MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
581
Ministarstvo poljoprivrede na temelju članka 18. stavka 6. i članka 33. stavka 3. Zakona o službenim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja (»Narodne novine«, br. 81/13 i 14/14), i članka 18. stavka 2. Pravilnika o ovlašćivanju službenih i referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje (»Narodne novine«, br. 86/10, 7/11 i 74/13) objavljuje
POPIS
REFERENTNIH LABORATORIJA ZA HRANU I HRANU ZA ŽIVOTINJE
I.
1. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb
Mlijeko i mliječni proizvodi
Područje ispitivanja |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Mlijeko |
Određivanje točke ledišta – termistorsko krioskopska metoda, – referentna metoda |
HRN EN ISO 5764 (ISO 5764; EN ISO 5764) |
Određivanje udjela masti – gravimetrijska, referentna metoda |
HRN EN ISO 1211 (ISO 1211; EN ISO 1211) |
|
Određivanje udjela masti – Butirometrijska metoda, – rutinska metoda |
HRN ISO 2446 (ISO 2446) |
|
Određivanje udjela dušika– – metoda blok-digestije |
HRN EN ISO 8968-2 (ISO 8968-2; EN ISO 8968-2) |
|
Određivanje udjela laktoze (preko glukoze) – enzimatska meoda-Boehringer Mannheim kit |
HRN ISO 5765-1 (ISO 5765-1) |
|
Određivanje udjela mliječne masti, bjelančevina i laktoze – spektrofotometrijska metoda (mid-IR) |
HRN ISO 9622 (ISO 9622) |
|
Određivanje udjela uree metodom kontinuiranog mjerenja |
Vlastita metoda RU 4.2-1-KA-10 |
|
Horizontalna metoda za brojenje mikroorganizama – Tehnika brojenja kolonija na 30 °C |
HRN EN ISO 4833 (ISO 4833; EN ISO 4833 Modificirana RU 4.2.1-MA-1) |
|
Određivanje broja mikroorganizama – metoda protočne citometrije (Standardna metoda) |
Vlastita metoda RU 4.2-1-MA-2 Referentna uputa na temelju upute proizvođača instrumenta BactoScan FC |
|
|
Određivanje broja somatskih stanica – mikroskopska metoda – referentna metoda |
HRN EN ISO13366-1 (ISO13366-1;EN ISO13366-1) |
Određivanje broja somatskih stanica – fluoro-opto-elektronska metoda |
HRN EN ISO 13366-2 (ISO 13366-2; EN ISO 13366-2) |
|
Određivanje udjela kazeina – direktna metoda Metoda blok digestije |
HRN ISO 17997-2 HRN EN ISO 8968-2 |
|
Određivanje gustoće laktodenzimetrom – standardna metoda |
Vlastita metoda RU 4.2.1-FA-1 |
|
Određivanje titracijske kiselosti – Soxhlet-Henkel metoda – titracijska metoda |
Vlastita metoda RU 4.2.1-FA-2 |
|
Određivanje kiselosti alkoholnom probom – kvalitativna metoda |
Vlastita metoda RU 4.2-1-FA-8 |
|
Određivanje udjela uree u mlijeku – enzimska metoda upotrebom diferencijalne pH-metrije (referentna metoda) |
ISO 14637 |
|
Određivanje sadržaja aflatoksina M1 enzimskom imunoanalizom (ELISA) |
HRN EN ISO 14675 (ISO 14675) |
|
Određivanje gustoće mlijeka piknometrom |
Vlastita metoda RU 4.2.1-FA-05 |
|
Određivanje udjela kalcija – titrimetrijska metoda |
HRN ISO 12081 (ISO 12081) |
|
Određivanje udjela pepela |
AOAC 945.46 |
|
Maslac |
Određivanje sadržaja vode referentna metoda |
HRN EN ISO 3727-1 (ISO 3727-1) |
Određivanje sadržaja suhe tvari bez masti (referentna metoda) |
HRN EN ISO 3727-2 (ISO 3727-2) |
|
Određivanje sadržaja masti |
HRN EN ISO 3727-3 (ISO 3727-3) |
|
Mlijeko i mliječni proizvodi |
Određivanje pH vrijednosti – ionometrijska metoda |
Vlastita metoda RU 4.2-1-FA-3 Na temelju uputa proizvođača Mettler Toledo |
Mlijeko, vrhnje, evaporirano mlijeko |
Određivanje udjela suhe tvari Gravimetrijska metoda – referentna metoda |
HRN ISO 6731 (ISO 6731) |
Sir |
Određivanje udjela ukupnih klorida – titrimetrijska metoda |
AOAC 935.43 (33.7.10):2000 |
Određivanje udjela dušika Metoda blok-digestije (Makro metoda) |
Vlastita metoda RU 4.2.1-KA-11 modificirana u pripremi uzorka HRN EN ISO 8968-2 modificirana u pripremi uzorka HRS ISO/TS 17837 |
|
|
Određivanje udjela masti – Van Gulikova metoda; Butirometrijska metoda |
HRN ISO 3433 |
Određivanje udjela suhe tvari Gravimetrijska metoda – referentna metoda |
HRN EN ISO 5534 (ISO 5534, EN ISO 5534) |
|
Određivanje udjela masti Gravimetrijska metoda, referentna metoda |
HRN EN ISO 1735 (ISO 1735, EN ISO 1735) |
|
Određivanje udjela kravljeg mlijeka u ovčjim i kozjim sirevima metodom izoelektričnog fokusiranja (IEF) referentna metoda |
Comision Regulation (EC) No 273/2008 (Annex IX, Article 6) |
|
Određivanje udjela klorida u siru potenciometrijsko-titracijskom metodom |
HRN EN ISO 5943 (ISO 5943) |
|
Određivanje udjela pepela |
AOAC 935.42 |
|
Sirutkin sir |
Određivanje sadržaja suhe tvari u sirutkinim sirevima referentna metoda |
ISO 2920 |
Vrhnje |
Određivanje udjela masti Gravimetrijska metoda – referentna metoda |
HRN EN ISO 2450 (ISO 2450; EN ISO 2450) |
Jogurt i sir |
Određivanje udjela kalcija titrimetrijska metoda |
Vlastita metoda RU 4.2.1-FA-34 modificirana HRN ISO 12081 (ISO 12081) |
Jogurt, vrhnje |
Određivanje udjela dušika Metoda blok-digestije (Makro metoda) |
Vlastita metoda RU 4.2.1-KA-38 modificirana u pripremi uzorka HRN EN ISO 8968-2 |
Jogurt |
Određivanje udjela suhe tvari Gravimetrijska metoda |
HRN ISO 13580 (ISO 13580) |
Određivanje udjela masti Gravimetrijska metoda |
Vlastita metoda RU 4.2.1-KA-41 modificirana HRN EN ISO 1211 |
|
Određivanje titracijske kiselosti – potenciometrijska metoda |
HRN ISO 11869 (ISO 11869) |
|
Određivanje udjela mliječne kiseline metodom infracrvene spektrometrije |
Vlastita metoda RU 4.2.1-KA-43 |
2. Institut za oceanografiju i ribarstvo, Šetalište Ivana Meštrovića 63, 21000 Split
Praćenje morskih biotoksina
Materijali/Proizvodi |
Vrsta ispitivanja/Svojstvo |
Metoda ispitivanja |
Školjkaši |
Ispitivanje DSP toksina (Diarrhetic Shellfish Poisoning) |
Biološki test na miševima, Yasumoto et al. (1984) |
Ispitivanje PSP toksina (Paralytic Shellfish Poisoning) |
Biološki test na miševima, AOAC (1990) |
|
Ispitivanje ASP (Amnesic Shellfish Poisoning) toksina (domoična i epi-domoična kiselina) |
HPLC analiza, Quilliam et al. (1995) |
|
Ispitivanje DSP toksina (Diarrhetic Shellfish Poisoning), YTX (Yessotoxins) |
Biološki test na miševima, Sar et al. (2002) |
|
Ispitivanje DSP toksina (Diarrhetic Shellfish Poisoning) (AZA-1, AZA-2, AZA-3, DTX-1, DTX-2, GYM, OA, ukupno OA skupina, PTX-1, PTX-2, SPX, YTX, HYTX, YTX-45-OH i YTX-h-45-OH) |
LC MS/MS EU Harmonised SOP version 4 (July, 2011) |
|
Ispitivanje PSP toksina (Paralytic Shellfish Poisoning) (C1,2, dcGTX2,3, dcNEO,dcSTX, GTX1,4, GTX2,3, GTX5, NEO i STX |
Lawrenceova metoda HPLC-FLD metoda s prethodnom oksidacijom |
3. Hrvatski veterinarski institut, Savska cesta 143, 10000 Zagreb
Meso peradi
Odjel za veterinarsko javno zdravstvo, Laboratorij za analitičku kemiju, HVI Zagreb
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Meso i mesni proizvodi |
Određivanje udjela vode |
ISO 1442:1997 |
Određivanje količine sirovih bjelančevina |
HRN ISO 937:1999 |
|
Određivanje ukupne količine masti |
HRN ISO 1443:1999 |
|
Određivanje količine nitrita |
HRN EN 12014-3:2007 |
|
Određivanje količine polifosfata |
HRN ISO 13730:1999 |
|
Određivanje količine hidroksiprolina |
HRN ISO 3496:1999 |
Escherichia coli, uključujući verotoksigene sojeve vrste E. coli
Laboratorij za mikrobiologiju hrane, HVI Zagreb
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Metoda brojenja beta-glukuronidaza pozitivne E. coli – Dio 2.: Brojenje kolonija |
HRN ISO 16649-2:2001 |
Horizontalna metoda za brojenje beta–glukuronidase-pozitivne E. coli – Dio 3: Postupak |
HRN ISO/TS 16649-3:2008 |
|
Horizontalna metoda za otkrivanje Escherichia coli O157 |
HRN EN ISO 16654:2003 |
Koagulaza pozitivni stafilokoki, uključujući Staphylococcus aureus
Laboratorij za mikrobiologiju hrane, HVI Zagreb
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalni postupak brojanja koagulaza pozitivnih stafilokoka (Staphylococcus aureus i druge vrste) – Dio 1.: Postupak primjene Baird-Parkerove hranjive podloge |
HRN EN ISO 6888-1:2004 |
Određivanje stafilokoknih enterotoksina tipa SEA do SEE VIDAS® SET2 metodom |
A) European screening methods of the EURL Version 5, September, 2010 B) AOAC Ref. 2007.06 |
Paraziti (rod Trichinella)
Laboratorij za dijagnostiku Veterinarskog zavoda Vinkovci
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Meso životinja za jelo i divljači |
Umjetna probava (Trichinella) |
Commision regulation (EC) N0 2075/2005, Annex I Detection methods, Chapter I Reference method of detection Pravilnik (NN 6/08) o načinu obavljanja pretrage na prisutnost Trichinella u mesu. Prilog I., metode pretraživanja, poglavlje I. Referentna metoda pretraživanja |
Proteini životinjskog podrijetla u hrani za životinje
Laboratorij za mikrobiologiju hrane za životinje, HVI Zagreb
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana za životinje |
Horizontalna metoda za otkrivanje Salmonella spp |
HRN EN ISO 6579:2003/Ispr.1:2008 |
Postupak brojenja kolonija kvasaca i plijesni u proizvodima koji imaju aktivnost vode manju ili jednaku 0,95 |
ISO 21527-2:2008 |
|
Mikroskopska metoda za determinaciju dijelova animalnih tkiva u krmivima i krmnim smjesama |
Pravilnik o metodama uzorkovanja i analitičkim metodama za provedbu službenih kontrola hrane za životinje (»Narodne novine« br. 146/10) Prilog VI |
Rezidue veterinarskih lijekova i kontaminanata u hrani životinjskog podrijetla
Laboratorij za određivanje rezidua, HVI Zagreb
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metode ispitivanja |
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje kloramfenikola |
SOP Z-I-2-AM01 Rev 05 2012-10-10 |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje sulfonamida: sulfametazina, |
SOP Z-I-2-AM07 Rev 04 2010-10-10 |
|
Orijentacijska EIA metoda za određivanje neomicina |
SOP Z-I-2-AM04 Rev 04 2009-10-26 |
|
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje gentamicina |
SOP Z-I-2-AM03 Rev 03 2009-10-26 |
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje streptomicina i dihidrostreptomicina |
SOP Z-I-2-AM16 Rev 05 2013-01-28 |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje tetraciklina i klortetraciklina |
SOP Z-I-2-AM06 Rev 03 2009-08-27 |
|
Mišićno tkivo, jaja, mlijeko, med |
Određivanje antimikrobnih supstancija ekstrakcijskom metodom |
SOP Z-I-2-AM33 Rev 01 2010-03-03 |
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje tilozina |
SOP Z-I-2-AM12 Rev 03 2009-06-01 |
Mišićno tkivo, jaja |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje kinolona: enrofloksacina, |
SOP Z-I-2-AM34 Rev 01 2009-10-14 |
Tkivo jetre, jaja |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje nikarbazina |
SOP Z-I-2-AM15 Rev 02 2009-11-09 |
Tkivo jetre, mlijeko |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje kortikosteroida: deksametazona, |
SOP Z-I-2-AM27 Rev 01 2009-10-14 |
Mlijeko |
Određivanje antibakterijskih tvari u mlijeku Delvotestom® |
SOP Z-I-2-AM28 Rev 04 2010-03-03 |
Orijentacijska EIA metoda za određivanje enrofloksacina |
SOP Z-I-2-AM14 Rev 03 2009-06-30 |
|
Orijentacijska EIA metoda za određivanje flumekina |
SOP Z-I-2-AM31 Rev 01 2009-07-13 |
|
Orijentacijska EIA metoda za određivanje aflatoksina M1 |
SOP Z-I-2-AM09 Rev 04 2013-02-06 |
|
Direktna metoda određivanja olova i kadmija u mlijeku i tekućim |
SOP Z-I-2-AM59 Rev 00 2012-08-08 |
|
Mišićno tkivo |
Određivanje kadmija atomskom apsorpcijskom spektrometrijom |
SOP Z-I-2-AM17 Rev 03 2009-05-04 |
Određivanje olova atomskom apsorpcijskom spektrometrijom |
SOP Z-I-2-AM18 Rev 03 2009-05-04 |
|
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, |
Određivanje žive direktnim spaljivanjem na živinom analizatoru u hrani |
SOP Z-I-2-AM32 Rev 01 2010-04-08 |
Mišićno tkivo, mlijeko, jaja, med |
Određivanje kloramfenikola u mišiću, mlijeku, jajima i medu kombiniranom |
SOP Z-I-2-AM08 Rev 02 2013-01-22 |
Jaja, mišićno tkivo, mlijeko |
Određivanje nitrofurana u mlijeku, mišiću i jajima (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM05 Rev 01 2012-12-24 |
Određivanje sulfonamida, trimetoprima i dapsona u jajima, mišiću i mlijeku (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM35 Rev 02 2013-01-23 |
|
Med |
Određivanje sulfonamida, trimetoprima i dapsona u medu (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM63 Rev 00 2013-01-21 |
Jetra |
Određivanje kokcidiostatika u jetri (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM58 Rev 02 2013-01-25 |
Jaja |
Određivanje kokcidiostatika u jajima (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM55 Rev 02 2012-12-18 |
Hrana za životinje |
Određivanje Cd, Pb, As, Cu i Zn u hrani za životinje pomoću ICP-OES |
SOP Z-I-2-AM60 Rev 00 2012-02-28 |
Određivanje kokcidiostatika u stočnoj hrani (LC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM56 Rev 02 2012-08-20 |
Laboratorij za analitičku kemiju
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Jetra životinja |
Određivanje beta-agonista (LC-MS/MS metoda) |
SOP Z-I-4-PA 03 Rev 02 2013-02-06 |
Rod Campylobacter
Laboratorij za mikrobiologiju hrane, HVI Zagreb
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i |
HRN EN ISO 10272-1:2008 |
Horizontalna metoda za dokazivanje prosutnosti i |
HRN ISO/TS 10272-2:2008 |
Teški metali u hrani i hrani za životinje
Laboratorij za određivanje rezidua, HVI Zagreb
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Mišićno tkivo |
Određivanje kadmija atomskom apsorpcijskom spektrometrijom |
SOP Z-I-2-AM17 Rev. 03 2009-05-04 |
Određivanje olova atomskom apsorpcijskom spektrometrijom |
SOP Z-I-2-AM18 Rev. 03 2009-05-04 |
|
Mišićno tkivo, bubrežno tkivo, mlijeko, riba |
Određivanje žive direktnim spaljivanjem na živinom analizatoru u hrani |
SOP Z-I-2-AM32 Rev. 01 2010-04-08 |
Mlijeko |
Direktna metoda određivanja olova i kadmija u mlijeku i tekućim |
SOP Z-I-2-AM59 Rev. 00 2012-08-08 |
Hrana za životinje |
Određivanje Cd, Pb, As, Cu i Zn u hrani za životinje pomoću ICP-OES |
SOP Z-I-2-AM60 Rev. 00 2012-02-28 |
Transmisivne spongiformne encefalopatije (TSE)
Laboratorij za patologiju preživača i transmisivne spongiformne encefalopatije, HVI Zagreb – goveđe spongiformne encefalopatije
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Moždano tkivo goveda |
Određivanje goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) testom |
SOP Z-IV-2 MT 01 Rev 04 2010-12-14 |
Određivanje goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) testom |
SOP Z-IV-2 MT 02 Rev 04 2010-12-14 |
|
Moždano tkivo goveda i malih preživača |
Određivanje goveđe spongioformne encefalopatije (GSE) i |
SOP Z-IV-2 MT 03 Rev 01 2013-03-12 |
Listeria monocytogenes
Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje Veterinarskog zavoda Rijeka
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i određivanje |
HRN EN ISO 11290-1:1999/A1:2008. (ISO11290-1:1996/Amd1:2004; EN ISO 11290-1:1996/A1:2004) |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i određivanje |
HRN EN ISO 11290-2:1999/A1:2008 (ISO11290-2:1998/Amd1:2004; EN ISO 11290-1:1998/A1:2004) |
Rezidue pesticida
Laboratorij za određivanje rezidua, HVI Zagreb
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metode ispitivanja |
Mast iz hrane životinjskog podrijetla |
Određivanje ostataka pesticida (aldrin, cisklordan, trans-klordan, klorbenzilat, p,p–DDD, p,p-DDE, o,p–DDT, p,p-DDT, dieldrin, endosulfan alfa, endosulfan beta, endosulfan sulfat, endrin, heksaklorbenzen, HCH alfa, HCH-beta, HCH gama (lindan), heptaklor, heptaklorepoksid-egzo, heptaklorepoksid-endo, metoksiklor, pentakloranilin, kvintozen, teknazen, azinfos-etil, bromofos-etil, karbofention, klorfeninfos, klorpirifos, kloriprifos-metil, diklorvos, diazinon, etion, fenitrotion, fenklorfos, fention, malaokson, malation, metidation, mevinfos, paraokson-metil, paration, paration-metil, pirimifos-metil, profenofos, propetamfos, pirazofos, tetraklorvinfos, triazofos, aletrin, bifentrin, ciflutrin, cipermetrin, deltametrin, fenpropartrin, fenvalerat, permetrin, resmetrin, tetrametrin, karbaril, karbofuran, pirimikarb, amitraz, kumafos) u masnoći iz hrane životinjskog podrijetla primjenom plinske kromatografije – tandemske spektrometrije masa (GC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM37 Rev. 02 2013.-02-07 |
Hrana za životinje |
Određivanje ostataka pesticida (aldrin, cisklordan, trans-klordan, klorbenzilat, p,p-DDD, p,p-DDE, o,p-DDT, p,p-DDT, dieldrin, endosulfan alfa, endosulfan beta, endosulfan sulfat, endrin, heksaklorbenzen, HCH alfa, HCH-beta, HCH gama (lindan), heptaklor, heptaklorepoksid-egzo, heptaklorepoksid-endo, metoksiklor, pentakloranilin, kvintozen, teknazen) u uzorcima hrane za životinje primjenom plinske kromatografije–tandemske spektrometrije masa (GC-MS/MS) |
SOP Z-I-2-AM38 Rev. 02 2013-03-06 |
Analiziranje i testiranje zoonoza
Laboratorij za mikrobiologiju hrane, HVI Zagreb
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti Salmonella spp |
HRN EN ISO 6579:2003 / Ispr. 1:2008 |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti, brojenje i serotipizaciju Salmonella – dio 3. Smjernice za serotipizaciju Salmonella spp |
ISO / TR 6579-3:2012 |
Antimikrobna rezistencija
Laboratorij za opću bakteriologiju i mikologiju, HVI Zagreb
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Izolati bakterija |
Određivanje osjetljivosti gram – negativnih bakterija prema antimikrobnim lijekovima disk difuzijskom metodom |
CSLI M31 A3:2008 Performance standards for antimicrobial disk and dilution susceptibility tests for bacteria isolated from animals; approved standards |
Izolati gram-negativnih bakterija |
Određivanje minimalnih inhibicijskih koncentracija gram-negativnih bakterija mikrodilucijskom metodom |
SOP Z-II-2-35 Rev 00 2012-02-29 |
Izolati Salmonella spp |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti, brojenje i serotipizaciju Salmonella – Dio.3 Smjernice za serotipizaciju Salmonella spp |
ISO/TR 6579-3:2012 |
Monitoring virusnih i bakterioloških zagađenja školjkaša
Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje, HVI Split
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Žive školjke, ježinci, plaštenjaci i puževi i njihovi proizvodi |
Horizontalna metoda brojenja beta – glukuronidaza pozitivne Escherichia coli – MPN metoda uporabom 5-bromo-4-kloro-3-indolil-beta-D-glukuronida |
HRS ISO/TS 16649-3:2008 (ISO/TS 16649-3:2005) |
Žive školjke, ježinci, plaštenjaci i puževi i njihovi proizvodi |
Horizontalna metoda za otkrivanje Salmonella spp |
HRN EN ISO 6579:2003 (ISO 6579:2002; EN ISO 6579:2002) HRN EN ISO 6579:2003/Ispr.1:2008 (ISO 6579:2002/Corr.1:2004; EN ISO 6579:2002/AC:2006) |
4. Zavod za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«, Mirogojska cesta 16, 10000 Zagreb
Mikotoksini
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana uzorkovanje |
Uzorkovanje za kontrolu količine mikotoksina |
HRN EN ISO 24333:2010 |
Dječja hrana na bazi mlijeka |
Određivanje aflatoksina M1 – kombiniranom metodom tekućinske kromatografije-spektrometrije masa (LC-MS/MS) |
Vlastita metoda SOP-26-053 Izdanje/04 2011-10-03 |
Mlijeko i mlijeko u prahu |
Određivanje količine aflatoksina M1 u mlijeku i mlijeku u prahu visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom |
HRN EN ISO 14501:2008 (ISO 14501:2007; EN ISO 14501:2007) |
Žitarice i mlinski proizvodi |
Određivanje ohratoksina A u hrani |
HRN EN 14132:2010 (EN 14132:2009) modificirana SOP-1-053 Izdanje 01 2013-04-15 |
Orašasti plodovi |
Određivanje skupnih aflatoksina (B1, B2, G1, G2) ELISA tehnikom |
Vlastita metoda SOP-107-054 Izdanje 01 2009-06-15 |
Jabučni sok |
Određivanje patulina u jabučnim sokovima HPLC tehnikom |
Vlastita metoda SOP-9-054 Izdanje 2013-04-20 |
FLEKSIBILNO PODRUČJE AKREDITACIJE
Materijali/ |
Vrsta |
Metoda |
Napomena |
Hrana |
Određivanje mikotoksina |
LC-MS/MS |
Prema popisu metoda dostupnom na www.stampar.hr |
5. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Služba za zdravstvenu ekologiju, Rockeffelerova 7, 10000 Zagreb
Listeria monocytogenes
Materijali/ |
Vrsta ispitivanja/svojstvo |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes |
HRN EN ISO 11290-1:1999 (ISO 11290-1:1996; EN ISO 11290-1:1996) HRN EN ISO 11290-1:1999/A1:2008 (ISO 11290-1:1996/Amd 1:2004;EN ISO 11290-1:1996/A1:2004) |
Metoda za dokazivanje antigena bakterije Listeria monocytogenes VIDAS metodom |
Metoda prema uputi Vitek Immuno Diagnostic Assay System (VIDAS), bioMerieux; Oznaka:P-MIK-13 Izdanje:1/3 Datum:10.1.2013. |
|
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i određivanje broja bakterije Listeria monocytogenes-Metoda određivanja broja |
HRN EN ISO 11290-2:1999 (ISO 11290-2:1998; EN ISO 11290-2:1998) HRN EN ISO 11290-2:1999/A1:2008 (ISO 11290-2:1998/Amd 1:2004; EN ISO 11290-2:1998/A1:2004) |
Koagulaza pozitivni stafilokoki, uključujući Staphylocoocus aureus
Materijali/ |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana i hrana za životinje |
Horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i određivanje broja koagulaza pozitivnnih stafilokoka (Staphylococcus aureus i druge vrste |
HRN EN ISO 6888-1:2004 (ISO 6888-1:1999+Amd 1:2003;EN ISO 6888-1:1999+A1:2003 |
Metoda za dokazivanje stafilokoknog enterotoksina VIDAS metodom |
Metoda prema uputi Vitek Immuno Diagnostic Assay System (VIDAS), bioMerieux; Oznaka: P-MIK-14 Izdanje: 1/3 Datum: 10.01.2013. |
Rezidue pesticida
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Hrana sa visokim udjelom vode – voće i povrće |
Multirezidualna metoda za određivanje ostataka pesticida (fenitrotion, forat, HCB, |
HRN EN 12393-1:2008 HRN EN 12393-2:2008 HRN EN 12393-3:2008 |
Žitarice |
Multirezidualna metoda za određivanje ostataka pesticida (azinfos-metil, diklorvos, |
HRN EN 12393-1:2008 HRN EN 12393-2:2008 HRN EN 12393-3:2008 |
Teški metali u hrani i hrani za životinje
Područje |
Vrsta ispitivanja |
Metoda ispitivanja |
Sokovi od voća i povrća |
Određivanje količine natrija, kalija, kalcija i magnezija atomskom apsorpcijskom spektrometrijom (AAS) |
HRN EN 1134:2001 |
Hrana |
Određivanje ukupnog kositra u voću i povrću konzerviranom u limenkama tehnikom plamene atomske apsorpcijske spektrometrije (AAS) |
HRN CEN/TS 15506:2007 |
Određivanje ukupnog udjela žive u hrani Analizatorom žive AMA 254 |
Prilagođena metoda prema uputi proizvođača opreme AMA 254 Advanced Mercury Analyser Operating manual, 2002, Altec Ltd. Oznaka: P-MET-10 Izdanje: 1/2, Datum: 2.5.2006. |
|
Određivanje natrija, magnezija i kalcija atomskom apsorpcijskom spektrometrijom nakon mikrovalne razgradnje |
HRN EN 15505:2008 |
|
Određivanje cinka, bakra i željeza atomskom apsorpcijskom spektrometrijom nakon mikrovalne razgradnje |
HRN EN 14084:2005 |
II.
Objavom ovoga Popisa prestaje važiti Popis referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje objavljen u »Narodnim novinama«, broj 122 od 2. listopada 2013. godine.
Zagreb, 23. veljače 2015.
Ministar
Tihomir Jakovina, v. r.