ime/naziv i adresa/sjedište), a koriste se podaci iz IKG;
d) o gospodarstvu odnosno klaonici na koje se svinje dopremaju (JIBG/broj
klaonice, serijski broj IKG, ime/naziv i adresa/sjedište), a podaci se prepisuju
s IKG ili ime i prezime posjednika jedne svinje za vlastite potrebe;
e) registarski broj vozila kojim se životinje prevoze;
f) broj svjedodžbe o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinje;
g) datum otpreme svinja s gospodarstva;
h) potpis posjednika koji isporučuje svinje/pošiljatelja;
i) ime/naziv i potpis prijevoznika svinja;
j) datum dopreme svinja na odredište i potpis primatelja svinja;
k) datum predaje Putnog lista ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji koja datum
prijema Putnog lista ovjerava pečatom i potpisom ovlaštenog veterinara.
(6) Prvi primjerak Putnog lista je namijenjen novom posjedniku, drugi se koristi
za prijavu svinja na odredištu ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji radi upisa
u JRS, a treći ostaje prodavatelju.
(7) Posjednik svinja koji otprema svinje na ili s nekog sajma ili sabirnog
centra dostavlja odgovornoj osobi na tom sajmu ili sabirnom centru, koja je
privremeni posjednik svinja, Putni list koji sadrži podatke o odnosnim
životinjama. Odgovorna osoba postupa sa Putnim listom u skladu s odredbom članka
16. stavka 1. ovoga Pravilnika.
(8) Ukoliko se svinje sa sajma ili sabirnog centra otpremaju natrag na
gospodarstvo odgovorna osoba na tom sajmu ili sabirnom centru dužna je ispuniti
Putni list odnosne životinje.
(9) Izdani putni listovi moraju se čuvati najmanje tri godine.
V. UŠNE MARKICE
Ušne markice za svinje
Članak 18.
(1) Ušna markica mora se izraditi na način koji onemogućuje neovlaštene promjene
i njenu ponovnu upotrebu, biti lako čitljiva, te izrađena u skladu s posebnim
propisima o dobrobiti životinja.
(2) Izgled, osnovna obilježja i kvaliteta ušne markice za svinje propisani su
Prilogom V. ovoga Pravilnika.
(3) Ušna markica koja se koristi kao identifikacijska oznaka mora biti odobrena
od Uprave.
Dobavljači, narudžba i distribucija ušnih markica
Članak 19.
(1) Ušne markice naručuje posjednik putem obrasca za narudžbu ušnih markica za
svinje iz Priloga VII. ovoga Pravilnika.
(2) Ispunjen obrazac narudžbe iz stavka 1. ovoga članka posjednik mora osobno
ili putem pošte ili u elektronskom obliku dostaviti HSC-u, koji ga dostavlja
dobavljaču, kojeg odabere posjednik.
(3) Ušne markice do posjednika, kao naručitelja, isporučuju:
a) dobavljači ovlašteni od Uprave,
b) na zahtjev posjednika HSC, ili
c) na zahtjev posjednika ovlaštene veterinarske organizacije.
(4) Posjednik može preuzeti naručene ušne markice od dobavljača ako se
identificira preko IKG.
(5) Dobavljač kopiju otpremnice o isporučenim količinama ušnih markica dostavlja
HSC-u, koji te podatke upisuje u JRS.
(6) HSC vodi centralnu evidenciju o isporučenim i preuzetim količinama ušnih
markica, koja je sastavni dio JRS.
(7) Za obavljanje poslova stavka 3. ovoga članka s ovlaštenim dobavljačima
Uprava sklapa ugovor.
(8) Uprava vodi Evidenciju dobavljača ušnih markica, a HSC objavljuje u
glasilima ili na internetskim stranicama sljedeće podatke:
– o dobavljačima (ime/naziv, sjedište i kontaktni podaci);
– tip ušne markice;
– cijenu i rok isporuke.
(9) Temeljem obrasca iz stavka 1. ovoga članka posjednik naručuje i Putni list.
VI. GODIŠNJA PRIJAVA SVINJA
Prijava brojnog stanja svinja
Članak 20.
(1) Svaki posjednik svinja mora u JRS jednom godišnje dostaviti podatke o
brojnom stanju svinja na svom gospodarstvu na obrascu »Godišnja dojava brojnog
stanja svinja na gospodarstvu« iz Priloga VIII. ovoga Pravilnika.
(2) Podaci iz stavka 1. ovoga članka moraju sadržavati broj životinja na dan 1.
prosinca tekuće godine, s rokom prijave 15 dana, a broj životinja mora biti
razvrstan po kategorijama i to:
a) odojci do 20 kg,
b) svinje za tov od 21 – 50 kg,
c) svinje za tov od 51 – 80 kg,
d) svinje za tov od 81 do 110 kg,
e) svinje preko 110 kg,
f) nazimice,
g) suprasne nazimice,
h) krmače,
i) suprasne krmače,
j) nerastovi
k) ukupno.
(3) Posjednik svinja dostavlja podatke iz stavka 1. ovoga članka osobno ili
poštom HSC-u koji dobivene podatke upisuju u JRS.
VII. NADZOR I MJERE
Članak 21.
Ukoliko nadležni veterinarski inspektor/službeni veterinar utvrdi da posjednik
ne postupa u skladu s odredbama ovoga Pravilnika može:
– odrediti označavanje neoznačenih odnosno nečitko označenih svinja te
privremeno zabraniti promet svinjama, po potrebi i drugim domaćim životinjama na
tome gospodarstvu, dok posjednik ne otkloni utvrđene nepravilnosti;
– ako posjednik ne dostavlja podatke o prometu svinja u JRS, privremeno, do
otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, zabraniti promet svim životinjama.
– odrediti vođenje obvezne evidencije u skladu s odredbama ovoga Pravilnika;
– odrediti rok za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u odnosu na provođenje
odredaba ovoga Pravilnika.
VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 22.
Prilozi I. – VIII. tiskani su kao dodatak ovoga Pravilnika i čine njegov sastavni dio.
Članak 23.
(1) Sva gospodarstva moraju udovoljiti zahtjevima označavanja i registracije
svinja propisanim odredbama ovoga Pravilnika najkasnije do 1. svibnja 2008.
godine.
(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, gospodarstva koja se upišu u RF i dobiju
JIBG moraju udovoljavati zahtjevima označavanja i registracije svinja propisanim
odredbama ovoga Pravilnika od dana upisa.
Članak 24.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika, u odnosu na označavanje i registraciju svinja, prestaju se primjenjivati odredbe Pravilnika o obveznom označavanju i upisu u jedinstveni registar domaćih životinja te vođenju evidencija (»Narodne novine«, broj 110/04).
Članak 25.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/07-01/38
Urbroj: 525-1-07-1
Zagreb, 4. svibnja 2007.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG I.
PRILOG II.
PRILOG IIA
PRILOG III.
PRILOG IV.
PRILOG V.
OSNOVNA OBILJEŽJA I IZGLED UŠNE MARKICE ZA SVINJE
1. Ušna markica za svinje je okruglog oblika, promjera najmanje 25 mm, a najviše
30 mm, bijele boje, sastavljena iz dva dijela, muškog (lice) i ženskog (naličje)
koji se upotrebljavaju zajedno spojeni. Na licu ušne markice mora se u crnoj
boji otisnuti u gornjem dijelu markice kratica Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodnoga gospodarstva – MPŠVG veličine slova 3-4 mm, dok je u sredini
lijevo oznaka Republike Hrvatske – HR veličine slova od 4-6 mm, te u sredini
desno oznaka tri broja od 4-6 mm, odnosno u sredini donjeg dijela lica ušne
markice oznaka preostalih pet brojeva od ukupno osmeroznamenkastog JIBIG sve
veličine od 4-6 mm.
2. Na naličju markice otisnut je u crnoj boji serijski broj svinje na
gospodarstvu veličine slova od 3-5 mm.
3. Ušna markica mora ispunjavati sljedeće uvjete:
– biti izrađena od plastike, bez oštrih rubova i grubih površina koji
onemogućavaju podražaj kože,
– biti izrađena od biološki neškodljivog materijala otpornog na starenje,
vremenske i farmske uvjete;
– biti opstojne boje i čvrstog spoja koji mora biti trajan cijelo životno
razdoblje svinje i kojeg nije moguće silom razdvojiti
– biti, po mogućnosti, laserski tiskana na način da se tisak ne može odstraniti;
– biti oštrog vrha i primjerne tvrdoće, koji omogućuje lagano probadanje uha, a
materijal vrha ne smije biti korozivan radi onemogućavanja upale na mjestu uboda
uha uz optimalne uvjete za zacjeljenje rane na uhu;
– za spajanje lica i naličja mora biti potrebna uobičajena sila koja osigurava
njihovo spajanje, a po aplikaciji ušna markica mora se lako odvajati od
aplikatora.
UŠNA MARKICA ZA OZNAČAVANJE SVINJA
PRILOG VI.
PRILOG VII.
PRILOG VIII.