2846
Na temelju članka 15. stavka 2. podstavka 12. Zakona o hrani (»Narodne novine« broj 46/2007) ministar zdravstva i socijalne skrbi uz suglasnost ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti koje u pogledu sastava i označavanja mora ispunjavati hrana namijenjena smanjenju tjelesne mase za upotrebu pri energetski ograničenim (redukcijskim) dijetama. Hrana namijenjena smanjenju tjelesne mase smatra se hranom za posebne prehrambene potrebe u smislu članka 3. stavka 1. točka 3. Pravilnika o hrani za posebne prehrambene potrebe (»Narodne novine« broj 78/80).
Članak 2.
Hrana namijenjena smanjenju tjelesne mase jest hrana posebnog sastava koja
uporabom sukladno uputama proizvođača u cijelosti ili djelomično zamjenjuje
dnevni unos hrane.
Hrana namijenjena smanjenju tjelesne mase dijeli se u dvije kategorije:
(a) hrana koja je namijenjena kao zamjena za ukupan dnevni unos hrane,
(b) hrana koja je namijenjena kao zamjena za jedan ili više obroka dnevnog unosa
hrane.
Članak 3.
Hrana namijenjena smanjenju tjelesne mase iz članka 2. ovoga Pravilnika prilikom stavljanja na tržište mora osim uvjeta iz ovoga Pravilnika ispunjavati i uvjete propisane Pravilnikom o hrani za posebne prehrambene potrebe.
Članak 4.
Sastav hrane namijenjene smanjenju tjelesne mase iz članka 2. ovoga Pravilnika mora biti sukladan odredbama Priloga I. koji je otisnut uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.
Članak 5.
Prilikom prodaje hrane namijenjene smanjenju tjelesne mase svi pojedini sastojci hrane iz članaka 2. stavka 2. točke (a) ovoga Pravilnika moraju biti pakirani u istoj ambalaži.
Članak 6.
Naziv pod kojim se hrana namijenjena smanjenju tjelesne mase iz članka 2.
stavka 2. ovoga Pravilnika smije prodavati glasi:
– za hranu iz članka 2. stavka 2. točke (a) ovoga Pravilnika: »Zamjena za
cjelodnevnu prehranu pri redukcijskoj dijeti«,
– za hranu iz članka 2. stavka 2. točke (b) ovoga Pravilnika: »Zamjena za jedan
ili više obroka pri redukcijskoj dijeti«.
Hrana iz članka 2. stavka 2. ovoga Pravilnika osim uvjeta propisanih Pravilnikom
o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (»Narodne novine« 41/08) mora
biti označena sljedećim obveznim podacima:
(a) energetsku vrijednost izražena u kJ i kcal, sadržaj bjelančevina,
ugljikohidrata i masti izraženih u brojčanu obliku na određenu količinu gotovog
proizvoda preporučenog za konzumaciju,
(b) prosječnu količinu svake mineralne tvari i vitamina koja mora biti sukladna
točki 5. Priloga I. ovoga Pravilnika, izraženu u brojčanu obliku na određenu
količinu gotovog proizvoda koji se preporuča za konzumaciju. Za hranu iz članka
2. stavka 2. točke (b) podaci o vitaminima i mineralnim tvarima navedenim u
Tablici 1. Priloga I. ovoga Pravilnika moraju biti izraženi kao postotak
vrijednosti određenih u Prilogu 1. Pravilnika o navođenju hranjivih vrijednosti
hrane (»Narodne novine« broj 60/2008 i 74/2008),
(c) uputu za pripremu i ako je potrebno izjavu o važnosti pridržavanja navedenih
uputa,
(d) priloženu izjavu u kojoj se navodi da hrana ako se konzumira sukladno
uputama proizvođača a osigurava dnevni unos veći od 20 g unesenih poliola dnevno
može imati laksativni učinak,
(e) izjavu o važnosti dovoljnog dnevnog unosa tekućine,
(f) za hranu iz članaka 2. stavak 2. točka (a) ovoga Pravilnika:
– izjavu da hrana osigurava dovoljne dnevne količine svih osnovnih hranjivih
tvari,
– izjavu da se bez liječničkog savjeta hrana ne smije upotrebljavati više od tri
tjedna.
(g) za hranu iz članaka 2. stavka 2. točke (b) ovoga Pravilnika izjavu da je
takva hrana korisna i sukladna svojoj namjeni samo kao dio energetski ograničene
(redukcijske) dijete, te da i druga hrana mora biti obavezni dio takve dijete.
3. Označavanje, prezentiranje i reklamiranje takve hrane ne smije sadržavati
obavijesti o postotku ili količini izgubljene tjelesne mase kao rezultatu
konzumaciji te hrane.
Članak 7.
Prilozi I. i II. tiskani su uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni dio.
Članak 8.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o hrani za posebne prehrambene potrebe (»Narodne novine« broj 81/2004) u dijelu koji se odnosi na hranu namjenjenoj redukciji tjelesne mase.
Članak 9.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim
novinama«.
Klasa: 011-02/08-04/58
Urbroj: 534-07-08-1
Zagreb, 22. srpnja 2008.
Ministar
mr. Darko Milinović, dr. med., v. r.
PRILOG I.
OSNOVNI SASTAV HRANE NAMIJENJENE SMANJENJU TJELESNE MASE
Pojedinosti se odnose na hranu namijenjenu smanjenju tjelesne mase gotove za
upotrebu koja se stavlja na tržište ili se pripravlja sukladno uputama
proizvođača.
1. Energija
1.1. Energija koju osigurava hrana iz članka 2. stavka 2. točke (a) ovoga
Pravilnika za ukupan dnevni unos hrane ne smije biti manja od 3 360 kJ (800
kcal) niti veća od 5 040 kJ (1 200 kcal).
1.2. Energija koju osigurava hrana iz članka 2. stavka 2. točke (b) ovoga
Pravilnika po obroku ne smije biti manja od 840 kJ (200 kcal) niti veća od 1
680kJ (400 kcal).
2. Bjelančevine
2.1 Bjelančevine sadržane u hrani iz članka 2. stavka 2. točke (a) i (b) ovoga
Pravilnika moraju osigurati najmanje 25% i najviše 50 % ukupne energije
proizvoda. Količina bjelančevina u hrani iz članka 2. stavka 2. točke (a) ovoga
Pravilnika ne smije biti veća od 125 g.
2.2 Odredbe o bjelančevinama navedene u točki 2.1. ovoga Priloga odnose se na
bjelančevine s kemijskim indeksom koji je jednak indeksu referentne bjelančevine
navedenim u Prilogu II. Ako je kemijski indeks manji od 100 % referentne
bjelančevine, najmanji sadržaj bjelančevina se sukladno tome povećava. U svakom
slučaju kemijski indeks bjelančevine mora biti najmanje 80% indeksa referentne
bjelančevine.
2.3 Kemijski indeks znači najmanji omjer između količine svake esencijalne
aminokiseline ispitivane bjelančevine i količine svake odgovarajuće
aminokiseline referentne bjelančevine.
2.4 Dodavanje aminokiselina je dopušteno isključivo za poboljšanje hranjive
vrijednosti bjelančevina i samo u količinama koje su potrebne za tu namjenu.
3. Masti
3.1 Energija koja potječe iz masti ne smije prelaziti 30% ukupne raspoložive
energije proizvoda.
3.2 Za hranu navedenu u članku 2. stavku 2. točki (a) ovoga Pravilnika sadržaj
linolne kiseline (u obliku glicerida) ne smije biti manji od 4,5 g.
3.3 Za hranu navedenu u članku 2. stavku 2. točki (b) ovoga Pravilnika sadržaj
linolne kiseline (u obliku glicerida) ne smije biti manji od 1 g.
4. Prehrambena vlakna
Sadržaj prehrambenih vlakana u hrani iz članka 2. stavka 2. točke (a) ovoga
Pravilnika ne smije biti manji od 10 g i ne smije prekoračiti 30 g u ukupnom
dnevnom unosu hrane.
5. Vitamini i mineralne tvari
5.1 Hrana navedena u članku 2. stavku 2. točki (a) ovoga Pravilnika mora u
ukupnom dnevnom unosu hrane osigurati najmanje: 100 % količinu vitamina i
mineralnih tvari navedenih u Tablici 1.
5.2 Hrana navedena u članku 2. stavku 2. točki (b) ovoga Pravilnika mora po
obroku osigurati najmanje 30% količine vitamina i mineralnih tvari navedenih u
Tablici 1. Količina kalija po obroku koju osigurava ta hrana mora biti najmanje
500 mg.
Tablica 1.
Vitamin A
|
(µg RE)
|
700
|
Vitamin D
|
(µg)
|
5
|
Vitamin E
|
(mg-TE)
|
10
|
Vitamin C
|
(mg)
|
45
|
Tiamin
|
(mg)
|
1,1
|
Riboflavin
|
(mg)
|
1,6
|
Niacin
|
(mg-NE)
|
18
|
Vitamin B6
|
(mg)
|
1,5
|
Folat
|
(µg)
|
200
|
Vitamin B12
|
(µg)
|
1,4
|
Biotin
|
(µg)
|
15
|
Pantotenska kiselina
|
(mg)
|
3
|
Kalcij
|
(mg)
|
700
|
Fosfor
|
(mg)
|
550
|
Kalij
|
(mg)
|
3 100
|
Željezo
|
(mg)
|
16
|
Cink
|
(mg)
|
9,5
|
Bakar
|
(mg)
|
1,1
|
Jod
|
(µg)
|
130
|
Selen
|
(µg)
|
55
|
Natrij
|
(mg)
|
575
|
Magnezij
|
(mg)
|
150
|
Mangan
|
(mg)
|
1
|
PRILOG II.
PREGLED POTREBA ZA AMINOKISELINAMA
|
g/100 g bjelančevina
|
Cistin + metionin
|
1,7
|
Histidin
|
1,6
|
Izoleucin
|
1,3
|
Leucin
|
1,9
|
Lizin
|
1,6
|
Fenilanin + tirozin
|
1,9
|
Treonin
|
0,9
|
Triptofan
|
0,5
|
Valin
|
1,3
|