UVJETI ZA HOTEL BAŠTINA (HERITAGE)

tamno polje znači obveznu primjenu

 

HERITAGE HOTEL

1. USLUGE RECEPCIJE I OSTALO

 1.1. Recepcija

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Na ulazu istaknuta obavijest o radnom vremenu

 

 

 

 

2. Prostor recepcije s recepcijskim pultom ili slično

 

 

 

 

3. Recepcija radi 24 sata dnevno

 

 

 

 

4. Cjenik smještajnih jedinica na recepciji na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

5. Telefonska centrala s najmanje dvije direktne linije

 

 

 

 

6. Usluge pošte i dostave poruka gostu

 

 

 

 

7. U hotelima s više od 25 smještajnih jedinica recepcioner u uniformi, prikladnoj povijesnom nasljeđu, s pločicom s imenom osobe

 

 

 

 

8. U hotelima do 25 smještajnih jedinica osigurana osoba koja obavlja usluge recepcije

 

 

 

 

9. Stolice i sl. s niskim stolićem, s mogućnošću premještanja

 

 

 

 

10. Vatrootporne pepeljare ili oznaka zabrane pušenja

 

 

 

 

 1.2. Udobnost/općenito

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti.

 

 

 

 

2. Hlađenje

 

 

 

 

 1.3. Sadržaji i usluge

 

 

 

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Mogućnost korištenja telefona za interne i vanjske pozive

 

 

 

 

2. Usluga faksa

 

 

 

 

3. Usluga e-maila

 

 

 

 

4. Parkiralište za motorna vozila za 20% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano

 

 

 

 

5. Usluga čuvanja prtljage do jednog dana

 

 

 

 

6. Usluga čuvanja prtljage dulje od jednog dana

 

 

 

 

7. Mogućnost plaćanja međunarodnim kreditnim karticama

 

 

 

 

8. Osigurane usluge pranja i glačanja odjeće

 

 

 

 

9. Aparat za čišćenje obuće. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti.

 

 

 

 

10. Recepcioner odnosno osoba koja obavlja poslove recepcije govori najmanje jedan strani jezik

 

 

 

 

11. Kutija prve pomoći

 

 

 

 

12. Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći

 

 

 

 

Iznimno od odredbi točke 4. iz ove podtočke, hotel koji se nalazi na mjestu nedostupnom za promet motornih vozila ili na mjestu sa zabranom prometa motornih vozila, ne mora imati osiguranu mogućnost parkiranja motornih vozila.

 1.4. Čišćenje i opće stanje recepcije

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

4. Recepcijski pult čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

5. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

6. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

8. Uređaji ispravni

 

 

 

 

 1.5. Sanitarni čvor u zajedničkim prostorima

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

Osnovni uvjeti

 

 

 

 

1. Na ulazu istaknute uobičajene oznake zahoda za žene i zahoda za muškarce

 

 

 

 

2. Vrata i prozori s mogućnošću zaštite od pogleda

 

 

 

 

3. Pod od protukliznog i vodootpornog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.)

 

 

 

 

4. Zid od vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) do visine
minimalno 1,60 m

 

 

 

 

5. Prirodno ili mehaničko provjetravanje

 

 

 

 

6. Sredstvo za osvježavanje prostora

 

 

 

 

7. Odgovarajuća rasvjeta

 

 

 

 

Predprostor zahoda za žene i zahoda za muškarce

 

 

 

 

8. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom

 

 

 

 

9. Tekući sapun

 

 

 

 

10. Papirnati ručnici s držačem ili uređaj s platnenim ručnikom u roli ili uređaj za sušenje ruku

 

 

 

 

11. Ogledalo

 

 

 

 

12. Koš za otpatke

 

 

 

 

13. Polica za odlaganje stvari uz umivaonik

 

 

 

 

Zahodska kabina za žene

 

 

 

 

14. WC školjka s ispiračem

 

 

 

 

15. Kuka za odjeću

 

 

 

 

16. Mogućnost zaključavanja vrata ili sl.

 

 

 

 

17. Koš za otpatke

 

 

 

 

18. Polica za odlaganje stvari

 

 

 

 

19. Držač s WC papirom

 

 

 

 

20. Četka za čišćenje zahodske školjke

 

 

 

 

Zahodska kabina za muškarce

 

 

 

 

21. WC školjka s ispiračem

 

 

 

 

22. Kuka za odjeću

 

 

 

 

23. Mogućnost zaključavanja vrata ili sl.

 

 

 

 

24. Držač s WC papirom

 

 

 

 

25. Četka za čišćenje zahodske školjke

 

 

 

 

26. Pisoar na ispiranje tekućom vodom postavljen ili ograđen tako da se ne vidi izvana

 

 

 

 

 1.6. Čišćenje i opće stanje sanitarnog čvora u zajedničkim prostorima

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

5. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

7. Uređaji ispravni

 

 

 

 

8. Sanitarni čvor bez neugodnih mirisa

 

 

 

 

2. HORIZONTALNE I VERTIKALNE KOMUNIKACIJE I OSTALO

 2.1. Horizontalne i vertikalne komunikacije (hodnici, stubišta, dizala)

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Stubište

 

 

 

 

2. Smještajne jedinice označene brojem ili drugom oznakom

 

 

 

 

3. Dizalo za goste u građevini s dva kata (tri nivoa) ili mogućnost prenošenja prtljage

 

 

 

 

4. Oznaka zabrane korištenja u slučaju požara kod svakog dizala, osim kod sigurnosnih dizala

 

 

 

 

5. Prirodan ili mehanički sustav prozračivanja hodnika

 

 

 

 

 2.2. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

5. Stepeništa čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

6. Dizala čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

8. Uređaji ispravni

 

 

 

 

3. SMJEŠTAJNE JEDINICE – MODULI (SOBA, OBITELJSKA SOBA – FAMILY ROOM, HOTELSKI APARTMAN – SUITE)

 3.1. Minimalna netto površina modula sobe. Modul čine: predprostor ako ga ima, spavaći dio sobe i kupaonica.

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Dvokrevetna soba: površina 20 m²

 

 

 

 

2. Jednokrevetna soba: površina 15 m²

 

 

 

 

 3.2. Minimalna netto površina modula obiteljske sobe – family room. Modul čine: predprostor ako ga ima, dvije prostorije ili dva prostora za spavanje i kupaonica.

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Površina: 33 m²

 

 

 

 

 3.3. Minimalna netto površina modula hotelskog apartmana – SUITE-a. Modul čine: predprostor ako ga ima, prostorija za spavanje, prostorija za boravak i kupaonica.

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Površina: 32 m²

 

 

 

 

* Hotelski apartman (suite) može imati više prostorija za spavanje i/ili rad. Za više od jedne dodatne prostorije za spavanje hotelski apartman mora imati dodatnu kompletnu kupaonicu s kadom ili tuš kadom.

4. SOBA, OBITELJSKA SOBA – FAMILY ROOM

 4.1. Osnovni uvjeti

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Zaseban ulaz u sobu, obiteljsku sobu – family room

 

 

 

 

2. Prostor za spavanje

 

 

 

 

3. Kupaonica

 

 

 

 

4. Prozor s dnevnim svjetlom

 

 

 

 

 4.2. Krevet

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 80x190 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine
160x190 cm

 

 

 

 

2. Rublje za krevet: plahta, jastučnica, poplun u navlaci

 

 

 

 

3. Dodatni pokrivač po osobi. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti.

 

 

 

 

4. Jastuk po osobi

 

 

 

 

5. Dodatni jastuk na zahtjev gosta

 

 

 

 

6. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za poplun svaki drugi dan i za svakoga novog gosta

 

 

 

 

 4.3. Oprema i uređenje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Zastori za zamračivanje ili slično, koji isključuju prirodno svjetlo

 

 

 

 

2. Stol sa stolicom ili toaletni stol s toaletnom stolicom ili stolicom

 

 

 

 

3. Noćni ormarić uz krevet, po osobi

 

 

 

 

4. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom

 

 

 

 

5. Stalak za prtljagu, može biti sklopiv

 

 

 

 

6. Vatrootporna pepeljara ili oznaka zabrane pušenja

 

 

 

 

7. Koš za otpatke

 

 

 

 

8. Ogledalo za cijelu figuru

 

 

 

 

9. Slika ili drugi ukrasni predmet

 

 

 

 

10. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću po osobi. Police i ladice mogu biti u zasebnoj komodi. Dio ormara za vjeašnje odjeće s policama mora biti zatvoren vratima, a dio ormara može biti bez vrata i sa zavjesom.

 

 

 

 

11. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti.

 

 

 

 

12. Hlađenje s individualnom regulacijom u sobi

 

 

 

 

13. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka

 

 

 

 

14. Noćna svjetiljka uz svaki krevet, po osobi

 

 

 

 

15. Mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta. Za krevet za dvije osobe po sredini kreveta ili s obje strane

 

 

 

 

 4.4. Ostale usluge

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata), s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

2. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika, s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

3. Telefon za direktne interne pozive s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

4. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

5. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.)

 

 

 

 

6. Mapa sa: kućnim redom, cjenikom sobe, listom hotelskih usluga s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, turističkim obavijestima (vodičima) i sl.

 

 

 

 

7. Sef

 

 

 

 

8. Mini-bar

 

 

 

 

9. Usluga buđenja

 

 

 

 

10. Vrećica za prljavo rublje

 

 

 

 

11. »Ne smetaj« ili sličan znak

 

 

 

 

12. Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata sobe ili u neposrednoj blizini

 

 

 

 

13. Dječji krevetić na zahtjev gosta

 

 

 

 

14. Javljač požara (dimni ili sl.) ili sprinkler

 

 4.5. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća, oštećenja i sl.

 

 

 

 

5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

9. Uređaji ispravni

 

 

 

 

5. HOTELSKI APARTMAN – SUITE

 5.1. Osnovni uvjeti

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Zaseban ulaz u hotelski apartman

 

 

 

 

2. Prostorija za spavanje

 

 

 

 

3. Prostorija za boravak

 

 

 

 

4. Kupaonica

 

 

 

 

5. Prozori s dnevnim svjetlom

 

 

 

 

 5.2. Krevet

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 80x190 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 160x190 cm

 

 

 

 

2. Rublje za krevet: plahta, jastučnica, poplun u navlaci

 

 

 

 

3. Dodatni pokrivač po osobi. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti.

 

 

 

 

4. Jastuk, po osobi

 

 

 

 

5. Dodatni jastuk na zahtjev gosta

 

 

 

 

6. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za poplun svaki drugi dan i za svakog novog gosta

 

 

 

 

 5.3. Oprema i uređenje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Zastori za zamračivanje ili slično koji isključuju prirodno svjetlo

 

 

 

 

2. Noćni ormarić uz krevet, po osobi

 

 

 

 

3. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom

 

 

 

 

4. Stalak za prtljagu, može biti i sklopiv

 

 

 

 

5. Vatrootporna pepeljara ili oznaka zabrane pušenja

 

 

 

 

6. Koš za otpatke

 

 

 

 

7. Ogledalo za cijelu figuru

 

 

 

 

8. Slika ili drugi ukrasni predmet

 

 

 

 

9. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću, po osobi. Police i ladice mogu biti u zasebnoj komodi. Dio ormara za vješanje odjeće s policama mora biti zatvoren vratima, a dio ormara može biti bez vrata i sa zavjesom.

 

 

 

 

10. Stol sa stolicom ili toaletni stol s toaletnom stolicom ili stolicom

 

 

 

 

11. Garnitura za sjedenje (niski stolić s polufoteljom ili foteljama, odnosno dvosjedom ili trosjedom) prilagođena kapacitetu hotelskog apartmana

 

 

 

 

12. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti

 

 

 

 

13. Hlađenje s individualnom regulacijom u hotelskom apartmanu

 

 

 

 

14. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka

 

 

 

 

15. Noćna svjetiljka uz svaki krevet, po osobi.

 

 

 

 

16. Mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta. Za krevet za dvije osobe po sredini kreveta ili s obje strane

 

 

 

 

 5.4. Ostale usluge

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata), s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

2. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika, s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

3. Telefon za direktne interne pozive s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

4. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

5. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.)

 

 

 

 

6. Mapa sa: kućnim redom, cjenikom hotelskog apartmana, listom hotelskih usluga s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, turističkim obavijestima (vodičima) i sl.

 

 

 

 

7. Sef

 

 

 

 

8. Mini-bar

 

 

 

 

9. Usluga buđenja

 

 

 

 

10. Vrećica za prljavo rublje

 

 

 

 

11. »Ne smetaj » ili sličan znak

 

 

 

 

12. Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata hotelskog apartmana ili u neposrednoj blizini

 

 

 

 

13. Dječji krevetić na zahtjev gosta

 

 

 

 

14. Javljač požara (dimni ili sl.) ili sprinkler u prostorijama za boravak i spavanje

 

 

 

 

 5.5. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća i oštećenja i sl.

 

 

 

 

5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

9. Uređaji ispravni

 

 

 

 

6. KUPAONICA

 6.1. WC školjka, umivaonik

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. WC školjka s ispiračem

 

 

 

 

2. Četka za čišćenje WC školjke

 

 

 

 

3. WC papir s držačem i rezervno pakiranje papira

 

 

 

 

4. Umivaonik s toplom i hladnom vodom

 

 

 

 

5. Sapun u omotu ili tekući sapun

 

 

 

 

6. Koš za otpatke

 

 

 

 

7. Vrećice za higijenske uloške

 

 

 

 

 6.2. Kada i tuš kada

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Kada s rukohvatima ili tuš kada s kabinom s tekućom toplom i hladnom vodom

 

 

 

 

Ako kupaonica ima kadu i tuš kadu sa zavjesom ili zaslonom, tada kada ne mora imati zavjesu ili zaslon

 

 6.3. Uređenje, oprema i ostalo

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Zidovi oko sanitarne opreme uređeni na način da se mogu lako čistiti i održavati

 

 

 

 

2. Pod kupaonice uređen na način da se može lako čistiti i održavati

 

 

 

 

3. Kuka za ručnike uz kadu i/ili umivaonik, po osobi

 

 

 

 

4. Tri ručnika, dva manja i jedan veći, po osobi

 

 

 

 

5. Prečka ili držač ručnika, po osobi

 

 

 

 

6. Tepih od frotira ili sl. ispred kade ili tuš kade

 

 

 

 

7. Protuklizni tepih za kadu ili protuklizno dno kade*

 

 

 

 

8. Police ili sl. za odlaganje toaletnog pribora

 

 

 

 

9. Ogledalo

 

 

 

 

10. Rasvjeta koja omogućuje dobru vidljivost u čitavoj kupaonici

 

 

 

 

11. Prirodno ili mehaničko prozračivanje

 

 

 

 

12. Promjena ručnika svaki dan ili na zahtjev gosta

 

 

 

 

13. Utičnica za električni brijači aparat prilagođena međunarodnom sistemu ili adapter na raspolaganju na zahtjev gosta

 

 

 

 

17. Fiksni telefon u kupaonici

 

 

 

 

14. Kuka za odjeću, po osobi

 

 

 

 

15. Čaša, po osobi

 

 

 

 

16. Sušilo za kosu

 

 

 

 

17. Šampon za kosu

 

 

 

 

18. Sapun za kupanje

 

 

 

 

19. Kapa za tuširanje ili kupanje, po osobi

 

 

 

 

20. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti

 

 

 

 

* Protuklizno dno kade dokazuje se tehničkom dokumentacijom proizvođača

 6.4. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

7. Uređaji ispravni

 

 

 

 

7. ZASEBAN ZAHOD (zaseban zahod nije obavezan, ali ako smještajna jedinica ima zaseban zahod, tada su obavezni svi propisani uvjeti)

 7.1. WC školjka, umivaonik

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. WC školjka s ispiračem

 

 

 

 

2. Četka za čišćenje WC školjke

 

 

 

 

3. WC papir s držačem i rezervno pakiranje papira

 

 

 

 

4. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom

 

 

 

 

5. Sapun u omotu ili tekući sapun

 

 

 

 

6. Ručnik s držačem

 

 

 

 

7. Koš za otpatke

 

 

 

 

8. Vrećice za higijenske uloške

 

 

 

 

9. Zidovi zahoda oko sanitarne opreme uređeni na način da se mogu lako čistiti i održavati

 

 

 

 

10. Pod zahoda uređen na način da se može lako čistiti i održavati

 

 

 

 

 7.2. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

7. Uređaji ispravni

 

 

 

 

8. KUHINJA

 8.1. Oprema

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u koje nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata)

 

 

 

 

2. Pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala

 

 

 

 

3. Zid u kuhinji do visine 2,0 m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.)

 

 

 

 

4. Prostor i uređaji s jednodijelnim koritom s tekućom toplom i hladnom vodom i radnom plohom, zasebno, za pripremu ribe, mesa, povrća i voća. Ovi prostori i uređaji mogu se nalaziti u blizini kuhinje ili centralnoj pripremnici, ako postoji. Ugostitelj koji ne uslužuje ribu ne mora imati korito i radnu plohu za pripremu ribe.

 

 

 

 

5. Odgovarajuće radne površine i police te ormarići za posuđe i pribor od nehrđajućeg materijala, ne od drveta

 

 

 

 

6. Koš za otpatke pokraj svake radne površine s poklopcem na nožno otvaranje

 

 

 

 

7. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka

 

 

 

 

8. Upotreba zaštitne krpe ili rukavica samo kod termičke obrade hrane

 

 

 

 

9. Uređaji za odvod pare, dima i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima ugostiteljskog objekta ne šire emisije (napa s mehaničkim odsisom)

 

 

 

 

10. Strojevi i pribor za obradu hrane

 

 

 

 

11. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete

 

 

 

 

12. Odvojeni prostori s trodijelnim sudoperom za pranje bijelog posuđa i dvodijelnim sudoperom za pranje crnog posuđa s tekućom toplom i hladnom vodom, a ako se posuđe pere strojem za pranje posuđa, dostatni su jednodijelni sudoperi

 

 

 

 

13. Manipulativni putevi crnog i bijelog posuđa moraju biti odvojeni

 

 

 

 

14. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom za osoblje u kuhinji, tekući sapun i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku

 

 

 

 

15. Osoblje mora nositi bijelu odjeću i kapu sukladno posebnom propisu

 

 

 

 

16. Znakovi da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane i pušenje

 

 

 

 

17. Vatrootporna tkanina za gašenje požara

 

 

 

 

18. Kutija prve pomoći kompletno popunjena

 

 

 

 

8a. KUHINJA – u hotelu kao druga kuhinja i ostale ako postoje uz kuhinju iz točke 8. ovog Pravilnika

8a.1. Oprema

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u koje nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata)

 

 

 

 

2. Pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala

 

 

 

 

3. Zid u kuhinji do visine 2,0 m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.)

 

 

 

 

4. Najmanje jedan rashladni uređaj

 

 

 

 

5. Najmanje jedno dvodjelno korito, s tekućom toplom i hladnom vodom i radna ploha za pripremu hrane

 

 

 

 

6. Odgovarajuće radne površine i police te ormarići za posuđe i pribor od nehrđajućeg materijala, ne od drveta

 

 

 

 

7. Koš za otpatke kraj radne površine s poklopcem na nožno otvaranje

 

 

 

 

8. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka

 

 

 

 

9. Upotreba zaštitne krpe ili rukavica samo kod termičke obrade hrane

 

 

 

 

10. Uređaji za odvod dima, pare i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima ugostiteljskog objekta ne šire emisije (napa s mehaničkim odsisom)

 

 

 

 

11. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete

 

 

 

 

12. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, za osoblje u kuhinji, tekući sapun, papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku

 

 

 

 

13. Osoblje mora nositi bijelu odjeću i kapu sukladno posebnom propisu

 

 

 

 

14. Znakovi da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane i pušenje

 

 

 

 

15. Vatrootporna tkanina za gašenje požara

 

 

 

 

16. Kutija prve pomoći kompletno popunjena

 

 

 

 

 8.2. Prostorije, priručni prostori i uređaji za čuvanje hrane, proizvoda i pića, te način čuvanja (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8. ovog Priloga)

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u kojima nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata)

 

 

 

 

2. Odgovarajući broj prostorija ili prostora za čuvanje hrane prozračivana prirodnim ili mehaničkim putem

 

 

 

 

3. Odgovarajući broj rashladnih komora i/ili hladnjaka za odvojeno spremanje hrane (mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća, povrća i dr.) u prostorijama za čuvanje hrane

 

 

 

 

4. Priručni prostor za čuvanje hrane za dnevnu uporabu u koju svrhu mogu poslužiti i rashladni uređaji u kuhinji

 

 

 

 

5. Smrznuti proizvodi (od -12 do -18 °C)

 

 

 

 

6. Riba i meso (od 0 do 3 °C)

 

 

 

 

7. Povrće, jaja, kuhana hrana i ostalo (od 4 do 8 °C)

 

 

 

 

8. Kontrola temperature u svim rashladnim prostorima i uređajima

 

 

 

 

9. Police i ormari od nehrđajućeg materijala, ne od drveta

 

 

 

 

10. Odvojeno čuvanje sirovina, poluproizvoda i gotove hrane

 

 

 

 

11. Proizvodi ne smiju biti u direktnom kontaktu s policom ili podom

 

 

 

 

U objektima do 25 smještajnih jedinica umjesto prostorija za čuvanje hrane može biti prostor u kuhinji opremljen rashladnim komorama ili hladnjacima

 

 8.3. Prostorije i prostori za odlaganje: rezervne opreme, sredstava za čišćenje i komunalnog i
drugog otpada (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8. ovog Priloga)

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Jedna odgovarajuće opremljena prostorija za odlaganje rezervne opreme

 

 

 

 

2. Spremište sredstava za čišćenje u zasebnoj prostoriji ili prostoru

 

 

 

 

3. Zasebna i prozračivana prostorija za komunalni otpad u kojoj su odgovarajući spremnici za komunalni otpad ili kontejner ili odgovarajuće tipizirane posude na otvorenom prostoru.

 

 

 

 

 8.4. Čišćenje i opće stanje (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8. i 8a. ovog Priloga)

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

7. Uređaji ispravni

 

 

 

 

9. DORUČAK

 9.1. Usluživanje doručka

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Usluživanje doručka u blagavaonici

 

 

 

 

2. Buffet doručak uz mogućnost usluživanja konobara ili usluživanje direktno iz kuhinje »s ruke« ili kombinirano usluživanje ( buffet i s »ruke«)

 

 

 

 

3. Jelovnik na hrvatskom i najmanje engleskom jeziku s asortimanom jela, pića i napitaka koja se uslužuju direktno iz kuhinje (»s ruke«)

 

 

 

 

4. Oznake ili natpis na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku na buffet stolu o vrsti jela, pića i napitaka

 

 

 

 

5. Usluživanje doručka najmanje tri sata

 

 

 

 

 9.2. Usluživanje proizvoda

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Ugostitelj mora uslužiti doručak koji asortimanom ponude odgovara i tradicionalnom odnosno povijesnom naslijeđu prehrane kraja gdje je smješten hotel

 

 

 

 

 9.3. Ostalo

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti.

 

 

 

 

2. Hlađenje

 

 

 

 

3. Vješalica za odlaganje odjevnih predmeta

 

 

 

 

 9.4. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

7. Uređaji ispravni

 

 

 

 

10. USLUŽIVANJE HRANE

 10.1. Usluživanje ručka, večere i drugih obroka, nije obvezno

 Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Usluživanje hrane u blagovaonici*

 

 

 

 

*Usluživanje doručka, ručka, večere i drugih obroka može se obavljati u jednoj blagavaonici

 10.2. Ponuda hrane

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Ugostitelj može usluživati ostale obroke koji asortimanom ponude odgovaraju i tradicionalnom odnosno povijesnom nasljeđu prehrane kraja gdje je smješten hotel

 

 

 

 

2. Jelovnik na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, ako se pruža usluga

 

 

 

 

 10.3. Vrijeme usluživanja

 

 

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Istaknuti vrijeme usluživanja

 

 

 

 

 10.4. Ostalo

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Hlađenje u zatvorenim prostorima

 

 

 

 

2. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti.

 

 

 

 

 10.5. Osoblje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Uniformirano osoblje prikladno povijesnom nasljeđu, s pločicom s imenom osobe

 

 

 

 

 10.6. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

7. Uređaji ispravni

 

 

 

 

Ako se u objektima s 2*, 3* i 4* pružaju usluge prehrane, osim doručka, tada se moraju pružiti sukladno s općim odredbama ovog Pravilnika

11. CAFFE BAR – TOČIONIK

 11.1. Oprema i uređenje

 

 

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Točionik s radnom plohom od nehrđajućeg materijala koji se lako čisti. Ako se iz točionika neposredno uslužuju gosti, točionik mora imati šank.

 

 

 

 

2. Dvodijelni sudoper ili jednodjelni sudoper s tekućom toplom i hladnom vodom i stroj za pranje čaša

 

 

 

 

3. Oprema i uređaji za odlaganje pića i napitaka

 

 

 

 

4. Rashladni uređaji za piće

 

 

 

 

5. Espresso aparat

 

 

 

 

6. Hlađenje u zatvorenim prostorima

 

 

 

 

7. Grijanje. Iznimno ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti.

 

 

 

 

 11.2. Oprema i uređenje koje osim uvjeta iz točke 11.1. mora imati točionik ako se u točioniku pripremaju i uslužuju hladna i topla jednostavna jela

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Radna površina za obradu hrane od nehrđajućeg materijala koji se lako čisti

 

 

 

 

2. Termički blok

 

 

 

 

3. Uređaj za odvod pare, dima i mirisa (napa) dovoljnog kapaciteta, osim kada se pripremaju isključivo hladna jela

 

 

 

 

4. Dvodijelni sudoper s tekućom toplom i hladnom vodom

 

 

 

 

5. Rashladni uređaj za poluproizvode, hladna jela i slastice

 

 

 

 

6. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom za osoblje, tekući sapun, papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku

 

 

 

 

 11.3. Usluge

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Usluživanje pića, toplih i hladnih napitaka

 

 

 

 

2. Grickalice i sendviči

 

 

 

 

3. Pekarski prozvodi i slastice

 

 

 

 

 11.4. Vrijeme usluživanja

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. 8 sati

 

 

 

 

2. 12 sati

 

 

 

 

3. 16 sati

 

 

 

 

 11.5. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

4. Namještaj i točionik s pultom čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

7. Uređaji ispravni

 

 

 

 

12. PROSTORIJE I PROSTORI ZA ZAPOSLENO OSOBLJE (sanitarni čvor za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru, sanitarni čvor za ostalo osoblje, garderobe, spremište za sobarice)

 12.1. Sanitarni čvor za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Jedna zahodska kabina s predprostorom u kojem je pisoar na tekuće ispiranje i umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku

 

 

 

 

2. Jedna tuš kabina. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji uslužuju samo doručak.

 

 

 

 

3. Pribor za održavanje higijene (predprostor: ogledalo, police, koš za otpatke, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku; WC kabina: WC papir, četka za čišćenje WC školjke, kuka za odjeću, koš za otpatke u kabini za žene)

 

 

 

 

 12.2. Sanitarni čvor za ostalo osoblje koje ne podliježe sanitarnom nadzoru. Ne primjenjuje se na hotele do 25 smještajnih jedinica

Primjedbe

U hotelu radi 6 i više osoba u jednoj smjeni:

 

Rezultat

 

1. Jedna zahodska kabina s predprostorom u kojem je umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom

 

 

 

 

2. Pribor za održavanje higijene (predprostor: ogledalo, police, koš za otpatke, tekući sapun, papirnati ručnici ili uređaj za sušenje ruku; WC kabina: WC papir, četka za čišćenje WC školjke, kuka za odjeću, koš za otpatke u kabini za žene)

 

 

 

 

 12.3. Garderoba, prostor za blagovanje, spremište za sobarice

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Garderoba s dvostrukim garderobnim ormarićima za osoblje koje podliježe sanitarnom nadzoru

 

 

 

 

2. Garderoba za ostalo osoblje, opremljena garderobnim ormarićima s ključem

 

 

 

 

3. Spremište za sobarice u hotelima koji imaju do 25 smještajnih jedinica, a na svakih daljnjih 50 smještajnih jedinica u hotelu, dodatno spremište za sobarice

 

 

 

 

13. VANJSKI IZGLED OBJEKTA I OKOLIŠ

 13.1. Vanjski izgled objekta

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Prilazni put u dobrom stanju: bez lokvi, rupa i sl.

 

 

 

 

2. Fasada u dobrom stanju: bez okrhotina, napuklina, ljuštenja boje ili sličnog

 

 

 

 

3. Terase, lođe i balkoni u dobrom stanju: bez napuklina i oštećenja

 

 

 

 

4. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja

 

 

 

 

5. Dobro funkcioniranje vanjske rasvjete na objektu

 

 

 

 

 13.2. Okoliš objekta

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Dobro čišćenje i održavanje okoliša

 

 

 

 

2. Oznake u dobrom stanju: bez mrlja i vidljivih oštećenja

 

 

 

 

3. Dobro funkcioniranje rasvjete, ako postoji

 

 

 

 

14. ODRŽAVANJE HOTELA

 

 14.1. Održavanje

Primjedbe

 

 

Rezultat

 

1. Održavanje hotela osigurano kontinuirano