MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
3715
Na temelju članka 56. stavka 2. podstavka drugog Zakona o hrani (»Narodne novine«, broj 46/07 i 155/08), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, donosi
PRAVILNIK[1]
O UVJETIMA ZA IZLOV/SAKUPLJANJE I PRERADU ODREĐENIH VRSTA ŽIVIH ŠKOLJKAŠA IZ PODRUČJA U KOJIMA RAZINA BIOTOKSINA KOJI UZROKUJE PARALIZU PRELAZI VRIJEDNOST ODREĐENU PRAVILNIKOM O HIGIJENI HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
Članak 1.
Ovaj se Pravilnik odnosi na žive školjkaše vrste Acanthocardia tuberculatum.
Članak 2.
Za potrebe ovoga Pravilnika, koriste se pojmovi utvrđeni Pravilnikom o higijeni hrane životinjskog podrijetla[2] kao i sljedeći pojam:
»Nadležno tijelo« – Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Članak 3.
(1) Španjolska može dozvoliti izlov/sakupljanje živih školjkaša iz članka 1. ovoga Pravilnika u proizvodnim područjima u kojima je razina biotoksina koji uzrokuje paralizu (engl. Paralitic Shellfish Poison; u daljnjem tekstu: PSP) u jestivim dijelovima živih školjkaša viša od 800 mikrograma na kilogram, ali niža od 3000 mikrograma na kilogram.
(2) Izlovljeni/sakupljeni živi školjkaši moraju:
– se transportirati u spremnicima ili prijevoznim sredstvima, zapečaćenim od strane nadležnog tijela, izravno u odobreni objekt u kojem je nadležno tijelo dozvolilo obradu,
– biti praćeni dokumentom izdanim od strane nadležnog tijela, kojim se dozvoljava prijevoz, dokazuje vrsta i količina proizvoda, područje podrijetla i odredišni objekt,
– biti podvrgnuti toplinskoj obradi u skladu s Prilogom ovoga Pravilnika.
(3) Konačni proizvod koji potječe od živih školjkaša iz stavka 1. ovoga članka ne smije, nakon toplinske obrade iz Priloga ovoga Pravilnika, sadržavati vrijednost PSP-a dokazivu metodom biološkog pokusa. Pretražuje se svaka proizvodna serija.
Članak 4.
Nadležno tijelo kontrolira da se sustav iz članka 5. Pravilnika o higijeni hrane[3] koji uspostavlja i provodi subjekt u poslovanju s hranom u objektu u kojem je nadležno tijelo dozvolilo obradu, primjenjuje na toplinsku obradu iz Priloga ovoga Pravilnika.
Članak 5.
Prilog je tiskan kao dodatak ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.
Članak 6.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Klasa: 011-02/09-01/225
Urbroj: 525-06-2-0548/09-2
Zagreb, 23. studenoga 2009.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG
Toplinska obrada koja se primjenjuje pri preradi živih školjkaša vrste Acanthocardia tuberculatum s ciljem snižavanja vrijednosti PSP-a na razinu nižu od 800 mikrograma na 1 kilogram
Živi školjkaši moraju biti podvrgnuti navedenim postupcima prema sljedećem redoslijedu:
1. Prvo čišćenje u slatkoj vodi u trajanju najmanje dvije minute pri temperaturi 20 °C +/– 2 °C.
2. Prvo kuhanje u slatkoj vodi u trajanju najmanje tri minute pri temperaturi 95 °C +/– 5 °C.
3. Odvajanje mesa od ljušture.
4. Drugo čišćenje pod tekućom slatkom vodom u trajanju najmanje 30 sekundi pri temperaturi 20 °C +/– 2 °C.
5. Kuhanje u slatkoj vodi u trajanju najmanje 9 minuta pri temperaturi 98 °C +/– 3 °C.
6. Hlađenje pod hladnom tekućom slatkom vodom u trajanju približno 90 sekundi.
7. Mehaničko odvajanje jestivih dijelova (podnožje) od nejestivih dijelova (škrge, unutarnji organi i ovojnice) pod mlazom tekuće vode.
8. Kondicioniranje u hermetički zatvorenim spremnicima u nekiselom tekućem mediju.
9. Sterilizacija u autoklavu pri temperaturi najmanje 116 °C u trajanju određenom uzimajući u obzir dimenzije upotrebljenih spremnika ne kraćem od 51 minute.
[1]1 Pravilnikom se preuzimaju odredbe Odluke Komisije br. 1996/77/EZ od 18. siječnja 1996. kojom se određuju uvjeti za izlov i preradu određenih vrsta školjkaša podrijetlom iz područja u kojih razina biotoksina koji uzrokuje paralizu (u daljnjem tekstu PSP) prelazi dopustivu vrijednost određenu Uredbom (EZ-a) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. kojom se utvrđuju posebna pravila higijene hrane životinjskog podrijetla.
[2]Pravilnikom o higijeni hrane životinjskog podrijetla (»Narodne novine«, broj 99/07) preuzete su odredbe Uredbe (EZ) br. 853/2004 Europskoga parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. kojom se utvrđuju posebna pravila higijene hrane životinjskog podrijetla.
[3]3 Člankom 5. Pravilnika o higijeni hrane (»Narodne novine«, broj 99/07, 27/08 i 118/09 i 118/09) preuzete su odredbe članka 5. Uredbe (EZ-a) br. 852/2004 Europskoga parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni prehrambenih proizvoda.