MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
928
Na temelju članka 37. stavka 6. Zakona o vinu (»Narodne novine«, br. 96/2003, 55/2011 i 14/2014), ministar poljoprivrede, donosi
PRAVILNIK
O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O ORGANOLEPTIČKOM (SENZORNOM) OCJENJIVANJU VINA I VOĆNIH VINA
Članak 1.
U Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina (»Narodne novine«, br. 106/2004, 137/2012 i 142/2013), iza članka 4. dodaje se novi članak 4.a, koji glasi:
»Članak 4.a
(1) Rad članova Povjerenstva prati Centar.
(2) Izvještaj o radu članova Povjerenstva Centar podnosi Ministarstvu jednom godišnje, a najkasnije do 31. ožujka tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu.«.
Članak 2.
Članak 5. mijenja se i glasi:
»Članove Povjerenstva ministar može razriješiti u slučaju da:
– ne obavljaju svoje dužnosti sukladno odredbama ovoga Pravilnika,
– ne pristupe ili ne zadovolje na redovitoj provjeri znanja (obnova certifikata),
– ne udovoljavaju radom,
– to osobno zahtijevaju.«
Članak 3.
Članak 7. mijenja se i glasi:
»(1) Organoleptičko ocjenjivanje uzoraka obavlja Komisija za organoleptično ocjenjivanje (u daljnjem tekstu: Komisija) koju čine članovi Povjerenstva. Članovi Komisije su predsjednik, tajnik i pet ocjenjivača.
(2) Svaki član Povjerenstva nakon imenovanja obvezan je proći vježbenički staž sudjelujući u radu tri uzastopne Komisije.
(3) Članove Komisije određuje rukovoditelj Centra i to za svako ocjenjivanje posebno, vodeći računa o ravnomjernoj opterećenosti i regionalnoj zastupljenosti svih članova Povjerenstva.«
Članak 4.
Članak 23. mijenja se i glasi:
»(1) Organoleptičko ocjenjivanje vina bez oznake zemljopisnog podrijetla, voćnih vina, pjenušavih vina, biser vina, gaziranih vina i likerskih vina, provodi se opisnom metodom »da/ne«. Odgovorom »da« ocjenjivač potvrđuje pozitivnu kakvoću, sukladno stručnim standardima.
(2) Proizvodi iz stavka 1. ovoga članka mogu dobiti prolaznu ocjenu ukoliko najmanje tri od pet ocjenjivača odgovori s »da«.«
Članak 5.
Članak 23.a mijenja se i glasi:
»(1) Organoleptičko ocjenjivanje vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, aromatiziranih i desertnih vina, provodi se metodom »100 bodova«.
(2) Konačna ocjena je medijana.«
Članak 6.
Članak 24. mijenja se i glasi:
»Minimalni broj bodova za pojedine kategorije je sljedeći:
– stolna vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom 65 bodova;
– kvalitetna vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom 72 boda;
– vrhunska vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom 82 boda.«
Članak 7.
Iza Priloga 2. dodaje se novi Prilog 2.a Obrazac metode »da/ne« za pjenušava, gazirana i biser vina koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.
Članak 8.
(1) Odredba članka 4. ovoga Pravilnika primjenjuje se na vina berbe 2013. pa nadalje.
(2) Odredba članka 6., podstavaka 2. i 3. ovoga Pravilnika, primjenjuje se od 1. srpnja 2014. godine.
Članak 9.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/13-01/124
Urbroj: 525-07/0034-14-8
Zagreb, 1. travnja 2014.
Ministar
Tihomir Jakovina, v. r.
PRILOG 2.a
Obrazac metode »da/ne«, pjenušava vina, biser i gazirana vina
Komisija: |
|
||
Ocjenjivač: |
|
||
Oznaka uzorka: |
|
||
Opis uzorka: |
|
||
Podrijetlo (vgd zona, ostalo): |
|
||
|
|
||
SVOJSTVO (zaokružiti) |
NAPOMENA |
||
Boja |
DA/NE |
|
|
Bistroća |
DA/NE |
|
|
Perlanje (iskričavost) |
DA/NE |
|
|
Miris |
DA/NE |
|
|
Okus |
DA/NE |
|
|
Konačni odgovor |
DA/NE |
|
|
|
|||
Mjesto i datum: |
Potpis ocjenjivača: |
||
|
|