UVJETI ZA KATEGORIZACIJU HOTELA – NOVI OBJEKTI

 tamno polje znači obaveznu primjenu

HOTEL

1. USLUGE RECEPCIJE I OSTALO

 1.1. Recepcija

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Natkriven ulaz u hotel (nadstrešnica iznad ulaznih vrata)

 

 

 

 

 

 

2. Na ulazu istaknuta obavijest o radnom vremenu

 

 

 

 

 

 

3. Zaseban prostor recepcije: ulazni prostor i recepcijski pult. Iznimno, u hotelima koji imaju do 25 smještajnih jedinica prostor recepcije s recepcijskim pultom ili slično.

 

 

 

 

 

 

4. Recepcija radi 24 sata dnevno

 

 

 

 

 

 

5. Kućni red na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

6. Cjenik smještajnih jedinica na recepciji na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

7. Telefonska centrala s najmanje dvije direktne linije

 

 

 

 

 

 

8. Usluge pošte i dostave poruka gostu

 

 

 

 

 

 

9. U hotelima s više od 25 smještajnih jedinica recepcioner u uniformi s pločicom s imenom osobe

 

 

 

 

 

 

10. U hotelima do 25 smještajnih jedinica osigurana osoba koja obavlja usluge recepcije

 

 

 

 

 

 

11. Recepcioner u uniformi s pločicom s imenom osobe

 

 

 

 

 

 

12. Stolice i sl. s niskim stolićem, s mogućnošću premještanja

 

 

 

 

 

 

13. Vatrootporne pepeljare ili oznaka zabrane pušenja

 

 

 

 

 

 

 1.2. Udobnost/općenito

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti.

 

 

 

 

 

 

2. Klima

 

 

 

 

 

 

 1.3. Sadržaji i usluge

 

 

 

 

 

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Mogućnost korištenja telefona za interne i vanjske pozive

 

 

 

 

 

 

2. Usluga faksa

 

 

 

 

 

 

3. Usluga e-maila

 

 

 

 

 

 

4. Vratar/nosač prtljage u hotelima do 25 smještajnih jedinica (jedna osoba)

 

 

 

 

 

 

5. Vratar u hotelu s više od 25 smještajnih jedinica

 

 

 

 

 

 

6. Nosač prtljage u hotelu s više od 25 smještajnih jedinica

 

 

 

 

 

 

7. Parkiralište za motorna vozila za najmanje 30% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano

 

 

 

 

 

 

8. Parkiralište za motorna vozila za najmanje 20% smještajnih jedinica i garažna mjesta za najmanje 10% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano

 

 

 

 

 

 

9. Parkiralište za motorna vozila za najmanje 20% smještajnih jedinica i garažna mjesta za najmanje 20% smještajnih jedinica, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano

 

 

 

 

 

 

10. Prostor za povremeno parkiranje motornih vozila radi ukrcaja odnosno iskrcaja gostiju i prtljage, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano

 

 

 

 

 

 

11. Usluga čuvanja prtljage do jednog dana

 

 

 

 

 

 

12. Usluga čuvanja prtljage dulje od jednog dana

 

 

 

 

 

 

13. Mogućnost plaćanja međunarodnim kreditnim karticama

 

 

 

 

 

 

14. Osigurane usluge pranja i glačanja odjeće

 

 

 

 

 

 

15. Osigurana usluga kemijskog čišćenja odjeće

 

 

 

 

 

 

16. Aparat za čišćenje obuće. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti.

 

 

 

 

 

 

17. Recepcioner odnosno osoba koja obavlja poslove recepcije govori najmanje jedan strani jezik

 

 

 

 

 

 

18. Kutija prve pomoći

 

 

 

 

 

 

19. Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći

 

 

 

 

 

 

Iznimno od odredbi točaka: 7., 8., 9. i 10., iz ove podtočke, hotel koji se nalazi na mjestu nedostupnom za promet motornih vozila ili na mjestu sa zabranom prometa motornih vozila, ne mora imati osiguranu mogućnost parkiranja motornih vozila, odnosno osigurana garažna mjesta

 1.4. Čišćenje i opće stanje recepcije

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

4. Recepcijski pult čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

5. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

6. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

8. Uređaji ispravni

 

 

 

 

 

 

 1.5. Sanitarni čvor u zajedničkim prostorima

 

 

 

 

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

Osnovni uvjeti

 

 

 

 

 

 

1. Na ulazu istaknute uobičajene oznake zahoda za žene i zahoda za muškarce

 

 

 

 

 

 

2. Vrata i prozori s mogućnošću zaštite od pogleda

 

 

 

 

 

 

2. Pod od protukliznog i vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.)

 

 

 

 

 

 

3. Zid u cjelosti od vodonepropusnog materijala koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.)

 

 

 

 

 

 

4. Prirodno ili mehaničko provjetravanje

 

 

 

 

 

 

5. Sredstvo za osvježavanje prostora

 

 

 

 

 

 

6. Odgovarajuća rasvjeta

 

 

 

 

 

 

Predprostor zahoda za žene i zahoda za muškarce

 

 

 

 

 

 

7. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom

 

 

 

 

 

 

8. Tekući sapun

 

 

 

 

 

 

9. Papirnati ručnici s držačem ili uređaj s platnenim ručnikom u roli ili uređaj za sušenje ruku

 

 

 

 

 

 

10. Ogledalo

 

 

 

 

 

 

11. Koš za otpatke

 

 

 

 

 

 

12. Polica za odlaganje stvari, uz umivaonik

 

 

 

 

 

 

Zahodska kabina za žene

 

 

 

 

 

 

13. WC školjka s ispiračem

 

 

 

 

 

 

14. Kuka za odjeću

 

 

 

 

 

 

15. Mogućnost zaključavanja vrata i sl.

 

 

 

 

 

 

16. Koš za otpatke

 

 

 

 

 

 

17. Polica za odlaganje stvari

 

 

 

 

 

 

18. Držač s WC papirom

 

 

 

 

 

 

19. Četka za čišćenje zahodske školjke

 

 

 

 

 

 

Zahodska kabina za muškarce

 

 

 

 

 

 

20. WC školjka s ispiračem

 

 

 

 

 

 

21. Kuka za odjeću

 

 

 

 

 

 

22. Mogućnost zaljučavanja vrata i sl.

 

 

 

 

 

 

23. Držač s WC papirom

 

 

 

 

 

 

24. Četka za čišćenje zahodske školjke

 

 

 

 

 

 

25. Pisoar na ispiranje tekućom vodom u posebnom prostoru

 

 

 

 

 

 

 1.6. Čišćenje i opće stanje sanitarnog čvora u zajedničkim prostorima

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

5. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

7. Uređaji ispravni

 

 

 

 

 

 

8. Sanitarni čvor bez neugodnih mirisa

 

 

 

 

 

 

2. HORIZONTALNE I VERTIKALNE KOMUNIKACIJE I OSTALO

 2.1. Horizontalne i vertikalne komunikacije i ostalo (hodnici, stubišta, dizala)

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Zaseban gospodarski ulaz (osoblje, roba)

 

 

 

 

 

 

2. Glavno stubište za goste koje povezuje sve katove i hodnici vezani na to stubište minimalno korisne širine 1,40 m, u hotelima koji imaju više od 25 smještajnih jedinica

 

 

 

 

 

 

3. Glavno stubište za goste koje povezuje sve katove i hodnici vezani na to stubište minimalno korisne širine 1,50 m

 

 

 

 

 

 

4. Glavno stubište za goste koje povezuje sve katove i hodnici vezani na to stubište minimalno korisne širine 1,60 m

 

 

 

 

 

 

5. Stubište za osoblje koje povezuje sve katove

 

 

 

 

 

 

6. Smještajne jedinice označene brojem ili drugom oznakom

 

 

 

 

 

 

7. Dizalo za goste u građevini s dva kata (tri nivoa). Za više od 75 smještajnih jedinica dodatno dizalo, ne uračunavajući smještajne jedinice u prizemlju

 

 

 

 

 

 

8. Dizalo za goste u građevini s jednim katom (dva nivoa). Za više od 50 smještajnih jedinica dodatno dizalo, ne uračunavajući smještajne jedinice u prizemlju

 

 

 

 

 

 

9. Dizalo za osoblje u građevini s tri kata (četiri nivoa) u hotelima koji imaju više od 25 smještajnih jedinica

 

 

 

 

 

 

10. Dizalo za osoblje u građevini s dva kata (tri nivoa)

 

 

 

 

 

 

11. Oznaka zabrane korištenja u slučaju požara kod svakog dizala, osim kod sigurnosnog dizala

 

 

 

 

 

 

12. Prirodan ili mehanički sustav prozračivanja hodnika

 

 

 

 

 

 

13. Klimatizirani hodnici koji vode do smještajnih jedinica

 

 

 

 

 

 

14. Kat za nepušače za hotele s dva i više katova

 

 

 

 

 

 

 2.2. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

4. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

5. Stepeništa čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

6. Dizala čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

7. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

8. Uređaji ispravni

 

 

 

 

 

 

3. SMJEŠTAJNE JEDINICE – MODULI (SOBA, OBITELJSKA SOBA – FAMILY ROOM U DEPANDANSI, HOTELSKI APARTMAN – SUITE)

 3.1. Minimalna netto površina modula sobe. Modul čine: predprostor, spavaći dio sobe i kupaonica

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

Hotel 3*

 

 

 

 

 

 

1. Površina: 21 m2

 

 

 

 

 

 

Hotel 4*

 

 

 

 

 

 

2. Površina: 26 m2

 

 

 

 

 

 

Hotel 5*

 

 

 

 

 

 

3. Površina: 32 m2

 

 

 

 

 

 

 3.2. Minimalna netto površina modula obiteljske sobe – family room. Modul čine: predprostor, dvije prostorije ili dva prostora za spavanje i kupaonica. Obiteljska soba može biti samo u depandansi hotela

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

Hotel 3*

 

 

 

 

 

 

1. Površina: 33 m²

 

 

 

 

 

 

Hotel 4*

 

 

 

 

 

 

2. Površina: 41m²

 

 

 

 

 

 

Hotel 5*

 

 

 

 

 

 

3. Površina: 52 m²

 

 

 

 

 

 

 3.3. Minimalna netto površina modula hotelskog apartmana – SUITE-a. Modul čine: predprostor, prostorija ili prostorije za spavanje, prostorija za boravak i kupaonica(e) i zaseban zahod ako je propisan

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Najmanje dva hotelska apartmana – suitea. Iznimno, odredba se ne primjenjuje na hotel koji ima do 25 smještajnih jedinica. Ako hotel, koji nema propisanu obvezu, ima hotelski apartman – suite, tada taj apartman mora ispunjavati propisane uvjete ovisno o kategoriji koja se hotelu utvrđuje

 

 

 

 

 

 

Hotel 3*

 

 

 

 

 

 

2. Površina: 32 m2

 

 

 

 

 

 

3. Prostorija za spavanje, odnosno prostorija za boravak najmanje 12 m2

 

 

 

 

 

 

Hotel 4*

 

 

 

 

 

 

4. Površina: 38 m2

 

 

 

 

 

 

5. Prostorija za spavanje, odnosno prostorija za boravak najmanje 14 m2

 

 

 

 

 

 

Hotel 5*

 

 

 

 

 

 

6. Površina: 43 m2

 

 

 

 

 

 

7. Prostorija za spavanje, odnosno prostorija za boravak najmanje 15 m2

 

 

 

 

 

 

* Hotelski apartman može imati više prostorija za spavanje i/ili rad. Svaka prostorija za spavanje mora imati najmanje površinu propisanu u ovoj točki. Svaka dodatna prostorija za spavanje mora imati kompletnu kupaonicu s kadom ili tuš kadom.

 3.4. Minimalna netto površina kupaonice

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

Hotel 3*

 

 

 

 

 

 

1. Kupaonica 4 m2

 

 

 

 

 

 

Hotel 4*

 

 

 

 

 

 

2. Kupaonica 5 m2

 

 

 

 

 

 

Hotel 5*

 

 

 

 

 

 

3. Kupaonica 6 m2

 

 

 

 

 

 

4. SOBA, OBITELJSKA SOBA – FAMILY ROOM SAMO U DEPANDANSI

 4.1. Osnovni uvjeti

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Zaseban ulaz u sobu, obiteljsku sobu

 

 

 

 

 

 

2. Predprostor

 

 

 

 

 

 

3. Prostor za spavanje

 

 

 

 

 

 

4. Kupaonica

 

 

 

 

 

 

5. Prozor s dnevnim svjetlom

 

 

 

 

 

 

 4.2. Krevet

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 110x200 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 160x200 cm

 

 

 

 

 

 

2. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 110x210 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 180x210 cm

 

 

 

 

 

 

3. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 120x210 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 200x210 cm

 

 

 

 

 

 

4. Rublje za krevet: jedna plahta, jastučnica, poplun u navlaci

 

 

 

 

 

 

5. Dodatni poplun po osobi. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti.

 

 

 

 

 

 

6. Prekrivač za svaki krevet najmanje do trećine dužine kreveta

 

 

 

 

 

 

7. Jastuk, po osobi

 

 

 

 

 

 

8. Dodatni jastuk na zahtjev gosta

 

 

 

 

 

 

9. Mijenjanje plahti i jastučnice svaka tri dana i za svakog novog gosta

 

 

 

 

 

 

10. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za poplun svaki drugi dan i za svakog novog gosta

 

 

 

 

 

 

11. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za poplun svaki dan i za svakog novog gosta

 

 

 

 

 

 

 4.3. Oprema i uređenje

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Zastori za zamračivanje ili slično koji isključuju prirodno svjetlo

 

 

 

 

 

 

2. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol s toaletnom stolicom ili stolicom

 

 

 

 

 

 

3. Noćni ormarić uz krevet, po osobi

 

 

 

 

 

 

4. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom

 

 

 

 

 

 

5. Stalak za prtljagu

 

 

 

 

 

 

6. Vatrootporna pepeljara ili oznaka zabrane pušenja

 

 

 

 

 

 

7. Vatrootporni koš za otpatke

 

 

 

 

 

 

8. Ogledalo

 

 

 

 

 

 

9. Ogledalo za cijelu figuru

 

 

 

 

 

 

10. Slika ili drugi ukrasni predmet

 

 

 

 

 

 

11. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću, po osobi. Za 3* i 4* dio ormara za vješanje odjeće s policama mora biti zatvoren vratima, a dio ormara može biti bez vrata i sa zavjesom

 

 

 

 

 

 

12. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti

 

 

 

 

 

 

13. Klima s individualnom regulacijom u sobi

 

 

 

 

 

 

14. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka

 

 

 

 

 

 

15. Noćna svjetiljka uz svaki krevet, po osobi

 

 

 

 

 

 

16. Mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta. Za krevet za dvije osobe po sredini kreveta ili s obje strane.

 

 

 

 

 

 

17. Jedna slobodna elektroutičnica

 

 

 

 

 

 

18. Više od jedne slobodne elektroutičnice

 

 

 

 

 

 

 4.4. Ostale usluge

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata), s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

2. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje na dva strana jezika, s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

3. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje tri strana jezika, s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

4. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje na četiri strana jezika, s daljinskim upravljačem i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

5. Mogućnost odabira plaćenog programa na TV-u s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

6. Telefon za direktne interne pozive s uputama za korištenje (poziv: recepcija, smještajna jedinica – smještajna jedinica, restoran i sl.) na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

8. Telefon za direktne vanjske pozive s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

9. Mapa s: kućnim redom, cjenikom sobe, listom hotelskih usluga s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, turističkim obavijestima (vodičima) i sl.

 

 

 

 

 

 

10. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.)

 

 

 

 

 

 

11. Sef

 

 

 

 

 

 

12. Mini-bar

 

 

 

 

 

 

13. Usluga buđenja

 

 

 

 

 

 

14. Automatski sustav buđenja

 

 

 

 

 

 

15. Vrećica za prljavo rublje

 

 

 

 

 

 

16. Preša za hlače na zahtjev gosta

 

 

 

 

 

 

17. »Ne smetaj » ili sličan znak

 

 

 

 

 

 

18. Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata sobe ili u neposrednoj blizini

 

 

 

 

 

 

19. Dječji krevetić na zahtjev gosta

 

 

 

 

 

 

20. Polufotelja, fotelja ili sl. i stolić

 

 

 

 

 

 

21. Javljač požara (dimni ili sl.) ili sprinkler

 

 

 

 

 

 

22. Svijetleća poziciona oznaka na svakom prekidaču za elektrorasvjetu

 

 

 

 

 

 

 4.5. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

9. Uređaji ispravni

 

 

 

 

 

 

5. HOTELSKI APARTMAN – SUITE

 5.1. Osnovni uvjeti

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Zaseban ulaz u hotelski apartman

 

 

 

 

 

 

2. Predprostor

 

 

 

 

 

 

3. Prostorija za spavanje

 

 

 

 

 

 

4. Prostorija za boravak

 

 

 

 

 

 

5. Kupaonica

 

 

 

 

 

 

6. Zaseban zahod

 

 

 

 

 

 

7. Prozor s dnevnim svjetlom

 

 

 

 

 

 

 5.2. Krevet

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 110x200 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 160x200 cm

 

 

 

 

 

 

2. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 110x210 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 180x210 cm

 

 

 

 

 

 

3. Krevet za jednu osobu minimalne veličine 120x210 cm, krevet za dvije osobe minimalne veličine 200x210 cm

 

 

 

 

 

 

4. Rublje za krevet: jedna plahta, jastučnica, poplun u navlaci

 

 

 

 

 

 

5. Dodatni poplun po osobi. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti

 

 

 

 

 

 

6. Prekrivač za svaki krevet najmanje do trećine dužine kreveta

 

 

 

 

 

 

7. Jastuk, po osobi

 

 

 

 

 

 

8. Dodatni jastuk na zahtjev gosta

 

 

 

 

 

 

9. Mijenjanje plahti i jastučnice svaka tri dana i za svakog novog gosta

 

 

 

 

 

 

10. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za poplun svaki drugi dan i za svakog novog gosta

 

 

 

 

 

 

11. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za poplun svaki dan i za svakog novog gosta

 

 

 

 

 

 

 5.3. Oprema i uređenje

 

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Zastori za zamračivanje ili slično koji isključuju prirodno svjetlo

 

 

 

 

 

 

2. Noćni ormarić uz krevet, po osobi

 

 

 

 

 

 

3. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom

 

 

 

 

 

 

4. Stalak za prtljagu

 

 

 

 

 

 

5. Vatrootporna pepeljara ili oznaka zabrane pušenja

 

 

 

 

 

 

6. Vatrootporni koš za otpatke

 

 

 

 

 

 

7. Ogledalo

 

 

 

 

 

 

8. Ogledalo za cijelu figuru

 

 

 

 

 

 

9. Slika ili drugi ukrasni predmet

 

 

 

 

 

 

10. Garderobni ormar s policama ili ladicama i dijelom za vješanje odjeće s pet sličnih vješalica za odjeću po osobi. Za 3* i 4* dio ormara za vješanje odjeće s policama mora biti zatvoren vratima, a dio ormara može biti bez vrata i sa zavjesom

 

 

 

 

 

 

11. Pisaći stol sa stolicom ili toaletni stol s toaletnom stolicom ili stolicom

 

 

 

 

 

 

12. Pisaći stol sa stolicom i toaletni stol s toaletnom stolicom

 

 

 

 

 

 

13. Garnitura za sjedenje (niski stolić s polufoteljom ili foteljom, odnosno dvosjedom ili trosjedom) prilagođena kapacitetu hotelskog apartmana

 

 

 

 

 

 

14. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti

 

 

 

 

 

 

15. Klima s individualnom regulacijom u hotelskom apartmanu

 

 

 

 

 

 

16. Glavna rasvjeta: na stropu ili na zidu ili kao samostojeća svjetiljka

 

 

 

 

 

 

17. Noćna svjetiljka uz krevet, po osobi

 

 

 

 

 

 

18. Mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta. Za krevet za dvije osobe po sredini kreveta ili s obje strane

 

 

 

 

 

 

19. Jedna slobodna elektroutičnica

 

 

 

 

 

 

20. Više od jedne slobodne elektroutičnice

 

 

 

 

 

 

 5.4. Ostale usluge

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Mogućnost slušanja radija (putem radio ili TV aparata), s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

2. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje na dva strana jezika i daljinskim upravljačem s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

3. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika i daljinskim upravljačem s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

4. TV u boji s programom na hrvatskom i najmanje na četiri strana jezika i daljinskim upravljačem s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

5. Mogućnost odabira plaćenog programa na TV-u, s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

6. Telefon za direktne interne pozive s uputama za korištenje (poziv recepcija, smještajna jedinica-smještajna jedinica, restoran i sl.) na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

7. Telefon s direktnim izlazom u javnu telefonsku mrežu s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

8. Telefon za direktne vanjske pozive s uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku

 

 

 

 

 

 

9. Mapa s: kućnim redom, cjenikom sobe, listom hotelskih usluga s cjenikom na hrvatskom i najmanje na engleskom jeziku, turističkim obavijestima (vodičima) i sl.

 

 

 

 

 

 

10. Pribor za pisanje (omotnice, papir, olovka ili kemijska olovka i sl.)

 

 

 

 

 

 

11. Sef

 

 

 

 

 

 

12. Mini-bar

 

 

 

 

 

 

13. Usluga buđenja

 

 

 

 

 

 

14. Automatski sustav buđenja

 

 

 

 

 

 

15. Vrećica za prljavo rublje

 

 

 

 

 

 

16. Preša za hlače na zahtjev gosta

 

 

 

 

 

 

17. »Ne smetaj« ili sličan znak

 

 

 

 

 

 

18. Plan evakuacije izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata hotelskog apartmana ili u neposred­noj blizini

 

 

 

 

 

 

19. Dječji krevetić na zahtjev gosta

 

 

 

 

 

 

20. Javljač požara (dimni ili sl.) ili sprinkler u prostorijama za boravak i spavanje

 

 

 

 

 

 

21. Svijetleća poziciona oznaka na svakom prekidaču za elektrorasvjetu

 

 

 

 

 

 

 5.5. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

4. Madrac čist, čvrst i bez ulegnuća, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

5. Rublje za krevet čisto i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

6. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

7. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

8. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

9. Uređaji ispravni

 

 

 

 

 

 

6. KUPAONICA

 6.1. WC školjka, umivaonik

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. WC školjka s ispiračem

 

 

 

 

 

 

2. Četka za čišćenje WC školjke

 

 

 

 

 

 

3. WC papir s držačem i rezervno pakiranje papira

 

 

 

 

 

 

4. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom

 

 

 

 

 

 

5. Dva umivaonika ili dvostruki umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom

 

 

 

 

 

 

6. Sapun u omotu ili tekući sapun

 

 

 

 

 

 

7. Koš za otpatke

 

 

 

 

 

 

8. Vrećice za higijenske uloške

 

 

 

 

 

 

 6.2. Kada i tuš kada

 

 

 

 

 

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Kada s rukohvatima minimalne dužine 1,60 m ili tuš kada minimalne dimenzije 0,9x0,9 m s tekućom toplom i hladnom vodom. Glava tuša pokretna.

 

 

 

 

 

 

2. Kada minimalne dužine 1,60 m s tekućom toplom i hladnom vodom, s rukohvatima. Glava tuša pokretna.

 

 

 

 

 

 

3. Kada minimalne dužine 1,80 m s tekućom toplom i hladnom vodom, s rukohvatima. Glava tuša pokretna.

 

 

 

 

 

 

4. Zaslon od PVC-a ili kaljenog stakla (splinterproof-a) najmanje do polovice dužine kade, a za tuš kadu u cijelosti.

 

 

 

 

 

 

Ako kupaonica ima kadu i tuš kadu sa zavjesom ili zaslonom, tada kada ne mora imati zavjesu ili zaslon.

 6.3. Oprema, uređenje i ostalo

 

 

 

 

 

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Zidovi kupaonice u cijelosti prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom

 

 

 

 

 

 

2. Pod kupaonice prekriven keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnom materijalom

 

 

 

 

 

 

3. Kuka za ručnike uz kadu i/ili umivaonik, po osobi

 

 

 

 

 

 

4. Dva ručnika, jedan manji i jedan veći, po osobi

 

 

 

 

 

 

5. Tri ručnika, dva manja i jedan veći, po osobi

 

 

 

 

 

 

6. Prečka ili držač ručnika, po osobi

 

 

 

 

 

 

7. Tepih od frotira ili sl. ispred kade ili tuša

 

 

 

 

 

 

8. Protuklizni tepih za kadu ili tuš kadu ili protuklizno dno kade ili tuš kade*

 

 

 

 

 

 

9. Police ili sl. za odlaganje toaletnog pribora

 

 

 

 

 

 

10. Ogledalo

 

 

 

 

 

 

11. Rasvjeta koja omogućuje dobru vidljivost u čitavoj kupaonici

 

 

 

 

 

 

12. Prirodno ili mehaničko prozračivanje

 

 

 

 

 

 

13. Promjena ručnika svaka dva dana i za svakog novog gosta

 

 

 

 

 

 

14. Promjena ručnika svaki dan, na zahtjev gosta i za svakog novog gosta

 

 

 

 

 

 

15. Utičnica za električni brijači aparat prilagođena međunarodnom sistemu

 

 

 

 

 

 

16. Fiksni telefon u kupaonici

 

 

 

 

 

 

17. Kuka za odjeću, po osobi

 

 

 

 

 

 

18. Čaša, po osobi

 

 

 

 

 

 

19. Sušilo za kosu

 

 

 

 

 

 

20. Ogledalo s povećalom za šminkanje ili brijanje

 

 

 

 

 

 

21. Stolica od antikorozivnog materijala. Plastična nije dozvoljena.

 

 

 

 

 

 

22. Šampon za kosu

 

 

 

 

 

 

23. Sapun za kupanje

 

 

 

 

 

 

24. Kapa za tuširanje ili kupanje, po osobi

 

 

 

 

 

 

25. Ogrtač, po osobi

 

 

 

 

 

 

26. Grijanje. Iznimno, ne primjenjuje se na hotele koji posluju ljeti

 

 

 

 

 

 

* Protuklizno dno kade ili tuš kade dokazuje se tehničkom dokumentacijom proizvođača

 6.4. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

7. Uređaji ispravni

 

 

 

 

 

 

7. ZASEBAN ZAHOD – obveza samo u HOTELSKOM APARTMANU (SUITE) u hotelu s 5*. Ako zaseban zahod imaju i druge smještajne jedinice, bez obzira na kategoriju hotela, tada su obvezni svi propisani elementi

 7.1. WC školjka, umivaonik

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. WC školjka s ispiračem

 

 

 

 

 

 

2. Četka za čišćenje WC školjke

 

 

 

 

 

 

3. WC papir s držačem i rezervno pakiranje papira

 

 

 

 

 

 

4. Umivaonik s tekućom toplom i hladnom vodom

 

 

 

 

 

 

5. Sapun u omotu ili tekući sapun

 

 

 

 

 

 

6. Ručnik s držačem

 

 

 

 

 

 

7. Koš za otpatke

 

 

 

 

 

 

8. Vrećice za higijenske uloške

 

 

 

 

 

 

9. Zidovi zahoda u cijelosti prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom

 

 

 

 

 

 

10. Podovi zahoda prekriveni keramičkim pločicama ili kamenim pločama ili drugim vodonepropusnim materijalom

 

 

 

 

 

 

 7.2. Čišćenje i opće stanje

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

4. Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

7. Uređaji ispravni

 

 

 

 

 

 

8. KUHINJA

 8.1. Oprema

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Kuhinja povezana s gospodarskim ulazom

 

 

 

 

 

 

2. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u kojima nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajuće uređaje za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata).

 

 

 

 

 

 

3. Pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala

 

 

 

 

 

 

4. Zid u kuhinji do visine 2,0 m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.)

 

 

 

 

 

 

5. Hlađena i odvojena prostorija za hladnu i obrađenu hranu (salate, umaci i sl.). Ne primjenjuje se na kuhinje u objektima do 25 smještajnih jedinica.

 

 

 

 

 

 

6. Prostor i uređaji s jednodijelnim koritom s tekućom toplom i hladnom vodom i radnom plohom, zasebno, za pripremu ribe, mesa, povrća i voća. Ovi prostori i uređaji mogu se nalaziti u blizini kuhinje ili u centralnoj pripremnici, ako postoji. Ugostitelj koji ne uslužuje ribu ne mora imati korito i radnu plohu za pripremu ribe.

 

 

 

 

 

 

7. Odgovarajuće radne površine i police te ormarići za posuđe i pribor od nehrđajućeg materijala, ne od drveta

 

 

 

 

 

 

8. Koš za otpatke pokraj svake radne površine s poklopcem na nožno otvaranje

 

 

 

 

 

 

9. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka

 

 

 

 

 

 

10. Upotreba zaštitne krpe ili rukavica samo kod termičke obrade hrane

 

 

 

 

 

 

11. Uređaji za odvod pare, dima i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima ugostiteljskog objekta ne šire emisije (napa s mehaničkim odsisom)

 

 

 

 

 

 

12. Strojevi i pribor za obradu hrane

 

 

 

 

 

 

13. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete

 

 

 

 

 

 

14. Odvojeni prostori s trodjelnim sudoperom za pranje bijelog posuđa i dvodjelnim sudoperom za pranje crnog posuđa, s tekućom toplom i hladnom vodom, a ako se posuđe pere strojem za pranje posuđa, dostatni su jednodjelni sudoperi

 

 

 

 

 

 

15. Manipulativni putevi crnog i bijelog posuđa moraju biti odvojeni

 

 

 

 

 

 

16. Klima

 

 

 

 

 

 

17. Odgovarajući umivaonik s nožnim ili automatskim uključivanjem protoka tekuće tople i hladne vode, tekući sapun i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku

 

 

 

 

 

 

18. Osoblje mora nositi bijelu odjeću i kapu sukladno posebnom propisu

 

 

 

 

 

 

19. Znakovi da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane i pušenje

 

 

 

 

 

 

20. Vatrootporna tkanina za gašenje požara

 

 

 

 

 

 

21. Kutija prve pomoći kompletno popunjena

 

 

 

 

 

 

8a. KUHINJA – u hotelu kao druga kuhinja i ostale ako postoje uz kuhinju iz točke 8. ovog Pravilnika

 8a.1. Oprema

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u koje nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajuće uređaje za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata).

 

 

 

 

 

 

2. Pod od vodonepropusnog i neklizajućeg materijala

 

 

 

 

 

 

3. Zid u kuhinji do visine 2,0 m obložen vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice ili sl.)

 

 

 

 

 

 

4. Najmanje jedan rashladni uređaj

 

 

 

 

 

 

5. Najmanje jedno dvodjelno korito, s tekućom toplom i hladnom vodom i radna ploha za pripremu hrane

 

 

 

 

 

 

6. Odgovarajuće radne površine i police te ormarići za posuđe i pribor od nehrđajućeg materijala, ne od
drveta

 

 

 

 

 

 

7. Koš za otpatke kraj radne površine s poklopcem na nožno otvaranje

 

 

 

 

 

 

8. Odgovarajući uređaji za termičku obradu hrane, pića i napitaka

 

 

 

 

 

 

9. Upotreba zaštitne krpe ili rukavice samo kod termičke obrade hrane

 

 

 

 

 

 

10. Uređaji za odvod dima, pare i mirisa koji omogućavaju da se u ostalim prostorijama i prostorima ugostiteljskog objekta ne šire emisije (napa s mehaničkim odsisom)

 

 

 

 

 

 

11. Primjereno posuđe odgovarajuće kvalitete

 

 

 

 

 

 

12. Klima

 

 

 

 

 

 

13. Odgovarajući umivaonik s nožnim ili automatskim uključivanjem protoka tekuće tople i hladne vode, tekući sapun i papirnati ručnici ili aparat za sušenje ruku

 

 

 

 

 

 

14. Osoblje mora nositi bijelu odjeću i kapu sukladno posebnom propisu

 

 

 

 

 

 

15. Znakovi da je u kuhinji zabranjeno konzumiranje hrane i pušenje

 

 

 

 

 

 

16. Vatrootporna tkanina za gašenje požara

 

 

 

 

 

 

17. Kutija prve pomoći kompletno popunjena

 

 

 

 

 

 

 8.2. Prostorije, priručni prostori i uređaji za čuvanje hrane, proizvoda i pića te način čuvanja (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8. ovog Priloga)

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Prozori na otvaranje, ako postoje, i ventilacijski otvori s mrežicom protiv insekata. U kuhinje u koje nije moguća ugradnja mrežica protiv insekata na otvore potrebno je postaviti odgovarajući uređaj za odbijanje insekata (npr. svjetiljka za odbijanje insekata)

 

 

 

 

 

 

2. Odgovarajući broj prostorija ili prostora za čuvanje hrane prozračivanih prirodnim ili mehaničkim
putem

 

 

 

 

 

 

3. Odgovarajući broj rashladnih komora i/ili hladnjaka za odvojeno spremanje hrane (mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća, povrća i dr.) u prostorijama za čuvanje hrane

 

 

 

 

 

 

4. Priručni prostor za čuvanje hrane za dnevnu uporabu u koju svrhu mogu poslužiti i rashladni uređaji u kuhinji

 

 

 

 

 

 

5. Smrznuti proizvodi (od -12 do -18 °C)

 

 

 

 

 

 

6. Riba i meso (od 0 do 3 °C)

 

 

 

 

 

 

7. Povrće, jaja, kuhana i obrađena hrana i ostalo (od 4 do 8 °C)

 

 

 

 

 

 

8. Kontrola temperature u svim rashladnim prostorima i uređajima

 

 

 

 

 

 

9. Police i ormari od nehrđajućeg materijala, ne od drveta

 

 

 

 

 

 

10. Odvojeno čuvanje sirovina, poluproizvoda i gotove hrane

 

 

 

 

 

 

11. Proizvodi ne smiju biti u direktnom kontaktu s policom ili podom

 

 

 

 

 

 

U objektima do 25 smještajnih jedinica umjesto prostorija za čuvanje hrane može biti prostor u kuhinji opremljen rashladnim komorama ili hladnjacima

 

 

 

 

 

 

 8.3. Prostorije i prostori za odlaganje: rezervne opreme, sredstava za čišćenje i komunalnog i drugog otpada (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8. ovog Priloga)

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Jedna odgovarajuće opremljena prostorija za odlaganje inventara blagovaonice i kuhinje (restorana)

 

 

 

 

 

 

2. Spremište sredstava za čišćenje u zasebnoj prostoriji ili prostoru

 

 

 

 

 

 

3. Zasebna i hlađena prostorija za komunalni otpad u kojoj su odgovarajući spremnici

 

 

 

 

 

 

 8.4. Čišćenje i opće stanje (odredbe se primjenjuju na kuhinju iz točke 8. i 8a. ovog Priloga)

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

2. Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

3. Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

4. Namještaj čist i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

5. Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

6. Ostala oprema čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl.

 

 

 

 

 

 

7. Uređaji ispravni

 

 

 

 

 

 

9. DORUČAK

 9.1. Usluživanje doručka

Primjedbe

 

3*

4*

5*

Rezultat

 

1. Usluživanje doručka u blagovaonici

 

 

 

 

 

 

2. Buffet doručak uz mogućnost usluživanja konobara ili usluživanje doručka direktno iz kuhinje (»s ruke«) ili kombinirano usluživanje (buffet i »s ruke«)