3698
Na temelju članka 2. stavka 3., članka 9. stavka 3., članka 12. stavka 6., članka 13. stavka 4., članka 14. stavka 5., članka 15. stavka 4., članka 16. stavka 5., članka 17. stavka 3., članka 18. stavka 4., članka 19. stavka 6., članka 20. stavka 11., članka 21. stavka 2.i 5., članka 22. stavka 3., članka 23. stavka 2. i 9., članka 24. stavka 3., članka 25. stavka 3., članka 27. stavka 3., članka 28. stavka 4. i 5., članka 29. stavka 9., članka 31. stavka 3. i članka 73. stavka 2. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (»Narodne novine« broj 140/05) ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
OPĆE ODREDBE
Sadržaj Pravilnika
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti certifikacije sjemenskog krumpira; kategorije sjemenskog krumpira i uvjeti kojima moraju udovoljiti pojedine kategorije sjemenskog krumpira; uvjeti proizvodnje sjemenskog krumpira; uvjeti i postupak stručnog nadzora i nadzora pod stručnom kontrolom; program osposobljavanja i uvjeti pod kojima se dobavljaču odobrava obavljanje nadzora pod stručnom kontrolom; uvjeti koje moraju ispunjavati dobavljači poljoprivrednog sjemena; način i vrijeme prijave za nadzor; obrazac Izvješća; obrazac Uvjerenja o priznavanju sjemenskog usjeva; sadržaj i način vođenja evidencije o izdanim obrascima; sadržaj, oblik i način vođenja evidencije o masi preuzetoga naturalnog i dorađenog sjemena; minimalni zahtjevi o kvaliteti sjemenskog krumpira; veličina partije sjemena; nadzor rada uzorkivača; nadzor rada laboratorija; obrazac Zahtjeva za izdavanje certifikata o sjemenu; dokumentacija, sadržaj, oblik i način vođenja evidencije o izdanim certifikatima o sjemenu; način i uvjeti provođenja naknadne kontrole; način i uvjeti pakiranja, plombiranja i označavanja sjemenskog krumpira; uvjeti trgovine sjemena na veliko i malo; uvjeti stavljanja na tržište sjemenskog krumpira koji je tretiran kemikalijama i sjemenskog krumpira koji udovoljava uvjetima ekološke proizvodnje u poljoprivredi; dokumenti koji prilikom uvoza moraju pratiti sjemenski krumpir i/ili biti na pakiranju; uvjeti za uvoz i stavljanje na tržište sjemenskog krumpira u pogledu pakiranja, plombiranja i označavanja.
Članak 2.
1) Odredbe ovog Pravilnika odnose se na proizvodnju sjemenskog krumpira
namijenjenog stavljanju na tržište i stavljanje na tržište sjemenskog krumpira.
2) Odredbe ovog Pravilnika ne odnose se na sjemenski krumpir namijenjen izvozu.
POSEBNE ODREDBE
Sjeme krumpira i njegove kategorije
Članak 3.
1) Na tržište se može staviti sjemenski krumpir kojemu je u postupku
certifikacije potvrđena kategorija:
A) Osnovno sjeme su gomolji krumpira:
a) koji su proizvedeni u skladu s prihvaćenom praksom za održavanje sorte i
zdravstvenog stanja;
b) koji su uglavnom namijenjeni za proizvodnju sjemenskog krumpira kategorije
certificirano sjeme;
c) koji udovoljavaju uvjetima za osnovno sjeme propisanim u Dodatku 1. i 2. koji
su tiskani uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio; i
d) za koje je stručnim nadzorom utvrđeno da udovoljavaju uvjetima navedenim pod
podtočkama a), b) i c) ove točke.
B) Certificirano sjeme su gomolji krumpira:
a) koji su proizvedeni izravno od osnovnog sjemena ili certificiranog sjemena
ili od sjemena generacija koje prethode osnovnom sjemenu i za koje je stručnim
nadzorom utvrđeno da udovoljava uvjetima propisanim za osnovno sjeme;
b) koji su uglavnom namijenjeni za proizvodnju krumpira koji nije sjemenski;
c) koji udovoljavaju uvjetima za certificirano sjeme krumpira propisanim u
Dodatku 1. i 2. ovoga Pravilnika; i
d) za koje je službenim nadzorom utvrđeno da udovoljavaju uvjetima navedenim pod
podtočkama a), b) i c) ove točke.
Svaka od navedenih kategorija može se umnažati najviše:
a) osnovno sjeme u 2. generacije pri čemu prva generacija umnažanja nosi oznaku
SE, a druga generacija umnažanja nosi oznaku E;
b) certificirano sjeme u 2. generacije pri čemu prva generacija umnažanja nosi
oznaku A, a druga generacija umnažanja nosi oznaku C.
Kategorija koja proizlazi iz generacije umnažanja može se umanjiti na osnovi
rezultata analize na bolesti.
2) Sjemenski krumpir za koji se tijekom trženja ustanovi da ne zadovoljava
minimalne zahtjeve propisane u Dodatku 2. ovoga Pravilnika može se ponovno
sortirati. Takav sjemenski krumpir prije stavljanja na tržište mora biti pod
stručnim nadzorom i službeno certificiran.
Članak 4.
1) Kategorija sjemenskog krumpira osnovno sjeme može se razvrstati u klase
obzirom na udovoljavanje različitim uvjetima iz Dodatka 4. i 5. koji su tiskani
uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio.
2) Sjemenski krumpir kojemu je u postupku certifikacije potvrđena kategorija
osnovno sjeme može se razvrstati u jednu od klasa za osnovni sjemenski krumpir
ako ispunjava uvjete za kategoriju osnovno sjeme i ako:
– glede zdravstvenog stanja ispunjava uvjete propisane u propisima kojima se
uređuje sprečavanje širenja i suzbijanje krumpirovog raka, zlatne i blijedožute
krumpirove cistolike nematode, prstenaste truleži gomolja krumpira, smeđe
truleži gomolja krumpira i bakterijskog venuća krumpira i rajčice te drugih
propisa kojima je uređeno biljno zdravstvo;
– potječe od materijala koji ispunjava uvjete iz Dodatka 4. ili strože uvjete iz
Dodatka 5. ovoga Pravilnika.
3) Oznake za klase za sjemenski krumpir kategorije osnovno sjeme su:
– »RH klasa 1« u slučaju kada su zadovoljeni uvjeti propisani u Dodatku 4., osim
onih u podtočki 3. 3. b), i točki 1. Dodatka 5.; ili
– »RH klasa 2« u slučaju kada su zadovoljeni uvjeti propisani u Dodatku 4., osim
onih u podtočki 3. 3. a), i točki 2. Dodatka 5.; ili
– »RH klasa 3« u slučaju kada su zadovoljeni uvjeti propisani u Dodatku 4., osim
onih u podtočki 3. 3. a), i točki 3. Dodatka 5..
4) Na Certifikatu o sjemenu na pakiranju u rubrici klasa mora se naznačiti
oznaka klase.
Proizvodnja sjemenskog krumpira
Članak 5.
1) Sjemenski krumpir mogu proizvoditi pravne i fizičke osobe koje su upisane i
registrirane u Upisniku dobavljača poljoprivrednog sjemena (u daljnjem tekstu:
Upisnik dobavljača sjemena).
2) Dobavljač sjemena registriran za proizvodnju sjemenskog krumpira mora voditi
Evidenciju o zasnovanoj proizvodnji za sjeme koje proizvodi na Obrascu broj 7.
koji se nalazi u Dodatku 6. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je
sastavni dio.
3) Dobavljač sjemena iz stavka 2. ovoga članka dužan je dostaviti plan
proizvodnje sjemenskog krumpira Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo (u
daljnjem tekstu: Zavod) najmanje mjesec dana prije sjetve.
4) U slučaju kada se proizvodnja sjemenskog krumpira zasniva sa sjemenom iz
uvoza dobavljač sjemena iz stavka 2. ovoga članka obvezan je Zavodu dostaviti
uzorak sjemena uzet u okviru stručnog nadzora ili nadzora pod stručnom kontrolom
od svake partije koju koristi za zasnivanje sjemenskog usjeva najkasnije do
sjetve sjemenskog krumpira.
Članak 6.
1) U skladu s propisima kojima je uređeno biljno zdravstvo proizvodnja
sjemenskog krumpira mora se odvojiti od proizvodnje merkantilnog krumpira na
udaljenost od najmanje 50 metara.
2) Sortiranje, skladištenje, prijevoz ili rukovanje sa sjemenskim krumpirom
također se mora odvojiti od merkantilnog krumpira.
Nadzor
Članak 7.
1) Nadzor nad proizvodnjom sjemenskog krumpira provodi Zavod.
2) Zavod provodi stručni nadzor nad proizvodnjom sjemenskog krumpira prema
međunarodno prihvaćenim metodama koje su dostupne na web-stranicama Zavoda.
Članak 8.
1) Dobavljač sjemena podnosi Zavodu prijavu za nadzor nad proizvodnjom
sjemenskog krumpira do 15. svibnja tekuće godine.
2) Prijava se podnosi na Obrascu broj 1. koji se nalazi u Dodatku 6. ovoga
Pravilnika.
3) Uz prijavu se prilaže:
– dokaz o provedenoj analizi tla za pojedinu tablu na prisustvo zlatne i
blijedožute krumpirove cistolike nematode;
– izjavu kojom se jamči da u posljednje dvije godine nije na predmetnoj površini
uzgajan krumpir;
– katastarska čestica i skica lokacije, table na kojoj je posađen sjemenski
krumpir;
– uvjerenje održivača sorte o autentičnosti sorte za proizvodnju sjemenskog
krumpira kategorije osnovnog sjeme odnosno certifikat o sortnosti za proizvodnju
certificiranog sjemena ako sjemenski krumpir kategorije osnovno sjeme potječe iz
uvoza;
– ako postoje, podaci o proizvođaču koji proizvodi sjeme u ime i za račun
podnositelja prijave;
– podaci o klasi i urudžbenom broju rješenja Ministarstva poljoprivrede,
šumarstva i vodnoga gospodarstva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) za
proizvodnju sjemena za naručitelja iz treće zemlje, ukoliko se sjeme proizvodi u
skladu s člankom 12. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti
poljoprivrednog bilja (u daljnjem tekstu: Zakon).
Članak 9.
1) Za svaku kategoriju sjemenskog krumpira potrebno je obaviti najmanje tri
pregleda usjeva u polju. Pregled usjeva provodi se prema metodama navedenim u
članku 7. stavku 2. ovoga Pravilnika.
2) Nakon obavljenog nadzora sastavlja se Zapisnik. Obrazac Zapisnika nalazi se u
Dodatku 6. ovoga Pravilnika.
3) Zapisnik se sastavlja posebno za svaku parcelu sjemenskog krumpira.
4) Iznimno od odredbe stavka 3. ovoga članka s više parcela iste sorte i
kategorije sjemenskog krumpira i istog dobavljača sjemena koje nisu udaljene
više od 10 km jedna od druge, može se sastaviti jedan zajednički zapisnik ako se
obaveznim pregledom utvrdi da su na tim parcelama svi bitni elementi nadzora iz
Dodatka 1. ovoga Pravilnika potpuno identični.
5) Nadzor se obavlja u prisutnosti odgovorne stručne osobe dobavljača sjemena
koji je prijavio sjemenski krumpir za nadzor.
6) Analizom gomolja sjemenskog krumpira uzetih u posljednjem pregledu u
vegetaciji (nakon uništenja cime) potvrđuje se udovoljavanje uvjetima propisanim
u Dodatku 1. ovoga Pravilnika.
7) Nakon obavljenog pregleda iz stavka 6. ovoga članka Zavod provodi nadzor u
fazi dorade sjemena kojim se utvrđuje udovoljava li sjemenski krumpir uvjetima
iz Dodatka 2. ovoga Pravilnika.
8) Nadzor iz stavka 7. ovoga članka provodi se prema propisanim metodama
navedenim u članku 7. stavku 2. ovoga Pravilnika.
9) Nakon obavljenog nadzora iz ovoga članka Zavod podnosi Ministarstvu Izvješće
o obavljenom stručnom nadzoru nad sjemenskim usjevima (u daljnjem tekstu:
Izvješće). Obrazac Izvješća propisan je u Dodatku 6. ovoga Pravilnika.
Dorada sjemena
Članak 10.
1) Dobavljač sjemena registriran za doradu mora voditi evidenciju o masi
preuzetog naturalnog sjemena u skladu sa Obrascem broj 7a i evidenciju o
dorađenom sjemenu u skladu s Obrascem broj 7c koji se nalaze u Dodatku 6. ovoga
Pravilnika.
2) Nadzor nad postupanjem sa sjemenskim krumpirom u fazama iz članka 18. stavka
1. Zakona vodit će se uvidom u evidencije i kontrolu stanja u objektima
dobavljača.
Članak 11.
1) Prije stavljanja na tržište sjemenski krumpir se sortira prema veličini
gomolja (kalibrira). Veličina gomolja se određuje pomoću kvadratne mreže.
2) Gomolji sjemenskog krumpira koji prolaze kroz kvadratnu mrežu dimenzija 25 mm
x 25 mm ne smiju se staviti na tržište.
3) Ako su gomolji sjemenskog krumpira veći od onih koji prolaze kroz kvadratnu
mrežu dimenzija 35 mm x 35 mm gornja i donja granica veličine gomolja u partiji
izražava se pomoću višekratnika broja pet. Najveća dozvoljena razlika u veličini
između gomolja u partiji mora biti takva da razlika između dimenzija dvije
kvadratne mreže ne prelazi 25 mm. Gornja i donja granica veličine gomolja u
partiji navodi se na Certifikatu o sjemenu na pakiranju.
4) Partija sjemenskog krumpira ne smije sadržavati više od 3 masena % gomolja
manjih od navedene donje granice veličine ili više od 3 masena % gomolja većih
od navedene gornje granice veličine.
5) Sjemenski krumpir koji je tretiran inhibitorima klijanja ne može se staviti
na tržište.
Kvaliteta sjemena
Članak 12.
1) Kvaliteta sjemena utvrđuje se u okviru nadzora iz članka 7. ovoga Pravilnika.
2) Pojedine analize u okviru provođenja stručnog nadzora iz članka 7. ovoga
Pravilnika provodi laboratorij, koji je upisan u Upisnik laboratorija za
kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala (u daljnjem
tekstu: Upisnik laboratorija).
Izdavanje certifikata
Članak 13.
1) Dobavljač sjemena podnosi Zavodu Zahtjev za izdavanje Certifikata o sjemenu
(u daljnjem tekstu: Zahtjev) uz otpremnicu i Certifikata o sjemenu na pakiranju.
Obrazac Zahtjeva propisan je na Obrascu broj 8. koji se nalazi u Dodatku 6.
ovoga Pravilnika.
2) Za svaku partiju sjemena Certifikat o sjemenu na pakiranju i Certifikat o
sjemenu uz otpremnicu sadržavat će i referentni broj partije. Referentni broj
partije sadrži jedinstveni registracijski broj dobavljača i proizvodnu površinu.
3) Zavod vodi evidenciju o izdanim certifikatima o sjemenu na Obrascu broj 9.
koji se nalazi u Dodatku 6. ovoga Pravilnika, a dobavljač vodi evidenciju o
sjemenskom krumpiru za koje se podnosi Zahtjev za izdavanje certifikata na
Obrascu broj 10. koji se nalazi u Dodatku 6. ovoga Pravilnika.
Pakiranje, plombiranje i označavanje sjemena
Članak 14.
1) Sjemenski krumpir kategorije osnovno i certificirano može se staviti na
tržište samo u ujednačenim partijama i zatvorenim pakiranjima ili kontejnerima
koji moraju biti plombirani i označeni u skladu s člankom 16. ovoga Pravilnika.
Pakiranja moraju biti nova, a kontejneri čisti.
2) Pakiranja ili kontejneri sjemenskog krumpira kategorije osnovno i
certificirano moraju biti plombirani pod stručnim nadzorom ili u okviru nadzora
pod stručnom kontrolom na način da se ne mogu otvoriti bez oštećenja plombe ili
ostavljanja traga oštećenja na pakiranju ili certifikatu o sjemenu na pakiranju.
3) Kako bi se osiguralo zatvaranje, pakiranje ili kontejner mora sadržavati ili
službeni Certifikat na pakiranju ili službenu plombu. Ova mjera neće biti
neophodna ukoliko je korišten sistem plombiranja koji nije moguće višekratno
upotrijebiti.
4) Pakiranje sjemena iz stavka 1. ovoga članka smatra se originalnim pakiranjem.
5) Zavod može odobriti dobavljaču plombiranje i označavanje pod stručnom
kontrolom za sjemenski krumpir kategorije osnovno i certificirano.
6) Zavod će odobriti dobavljaču provođenje plombiranja i označavanja prema
stavku 5. ovoga članka ako ima zaposlenog djelatnika kao nadzornika za
obavljanje poslova nadzora pod stručnom kontrolom, a koji:
a) je inženjer ili diplomirani inženjer agronomije/poljoprivrede odnosno
prvostupnik agronomije/poljoprivrede ili magistar agronomske/poljoprivredne
struke;
b) je završio obuku i ovlašten je za obavljanje stručnog nadzora pri Zavodu;
c) nema privatni interes u vezi plombiranja i označavanja;
d) je dao pismenu izjavu da će pakiranje plombirati i označavati te voditi
evidencije u skladu sa Zakonom i ovim Pravilnikom.
7) Kod dobavljača iz stavka 6. ovoga članka Zavod provodi stručnu kontrolu tako
da postupak plombiranja i označavanja pakiranja nadzire kod najmanje 5% partija
sjemena.
Članak 15.
1) Pakiranja su plombirana kada su zatvorena prošivanjem ili lijepljenjem
strojem (toplinski, pod tlakom) i na drugi način (vreće s ventilom) ako su
konačno zatvorena. Kada se pakiranje zatvara vezivanjem vez se mora osigurati
metalnom ili plastičnom plombom. Na plombi mora biti vidljivo ispisana oznaka
pravne ili fizičke osobe koja je sjeme pakirala.
2) Dobavljač vodi knjigu evidencije plombiranja pakiranja u skladu sa
evidencijom o masi preuzetog sjemena prema Obrascu 7a koji se nalazi u Dodatku
6. ovoga Pravilnika.
Članak 16.
1) Prilikom stavljanja na tržište pakiranja i kontejnera sjemenskog krumpira
kategorija osnovno i certificirano mora:
– biti označeno s vanjske strane Certifikatom o sjemenu na pakiranju koji
prethodno nije upotrebljavan i pričvršćen je plombom na pakiranje. Certifikat o
sjemenu na pakiranju sadrži podatke propisane u Dodatku 3. ovoga Pravilnika na
hrvatskom jeziku u boji propisanoj za kategoriju sjemena:
– bijela sa dijagonalnom ljubičastom crtom za predosnovno sjeme,
– bijela za osnovno sjeme,
– plava za certificirano sjeme,
– smeđa za sjeme sorte koja nije na Sortnoj listi Republike Hrvatske,
Ako se upotrebljava certifikat s perforacijom takav certifikat se treba
pričvrstiti za pakiranje uzicom koja se pri tome mora plombirati.
– pratiti Certifikat o sjemenu uz otpremnicu, odnosno službeni dokument u boji
istoj kao i Certifikat o sjemenu na pakiranju koji sadrži najmanje podatke sa
Certifikata o sjemenu na pakiranju propisane u Dodatku 3. dio A. točka 2., 3. i
5. ovoga Pravilnika na hrvatskom jeziku. Certifikat o sjemenu uz otpremnicu,
odnosno službeni dokument, bit će izrađen na takav način da ne dovodi u zabludu
sa Certifikatom o sjemenu na pakiranju iz podstavka 1. ovoga stavka.
Certifikat o sjemenu uz otpremnicu, odnosno službeni dokument nije potreban ako
su ti podaci neizbrisivo otisnuti na pakiranju ili ako je pakiranje označeno
Certifikatom o sjemenu na pakiranju u vidu naljepnice ili Certifikatom o sjemenu
na pakiranju od nepoderivog materijala sa kojeg se podaci ne mogu obrisati.
2) Pakiranja sjemena mogu biti označena i Certifikatom o sjemenu na pakiranju u
obliku naljepnice koja mora biti pričvršćena tako da se njeno skidanje ili
zamjena ne može obaviti bez oštećenja Certifikata o sjemenu ili pakiranja.
3) Iznimno u odnosu na zahtjeve iz stavka 1. ovoga članka na tržište se može
staviti pakiranje sjemenskog krumpira na kojemu su podaci iz Certifikata o
sjemenu na pakiranju u obliku neizbrisivog otiska na pakiranju.
4) Zavod može ovlastiti dobavljača za označavanje u skladu sa stavkom 2. i 3.
ovoga članka. u okviru nadzora pod stručnom kontrolom.
5) Označavanje prema stavku 2. i 3. ovoga članka u okviru nadzora pod stručnom
kontrolom Zavod može odobriti dobavljaču koji stavlja na tržište sjemenski
krumpir pakiran i plombiran u skladu s člankom 14. stavak 1. i 4. ovoga
Pravilnika uz uvjet da dobavljač osigura pouzdan sustav evidentiranja broja
otisnutih certifikata.
6) Zavod vodi evidenciju o označavanju iz stavka 4. ovoga članka sa podacima o
dobavljaču i podacima o sjemenu.
Članak 17.
1) Pakiranja ili kontejneri sjemenskog krumpira kategorije osnovno ili
certificirano, osim onih koji su već propisani ovim Pravilnikom, mogu se
označiti Certifikatom proizvođača na način da je Certifikat proizvođača odvojen
od Certifikata o sjemenu na pakiranju iz članka 16. ovoga Pravilnika ili je u
formi proizvođačke informacije koja je otisnuta na pakiranju ili kontejneru.
2) Certifikat proizvođača mora biti sastavljen na takav način da se ne može
zamijeniti sa službenim Certifikatom o sjemenu na pakiranju iz članka 16. stavka
1. ovoga Pravilnika.
3) Pod proizvođačem u smislu stavka 1. i 2. ovoga članka podrazumijeva se
dobavljač sjemena koji prvi u originalnom pakiranju stavlja sjeme na tržište.
4) Sjemenski krumpir kategorije osnovno i certificirano koji se stavlja na
tržište u skladu s člankom 22. stavkom 1. i 2. ovoga Pravilnika označit će se:
– Certifikatom o sjemenu na pakiranju u boji propisanoj za kategoriju uz
naznaku: »sjemenski krumpir ne ispunjava uvjete propisane za kategoriju«;
– Certifikatom o sjemenu na pakiranju u smeđoj boji u skladu s člankom 16. ovoga
Pravilnika uz naznaku: »sjemenski krumpir ne ispunjava uvjete propisane za
kategoriju«.
5) Način označavanja sjemena sorte koja je genetski modificirana mora biti u
skladu sa posebnim propisima o genetski modificiranim organizmima.
6) U slučaju sjemenskog krumpira sorte koja je genetski modificirana na
Certifikatu o sjemenu na pakiranju, Certifikatu o sjemenu uz otpremnicu i
Certifikatu proizvođača mora biti naznaka: »genetski modificirana sorta«.
7) Pakiranje ili kontejner sjemenskog krumpira kategorija osnovno i
certificirano koje je tretirano bilo kojim kemijskim sredstvom na Certifikatu o
sjemenu na pakiranju i Certifikatu proizvođača na pakiranju ili s unutarnje
strane pakiranja ili na kontejneru mora sadržavati naznaku: »tretirano i naziv
aktivne tvari«.
8) Sjeme koje udovoljava zahtjevima iz članka 23. stavka 2. ovoga Pravilnika
može na Certifikatu o sjemenu na pakiranju i Certifikatu o sjemenu uz otpremnicu
kao i na Certifikatu proizvođača sadržavati naznaku: »sjeme iz ekološke
proizvodnje«.
Članak 18.
Oplemenjivačevo sjeme krumpira uzgojeno od generacija koje prethode osnovnom
sjemenu odnosno predosnovno sjeme može se staviti na tržište pod sljedećim
uvjetima:
a) mora biti proizvedeno u skladu s prihvaćenom praksom za održavanje sorte i
zdravstvenog stanja;
b) mora biti uglavnom namijenjeno za proizvodnju sjemena krumpira kategorije
osnovno sjeme;
c) mora udovoljavati uvjetima za predosnovno sjeme;
d) mora biti stručnim nadzorom utvrđeno da udovoljava uvjetima navedenim u
podstavku c) ovog stavka;
e) mora biti pakirano u skladu s člankom 14. i 15. ovoga Pravilnika; i
f) mora biti označeno Certifikatom o sjemenu na pakiranju na kojemu su navedeni
najmanje sljedeći podaci:
– ovlašteno tijelo za certifikaciju i država članica ili njihova prepoznatljiva
kratica,
– jedinstveni registracijski broj dobavljača ili broj partije,
– mjesec i godina plombiranja,
– vrsta (latinski i hrvatski naziv),
– sorta,
– opis »predosnovno sjeme«.
Članak 19.
1) Pakiranja i kontejneri sjemenskog krumpira koja su službeno plombirana neće
se ponovo, jednom ili više puta, plombirati osim pod stručnim nadzorom ili
nadzorom pod stručnom kontrolom.
2) U slučaju ponovnog pakiranja i plombiranja sjemenskog krumpira dobavljač
Zavodu podnosi Zahtjev za postupak ponovnog pakiranja i plombiranja sjemena.
Obrazac Zahtjeva propisan je u Dodatku 6. ovoga Pravilnika.
3) Skinute plombe i Certifikati o sjemenu na pakiranju moraju se uništiti u
nazočnosti ovlaštene osobe Zavoda. O uništavanju plombi i Certifikata o sjemenu
na pakiranju sastavlja se zapisnik.
4) Na Certifikatima o sjemenu na pakiranju koji su izdani nakon ponovnog
pakiranja i plombiranja mora se staviti naznaka: »prepakirano« iza koje se
navodi datum ponovnog plombiranja i naziv nadležnog tijela koje je obavilo
nadzor nad postupkom ponovnog plombiranja.
Stavljanje sjemena na tržište
Članak 20.
1) Sjemenski krumpir može se staviti na tržište samo ako je službeno
certificiran kao sjemenski krumpir kategorije osnovno sjeme ili certificirano
sjeme i ako ispunjava minimalne zahtjeve, propisane u Dodatku 1. i 2. ovoga
Pravilnika.2) Pored zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka sjemenski krumpir
prilikom stavljanja na tržište mora ispunjavati i zahtjeve propisane u propisima
koji uređuju biljno zdravstvo.
3) Ako sjemenski krumpir iz stavka 1. ovoga članka na tržištu ne ispunjava više
minimalne zahtjeve iz Dodatka 2. ovoga Pravilnika smije se ponovno sortirati.
Gomolji sjemenskog krumpira koji nisu odbačeni prije stavljanja na tržište
ponovno se nadziru i službeno certificiraju.
Članak 21.
1) Uz zahtjev za izdavanjem rješenja iz članka 28. stavka 1. podstavka 1. Zakona
dobavljač mora priložiti dokaz o provođenju znanstveno-istraživačkog ili
selekcijskog rada te dokaz da je upisan u Upisnik dobavljača sjemena i
registriran za proizvodnju sjemena i održavanje sorti.
2) U slučaju genetski modificiranog materijala rješenje iz članka 28. stavka 1.
podstavka 1. Zakona može se izdati samo ukoliko su poduzete sve potrebne mjere
kako bi se izbjegao štetan učinak na ljudsko zdravlje i okoliš.
3) Dokazom iz stavka 1. ovoga članka smatra se Potvrda o provođenju
znanstveno-istraživačkog ili selekcijskog rada ili Program
znanstveno-istraživačkog ili selekcijskog rada.
4) Uz zahtjev za izdavanjem rješenja iz članka 28. stavka 1. podstavka 2. Zakona
dobavljač mora priložiti dokaz o provođenju pokusne proizvodnje, dokaz da je za
sortu podnijet zahtjev i sva potrebna dokumentacija za upis u Sortnu listu
Republike Hrvatske te dokaz da je upisan u Upisnik dobavljača sjemena i
registriran za proizvodnju sjemenskog krumpira.
5) Malim količinama sjemena, u skladu s člankom 28. stavkom 1. podstavkom 1. i
2. Zakona, smatraju se količine sjemena krumpira do 1.250 kg po sorti.
Članak 22.
1) U slučaju nedovoljnih količina sjemena, sjeme krumpira kategorije osnovno i
certificirano može se, u skladu s člankom 28. stavak 3. podstavak 1. Zakona,
staviti na tržište iako ne udovoljava uvjetima za izdavanje certifikata o
sjemenu uz obvezu da se označi u skladu s člankom 17. stavak 4. podstavak 1.
ovoga Pravilnika.
2) U slučaju nedovoljnih količina sjemena, sjeme krumpira kategorije osnovno i
certificirano može se, u skladu s člankom 28. stavak 3. podstavak 2. Zakona,
staviti na tržište uz obvezu da se označi u skladu s člankom 17. stavak 4.
podstavak 2. ovoga Pravilnika.
Članak 23.
1) Sjemenski krumpir tretiran kemijskim sredstvom može se staviti na tržište
ukoliko je označen u skladu s člankom 17. stavkom 7. ovoga Pravilnika.
2) Sjemenski krumpir koje udovoljava uvjetima za ekološku proizvodnju mora pored
zahtjeva iz Zakona i ovoga Pravilnika ispunjavati i posebne zahtjeve utvrđene u
propisima koji uređuju ekološku proizvodnju.
Članak 24.
1) Trgovinom sjemena mogu se baviti pravne ili fizičke osobe koje su
registrirane u sudskom ili obrtnom registru za djelatnost trgovine na veliko ili
trgovine na malo.
2) Trgovinom sjemena na veliko može se baviti pravna ili fizička osoba koja ima
zaposlenog diplomiranog inženjera agronomije/poljoprivrede ili magistra
agronomske/poljoprivredne struke.
3) Trgovinom sjemena na malo može se baviti pravna ili fizička osoba koja u
svakoj prodavaonici ima zaposlenog djelatnika sa završenim IV. (četvrtim)
stupnjem obrazovanja poljoprivredne struke.
4) Pravne i fizičke osobe iz stavka 1. ovoga članka dužne su sjeme držati u
uvjetima koji osiguravaju održavanje njegove kakvoće.
Uvoz sjemena
Članak 25.
1) Sjemenski krumpir koji se uvozi i stavlja na tržište mora biti originalno
pakiran i označen EU certifikatom o sjemenu na pakiranju izdanim od službenog
kontrolnog tijela države članice Zajednice u skladu sa uvjetima smjernica kojima
je regulirano stavljanje na tržište sjemenskog krumpira, a za koji je utvrđeno
da ispunjava uvjete za priznavanje istovjetnosti u skladu s člankom 29. stavkom
3. i 4. Zakona.
2) Svaku pošiljku partije sjemenskog krumpira koja se uvozi i stavlja na tržište
mora, pored certifikata iz stavka 1. ovoga članka, mora pratiti prateći dokument
izdan od nadležnog tijela države članice Zajednice.
3) Certifikat o sjemenu na pakiranju iz stavka 1. i 2. ovoga članka mora
sadržavati podatke propisane u Dodatku 3. ovoga Pravilnika.
4) U skladu sa stavkom 1. i 2. ovoga članka, uz prethodnu suglasnost
Ministarstva, Zavod će utvrditi popis nadležnih tijela za izdavanje certifikata
iz stavka 1. i 2. ovoga članka te isti objaviti na svojim web-stranicama.
5) Prilikom pregleda pošiljke sjemena na graničnom prijelazu ili na određenim
mjestima unutar države koja su pod carinskim nadzorom, fitosanitarni inspektor
kontrolira da li:
– je dobavljač sjemena propisno upisan i registriran u Upisniku dobavljača
sjemena,
– je pakiranje sjemena originalno pakirano i pošiljka sjemena označena u skladu
sa stavkom 1. i 2. ovoga članka,
– je Certifikat o sjemenu na pakiranju i certifikat koji prati partiju sjemena
izdan od nadležnog tijela koje se nalazi na popisu iz stavka 4. ovoga članka,
– sjeme udovoljava uvjetima propisanim ovim Pravilnikom i Zakonom u pogledu
sorte, kategorije i kvalitete.
6) Uvoznik vodi evidenciju o uvezenim količinama sjemenskog krumpira čija je
masa partije preko 2 kg s podacima o:
– vrsti,
– sorti,
– kategoriji,
– zemlji proizvodnje sjemena,
– nadležnom tijelu koje je izdalo Certifikat o sortnosti (obavilo stručni
nadzor),
– zemlji izvoznici (otpreme),
– uvozniku, i
– količini sjemenskog krumpira.
7) Obrazac evidencije iz stavka 6. ovoga članka propisan je na Obrascu 7b. koji
se nalazi u Dodatku 6. ovoga Pravilnika.
8) Izvješće o uvezenim količinama sjemenskog krumpira čija je masa partije preko
2 kg uz navođenje podataka iz Obrasca 7b. uvoznik dostavlja Zavodu najkasnije u
roku 30 dana od dana uvoza.
9) U slučaju uvoza sjemena u skladu s odredbom članka 31. stavak 1. Zakona po
pojedinom uzorku sjemenskog krumpira bilo da se radi o sorti ili hibridu može se
uvesti do 100 kg sjemena.
10) Građani Republike Hrvatske ne mogu uvoziti sjemenski krumpir za osobne
potrebe.
PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 26.
1) Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti odredbe Pravilnika o
stručnom nadzoru nad sjemenskim usjevima poljoprivrednog bilja (»Narodne novine«
broj 4/05) i odredbe Pravilnika o temeljnim zahtjevima kakvoće, načinu
ispitivanja, pakiranju i deklariranju sjemena poljoprivrednog bilja (»Narodne
novine« broj 4/05, 49/05, 94/05, 13/06 i 73/06) u dijelu koji se odnosi na
krumpir.
2) Sjemenski krumpir koji je proizveden do stupanja na snagu ovoga Pravilnika,
može se pakirati, plombirati i deklarirati prema odredbama propisa iz stavka 1.
ovoga članka i staviti na tržište do 30. lipnja 2008. godine.
3) Sjemenski krumpir koji je stavljen na tržište u skladu sa stavkom 2. ovoga
članka može ostati na tržištu do isteka roka valjanosti Deklaracije o kakvoći
sjemena.
Članak 27.
1) Od dana stupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju u odnosu na odredbu
članka 18. stavka 1. podstavka 1. i 2. ovoga Pravilnika Certifikat o sjemenu na
pakiranju i Certifikat o sjemenu uz otpremnicu pored hrvatskog jezika može biti
i na jednom od službenih jezika Zajednice.
2) Prije stavljanja na tržište sjemenski krumpir koji je uvezen mora biti
označen certifikatima iz članka 25. stavka 1. i 2. ovoga Pravilnika, bilo da su
isti tiskani na hrvatskom jeziku ili se prijevod certifikata na hrvatski jezik
nalazi uz službeni Certifikat o sjemenu na pakiranju odnosno kao prateći
dokument.
Članak 28.
Ovaj Pravilnik objavljuje se u »Narodnim novinama«, a stupa na snagu od 1.
siječnja 2008. godine.
Klasa: 011-02/07-01/123
Urbroj: 525-2-07-1
Zagreb, 5. prosinca 2007.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
DODATAK 1.
MINIMALNI UVJETI ZA SJEMENSKI KRUMPIR
1. Osnovno sjeme krumpira mora zadovoljiti sljedeće uvjete:
a) prilikom stručnog nadzora uzgajanih biljaka, broj biljaka zaraženih crnom
nogom ne smije prelaziti 2 %;
b) u izravnom potomstvu broj biljaka koje ne pripadaju dotičnoj sorti ne smije
prelaziti 0,25%, a broj biljaka druge sorte ne smije prelaziti 0,1%;
c) u izravnom potomstvu broj biljaka koje pokazuju simptome blaže ili teže
virusne infekcije ne smije prelaziti 4 %.
2. Certificirano sjeme krumpira mora zadovoljiti sljedeće uvjete:
a) prilikom stručnog nadzora uzgajanih biljaka broj biljaka zaraženih crnom
nogom ne smije prelaziti %;
b) u izravnom potomstvu broj biljaka koje ne pripadaju dotičnoj sorti ne smije
prelaziti 0,5 %, a broj biljaka druge sorte ne smije prelaziti 0,2 %;
c) u izravnom potomstvu broj biljaka koje pokazuju simptome teže virusne
infekcije ne smije prelaziti 10 %. Lagani mozaik koji uzrokuje samo gubitak boje
ali ne i deformaciju lista mogu se zanemariti.
3. U ocjenjivanju potomstva sorte zahvaćene kroničnom virusnom bolešću, neznatni
simptomi uzrokovani dotičnim virusom neće se uzeti u obzir.
4. Odstupanja dopuštena pod točkom 1., podtočka c., točkom 2. podtočka c. i
točkom 3. ovoga Dodatka primjenjuju se samo tamo gdje su virusne bolesti
izazvane virusima koji prevladavaju u Europi.
5. Tlo na kojemu se proizvodi krumpir ne smije biti zaraženo Globodera
rostochiensis Woll.
6. Usjev ne smije biti zaražen:
a) Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc.,
b) Corynebacterium sepedonicum (Spieck. et Kotth.) Skapt. I Burkh.
DODATAK 2.
MINIMALNI ZAHTJEVI KVALITETE ZA PARTIJU SJEMENA KRUMPIRA
A. Dozvoljena odstupanja za sljedeće nečistoće, nedostataka i bolesti sjemenskog
krumpira:
1. prisustvo zemlje i stranih tvari; 2 masena %
2. suha i mokra trulež, osim ako je uzrokovana Synchytrium endobioticum,
Corynebacterium sepedonicum ili Pseudomonas solanacearum; 1 maseni %
3. vanjski nedostaci, npr. izobličeni ili oštećeni gomolji; 3 masena %
4. obična krastavost: gomolji kojima je zahvaćeno više od jedne trećine
površine; 5 masenih %
Ukupno odstupanje za stavke od 2. do 4; 6 masenih %
B. Sjemenski krumpir ne smije biti zaražen Globodera rostochiensis, Synchytrium
endobioticum, Corynebacterium sepedonicum i Pseudomonas solanacearum.
DODATAK 3.
CERTIFIKAT O SJEMENU NA PAKIRANJU
A. Potrebne informacije
1. RH pravila i standardi
2. Tijelo nadležno za certifikaciju i država članica, ili njihova kratica
3. Identifikacijski broj proizvođača ili referentni broj partije
4. Mjesec i godina plombiranja
5. Sorta (latiničnim pismom)
6. Zemlja proizvodnje
7. Kategorija s naznakom generacije umnažanja i, ukoliko je potrebno, klasa
8. Veličina
9. Deklarirana neto težina
B. Minimalne dimenzije
110 mm × 67 mm
DODATAK 4.
UVJETI KOJE MORA ZADOVOLJITI MATERIJAL OD KOJEG ĆE POTJECATI STUPNJEVI ZAJEDNICE
SJEMENSKOG KRUMPIRA
KATEGORIJE OSNOVNO SJEME
1. Gdje se koriste metode mikropropagacije, uključujući meristemske tehnike:
1.1. majčinski gomolj će biti slobodan od sljedećih štetnih organizama:
a) Erwinia carotovora var. atroseptica
b) Erwinia chrysanthemi
c) Potato leaf roll virus
d) Potato virus A
e) Potato virus M
f) Potato virus S
g) Potato virus X
h) Potato virus Y
Usklađenost s gornjim zahtjevima utvrdit će se stručnim nadzorom ili nadzorom
pod stručnom kontrolom u skladu s odgovarajućim metodama;
1.2. materijal multipliciran in vitro i koji potječe od majčinskog gomolja će
udovoljiti uvjetima propisanim u podtočki 1.1. ovoga Dodatka. Uvjeti obaveznog
stručnog nadzora ili nadzora pod stručnom kontrolom neće se primjenjivati.
2. Gdje se koriste metode klonske selekcije, inicijalna biljka i gomolj koji
direktno potječe od nje:
2.1. ne smiju biti zaraženi štetnim organizmima navedenim u podtočki 1.1. ovoga
Dodatka. Usklađenost s uvjetima navedenim pod c) do h) bit će utvrđena stručnim
nadzorom ili nadzorom pod stručnom kontrolom u skladu s odgovarajućim metodama;
2.2. bit će uzgojeni od sjemena koje udovoljava uvjetima propisanim pod točkom
3. ovoga Dodatka.
3. Usjev će:
3.1. biti podignut na proizvodnoj parceli na kojoj najmanje tri godine nije
uzgajan krumpir;
3.2. biti izoliran od usjeva s nižim stupnjem izolacije. Udovoljavanje ovom
zahtjevu mora se provjeriti stručnim nadzorom;
3.3. u pogledu crne noge:
a) u slučaju ‘RH klase 1’ ne smije biti zaražen crnom nogom; ili
b) ne smije sadržavati više od 0,25 % biljaka zaraženih crnom nogom, u
slučaju’EZ klase 2’, i ‘EZ klase 3’.
Usklađenost s ovim uvjetima bit će provjerena stručnim nadzorom;
3.4. sadržavati ne više od 0,1 % biljaka koje pokazuju simptome zaraze virusima.
Usklađenost s ovim uvjetima bit će provjerena stručnim nadzorom, a u slučaju
dvojbe dopunjena laboratorijskim ispitivanjem na lišću u skladu s odgovarajućim
metodama;
3.5. gdje je predviđeno stručnim nadzorom, biti predmet najmanje dva poljska
pregleda;
3.6. biti predmet što je moguće manjeg broja generacija umnažanja uzimajući u
obzir proizvodne uvjete.
DODATAK 5.
DODATNI ILI STROŽI UVJETI KOJE MORA ZADOVOLJITI USJEV I PARTIJA OSNOVNOG SJEMENA
KRUMPIRA
1. ’RH klasa 1’
1.1. Usjev:
1.1.1. mora biti posađen na zemljištu na kojemu najmanje tri prethodne godine
nije sađen krumpir;
1.1.2. neće sadžavati biljake zaražene crnom nogom. Usklađenost s ovim uvjetom
bit će provjerena stručnim nadzorom u polju;
1.1.3. ne smije sadržavati više od 0,5 % biljaka koje pokazuju simptome zaraze
virusima. Usklađenost s ovim uvjetom bit će provjerena stručnim nadzorom u
polju, a u slučaju dvojbe dopunjena laboratorijskim ispitivanjem na lišću u
skladu s odgovarajućim metodama;
1.1.4. će, ako je predviđeno stručnim nadzorom, biti predmet najmanje dva
pregleda u polju;
1.1.5. biti predmet što je moguće manjeg broja generacija umnažanja uzimajući u
obzir proizvodne uvjete.
1.2. Partija ne smije:
1.2.1. sadržavati više od 1 masena % zemlje I stranih tvari. Usklađenost s ovim
uvjetom bit će provjerena stručnim nadzorom;
1.2.2. sadržavati više od 0,5 masena % gomolja zaraženih suhom I mokrom truleži.
Usklađenost s ovim uvjetom bit će provjerena stručnim nadzorom.
2. ’RH klasa 2’
Primjenjivati će se uvjeti propisani točkom 1., s izuzetkom 1.1.2. Ne smije biti
više od 0,5 % biljaka zaraženih crnom nogom.
3. ’RH klasa 3’
Primjenjivat će se uvjeti propisani točkom 1., s izuzetkom 1.1.2. i 1.1.3. Ne
smije biti više od 1 % biljaka zaraženih crnom nogom.
Ne smije biti više od 1 % biljaka koje pokazuju simptome zaraze virusima.
DODATAK 6.