Uredba o odorama državnih službenika odjela osiguranja u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima te službenim vozilima

NN 88/2011 (27.7.2011.), Uredba o odorama državnih službenika odjela osiguranja u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima te službenim vozilima

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

1871

Na temelju članka 33. stavka 6. Zakona o izvršavanju kazne zatvora (»Narodne novine«, br. 128/99, 55/2000, 59/2000, 129/2000, 59/2001, 67/2001, 11/2002, 190/2003-pročišćeni tekst, 76/2007, 27/2008, 83/2009 i 18/2011), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 7. srpnja 2011. godine donijela

UREDBU

O ODORAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA ODJELA OSIGURANJA U KAZNIONICAMA, ZATVORIMA I ODGOJNIM ZAVODIMA TE SLUŽBENIM VOZILIMA

I. OPĆA ODREDBA

Članak 1.

Ovom Uredbom propisuje se odora državnih službenika odjela osiguranja u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima (u daljnjem tekstu: odora), oprema, zaduženje, zamjena, povrat, nošenje odore, opreme, oznaka pravosudne policije i zvanja, te vrsta, boja, oprema i oznake službenih vozila u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa (u daljnjem tekstu: kaznena tijela).

II. ODORA I OPREMA

1. Osnovni dijelovi odore

Članak 2.

Osnovni dijelovi odore jesu:

1. kapa beretka,

2. kapa vunena,

3. hlače zimske (muške/ženske),

4. hlače ljetne (muške/ženske),

5. suknja ljetna,

6. suknja zimska,

7. košulja dugih rukava (muška/ženska),

8. košulja kratkih rukava (muška/ženska),

9. majica kratkih rukava (muška/ženska),

10. pulover (muški/ženski),

11. jakna zimska s kapuljačom (muška/ženska),

12. jakna (muška/ženska),

13. čarape ljetne muške,

14. čarape zimske muške,

15. čarape ženske – nylon,

16. cipele visoke zimske,

17. čizme ženske,

18. cipele niske ljetne (muške/ženske),

19. cipele ženske s petom,

20. rukavice zimske (muške/ženske),

21. komplet za nošenje oružja (muški/ženski).

Pripadajući dijelovi odore državnih službenika odjela osiguranja kaznenih tijela (u daljnjem tekstu: službenik pravosudne policije) jesu oznaka pravosudne policije i oznaka zvanja.

Članak 3.

Opis dijelova osnovne odore službenika pravosudne policije u kaznenim tijelima:

Kapa beretka je tamno plave boje, klasičnog oblika, sa strojno izvezenim hrvatskim grbom na pleteru eliptičnog oblika s izvezenom vagom.

Kapa vunena je klasičnog oblika, s presavijenim donjim dijelom. Kapa je izrađena od kulirnog pletiva (desno-desni preplet), tamno plave boje sa četiri ušitka koji se spajaju na vrhu kape. S prednje strane našiven je hrvatski grb na pleteru eliptičnog oblika s izvezenom vagom. Kapa je podstavljena s flisom tamno plave boje.

Hlače (zimske) muške su tamno plave boje. S prednje strane su kosi džepovi. U struku je našivena pojasnica s po jednim naborom sa svake strane prednjeg dijela i s držačima za remen, a na bočnom dijelu je ugrađena elastična traka (guma). Rasporak se kopča s pomoću gumba skrivenih prekrivnom letvicom, rupice i gumba na pojasnici. Na stražnjem dijelu u visini sjedala je našiveno ojačanje i dva urezana džepa s poklopcima, koji se zatvaraju s dvije čičak trake. Duljina nogavica je porubljena prošivom. Na desnom vanjskom šavu nogavice je našiveni džep s mijehom za gumenu palicu dubine 30 cm, širine 3 cm.

Hlače (zimske) ženske iste su kao i muške hlače, osim što se s prednje strane nalazi po jedan ušitak umjesto nabora, a rasporak se kopča pomoću patent zatvarača, rupice i gumba na pojasnici.

Hlače (ljetne) muške istog su izgleda i kroja kao i hlače zimske muške, izrađene iz laganije tkanine.

Hlače (ljetne) ženske istog su izgleda i kroja kao i hlače zimske ženske, izrađene iz laganije tkanine.

Suknja ljetna je istog izgleda i kroja kao i zimska suknja, izrađena je iz laganije tkanine.

Suknja zimska je tamno plave boje, zvonasto krojena, dužine do koljena. Prednji i stražnji dio su iz dva dijela. Na prednjem dijelu su dva kosa džepa. Kopča se zatvaračem na sredini prednjeg dijela. U struku je našivena pojasnica, koja se kopča pomoću gumba, s našivenim držačima za remen. Na bočnom dijelu je ugrađena elastična traka (guma). Na stražnjem dijelu su dva urezana džepa s poklopcima, koji se zatvaraju s dvije čičak trake.

Košulja dugih rukava muška je tamno plave boje. U predjelu prsa nalaze se pojačanja, na kojima su našivena dva prsna džepa s poklopcima i naborima. Džepovi se zatvaraju s pomoću čičak trake. Košulja se kopča skriveno. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja. Iznad lijevog džepa našiven je nosač za značku s metalnim prstenovima. Na rukavu ispod pazuha našivena su poluokrugla pojačanja na kojima se nalaze dva strojno vezena odzračnika. U predjelu lakta našivena su pojačanja. Na dužini rukava je našivena orukvica s rupicom i dva gumba za regulaciju širine.

Košulja dugih rukava ženska je istog izgleda kao i košulja muška, izrađena od iste tkanine, ali je strukirana pomoću ušitaka.

Košulja kratkih rukava muška je tamno plave boje izrađena od lakše tkanine. U predjelu prsa nalaze se pojačanja, na kojima su našivena dva prsna džepa s poklopcima i naborima. Džepovi se zatvaraju pomoću čičak trake. Košulja se kopča skriveno. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja. Iznad lijevog džepa našiven je nosač za značku s metalnim prstenima.

Košulja kratkih rukava ženska istog je izgleda kao i muška košulja, ali je strukirana pomoću ušitaka.

Majica kratkih rukava (muška/ženska) tamno plave je boje klasičnog oblika, prilagođena za nošenje ispod košulje. Izrađena je iz glatkog jednoležišnog pamučnog pletiva, okrugli obrub vratnog izreza izrađen je iz dvostranog desnog pletiva ojačanog elastičnom niti.

Pulover (muški/ženski) je izrađen od tamno plavog obostranog desno-desnog kulirnog pletiva. Ovratnik je izveden u rebrastom prepletu 1/1, a pletivo je duplo presavinuto. Dužina rukava i dužina pulovera su izvedeni u rebrastom prepletu 2/2 (takozvani »render« ili »patent«), koji nisu duplo presavinuti. U gornjem prednjem dijelu preko ovratnika ušiven je plastični zatvarač dužine 30 cm. Na ramenima i laktovima je pojačanje tkaninom. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja.

Jakna zimska s kapuljačom (muška/ženska) izrađena je od sintetičkog vodonepropusnog materijala tamno plave boje, kopča se zatvaračem i čičak trakom. Na prednjoj strani našivena su četiri džepa s poklopcima, koji se zatvaraju čičak trakom. Rukavi su iz dva dijela s našivenom orukvicom i trakom za regulaciju širine. Traka na duljini rukava je s obje strane od osnovnog materijala. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači koji služe za lakši pristup oružju. Sa stražnje strane ovratnika je prorez koji se zatvara čičak trakom u koji je moguće spremiti kapuljaču. Kapuljača se pričvršćuje zatvaračem. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja. Unutarnja strana jakne je s podstavom. S prednje unutarnje lijeve i desne strane nalaze se po dva džepa. S vanjske strane jakne u gornjem dijelu našiven je nosač za radio stanicu. Na poklopcu lijevog gornjeg džepa dva su metalna prstena na koje se pričvršćuje značka.

Jakna (muška/ženska) je izrađena od sintetičkog vjetronepropusnog materijala tamno plave boje, kopča se zatvaračem uzduž cijele prednjice i preko stajaćeg ovratnika. Na prednjici sa svake strane gore su našiveni džepovi, koji se zatvaraju zatvaračem s poklopcem, koji se pričvršćuje čičak trakom, a dolje su koso urezani džepovi. Iznad poklopca lijevog gornjeg džepa našiven je nosač s dva metalna prstena na koje se pričvršćuje policijska značka. Rukavi su iz dva dijela s porubljenom duljinom i našivenim pritezačem s čičkom. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači koji služe za lakši pristup oružju. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakama zvanja.

Čarape ljetne muške su izrađene od crne boje, jedinstvene za cijelu godinu.

Čarape zimske muške su crne boje, izrađene od debljeg pletiva.

Čarape ženske su nylon čarape, crne boje jedinstvene za cijelu godinu.

Cipele visoke zimske izrađene su od vodonepropusnog materijala, crne boje, sa podstavom od minimalno troslojnog laminiranog materijala sa membranom, koja osigurava prozračnost i vodonepropusnost. Gornjište je izrađeno tako da je cipela u potpunosti zatvorena te s povišenom sarom (iznad gležnja). Cipela mora imati sustav cirkulacije zraka koji omogućava kruženje zraka pri svakom koraku. Cipela se izrađuje u antistatičnoj izvedbi ugradnjom antistatične trake i potplata koji to omogućuje. Potplat je uljno-naftno otporan i protuklizni SRC sa povećanom otpornošću na proboj kompletnog sustava donjišta.

Čizme ženske izrađene su od crne kože, s niskom petom, visine sare do ispod koljena, a s unutarnje strane sare ugrađen je patent zatvarač.

Cipele niske ljetne (muške/ženske) crne su boje, na vezanje, izrađene od prirodne hidrofobirane kože. Gornjište je s vanjske strane prišiveno za đon.

Cipele ženske s petom izrađene su od crne kože s niskom potpeticom bez vezanja, s elastičnim umecima s obje strane gornjišta.

Rukavice zimske (muške/ženske) crne su boje, izrađene od materijala koji štiti od hladnoće, klasičnog oblika s prstima. Donji dio rukavice (dlan) i prsti izrađeni su od posebnog materijala koji štiti ruku od porezotine.

Komplet za nošenje oružja (muški/ženski) sastoji se od opasača, remena, nosača palice, futrole za pričuvni nabojnik, futrole za sredstva za vezivanje, futrole za raspršivač s nadražujućom tvari i četiri držača. Izrađen je od sintetičkog materijala (Cordure) crne boje. Kopča se glatkom plastičnom kopčom crne boje s dodatnim osiguranjem protiv otkapčanja.

2. Dodatni dijelovi odore

Članak 4.

Dodatni dijelovi odore jesu:

1. kombinezon,

2. crna potkapa,

3. kišni ogrtač.

Kombinezon je izrađen od teže tkanine tamno plave boje, uobičajene izvedbe s većim brojem džepova koji se kopčaju čičak trakom. S leđne strane u visini struka nalazi se uvučen rebrasto prošiven elastični umetak. Na desnoj nogavici našiven je džep za ulaganje gumene palice. Na stražnjoj strani našiveni su džepovi s poklopcem od kojih jedan za ulaganje lisica. Na prednjoj strani u visini prsiju našivena su dva džepa s poklopcima. Na bokovima su urezani kosi džepovi.

Crna potkapa za zaštitu glave i lica s prorezima za oči, crne boje, izrađena je od tankog prozračnog i vatrootpornog materijala.

Kišni ogrtač je tamnoplavi, dužine do koljena, s kapuljačom koja se kopča sa četiri gumba. Ispod ovratnika s prednje i stražnje strane je ojačanje na preklop od istog materijala ispod kojeg je ušivena mrežasta tkanina kao i ispod pazuha. S lijeve i desne strane urezan je jedan kosi džep standardne veličine s prozorom u desnom džepu. S unutarnje strane od ovratnika do visine struka ima laganu podstavu.

3. Oprema

Članak 5.

Dijelovi opreme jesu:

1. palica,

2. lisice za vezanje ruku s ključem,

3. lisice za vezanje nogu s ključem,

4. lisice za vezanje ruku i nogu s pojasom i ključem,

5. lisice za vezanje ruku i nogu s ključem,

6. baterijska svjetiljka,

7. štit,

8. zaštitne rukavice,

9. zaštitni prsluk,

10. zaštitna maska,

11. kaciga s vizirom,

12. štitnici za pojedine dijelove tijela,

13. raspršivač s dopuštenim neškodljivim tvarima,

14. podražavajuća kemijska sredstva i sredstva za njihovo ispaljivanje,

15. pištolj kalibra najmanje 9 mm,

16. dugo vatreno oružje (repetirajuće, poluautomatsko i automatsko) kalibra od 9 do 20 mm,

17. električni paralizator,

18. komplet za prikriveno nošenje oružja i opreme.

Dijelovi opreme iz stavka 1. ovog članka nose se uz odoru.

4. Zaduženje, trajanje, zamjena i povrat dijelova odore i opreme

Članak 6.

Službenik pravosudne policije zadužuje osnovne dijelove odore i opremu iz članka 5. stavka 1. točaka 1., 2. i 6. ove Uredbe. Službenica pravosudne policije zadužuje suknju ili ženske hlače.

Dodatne dijelove odore i opremu iz članka 4. i opremu iz članka 5. stavka 1. točaka 3., 4., 5., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17. i 18. ove Uredbe službenik pravosudne policije zadužuje ovisno o radnom mjestu ili poslovima, te planu osiguranja kaznenog tijela.

Članak 7.

Službenik pravosudne policije kojem je rješenjem utvrđen prestanak ovlaštenja ovlaštene službene osobe vratit će sve dijelove odore i opreme.

Članak 8.

Dio odore ili opreme zamjenjuje se ako je uništen ili dotrajao.

Dio odore ili opreme koji je oštećen ili uništen u obavljanju službe ili povodom obavljanja službe, zamijenit će se bez naknade, na temelju pisanog zahtjeva upravitelja kaznenog tijela.

Službenik pravosudne policije koji je obvezan nadoknaditi štetu zbog oštećenja ili uništenja dijela odore ili opreme, štetu nadoknađuje u visini nabavne cijene novog dijela.

Članak 9.

Dijelovi odore i najkraći rokovi uporabe:

RB

DIJELOVI ODORE

Količina (kom./pari) po službeniku

Rok uporabe (mjeseci)

A) OSNOVNA ODORA

 

1

kapa beretka

1

36

2

kapa vunena

1

48

3

hlače zimske (muške/ženske)

2

24

4

hlače ljetne (muške/ženske)

3

24

5

suknja ljetna

2

24

6

suknja zimska

2

24

7

košulja dugih rukava (muška/ženska)

3

24

8

košulja kratkih rukava (muška/ženska)

3

24

9

majica kratkih rukava (muška/ženska)

4

12

10

pulover (muški/ženski)

1

24

11

jakna zimska s kapuljačom (muška/ženska)

1

60

12

jakna (muška/ženska)

1

36

13

čarape ljetne muške

5

12

14

čarape zimske muške

4

12

15

čarape ženske (nylon)

10

12

16

cipele visoke zimske

1

36

17

čizme ženske

1

36

18

cipele niske ljetne (muške/ženske)

1

12

19

cipele ženske s petom

1

12

20

rukavice zimske (muške/ženske)

1

60

21

komplet za nošenje oružja i opreme (muški/ženski)

1

84

B) DODATNI DIJELOVI ODORE

1.

crna potkapa

48 

2.

kombinezon

1

36 

3.

kišni ogrtač

1

60

5. Nošenje odore i opreme

Članak 10.

Službenik pravosudne policije nosi odoru i opremu prilikom obavljanja službe. Nakon završetka radnog vremena, odoru i opremu pohranjuje u kaznenom tijelu.

Upravitelj kaznenog tijela može izuzetno iz opravdanih razloga, uz prethodnu suglasnost ravnatelja Uprave za zatvorski sustav, odobriti nošenje odore izvan službe.

Članak 11.

Upravitelj kaznenog tijela odredit će, kad je to propisano posebnim propisom ili kad za to postoje opravdani razlozi, da službenik pravosudne policije prilikom izvršavanja određenog posla ili zadaće ne nosi odoru.

U slučaju iz prethodnog stavka službenik pravosudne policije nosi dijelove opreme iz članka 5. ove Uredbe koju odredi upravitelj.

Članak 12.

Upravitelj kaznenog tijela određuje razdoblje nošenja zimske, odnosno ljetne odore ovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima.

6. Oznake na odori

Članak 13.

Oznaka pravosudne policije je od tkanine, veličine 137 mm x 98 mm. Na lijevom i desnom obrubu oznake je hrvatski pleter (troplet) žutozlatne boje. U sredini na crnoj podlozi je dio grba Republike Hrvatske i to crveno-bijela polja, a preko njega mač i vaga u žutozlatnoj boji. Iznad grba, s lijeve i desne strane je hrvatska trobojnica. U gornjem dijelu oznake na crnoj podlozi žutozlatnim slovima ispisano je »PRAVOSUDNA POLICIJA«. U donjem dijelu oznake lijevo od ručke mača upisano je žutozlatnom bojom slovo »R«, a desno od ručke mača slovo »H«, početna slova Republike Hrvatske.

Oznaka pravosudne policije nosi se na oba rukava košulja, jakne, pulovera i kombinezona.

Članak 14.

Oznake zvanja nalaze se na naramenicama koje se nose pričvršćene na držačima za naramenice košulja, jakna i pulovera.

Članak 15.

Značka pravosudne policije nosi se na lijevoj strani jakni i košulja.

Članak 16.

Grb Republike Hrvatske na pleteru eliptičnog oblika s izvezenom vagom je od tkanine na crnoj podlozi, visine 44 mm, širine 25 mm, crveno-bijelih polja, položen je na pleteru širine 6 mm žutozlatne boje, oblika elipse visine 35 mm, širine 61 mm.

Grb Republike Hrvatske iz stavka 1. ovog članka nosi se na prednjoj lijevoj strani beretke i vunene kape službenika pravosudne policije.

7. Odora službenika pravosudne policije koji je raspoređen na poslove osiguranja pravosudnih tijela

Članak 17.

Službenik pravosudne policije raspoređen na poslove osiguranja pravosudnih tijela zadužuje i nosi osnovne dijelove odore te opremu iz članka 5. stavka 1. točaka 1., 2. i 6. ove Uredbe. Opremu iz članka 5. stavka 1. točake 15. ove Uredbe zadužuje i nosi ovisno o radnom mjestu i planu osiguranja pravosudnog tijela.

Dijelovi odore i opreme zamjenjuju se u skladu s člankom 8. ove Uredbe na temelju pisanog zahtjeva nadređenog službenika.

Nakon završetka radnog vremena službenik pravosudne policije raspoređen na poslove osiguranja pravosudnih tijela pohranjuje odoru i opremu u pravosudnom tijelu koje osigurava.

Na oznaci iz članka 13. stavka 2. ove Uredbe, ispod natpisa »PRAVOSUDNA POLICIJA« je natpis žutozlatne boje »OSIGURANJE PRAVOSUDNOG TIJELA«.

III. SLUŽBENA VOZILA

Članak 18.

Službena vozila su vozila na motorni pogon, i to specijalna vozila i vozila za obavljanje redovne djelatnosti kaznenih tijela.

Specijalna vozila su vozila za:

– prijevoz zatvorenika,

– prijevoz zatvorenika – bolesnika,

– gašenje požara.

Vozilo za obavljanje ostale redovne djelatnosti kaznenih tijela može se po potrebi koristiti i za prijevoz zatvorenika ako je opremljeno za prijevoz osoba.

1. Boja službenih vozila

Članak 19.

Specijalno vozilo za prijevoz zatvorenika i zatvorenika – bolesnika je bijele boje.

Specijalno vozilo za gašenje požara je crvene boje.

2. Oznake na službenim vozilima

Članak 20.

Specijalna vozila za prijevoz zatvorenika i za prijevoz zatvorenika – bolesnika imaju na prednjem dijelu i na prednjim lijevim i desnim vratima oznaku pravosudne policije veličine 27 cm x 19 cm, koja je istovjetna oznaci opisanoj u članku 13. ove Uredbe, iznad koje je crnim slovima ispisano »UPRAVA ZA ZATVORSKI SUSTAV«. Na bočnim stranicama vozila nalaze se dvije trake sive boje međusobno razmaknute 2 cm. Gornja traka je širine 6 cm, donja je širine 12 cm, obje u dužini vozila, a prekinute su na mjestu oznake pravosudne policije.

Na prednjem i na stražnjem dijelu specijalnog vozila za prijevoz zatvorenika-bolesnika je oznaka crvenog križa.

3. Oprema službenih vozila

Članak 21.

Specijalna vozila iz članka 17. ove Uredbe opremljena su opremom prema njihovoj namjeni i s:

– rotirajućim svjetlom plave boje,

– uređajem za davanje zvučnih signala različitih tonova,

– uređajem za komuniciranje na daljinu.

Specijalna vozila za prijevoz zatvorenika opremljena su i s posebnom sigurnosnom pregradom koja odvaja prostor za smještaj zatvorenika od prostora za smještaj službenika pravosudne policije.

Članak 22.

Opremom iz članka 20. opremit će se i vozila za obavljanje ostale redovne djelatnosti kaznenih tijela ako se koriste za prijevoz zatvorenika.

Članak 23.

Sprovođenje maloljetnika koji su na izvršavanju odgojne mjere u odgojnom zavodu u pravilu se obavlja u službenim vozilima bez oznaka iz članka 19. i opreme iz članka 20. ove Uredbe.

IV. PROPISNICI ODORA, OPREME I SLUŽBENIH VOZILA

Članak 24.

Propisnike odora, opreme i službenih vozila donosi ministar pravosuđa Republike Hrvatske.

V. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 25.

Odore, oprema i izgled službenih vozila službenika pravosudne policije izrađene prema Uredbi o odorama službenika odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima te službenim vozilima (»Narodne novine«, broj 87/2003) zamijenit će se u skladu s ovom Uredbom do 31. prosinca 2013. godine.

Članak 26.

Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje važiti Uredba o odorama službenika odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima te službenim vozilima (»Narodne novine«, broj 87/2003).

Članak 27.

Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 210-01/11-01/02

Urbroj: 5030109-11-1

Zagreb, 7. srpnja 2011.

Predsjednica
Jadranka Kosor, dipl. iur., v. r.