UVJETI ZA KATEGORIZACIJU HOTELA – POSTOJEĆI OBJEKTI tamno polje znači obveznu primjenu |
|||||||
HOTEL |
|||||||
1. USLUGE RECEPCIJE I OSTALO |
|||||||
1.1. Recepcija |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Natkriven ulaz u hotel (nadstrešnica iznad ulaznih vrata) |
|
|
|
|
|
|
|
2. Na ulazu istaknuta obavijest o radnom vremenu |
|
|
|
|
|
|
|
3. Zaseban prostor recepcije: ulazni prostor i recepcijski pult. Iznimno, u hotelima koji imaju do 25 smještajnih jedinica prostor recepcije s recepcijskim pultom ili slično |
|
|
|
|
|
|
|
4. Recepcija radi 16 sati dnevno. U ostalom vremenu recepcija dostupna na poziv |
|
|
|
|
|
|
|
5. Recepcija radi 24 sata dnevno |
|
|
|
|
|
|
|
6. Kućni red na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
7. Cjenik smještajnih jedinica na recepciji na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
8. Telefonska centrala s najmanje dvije direktne linije |
|
|
|
|
|
|
|
9. Usluge pošte i dostave poruka gostu |
|
|
|
|
|
|
|
10. U hotelima s više od 25 smještajnih jedinica recepcioner u uniformi s pločicom s imenom osobe |
|
|
|
|
|
|
|
11. U hotelima do 25 smještajnih jedinica osigurana osoba koja obavlja usluge recepcije |
|
|
|
|
|
|
|
12. Recepcioner u uniformi s pločicom s imenom osobe |
|
|
|
|
|
|
|
13. Stolice i sl. s niskim stolićem, s mogućnošću premještanja |
|
|
|
|
|
|
|
14. Vatrootporne pepeljare ili oznaka zabrane pušenja |
|
|
|
|
|
|
|
1.2. Udobnost/općenito |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti. |
|
|
|
|
|
|
|
2. Hlađenje |
|
|
|
|
|
|
|
1.3. Sadržaji i usluge |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Mogućnost korištenja telefona za interne i vanjske pozive |
|
|
|
|
|
|
|
2. Usluga faksa |
|
|
|
|
|
|
|
3. Usluga e-maila |
|
|
|
|
|
|
|
4. Sef |
|
|
|
|
|
|
|
5. TV u boji u prostoru s mogućnošću sjedenja. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji imaju TV u boji u smještajnim jedinicima. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Vratar/nosač prtljage u hotelima do 25 smještajnih jedinica (jedna osoba) |
|
|
|
|
|
|
|
7. Vratar u hotelima s više od 25 smještajnih jedinica |
|
|
|
|
|
|
|
8. Nosač prtljage u hotelima s više od 25 smještajnih jedinica |
|
|
|
|
|
|
|
9. Parkiralište za motorna vozila za 20% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano |
|
|
|
|
|
|
|
10. Natkriveno parkiralište za motorna vozila za 20% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano |
|
|
|
|
|
|
|
11. Prostor za povremeno parkiranje motornih vozila radi ukrcaja odnosno iskrcaja gostiju i prtljage, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano |
|
|
|
|
|
|
|
12. Usluga čuvanja prtljage do jednog dana |
|
|
|
|
|
|
|
13. Usluga čuvanja prtljage dulje od jednog dana |
|
|
|
|
|
|
|
14. Mogućnost plaćanja međunarodnim kreditnim karticama |
|
|
|
|
|
|
|
15. Osigurane usluge pranja i glačanja odjeće |
|
|
|
|
|
|
|
16. Osigurana usluga kemijskog čišćenja odjeće |
|
|
|
|
|
|
|
17. Aparat za čišćenje obuće. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti |
|
|
|
|
|
|
|
18. Recepcioner odnosno osoba koja obavlja poslove recepcije govori najmanje jedan strani jezik |
|
|
|
|
|
|
|
19. Kutija prve pomoći |
|
|
|
|
|
|
|
20. Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći |
|
|
|
|
|
|
|
Iznimno od odredbi točaka: 9., 10. i 11. iz ove podtočke, hotel koji se nalazi na mjestu nedostupnom za promet motornih vozila ili na mjestu sa zabranom prometa motornih vozila, ne mora imati osiguranu mogućnost parkiranja motornih vozila |
|||||||
1.4. Čišćenje i opće stanje recepcije |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
4. Recepcijski pult čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
5. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
8. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
|
|
1.5. Sanitarni čvor u zajedničkim prostorima |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
Osnovni uvjeti |
|
|
|
|
|
|
|
1. Sanitarni čvor, u pravilu, pod istim krovom i u blizini sadržaja, ako nisu, pristup do sanitarnog čvora mora biti popločen, zaštićen od oborina i noću osvijetljen |
|
|
|
|
|
|
|
2. Na ulazu istaknute uobičajene oznake zahoda za žene i zahoda za muškarce |
|
|
|
|
|
|
|
3. Vrata i prozori s mogućnošću zaštite od pogleda |
|
|
|
|
|
|
|
4. Pod od protukliznog i vodootpornog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) |
|
|
|
|
|
|
|
5. Zid od vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) do visine minimalno 1,60 m |
|
|
|
|
|
|
|
6. Prirodno ili mehaničko provjetravanje |
|
|
|
|
|
|
|
7. Sredstvo za osvježavanje prostora |
|
|
|
|
|
|
|
8. Odgovarajuća rasvjeta |
|
|
|
|
|
|
|
Predprostor zahoda za žene i zahoda za muškarce |
|
|
|
|
|
|
|
9. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
|
|
|
10. Tekući sapun |
|
|
|
|
|
|
|
11. Papirnati ručnici s držačem ili uređaj s platnenim ručnikom u roli ili uređaj za sušenje ruku |
|
|
|
|
|
|
|
12. Ogledalo |
|
|
|
|
|
|
|
13. Koš za otpatke |
|
|
|
|
|
|
|
14. Polica za odlaganje stvari uz umivaonik |
|
|
|
|
|
|
|
Zahodska kabina za žene |
|
|
|
|
|
|
|
15. WC školjka s ispiračem |
|
|
|
|
|
|
|
16. Kuka za odjeću |
|
|
|
|
|
|
|
17. Mogućnost zaključavanja vrata i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
18. Koš za otpatke |
|
|
|
|
|
|
|
19. Polica za odlaganje stvari |
|
|
|
|
|
|
|
20. Držač s WC papirom |
|
|
|
|
|
|
|
21. Četka za čišćenje zahodske školjke |
|
|
|
|
|
|
|
Zahodska kabina za muškarce |
|
|
|
|
|
|
|
22. WC školjka s ispiračem |
|
|
|
|
|
|
|
23. Kuka za odjeću |
|
|
|
|
|
|
|
24. Mogućnost zaključavanja vrata ili sl. |
|
|
|
|
|
|
|
25. Držač s WC papirom |
|
|
|
|
|
|
|
26. Četka za čišćenje zahodske školjke |
|
|
|
|
|
|
|
27. Pisoar na ispiranje tekućom vodom postavljen ili ograđen tako da se ne vidi izvana |
|
|
|
|
|
|
|
1.6. Čišćenje i opće stanje sanitarnog čvora u zajedničkim prostorima |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
5. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
|
|
8. Sanitarni čvor bez neugodnih mirisa |
|
|
|
|
|
|
|
2. HORIZONTALNE I VERTIKALNE KOMUNIKACIJE I OSTALO |
|||||||
2.1. Horizontalne i vertikalne komunikacije (hodnici, stubišta, dizala) |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Glavno stubište za goste koje povezuje sve katove |
|
|
|
|
|
|
|
2. Smještajne jedinice označene brojem ili drugom oznakom |
|
|
|
|
|
|
|
3. Dizalo za goste u građevini s tri kata (četiri nivoa) i više od 25 smještajnih jedinica |
|
|
|
|
|
|
|
4. Dizalo za goste u građevini s dva kata (tri nivoa). Za više od 75 smještajnih jedinica dodatno dizalo ne uračunavajući smještajne jedinice u prizemlju. |
|
|
|
|
|
|
|
5. Dizalo za goste u građevini s dva kata (tri nivoa). Za više od 50 smještajnih jedinica dodatno dizalo ne uračunavajući smještajne jedinice u prizemlju. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Oznaka zabrane korištenja u slučaju požara kod svakog dizala, osim kod sigurnosnih dizala |
|
|
|
|
|
|
|
7. Stubište koje povezuje sve katove ili dizalo, za osoblje u građevini s tri kata (četiri nivoa) |
|
|
|
|
|
|
|
8. Prirodan ili mehanički sustav prozračivanja hodnika |
|
|
|
|
|
|
|
2.2. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
5. Stepeništa čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Dizala čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
8. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
|
|
3. SMJEŠTAJNE JEDINICE – MODULI (SOBA, OBITELJSKA SOBA – FAMILY ROOM, HOTELSKI APARTMAN – SUITE) |
|||||||
3.1. Minimalna netto površina modula sobe. Modul čine: predprostor ako ga ima, spavaći dio sobe i kupaonica |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
Hotel 2* |
|
|
|
|
|
|
|
1. Dvokrevetna soba: površina 15 m² |
|
|
|
|
|
|
|
2. Jednokrevetna soba: površina 11 m² |
|
|
|
|
|
|
|
Hotel 3* |
|
|
|
|
|
|
|
3. Dvokrevetna soba: površina 17,5 m² |
|
|
|
|
|
|
|
4. Jednokrevetna soba: površina 12 m² |
|
|
|
|
|
|
|
Hotel 4* |
|
|
|
|
|
|
|
5. Dvokrevetna soba: površina 21,5 m² |
|
|
|
|
|
|
|
6. Jednokrevetna soba: površina 16,5 m² |
|
|
|
|
|
|
|
Hotel 5* |
|
|
|
|
|
|
|
7. Dvokrevetna soba: površina 24 m² |
|
|
|
|
|
|
|
8. Jednokrevetna soba: površina 18 m² |
|
|
|
|
|
|
|
3.2. Minimalna netto površina modula obiteljske sobe – family room. Modul čine: predprostor ako ga ima, dvije prostorije ili dva prostora za spavanje i kupaonica |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Površina modula sobe po krevetu veća za 3m² od površine propisane za dvokrevetnu sobu |
|
|
|
|
|
|
|
3.3. Minimalna netto površina modula hotelskog apartmana – SUITE-a. Modul čine: predprostor ako ga ima, prostorija ili prostorije za spavanje, prostorija za boravak i kupaonica(e) |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Najmanje dva hotelska apartmana – suitea. Iznimno, odredba se ne primjenjuje na hotel koji ima do 25 smještajnih jedinica. Ako hotel, koji nema propisanu obvezu, ima hotelski apartman – suite, tada taj apartman mora ispunjavati propisane uvjete ovisno o kategoriji koja se hotelu utvrđuje. |
|
|
|
|
|
|
|
Hotel 2* |
|
|
|
|
|
|
|
2. Površina 26 m² |
|
|
|
|
|
|
|
Hotel 3* |
|
|
|
|
|
|
|
3. Površina 29 m² |
|
|
|
|
|
|
|
Hotel 4* |
|
|
|
|
|
|
|
4. Površina 32 m² |
|
|
|
|
|
|
|
Hotel 5* |
|
|
|
|
|
|
|
5. Površina 35 m² |
|
|
|
|
|
|
|
* Hotelski apartman (suite) može imati više prostorija za spavanje i/ili rad. Za više od jedne dodatne prostorije za spavanje hotelski apartman mora imati dodatnu kompletnu kupaonicu s kadom ili tuš kadom. |
|||||||
4. SOBA, OBITELJSKA SOBA – FAMILY ROOM |
|||||||
4.1. Osnovni uvjeti |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Zaseban ulaz u sobu, obiteljsku sobu – family room |
|
|
|
|
|
|
|
2. Prostor za spavanje |
|
|
|
|
|
|
|
3. Kupaonica |
|
|
|
|
|
|
|
4. Prozor s dnevnim svjetlom |
|
|
|
|
|
|
|
4.2. Krevet |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 80x190 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 140x190 cm |
|
|
|
|
|
|
|
2. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 80x190 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 160x190 cm |
|
|
|
|
|
|
|
3. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 100x200 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 160x200 cm |
|
|
|
|
|
|
|
4. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, pokrivač za svaki krevet – za hotele 4* i 5* obavezan je pokrivač u navlaci. Jedna plahta ako je pokrivač u navlaci. |
|
|
|
|
|
|
|
5. Dodatni pokrivač po osobi. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Prekrivač za svaki krevet najmanje do trećine dužine kreveta |
|
|
|
|
|
|
|
7. Jastuk po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
8. Dodatni jastuk na zahtjev gosta |
|
|
|
|
|
|
|
9. Mijenjanje plahti i jastučnice jednom tjedno i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
10. Mijenjanje plahti i jastučnice svaka tri dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
11. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za pokrivač svaki drugi dan i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
12. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za pokrivač svaki dan i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
4.3. Oprema i uređenje |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Zastori za zamračivanje ili slično, a u hotelima 4* i 5* zastori ili slično koji isključuju prirodno svjetlo |
|
|
|
|
|
|
|
2. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol s toaletnom stolicom ili stolicom |
|
|
|
|
|
|
|
3. Noćni ormarić ili polica za 2*, uz krevet, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
4. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom |
|
|
|
|
|
|
|
5. Stalak za prtljagu ili posebno određeno mjesto u ormaru. Stalak može biti i sklopiv. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Stalak za prtljagu, može biti sklopiv |
|
|
|
|
|
|
|
7. Vatrootporna pepeljara ili oznaka zabrane pušenja |
|
|
|
|
|
|
|
8. Koš za otpatke |
|
|
|
|
|
|
|
9. Ogledalo |
|
|
|
|
|
|
|
10. Ogledalo za cijelu figuru |
|
|
|
|
|
|
|
11. Slika ili drugi ukrasni predmet |
|
|
|
|
|
|
|
12. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću po osobi. Za 2*, 3* i 4* dio ormara za vješanje odjeće s policama mora biti zatvoren vratima, a dio ormara može biti bez vrata i sa zavjesom. |
|
|
|
|
|
|
|
13. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti. |
|
|
|
|
|
|
|
14. Hlađenje s individualnom regulacijom u sobi |
|
|
|
|
|
|
|
15. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka |
|
|
|
|
|
|
|
16. Noćna svjetiljka uz svaki krevet, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
17. Mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta. Za krevet za dvije osobe po sredini kreveta ili s obje strane. |
|
|
|
|
|
|
|
18. Jedna slobodna elektroutičnica |
|
|
|
|
|
|
|
4.4. Ostale usluge |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata), s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
2. TV u boji s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
3. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika, s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
4. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje na četiri strana jezika, s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
5. Mogućnost odabira plaćenog programa na TV-u i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
6. Telefon za direktne interne pozive s uputama za korištenje (poziv: recepcija, smještajna jedinica – smještajna jedinica, restoran i sl.) na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
8. Mapa s: kućnim redom, cjenikom sobe, listom hotelskih usluga s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, turističkim obavijestima (vodičima) i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
9. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.) |
|
|
|
|
|
|
|
10. Sef |
|
|
|
|
|
|
|
11. Mini-bar |
|
|
|
|
|
|
|
12. Usluga buđenja |
|
|
|
|
|
|
|
13. Automatski sustav buđenja |
|
|
|
|
|
|
|
14. Vrećica za prljavo rublje |
|
|
|
|
|
|
|
15. Preša za hlače na zahtjev gosta |
|
|
|
|
|
|
|
16. »Ne smetaj« ili sličan znak |
|
|
|
|
|
|
|
17. Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata sobe ili u neposrednoj blizini |
|
|
|
|
|
|
|
18. Dječji krevetić na zahtjev gosta |
|
|
|
|
|
|
|
19. Polufotelja, fotelja ili sl. i stolić, u najmanje 50% dvokrevetnih soba |
|
|
|
|
|
|
|
20. Polufotelja, fotelja ili sl. i stolić, u svim dvokrevetnim sobama |
|
|
|
|
|
|
|
21. Javljač požara (dimni ili sl.) ili sprinkler |
|
|
|
|
|
|
|
22. Svijetleća poziciona oznaka na svakom prekidaču za elektrorasvjetu |
|
|
|
|
|
|
|
4.5. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
9. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
|
|
5. HOTELSKI APARTMAN – SUITE |
|||||||
5.1. Osnovni uvjeti |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Zaseban ulaz u hotelski apartman |
|
|
|
|
|
|
|
2. Prostorija za spavanje |
|
|
|
|
|
|
|
3. Prostorija za boravak |
|
|
|
|
|
|
|
4. Kupaonica |
|
|
|
|
|
|
|
5. Prozori s dnevnim svjetlom |
|
|
|
|
|
|
|
5.2. Krevet |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 80x190 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 140x190 cm |
|
|
|
|
|
|
|
2. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 80x190 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 160x190 cm |
|
|
|
|
|
|
|
3. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 100x200 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 160x200 cm |
|
|
|
|
|
|
|
4. Rublje za krevet: dvije plahte, jastučnica, pokrivač za svaki krevet – za hotele 4* i 5* obvezan je pokrivač u navlaci. Jedna plahta ako je pokrivač u navlaci. |
|
|
|
|
|
|
|
5. Dodatni pokrivač po osobi. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Prekrivač za svaki krevet najmanje do trećine dužine kreveta |
|
|
|
|
|
|
|
7. Jastuk, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
8. Dodatni jastuk na zahtjev gosta |
|
|
|
|
|
|
|
9. Mijenjanje plahti i jastučnice jednom tjedno i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
10. Mijenjanje plahti i jastučnice svaka tri dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
11. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za pokrivač svaki drugi dan i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
12. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za pokrivač svaki dan i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
5.3. Oprema i uređenje |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Zastori za zamračivanje ili slično, a u hotelima 4* i 5* zastori ili slično, koji isključuju prirodno svjetlo |
|
|
|
|
|
|
|
2. Noćni ormarić ili polica za 2* uz krevet, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
3. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom |
|
|
|
|
|
|
|
4. Stalak za prtljagu ili posebno određeno mjesto u ormaru. Stalak može biti sklopiv. |
|
|
|
|
|
|
|
5. Stalak za prtljagu, može biti sklopiv |
|
|
|
|
|
|
|
6. Vatrootporna pepeljara ili oznaka zabrane pušenja |
|
|
|
|
|
|
|
7. Koš za otpatke |
|
|
|
|
|
|
|
8. Ogledalo |
|
|
|
|
|
|
|
9. Ogledalo za cijelu figuru |
|
|
|
|
|
|
|
10. Slika ili drugi ukrasni predmet |
|
|
|
|
|
|
|
11. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću, po osobi. Za 2*, 3* i 4* dio ormara za vješanje odjeće s policama mora biti zatvoren vratima, a dio ormara može biti bez vrata i sa zavjesom |
|
|
|
|
|
|
|
12. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol s toaletnom stolicom ili stolicom |
|
|
|
|
|
|
|
13. Garnitura za sjedenje (niski stolić s polufoteljom ili foteljama, odnosno dvosjedom ili trosjedom) prilagođena kapacitetu hotelskog apartmana |
|
|
|
|
|
|
|
14. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti |
|
|
|
|
|
|
|
15. Hlađenje s individualnom regulacijom u hotelskom apartmanu |
|
|
|
|
|
|
|
16. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka |
|
|
|
|
|
|
|
17. Noćna svjetiljka uz svaki krevet, po osobi. |
|
|
|
|
|
|
|
18. Mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta. Za krevet za dvije osobe po sredini kreveta ili s obje strane |
|
|
|
|
|
|
|
19. Jedna slobodna elektroutičnica |
|
|
|
|
|
|
|
5.4. Ostale usluge |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata), s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
2. TV u boji s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
3. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika, daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
4. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje na četiri strana jezika, daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
5. Mogućnost odabira plaćenog programa na TV-u i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
6. Telefon za direktne interne pozive s uputama za korištenje (poziv recepcija, smještajna jedinica-smještajna jedinica, restoran i sl.) na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku |
|
|
|
|
|
|
|
8. Mapa sa: kućnim redom, cjenikom hotelskog apartmana, listom hotelskih usluga s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, turističkim obavijestima (vodičima) i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
9. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.) |
|
|
|
|
|
|
|
10. Sef |
|
|
|
|
|
|
|
11. Mini-bar |
|
|
|
|
|
|
|
12. Usluga buđenja |
|
|
|
|
|
|
|
13. Automatski sustav buđenja |
|
|
|
|
|
|
|
14. Vrećica za prljavo rublje |
|
|
|
|
|
|
|
15. Preša za hlače na zahtjev gosta |
|
|
|
|
|
|
|
16. »Ne smetaj« ili sličan znak |
|
|
|
|
|
|
|
17. Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata hotelskog apartmana ili u neposrednoj blizini |
|
|
|
|
|
|
|
18. Dječji krevetić na zahtjev gosta |
|
|
|
|
|
|
|
19. Javljač požara (dimni ili sl.) ili sprinkler u prostorijama za boravak i spavanje |
|
|
|
|
|
|
|
20. Svijetleća poziciona oznaka na svakom prekidaču za elektrorasvjetu |
|
|
|
|
|
|
|
5.5. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
9. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
|
|
6. KUPAONICA |
|||||||
6.1. WC školjka, umivaonik |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. WC školjka s ispiračem |
|
|
|
|
|
|
|
2. Četka za čišćenje WC školjke |
|
|
|
|
|
|
|
3. WC papir s držačem i rezervno pakiranje papira |
|
|
|
|
|
|
|
4. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
|
|
|
5. Sapun u omotu ili tekući sapun |
|
|
|
|
|
|
|
6. Koš za otpatke |
|
|
|
|
|
|
|
7. Vrećice za higijenske uloške |
|
|
|
|
|
|
|
6.2. Kada i tuš kada |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Kada s rukohvatima ili tuš kada s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
|
|
|
2. Kada s tekućom toplom i hladnom vodom, s rukohvatima, u najmanje 30% kupaonica, a u ostalim kupaonicama može biti i tuš kada. Iznimno, u postojećim objektima u kojima zbog fizičkog ograničenja (nedovoljna površina kupaonice) nije moguće ugraditi kade u 30% kupaonica umjesto kade može biti tuš kada s kabinom za vodenu masažu. |
|
|
|
|
|
|
|
3. Kada minimalne dužine 1,50 m, s tekućom toplom i hladnom vodom, s rukohvatima |
|
|
|
|
|
|
|
4. Zavjesa ili sl. oko kade ili tuš kade |
|
|
|
|
|
|
|
5. Zaslon od PVC-a ili kaljenog stakla (splinterproofa) najmanje do polovice dužine kade, a za tuš kadu u cijelosti |
|
|
|
|
|
|
|
6. Zidovi oko kade ili tuš kade obloženi keramičkim pločicama ili drugim vodonepropusnim materijalom do visine najmanje 1,60 m od dna kade ili tuš kade |
|
|
|
|
|
|
|
7. Zidovi oko kade obloženi keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom do visine 1,80 m od dna kade |
|
|
|
|
|
|
|
Ako kupaonica ima kadu i tuš kadu sa zavjesom ili zaslonom, tada kada ne mora imati zavjesu ili zaslon |
|||||||
6.3. Uređenje, oprema i ostalo |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Ostali zidovi oko sanitarne opreme prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalima |
|
|
|
|
|
|
|
2. Pod kupaonice prekriven keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalima |
|
|
|
|
|
|
|
3. Kuka za ručnike uz kadu i/ili umivaonik, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
4. Dva ručnika, jedan manji i jedan veći, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
5. Tri ručnika, dva manja i jedan veći, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
6. Prečka ili držač ručnika, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
7. Tepih od frotira ili sl. ispred kade ili tuš kade |
|
|
|
|
|
|
|
8. Protuklizni tepih za kadu ili protuklizno dno kade* |
|
|
|
|
|
|
|
9. Police ili sl. za odlaganje toaletnog pribora |
|
|
|
|
|
|
|
10. Ogledalo |
|
|
|
|
|
|
|
11. Rasvjeta koja omogućuje dobru vidljivost u čitavoj kupaonici |
|
|
|
|
|
|
|
12. Prirodno ili mehaničko prozračivanje |
|
|
|
|
|
|
|
13. Promjena ručnika svaka tri dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
14. Promjena ručnika svaka dva dana i za svakog novog gosta |
|
|
|
|
|
|
|
15. Promjena ručnika svaki dan, za svakog novog gosta i na zahtjev gosta |
|
|
|
|
|
|
|
16. Utičnica za električni brijači aparat. Adapter na raspolaganju na zahtjev gosta za 3*, 4* i 5* |
|
|
|
|
|
|
|
17. Kuka za odjeću, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
18. Čaša, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
19. Sušilo za kosu |
|
|
|
|
|
|
|
20. Ogledalo s povećalom za šminkanje ili brijanje |
|
|
|
|
|
|
|
21. Stolica od antikorozivnog materijala. Plastična nije dozvoljena. |
|
|
|
|
|
|
|
22. Šampon za kosu |
|
|
|
|
|
|
|
23. Sapun za kupanje |
|
|
|
|
|
|
|
24. Kapa za tuširanje ili kupanje, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
25. Ogrtač, po osobi |
|
|
|
|
|
|
|
26. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti. |
|
|
|
|
|
|
|
* Protuklizno dno kade dokazuje se tehničkom dokumentacijom proizvođača |
|||||||
6.4. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
|
|
7. ZASEBAN ZAHOD – zaseban zahod nije obavezan, ali ako smještajna jedinica ima zaseban zahod tada su obvezni svi propisani elementi |
|||||||
7.1. WC školjka, umivaonik |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. WC školjka s ispiračem |
|
|
|
|
|
|
|
2. Četka za čišćenje WC školjke |
|
|
|
|
|
|
|
3. WC papir s držačem i rezervno pakiranje papira |
|
|
|
|
|
|
|
4. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom |
|
|
|
|
|
|
|
5. Sapun u omotu ili tekući sapun |
|
|
|
|
|
|
|
6. Ručnik s držačem |
|
|
|
|
|
|
|
7. Koš za otpatke |
|
|
|
|
|
|
|
8. Vrećice za higijenske uloške |
|
|
|
|
|
|
|
9. Zidovi zahoda prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom do visine od 1,60 m |
|
|
|
|
|
|
|
10. Podovi zahoda prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom |
|
|
|
|
|
|
|
7.2. Čišćenje i opće stanje |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
|
7. Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
|
|
8. KUHINJA, CENTRALNA PRIPREMNICA |
|||||||
8.1. Oprema |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u koje nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata) |
|
|
|
|
|
|
|
2. Pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala |
|
|
|
|
|
|
|
3. Zid u kuhinji do visine 2,0 m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.) |
|
|
|
|
|
|
|
4. Prostor i uređaji s jednodijelnim koritom s tekućom toplom i hladnom vodom i radnom plohom, zasebno, za pripremu ribe, mesa, povrća i voća. Ovi prostori i uređaji mogu se nalaziti u blizini kuhinje ili centralnoj pripremnici. Ugostitelj koji ne uslužuje ribu ne mora imati korito i radnu plohu za pripremu ribe |
|
|
|
|
|
|
|
5. Odgovarajuće radne površine i police te ormarići za posuđe i pribor od nehrđajućeg materijala, ne od drveta |
|
|
|
|
|
|
|
6. Koš za otpatke pokraj svake radne površine s poklopcem na nožno otvaranje |
|
|
|
|
|
|
|
7. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka |
|
|
|
|
|
|
|
8. Upotreba zaštitne krpe ili rukavica samo kod termičke obrade hrane |
|
|
|
|
|
|
|
9. Uređaji za odvod pare, dima i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima ugostiteljskog objekta ne šire emisije (napa s mehaničkim odsisom) |
|
|
|
|
|
|
|
10. Strojevi i pribor za obradu hrane |
|
|
|
|
|
|
|
11. Primjereno posuđe i pribor odgovarajuće kvalitete |
|
|
|
|
|
|
|
12. Odvojeni prostori sa trodijelnim sudoperom za pranje bijelog posuđa i dvodijelnim sudoperom za pranje crnog posuđa s tekućom toplom i hladnom vodom, a ako se posuđe pere strojem za pranje posuđa, dostatni su jednodijelni sudoperi |
|
|
|
|
|
|
|
13. Manipulativni putevi crnog i bijelog posuđa moraju biti odvojeni |
|
|
|
|
|
|
|
14. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom za osoblje u kuhinji, tekući sapun i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku |
|
|
|
|
|
|
|
15. Osoblje mora nositi bijelu odjeću i kapu sukladno posebnom propisu |
|
|
|
|
|
|
|
16. Znakovi da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane i pušenje |
|
|
|
|
|
|
|
17. Vatrootporna tkanina za gašenje požara |
|
|
|
|
|
|
|
18. Kutija prve pomoći kompletno popunjena |
|
|
|
|
|
|
|
8a. KUHINJA – u hotelu kao druga kuhinja i ostale ako postoje uz kuhinju iz točke 8. ovog Pravilnika |
|||||||
8a.1. Oprema |
Primjedbe |
||||||
|
2* |
3* |
4* |
5* |
Rezultat |
|
|
1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u koje nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata) |
|
|
|
|
|
|
|
2. Pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala |
|
|
|
|
|
|
|
3. Zid u kuhinji do visine 2,0 m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.) |
|
|
|
|
|
|
|
4. Najmanje jedan rashladni uređaj |
|
|
|
|
|
|
|
5. Najmanje jedno dvodijelno korito, s tekućom toplom i hladnom vodom i radna ploha za pripremu hrane |
|
|
|
|
|
|
|
6. Odgovarajuće radne površine i police te ormarići za posuđe i pribor od nehrđajućeg materijala, ne od drveta |
|
|
|
|
|
|
|
7. Koš za otpatke kraj radne površine s poklopcem na nožno otvaranje |
|
|
|
|
|
|
|
8. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka |
|
|
|
|
|
|
|
9. Upotreba zaštitne krpe ili rukavica samo kod termičke obrade hrane |
|
|
|
|
|