Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu

NN 27/2024 (6.3.2024.), Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu

Hrvatska obrtnička komora

422

Na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« 73/13, 148/13, 143/14, 115/16, 106/18, 121/19, 138/20, 39/22, 113/22, 33/23; Rješenje USRH 99/13, 153/13) i članka 26. stavka 2. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine« 79/13, 85/13 – ispravak, 160/13, 35/14, 157/14, 130/15, 1/17, 41/17, 128/17, 1/19, 1/20, 1/21, 73/21, 41/22, 133/22, 43/23), članka 31. Zakona o porezu na dohodak (»Narodne novine« 115/16, 106/18, 121/19, 32/20, 138/20, 151/22) i članka 36. Pravilnika o porezu na dohodak (»Narodne novine« 10/17, 128/17, 106/18, 1/19, 80/19, 1/20, 74/20, 1/21, 102/22, 112/22, 156/22, 1/23, 56/23) te članka 24. Statuta Hrvatske obrtničke komore (»Narodne novine« 106/14, 84/2016 i 21/2018), Skupština Hrvatske obrtničke komore na svojoj 8. sjednici održanoj 22. veljače 2024. godine donosi

ODLUKU

O DOPUŠTENOJ VISINI KALA, RASTEPA, KVARA I LOMA U UGOSTITELJSTVU

Članak 1.

Odlukom o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (u daljnjem tekstu: Odluka), na temelju iskustava struke, za fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost na temelju Zakona o obrtu i posebnih propisa koji uređuju ugostiteljsku djelatnost utvrđuje se najviša dopuštena visina manjka nastalog po osnovi kala, rastepa, kvara i loma.

Članak 2.

Manjkovi dobara, nastali u obavljanju ugostiteljske djelatnosti fizičke i/ili pravne osobe u obrtu po osnovi kala, rastepa, kvara i loma do visine utvrđene ovom Odlukom ne podliježu oporezivanju sukladno propisima o porezu na dodanu vrijednost i propisima o oporezivanju dohotka.

Članak 3.

Pod kalom, rastepom, kvarom i lomom podrazumijevaju se gubici na proizvodima koji nastaju kao posljedica prirodnih utjecaja ili kao posljedica radnji koje se neophodno poduzimaju pri skladištenju, te rukovanju proizvodima prilikom njihove obrade kao i prilikom usluživanja tj. posluživanja u ugostiteljstvu, i to :

1. Kalo:

a) pri fizičkoj obradi proizvoda u kuhinji – kosti, kožica, masnoće i sl., pri sječenju svježeg i suhog mesa, riba, rakova, školjki, mekušaca, pri obradi i kod posluživanja sireva, suhomesnatih proizvoda, te čišćenja voća i povrća;

b) pri skladištenju proizvoda i u kuhinji – isušenje, isparenje, odmrzavanje i sl. (prirodni kalo);

c) pri toplinskoj obradi proizvoda u kuhinji – kuhanje, pirjanje, prženje i pečenje;

d) prilikom pripremanja i usluživanja pića i napitaka u ugostiteljskom objektu – rastakanje, pretakanje, kuhanje, termička obrada i sl.

2. Rastep u skladištu, kuhinji, prostoru za pripremu jela i pića, te točioniku – rastepanje, isušivanje, hlapljenju, iscurenje, topljenje, razlijevanje, i dr.

3. Kvar u skladištu i kuhinji – truljenje, klijanje, užegnuće i sl.

4. Lom prilikom skladištenja, manevriranja, posluživanja.

Članak 4.

Dopuštena visina manjka (kvar, rastep i lom) pri skladištenju od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

Red.
broj
Naziv proizvodaStopa
% po bruto/kg
A. VOĆE
1.Jabuke, šljive3
2.Naranče, limun4
3.Drugo nenavedeno voće2
B. POVRĆE
1.Krumpir, kupus, kelj, cvjetača, korabica, tikvice, mahune, mrkva, celer, peršin3
2.Mahune, grašak, paprika, rajčica4
3.Luk – crveni, bijeli2
4.Drugo nenavedeno povrće2
C. PIĆA – ALKOHOLNA I BEZALKOHOLNA
1.U bocama i tetrapaku0,7
2.U bačvama i drugom većem pakiranju za prodaju od litre na više1,5
3.Pivo u staklenim bocama0,7
4.Pivo u plastičnim bocama0,5
5.Pivo u limenkama0,5
6.Bezalkoholna pića u staklenim bocama0,7
7.Bezalkoholna pića u plastičnim bocama0,5
8.Bezalkoholna pića u limenkama0,5
9.Pivo točeno (u bačvi)1
10.Vino (u rinfuzi)0,7
11.Vino (u boci)0,5
D. OSTALO
1.Mast, ulje, riža, tjestenina, brašno, ocat, začini i slično1
2.Maslac, orasi, lješnjaci3
3.Šećer0,5
4.Jaja3
5.Mlijeko, slatko i kiselo vrhnje1
6.Ostalo nenavedeno1


Članak 5.

Dopuštena visina manjka (kalo) pri skladištenju i u kuhinji zbog isušenja i isparenja (utvrđuje se za razdoblje uskladištenja) od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

Red.
broj
Naziv proizvodaStopa
% po bruto/kg
1.Suhomesnati proizvodi, kobasičarski proizvodi, pečene i dimljene slanine5
2.Pršut (do godinu stajanja)5
3.Polutvrdi i tvrdi sirevi
– do 10 dana1
– duže od 10 dana5

Članak 6.

Dopuštena visina manjka (prirodni kalo) pri procesu odmrzavanja od bruto zaprimljenih količina može iznositi do:

Red.
broj
Naziv proizvodaStopa
% po bruto/kg
1.Svinjetina bez kosti, kotlet8
2.Teletina bez kosti, kotlet, junetina bez kosti, odojak15
3.Juneća pisanica, janjetina, govedina15
4.Jetra (teleća, juneća, pileća, guščja) i iznutrice (fileki, pluća)15
5.Mozak (teleći, juneći)20
6.Perad15
7.Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe30
8.Škampi, kozice, rakovi15
9.Razna slatkovodna riba10
10.Oslić, file15
11.File tune / sabljarke10
12.Razna morska riba13
13.Smrznuta peciva (razna), npr. fortnetti20
14.Povrće i voće15

Članak 7.

Dopuštena visina manjka (kalo, rastep) prilikom pripreme, obrade i usluživanja (posluživanja) u ugostiteljskom objektu zbog isušenja, isparenja, razlijevanja i sl. od bruto zaprimljenih količina može iznositi do:

Red.
broj
Naziv proizvodaStopa
% po bruto/kg
1.Alkoholna pića osim točenog piva2
2.Pivo točeno (u bačvi)10
3.Bezalkoholna i ostala pića1
4.Čaj1
5.Kava mljevena3
6.Vino rinfuzo, pjenušavo i proseko10

Članak 8.

Dopuštena visina manjka (kalo) pri fizičkoj obradi u kuhinji od bruto zaprimljenih količina, može iznositi do:

Red.brojNaziv proizvodaStopa
% po bruto/kg
A. VOĆE
1.Ananas, orah i lješnjak u ljusci50
2.Badem u ljusci60
3.Badem blanširani30
4.Banana, kesten35
5.Breskva20
6.Jabuka, marelica, kruška, mandarina, naranča, smokva25
7.Limun, šljiva, trešnja, višnja20
8.Breskva suha, grožđe, jagoda, kajsija suha, kruška suha, šljiva suha15
9.Kupina15
10.Malina15
11.Smokva suha5
12.Grožđice, orah i lješnjak očišćeni3
13.Badem očišćeni2
B. POVRĆE
1.Artičoke, krumpir (jesen – zima), patli­džan15
2.Blitva, cikla svježa, korabica, bijeli luk, poriluk, rotkvica, salata zimska, tikvice30
3.Celer, kelj, kupus raštenj, špinat ljetni, šparoga30
4.Špinat zimski, peršin35
5.Cvjetača, krastavci svježi, krumpir proljeće25
6.Grašak u mahuni60
7.Hren17
8.Kupus svježi, luk, mrkva18
9.Paprika svježa, rajčica, salata ljetna20
10.Prokulica12
11.Gljive8
12.Mahune6
13.Grašak oljušteni50
14.Krumpir mladi, kupus kiseli, masline, matovilac, salata proljetna5
15.Grah i suho zrnato povrće4
C. SUHOMESNATI PROIZVODI
1.Domaća šunka40
2.Dalmatinski pršut50
3.Srijemska kobasica i srodni proizvodi10
4.Šunka u limenci, kraški vrat (buđola)10
5.Zimska salama, kulen9
6.Buncek50
D. RIBE, RAKOVI, ŠKOLJKE I MEKUŠCI
1.Bakalar, gavun15
2.Jastog70
3.Lignja, hobotnica, muzgavci, sipa (mekušci)60
4.Orada, zubatac32
5.Dagnja13
6.Oslić – filiranje bez glave35
7.Škampi25
8.Škampi za pohanje80
9.Ostala morska i slatkovodna riba30
10.Ostala morska i slatkovodna riba – filirana55
E. SVJEŽE MESO
1.Svinjski but bez nogice, svinjski milanski rez bez nogice35
2.Svinjetina – francuska obrada bez nogice35
3.Svinjski kare20
4.Teleća / janjeća / svinjska polovica35
5.Baby beef (meso od većeg teleta)35
6.Teletina milanski rez, plećka, junetina milanski rez35
7.Teletina – but, junetina but30
8.Teletina – koljenica (pandlanje)65
9.Teletina – kare (obrada loj i bubreg)25
10.Teleća jetra, juneća pisanica bez loja15
11.Junetina – hrbat (ramstek)40
12.Juneća prednja četvrt s flamom30
13.Juneća prednja četvrt bez flama30
14.Janjetina (iznutrice)12
15.Janjetina (iznutrice i glava)25
16.Odojak (iznutrice)15
17.Ostalo nenavedeno meso25
F. PERAD
1.Pileći gril13
2.Pilići (klasična obrada sitniš), pileća jetra (srca)22
3.Pura, pileća jetra10
4.Domaća pura, guska, kokoš25
5.Domaća patka30
6.Patka30
7.Piletina filirana40
G. DIVLJAČ U SVJEŽEM STANJU
1.Fazan u perju35
2.Fazan bez perja20
3.Kunići domaći (oguljeni), zec bez kože10
4.Srneći hrbat (kožice i kosti)40
5.Srneći but25
6.Srneća plećka30
7.Zec u koži40
H. SIREVI
1.Livanjski, ementaler10
2.Paški11
3.Edamer, trapist8
4.Trapist i gorgonzola u foliji6
5.Belpaese18
6.Domaći kravlji (ocijeđen), gorgonzola20
SLASTICE
1.Jaja10
2.Slatko i kiselo vrhnje20
3.Mlijeko15
4.Čokolada15



Članak 9.

Dopuštena visina manjka (kalo) pri toplinskoj obradi očišćenih namirnica može iznositi do:

Red.
broj
Naziv proizvodaStopa
% po bruto/kg
A. KOD KUHANJA
1.Govedina34
2.Teletina35
3.Svinjetina30
4.Janjetina33
5.Piletina, puretina30
6.Buncek12
7.Teleći mozak blanširani45
8.Fileki blanširani46
9.Mekušci i rakovi40
10.Lignje, muzgavci, hobotnice, sipe40
11.Morska i slatkovodna riba35
12.Blitva, špinat50
13.Kupus i ostalo srodno, lisnato povrće40
B. KOD PRŽENJA
1.Govedina34
2.Teletina35
3.Svinjetina36
4.Janjetina33
5.Piletina30
6.mekušci40
7.riba30
C. KOD PEČENJA
1.Govedina34
2.Teletina36
3.Svinjetina30
4.Janjetina, odojak40
5.Patka40
6.Pura33
7.Piletina32
8.Riba i mekušci30
9.Filet tune / sabljarke10
10.Voće i povrće15
D. KOD PIRJANJA
1.Govedina, janjetina34
2.Svinjetina35
3.Teletina36

Članak 10.

Manjak prema ovoj Odluci može se utvrđivati:

– neposredno nakon nastajanja;

– izvanrednim popisom zaliha;

– redovitim popisom zaliha, odnosno na drugi način utvrđen aktom fizičke odnosno pravne osobe poduzetnika – poreznog obveznika.

Članak 11.

Manjak u skladu s ovom Odlukom utvrđuje se zapisnikom. Zapisnik sastavlja fizička odnosno pravna osoba – ugostitelj kod kojeg je nastao kalo, rastep, kvar i/ili lom.

Manjak iz stavka 1. ovog članka utvrđuje komisija, odnosno ovlaštena osoba određena općim aktom poduzetnika – poreznog obveznika.

Članak 12.

Visina manjka kala, rastepa, kvara i loma iznad visine utvrđene ovom Odlukom, može se priznati prema višim stopama po bruto/kg koje poduzetnik – porezni obveznik utvrdi općim aktom na temelju prijašnjih iskustvenih spoznaja.

Visina manjka kala, rastepa, kvara i loma za proizvode koji nisu navedeni u ovoj Odluci, može se priznati sukladno općem aktu poduzetnika – poreznog obveznika kojim su utvrđene stope na temelju prijašnjih iskustvenih spoznaja.

Članak 13.

Manjak zbog više sile koji nastaje kao posljedica elementarnih nepogoda (poplava, požar, potres) i provalnih krađa, utvrđuje se na temelju očevidnika nadležnog tijela za procjenu šteta.

Članak 14.

Tumačenje odredbi ove Odluke daje Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore.

Članak 15.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu (»Narodne novine« br. 101/04).

Članak 16.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Broj: 1-107-1339/11-11-2024

Zagreb, 22. veljače 2024.

Predsjednik
Hrvatske obrtničke komore
Dalibor Kratohvil, v. r.