3528
Na temelju članka 39. Zakona o sustavu državne uprave (»Narodne novine« broj 75/93, 92/96, 48/99, 15/00, 127/00, 59/01, 199/03 i 79/07) ministar zdravstva i socijalne skrbi donosi
I.
Ovom Odlukom propisuju se standardi prehrane bolesnika u bolnicama tako da se u
svim bolnicama na području Republike Hrvatske osigurava:
– jednoznačno označavanja, broja i vrste dijeta,
– jednoobrazna primjene dijeta kod određenih bolesti,
– ujednačena kvaliteta prehrane,
– sustavni razvoj i kontrola bolničke prehrane,
– temelj za informatizaciju bolničke prehrane.
Standardi prehrane bolesnika u bolnicama mogu se primjenjivati i u drugim
zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi.
II.
U Tablici 1. koja je tiskana uz ovu Odluku i njezin je sastavni dio, od rednog
broja 1. do 46. navedene su dijete koje se primjenjuju za prehranu bolesnika u
bolnicama.
Za svaku dijetu navedeni su sljedeći podaci:
1. redni broj dijete,
2. naziv dijete,
3. skraćeni naziv (oznaka) dijete,
4. energetska vrijednost (kJ/kcal),
5. udio bjelančevina, masti i ugljikohidrata,
6. dnevni broj obroka,
7. namjena dijete.
III.
U Tablici 1. ove Odluke navedene su sljedeće dijete:
Od rednog broja 1. do 9. Tablice 1. ove Odluke navedene su osnovne dijete koje
se prema svojem sastavu i mogućnosti korištenja mogu primjenjivati osim u
bolnicama i u drugim ustanovama navedenim u Točki I. stavku 2. ove Odluke.
Pod rednim brojem 9.A., 12.A., 13.A., 15., 25., 26., 27. i 38. u Tablici 1. ove
Odluke navedene su prijelazne dijete koje se isključivo koriste u akutnoj fazi
bolesti i imaju ograničeno vrijeme trajanja,.
Pod rednim brojem 18., 18.A do 18.F Tablice 1. ove Odluke navedene su
dijabetičke dijete u kojima se unos kalorija izračunava preme indeksu tjelesne
mase, a broj obroka ovisi o osnovnoj terapiji.
Od rednog broja 42. do 46. Tablice 1. ove Odluke navedene su dijagnostičke
dijete koje se isključivo koriste za pripremu bolesnika prije određenih
dijagnostičkih pretraga i imaju ograničeno vrijeme trajanja.
Zbog svojih specifičnosti i zahtjevnosti, za dijete navedene u stavku 2. i 4.
ove točke nisu navedene energetske vrijednosti kao ni udio bjelančevina, masti i
ugljikohidrata zbog individualnog pristupa bolesnicima koji su na navedenim
dijetama te njihovog ograničenog vremena trajanja.
IV.
Osnova za izračun normativa jela i jelovnika za svaku dijetu jesu vrijednosti
navedene u točki 2. stavku 2. podstavku 4., 5. i 6. ove Odluke, te energetske i
hranjive vrijednosti hrane utvrđene odlukom ministra nadležnog za zdravstvo ili
hranjivim vrijednostima sukladno Pravilniku o navođenju hranjivih vrijednosti
hrane (»Narodne novine« broj 153/04).
Temeljem izračuna iz stavka 1. ove točke određuju se normativi jela u obrocima i
jelovnicima.
V.
Svakom bolesniku u bolnici određuje se dijeta sukladno njenoj namjeni.
Bolesnicima koji su u takvom stanju da im nije moguće na navedeni način odrediti
dijetu, određuje se individualna dijeta kombinacijom postojećih, a kriterij za
odabir bazične dijete je najstroža dijeta koja ulazi u kombinaciju.
VI.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/07-01/117
Urbroj: 534-07-07-1
Zagreb, 19. studenoga 2007.
Ministar
prof. dr. sc. Neven Ljubičić, v. r.
TABLICA 1.
Broj dijete |
Naziv dijete |
Skraćeni naziv |
Energetska |
Bjelančevine |
Masti |
Ugljikohidrati |
Broj obroka |
Namjena dijete |
|
Osnovne dijete |
|
kJ/kcal |
|
|
|
|
|
1. |
Dijeta bez ograničenja |
OD BO |
9240 – 10500/ |
10 – 15% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima kod kojih nisu potrebna posebna ograničenja s obzirom na vrstu namirnica i način pripreme. |
2. |
Lagana dijeta
|
OD LA |
8400 – 9240/ |
10 – 20%
|
25 – 35%
|
45 – 65%
|
3 |
Namijenjena je bolesnicima starije životne dobi, i u bolesnika kod kojih opće zdravstveno stanje zahtijeva lakoprobavljive namirnice |
3. |
Visokoenergetska dijeta |
OD VE |
11340 – 12600/ |
12 – 15% |
≤ 30%
|
45 – 60% |
5 |
Namijenjena je pothranjenim bolesnicima i bolesnicima čija bolest zahtijeva povećan energetski unos. |
4. |
Visokoproteinska dijeta |
OD VP |
11340 – 12180/ |
15 – 20% |
< 30% |
50 – 55% |
5 |
Namijenjena je bolesnicima kod kojih je potreban povećan unos bjelančevina. |
5. |
Redukcijska dijeta |
OD RE |
4200 – 5460/ |
10 – 20% |
< 30% |
50 – 55 |
5 |
Namijenjena je preuhranjenim i pretilim bolesnicima. |
6.
|
Dijeta za rodilje |
OD RO
|
10500 – 11340/ |
12 – 15% |
≤ 30 |
55 – 65% |
3 – 5 |
Namijenjena je trudnicama i ženama u vremenu laktacije |
7. |
Dijeta za djecu od 1 – 3 god. |
OD D1 |
5040 – 5460/ |
10 – 15%
|
30 – 35% |
50 – 60% |
5 |
Namijenjena je djeci od 1 – 3 godine. |
8. |
Dijeta za djecu od 4 – 7 god. |
OD D2 |
5040 – 5460/ |
10 – 15%
|
30 – 35% |
50 – 60% |
5 |
Namijenjena je djeci od 4 – 7 godine. |
9. |
Ulkusna dijeta |
D UL |
8400 – 9240/ |
10 – 12% |
≤ 30 |
50 – 60% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima s vrijedom (ulkusom) želuca, dvanaesnika, erozivnim gastritisom i kroničnim gastritisom i duodenitisom. |
9.A |
Dijeta za krvareći ulkus |
DP KU |
– |
– |
– |
– |
5 |
Namijenjena je bolesnicima nakon prestanka krvarenja, a kao prijelazna faza do ulkusne dijete. Dijeta traje 2 – 3 dana. |
10. |
Dijeta kod GERB-a i hijatalne hernije |
D GH |
8400 – 9240/ |
10 – 12%
|
≤ 25% |
50 – 60% |
3 – 5 |
Namijenjena je bolesnicima s refluksnom bolesti jednjaka i hijatalnom hernijom |
11. |
Bilijarna dijeta
|
D BI |
8400 – 9240/ |
10 – 15% |
≤ 20 |
65 – 70% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima s s akutnim kolesticitisom, simptomatskim bilijarnim kamencima, koledokolitijazom, akutnim kolangitisom, po smirivanju bolesti. |
12. |
Pankreatička dijeta |
D PA |
8400 – 9240/ |
10 – 15% |
≤ 25% |
60 – 65% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima s akutnim pankreatitisom u remisiji i u bolesnika s kroničnim pankreatitisom |
12.A |
Dijeta kod akutnog pankreatitisa |
DP AP |
– |
– |
– |
– |
5 |
Namijenjena je bolesnicima s akutnim pankreatitisom, kao prijelazna dijeta, u trajanju 3 – 5 dana. |
13. |
Dijeta kod kroničnih bolesti jetre |
D KJ |
8400 – 9240/ |
12 – 15%
|
≤ 25
|
60 – 65% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima s bolestima jetre, osim onih s hepatičkom encefalopatijom. |
13.A |
Dijeta kod hepatičke encefalopatije |
DP HE |
6720 – 7560 |
20 – 40g/dan |
|
|
5 |
Namijenjena je bolesnicima s hepatičkom encefalopatijom. |
14. |
Dijeta kod upalnih bolesti crijeva |
D UC |
10500 – 11760/ |
15 – 20% |
≤ 25
|
45 – 55% |
3 – 5 |
Namijenjena je bolesnicima s Ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolesti. |
15. |
Dijeta kod gastroenterokolitisa |
DP GK |
– |
– |
– |
– |
3 |
Namijenjena je bolesnicima s gastroenterokolitisom različite etiologije.Dijeta traje 2 – 3 dana. |
16. |
Dijeta kod divertikuloze crijeva |
D DC |
9240 – 10500/ |
10 – 15% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima s divertikulozom crijeva. |
17. |
Dijeta bez glutena |
D BG |
9240 – 10500/ |
10 – 15% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima s celijakijom. |
18. |
Dijabetička dijeta |
DD I |
4200 – 11340 |
10 – 15% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 – 6 |
Namijenjena je bolesnicima sa šećernom bolesti i bolesnicima s oštećenom tolerancijom gluk. |
18.A |
Dijabetičko – redukcijska dijeta |
DD R |
4200 – 5460/ |
10 – 15% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 – 5 |
Namijenjena je preuhranjenim i pretilim bolesnicima sa šećernom bolesti ili oštećenom tolerancijom glukoze. |
18.B |
Dijebetičko – hipolipemička dijeta |
DD H |
4200 – 5460/ |
10 – 15% |
≤ 30%od toga |
50 – 60% |
3 – 6 |
Namijenjena je bolesnicima sa šećernom bolesti i hiperlipoproteinemijom. |
18.C |
Dijabetičko – ulkusna dijeta |
DD U |
4200 – 11340 1000 – 2700 |
10 – 15% |
≤ 30% |
55 – 60% |
3 – 6 |
Namijenjena je bolesnicima sa šećernom bolesti i s vrijedomom (ulkusom) želuca, vrijedom dvanaesnika, gastritisom ili duodenitisom. |
18.D |
Dijabetičko – bilijarna dijeta |
DD BI |
4200 – 11340 |
10 – 15% |
≤ 25% |
55 – 65% |
3 – 6 |
Namijenjena je bolesnicima sa šećernom bolesti koji imaju akutni kolecistitis, bilijarne kolike, kolecistolitijazu ili koledoholitijazu. |
18.E |
Dijabetičko – pankreatička dijeta |
DD PA |
4200 – 11340 |
10 – 15% |
≤ 25% |
55 – 65% |
|
Namijenjena je bolesnicima sa šećernom bolesti i kroničnim pankreatitisom. |
18.F |
Dijabetičko – nefrološka dijeta |
DD NE |
4200 – 11340 |
10 – 15% |
≤ 30% |
55 – 65% |
3 – 6 |
Namijenjena je bolesnicima sa šećernom bolesti i bubrežnom insuficijencijom. |
19. |
Hipolipemička dijeta sa smanjenim unosom soli |
D HL |
7980 – 8820/ |
10 – 15 |
25 – 35
|
50 – 60 |
5 |
Namijenjena je bolesnicima s hiperlipoproteinemijom i arterijskom hipertenzijom. |
20. |
Dijeta za bolesnike na hemodijalizi |
DB HD |
10080 – 10920/ |
1,0 – 1,2 |
≤ 30% |
55 – 60% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima na programu kronične hemodijalize. |
21. |
Dijeta kod nefrotičkog sindroma i kronične bubrežne insuficijencije |
DB NB |
8820 – 10080/
|
0,6 – 1,0 |
≤ 30% |
55 – 65% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima s nefrotičkim sindromom u sklopu primarne bubrežne bolesti ili u sklopu sistemske bolesti sa zahvaćanjem bubrega. |
22. |
Dijeta kod akutnog nefritisa |
DB NE |
individual. |
0,6 – 0,8 |
≤ 30% |
55 – 65% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima koji boluju od akutnog glomerulonefritisa. Pristup bolesniku je individualan, tako da se energetska vrijednost izračunava na osnovu TT i TV. |
23. |
Dijeta kod akutne bubrežne insuficijencije |
DB AI |
8820 – 10080/ |
0,4 – 0,6 |
≤ 30% |
60 – 70% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima s akutnom bubrežnom insuficijencijom bez obzira na uzrok. Pristup bolesniku je individualan. |
24. |
Dijeta kod neoplastičkih bolesti |
D NE |
9240 – 10500/ |
10 – 15% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 – 5 |
Namijenjena je bolesnicima koji boluju od malignih bolesti. |
25. |
Dijeta čajna |
D ČA |
– |
– |
– |
– |
|
Namijenjena je bolesnicima prije i poslije operativnih zahvata, te kada se ordinira samo čaj. |
26. |
Dijeta tekuća |
D TE |
– |
– |
– |
– |
|
Namijenjena je bolesnicima prije i poslije operativnih zahvata, te kod nemogućnosti probave krute hrane. |
27. |
Dijeta tekuće – kašasta
|
D TK |
6300 – 6720/ |
– |
– |
– |
|
Namijenjena je bolesnicima kod kojih je otežano žvakanje probavljanje hrane, pa se iste zgotovljuju miksanjem. |
28. |
Dijeta postoperativna kosana |
D PK |
7560 – 8400/ |
10 – 15% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 – 5 |
Namijenjena je postoperativnim bolesnicima koji zahtjevaju usitnjenu hranu. |
29. |
Dijeta kašasta |
D KA |
8400 – 9240/ |
15 – 20% |
< 30% |
50 – 55% |
3 – 5 |
Namijenjena je bolesnicima kod kojih zdravstveno stanje zahtijeva usitnjenu, miksanu hranu. |
30. |
Dijeta za prehranu sondom |
D SO |
6300 – 8400/ |
12 – 15%
|
≤ 25
|
60 – 65% |
250 – 500ml/ |
Namijenjena je bolesnicima gdje je primarno unos hrane uz korištenje hranidbenih sondi, u želudac, dvanaesnik ili jejunum homogeniziranom, u bolnici pripravljenom hranom. |
31. |
Enteralna prehrana
|
D EP |
Prema potrebi |
|
|
|
Kroz 24h
|
Namijenjena je bolesnicima koji koriste gotove namjenske pripravke ili komercijalne nutritivne otopine. Primjena sukladno uputama proizvođača |
32. |
Dijeta kod resekcije želuca |
D RŽ |
8400 – 9240/ |
15 – 20% |
< 30% |
50 – 55% |
3 – 5 |
Namijenjena je bolesnicima nakon resekcije želuca. |
33. |
Dijeta kod resekcije crijeva |
D RC |
8400 – 9240/ |
15 – 20% |
< 30% |
50 – 55% |
3 – 5 |
Namijenjena je bolesnicima nakon resekcije crijeva. |
34. |
Dijeta bez purina |
D BP |
5460 – 6300/ |
10% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 – 5 |
Namijenjena je bolesnicima s povišenom koncentracijom mokraćne kiseline u serumu. |
35.
|
Dijeta sa sniženom količinom kalcija |
D Ca |
8400 – 9240/ |
10 – 15% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima s povišenom koncentracijom kalcija u serumu. |
36. |
Dijeta sa sniženom količinom natrija i kalija |
D NaK |
8400 – 9240/ |
10 – 15% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima čija dijagnoza zahtijeva manji unos natrija i kalija od dnevo preporučenih prema RDA. |
37. |
Dijeta sa smanjenim količinama histamina |
D HI |
6300 – 7140/ |
≤ 0,6 g/kg TT |
≤ 25% |
60 – 70% |
3 |
Namijenjena je bolesnicima s alergijom, prema preporuci liječnika. |
38. |
Dijeta bez životinjskih bjelančevina |
D ŽB |
– |
– |
– |
– |
– |
Namijenjena je bolesnicima kod kojih se zbog zdravstvenih razloga iz prehrane eliminiraju sve životinjske bjelančevine, uz minimalni unos biljnih bjelančevina. Dijeta se primjenjuje nekoliko dana. |
39. |
Vegan dijeta |
D VE |
– |
– |
– |
– |
– |
Namijenjena je bolesnicima koji ne uzimaju nikakve namirnice životinjskog podrijetla, isključivo na osobno inzistiranje. |
40. |
Laktoovo – vegetarijanska dijeta |
D LV |
8400 – 9240/ |
10 – 15% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 – 5 |
Namijenjena je bolesnicima koji u svojoj prehrani od životinjskih proteina koriste jaja, mlijeko i mliječne proizvode. |
41. |
Semivegetarijanska dijeta |
D SV |
8400 – 9240/ |
10 – 15% |
≤ 30% |
50 – 60% |
3 – 5 |
Namijenjena je bolesnicima koji iz svoje prehrane isključuju određene namirnice životinjskog podrijetla, uglavnom crveno meso. |
|
Dijagnostičke dijete |
|
|
|
|
|
|
Dijete namijenjene u dijagnostičke svrhe. |
42. |
Dijeta za otkrivanje nutritivne alergije |
DA NA |
– |
– |
– |
– |
3 |
Namijenjena je bolesnicima kod kojih se pokušava utvrditi uzročnik alergije. Dijeta je eliminacijska a ujedno i provokativna. |
43. |
Dijeta za hemokult test |
DG HK |
– |
– |
– |
– |
3 |
Namijenjena je bolesnicima kod kojih se obavlja pretraga stolice na okultno krvarenje. Provodi se tri dana. |
44. |
Dijeta kod dijagnostičkih pretraga (urografija, endoskopija) |
DG UE |
– |
– |
– |
– |
3 |
Namijenjena je bolesnicima jedan dan prije dijagnostičke pretrage. |
45. |
Dijeta sa 10 mEq natrija |
DG Na |
– |
– |
– |
– |
3 |
Namijenjena je bolesnicima tri dana prije dijagnostičke pretrage. |
46. |
Dijeta bez bakra |
DG Cu |
– |
– |
– |
– |
3 |
Namijenjena je bolesnicima kod kojih je potrebno izostaviti namirnice koje sadrže bakar. |