MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
2983
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na temelju članka 81. stavka 6. Zakona o hrani (»Narodne novine« 46/07) objavljuje
POPIS
OVLAŠTENIH ISPITNIH LABORATORIJA
I.
1. Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Jandrićeva 42, Zagreb, za obavljanje specijalizirane djelatnosti s mogućnošću izdavanja međunarodnih certifikata za obavljanje sljedećih analiza:
a) alkoholna pića
– određivanje hlapivih komponenata i metanola u alkoholnim pićima
2. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mljekarstvo, Svetošimunska 25, Zagreb, za obavljanje specijalizirane djelatnosti s mogućnošću izdavanja međunarodnih certifikata za obavljanje sljedećih analiza:
a) mlijeko
– određivanje točke smrzavanja – termistorsko krioskopska metoda
– određivanje udjela masti – gravimetrijska metoda (referentna metoda)
– određivanje količine masti (rutinska metoda)
– određivanje sadržaja dušika – 2. dio: metoda blok-digestije – makro metoda
– određivanje sadržaja laktoze – 1. dio: enzimatska metoda uporabom glukoze preko laktoze
– određivanje udjela mliječne masti, bjelančevina i laktoze – uputstva za rad MID – infrared instrumentima
– određivanje sadržaja uree u mlijeku metodom kontinuiranog mjerenja
– horizontalna metoda za brojenje mikroorganizama – tehnika brojenja kolonija na 30 °C
– određivanje broja mikroorganizama u mlijeku metodom protočne citometrije (standardna metoda)
– brojenje somatskih stanica – 1. dio: mikroskopska metoda (referentna metoda)
– brojenje somatskih stanica – 3. dio: fluoro-opto-elektronska metoda
b) mlijeko, vrhnje, evaporirano mlijeko
– određivanje ukupne količine krutina (referentna metoda)
c) sir
– određivanje NaCl u siru, metoda po Mohr-u
– određivanje sadržaja dušika – 2. dio: metoda blok – digestija – makro metoda
– određivanje količine masti – Van Gulikova metoda (rutinska metoda)
– određivanje količine ukupnih krutina (referentna metoda)
– određivanje količine masti – gravimetrijska metoda (referentna metoda)
d) vrhnje
– određivanje udjela masti – gravimetrijska metoda (referentna metoda)
3. Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Centar za kontrolu namirnica, Jagićeva 31, Zagreb, za obavljanje specijalizirane djelatnosti s mogućnošću izdavanja međunarodnih certifikata za obavljanje sljedećih analiza:
a) hrana
– određivanje vitamina C HPLC -metodom
– određivanje vitamina B2 HPLC-metodom
– analiza metilnih estera masnih kiselina plinskom kromatografijom
– određivanje α-tokoferola HPLC-metodom
– određivanje dušika metodom po Kjeldahlu u prehrambenim proizvodima
b) ulja, masti i maslo
– određivanje količine fenolnih antioksidansa HPLC-metodom
c) osvježavajuća bezalkoholna pića i osvježavajuća bezalkoholna pića s povećanom količinom kofeina i drugim dodacima
– određivanje količine kofeina HPLC-metodom
d) bezalkoholna osvježavajuća pića i alkoholna pića
– određivanje količine kinina HPLC-metodom
e) žitarice i mlinski proizvodi od žitarica
– određivanje vode u žitaricama i mlinskim proizvodima
– određivanje ukupnog pepela u žitaricama i mlinskim proizvodima
f) med
– priprema ispitnih uzoraka
– određivanje vode u medu refraktometrijski
– određivanje pepela u medu
– određivanje hidroksimetilfurfurala (HMF) u medu – spektrofotometrijska metoda
g) kakaovo zrno i kakao proizvodi
– priprema ispitnih uzoraka
– određivanje vode u kakaovim proizvodima
– određivanje pepela u kakaovim proizvodima
– određivanje masti u kakaovim proizvodima – Soxhlet ekstrakcijska metoda
4. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Krešimirova 52a, Rijeka, za obavljanje specijalizirane djelatnosti s mogućnošću izdavanja međunarodnih certifikata za obavljanje sljedećih analiza:
a) jodirana kuhinjska sol
– određivanje sadržaja joda
b) osvježavajuća bezalkoholna pića
– određivanje ciklamata metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
– određivanje kofeina metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
– određivanje acesulfama – K, saharina, benzojeve i sorbinske kiseline metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
– određivanje aspartama metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
c) životinjske i biljne masti i ulja
– određivanje kiselinskog broja i kiselosti
– određivanje peroksidnog broja
– određivanje absorbancija u ultraljubičastom spektru izraženih kao specifična UV ekstinkcija
d) suho voće
– određivanje sumpornog dioksida
5. Inspecto d.o.o., Električne centrale 1, Đakovo, Laboratorij – kemijski laboratorij, Martina Divalta 193, Osijek, za obavljanje specijalizirane djelatnosti s mogućnošću izdavanja međunarodnih certifikata za obavljanje sljedećih analiza:
a) žitarice i proizvodi od žitarica
– određivanje količine vode
– određivanje ukupnog pepela
b) uljarice
– određivanje količine vode i hlapljivih tvari
c) kukuruz
– određivanje sadržaja vlage
6. Euroinspekt Croatiakontrola d.o.o., Preradovićeva 31/a, Zagreb, za obavljanje specijalizirane djelatnosti s mogućnošću izdavanja međunarodnih certifikata za obavljanje sljedećih analiza:
a) žitarice
– određivanje broja padanja
b) žitarice i proizvodi od žitarica
– određivanje količine vode – rutinska referentna metoda
c) žitarice i proizvodi mljevenja žitarica
– određivanje ukupnog pepela
d) žitarice i mahunarke
– određivanje količine dušika i izračunavanje količine sirovih proteina – Kjeldahl metoda
e) mirodije i začini
– priprema uzoraka za ispitivanje
– određivanje ukupnog pepela
f) čaj
– određivanje gubitka mase pri 103 °C
– određivanje ukupnog pepela
g) sirova kava
– određivanje gubitka mase pri 105 °C
h) pržena mljevena kava
– određivanje gubitka mase pri 103 °C
i) meso i mesni proizvodi
– određivanje ukupne količine masti
j) životinjske i biljne masti i ulja
– određivanje količine vode i hlapljivih tvari
– određivanje kiselinskog broja i kiselosti
– priprema uzoraka za ispitivanje
– određivanje apsorbancija u ultraljubičastom spektru izraženih kao UV ekstinkcija
k) kukuruz
– određivanje sadržaja vlage mljevenog zrna
l) šećer
– određivanje vode u šećeru uz gubitak sušenjem
– određivanje polarizacije polarimetrom
m) uljarice
– određivanje količine vode i hlapljivih tvari
– određivanje količine ulja (referentna metoda)
7. Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Vukovarska 46, Split, za obavljanje specijalizirane djelatnosti s mogućnošću izdavanja međunarodnih certifikata za obavljanje sljedećih analiza:
a) biljna ulja
– određivanje sastava masnih kiselina plinskom kromatografijom
– određivanje apsorbancije u ultraljubičastom spektru izraženih kao specifična UV ekstinkcija
– određivanje kiselinskog broja i kiselosti
– određivanje peroksidnog broja
8. E.C. Inspekt d.o.o. za kontrolu i tehničko ispitivanje, J. Pupačića 2, Zagreb, za obavljanje specijalizirane djelatnosti s mogućnošću izdavanja međunarodnih certifikata za obavljanje sljedećih analiza:
a) žitarice i proizvodi mljevenja žitarica
– određivanje ukupnog pepela
b) mirodije i začini
– određivanje ukupnog pepela
c) čaj
– određivanje ukupnog pepela
d) proizvodi od voća i povrća
– određivanje količine topljive suhe tvari (refraktometrijski)
– određivanje kiselosti titracijom
– određivanje pH vrijednosti
e) hrana
– određivanje dušika metodom po Kjeldahlu
– određivanje vode
f) meso i proizvodi od mesa
– određivanje ukupne masti
g) jaka alkoholna pića
– određivanje metanola – plinska kromatografija
h) voda za piće
– određivanje Pb, Cd, Cu, Zn, Ni – metoda plamene atomske apsorpcijske spektrometrije
9. Zavod za javno zdravstvo »dr. Andrija Štampar«, Mirogojska cesta 16, Zagreb, za obavljanje specijalizirane djelatnosti s mogućnošću izdavanja međunarodnih certifikata za obavljanje sljedećih analiza:
a) hrana
– određivanje količine sirovih vlakana u hrani referentnom metodom
– određivanje količine dušika po Hjeldahlu u namirnicama
b) meso i mesni proizvodi
– određivanje fosfora u mesnim proizvodima
– određivanje količine dušika u mesu i mesnim proizvodima
– određivanje ukupne količine masti u mesu i mesnim proizvodima
c) žitarice i mlinski proizvodi
– određivanje količine vode u žitaricama i proizvodima od žitarica
d) med
– određivanje hidroksimetilfurfurala spektrofotometrijskom metodom po Winkleru
– određivanje aktivnosti dijastaze spektrofotometrijskom metodom
– određivanje relativnog sadržaja peluda
e) osvježavajuća bezalkoholna pića
– određivanje fosforne kiseline spektrofotometrijskom metodom
– određivanje kinina spektrofotometrijskom metodom
f) voda za piće
– određivanje otopljenog florida, klorida, nitrita, ortofosfata, bromida, nitrata i sulfata ionskom kromatografijom
– određivanje otopljenih Na+, NH4+, K+, Ca2+, Mg2+ ionskom kromatografijom
– određivanje sume kalcija i magnezija – volumetrijska metoda s EDTA
– određivanje anionskih tenzida mjerenjem indeksa metilenskog modrila (MMAT)
– određivanje električne vodljivosti
– uzorkovanje vode za piće za određivanje odabranih kemijskih pokazatelja
– određivanje slobodnog klora kolorimetrijska metoda s N,N-dietil-1,4-fenildiaminom u svrhu rutinske kontrole
10. Zavod za javno zdravstvo Zadar, Kolovare 2, Zadar, za obavljanje specijalizirane djelatnosti s mogućnošću izdavanja međunarodnih certifikata za obavljanje sljedećih analiza:
a) voda za piće
– određivanje ukupnog i otopljenog ugljika
– određivanje nitrata
– određivanje pH vrijednosti
– određivanje električne vodljivosti
– određivanje fosfata i ortofosfata
– određivanje ukupnog dušika
– određivanje koncentracije kationa
– određivanje koncentracije aniona
– određivanje pojedinog i ukupnog alkaliteta
– određivanje koncentracije nitrita
– određivanje otopljenog kisika – jodometrijska metoda
b) životinjske i biljne masti i ulja
– određivanje peroksidnog broja
– određivanje kiselinskog broja i kiselosti
c) osvježavajuća bezalkoholna pića
– određivanje acesulfama – K, saharina, benzojeve i sorbinske kiseline – metoda tekućinske kromatografije visokog učinka
d) hrana
– određivanje kalij – jodida u soli
II.
Objavom ovoga Popisa prestaje važiti Popis ovlaštenih ispitnih laboratorija (»Narodne novine« br. 44/07, 105/08, 28/09, 34/09, 19/10).
Klasa: 310-26/10-01/13
Urbroj: 525-13-1-0501/10-5
Zagreb, 24. rujna 2010.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.