MINISTARSTVO ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI
3334
Na temelju članka 39.a stavka 4. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (»Narodne novine« br. 79/07, 113/08 i 43/09) ministar zdravstva i socijalne skrbi donosi
PRAVILNIK
O UČESTALOSTI KONTROLE I NORMATIVIMA MIKROBIOLOŠKE ČISTOĆE U OBJEKTIMA POD SANITARNIM NADZOROM
Članak 1.
Ovim Pravilnikom određuje se učestalost kontrole i normativi mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom i drugim objektima ako postoji epidemiološka indikacija.
Članak 2.
Kontrola mikrobiološke čistoće provodi se u objektima iz članka 39.a stavka 1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (u daljnjem tekstu: Zakon)
Kontrola mikrobiološke čistoće u objektima iz članka 39.a stavka 2. Zakona može se provoditi ako postoji epidemiološka indikacija.
Članak 3.
Površine postrojenja, opreme, uređaja, pribora, prijevoznih sredstava i ruke osoba koje u poslovanju s hranom dolaze u dodir s hranom i predmetima opće uporabe i/ili u obavljanju djelatnosti pružanja usluga pučanstvu iz članka 2. ovoga Pravilnika moraju odgovarati normativima mikrobiološke čistoće propisanim ovim Pravilnikom.
Članak 4.
Normativ mikrobiološke čistoće u smislu ovoga Pravilnika jest normativ kojim se propisuje granica prihvatljivosti uzorka obzirom na prisutnost, vrstu i broj mikroorganizama.
Prihvatljivost uzorka utvrđuje se uspoređivanjem dobivenih rezultata ispitivanja s normativima mikrobiološke čistoće navedenim u Prilogu I. koji je otisnut uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.
Metodama određivanja mikrobiološke čistoće podrazumijevaju se postupci uzimanja uzoraka brisa, otiska ili ispirka za određivanje broja i vrste bakterija na površinama postrojenja, opreme, uređaja, pribora, prijevoznih sredstava i ruku osoba koje u tijeku proizvodnje i prometa dolaze u dodir sa hranom i predmetima opće uporabe u čistom stanju pripremljenim za uporabu ili za početak rada. Metode se provode u skladu s međunarodnom normom ISO 18593 ili odgovarajućom hrvatskom normom kao referentnom metodom.
Članak 5.
Mjesto, broj i učestalost uzimanja uzoraka za kontrolu mikrobiološke čistoće ovisi o opsegu i vrsti proizvodnje ili pružanja usluga.
Minimalni broj uzoraka za kontrolu mikrobiološke čistoće prema opsegu poslovanja naveden je u Prilogu II. koji je otisnut uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.
Članak 6.
Uzorak je prihvatljive mikrobiološke čistoće ako odgovara mikrobiološkim normativima navedenim u Prilogu I. ovoga Pravilnika.
Uzorak je prihvatljive mikrobiološke čistoće i ako sadrži do 50% veći broj aerobnih mezofilnih bakterija (cfu/ml) navedenih u Prilogu I. ovoga Pravilnika uz uvjet da ne sadrži patogene bakterije.
Uzorak je neprihvatljive mikrobiološke čistoće ako ne ispunjava uvjete iz stavka 1. i 2. ovoga članka.
Članak 7.
Mikrobiološka čistoća objekta je zadovoljavajuća kada je < 25% ispitanih uzoraka neprihvatljive mikrobiološke čistoće.
Mikrobiološka čistoća objekta je nezadovoljavajuća kada je 25% i više ispitanih uzoraka neprihvatljive mikrobiološke čistoće.
Članak 8.
Kontrolu mikrobiološke čistoće objekata pod sanitarnim nadzorom treba provoditi redovito i to najmanje jednom u šest mjeseci.
Nezadovoljavajuća mikrobiološka čistoća objekta ugrožava zdravstvenu ispravnost hrane i predmeta opće uporabe u smislu općih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te ukazuje na potrebu poduzimanja korektivnih mjera i ponovnog ispitivanja mikrobiološke čistoće.
Članak 9.
Ocjenu mikrobiološke čistoće objekta za proizvodnju i promet hrane daje na osnovi izvršenih ispitivanja ovlaštena organizacija u kojoj je izvršeno laboratorijsko ispitivanje i smatra se obveznim, sastavnim dijelom ispitnog izvješća.
U objektima koji imaju uveden sustav samokontrole razvijen u skladu s načelima sustava HACCP-a i dobre proizvođačke prakse, ispitivanje mikrobiološke čistoće smatra se dijelom plana samokontrole.
Članak 10.
Nadležni sanitarni inspektor Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na osnovu epidemioloških podataka može odrediti ispitivanje i drugih mikroorganizama koji nisu navedeni ovim Pravilnikom.
Članak 11.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o normativima mikrobiološke čistoće i metode njenog određivanja (»Narodne novine«, broj 46/94).
Članak 12.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/09-02/48
Urbroj: 534-08-1-3/3-09-1
Zagreb, 27. listopada 2009.
Ministar
mr. Darko Milinović, dr. med., v. r.
PRILOG I.
NORMATIVI MIKROBIOLOŠKE ČISTOĆE
PREDMETI, POVRŠINE, RUKE |
Aerobne mezofilne bakterije |
Enterobacteriaceae |
ODGOVARA |
ODGOVARA |
|
Porculanske, staklene, glatko metalne površine cfu*/cm² |
≤ 10 |
0-1 |
Ostale površine (drvene, plastične, kamene i sl.) cfu*/cm² |
≤ 30 |
0-1 |
Tanjuri, zdjelice, pribor za jelo i manje posuđe; Posuđe i pribor koje dolazi u kontakt s hranom i POU** cfu*/mL (cm²) |
≤ 100 |
0-1 |
Boce ili ambalaža za tekućine cfu*/mL |
0-1 |
0-1 |
Ruke osoba u dodiru s hranom i POU** cfu*/mL (cm²) |
≤ 200 |
0-1 |
* cfu – colony forming unit (broj kolonija bakterija)
** POU – predmeti opće uporabe
*** navedene vrijednosti odnose se na otisak
Navedeni normativi odnose se na ispitivanje predmeta i ruku u čistom stanju, pripremljenih za uporabu ili početak rada.
PRILOG II.
MINIMALNI BROJ UZORAKA ZA KONTROLU MIKROBIOLOŠKE ČISTOĆE PREMA OPSEGU POSLOVANJA
VRSTA OBJEKTA |
MINIMALNI BROJ UZORAKA |
|
1. |
Industrijski objekti za proizvodnju hrane i predmeta opće uporabe s brojem zaposlenih iznad 50 |
najmanje 15 uzoraka |
2. |
Industrijski objekti za proizvodnju hrane i predmeta opće uporabe s brojem zaposlenih i do 50 |
najmanje 10 uzoraka |
3. |
Ugostiteljski objekti iz skupine hoteli, restorani i catering objekti i objekti u djelatnostima na području zdravstva, odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi (vrtići, škole, domovi) |
najmanje 10 uzoraka |
4. |
Objekti iz članka 2. ovoga Pravilnika |
najmanje 5 uzoraka |