MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
2617
Ministarstvo poljoprivrede na temelju članka 18. stavka 6., članka 33. stavka 3. i članka 34. Zakona o službenim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja (»Narodne novine«, broj 81/13), i članka 18. stavka 2. Pravilnika o ovlašćivanju službenih i referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje (»Narodne novine«, br. 86/10, 7/11 i 74/13) objavljuje
POPIS
REFERENTNIH LABORATORIJA ZA HRANU I HRANU ZA ŽIVOTINJE
I.
1. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb
Mlijeko i mliječni proizvodi
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Mlijeko |
Određivanje udjela mliječne masti – gravimetrijska, referentna metoda |
HRN EN ISO 1211/2001 |
Mlijeko |
Određivanje udjela mliječne masti – rutinska metoda |
HRN ISO 2446:2009 |
Mlijeko |
Određivanje udjela dušika (bjelančevina) – makrometoda, referentna metoda |
HRN EN ISO 8968-2:2003 |
Mlijeko |
Određivanje udjela laktoze – enzimatska meoda |
HRN ISO 5765-1:2003 |
Mlijeko |
Određivanje udjela mliječne masti, bjelančevina i laktoze – spektrofotometrijska, standardna metoda |
HRN ISO 9622:2001 |
Mlijeko |
Određivanje točke ledišta – krioskopska, referentna metoda |
HRN EN ISO 5764:2010 |
Mlijeko |
Određivanje udjela uree – metoda kontinuiranog mjerenja, standardna metoda |
RU 4.2-1-KA-10 (metoda Referentnog laboratorija) |
Mlijeko |
Određivanje broja mikroorganizama (kolonija) – horizontalna, referentna metoda |
HRN EN ISO 4833:2008 |
Mlijeko |
Određivanje broja mikroorganizama – protočna citometrija, standardna metoda |
RU 4.2-1-MA-2 (metoda Referentnog laboratorija na temelju upute proizvođača insrumenta BactoScan FC) |
Mlijeko |
Određivanje broja somatskih stanica – mikroskopska, referentna metoda |
HRN EN ISO13366-1:2008 |
Mlijeko |
Određivanje broja somatskih stanica – fluoro-opto-elektronska, standardna metoda |
HRN EN ISO 13366-2:2007 |
Mlijeko |
Određivanje udjela kazeina – direktna metoda |
ISO 17997-2:2004 HRN EN ISO 8968-2:2003 |
Mlijeko |
Određivanje pH vrijednosti – ionometrijska metoda |
RU 4.2-1-FA-3 (metoda Referentnog laboratorija na temelju uputa proizvođača Mettler Toledo) |
Mlijeko |
Određivanje udjela suhe tvari – referentna metoda |
HRN ISO 6731:1999 |
Mliječni proizvodi |
Određivanje pH vrijednosti – ionometrijska metoda |
RU 4.2-1-FA-3 (metoda Referentnog laboratorija na temelju uputa proizvođača Mettler Toledo) |
Vrhnje, evaporirano mlijeko |
Određivanje udjela suhe tvari (vode) – referentna metoda |
HRN ISO 6731:1999 |
Sir |
Određivanje udjela ukupnih klorida – titrimetrijska metoda |
AOAC 935.43 (33.7.10):2000 |
Sir |
Određivanje udjela dušika (bjelančevina) – makrometoda, referentna metoda |
HRN EN ISO 8968-2:2003 (modificirana) |
Sir |
Određivanje udjela masti – Van Gulikova metoda |
HRN ISO 3433:2009 |
Sir |
Određivanje udjela masti – gravimetrijska, referentna metoda |
HRN EN ISO 1735:2008 |
Sir |
Određivanje udjela suhe tvari – referentna metoda |
HRN EN ISO 5534:2008 |
Vrhnje |
Određivanje udjela masti – gravimetrijska, referentna metoda |
HRN EN ISO 2450:2008 |
Jogurt, vrhnje |
Određivanje udjela dušika (bjelančevina) – makrometoda, referentna metoda |
HRN EN ISO 8968-2:2003 (modificirana) |
Jogurt |
Određivanje udjela suhe tvari – referentna metoda |
ISO 13580:2005 |
Jogurt |
Određivanje udjela masti – gravimetrijska, referentna metoda |
HRN EN ISO 1211:2001 (modificirana) |
Jogurt |
Određivanje titracijska kiselosti – potenciometrijska metoda |
HRN ISO 11869:1999 |
2. Institut za oceanografiju i ribarstvo, Šetalište Ivana Meštrovića 63, 21000 Split
Praćenje morskih biotoksina
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Školjkaši |
Određivanje sadržaja DSP toksina |
Biološki test na miševima, Yasumoto et al. (1984) |
Školjkaši |
Određivanje sadržaja DSP toksina |
Biološki test na miševima, Sar et al. (2000) |
Školjkaši |
Određivanje sadržaja PSP toksina |
Biološki test na miševima, AOAC (2000) |
Školjkaši |
Određivanje sadržaja ASP toksina |
HPLC analiza, Quilliam et al. (1995) |
3. Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10000 Zagreb
Meso peradi
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Laboratorij za analitičku kemiju, HVI Zagreb
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Meso i mesni proizvodi |
Određivanje udjela vode |
ISO 1442:1997 |
Određivanje količine sirovih bjelančevina |
HRN ISO 937:1999 |
|
Određivanje ukupne količine masti |
HRN ISO 1443:1999 |
|
Određivanje količine nitrita |
HRN EN 12014-3:2007 |
|
Određivanje količine polifosfata |
HRN ISO 13730:1999 |
|
Određivanje količine hidroksiprolina |
HRN ISO 3496:1999 |
Escherichia coli, uključujući verotoksigene sojeve vrste E. coli
Laboratorij za mikrobiologiju hrane, HVI Zagreb
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Metoda brojenja beta-glukuronidaza pozitivne E. coli – Dio 2.: Brojenje kolonija pri 44 °C uporabom 5-bromo-4-chloro-3-indolyl beta-D-glucuronide |
HRN ISO 16649-2:2001 |
Horizontalna metoda za brojenje beta–glukuronidase-pozitivne E. coli – Dio 3: Postupak najvjerojatnijeg broja upotrebom 5-bromo-4-kloro-3-indolil-beta-D-glukuronida |
HRN ISO/TS 16649-3:2008 |
|
Horizontalna metoda za otkrivanje Escherichia coli O157 |
HRN EN ISO 16654:2003 |
Koagulaza pozitivni stafilokoki, uključujući Staphylococcus aureus
Laboratorij za mikrobiologiju hrane, HVI Zagreb
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalni postupak brojanja koagulaza pozitivnih stafilokoka (Staphylococcus aureus i druge vrste) – Dio 1.: Postupak primjene Baird-Parkerove hranjive podloge |
HRN EN ISO 6888-1:2004 |
Određivanje stafilokoknih enterotoksina tipa SEA do SEE VIDAS® SET2 metodom |
A) European screening methods of the EURL Version 5, September, 2010 B) AOAC Ref. 2007.06 |
Paraziti (rod Trichinella)
Laboratorij za dijagnostiku Veterinarskog zavoda Vinkovci
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Meso životinja za jelo i divljači |
Umjetna probava (Trichinella) |
Commision regulation (EC) N0 2075/2005, Annex I Detection methods, Chapter I Reference method of detection Pravilnik (»Naroden novine« 6/08) o načinu obavljanja pretrage na prisutnost Trichinella u mesu. Prilog I., metode pretraživanja, poglavlje I. Referentna metoda pretraživanja |
Proteini životinjskog podrijetla u hrani za životinje
Laboratorij za mikrobiologiju hrane za životinje, HVI Zagreb
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana za životinje |
Horizontalna metoda za otkrivanje Salmonella spp. |
HRN EN ISO 6579:2003/Ispr.1:2008 |
Postupak brojenja kolonija kvasaca i plijesni u proizvodima koji imaju aktivnost vode manju ili jednaku 0,95 |
ISO 21527-2:2008 |
|
Mikroskopska metoda za determinaciju dijelova animalnih tkiva u krmivima i krmnim smjesama |
Pravilnik o metodama uzorkovanja i analitičkim metodama za provedbu službenih kontrola hrane za životinje (»Naroden novine« br. 146/10) Prilog VI |
Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla
Laboratorij za određivanje rezidua, HVI Zagreb
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metode ispitivanja |
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, tkivo jetre, mlijeko, jaja |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje kloramfenikola |
SOP Z-I-2-AM01 Rev 05 2012-10-10 |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje sulfonamida: sulfametazina, sulfamerazina, sulfisoksazola, sulfadiazina i sulfakloropiridazina |
SOP Z-I-2-AM07 Rev 04 2010-10-10 |
|
Orijentacijska EIA metoda za određivanje neomicina |
SOP Z-I-2-AM04 Rev 04 2009-10-26 |
|
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, tkivo jetre, masno tkivo, mlijeko |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje gentamicina |
SOP Z-I-2-AM03 Rev 03 2009-10-26 |
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, tkivo jetre, mlijeko, jaja, med |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje streptomicina i dihidrostreptomicina |
SOP Z-I-2-AM16 Rev 05 2013-01-28 |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje tetraciklina i klortetraciklina |
SOP Z-I-2-AM06 Rev 03 2009-08-27 |
|
Mišićno tkivo, jaja, mlijeko, med |
Određivanje antimikrobnih supstancija ekstrakcijskom metodom |
SOP Z-I-2-AM33 Rev 01 2010-03-03 |
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, tkivo jetre, mlijeko, med |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje tilozina |
SOP Z-I-2-AM12 Rev 03 2009-06-01 |
Mišićno tkivo, jaja |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje kinolona: enrofloksacina, flumekina i marbofloksacina |
SOP Z-I-2-AM34 Rev 01 2009-10-14 |
Tkivo jetre, jaja |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje nikarbazina |
SOP Z-I-2-AM15 Rev 02 2009-11-09 |
Tkivo jetre, mlijeko |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje kortikosteroida: deksametazona, betametazona, flumetazona i prednizolona |
SOP Z-I-2-AM27 Rev 01 2009-10-14 |
Mlijeko |
Određivanje antibakterijskih tvari u mlijeku Delvotestom® |
SOP Z-I-2-AM28 Rev 04 2010-03-03 |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje enrofloksacina |
SOP Z-I-2-AM14 Rev 03 2009-06-30 |
|
Orijentacijska EIA metoda za određivanje flumekina |
SOP Z-I-2-AM31 Rev 01 2009-07-13 |
|
Orijentacijska EIA metoda za određivanje aflatoksina M1 |
SOP Z-I-2-AM09 Rev 04 2013-02-06 |
|
Direktna metoda određivanja olova i kadmija u mlijeku i tekućim mliječnim proizvodima pomoću AAS-a |
SOP Z-I-2-AM59 Rev 00 2012-08-08 |
|
Mišićno tkivo |
Određivanje kadmija atomskom apsorpcijskom spektrometrijom |
SOP Z-I-2-AM17 Rev 03 2009-05-04 |
Određivanje olova atomskom apsorpcijskom spektrometrijom |
SOP Z-I-2-AM18 Rev 03 2009-05-04 |
|
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, mlijeko, riba |
Određivanje žive direktnim spaljivanjem na živinom analizatoru u hrani životinjskog podrijetla |
SOP Z-I-2-AM32 Rev 01 2010-04-08 |
Mišićno tkivo, mlijeko, jaja, med |
Određivanje kloramfenikola u mišiću, mlijeku, jajima i medu kombiniranom metodom tekućinske kromatografije – spektrometrije masa (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM08 Rev 02 2013-01-22 |
Jaja, mišićno tkivo, mlijeko |
Određivanje nitrofurana u mlijeku, mišiću i jajima (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM05 Rev 01 2012-12-24 |
Određivanje sulfonamida, trimetoprima i dapsona u jajima, mišiću i mlijeku (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM35 Rev 02 2013-01-23 |
|
Med |
Određivanje sulfonamida, trimetoprima i dapsona u medu (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM63 Rev 00 2013-01-21 |
Jetra |
Određivanje kokcidiostatika u jetri (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM58 Rev 02 2013-01-25 |
Jaja |
Određivanje kokcidiostatika u jajima (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM55 Rev 02 2012-12-18 |
Hrana za životinje |
Određivanje Cd, Pb, As, Cu i Zn u hrani za životinje pomoću ICP-OES |
SOP Z-I-2-AM60 Rev 00 2012-02-28 |
Određivanje kokcidiostatika u stočnoj hrani (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM56 Rev 02 2012-08-20 |
Laboratorij za analitičku kemiju
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Jetra životinja |
Određivanje beta-agonista (LC-MS/MS metoda) |
SOP Z-I-4-PA 03 Rev 02 2013-02-06 |
Rod Campylobacter
Laboratorij za mikrobiologiju hrane, HVI Zagreb
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i brojenje Campylobacter spp. – Dio 1.: Metoda dokazivanja |
HRN EN ISO 10272-1:2008 |
Horizontalna metoda za dokazivanje prosutnosti i brojenje Campylobacter spp. – Dio 2.: Postupak određivanja broja kolonija |
HRN ISO/TS 10272-2:2008 |
Teški metali u hrani i hrani za životinje
Laboratorij za određivanje rezidua, HVI Zagreb
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Mišićno tkivo |
Određivanje kadmija atomskom apsorpcijskom spektrometrijom |
SOP Z-I-2-AM17 Rev 03 2009-05-04 |
Određivanje olova atomskom apsorpcijskom spektrometrijom |
SOP Z-I-2-AM18 Rev 03 2009-05-04 |
|
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, mlijeko, riba |
Određivanje žive direktnim spaljivanjem na živinom analizatoru u hrani životinjskog podrijetla |
SOP Z-I-2-AM32 Rev 01 2010-04-08 |
Mlijeko |
Direktna metoda određivanja olova i kadmija u mlijeku i tekućim mliječnim proizvodima pomoću AAS-a |
SOP Z-I-2-AM59 Rev 00 2012-08-08 |
Hrana za životinje |
Određivanje Cd, Pb, As, Cu i Zn u hrani za životinje pomoću ICP-OES |
SOP Z-I-2-AM60 Rev 00 2012-02-28 |
Transmisivne spongiformne encefalopatije (TSE)
Laboratorij za patologiju preživača i transmisivne spongiformne encefalopatije, HVI Zagreb – goveđe spongiformne encefalopatije
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Moždano tkivo goveda |
Određivanje goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) testom Prionics Check WESTERN |
SOP Z-IV-2 MT 01 Rev 04 2010-12-14 |
Određivanje goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) testom Prionics Check PRIOSTRIP |
SOP Z-IV-2 MT 02 Rev 04 2010-12-14 |
|
Moždano tkivo goveda i malih preživača |
Određivanje goveđe spongioformne encefalopatije (GSE) i grebeža ovaca u moždanom tkivu testom IDEXX HerdCheck BSE-Scrapie Antigen Test Kit, EIA |
SOP Z-IV-2 MT 03 Rev 01 2013-03-12 |
Listeria monocytogenes
Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje Veterinarskog zavoda Rijeka
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i određivanje broja stanica bakterije L. monocytogenes, 1. dio – metoda dokazivanja |
HRN EN ISO 11290-1:1999+A1:2008. |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i određivanje broja stanica bakterije L. monocytogenes, 2. dio – metoda brojanja, |
HRN EN ISO 11290-2:1999+A1:2008 |
Okolišni uzorci |
Horizontalna metoda za uzorkovanje s površina upotrebom otiska i brisa za detekciju bakterije Listeria monocytogenes |
HRN EN ISO 18593:2008 |
Rezidue pesticida
Laboratorij za određivanje rezidua, HVI Zagreb
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metode ispitivanja |
Mast iz hrane životinjskog podrijetla |
Određivanje ostataka pesticida (aldrin, cisklordan, trans-klordan, klorbenzilat, p,p–DDD, p,p-DDE, o,p–DDT, p,p-DDT, dieldrin, endosulfan alfa, endosulfan beta, endosulfan sulfat, endrin, heksaklorbenzen, HCH alfa, HCH-beta, HCH gama (lindan), heptaklor, heptaklorepoksid-egzo, heptaklorepoksid-endo, metoksiklor, pentakloranilin, kvintozen, teknazen, azinfos-etil, bromofos-etil, karbofention, klorfeninfos, klorpirifos, kloriprifos-metil, diklorvos, diazinon, etion, fenitrotion, fenklorfos, fention, malaokson, malation, metidation, mevinfos, paraokson-metil, paration, paration-metil, pirimifos-metil, profenofos, propetamfos, pirazofos, tetraklorvinfos, triazofos, aletrin, bifentrin, ciflutrin, cipermetrin, deltametrin, fenpropartrin, fenvalerat, permetrin, resmetrin, tetrametrin, karbaril, karbofuran, pirimikarb, amitraz, kumafos) i PCB-ima (PCB 28, PCB 52, PCB 101, PCB 118, PCB 138, PCB 153, PCB 180) u masnoći iz hrane životinjskog podrijetla primjenom plinske kromatografije –tandemske spektrometrije masa (GC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM37 Rev 02 2013-02-07 |
Analiziranje i testiranje zoonoza
Laboratorij za mikrobiologiju hrane, HVI Zagreb
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti Salmonella spp. |
HRN EN ISO 6579:2003 / Ispr. 1:2008 |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti, brojenje i serotipizaciju Salmonella – dio 3. Smjernice za serotipizaciju Salmonella spp. |
ISO / TR 6579-3:2012 |
Antimikrobna rezistencija
Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju, HVI Zagreb
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Izolati bakterija |
Određivanje osjetljivosti gram – negativnih bakterija prema antimikrobnim lijekovima disk difuzijskom metodom |
CSLI M31 A3:2008 Performance standards for antimicrobial disk and dilution susceptibility tests for bacteria isolated from animals; approved standards |
Izolati gram-negativnih bakterija |
Određivanje minimalnih inhibicijskih koncentracija gram-negativnih bakterija mikrodilucijskom metodom |
SOP Z-II-2-35 Rev 00 2012-02-29 |
Izolati Salmonella spp. |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti, brojenje i serotipizaciju Salmonella – Dio.3 Smjernice za serotipizaciju Salmonella spp. |
ISO/TR 6579-3:2012 |
Monitoring virusnih i bakterioloških zagađenja školjkaša
Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje, HVI Split
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Žive školjke, ježinci, plaštenjaci i puževi i njihovi proizvodi |
Horizontalna metoda brojenja beta – glukuronidaza pozitivne Escherichia coli – MPN metoda uporabom 5-bromo-4-kloro-3-indolil-beta-D-glukuronida |
HRS ISO/TS 16649-3:2008 (ISO/TS 16649-3:2005) |
Žive školjke, ježinci, plaštenjaci i puževi i njihovi proizvodi |
Horizontalna metoda za otkrivanje Salmonella spp. |
HRN EN ISO 6579:2003 (ISO 6579:2002; EN ISO 6579:2002) HRN EN ISO 6579:2003/Ispr.1:2008 (ISO6579:2002/Corr.1:2004; EN ISO 6579:2002/AC:2006) |
4. Zavod za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«, Mirogojska cesta 16, 10000 Zagreb
Mikotoksini
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Određivanje mikotoksina |
kombinirana metoda tekućinske kromatografije – spektrometrije masa (LC-MS/MS) te HPLC i ELISA tehnika |
5. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Služba za zdravstvenu ekologiju, Rockeffelerova 7, 10000 Zagreb
Listeria monocytogenes
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes |
HRN EN ISO 11290-1:1999 HRN EN ISO 11290- 1:1999/A1:2008 |
Metoda za dokazivanje antigena bakterije Listeria monocytogenes VIDAS® metodom |
Metoda prema uputi Vitek Immuno Diagnostic Assay System (VIDAS®), bioMerieux; Oznaka: P-MIK-13 Izdanje: 1/2 Datum: 8. 11. 2011. |
|
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i određivanje broja bakterije Listeria monocytogenes – Metoda određivanja broja |
HRN EN ISO 11290-2:1999 HRN EN ISO 11290- 2:1999/A1:2008 |
Koagulaza pozitivni stafilokoki, uključujući Staphylocoocus aureus
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Metoda za dokazivanje stafilokoknog enterotoksina VIDAS® metodom |
Metoda prema uputi Vitek Immuno Diagnostic Assay System (VIDAS®), bioMerieux; Oznaka: P-MIK-14 Izdanje: 1/2 Datum: 8. 11. 2011. |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i određivanje broja koagulaza pozitivnih stafilokoka (Staphyloccocus aureus i druge vrste) |
HRN EN ISO 6888-1:2004 |
Rezidue pesticida
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Žitarice i hrana za životinje |
Multirezidualna metoda za određivanje ostataka pesticida primjenom vezanog sustava GC-MS |
HRN EN 12393-1:2008 HRN EN 12393-2:2008 HRN EN 12393-3:2008 |
Voće i povrće, uključujući ono s visokim sadržajem vode i kiselina |
Multirezidualna metoda za određivanje ostataka pesticida primjenom vezanog sustava GC-MS |
HRN EN 12393-1:2008 HRN EN 12393-2:2008 HRN EN 12393-3:2008 |
Teški metali u hrani i hrani za životinje
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Sokovi od voća i povrća |
Određivanje količine natrija, kalija, kalcija i magnezija atomskom apsorpcijskom spektrometrijom (AAS) |
HRN EN 1134:2001 |
Hrana |
Određivanje ukupnog kositra u voću i povrću konzerviranom u limenkama tehnikom plamene atomske apsorpcijske spektrometrije (AAS) |
HRN CEN/TS 15506:2007 |
Određivanje ukupnog udjela žive u hrani Analizatorom žive AMA 254 |
Prilagođena metoda prema uputi proizvođača opreme AMA 254 Advanced Mercury Analyser Operating manual, 2002, Altec Ltd. Oznaka: P-MET-10 Izdanje: 1/1, Datum: 18. 7. 2003. |
|
Određivanje natrija, magnezija i kalcija atomskom apsorpcijskom spektrometrijom nakon mikrovalne razgradnje |
HRN EN 15505:2008 |
|
Određivanje cinka, bakra i željeza atomskom apsorpcijskom spektrometrijom nakon mikrovalne razgradnje |
HRN EN 14084:2003 |
II.
Objavom ovog popisa prestaje važiti popis objavljen u »Narodnim novinama« broj 49/11 od 29. travnja 2011. godine.
Zagreb, 19. rujna 2013.
Ministar
Tihomir Jakovina, v. r.