Uredba o izgledu odora policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova

NN 88/2011 (27.7.2011.), Uredba o izgledu odora policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

1870

Na temelju članka 103. stavka 1. podstavka 1. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (»Narodne novine«, broj 76/2009), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 19. svibnja 2011. godine donijela

UREDBU

O IZGLEDU ODORA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

1. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Uredbom propisuju se vrste i izgled odora policijskih službenika (u daljnjem tekstu: policijska odora) Ministarstva unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) dijelovi policijske odore, zaduženje, zamjena, razduživanje te vrijeme i način nošenja policijske odore kao i osnovne i posebne oznake na policijskoj odori.

2. VRSTE I IZGLED POLICIJSKE ODORE

Članak 2.

Policijska odora je osnovna, dodatna i svečana.

2.1. OSNOVNA POLICIJSKA ODORA, OSNOVNA ODORA SPECIJALNE POLICIJE, INTERVENTNE POLICIJE I UPRAVE ZA POSEBNE POSLOVE SIGURNOSTI

2.1.1. Osnovna policijska odora

Članak 3.

Dijelovi osnovne policijske odore su:

1. kapa službena

2. kapa sa šiltom

3. kapa vunena

4. hlače zimske (muške i ženske)

5. donje rublje zimsko – duge gaće i potkošulja dugih rukava

6. hlače ljetne (muške i ženske)

7. košulja dugih rukava (muška i ženska)

8. košulja kratkih rukava (muška i ženska)

9. majica kratkih rukava

10. pulover

11. jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna

12. jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu)

13. čarape ljetne

14. čarape zimske

15. cipele visoke zimske

16. cipele niske (muške i ženske)

17. rukavice zimske

18. dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

19. komplet za nošenje oružja i opreme.

Pripadajući dijelovi osnovne policijske odore su službena značka, oznaka pripadnosti rodu policije i oznaka zvanja policijskog službenika.

Članak 4.

Opis dijelova osnovne policijske odore:

Kapa službena je tamno plave boje, ovalnog je oblika, s paspulom u obrubu srebrne/zlatne boje. S prednje strane našiven je strojno izvezeni hrvatski grb i lovorov vijenac. Podbradnjak i šilt kape izrađeni su od crne prirodne kože. U gornjem rubu podbradnjaka ušiven je paspul zlatne/srebrne boje, a pričvršćen je s dva okrugla gumba sa natpisom »RH« i tropletom zlatne/srebrne boje.

Kapa sa šiltom tamno plave je boje, osmerokutnog oblika, sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vijencu zlatne boje.

Kapa vunena je klasičnog oblika s presavijenim donjim dijelom. Izrađena je od pletiva tamno plave boje sa minimalno četiri ušitka koji se spajaju na vrhu kape. S prednje strane strojno izvezeni je hrvatski grb na zrakastoj podlozi i lovorov vijenac. Kapa je podstavljena s flisom tamno plave boje.

Hlače zimske (muške) su tamno plave boje. S prednje strane su kosi džepovi. U struku je našivena pojasnica s po jednim naborom sa svake strane prednjeg dijela i s držačima za remen, a na bočnom dijelu je ugrađena elastična traka (guma). Rasporak se kopča s pomoću gumba skrivenih prekrivnom letvicom, rupice i gumba na pojasnici. Na stražnjem dijelu u visini sjedala je našiveno ojačanje i dva urezana džepa s poklopcima, koji se zatvaraju s dvije čičak trake. Duljina nogavica je porubljena prošivom.

Hlače zimske (ženske) iste su kao i muške hlače, osim što se s prednje strane nalazi po jedan ušitak umjesto nabora, a rasporak se kopča pomoću patent zatvarača, rupice i gumba na pojasnici.

Donje rublje zimsko (muško i žensko) – gaće s dugim nogavicama, tamno plave boje, izrađene od pletiva koje omogućuje termoregulaciju, nosi se ispod zimskih hlača.

Donje rublje zimsko (muško i žensko) – potkošulja dugih rukava izrađena od pletiva tamno plave boje koja omogućuje termoregulaciju, nosi se ispod zimske košulje.

Hlače ljetne (muške) istog su izgleda i kroja kao i hlače zimske muške, izrađene iz laganije tkanine.

Hlače ljetne (ženske) istog su izgleda i kroja kao i hlače zimske ženske, izrađene iz laganije tkanine.

Košulja dugih rukava (muška) je sivo plave boje. U predjelu prsa nalaze se pojačanja, na kojima su našivena dva prsna džepa s poklopcima i naborima. Džepovi se zatvaraju s pomoću čičak trake. Košulja se kopča skriveno. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom zvanja policijskog službenika. Iznad lijevog džepa našiven je nosač za značku s metalnim prstenima. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA« ili »GRANIČNA POLICIJA«. Na rukavu ispod pazuha našivena su poluokrugla pojačanja, na kojima se nalaze dva strojno vezena odzračnika. U predjelu lakta našivena su pojačanja. Na dužini rukava je našivena orukvica s rupicom i dva gumba za regulaciju širine. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«.

Košulja dugih rukava (ženska) istog je izgleda i izrađena je od iste tkanine kao i muška košulja, ali je strukirana pomoću ušitaka.

Košulja kratkih rukava (muška) je sivo plave boje izrađena od lakše tkanine. U predjelu prsa nalaze se pojačanja, na kojima su našivena dva prsna džepa s poklopcima i naborima. Džepovi se zatvaraju pomoću čičak trake. Košulja se kopča skriveno. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom zvanja policijskog službenika. Iznad lijevog džepa našiven je nosač za značku s metalnim prstenima. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA«, »GRANIČNA POLICIJA« ili »POLICIJSKA AKADEMIJA«. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«.

Košulja kratkih rukava (ženska) istog je izgleda i izrađena je od iste tkanine kao i muška košulja, ali je strukirana pomoću ušitaka.

Majica kratkih rukava tamno plave je boje s obrubom vratnog izreza i rukava prilagođena za nošenje ispod košulje kratkih rukava.

Pulover je pleteni, tamno plave boje, s visokim ovratnikom. S prednje strane pulovera ušiven je zatvarač, koji se zatvara preko ovratnika. Na ramenima i laktovima pulover je pojačan tkaninom. Rub pulovera i rukava završava renderom, koji su kao i ovratnik izrađeni od rebrastog pletiva, koje je na ovratniku duplo presavinuto. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom zvanja policijskog službenika. Na desnoj strani u visini prsa našivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA«, »GRANIČNA POLICIJA« ili »POLICIJSKA AKADEMIJA«. Na oba rukava našivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«.

Jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna izrađena je od minimalno troslojnog laminata s vodonepropusnom i paropropusnom membranom u tamno plavoj boji sa vodoodbojnom i uljeodbojnom karakteristikom uz zahtjeve za postojanost obojenja, otpornost na habanje i prekidnu silu. Jakna se kopča patent zatvaračem i čičak trakom. Na prednjoj strani našivena su četiri džepa s poklopcima, koji se zatvaraju čičak trakom. Na poklopcu lijevog gornjeg džepa dva su metalna prstena na koje se pričvršćuje policijska značka. Na gornjem leđnom dijelu našiven je umetak na kojem je otisnut natpis »POLICIJA«, slovima visoke vidljivosti. Rukavi su iz dva dijela s našivenom orukvicom i trakom za regulaciju širine. Dvostrana traka na duljini rukava je s jedne strane od osnovnog materijala, a druga strana od sintetičke folije, visoke vidljivosti. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači koji služe za lakši pristup oružju. Sa stražnje strane ovratnika je prorez koji se zatvara čičak trakom u koji je moguće spremiti kapuljaču. Kapuljača se pričvršćuje zatvaračem. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom zvanja policijskog službenika. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA«, »GRANIČNA POLICIJA« ili »POLICIJSKA AKADEMIJA«. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA MUP RH«. Unutarnja strana jakne je s podstavom. S prednje unutarnje lijeve i desne strane nalaze se po dva džepa. S vanjske strane jakne u gornjem dijelu našiven je nosač za radio stanicu. Svi zatvarači imaju potezače od čvrste trake.

Jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu) je izrađena od vjetronepropusnog minimalno troslojnog laminiranog materijala s membranom i flisom na naličju materijala tamno plave boje, na način da se može nositi kao podjakna uz zimsku vodonepropusnu jaknu ili samostalno kao jakna nosiva. Jakna se zatvara zatvaračem uzduž cijele prednjice i preko ovratnika. Kroz gornji dio ovratnika provučena je elastična vrpca koja se pomoću regulatora na stražnjem dijelu može pritezati. Na prednjici sa svake strane gore su našiveni džepovi, koji se zatvaraju zatvaračem s poklopcem, koji se pričvršćuje čičak trakom, a dolje su koso urezani džepovi. Iznad poklopca lijevog gornjeg džepa našiven je nosač s dva metalna prstena na koje se pričvršćuje policijska značka. Rukavi su iz dva dijela s porubljenom duljinom i trakom za regulaciju širine na čičak. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači koji služe za lakši pristup oružju. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom zvanja policijskog službenika. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA«, »GRANIČNA POLICIJA« ili »POLICIJSKA AKADEMIJA«. Na oba rukava prišivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA MUP RH«.

Čarape ljetne su tamno plave boje, sokne klasičnog izgleda, antibakterijski obrađene.

Čarape zimske su tamno plave boje, izrađene iz češljane pređe. Čarapa je antibakterijski obrađena. Sara je sa ojačanjem u gležnju. Na sredini stopala nalazi se ojačanje za sprječavanje klizanja čarape.

Cipele visoke zimske izrađene su od vodonepropusnog materijala, crne boje, s podstavom od minimalno troslojnog laminiranog materijala s membranom, koja osigurava prozračnost i vodonepropusnost. Gornjište je izrađeno tako da je cipela u potpunosti zatvorena te s povišenom sarom (iznad gležnja). Cipela mora imati sustav cirkulacije zraka koji omogućava kruženje zraka pri svakom koraku. Cipela se izrađuje u antistatičnoj izvedbi ugradnjom antistatične trake i potplata koji to omogućuje. Potplat je uljno-naftno otporan i protuklizni SRC sa povećanom otpornošću na proboj kompletnog sustava donjišta.

Cipele niske (muške i ženske) crne su boje, na vezanje, izrađene od hidrofobirane kože. Cipele se izrađuju u antistatičnoj izvedbi ugradnjom antistatične trake. Cipele niske istog su izgleda za oba spola.

Rukavice zimske crne boje, izrađene su od materijala koji štiti od hladnoće, klasičnog oblika s prstima. Donji dio rukavice (dlan) i prsti izrađeni su od posebnog materijala koji štiti ruku od porezotine.

Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom sastoji se od jakne s kapuljačom i hlača tamno plave boje. Izrađen je od gumirane, nepromočive tkanine, prilagođen za nošenje povrh policijske odore. Jakna se kopča zatvaračem i čičak trakom. Na stražnjem dijelu ovratnika je otvor sa zatvaračem s mogućnošću spremanja fiksne kapuljače. Na leđima je natpis »POLICIJA«, izrađen bijelim slovima od reflektirajućeg materijala.

Komplet za nošenje oružja i opreme sastoji se od opasača, remena, futrole za pištolj, nosača palice, futrole za pričuvni nabojnik, futrole za sredstva za vezivanje, futrole za raspršivač s nadražujućom tvari i četiri držača. Izrađen je od sintetičkog materijala crne boje. Kopča se glatkom plastičnom kopčom crne boje s dodatnim osiguranjem protiv otkapčanja.

2.1.2. Osnovna odora specijalne policije

Članak 5.

Dijelovi osnovne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove specijalne policije su:

1. beretka

2. jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna

3. jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu)

4. hlače ljetne

5. hlače zimske

6. nadhlače vodonepropusne

7. pulover

8. dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

9. košulja dugih rukava ljetna

10. košulja dugih rukava zimska

11. komplet za nošenje oružja i opreme

12. cipele visoke zimske

13. cipele visoke ljetne

14. majica kratkih rukava

15. majica dugih rukava poludolčevita

16. čarape crne

17. rukavice zimske

18. donje rublje zimsko – duge gaće i potkošulja dugih rukava.

Pripadajući dijelovi osnovne odore specijalne policije su oznaka radnog mjesta i oznaka pripadnosti policijskih službenika.

Članak 6.

Opis dijelova osnovne odore specijalne policije:

Beretka je tamno zelene boje, klasičnog oblika, s našivenom oznakom specijalne policije, na kojoj su izvezeni grb Republike Hrvatske, mač i munja. Beretka se obvezno nosi uz dijelove osnovne odore u dane državnih praznika i blagdana.

Jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna je izrađena od minimalno troslojnog laminata s PTFE membranom u maslinastozelenoj boji sukladno boji košulja i hlača. Kopča se zatvaračem i pritiskačima. Na prednjim dijelovima jakne nalaze se dva kosa urezana džepa sakrivena preklopom koji se zatvaraju zatvaračima. Rukavi su iz tri dijela s našivenom orukvicom, a širina orukvice se regulira pomoću čičak trake. Na nadlaktičnom dijelu oba rukava našiveni su ukošeni džepovi s poklopcima koji se zatvaraju čičak trakom i koji imaju bočni otvor na prednjoj strani džepa sa skrivenim zatvaračem. Preko cijelog džepa i poklopca našivena je fina strana čičak trake (1 cm od rubova), maslinasto zelene boje za pričvršćivanje oznake specijalne policije »MAČ I MUNJA«, odnosno okrugle oznake »POLICIJA MUP RH«. S unutarnje strane na podstavi rukava nalazi se našiven render izrađen iz pletiva visine 12 cm s bočnim otvorom za palac. Na donjem dijelu oba rukava s vanjske strane našiveni su džepovi koji se zatvaraju zatvaračem koji je skriven paspulom. Na nadlaktičnom dijelu oba rukava nalaze se koso našiveni džepovi s poklopcem i bočnim otvorom džepa koji se zatvara sa skrivenim zatvaračem. Preko cijele površine džepa nalazi se ušivena čičak traka. Na stražnjoj strani samostojećeg ovratnika je otvor koji se zatvara pritiskačima u kojima je spremljena fiksno izvedena kapuljača. Iznad desnog džepa na prsima našivena je čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA«. Iznad lijevog džepa na prsima našivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika. S unutarnje strane jakne u gornjem dijelu nalazi se mrežasta podstava, a donji dio je od vodonepropusne podstave. U struku se nalazi štitnik od vjetra koji se može skidati patent zatvaračem. Na lijevoj unutarnjoj strani u visini prsa nalazi se džep koji se kopča gumbom. Uz prednji zatvarač na desnoj strani nalazi se unutarnji džep koji se zatvara zatvaračem. Ispod oba rukava u donjem dijelu orukavlja nalaze se zatvarači dužine 25 cm koji služe za regulaciju topline. Svi zatvarači imaju potezače od čvrste trake.

Jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu) je crne boje, izrađena je od troslojnog laminata s membranom i flisom. Prednji dio je okomito rezan do visine prsa i u tom šavu izrađeni su donji urezani džepovi koji se zatvaraju patent zatvaračima. Na prednjem dijelu (ispod satle), sa svake strane nalaze se okomiti, urezani džepovi s dva paspula, koji se zatvaraju zatvaračima. Na prednjoj desnoj strani u visini prsa našivena je čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA«, a na lijevoj strani čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika. Rukavi su s našivenom orukvicom koja ima mogućnost regulacije. Na nadlaktičnom dijelu oba rukava nalaze se koso našiveni džepovi s poklopcem. Džepovi i poklopci su cijelom površinom s našivenom čičak trakom (1 cm od rubova) crne boje za pričvršćivanje oznake specijalne policije »MAČ I MUNJA«, odnosno okrugle oznake »POLICIJA MUP RH«. Ispod rukava jednim dijelom u bočnom šavu, a jednim dijelom u šavu rukava nalazi se otvor za regulaciju topline koji se zatvara zatvaračem. Na duljini jakne kao i na rubu ovratnika nalazi se tunel s uvučenom elastičnom trakom sa stoperima za reguliranje otvora. Na donjem rubu jakne kao i na rubu ovratnika nalazi se tunel s uvučenom elastičnom trakom sa stoperima za reguliranje otvora. Jakna je izrađena na način da se može nositi kao podjakna uz zimsku vodonepropusnu jaknu i kao jakna nosiva samostalno.

Hlače ljetne su maslinasto zelene boje, komotnijeg kroja, blago spuštenog struka. Rasporak se kopča pomoću gumba skrivenih letvicom. Pojasnica je izrađena s unutarnje strane s tunelom za traku koja služi za regulaciju u struku. Na pojasnici se nalaze držači za remen. Hlače na prednjem dijelu imaju dva kosa džepa iz osnovnog materijala. Na bočnim stranama nogavica našivena su dva džepa s koso izvedenim poklopcima koji se zatvaraju s dvije čičak trake, a džep se zatvara zatvaračem. Na bočnim džepovima su nabori koji služe za regulaciju širine džepa. Hlače u sjedalu sa stražnje strane imaju pojačanje od osnovnog materijala te ušivene džepove s poklopcima. Na koljenima se nalazi pojačanje visine 25 cm koje na donjoj strani ima otvor za umetanje štitnika te se zatvara čičak trakom. Na bočnom dijelu nogavica u predjelu potkoljenica nalaze se našiveni džepovi s poklopcem koji se zatvaraju pomoću čičak trake. Na duljini nogavica uvučena je vezica (rips traka) za regulaciju širine nogavica.

Hlače zimske istog su izgleda i kroja kao i ljetne hlače, izrađene od teže tkanine.

Nadhlače vodonepropusne izrađene su od minimalno dvoslojnog laminata s vodonepropusnom i paropropusnom membranom u maslinasto zelenoj boji sa vodoodbojnom i uljeodbojnom karakteristikom uz visoke zahtjeve za postojanost obojenja, otpornost na habanje i prekidnu silu. Hlače su krojene tako da se mogu nositi preko zimskih hlača, a na nogavicama se nalaze vodonepropusni patent zatvarači kako bi se nadhlače mogle obući ne skidajući cipele.

Pulover je pleteni, crne boje, s visokim ovratnikom koji s prednje strane ima zatvarač. Na ramenima i laktovima je pojačanje tkaninom iste boje. Rub pulovera i rukava završava renderom iste boje. Na prednjoj desnoj strani našivena je čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA«, a na prednjoj lijevoj strani našivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika. Na desnom rukavu našiven je meki čičak crne boje u obliku i veličini oznake specijalne policije »MAČ I MUNJA«. Na lijevom rukavu našiven je meki čičak crne boje okruglog oblika kao i oznaka »POLICIJA MUP-a RH«.

Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom je maslinasto zelene boje, sastoji se od jakne s kapuljačom i hlača. Izrađen je od gumirane, nepromočive tkanine, prilagođen za nošenje povrh policijske odore. Na leđima je natpis »SPECIJALNA POLICIJA«, izrađen bijelim slovima od reflektirajućeg materijala.

Košulja dugih rukava ljetna izrađena je od tkanine maslinasto zelene boje. Košulja je blago strukirana, zatvara se patent zatvaračem našivenim ispod letvice koja se dodatno zatvara čičak trakom. Na gornjem prednjem dijelu nalaze se ukošeni džepovi sa poklopcima koji se zatvaraju čičak trakom. Samostojeći ovratnik zatvara se čičak trakom. Stražnji dio košulje na leđima ima dodatak za komociju. Rukavi su iz dva dijela, pojačani na laktovima i imaju otvor za umetanje štitnika. Na nadlaktičnom dijelu rukava našiveni su ukošeni džepovi s poklopcima koji se zatvaraju čičak trakom. Džepovi imaju mogućnost proširenja te na poklopcu našivenu traku pomoću koje se lakše otvara džep. Preko cijelog džepa našivena je čičak traka 1 cm od rubova. Na donjem dijelu lijevog rukava našiven je džep za olovke s tri utora. Širina orukvice regulira se čičak trakom. Na rukavu ispod pazuha nalaze se strojno vezeni odzračnici. Na prednjoj desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA«, a na prednjoj lijevoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika.

Košulja dugih rukava zimska istog je izgleda i kroja kao i košulja ljetna, izrađena od teže tkanine.

Komplet za nošenje oružja i opreme sastoji se od hlačnjaka i opasača koji su crne boje, izrađeni od sintetičkog materijala, s mogućnošću reguliranja dužine. Kopča ima dodatno osiguranje protiv otkapčanja. Na opasaču se nalazi otvorena futrola za pištolj sa sigurnosnom kopčom, univerzalna koja je prilagodljiva za nošenje na pojasu i bedru, nosač za palicu, futrola za pričuvni nabojnik i futrola za sredstava za vezivanje.

Cipele visoke zimske izrađene su od vodonepropusnog materijala, crne boje, s podstavom od minimalno troslojnog laminiranog materijala s membranom, koja osigurava prozračnost i vodonepropusnost. Gornjište je izrađeno tako da je cipela u potpunosti zatvorena te s povišenom sarom (iznad gležnja). Cipela mora imati sustav cirkulacije zraka koji omogućava kruženje zraka pri svakom koraku. Cipela se izrađuje u antistatičnoj izvedbi ugradnjom antistatične trake i potplata koji to omogućuje. Potplat je uljno-naftno otporan i protuklizni SRC s povećanom otpornošću na proboj kompletnog sustava donjišta.

Cipele visoke ljetne izrađene su od prozračnog materijala, crne boje, s podstavom od minimalno troslojnog laminiranog materijala s membranom, koja osigurava prozračnost i vodonepropusnost. Sara je niža u odnosu na cipele visoke zimske. Cipela se izrađuje u antistatičnoj izvedbi ugradnjom antistatične trake i potplata koji to omogućuje. Potplat je uljno-naftno otporan i protuklizni SRC sa povećanom otpornošću na proboj kompletnog sustava donjišta.

Majica kratkih rukava, crna, klasičnog je oblika. Na leđima se nalazi otisnuti natpis »SPECIJALNA POLICIJA«, a na rukavima su oznake specijalne policije »MAČ I MUNJA«. Na prednjoj lijevoj strani u visini prsa nalazi se oznaka specijalne policije, na kojoj se nalazi grb Republike Hrvatske, mač i munja. Sve oznake otisnute su žutom bojom.

Majica dugih rukava poludolčevita crne je boje, izrađena od pletiva s obrubom vratnog izreza u obliku poludolčevite.

Čarape crne nose se cijelu godinu neovisno o godišnjem dobu. Čarapa je antibakterijski obrađena. Sara je s ojačanjem u gležnju. Na sredini stopala nalazi se ojačanje za sprječavanje klizanja čarape.

Rukavice zimske crne boje, izrađene su od vjetronepropusnog materijala koji štiti od hladnoće, klasičnog oblika s prstima. Donji dio rukavice (dlan) i prsti izrađeni su od posebnog materijala koji štiti ruku od porezotine.

Donje rublje zimsko duge gaće i potkošulja dugih rukava, izrađeno od pletiva crne boje koje omogućuje termoregulaciju, nosi se ispod zimskih hlača, odnosno ispod zimske košulje.

2.1.3. Osnovna odora interventne policije

Članak 7.

Dijelovi osnovne odore policijskih službenika koji obavljaju poslove interventne policije su:

1. beretka

2. kapa vunena

3. potkapa

4. hlače zimske (muške i ženske)

5. donje rublje zimsko – duge gaće i potkošulja dugih rukava

6. hlače ljetne (muške i ženske)

7. košulja dugih rukava (muška i ženska)

8. košulja kratkih rukava (muška i ženska)

9. majica kratkih rukava

10. pulover

11. jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna

12. jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu)

13. čarape plave

14. cipele visoke zimske

15. cipele visoke ljetne

16. rukavice zimske

17. rukavice taktičke

18. dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

19. kombinezon

20. komplet za nošenje oružja i opreme.

Pripadajući dijelovi osnovne odore interventne policije su oznaka radnog mjesta i oznaka pripadnosti policijskih službenika.

Članak 8.

Opis dijelova osnovne odore policijskih službenika koji obavljaju poslove interventne policije:

Beretka je tamno plave boje, klasičnog oblika, sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovom vijencu.

Kapa vunena izrađena je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe.

Potkapa za zaštitu glave i lica s prorezima za oči, crne boje, izrađena od tankog prozračnog i vatrootpornog materijala.

Hlače zimske (muške) su tamno plave boje. S prednje strane su kosi džepovi. U struku je našivena pojasnica s po jednim naborom sa svake strane prednjeg dijela i s držačima za remen. Na bočnom dijelu je ugrađena elastična traka. Rasporak se kopča pomoću gumba skrivenih prekrivnom letvicom, rupice i gumba na pojasnici. Na prednjim dijelovima nogavica našivena su pojačanja u predjelu koljena. Na bočnom djelu u visini bedra našivena su dva kosa džepa s poklopcima. Džepovi se zatvaraju zatvaračima ušivenim ispod poklopca s unutarnje strane, a s vanjske strane poklopcima s dvije čičak trake. Na stražnjem dijelu u visini sjedala je našiveno ojačanje i dva urezana džepa s poklopcima, koji se zatvaraju s dvije čičak trake. Na duljini nogavica je porub u koji je uvučena traka za regulaciju širine.

Hlače zimske (ženske) iste su kao i muške hlače, osim što se s prednje strane nalazi po jedan ušitak umjesto nabora, a rasporak se kopča pomoću patent zatvarača, rupice i gumba na pojasnici.

Donje rublje zimsko – duge gaće i potkošulja dugih rukama čine gaće s dugim nogavicama i potkošulja dugih rukava, izrađeno od pletiva tamno plave boje koje omogućuje termoregulaciju, nosi se ispod zimskih hlača, odnosno ispod zimske košulje.

Hlače ljetne (muške) istog su izgleda i kroja kao i hlače zimske muške, izrađene iz laganije tkanine.

Hlače ljetne (ženske) istog su izgleda i kroja kao i hlače zimske ženske, izrađene iz laganije tkanine.

Košulja dugih rukava (muška) je tamno plave boje. U predjelu prsa nalaze se pojačanja, na kojima su našivena dva prsna džepa s poklopcima i naborima. Džepovi se zatvaraju s pomoću čičak trake. Košulja se kopča skriveno. Košulja interventne policije nema na ramenima prišivene držače za naramenice sa zvanjima policijskog službenika. Iznad lijevog džepa našivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku »INTERVENTNA POLICIJA«. Na rukavu ispod pazuha našivena su poluokrugla pojačanja, na kojima se nalaze dva strojno vezena odzračnika. U predjelu lakta našivena su pojačanja. Na dužini rukava je našivena orukvica s rupicom i dva gumba za regulaciju širine. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«.

Košulja dugih rukava (ženska) je istog izgleda kao i košulja muška, izrađena od iste tkanine, ali je strukirana pomoću ušitaka.

Košulja kratkih rukava (muška) je tamno plave boje izrađena od lakše tkanine. U predjelu prsa nalaze se pojačanja, na kojima su našivena dva prsna džepa s poklopcima i naborima. Džepovi se zatvaraju pomoću čičak trake. Košulja se kopča skriveno. Iznad lijevog džepa našivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku » INTERVENTNA POLICIJA „. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«.

Košulja kratkih rukava (ženska) istog je izgleda kao i muška košulja, ali je strukirana pomoću ušitaka.

Majica kratkih rukava izrađena je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe, osim što se na leđima nalazi natpis »POLICIJA« otisnut slovima bijele boje.

Pulover je izrađen sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe, osim što na ramenima nisu našiveni tuneli, a našivena je čičak traka za oznake radnih mjesta na lijevoj strani u visini prsa.

Jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna izrađena je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe, osim što na ramenima nisu našiveni tuneli, a našivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika na lijevoj strani u visini prsa. Na poklopcu lijevog gornjeg džepa ne nalaze se dva metalna prstena za značku. Svi zatvarači imaju potezače od čvrste trake.

Jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu) izrađena je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe, osim što na ramenima nisu našiveni tuneli, a našivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika na lijevoj strani u visini prsa. Iznad poklopca lijevog gornjeg džepa nije našiven nosač s dva metalna prstena. Svi zatvarači imaju potezače od čvrste trake.

Čarape plave, nose se cijelu godinu neovisno o godišnjem dobu. Čarapa je antibakterijski obrađena. Sara je s ojačanjem u gležnju. Na sredini stopala nalazi se ojačanje za sprječavanje klizanja čarape.

Cipele visoke zimske izrađene su od vodonepropusnog materijala, crne boje, s podstavom od minimalno troslojnog laminiranog materijala s membranom, koja osigurava prozračnost i vodonepropusnost. Gornjište je izrađeno tako da je cipela u potpunosti zatvorena te s povišenom sarom (iznad gležnja). Cipela mora imati sustav cirkulacije zraka koji omogućava kruženje zraka pri svakom koraku. Cipela se izrađuje u antistatičnoj izvedbi ugradnjom antistatične trake i potplata koji to omogućuje. Potplat je uljno-naftno otporan i protuklizni SRC sa povećanom otpornošću na proboj kompletnog sustava donjišta.

Cipele visoke ljetne izrađene su od prozračnog materijala, crne boje, s podstavom od minimalno troslojnog laminiranog materijala s membranom, koja osigurava prozračnost i vodonepropusnost. Sara je niža u odnosu na cipele visoke zimske. Cipela se izrađuje u antistatičnoj izvedbi ugradnjom antistatične trake i potplata koji to omogućuje. Potplat je uljno-naftno otporan i protuklizni SRC sa povećanom otpornošću na proboj kompletnog sustava donjišta.

Rukavice zimske crne boje, izrađene su od materijala koji štiti od hladnoće, klasičnog oblika s prstima. Donji dio rukavice (dlan) i prsti izrađeni su od posebnog materijala koji štiti ruku od porezotine.

Rukavice taktičke su namijenjene za upotrebu pri korištenju svih vrsta oružja, za rad u vrlo teškim uvjetima te rukovanje opremom. Izrađene su od materijala vrlo visoke gustoće koji osigurava normalno kretanje prstiju. U predjelu dlana su ojačane posebnim materijalima što osigurava podnošenje visokih sila trenja, elastičnost i maksimalnu udobnost pri nošenju. U materijal su ugrađena antistatička ugljična vlakna koja osiguravaju sigurnost pri rukovanju eksplozivima, gorivom ili električnim uređajima. U predjelu zgloba zatvara šaku širokom elastikom i čičkom. Materijal ugrađen na vrhove prstiju osigurava osjetljivost na dodir.

Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom izrađen je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe.

Kombinezon je izrađen od negorive tkanine tamno plave boje, uobičajene izvedbe s većim brojem džepova koji se kopčaju zatvaračima koji su ušiveni u otvor džepa ispod paspula. Na desnoj strani prednjeg dijela, iznad prsnog džepa u visini prsiju, našivena je čičak traka za oznaku »INTERVENTNA POLICIJA«, a iznad lijevog džepa našivena je čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika. U visini struka nalazi se tunel s uvučenom gumom koja na krajevima ima mogućnost regulacije. Na nadlaktičnom dijelu oba rukava našiveni su džepovi. Preko cijelog džepa našivena je čičak traka 1 cm od rubova. Na oba rukava pomoću čičak trake postavlja se oznaka »POLICIJA MUP RH«. Na leđima je prišivena čičak traka na koju se učvršćuje oznaka »POLICIJA« izrađena od bijelog fluorescentnog materijala.

Komplet za nošenje oružja i opreme izrađen je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe.

2.1.4. Osnovna odora Uprave za posebne poslove sigurnosti

Članak 9.

Dijelovi osnovne policijske odore policijskih službenika Uprave za posebne poslove sigurnosti su:

1. kapa sa šiltom (zimska i ljetna)

2. kapa vunena

3. hlače zimske (muške i ženske)

4. hlače ljetne (muške i ženske)

5. nadhlače vodonepropusne

6. donje rublje zimsko – duge gaće i potkošulja dugih rukava

7. košulja dugih rukava (muška i ženska)

8. košulja kratkih rukava (muška i ženska)

9. jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna

10. jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu)

11. pulover

12. majica kratkih rukava

13. čarape

14. dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

15. cipele visoke zimske

16. cipele visoke ljetne

17. rukavice zimske

18. komplet za nošenje oružja i opreme.

Pripadajući dijelovi osnovne odore policijskih službenika Uprave za posebne poslove sigurnosti su oznaka zvanja i oznaka pripadnosti policijskih službenika.

Članak 10.

Opis dijelova osnovne odore policijskih službenika Uprave za posebne poslove sigurnosti:

Kapa sa šiltom (zimska i ljetna) izrađena je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe.

Kapa vunena izrađena je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe.

Hlače zimske (muške) su izrađene sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Hlače zimske (ženske) su izrađene sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Hlače ljetne (muške) su izrađene sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Hlače ljetne (ženske) su izrađene sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Nadhlače vodonepropusne izrađene su od minimalno dvoslojnog laminata s vodonepropusnom i paropropusnom membranom u tamno plavoj boji s vodoodbojnom i uljeodbojnom karakteristikom uz visoke zahtjeve za postojanost obojenja, otpornost na habanje i prekidnu silu. Hlače su krojene tako da se mogu nositi preko zimskih hlača, a na nogavicama se nalaze vodonepropusni patent zatvarači kako bi se nadhlače mogle obući ne skidajući cipele.

Donje rublje zimsko – duge gaće i potkošulja dugih rukava, izrađeno je sukladno opisu iz članka 6. ove Uredbe.

Košulja dugih rukava (muška) je izrađena sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe, a na desnoj strani u visini prsa je našivena čičak traka za oznaku »POLICIJA – UPPS«.

Košulja dugih rukava (ženska) istog je izgleda kao i košulja muška, izrađena od iste tkanine, ali je strukirana pomoću ušitaka.

Košulja kratkih rukava (muška) je izrađena sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe, a na desnoj strani u visini prsa je našivena čičak traka za oznaku »POLICIJA – UPPS«.

Košulja kratkih rukava (ženska) istog je izgleda kao i košulja muška, izrađena od iste tkanine, ali je strukirana pomoću ušitaka.

Jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna izrađena je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA – UPPS«.

Jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu) izrađena je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe. Na desnoj strani iznad džepa našivena je čičak traka za oznaku »POLICIJA – UPPS«.

Pulover je izrađen sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe, osim što je na desnoj strani u visini prsa našivena čičak traka za oznaku »POLICIJA – UPPS«.

Majica kratkih rukava izrađena je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe.

Čarape su tamno plave boje, jedinstvene za cijelu godinu. Čarapa je antibakterijski obrađena. Sara je sa ojačanjem u gležnju. Na sredini stopala nalazi se ojačanje za sprječavanje klizanja čarape.

Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom izrađen je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe.

Cipele visoke zimske izrađene su sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Cipele visoke ljetne izrađene su sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Rukavice zimske izrađene su sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe.

Komplet za nošenje oružja i opreme izrađen je sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe.

2.1.5. Dijelovi policijske odore koje zadužuju polaznici programa obrazovanja za zanimanje policajac

Članak 11.

Polaznik programa obrazovanja za zanimanje policajac, ovisno o godišnjem dobu, tijekom programa obrazovanja zadužuje i nosi dijelove osnovne policijske odore iz članka 3. ove Uredbe.

Polaznik programa iz stavka 1. ovoga članka, nakon završetka programa obrazovanja za zanimanje policajac, razdužit će zadužene dijelove odore, osim čarapa i cipela.

Oštećenje ili gubitak nekog od dijelova odore, do kojeg je došlo namjerno ili iz krajnje nepažnje, polaznik programa iz stavka 1. ovoga članka dužan je naknaditi u visini novčanog iznosa nabavne vrijednosti izgubljenog dijela odore.

3. DODATNA POLICIJSKA ODORA

Članak 12.

Dodatnu policijsku odoru zadužuju i nose policijski službenici koji obavljaju poslove:

– pješačke ophodnje temeljne policije

– zasebnih policijskih postrojbi

– biciklističkih ophodnji

– interventne policije

– specijalne policije

– prometne policije

– protueksplozijske zaštite

– granične policije

– pomorske i riječne policije

– vodiča službenih pasa

– Uprave za posebne poslove sigurnosti

– policije na konjima

– kriminalističke policije i Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić«

– policijski službenici upućeni na rad u inozemstvo.

3.1. DODATNA POLICIJSKA ODORA POLICIJE

Članak 13.

Policijski službenici koji obavljaju poslove pješačke ophodnje temeljne policije zadužuju nadhlače vodonepropusne.

Nadhlače vodonepropusne izrađene su sukladno opisu iz članka 10. ove Uredbe.

Članak 14.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove zasebnih policijskih postrojbi su:

1. cipele visoke ljetne

2. prsluk reflektirajući s brojčanom funkcionalnom oznakom policijskog službenika.

Cipele visoke ljetne izrađene su sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Prsluk reflektirajući s brojčanom funkcionalnom oznakom policijskog službenika izrađen je od laganog materijala fluorescentno žute boje s našivenim reflektirajućim trakama bijele i srebrne boje s reflektirajućim natpisom »POLICIJA« bijele boje na prednjem i stražnjem dijelu. Uzdužno našivene plastificirane retroreflektirajuće trake imaju uzorak šahovnice u crveno srebrnoj boji i našivene su od šava ramena do donjeg dijela oznake »POLICIJA«, i to po dvije s prednje i stražnje strane prsluka. U visini prsa s prednje i stražnje strane prsluka iznad oznake »POLICIJA« postavljena je brojčana funkcionalna oznaka policijskog službenika koja je izrađena od retroreflektirajućeg materijala plave boje. Krojem je prilagođen za nošenje na osnovnu policijsku odoru.

Članak 15.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove biciklističkih ophodnji su:

1. kaciga zaštitna biciklistička

2. odijelo biciklističko

3. majica biciklistička (zimska)

4. majica biciklistička (ljetna)

5. hlače kratke

6. rukavice biciklističke

7. cipele biciklističke

8. prsluk reflektirajući

9. štitnici za koljena i laktove.

Kaciga zaštitna biciklistička je univerzalna kaciga za bicikliste, tamno plave boje s utisnutim hrvatskim grbom s prednje strane i oznakom »POLICIJA MUP RH« i natpisom »POLICIJA« s lijeve i desne strane.

Odijelo biciklističko je univerzalno biciklističko odijelo tamno plave boje. Na leđima je strojno izvezen natpis »POLICIJA«.

Majica biciklistička (zimska) je majica dugih rukava – poludolčevita, tamno plave boje. Na leđima i prsima strojno je izvezen natpis »POLICIJA«.

Majica biciklistička (ljetna) je majica kratkih rukava izrađena sukladno opisu iz članka 4. ove Uredbe, osim što se na leđima nalazi natpis »POLICIJA« otisnut slovima bijele boje.

Hlače kratke su tamno plave boje, duljine do koljena. S prednje strane su kosi džepovi. U struku je našivena pojasnica s po jednim naborom sa svake strane prednjeg dijela i s držačima za remen, a na bočnom dijelu je ugrađena elastična traka. Na bočnim stranama nogavica našivena su dva kosa džepa s poklopcima. Džepovi se zatvaraju zatvaračima ušivenim ispod poklopaca s unutarnje strane, a s vanjske strane poklopcima s dvije čičak trake. Na stražnjem dijelu, u visini sjedala našiveno je ojačanje i dva urezana džepa s poklopcima koji se zatvaraju s dvije čičak trake. Duljina nogavica porubljena je prošivom.

Rukavice biciklističke su univerzalne, crne boje, klasičnog oblika s prstima.

Cipele biciklističke su univerzalne (tenisice), crne boje, pogodne za vožnju biciklom.

Prsluk reflektirajući izrađen je od laganog materijala fluorescentno žute boje s našivenim reflektirajućim trakama bijele i srebrne boje s reflektirajućim natpisom »POLICIJA« bijele boje na prednjem i stražnjem dijelu. Uzdužno našivene plastificirane retroreflektirajuće trake imaju uzorak šahovnice u crveno srebrnoj boji i našivene su od šava ramena do donjeg dijela oznake »POLICIJA«, i to po dvije s prednje i stražnje strane prsluka. Krojem je prilagođen za nošenje na osnovnu policijsku odoru.

Štitnici za koljena i laktove su univerzalni štitnici za bicikliste crne boje.

3.2. DODATNA POLICIJSKA ODORA INTERVENTNE POLICIJE

Članak 16.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove interventne policije su:

1. čizme gumene

2. hlače kratke

3. majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica)

4. cipele brodarice

5. komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme

6. skijaško odijelo

7. skijaška podjakna

8. skijaške rukavice

9. skijaška kaciga

10. skijaške naočale

11. rukavice taktičke

12. nadhlače vodonepropusne.

Čizme gumene, klasičnog izgleda, visokih sara, crne boje.

Hlače kratke izrađene su sukladno opisu iz članka 15. ove Uredbe.

Majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica) je svjetlo plave boje, s ovratnikom. Na leđima je strojno izvezen ili otisnut natpis »POLICIJA«. S prednje desne strane na prsima našivena je čičak traka za natpis oznake pripadnosti. Na polo majici s lijeve strane nalazi se čičak traka (fina strana) za oznake zvanja. Na oba rukava nalazi se oznaka »POLICIJA MUP RH«.

Cipele brodarice su izrađene od plave kože, s đonom bijele boje.

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme izrađen je sukladno opisu iz članka 26. ove Uredbe.

Skijaško odijelo sastoji se iz dva dijela – hlača na tregere i jakne.

Skijaška podjakna služi kao utopljenje za skijaško odijelo, izrađena je od flisa i kopča se zatvaračem.

Skijaške rukavice su klasične izvedbe s pojačanjima na vanjskom dijelu i termo podstavom.

Skijaška kaciga je klasičnog oblika bez vizira.

Skijaške naočale su klasične izvedbe s duplim lećama i otvorima za zrak s gornje i donje strane.

Rukavice taktičke su namijenjene za upotrebu pri korištenju svih vrsta oružja, za rad u vrlo teškim uvjetima te rukovanje opremom. Izrađene su od materijala vrlo visoke gustoće koji osigurava normalno kretanje prstiju. U predjelu dlana su ojačane posebnim materijalima što osigurava podnošenje visokih sila trenja, elastičnost i maksimalnu udobnost pri nošenju. U materijal su ugrađena antistatička ugljična vlakna koja osiguravaju sigurnost pri rukovanju eksplozivima, gorivom ili električnim uređajima. U predjelu zgloba zatvara šaku širokom elastikom i čičkom. Materijal ugrađen na vrhove prstiju osigurava osjetljivost na dodir.

Nadhlače vodonepropusne izrađene su sukladno opisu iz članka 10. ove Uredbe.

Dijelove dodatne policijske odore iz stavka 1. točaka 2., 3. i 4. ovoga članka zadužuju i nose policijski službenici koji obavljaju poslove ronioca.

Dijelove dodatne policijske odore iz stavka 1. točaka 6., 7., 8., 9. i 10. ovoga članka zadužuju i nose policijski službenici koji obavljaju posebne zadaće i poslove osiguranja na skijalištima.

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme iz stavka 1. točke 5. ovoga članka zadužuju policijski službenici interventne policije koji obavljaju poslove neposredne zaštite u građanskom odijelu.

Dijelove dodatne policijske odore iz stavka 1. točaka 1. i 12. ovoga članka zadužuje ustrojstvena jedinica, a koriste ih svi policijski službenici prema potrebi.

3.3. DODATNA POLICIJSKA ODORA SPECIJALNE POLICIJE

Članak 17.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove specijalne policije su:

1. kombinezon maslinasto zeleni

2. kombinezon crni negorivi

3. crna potkapa s prorezima za oči i usta ljetna

4. crna potkapa s prorezima za oči i usta zimska

5. rukavice taktičke

6. bijele navlake za zimske uvjete

7. crna kapa od vjetronepropusnog materijala

8. reflektirajući prsluk

9. crna kapa sa šiltom

10. skijaško odijelo

11. skijaška podjakna

12. skijaške rukavice

13. skijaška kaciga

14. skijaške naočale

15. komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme.

Dijelovi dodatne policijske odore Zrakoplovne jedinice su:

1. letačke čizme

2. letački kombinezon

3. letačka jakna kožna

4. letačka jakna zimska

5. letačko donje rublje (negorivo)

6. letačke rukavice

7. kapa sa šiltom

8. naočale letačke.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika Ronilačkog centra Mali Lošinj su:

1. hlače kratke

2. majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica)

3. cipele brodarice.

Članak 18.

Opis dijelova dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove specijalne policije:

Kombinezon maslinasto zeleni je izrađen od tkanine kao i osnovna odora maslinasto zelene boje, uobičajene izvedbe s većim brojem džepova koji se kopčaju zatvaračima koji su ušiveni u otvor džepa ispod paspula. Na gornjoj desnoj strani u predjelu prsa našivena je čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA« ili »SPECIJALNA POLICIJA ZAPOVJEDNIŠTVO«, a na lijevoj strani čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika. U visini struka nalazi se tunel s uvučenom gumom koja na krajevima ima mogućnost regulacije. Na nadlaktičnom dijelu oba rukava našiveni su džepovi. Preko cijelog džepa našivena je čičak traka 1 cm od rubova. Na oba rukava pomoću čičak trake postavlja se oznaka specijalne policije »MAČ I MUNJA«, odnosno okrugla oznaka »POLICIJA MUP RH«.

Kombinezon crni negorivi je komotnijeg kroja, izrađen od negorive tkanine crne boje s većim brojem džepova. Ovratnik na kombinezonu je samostojeći i zatvara se zatvaračem i čičak trakom. Kombinezon je jednodijelni, rezan u struku, sastavljen i u predjelu struka je s prednje i stražnje unutarnje strane obrađen podlistkom (tunel) u kojem se nalazi elastična traka (guma). Kombinezon se zatvara s prednje strane po sredini patent zatvaračem. Cijelom duljinom zatvarač je prekriven lajsnom koja se zatvara čičak trakom. U gornjem dijelu leđa našivena je fina čičak traka s gornje i donje strane cijelom širinom kojA služi kao priprema za postavljanje natpisa »SPECIJALNA POLICIJA«. Rukavi su iz dva dijela, s ojačanjima na laktovima i imaju otvor s donje strane za umetanje štitnika koji se zatvara pomoću čičak trake cijelom duljinom otvora. Na nadlaktičnom dijelu rukava našiveni su džepovi. Na gornjoj površini džepa (1 cm od rubova) našivena je fina strana čičak trake pravokutnog oblika na kojoj se nose oznake specijalne policije. Širina orukvice na duljini rukava regulira se pomoću čičak trake. Na nogavicama u predjelu gležnjeva ušivena je manžeta koja osigurava zatvaranje nogavica oko obuće korisnika i regulira se pomoću čičak trake. Širina nogavica može se dodatno regulirati ušivenim »V« umetkom koji se zatvara patent zatvaračem. Na koljenima se nalaze pojačanja s otvorom na donjoj strani za umetanje štitnika. Na gornjoj desnoj strani u predjelu prsa našivena je čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA« ili »SPECIJALNA POLICIJA ZAPOVJEDNIŠTVO«, a na lijevoj strani čičak traka za oznaku radnog mjesta policijskog službenika.

Crna potkapa s prorezima za oči i usta ljetna izrađena je od pamučnog končanog materijala, sitno-mrežastog tkanja crne boje, ima proreze za oči i usta, napravljena je tako da prekiva glavu i vrat.

Crna potkapa s prorezima za oči i usta zimska izrađena je od pamučne tkanine crne boje, ima proreze za oči i usta, napravljena je tako da prekriva glavu i vrat.

Rukavice taktičke su namijenjene za upotrebu pri korištenju svih vrsta oružja, za rad u vrlo teškim uvjetima te rukovanje opremom. Izrađene su od materijala vrlo visoke gustoće koji osigurava normalno kretanje prstiju. U predjelu dlana su ojačane posebnim materijalima što osigurava podnošenje visokih sila trenja, elastičnost i maksimalnu udobnost pri nošenju. U materijal su ugrađena antistatička ugljična vlakna koja osiguravaju sigurnost pri rukovanju eksplozivima, gorivom ili električnim uređajima. U predjelu zgloba zatvara šaku širokom elastikom i čičkom. Materijal ugrađen na vrhove prstiju osigurava osjetljivost na dodir.

Bijele navlake za zimske uvjete izrađene su od sintetičkog vodonepropusnog materijala, bijele boje. Navlake su dvodijelne, komplet čine hlače i jakna. Hlače su uobičajenog šireg kroja bez džepova s ušivenom gumenom trakom na kraju nogavica. U dijelu struka ušivena je vezica za zavezivanje hlača. Jakna je uobičajenog širokog kroja, s ušivenom kapuljačom i ušivenim džepom s lijeve strane u visini prsa. Na sredini jakne, s prednje strane, ušiven je patent zatvarač bijele boje. Na donjem obrubu ušivena je vezica za zavezivanje jakne.

Crna kapa od debljeg vjetronepropusnog materijala izrađena je od debljeg vjetronepropusnog materijala, crne boje, s mogućnošću pokrivanja uha.

Reflektirajući prsluk izrađen je laganog materijala, jarke boje (narančaste ili žute), s našivenim reflektirajućim trakama bijele boje i s reflektirajućim natpisom »SPECIJALNA POLICIJA« bijele boje na leđima.

Crna kapa sa šiltom je s vezenim grbom pripadnosti jedinice.

Skijaško odijelo je izrađeno sukladno opisu iz članka 16. ove Uredbe.

Skijaška podjakna je izrađena sukladno opisu iz članka 16. ove Uredbe.

Skijaške rukavice su izrađene sukladno opisu iz članka 16. ove Uredbe.

Skijaška kaciga je izrađena sukladno opisu iz članka 16. ove Uredbe.

Skijaške naočale su izrađene sukladno opisu iz članka 16. ove Uredbe.

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme izrađen je sukladno opisu iz članka 26. ove Uredbe.

Letačke čizme izrađene su od kože, crne boje. Vezuju se na prednjoj strani te imaju metalni patent zatvarač na unutarnjoj strani.

Letački kombinezon izrađen je od negorivog materijala, zelene ili plave boje. Sva vezivanja izrađena su od metalnih kopči ili steznika na čičak. Na lijevom rukavu u visini nadlaktice nalazi se džep s preklopom za olovke. Na desnoj nogavici u visini natkoljenice nalazi se džep za svjetiljku ili nož. Na oba rukava, u visini ramena, našivena je čičak traka za oznake pripadnosti Specijalnoj policiji. Iznad desnog i lijevog džepa u visini prsiju našivena je čičak traka za oznaku jedinice i radnog mjesta. Na lijevom džepu na prsima našivena je čičak traka za grb Zrakoplovne jedinice.

Letačka jakna kožna izrađena je od kože, smeđe boje. Završeci na rukavima i struku jakne izrađeni su od vunenog pletiva. Na prednjoj strani su dva vodoravna džepa s preklopima ispod kojih su kosi urezani džepovi. Ovratnik je na preklop. Na oba rukava u visini ramena našivena je čičak traka za oznake Specijalne policije. Na desnoj i lijevoj strani u visini prsiju našivena je čičak traka za oznaku Jedinice i radnog mjesta.

Letačka jakna zimska izrađena je od negorivog materijala (vanjska i unutarnja postava), zelene boje. Sva kopčanja i preklopi ostvaruju se metalnim patent zatvaračima. Na lijevom rukavu u visini nadlaktice nalazi se džep s preklopom za olovke. Na oba rukava u visini ramena našivena je čičak traka za oznake pripadnosti Specijalnoj policiji. Na desnoj i lijevoj strani u visini prsiju našivena je čičak traka za oznaku Jedinice i radnog mjesta. Jakna štiti od izlaganja vanjskih utjecaja na niskim temperaturama.

Letačko donje rublje (negorivo) izrađeno je od negorivog materijala u zelenoj ili plavoj boji. Sastoji se od potkošulje dugih rukava, dugih gaća i čarapa.

Letačke rukavice izrađene su od negorivog materijala u zelenoj boji s kožnim ojačanjima na dlanovima i prstima.

Kapa sa šiltom izrađena je od pamuka u zelenoj ili crnoj boji s izvezenim grbom pripadnosti jedinici.

Naočale letačke su metalne sa zelenim lećama, kapljičnog oblika.

Hlače kratke izrađene su sukladno opisu iz članka 15. ove Uredbe.

Majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica) je izrađena sukladno opisu iz članka 16. ove Uredbe. S prednje desne strane na prsima našivena je čičak traka za natpis »SPECIJALNA POLICIJA«. Na polo majici s lijeve strane nalazi se čičak traka (fina strana) za oznake zvanja.

Cipele brodarice su izrađene sukladno opisu iz članka 16.

Dijelove dodatne policijske odore iz članka 17. stavka 1. točaka 10, 11., 12., 13. i 14. zadužuje ustrojstvena jedinica, a nose policijski službenici prilikom obavljanja posebnih zadaća i poslova osiguranja na skijalištima.

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme iz članka 17. stavka 1. točke 15. zadužuje ustrojstvena jedinica, a nose policijski službenici specijalne policije prilikom obavljanja poslova neposredne zaštite u građanskom odijelu.

3.4. DODATNA POLICIJSKA ODORA PROMETNE POLICIJE

Članak 19.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove prometne policije su:

1. prsluk reflektirajući

2. navlaka za kapu

3. reflektirajuće narukavlje

4. bijele rukavice

5. nadhlače vodonepropusne

6. kombinezon

7. čizme gumene.

Prsluk reflektirajući izrađen je od laganog materijala fluorescentno žute boje s našivenim reflektirajućim trakama bijele i srebrne boje s reflektirajućim natpisom »POLICIJA« bijele boje na prednjem i stražnjem dijelu. Uzdužno našivene plastificirane retroreflektirajuće trake imaju uzorak šahovnice u crveno srebrnoj boji i našivene su od šava ramena do donjeg dijela oznake »POLICIJA«, i to po dvije s prednje i stražnje strane prsluka. Krojem je prilagođen za nošenje na osnovnu policijsku odoru.

Navlaka za kapu bijele je boje, izrađena od lagane tkanine oblika koji je prilagođen za navlačenje na službenu kapu.

Reflektirajuće narukavlje izrađeno je od lagane tkanine na koju su po dužini prišivene trake od reflektirajućeg materijala, oblikom prilagođenim za navlačenje na oba rukava odore.

Bijele rukavice izrađene su od laganog materijala klasičnog kroja s prstima.

Nadhlače vodonepropusne izrađene su sukladno opisu iz članka 10. ove Uredbe.

Kombinezon je izrađen sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe od materijala osnovne odore tamno plave boje, samo što je iznad lijevog džepa umjesto čičak trake našiven nosač za značku s metalnim prstenima.

Čizme gumene su izrađene sukladno opisu iz članka 16. ove Uredbe.

Dijelove dodatne policijske odore iz stavka 1. točaka 5., 6. i 7. ovoga članka zadužuju samo policijski službenici prometne policije koji obavljaju očevide prometnih nesreća.

Članak 20.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove prometne policije na motociklu su:

1. odijelo motorističko (dvodjelno)

2. kaciga motoristička

3. čizme motorističke

4. rukavice motorističke (zimske i ljetne)

5. zaštitni pojas za lumbalni dio kralježnice

6. potkapa (zimska)

7. majica kratkih rukava.

Odijelo motorističko (dvodjelno) izrađeno je od vodonepropusnog i vjetronepropusnog minimalno troslojnog laminiranog materijala s vodonepropusnom i paropropusnom membranom. Odijelo se sastoji od jakne i hlača. Kao zaštita prilikom eventualnih padova i udaraca, odijelo ima odvojive štitnike za ramena, leđa, laktove, kukove i koljena. Kao dodatna zaštita, jakna i hlače imaju ojačanja s vanjske strane jakne i hlača na poziciji ramena, laktova i koljena. Jakna je tamno plave boje s reflektirajućim površinama i dužine ispod remena hlača. Jakna ima odvojivu termoregulirajuću podjaknu, povišeni ovratnik za zaštitu od vjetra s mogućnošću potpunog odvajanja, minimalno četiri vanjska te dva unutarnja džepa. Podjakna također sadrži minimalno jedan džep. Na lijevoj prednjici jakne, kao i na leđima, nalazi se reflektirajući natpis »POLICIJA«. Na oba rukava nalazi se oznaka »RH MUP« u obliku štita. Hlače su tamno plave boje s odvojivim termoregulirajućim podhlačama. Hlače u struku imaju patent zatvarač pomoću kojeg se mogu pričvrstiti za jaknu, a za struk hlača su pričvršćeni elastični tregeri. Motorističko odijelo mora imati certifikat kojim proizvođač potvrđuje da je odijelo izrađeno sukladno EU direktivi 89/686/EEC. Štitnici za ramena, laktove, kukove i koljena izrađeni su sukladno normi HRN EN 1621-1:2001.

Kaciga motoristička je klasična preklopna kaciga bijele boje, s vizirom i ugrađenim sustavom za radio komunikaciju.

Čizme motorističke su izrađene od vodonepropusnog i paropropusnog materijala, uz mogućnost plastičnih elemenata, sa štitnicima na peti i prstima, a kopčaju se patentnim zatvaračem i čičkom koji ne smiju smanjivati fleksibilnost i udobnost.

Rukavice motorističke (ljetne) izrađene su od neoprena, tekstila ili drugog laganog materijala, a kopčaju se na čičak te imaju kožna pojačanja na dlanu.

Rukavice motorističke (zimske) izrađene su od kože, sa štitnicima od karbona na zglobovima prstiju i dlanovima i duže su od ljetnih rukavica te imaju vezicu ili čičak za podešavanje na zglobu.

Zaštitni pojas za lumbalni dio kralježnice (tzv. »bubrežnjak«) izrađen je od perforirane tkanine, uz mogućnost plastičnih elemenata, s mogućnošću reguliranja opsega, a kopča se na čičak.

Potkapa (zimska) s prorezima za oči i usta, izrađena je od tkanine koja održava kožu suhom, a temperaturu tijela stalnom, crne ili tamnoplave boje, s antibakterijskim djelovanjem, napravljena je tako da prekiva glavu i vrat.

Majica kratkih rukava izrađena je sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Članak 21.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove Mobilne jedinice prometne policije i Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice su:

1. jakna

2. prsluk

3. torbica s kompletom džepova

4. rukavice taktičke

5. komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme

6. majica kratkih rukava.

Jakna taktička, topla i lagana sa svojstvima membrane, paropropusna i vodonepropusna, s elastičnom vrpcom u predjelu struka. Kapuljača je smještena u ovratnik, a ima mogućnost učvršćivanja ispod vrata s drukerima te zatezanja otvora za lice elastikom i stoperima. Jakna se zatvara patent zatvaračem. Na vanjskoj strani jakne nalaze se po dva kosa donja džepa. U predjelu prsa su dva dupla gornja džepa na kojima je čičak traka za oznaku »POLICIJA«. Po jedan džep je na rukavima. Svi džepovi se zatvaraju patent zatvaračem. Na donjem leđnom dijelu je manji uspravni džep. Na gornjem leđnom dijelu je veliki horizontalni džep u kojem je umetak sa čičak trakom za natpis »POLICIJA«, otisnut velikim slovima radi bolje vidljivosti. Površine za oznake mogu se držati sakrivene i samo po potrebi izvući da su vidljive. Na bočnim dijelovima jakne do ispod pazuha ušiven je patent zatvarač radi lakšeg pristupa oružju. Unutarnje utopljenje je od flisa i može se nositi posebno.

Prsluk je mrežast, dizajniran tako da omogućava policijskom službeniku u građanskom odijelu nošenje taktičke i druge opreme na udoban i pouzdan način. Posebno je namijenjen za policijske službenike na poslovima osiguranja, pratnje i poslova posebne namjene. Izrađen je od mrežastog materijala te osigurava nesmetanu cirkulaciju zraka. Prsluk je iznimno lagan te omogućava neprimjetno postavljanje ispod bilo koje vrste civilne odjeće. Na prednjoj strani su ušivena 2 panela finog čička koji korisniku omogućavaju razmještanje futrola i džepova po želji. Veličina je univerzalna, a regulira se čičak trakama na leđnom dijelu te s dvije kopče i dva regulatora na prednjem dijelu koji se spajaju na remen ili opasač. Kopčanje na prednjem dijelu je izvedeno tako da se prsluk može nositi uz otkopčani sako ili jaknu, bez da se primijeti nošenje prsluka i opreme. Na naramenicama su ušiveni dijelovi čička za postavljanje oznaka. Kao standardna oprema prsluka dolazi futrola za pričuvni nabojnik, futrola za radio, futrola za teleskopsku palicu i futrola za sredstva za vezivanje.

Torbica s kompletom džepova, set džepova se sastoji od 5 dijelova te uključuje univerzalnu futrolu za pištolj, futrolu za sredstva za vezivanje, futrolu za teleskopsku palicu, dvostruku futrolu za pričuvni nabojnik te futrolu za taktičku lampu.

Rukavice taktičke su namijenjene za upotrebu pri korištenju svih vrsta oružja, za rad u vrlo teškim uvjetima te rukovanje opremom. Izrađene su od materijala vrlo visoke gustoće koji osigurava normalno kretanje prstiju. U predjelu dlana su ojačane posebnim materijalima što osigurava podnošenje visokih sila trenja, elastičnost i maksimalnu udobnost pri nošenju. U materijal su ugrađena antistatička ugljična vlakna koja osiguravaju sigurnost pri rukovanju eksplozivima, gorivom ili električnim uređajima. U predjelu zgloba zatvara šaku širokom elastikom i čičkom. Materijal ugrađen na vrhove prstiju osigurava osjetljivost na dodir.

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme izrađen je sukladno opisu iz članka 26. ove Uredbe.

Majica kratkih rukava izrađena je sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Policijski službenici iz stavka 1. ovoga članka koji obavljaju poslove na motociklu zadužuju i nose dijelove dodatne policijske odore iz članka 20. ove Uredbe, prilagođene civilnoj uporabi odnosno bez natpisa »POLICIJA« i oznaka pripadnosti.

3.5. DODATNA POLICIJSKA ODORA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA KOJI OBAVLJAJU POSLOVE PROTUEKSPLOZIJSKE ZAŠTITE

Članak 22.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove protueksplozijske zaštite su:

1. kombinezon

2. hlače zimske

3. hlače ljetne

4. čizme gumene

5. rukavice radne

6. cipele visoke ljetne.

Kombinezon je izrađen sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe od materijala osnovne odore tamno plave boje uz dodatak antistatičkog svojstva materijala, a iznad lijevog džepa našiven je nosač za značku s metalnim prstenima.

Hlače zimske izrađene su sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Hlače ljetne izrađene su sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Čizme gumene izrađene su sukladno opisu iz članka 16. ove Uredbe.

Rukavice radne su platnene s pojačanim dlanom, s prstima.

Cipele visoke ljetne izrađene su sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

3.6. DODATNA POLICIJSKA ODORA GRANIČNE POLICIJE

Članak 23.

Policijski službenici granične policije koji obavljaju poslove zaštite državne granice, prekograničnog kriminaliteta i mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice kao dodatnu odoru zadužuju i nose cipele visoke ljetne opisane u članku 8. ove Uredbe te nadhlače vodonepropusne opisane u članku 10. ove Uredbe.

Policijski službenici granične policije koji poslove iz stavka 1. ovog članka obavljaju na enduro motociklu zadužuju i nose dijelove dodatne policijske odore iz članka 20. ove Uredbe, prilagođene enduro motorima te štitnike neophodne za terensku vožnju.

Članak 24.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika članova posada službenih plovila Ministarstva su:

1. hlače kratke

2. nadhlače vodonepropusne

3. majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica)

4. cipele brodarice

5. kombinezon

6. zaštitno kišno odijelo.

Hlače kratke izrađene su sukladno opisu iz članka 15. ove Uredbe.

Nadhlače vodonepropusne izrađene su sukladno opisu iz članka 10. ove Uredbe.

Majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica) izrađena je sukladno opisu iz članka 16. ove Uredbe, samo što je s prednje desne strane na prsima našivena čičak traka za natpis »GRANIČNA POLICIJA«, a s lijeve strane na prsima nalazi se čičak traka (fina strana) za oznaku granične/pomorske policije.

Cipele brodarice izrađene su sukladno opisu iz članka 16. ove Uredbe.

Kombinezon je izrađen sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe od materijala osnovne odore tamno plave boje, samo što je iznad lijevog džepa umjesto čičak trake našiven nosač za značku s metalnim prstenima.

Zaštitno kišno odijelo je kišno odijelo uobičajene izvedbe, izrađeno od vodonepropusne tkanine, reflektirajuće boje. Sastoji se od jakne s kapuljačom i hlača s naramenicama. S prednje desne strane jakne na prsima našivena je čičak traka za natpis »GRANIČNA POLICIJA«. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«. Na leđima je prišivena čičak traka za natpis »POLICIJA«. Jakna se kopča zatvaračem i kopčama i steže trakom u struku i po duljini. S prednje strane u visini bokova nalaze se dva džepa s poklopcima. Na rukavima i ovratniku našivena je reflektirajuća traka bijele boje. Hlače su s tregerima.

3.7. DODATNA POLICIJSKA ODORA ZA VODIČE SLUŽBENIH PASA

Članak 25.

Dijelovi dodatne policijske odore za policijske službenike vodiče službenih pasa su:

1. kombinezon

2. čizme gumene

3. cipele visoke ljetne.

Kombinezon je izrađen sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe od materijala osnovne odore tamno plave boje, samo što je iznad lijevog džepa umjesto čičak trake našiven nosač za značku s metalnim prstenima.

Čizme gumene izrađene su sukladno opisu iz članka 16. ove Uredbe.

Cipele visoke ljetne izrađene su sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe.

3.8. DODATNA POLICIJSKA ODORA UPRAVE ZA POSEBNE POSLOVE SIGURNOSTI

Članak 26.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji obavljaju poslove u Upravi za posebne poslove sigurnosti su:

1. komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme

2. jakna taktička

3. hlače taktičke

4. prsluk taktički.

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme sastoji se od opasača, remena hlačnjaka 35 mm, futrole za pištolj, futrole za pričuvni nabojnik, futrole za sredstva za vezivanje, futrole za teleskopsku palicu, futrole za sprej, futrole za baterijsku svjetiljku, kožne podloge za kombinirano nošenje policijske službene značke i iskaznice, te četiri držača za međusobno povezivanje. Izrađen je od kože i sintetičkog materijala crne boje. Kopča se glatkom plastičnom kopčom crne boje s dodatnim osiguranjem protiv otkopčavanja.

Jakna taktička je crne boje izrađena od vodonepropusnog minimalno troslojnog laminata s membranom. Jakna ima više vanjskih i unutarnjih džepova. Zatvara se patent zatvaračem s dvije kovinaste mašinice našivenim ispod prikrivne letvice koja se dodatno zatvara pritiskačima (drukerima). Širina orukvice regulira se pomoću čičak trake, koja je našivena na produžetak na orukvici, a ima svrhu pritezanja orukvice. Na donjem dijelu lijevog rukava u šavu rukava i produžene satle ušiven je džep sa zatvaračem. Ovratnik na jakni je samostojeći i ima nabor ispod kojeg je otvor u koji je ušiven zatvarač gdje je spremljena fiksno izvedena kapuljača. S unutarnje strane jakna je u cijelosti podstavljena podstavom. Jakna ima utopljenje koje čini uložak (podjakna), a ujedno je to i jakna koja se može nositi samostalno.

Hlače taktičke su crne boje i izrađene s više džepova. U predjelu koljena imaju ojačanje od osnovne tkanine s otvorom za umetanje štitnika-jastučića za koljena.

Prsluk taktički je crne boje, izrađen s više džepova s prednje i leđne strane dizajniran tako da omogućava policijskom službeniku u građanskom odijelu nošenje taktičke i druge opreme na udoban i pouzdan način. Prsluk se zatvara zatvaračem i drukerima. Svi zatvarači imaju potezače za lakše zatvaranje jakne.

Dijelove dodatne policijske odore iz stavka 1. točaka 1., 2., 3. i 4. ovoga članka zadužuju i nose policijski službenici koji poslove obavljaju u građanskom odijelu.

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme iz točke 1. ovoga članka zadužuje ustrojstvena jedinica za unutarnju zaštitu, a nose policijski službenici prilikom povremenog obavljanja poslova neposredne zaštite u građanskom odijelu.

Policijski službenici Uprave za posebne poslove sigurnosti koji poslove obavljaju na motociklu zadužuju dijelove dodatne policijske odore iz članka 20. ove Uredbe.

3.9. DODATNA POLICIJSKA ODORA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA KOJI POSLOVE OBAVLJAJU NA KONJU

Članak 27.

Dijelovi dodatne policijske odore policijskih službenika koji svoje poslove obavljaju na konju su:

1. jahaće hlače

2. jahaća kaciga

3. jahaća obuća (jahaće čizme ili cipele sa čepsama)

4. rukavice s gumenim stoperom

5. zaštitni prsluk.

Jahaće hlače (zimske i ljetne) su pripijene uz tijelo. Pojačane u predjelu sjedala i unutarnje strane nogavica do potkoljenice.

Jahaća kaciga pokriva gornji dio glave, učvršćuje se podbradnjakom.

Jahaće čizme su od kože, visokih sara. Zatvarač se nalazi na stražnjem dijelu čizme.

Cipele sa čepsama su obične niske cipele s petom, kojima se dodaje zaštitni dio na potkoljenice (čepse).

Rukavice s gumenim stoperom su lagane pamučne rukavice s gumenim dijelom na dlanu protiv klizanja.

Zaštitni prsluk napravljen je od čvrstog materijala s dodatnom sigurnosnom kopčom.

3.10. DIJELOVI POLICIJSKE ODORE KOJE ZADUŽUJU POLICIJSKI SLUŽBENICI KOJI SE UPUĆUJU NA RAD U INOZEMSTVO

Članak 28.

Policijski službenici koji se upućuju na rad u inozemstvo sa sobom nose osnovnu policijsku odoru koju su zadužili na svom radnom mjestu, a policijski službenici koji poslove radnog mjesta obavljaju u građanskom odijelu zadužuju i nose dijelove osnovne policijske odore iz članka 3. stavka 1. točaka 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18. i 19. ove Uredbe.

Policijski službenici iz stavka 1. ovog članka zadužuju i nose dodatnu odoru iz članka 13. i polo majicu kratkih rukava iz članka 24. ove Uredbe.

Prema potrebi, odnosno ovisno o tome u koju državu se upućuju u međunarodne mirovne misije, policijski službenici zadužuju i nose dijelove osnovne odore interventne policije iz članka 7. točaka 4., 6. i 15. ove Uredbe.

Košulje, jakne, puloveri i polo majice kratkih rukava koje zadužuju i nose policijski službenici iz ovog članka imaju našivene oznake »POLICIJA MUP RH« na desnom rukavu, a ispod te oznake našivena je zastava Republike Hrvatske ispod koje je natpis »CROATIA«.

S obzirom na specifičnosti pojedine misije te klimatske i druge uvjete, policijski službenici mogu zadužiti i nositi dodatne specifične dijelove odore propisane od strane konkretne misije.

3.11. DIJELOVI POLICIJSKE ODORE KOJE ZADUŽUJU POLICIJSKI SLUŽBENICI KOJI OBAVLJAJU POSLOVE KRIMINALISTIČKE POLICIJE I CENTRA ZA FORENZIČNA ISPITIVANJA, ISTRAŽIVANJA I VJEŠTAČENJA »IVAN VUČETIĆ«

Članak 29.

Policijski službenici kriminalističke policije zadužuju komplet za prikriveno nošenje oružja i pričuvnog nabojnika.

Komplet za prikriveno nošenje oružja i pričuvnog nabojnika, s mogućnošću nošenja ispod pazuha ili na remenu hlača, izrađen je od kože ili sintetičkog materijala, a pripadajući dio kompleta je i futrola za nošenje sredstava za vezivanje.

Članak 30.

Dijelovi policijske odore policijskih službenika kriminalističke policije te policijskih službenika Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić« koji obavljaju poslove očevida su:

1. kapa sa šiltom

2. kombinezon

3. prsluk

4. dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

5. čizme gumene

6. cipele visoke ljetne

7. čizme ribarske.

Kapa sa šiltom sukladna je opisu iz članka 4. ove Uredbe.

Kombinezon je izrađen sukladno opisu iz članka 8. ove Uredbe od materijala osnovne odore tamno plave boje, samo što je iznad lijevog džepa umjesto čičak trake našiven nosač za značku s metalnim prstenima.

Prsluk je tamno plave boje i kopča se zatvaračem. Na leđima je bijelim slovima otisnut natpis »POLICIJA«. Na prednjici na spoju lijeve i desne strane i na donjem dijelu prsluka našivena je reflektirajuća traka bijele boje.

Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom sukladan je opisu iz članka 4. ove Uredbe.

Čizme gumene sukladne su opisu iz članka 16. ove Uredbe.

Cipele visoke ljetne sukladne su opisu iz članka 8. ove Uredbe.

Čizme ribarske su izrađene od gume, crne boje, visokih sara (do prepona).

4. SVEČANA ODORA POLICIJE

Članak 31.

Dijelovi svečane odore policije su:

1. kapa muška svečana

2. šešir ženski

3. sako (muški i ženski)

4. hlače muške

5. suknja

6. kaput (muški i ženski)

7. cipele svečane (muške i ženske)

8. košulja svečana bijela kratkih rukava (muška i ženska)

9. košulja svečana bijela dugih rukava (muška i ženska)

10. kravata svečana

11. marama svečana

12. čarape (muške i ženske)

13. remen (muški i ženski)

14. igla za kravatu

15. nosač za zamjenice i odlikovanja

16. funkcionalne oznake.

Kapa muška svečana izrađena je od tkanine tamno plave boje i ovalnog je oblika. Štitnik kape s gornje strane presvučen je osnovnom tkaninom na koji je strojno izvezen hrvatski troplet s hrastovim lišćem i žirom, zlatnim/srebrnim koncem, a donji dio štitnika je od umjetne kože. Podbradnjak kape ispleten je srebrnim/zlatnim nitima, te je na kraju spojen i za kapu pričvršćen s dva ukrasna zlatna/srebrna gumba sa stiliziranom oznakom »RH«. Pasica kape izrađena je od specijalnog materijala koji je otporan na savijanje i vlagu. Na pasicu s vanjske strane stavlja se ukrasna traka u crnoj boji. U obod kape s unutarnje strane dolazi čelična žica koja kapi daje pravilan oblik, a s vanjske strane ušiven je paspul srebrne/zlatne boje. Na prednjem dijelu kape postavljen je grb.

Šešir ženski je tamno plave boje klasičnog okruglog oblika s obodom. Stražnji dio oboda je visoko uzdignut. Na prednjoj strani šešira u sredini nalazi se strojno vezeni grb izvezen zlatnim/srebrnim koncem ispod kojeg se nalazi ukrasna traka izrađena iz osnovne tkanine na koju je zlatnim ili srebrnim koncem izvezen hrvatski troplet s hrastovim lišćem i žirom.

Sako muški je tamno plave boje, dvorednog kopčanja s reverima, kopča se s 3+3 gumba, sa stiliziranom oznakom »RH« u zlatnoj/srebrnoj mat boji i jednim unutarnjim gumbom na podstavi. Na prednjem dijelu su dva ušitka i dva donja urezana džepa s letvicom. Na leđnom dijelu je izrađen jedan rasporak. Iznad duljine lijevog i desnog rukava izvezena su po dva pletera zlatnim/srebrnim koncem. Na desnom rukavu u gornjem dijelu, našivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«, a na lijevom rukavu je našiven strojno vezeni grb »RH«. Na ramenu sakoa prišiveni su tuneli za oznaku zvanja policijskog službenika koji se kopčaju gumbom sa stiliziranom oznakom »RH«. S unutarnje strane, na podstavi, nalazi se po jedan paspulirani džep u visini prsa. Na lijevoj unutarnjoj strani nalaze se i dva mala džepa. Na revere sakoa sa svake strane na četvrtastoj podlozi našivena je, zlatna/srebrna vezena, okrugla oznaka »MUP RH«.

Sako ženski je istog izgleda kao i muški sako, ali je strukiran pomoću ušitaka. Na unutarnjoj lijevoj strani na podstavi nalazi se jedan urezani prsni džep s dva paspula od osnovne tkanine.

Hlače muške su tamno plave boje, na prednjoj strani nogavica su dva kosa džepa. Na stražnjem desnom dijelu je ušiveni paspulirani džep s dva paspula, koji se kopča gumbom. Na prednjoj strani u pojasu hlače imaju po dva nabora sa svake strane. Rasporak se kopča sa gumbima, a na pojasnici je produžetak u špic, rupica i gumb. S unutarnje strane pojasnice nalazi se metalna kopča i jedan unutarnji gumb koji se kopča pomoću ušivenog produžetka u desnoj strani rasporka. Na pojasnici su našiveni držači za remen. U šavu sa strane, cijelom dužinom hlača s vanjske strane, nalazi se traka crne mat boje.

Suknja je ravnog kroja s povišenim strukom s unutarnjom pojasnicom i po dva ušitka u pojasu na prednjem i stražnjem dijelu suknje. Suknja je podstavljena. Ima rasporak na stražnjem dijelu. Kopča se plastičnim skrivenim zatvaračem, šlingicom i gumbom, na unutarnjoj strani pojasnice. Na suknju u visini struka našiveni su držači remena.

Kaput (muški i ženski) izrađen je od tkanine tamno plave boje. Kopčanje kaputa je dvoredno. Na prednjici kaputa su ušiveni kosi džepovi s lajsnom. Iznad duljine lijevog i desnog rukava izvezena su po dva pletera zlatnim/srebrnim koncem. Na lijevom i desnom rukavu u gornjem dijelu, našivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«. Na ramenu kaputa prišiveni su tuneli za oznaku zvanja policijskog službenika koji se kopčaju gumbom sa stiliziranom oznakom »RH«. S unutarnje strane kaputa s lijeve i desne strane nalaze se džepovi.

Cipele svečane (muške) izrađene su od prirodne kože, crne boje, na vezanje.

Cipele svečane (ženske) izrađene su od prirodne kože, crne boje, modela klasične salonke s nižom potpeticom.

Košulja svečana bijela kratkih rukava (muška i ženska) klasičnog je kroja, s dva džepa s poklopcima i našivenim nosačem za značku iznad lijevog džepa. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom zvanja policijskog službenika koji se kopčaju gumbom sa stiliziranom oznakom »RH«, zlatne boje. Na oba rukava prišivena je oznaka »POLICIJA MUP RH«.

Košulja svečana bijela dugih rukava (muška i ženska) klasičnog je kroja, s jednim džepom bez poklopca.

Kravata svečana izrađuje se u tkanom vezu, tamno plave/svijetlo sive boje sa stiliziranim znakom MUP-a žute/plave boje, na vezanje.

Marama svečana izrađuje se u tkanom vezu, tamno plave/svijetlo sive boje sa stiliziranim znakom MUP-a žute/plave boje.

Čarape muške su klasične sokne, crne boje.

Čarape ženske – najlon, crne boje.

Remen (muški i ženski) je izrađen od crne kože s metalnom zlatnom/srebrnom kopčom s reljefno utisnutom oznakom »RH« okruženom hrvatskim tropletom.

Igla za kravatu je zlatne/srebrne boje, izrađena od metala. Na sredini igle nalazi se znak »MUP RH«.

Nosač za zamjenice i odlikovanja izrađen je od lima.

Članak 32.

Policijski službenici koji obavljaju poslove Specijalne policije zadužuju i nose svečanu odoru iz članka 31. ove Uredbe, samo umjesto kape muške svečane zadužuju beretku, a na sakou muškom iz članka 31. ove Uredbe, na desnom rukavu u gornjem dijelu, našivena je okrugla oznaka »POLICIJA MUP RH« zlatnim koncem na crnoj podlozi, a na lijevom rukavu je našivena oznaka specijalne policije »MAČ I MUNJA«, izrađena zlatnim koncem na crnoj podlozi.

Beretka je crne boje. Na sredini prednjeg dijela beretke s lijeve strane našiven je grb Republike Hrvatske, strojno izvezen zlatnim koncem na crnoj podlozi.

Članak 33.

Dijelovi svečane policijske odore policijskih službenika koji u sklopu protokolarnih aktivnosti obavljaju poslove pratnje državnih dužnosnika na visokoj razini, na motociklu, su:

1. svečana motoristička jakna

2. svečane motorističke hlače

3. beretka

4. svečani motoristički remen

5. svečane motorističke rukavice.

Članak 34.

Svečana motoristička jakna je blago strukirana, s pasicom i klasičnim rukavom, od bijele juneće kože, ukrašena pleterom na ramenu i končanom pletenom trakom u istoj boji zlata. Od lijevog ramena prema prednjoj strani i kružno ispod ruke na lijevo rame trake završavaju resicama u slobodnom padu. Rukav klasičan, s našivenom oznakom »POLICIJA MUP RH« 5 cm od kugle rukava. Rukav završava patent zatvaračem 15 cm dužine. Prednjica jakne dijagonalno je rezana od ramena, šire prema pasici, a uže u odnosu na prednju stranu, ukrašena s 4 x 2 metalna gumba, ukrašena oznakom »MUP RH«. Na duljini pasica širine 7 cm i dva držača za remen od kontrast kože. Funkcija kopčanja riješena je čičak trakom po cijeloj duljini prednjeg dijela širine 2 cm i patent zatvaračem. Ovratnik je samostojeći, podložen s vatelinom, prošiven po sredini, na prednjoj strani po sredini kopča se čičak trakom koja je dijagonalno prošivena. Na ramenu širi pleter koji ulazi u sastav vratnog izreza, a završava kopčanjem na ramenu. Prošivi prednjeg dijela su 2 plus 6 mm (dupli). Leđa iz dva dijela su razlijepljena po sredini, a sastav rukava prošiven. Unutarnji dio jakne izrađen je od pamučne podstave s ugrađenim džepom na desnom prsnom dijelu. Preklop širine 1,2 cm, dužine 15 cm na sredini zatvoren čičak trakom dužine 3,5 cm, a širine 1 cm. Na proširenom donjem dijelu pasice nalazi se razdjeljivi zatvarač, kojim se jakna spaja sa hlačama položen 10 cm od ruba.

Svečane motorističke hlače su klasičnog dubljeg kroja s pojasnicom, od juneće nape tamno plave boje. Na prednjoj strani, po sredini nalazi se rasporak s patent zatvaračem i drukerom na pojasnici. Pojasnica je širine 6 cm sa 5 držača za remen. Na sastav tijela i pojasnice našiven je razdjeljivi zatvarač i preko njega traka širine 1,5 cm. U prednjem dijelu koljena kružni prorezi s podmetnutom spužvom kao pojačanje. Hlače završavaju dužim dijelom na kojem je ušivena elastična guma širine 2 cm i ugrađen zatvarač na sastav u koraku, taj dio ulazi u čizmu. Unutarnji dio hlača je od mrežaste tkanine, u leđni dio hlača od 10 cm od struka ugrađen je elastični materijal koji ima funkciju da sjedalo bude rastezljivo, odnosno udobnije za sjedenje. Prošivi su 0,2 cm. Dužine su porubljene 1,2 cm.

Beretka odgovara opisu beretke iz članka 8. ove Uredbe.

Svečani motoristički remen crne je boje, kožni s metalnom kopčom zlatne boje na kojoj je reljefno utisnuta oznaka RH okružena hrvatskim tropletom.

Svečane motorističke rukavice izrađene su od crne kože, klasičnog oblika s prstima i našivenim bijelim produžetkom do visine polovice podlaktice.

Članak 35.

Policijski službenici koji obavljaju poslove u počasnom vodu zadužuju dijelove svečane policijske odore iz članka 31. ove Uredbe, samo sa sljedećim razlikama:

Čizme visoke su crne kožne sa sarama do koljena. Hlače svečane se stavljaju u čizme.

Remen svečani je crni kožni sa srebrnom/zlatnom kopčom, na kojoj se nalazi znak RH. Nosi se preko sakoa.

Rukavice bijele izrađene su od laganog materijala klasičnog kroja s prstima.

5. ZADUŽENJE, ZAMJENA I RAZDUŽENJE OSNOVNE, DODATNE I SVEČANE ODORE

Članak 36.

Osoba koja se prima u policiju za obavljanje poslova policijskog službenika ili se raspoređuje na radno mjesto policijskog službenika, zadužuje osnovnu policijsku odoru, osim ako poslove radnog mjesta obavlja isključivo u građanskom odijelu.

Dodatnu i svečanu policijsku odoru mogu zadužiti policijski službenici neovisno o tome obavljaju li poslove radnog mjesta u osnovnoj policijskoj odori ili u građanskom odjelu.

Svečanu policijsku odoru osobno zadužuju rukovoditelji ustrojstvenih jedinica od glavnog ravnatelja policije i njegovih zamjenika do razine načelnika uprava u sjedištu Ministarstva i načelnika policijskih uprava.

Policijski službenik zadužuje svečanu policijsku odoru na temelju zahtjeva načelnika uprave u sjedištu Ministarstva, odnosno načelnika policijske uprave, uz suglasnost glavnog ravnatelja policije.

Pripadnik pričuvnog sastava policije zadužuje dijelove osnovne policijske odore iz članka 3. ove Uredbe jednokratno prilikom prvog zaduženja s mogućnošću zanavljanja isključivo na temelju članka 39. ove Uredbe.

Članak 37.

Policijski službenici zadužuju osnovnu i dodatnu policijsku odoru prema Popisu dijelova policijske odore s količinama za zaduženje i rokovima uporabe (u daljnjem tekstu: Popis), koji je tiskan uz ovu Uredbu i njezin je sastavni dio.

Pojam »prvo zaduženje« u smislu ove Uredbe znači da policijski službenik navedeni dio odore zadužuje jednom u radnom vijeku, a zanavljanje se obavlja sukladno odredbi članka 39. ove Uredbe, a ne u rokovima uporabe iz Popisa.

Prilikom prvog zaduženja policijske odore, odnosno prilikom prve nabave dijelova policijske odore, policijskom službeniku otvara se osobni karton zaduženja.

Osoba kojoj je prestao status policijskog službenika dužna je razdužiti sve dijelove osnovne i dodatne policijske odore s policijskim oznakama.

Prilikom prelaska iz jedne ustrojstvene jedinice u drugu, koje koriste različite dijelove policijske odore, policijski službenik je dužan razdužiti dijelove osnovne i dodatne policijske odore s policijskim oznakama koji nisu propisani za radno mjesto u drugoj ustrojstvenoj jedinici.

Dijelove policijske odore s policijskim oznakama koje više nisu funkcionalno upotrebljivi policijski službenik može razdužiti u centralnom skladištu Ministarstva ili skladištu policijske uprave.

Nadležne stručne službe Ministarstva kontinuirano kontroliraju kvalitetu dijelova policijske odore koje isporučuju dobavljači.

Članak 38.

Policijski službenici zadužuju i razdužuju policijsku odoru u centralnom skladištu Ministarstva, odnosno u skladištima policijskih uprava.

Za policijskog službenika, prilikom prvog zaduživanja osnovne ili dijelova dodatne policijske odore, odnosno svečane policijske odore otvara se osobni karton zaduženja u informacijskom sustavu materijalno-financijskog poslovanja, a svako zaduživanje odnosno razduživanje odore ili dijela odore mora se zabilježiti.

Članak 39.

Dijelovi osnovne, dodatne i svečane policijske odore koji su oštećeni ili uništeni u obavljanju službe ili povodom obavljanja službe, zamijenit će se u nadležnim skladištima na temelju pisanog zahtjeva policijskog službenika uz pisanu suglasnost nadređenog rukovoditelja.

Rok uporabe za zamijenjene dijelove počinje teći danom zaduženja zamijenjenog dijela odore.

6. VRIJEME I NAČIN NOŠENJA POLICIJSKE ODORE

Članak 40.

Glavni ravnatelj policije i načelnici policijskih uprava, ovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima, određuju razdoblje nošenja zimske i ljetne policijske odore.

Članak 41.

Svečanu policijsku odoru policijski službenici mogu nositi u svečanim prigodama te u dane državnih praznika, blagdana i komemoracija.

Nošenje svečane policijske odore u drugim prilikama može naložiti glavni ravnatelj policije ili osoba koju on ovlasti.

Članak 42.

Način nošenja dijelova policijskih odora detaljno će utvrditi glavni ravnatelj policije uputom o načinu nošenja dijelova policijske odore.

Članak 43.

Policijski službenik ne smije izvan službe nositi policijsku odoru ili dijelove policijske odore s policijskim oznakama:

– kao sudionik mirnog okupljanja i javnog prosvjeda, osim onih koje, sukladno propisima o radu, organiziraju sindikati koji zastupaju policijske službenike,

– za vrijeme udaljenja od dužnosti,

– za vrijeme korištenja godišnjeg odmora ili bolovanja.

Članak 44.

Na osnovnoj i dodatnoj policijskoj odori službena značka nosi se na za to predviđenom nosaču iznad lijevog džepa vanjskog dijela odore.

Članak 45.

Na svečanoj policijskoj odori policijski službenik nosi oznaku policijskog zvanja.

Policijski službenik na svečanoj odori može nositi odlikovanja, medalje i značke.

Odlikovanja, medalje i značke nose se na svečanoj odori po slijedu važnosti s lijeve na desnu stranu gledano prema nositelju odlikovanja i to centrirano iznad lijevog džepa sakoa.

Male oznake odlikovanja (zamjenice) nose se s lijeva na desno, tri komada u redu, u jednom ili više redova. Razmak između redova smije biti najviše 3 mm.

Zamjenice medalja nose se iza zamjenica odlikovanja.

Članak 46.

Osoba koja izgubi svojstvo policijskog službenika ne smije nositi dijelove policijske odore kao niti pripadajuće policijske oznake sukladno važećim propisima.

7. POLICIJSKE OZNAKE

7.1. OSNOVNE OZNAKE

Članak 47.

Policijski službenici, osim policijskih službenika koji obavljaju poslove specijalne policije, na rukavima odore nose prišivenu osnovnu oznaku pripadnosti policiji »POLICIJA MUP RH«.

Osnovna oznaka pripadnosti policiji »POLICIJA MUP RH« strojno je vezena oznaka izrađena koncem na svijetloplavoj podlozi u obliku štita. Gornja osnovica štita je 9 cm, a stranice su 10,5 cm. Oznaku omeđuje žuti obrub širine 3 mm. Na gornjem dijelu u polukrugu izvezen je natpis »POLICIJA« bijelim koncem. U sredini je stilizirano na zrakastoj podlozi izvezen žutim koncem simbol Republike Hrvatske »RH«, a ispod toga u sredini bijele boje izvezene trake je natpis »MUP«, izvezen crnim koncem. Oznake »RH« i »MUP« nalaze se u žutom krugu koji simbolizira hrvatski pleter.

Članak 48.

Policijski službenici koji obavljaju poslove specijalne policije na lijevom rukavu odore nose prišivenu ili pričvršćenu čičkom osnovnu okruglu oznaku pripadnosti specijalnoj policiji »POLICIJA MUP RH«, a na desnom rukavu oznaku »MAČ I MUNJA« vrhom okrenutu prema gore.

Osnovna oznaka pripadnosti specijalnoj policiji »POLICIJA MUP RH« okruglog je oblika, promjera 7 cm. Strojno je vezena oznaka izrađena koncem, na maslinasto zelenoj ili crnoj podlozi. Opšivena je crnim ili sivim koncem, širine 3 mm. Na gornjem dijelu u polukrugu izvezen je natpis »POLICIJA« bijelim ili sivim koncem. U sredini je stilizirano na zrakastoj podlozi izvezen žutim ili sivim koncem simbol Republike Hrvatske »RH«, a ispod toga u sredini izvezene bijele ili sive trake nalazi se natpis »MUP« izvezen crnim koncem. Oba simbola, »RH« i »MUP« nalaze se u žutom ili sivom krugu koji simbolizira hrvatski pleter.

Oznaka specijalne policije »MAČ I MUNJA« strojno je vezena oznaka izrađena koncem na maslinasto zelenoj ili crnoj podlozi. Oblika je amfore, visine 10 cm. Opšivena je crnim ili sivim koncem širine 3 mm. Na sredini oznake izvezen je žutim ili sivim koncem MAČ, oštrica kojega je okrenuta prema gore i prekrižena s dvije strijele MUNJE.

Oznake specijalne policije izrađene na maslinasto zelenoj ili crnoj podlozi mogu se nositi u kombinaciji osnovne maslinasto zelene odore ili dodatne crne odore.

7.2. POSEBNE OZNAKE

Članak 49.

Uz osnovne oznake iz članka 47. i 48. ove Uredbe policijski službenici nose i posebne oznake.

Članak 50.

Posebna oznaka je pravokutnog oblika, dimenzija 13,0×2,5 cm.

Na tamno plavoj podlozi sa zlatnim koncem strojno je izvezen natpis »POLICIJA«, »INTERVENTNA POLICIJA«, »GRANIČNA POLICIJA«, »POLICIJA – UPPS« ili »POLICIJSKA AKADEMIJA«.

Oznaka iz ovog članka nosi se pričvršćena čičak trakom na odori iznad gornjeg desnog džepa, odnosno s desne strane u visini prsa.

Članak 51.

Oznaka zvanja policijskog službenika nosi se na ramenima provučena kroz za tu namjenu našivene tunele na odori i pričvršćene gumbom ili pritiskivačem.

Oznake radnih mjesta interventne i specijalne policije nose se pričvršćene čičak trakom na odori iznad gornjeg lijevog džepa, odnosno s lijeve strane u visini prsa.

Članak 52.

Posebna oznaka specijalne policije pravokutnog je oblika, dimenzija 13,0×3,0 cm. Na maslinasto zelenoj ili crnoj podlozi obrubljenoj crnim ili sivim rubom, žutim ili sivim koncem u dva reda je strojno izvezen natpis »SPECIJALNA POLICIJA – (NAZIV JEDINICE)« za pripadnike jedinica specijalne policije, odnosno »SPECIJALNA POLICIJA ZAPOVJEDNIŠTVO« za pripadnike Zapovjedništva specijalne policije.

Uz oznaku iz stavka 1. ovog članka pripadnici Zrakoplovne jedinice specijalne policije nose zrakoplovni znak (stilizirani hrvatski grb između dva žutim koncem izvezena krila), pripadnici specijalne policije nose znak specijalnosti kao što je: znak padobranske specijalnosti, znak snajperske specijalnosti, znak protueksplozijske specijalnosti, znak za pregovarača u kriznim situacijama, znak protueksplozijskog ronioca i drugi znakovi specijalnosti (znakovi su metalni i nose se pričvršćivanjem ili mogu biti izrađeni na tkanini i pričvršćuju se čičak trakom iznad gornjeg desnog džepa odore).

Pripadnici ATJ Lučko nose u visini džepa natpis »ATJ Lučko« izvezen žutim ili sivim koncem na maslinasto zelenoj ili crnoj tkanini.

Pripadnici specijalne policije mogu nositi amblem na kojem je izvezena zastava sa grbom Republike Hrvatske na čijem donjem dijelu je izvezen natpis CROATIA, kada se nalaze u sastavu mirovnih misija ili međunarodnih vojno-policijskih vježbi.

Oznake iz stavaka 1. i 2. ovoga članka nose se pričvršćene kopčom, prišivene ili pričvršćene čičak trakom iznad gornjeg desnog džepa odore specijalne policije.

Članak 53.

Posebna oznaka Uprave za posebne poslove sigurnosti sastoji se od zajedničkog središnjeg polja koje tvore elipsa i pravokutnik čija je svaka stranica polukružno oblikovana u svom središnjem dijelu. U središnjem polju, na bijeloj podlozi, srebrenom bojom ocrtana je mreža meridijana i paralela zemljine polutke. U donjem središnjem dijelu polutke nalazi se štit sa crvenim i bijelim poljima, obrubljen srebrnim obrubom. Štit do visine struka djelomično obavija i zaklanja siluete pet osoba od kojih je osoba u sredini bijele boje obrubljena žutim obrubom, a okružuju je četiri osobe obojene u crno. Središnje polje obavijeno je prstenom plave boje u čijem se gornjem dijelu nalazi reljef hrvatskog pletera bijele boje, a u donjem dijelu natpis »MUP RH« ispisan bijelim slovima sa žutim obrubom. U gornjem dijelu središnjeg polja na srebrnoj podlozi ispisan je crnim slovima natpis »UPRAVA ZA POSEBNE POSLOVE SIGURNOSTI«.

Posebna oznaka iz stavka 1. ovoga članka izrađuje se kao platneni amblem dimenzija 9×8 cm i metalna značka dimenzija 2×1,8 cm.

Članak 54.

Posebna oznaka kriminalističke policije je metalna značka na čijem se središnjem dijelu, na srebrnoj podlozi, nalazi stilizirani otisak papilarnih linija prsta preko kojeg je smješten reljef hrvatskog grba. U gornjem dijelu grba nalazi se reljef dvodijelne apotekarske vage, a u donjem reljef mača. U vanjskom krugu značke s lijeve i desne strane nalazi se reljef hrvatskog pletera žute boje. U gornjem dijelu značke na zlatnoj podlozi plavim slovima ispisan je natpis »KRIMINALISTIČKA POLICIJA«, a u donjem dijelu također na zlatnoj podlozi plavim slovima ispisan je natpis »MUP RH«.

Članak 55.

Posebna oznaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić« izrađuje se kao strojno izvezeni platneni amblem pravokutnog oblika, dimenzija 13,0x4,5 cm.

Na bijeloj podlozi, na lijevoj strani nalaze se dva crvena kvadrata koji se dodiruju donjim desnim i gornjim lijevim kutom. Lijevi kvadrat dimenzija je 6x6 mm, a desni 19x19 mm. Po sredini desnog kvadrata nalazi se stilizirani otisak papilarnih linija bijele boje. Desno od crvenih kvadrata nalazi se tekst u tri reda, u kojima velikim plavim slovima piše:

(prvi red): CENTAR ZA FORENZIČNA ISPITIVANJA

(drugi red): ISTRAŽIVANJA I VJEŠTAČENJA

(treći red): »IVAN VUČETIĆ«.

Članak 56.

Posebna oznaka policijskih službenika koji se upućuju na rad u inozemstvo je zastava Republike Hrvatske ispod koje je natpis »CROATIA«, dimenzija 6,5×5 cm.

Članak 57.

Znak Policijske akademije – grb – ima oblik konveksnog trokuta sa žutim rubom. U sredini znaka na plavom polju nalazi se štit koji sadrži stilizirani oblik otvorene knjige s lentom, šahovnicom, mačem i hrvatskim pleterom.

8. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 58.

Dijelovi osnovne i dodatne policijske odore koji nisu u skladu s odredbama ove Uredbe uskladit će se u roku od tri godine, a dijelovi svečane policijske odore u roku od pet godina od dana stupanja na snagu ove Uredbe.

Polaznici programa obrazovanja za zanimanje policajac koristit će dijelove policijske odore izrađene sukladno Uredbi o izgledu odora policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova (»Narodne novine«, broj 33/2010) do isteka zaliha na skladištima Ministarstva.

Rokovi zaduženja propisani ovom Uredbom vrijede i za sve dijelove osnovne i dodatne odore koji su usklađeni s opisom iz ove Uredbe, a zaduženi su sukladno Uredbi o izgledu odora policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova (»Narodne novine«, broj 33/2010).

Stupanjem na snagu ove Uredbe prestaje obveza nošenja bijele košulje uz osnovnu odoru za blagdane i državne praznike.

Članak 59.

Novčana sredstava koja policijski službenik ima evidentirana u osobnom financijskom kartonu na dan stupanja na snagu Uredbe o odorama policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova (»Narodne novine«, broj 46/2006) isplatit će se policijskom službeniku prilikom prestanka službe u Ministarstvu.

Članak 60.

Uputu iz članka 42. ove Uredbe glavni ravnatelj policije donijet će u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ove Uredbe.

Članak 61.

Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje važiti Uredba o izgledu odora policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova (»Narodne novine«, broj 33/2010).

Članak 62.

Ova Uredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 210-01/11-01/01

Urbroj: 5030106-11-1

Zagreb, 19. svibnja 2011.

Predsjednica
Jadranka Kosor, dipl. iur., v. r.

POPIS DIJELOVA POLICIJSKE ODORE S KOLIČINAMA ZA ZADUŽENJE I ROKOVIMA UPORABE

RB

NAZIV

Količina po policijskom službeniku

Rok
uporabe

OSNOVNA POLICIJSKA ODORA

1

Kapa službena

1

3 godina

2

Kapa sa šiltom

1

2 godina

3

Kapa vunena

1

prvo zaduženje

4

Hlače zimske (muške i ženske)

3

2 godina

5

Donje rublje zimsko – duge gaće i potkošulja dugih rukava

2

2 godine

6

Hlače ljetne (muške i ženske)

3

2 godina

7

Košulja dugih rukava (muška i ženska)

3

2 godina

8

Košulja kratkih rukava (muška i ženska)

4

2 godina

9

Majica kratkih rukava

3

1 godina

10

Pulover

1

3 godine

11

Jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna

1

5 godina

12

Jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu)

1

5 godina

13

Čarape ljetne

5

1 godina

14

Čarape zimske

3

l godina

15

Cipele visoke zimske

1

3 godine

16

Cipele niske (muške i ženske)

1

1 godina

17

Rukavice zimske

1

5 godina

18

Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

1

prvo zaduženje

19

Komplet za nošenje oružja i opreme

1

8 godina

OSNOVNA POLICIJSKA ODORA SPECIJALNE POLICIJE

1

Beretka

1

2 godine

2

Jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna

1

5 godina

3

Jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu)

1

5 godine

4

Hlače ljetne

3

2 godine

5

Hlače zimske

3

2 godine

6

Nadhlače vodonepropusne

1

prvo zaduženje

7

Pulover

1

3 godine

8

Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

1

prvo zaduženje

9

Košulja dugih rukava ljetna

4

2 godina

10

Košulja dugih rukava zimska

3

2 godina

11

Komplet za nošenje oružja i opreme

1

8 godine

12

Cipele visoke zimske

1

3 godina

13

Cipele visoke ljetne

1

2 godina

14

Majica kratkih rukava

6

1 godina

15

Majica dugih rukava poludolčevita

2

1 godina

16

Čarape crne

10

1 godina

17

Rukavice zimske

1

5 godine

18

Donje rublje zimsko – duge gaće i potkošulja dugih rukava

2

2 godine

OSNOVNA POLICIJSKA ODORA INTERVENTNE POLICIJE

1

Beretka

1

2 godine

2

Kapa vunena

1

prvo zaduženje

3

Potkapa

1

Prvo zaduženje

4

Hlače zimske (muške i ženske)

3

2 godina

5

Donje rublje zimsko – duge gaće i potkošulja dugih rukava

2

2 godine

6

Hlače ljetne (muške i ženske)

3

2 godine

7

Košulja dugih rukava (muška i ženska)

3

2 godina

8

Košulja kratkih rukava (muška i ženska)

4

2 godina

9

Majica kratkih rukava

3

1 godina

10

Pulover

1

3 godine

11

Jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna

1

5 godina

12

Jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu)

1

5 godina

13

Čarape plave

10

1 godina

14

Cipele visoke zimske

1

3 godine

15

Cipele visoke ljetne

1

2 godine

16

Rukavice zimske

1

5 godina

17

Rukavice taktičke

1

3 godine

18

Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

1

prvo zaduženje

19

Kombinezon (negorivi)

1

3 godine

20

Komplet za nošenje oružja i opreme

1

8 godina

OSNOVNA POLICIJSKA ODORA UPRAVE ZA POSEBNE POSLOVE SIGURNOSTI

1

Kapa sa šiltom (zimska i ljetna)

1

2 godine

2

Kapa vunena

1

prvo zaduženje

3

Hlače zimske (muške i ženske)

3

2 godina

4

Hlače ljetne (muške i ženske)

3

2 godina

5

Nadhlače vodonepropusne

1

prvo zaduženje

6

Donje rublje zimsko – duge gaće i potkošulja dugih rukava

2

2 godine

7

Košulja dugih rukava (muška i ženska)

3

2 godina

8

Košulja kratkih rukava (muška i ženska)

4

2 godina

9

Jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna

1

5 godine

10

Jakna vjetronepropusna (podjakna za zimsku jaknu)

1

5 godine

11

Pulover

1

3 godine

12

Majica kratkih rukava

3

1 godina

13

Čarape

10

1 godina

14

Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

1

prvo zaduženje

15

Cipele visoke zimske

1

3 godine

16

Cipele visoke ljetne

1

2 godine

17

Rukavice zimske

1

5 godina

18

Komplet za nošenje oružja i opreme

1

8 godina

DODATNA POLICIJSKA ODORA TEMELJNE POLICIJE U PJEŠAČKOJ OPHODNJI

1

Nadhlače vodonepropusne

1

rvo zaduženje

DODATNA POLICIJSKA ODORA ZASEBNIH POLICIJSKIH POSTROJBI

1

Cipele visoke ljetne

1

4 godina

2

Prsluk reflektirajući s brojčanom funkcionalnom oznakom policijskog službenika

1

prvo zaduženje

DODATNA POLICIJSKA ODORA BICIKLISTIČKIH
OPHODNJI

1

Kaciga zaštitna biciklistička

1

prvo zaduženje

2

Odijelo biciklističko

1

2 godine

3

Majica biciklistička (zimska)

2

1 godina

4

Majica biciklistička (ljetna)

2

1 godina

5

Hlače kratke

1

1 godina

6

Rukavice biciklističke

1

2 godine

7

Cipele biciklističke

1

2 godine

8

Prsluk reflektirajući

1

5 godina

9

Štitnici za koljena i laktove

1

prvo zaduženje

DODATNA POLICIJSKA ODORA INTERVENTNE POLICIJE

1

Čizme gumene

1

prvo zaduženje

2

Hlače kratke

2

2 godina

3

Majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica)

2

1 godina

4

Cipele brodarice

1

3 godine

5

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme

1

8 godina

6

Skijaško odijelo

1

prvo zaduženje

7

Skijaška podjakna

1

prvo zaduženje

8

Skijaške rukavice

1

prvo zaduženje

9

Skijaška kaciga

1

prvo zaduženje

10

Skijaške naočale

1

prvo zaduženje

11

Nadhlače vodonepropusne

1

prvo zaduženje

DODATNA POLICIJSKA ODORA SPECIJALNE POLICIJE

1

Kombinezon maslinasto zeleni

1

3 godine

2

Kombinezon crni negorivi

1

3 godine

3

Crna potkapa s prorezima za oči i usta ljetna

1

2 godine

4

Crna potkapa s prorezima za oči i usta zimska

1

2 godine

5

Rukavice taktičke

1

1 godina

6

Bijele navlake za zimske uvjete

1

prvo zaduženje

7

Crna kapa od vjetronepropusnog materijala

1

3 godine

8

Reflektirajući prsluk

1

prvo zaduženje

9

Crna kapa sa šiltom

1

prvo zaduženje

10

Skijaško odijelo

1

prvo zaduženje

11

Skijaška podjakna

1

prvo zaduženje

12

Skijaške rukavice

1

prvo zaduženje

13

Skijaška kaciga

1

prvo zaduženje

14

Skijaške naočale

1

prvo zaduženje

15

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme

1

prvo zaduženje

DODATNA POLICIJSKA ODORA ZRAKOPLOVNE JEDINICE

1

Letačke čizme

1

3 godine

2

Letački kombinezon

2

2 godina

3

Letačka jakna kožna

1

prvo zaduženje

4

Letačka jakna zimska

1

5 godine

5

Letačko donje rublje (negorivo)

1

1 godina

6

Letačke rukavice

3

2 godina

7

Kapa sa šiltom

1

2 godina

8

Naočale letačke

1

prvo zaduženje

DODATNA POLICIJSKA ODORA RONILAČKOG CENTRA MALI LOŠINJ

1

Hlače kratke

2

1 godina

2

Majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica)

4

1 godina

3

Cipele brodarice

1

1 godine

DODATNA POLICIJSKA ODORA POL. SL. KOJI OBAVLJAJU POSLOVE PROMETNE POLICIJE

1

Prsluk reflektirajući

1

prvo zaduženje

2

Navlaka za kapu

2

2 godine

3

Reflektirajuće narukavlje

2

2 godine

4

Bijele rukavice

2

2 godine

5

Nadhlače vodonepropusne

1

prvo zaduženje

6

Kombinezon

1

5 godine

7

Čizme gumene

1

prvo zaduženje

DODATNA POLICIJSKA ODORA POL. SL. PROMETNE POLICIJE i UPPS-a KOJI OBAVLJAJU POSLOVE NA MOTOCIKLU

1

Odijelo motorističko (dvodijelno)

1

6 godina

2

Kaciga motoristička

1

3 godine

3

Čizme motorističke

1

3 godine

4

Rukavice motorističke (ljetne)

1

3 godine

5

Rukavice motorističke (zimske)

1

5 godine

6

Zaštitni pojas za lumbalni dio kralježnice

1

prvo zaduženje

7

Potkapa (zimska)

1

2 godine

8

Majica kratkih rukava

3

1 godina

DODATNA POLICIJSKA ODORA POL. SL. KOJI OBAVLJAJU POSLOVE PRESRETAČA MOBILNE JEDINICE PROMETNE POLICIJE I MOBILNE JEDINICE ZA PROVEDBU NADZORA DRŽAVNE GRANICE

1

Jakna

1

5 godina

2

Prsluk

1

3 godina

3

Torbica s kompletom džepova

1

prvo zaduženje

4

Rukavice taktičke

1

3 godine

5

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme

1

8 godina

6

Majica kratkih rukava

3

1 godina

7

Odijelo motorističko (dvodijelno) civilno

1

6 godina

8

Kaciga motoristička civilna

1

3 godine

9

Čizme motorističke

1

3 godine

10

Rukavice motorističke (ljetne)

1

3 godine

11

Rukavice motorističke (zimske)

1

5 godine

12

Zaštitni pojas za lumbalni dio kralježnice

1

prvo zaduženje

13

Potkapa (zimska)

1

2 godine

DODATNA POLICIJSKA ODORA POL. SL. PROTUEKSPLOZIJSKE ZAŠTITE

1

Kombinezon

1

3 godine

2

Hlače zimske-osnovna odora IJP/UPPS

2

2 godine

3

Hlače ljetne-osnovna odora IJP/UPPS

2

2 godine

4

Čizme gumene

1

prvo zaduženje

5

Rukavice radne

1

1 godina

6

Cipele visoke ljetne

1

3 godina

DODATNA POLICIJSKA ODORA POL. SL. GRANIČNE POLICIJE, KOJI OBAVLJAJU POSLOVE ZAŠTITE DRŽAVNE GRANICE, PREKOGRANIČNOG KRIMINALITETA I MOBILNE JEDINICE ZA PROVEDBU NADZORA DRŽAVNE GRANICE

1

Cipele visoke ljetne

1

3 godine

2

Nadhlače vodonepropusne

1

prvo zaduženje

DODATNA POLICIJSKA ODORA POMORSKE I RIJEČNE POLICIJE ZA ČLANOVE POSADA SLUŽBENIH PLOVILA MUP-a

1

Hlače kratke

2

1 godine

2

Nadhlače vodonepropusne

1

prvo zaduženje

3

Majica kratkih rukava s ovratnikom (polo majica)

4

1 godina

4

Cipele brodarice

1

1 godine

5

Kombinezon

1

3 godine

6

Zaštitno kišno odijelo

1

prvo zaduženje

DODATNA ODORA POL. SL. – VODIČA SLUŽBENIH PASA

1

Kombinezon

1

3 godina

2

Čizme gumene

1

prvo zaduženje

3

Cipele visoke ljetne

1

3 godine

DODATNA POLICIJSKA ODORA UPRAVE ZA POSEBNE POSLOVE SIGURNOSTI – NEPOSREDNA ZAŠTITA

1

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme

1

8 godina

2

Jakna taktička

1

prvo zaduženje

3

Hlače taktičke

2

prvo zaduženje

4

Prsluk taktički

1

prvo zaduženje

DODATNA POLICIJSKA ODORA UPRAVE ZA POSEBNE POSLOVE SIGURNOSTI – UNUTARNJA ZAŠTITA

1

Komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme

1

prvo zaduženje

DODATNA POLICIJSKA ODORA POL. SL. KOJI POSLOVE OBAVLJAJU NA KONJU

1

Jahaće hlače

1

prvo zaduženje

2

Jahaća kaciga

1

prvo zaduženje

3

Jahaća obuća (jahaće čizme ili cipele sa čepsama)

1

prvo zaduženje

4

Rukavice s gumenim stoperom

1

prvo zaduženje

5

Zaštitni prsluk

1

prvo zaduženje

DIJELOVI POLICIJSKE ODORE KRIMINALISTIČKE POLICIJE I POLICIJSKIH SLUŽBENIKA C.F.I.I.V. »IVAN VUČETIĆ«

1

Komplet za prikriveno nošenje oružja i pričuvnog nabojnika

1

prvo zaduženje

2

Kapa sa šiltom

1

2 godine

3

Kombinezon

1

3 godine

4

Prsluk

1

3 godine

5

Dvodijelni kišni komplet s kapuljačom

1

prvo zaduženje

6

Čizme gumene

1

prvo zaduženje

7

Cipele visoke ljetne

1

3 godine

8

Čizme ribarske

1

prvo zaduženje

 

Svečana odora

1

prvo zaduženje

Funkcionalne oznake radnih mjesta

1 komplet (4 para)

prvo zaduženje

Natpisi s oznakama pripadnosti

1 komplet (4 para)

prvo zaduženje