446
Na temelju članka 94. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« br. 46/07, 155/08), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
PRAVILNIK
O SIREVIMA I PROIZVODIMA OD SIREVA
I. OPĆE ODREDBE
Predmet Pravilnika
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom propisuju zahtjevi kakvoće kojima u proizvodnji i stavljanju na tržište moraju udovoljavati sirevi i proizvodi od sireva, a odnose se na:
– nazive, definicije te opće zahtjeve kojima moraju udovoljavati;
– sastav, dodane sastojke i druge tvari koje se upotrebljavaju u proizvodnji i preradi;
– dodatne zahtjeve označavanja.
Članak 2.
Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na proizvode koji su zakonito proizvedeni i/ili stavljeni na tržište u državi članici Europske unije ili zakonito proizvedeni u državi EFTA-e koja je ugovorna strana Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru.
Članak 3.
Na označavanje proizvoda iz članka 1. ovoga Pravilnika primjenjuju se odredbe posebnih propisa o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane te odredbe ovoga Pravilnika koje se odnose na označavanje.
Sirevi
Članak 4.
(1) Sirevi su svježi proizvodi ili proizvodi s različitim stupnjem zrelosti koji se proizvode odvajanjem sirutke nakon koagulacije mlijeka (kravljeg, ovčjeg, kozjeg, bivoljeg mlijeka i/ili njihovih mješavina), vrhnja, sirutke, ili kombinacijom navedenih sirovina.
(2) U proizvodnji sireva dozvoljena je upotreba mljekarskih kultura, sirila i/ili drugih odgovarajućih koagulacijskih enzima i/ili dozvoljenih kiselina za koagulaciju.
Članak 5.
(1) Obzirom na udio vode u bezmasnoj tvari sira, konzistenciju i građu, sirevi se proizvode i stavljaju na tržište pod nazivima:
– ekstra tvrdi sir;
– tvrdi sir;
– polutvrdi sir;
– meki sir;
– svježi sir.
(2) Udio vode u bezmasnoj suhoj tvari sira iz stavka 1. ovoga članka naveden je u Tablici 1. Dodatka 1. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Članak 6.
(1) Pri označavanju sira obvezno je navođenje minimalnog udjela mliječne masti u suhoj tvari.
(2) Pri označavanju sira može se navesti uz naziv sira i podatak o vrsti sira obzirom na udio mliječne masti u suhoj tvari sira sukladno Tablici 2. Dodatka 1. ovoga Pravilnika.
Proizvodi od sireva
Članak 7.
(1) Proizvodi od sireva su proizvodi koji sadrže najmanje 50% udjela sireva u ukupnoj suhoj tvari proizvoda, a proizvode se kao svježi, toplinski obrađeni ili se proizvode postupcima topljenja i emulgiranja pomoću soli za topljenje.
(2) Proizvodi od sireva proizvode se i stavljaju se na tržište pod nazivima:
– sirni pripravak;
– topljeni sir;
– pripravak topljenog sira.
Članak 8.
Sirni pripravci, kao što su sirni namazi i sirni deserti, su svježi ili toplinski obrađeni proizvodi, proizvedeni od sira, uz dodatak drugih mliječnih proizvoda i drugih sastojaka.
Članak 9.
Topljeni sirevi proizvode se od jedne ili više vrsta sireva, sa ili bez dodatka drugih mliječnih proizvoda, toplinskom obradom i dodatkom soli za topljenje i emulgiranje.
Članak 10.
Pripravci topljenog sira proizvode se od topljenog sira i/ili od sira i topljenog sira, uz dodatak drugih mliječnih proizvoda i drugih sastojaka.
Članak 11.
(1) Pri označavanju proizvoda od sireva obvezno je navođenje sljedećih podataka:
– vrste sireva od kojih je proizveden sukladno članku 5. ovoga Pravilnika;
– minimalni udio mliječne masti u suhoj tvari.
(2) Naziv proizvoda od sireva smije sadržavati naziv određene vrste sira ako je udio te vrste sira najmanje 75%.
Albuminski sirevi
Članak 12.
Albuminski sirevi (skuta) proizvode se od sirutke kojoj se može dodati mlijeko, vrhnje i/ili drugi mliječni proizvodi.
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 13.
Proizvodi iz ovoga Pravilnika proizvedeni i označeni prema Pravilniku o mlijeku i mliječnim proizvodima (»Narodne novine« br. 133/07) mogu se stavljati na tržište najkasnije do 31. prosinca 2009. godine i nalaziti se na tržištu do isteka roka trajanja.
Članak 14.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama« osim odredbe stavka 2. članka 11. i Tablice 2. Dodatka 1. ovoga Pravilnika koje stupaju na snagu od 1. siječnja 2011. godine.
Klasa: 011-02/09-01/23
Urbroj: 525-13-2-0495/09-1
Zagreb, 9. veljače 2009.
Ministar
mr. sc. Božidar Pankretić, v. r.
DODATAK 1.
Tablica 1. NAZIV SIRA OBZIROM NA UDIO VODE U BEZMASNOJ TVARI SIRA
Naziv sira obzirom na udio vode u bezmasnoj tvari sira |
Udio vode u bezmasnoj tvari sira (%) |
Ekstra tvrdi sir |
<51 |
Tvrdi sir |
49 – 56 |
Polutvrdi sir |
54 – 69 |
Meki sir |
>67 |
Svježi sir* |
69 – 85 |
*ne odnosi se na svježe sireve proizvedene od vrhnja
Tablica 2. VRSTE SIRA OBZIROM NA UDIO MLIJEČNE MASTI U SUHOJ TVARI SIRA
Vrsta sira obzirom na udio mliječne masti u suhoj tvari |
Udio mliječne masti u suhoj tvari (%) |
Ekstramasni |
≥60 |
Punomasni |
≥45 i <60 |
Masni |
≥25 i <45 |
Polumasni |
≥10 i <25 |
Posni |
<10 |